Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Παγκόσμιο σοκ με τον θάνατο εξάχρονου κοριτσιού από αφυδάτωση στη Μαριούπολη

 


Σοκ έχει προκαλέσει μέσα στη φρίκη του πολέμου της Ουκρανίας η είδηση ότι ένα εξάχρονο κορίτσι πέθανε από αφυδάτωση στη Μαριούπολη.

Η πόλη τελεί υπό πολιορκία τις τελευταίες ημέρες, ενώ βλήματα πυροβολικού πλήττουν καθημερινά τις υποδομές αλλά και κατοικίες.

Η 6χρονη Τάνια εντοπίστηκε από συνεργεία διάσωσης μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού της. Νεκρή, όχι από κάποιο χτύπημα λόγω του βομβαρδισμού, αλλά από αφυδάτωση. Δεν είναι γνωστό πόσες ώρες ή μέρες πάλεψε για τη ζωή της.

Ο δήμαρχος της πόλης, Vadim Boychenko, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το τραγικό συμβάν.

Στον θάνατο της 6χρονης αναφέρθηκε σήμερα σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιο συμβάν είχε να γίνει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Στη Μαριούπολη, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, μάλλον έπειτα από την εισβολή των ναζί, ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση. Ακούστε με σήμερα, αγαπητοί εταίροι. Ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση. Το 2022», ανέφερε ο Ζελένσκι.


iefimerida.gr



Πρόστιμο 140.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για παραβίαση του πλαφόν κέρδους

 


Διοικητικό πρόστιμο ύψους 140.000 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διότι σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α' 68) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».



Ο Κώστας Τσιάρας ήθελε να περάσει νομοσχέδιο προστασία για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες Novartis

 


Διαβάζουμε στο iefimerida και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε!!

Την προκλητική ενέργεια του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, μπλόκαρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν ανέφελο. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο, το οποίο προσφέρει αυξημένη προστασία στους προστατευόμενους μάρτυρες διαφόρων υποθέσεων, η οποία, όμως, θα καλύπτει και τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες της Novartis.

Τελικώς, η σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο με παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποσύρθηκε και θα επανέλθει τροποποιημένη.

Στο άκουσμα της εισήγησης του κ. Τσιάρα, αντέδρασαν έντονα οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Βασίλης Κικίλιας, επιχειρηματολογώντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να φέρει τέτοια ρύθμιση στη Βουλή. Η πρόσφατη εμπειρία της Novartis έδειξε ότι σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι χειραγωγούν προστατευόμενους μάρτυρες, ήταν τραυματική. Άλλωστε, η υπόθεση Novartis, την οποία η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλουν ως σκευωρία, στηρίχθηκε μόνο στις γενικόλογες, αστήρικτες και συκοφαντικές καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και ακόμα δεν έχει κλείσει, παρότι οι κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων, πλην του Ανδρέα Λοβέρδου έχουν μπει στο αρχείο.

Ο κ. Τσιάρας από την πλευρά του, υποστήριξε ότι δεν είναι δική του επιλογή και ότι υφίσταται πιέσεις από τη Διεθνή Διαφάνεια και πως το νομοσχέδιο που παρουσίασε αποτελεί υποχρεωτική ενσωμάτωση Οδηγίας. Μάλιστα, προκειμένου να καθησυχάσει τους συναδέλφους του που είχαν ξεσηκωθεί, τους διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε όταν αποδεικνύεται ότι προστατευόμενοι μάρτυρες ψεύδονται, να τιμωρηθούν αυστηρότερα. Σήμερα, το αδίκημα που διαπράττουν, της ψευδούς καταμήνυσης, είναι πλημμέλημα, ενώ οι κατηγορίες που στηρίζονται στις μαρτυρίες τους είναι κακουργήματα.

Όμως, οι υπουργοί που αντιδρούσαν δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Και αυτό, επειδή γνωρίζουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis, έχουν περιβληθεί από την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με την αυξημένη προστασία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για όσα έχουν καταθέσει. Γι΄αυτό οι μηνύσεις, τις οποίες κατέθεσαν εναντίον τους πολιτικά πρόσωπα, που το όνομά τους σχετίστηκε με το σκάνδαλο Novartis δεν μπορούν να προχωρήσουν. Άρα, πώς θα αποδειχθεί αν είπαν ψέματα αν δεν μπορούν να βγουν οι κουκούλες για να φανεί ποιοι κρύβονται πίσω τους και ποιους σκοπούς υπηρέτησαν, αλλά αντίθετα δίνεται ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη σε αυτούς τους μάρτυρες;

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος είπε ότι θα είναι ντροπή αν προχωρήσει αυτή η ρύθμιση. Ο Πρωθυπουργός, για να ηρεμήσει τα πνεύματα ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει τη διάταξη. «Κώστα, άστο αυτό το θέμα να το συζητήσουμε άλλη φορά», φέρεται να του είπε. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επανέλθει με αλλαγές σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Ενδιαφέρον έχει, ότι την ώρα που εκτυλίσσονταν τα παραπάνω στο υπουργικό συμβούλιο, η Τουλουπάκη κατήγγειλε στην Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη φιμώνεται και χάνει την ανεξαρτησία της. Η κλήση της σε ακρόαση στην συγκεκριμένη Επιτροπή, έγινε με παρέμβαση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, είπε στους ευρωβουλευτές ότι εξαιτίας της έρευνάς της για την υπόθεση Novartis αντιμετωπίζει τώρα κακουργηματικές κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης «μετά από παράνομη δίωξη, που δεν ασκείται από την τακτική δικαιοσύνη αλλά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».

Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς από τη Βουλή παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για συνολικά οκτώ αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας της Τουλουπάκη. Οι δικοί της χειρισμοί, ερευνήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία και της άσκησε δίωξη έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Όμως, η Τουλουπάκη από την πρώτη ώρα προσπαθεί να παρουσιάσει την εις βάρος της δίωξη, ως πολιτική.

Στο ευρωκοινοβούλιο, η Τουλουπάκη είπε ακόμα ότι όταν η ίδια και οι συνεργάτες της άγγιξαν «πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον μας και εναντίον όσων συνεισέφεραν στοιχεία στην υπόθεση». Και, πρόσθεσε, ότι όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να πάρει την υπόθεση από τα χέρια της, κατάργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι εξελίξεις αυτές, τόνισε, «κατατείνουν στη φίμωση της Δικαιοσύνης» και κάλεσε τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς να ενεργοποιηθούν για την διερεύνηση των καταγγελιών της.

Φυσικά, δεν είπε τίποτα για την πιεστική προσπάθειά της να χειραγωγήσει τους μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν κατά των πολιτικών προσώπων, ούτε ότι η ίδια αρχειοθέτησε τις δικές της καταγγελίες για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς, ούτε για τις επιλεκτικές διαρροές που έκανε σε συγκριμένους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης για απόρρητα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου να διαμορφώνει κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τουλουπάκη δεν ζήτησε, όπως όφειλε, την άδεια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, για να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και να μιλήσει σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, δικαστές και εισαγγελείς, υφίσταντο άγριους πειθαρχικούς ελέγχους για πολύ μικρότερα αδικήματα. Η Τουλουπάκη, ωστόσο, παρότι διώκεται με βαρύτατες, κακουργηματικού χαρακτήρα, κατηγορίες, βρίσκεται σε μια δυσεξήγητη ασυλία. Ούτε σε αργία έχει τεθεί, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει στην έδρα και να δικάζει, ούτε νοιάζεται αν θα ακολουθήσει τους κανόνες, ούτε πολύ περισσότερο αν, στην προσπάθειά της να διασωθεί, δυσφημίζει, την Ελληνική Δικαιοσύνη λέγοντας ψέματα και διαστρέφοντας την πραγματικότητα. Όχι μόνη της, αλλά με την βοήθεια των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.



Ένα κοριτσάκι νεκρό, δύο ενήλικες και 17 τραυματίες από το έγκλημα Πούτιν στο μαιευτήριο

 


Κτήνη, δολοφόνοι με εντολές του δικτάτορα Πούτιν δεν διστάζουν να επιτίθενται σε μαιευτήρια και να σκοτώνουν αθώους πολίτες.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου Παίδων στη Μαριούπολη χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Ουκρανίας.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι», ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram, απο την δολοφονική επίθεση του δικτάτορα υπήρξαν και 17 τραυματίες, ανάμεσα τους και έγκυες γυναίκες λίγο πρίν γεννήσουν.



Στο 7,2% ο πληθωρισμός

 


Στο 7,2% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση, καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, καύσιμα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, λάδια, ψωμί και δημητριακά. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022, τον Φεβρουάριο παρουσίασε αύξηση 1,1%.

H αύξηση κατά 1,1% στον πληθωρισμό μέσα σε ένα μήνα αποδίδεται κυρίως στις παρακάτω αυξήσεις:

+2,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, γιαούρτι, τυριά,ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια.

+2,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.

+0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

+2,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• +0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2021, οι πιο σημαντικές αυξήσεις τον φετινό Φεβρουάριο, μεταξύ άλλων, είναι στο φυσικό αέριο (+78,5%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (+71,4%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (+41,5%), στα λάδια (+16,8%), τα λαχανικά (+15,2%), το αρνί και κατσίκι (+14,4%) και το ψωμί (+5,9%).

Δείτε αναλυτικά τις αυξήσεις από τον περυσινό Φεβρουάριο μέχρι σήμερα:





Άκαρπη η συνάντηση στην Τουρκία - Συνεχίζονται οι δολοφονίες από τους Ρώσους

 


Οι δύο ΥΠΕΞ, Ουκρανίας, Ρωσίας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, με τον Ντμίτρο Κούλεμπα να πετά βολές κατά του Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις φαίνεται ότι λαμβάνονται από άλλους.

Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν θα συνεχίσει τις δολοφονίες μέχρι νεωτέρας.

Οι δηλώσεις του Ουκρανού ΥΠΕΞ μετά τις συνομιλίες της Αττάλειας

Δεν ήταν εύκολο αλλά κατάφερε να διευκολύνει τις διμερείς eπαφές από την πρώτη ημέρα της σύρραξης.

Αυτή η συζήτηση ήταν και εύκολη και δύσκολη μαζί.

Εύκολη γιατί ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε τις παραδοσιακές του ρητορίες για την Ουκρανία.

Και δύσκολη γιατί έκανα ότι ήταν δυνατό για να βρω μια λύση για αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία. Η πιο απελπιστική κατάσταση γίνεται στη Μαριούπολη. Η πόλη βομβαρδίζεται από αέρως. Βάλλεται από το πυροβολικό και ήρθα εδώ με έναν σκοπό ανθρωπιστικό. Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο μέσα και έξω από τη Μαριούπολη. Για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή όπου βασιλεύει ο φόβος. Και έναν διάδρομο για να πάει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λαβρόφ δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε αυτό το θέμα, αλλά θα επικοινωνήσει με τη Ρωσία.

Δεν κάναμε πρόοδο σε αυτό το θέμα, πρεπει να ληφθούν αποφάσεις από άλλους στη Ρωσία για να βρούμε μια λύση στην ανθρωπιστική κρίση.

Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις.

Οταν συναντώνται οι ΥΠΕΞ μπορούν να βρουν λύσεις ειρήνης και εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δέσμευση γιατί σκοπός είναι να λήξει ο πόλεμος και να απελευθερώσουμε τις περιοχές μας από τη ρωσική κατοχή.

Φαίνεται ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της επιδιώκοντας την συνθηκολόγηση του Κιέβου, που δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει. Όπως είπε ο Ουκρανός ΥΠ ΕΞ, η εντύπωση που αποκόμισε ήταν ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επιβάλει εκεχειρία. «Ο Λαβρόφ έχει διαφορετική αντίληψη ως προς το τι κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών σε κρίσεις»

Οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ μετά τις συνομιλίες της Αττάλειας

Ο ΥΠΕΞ του καθεστώτος Πούτιν είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν κάποια θέματα «και διαπιστώσαμε ότι τακτικά η άλλη πλευρά υποβάλλει τα ίδια αιτήματα. Ξέρουμε ότι γίνονται συζητήσεις στη Λευκορωσία γι’ αυτά τα θέματα. Και επιβεβαιώσαμε με τη συνάντησή μας σήμερα ότι δεν έχουν εναλλακτικές. Ξαναείπαμε ότι δυστυχώς, επανειλημμένα, οι εθνικιστές έχουν χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ξέρουμε την τακτική τους και την προπαγάνδα στα δυτικά ΜΜΕ, αλλά επιβεβαιώνω ότι η ρωσική πλευρά έχει προτείνει να ανοίγουν όσο χρειάζονται διάδρομοι διαφυγής, πράγμα που εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές και λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και τις συντομότερες και αποτελεσματικότερες οδούς διαφυγής. Η ρωσική πλευρά στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία έχει προτείνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και η ουκρανική πλευρά πήρε τις προτάσεις μας στο Κίεβο και είπε ότι θα απαντήσει εγγράφως, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των δύο χωρών και να είμαστε αποτελεσματικοί στον ανθρωπιστικό τομέα. Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι φίλοι μας στην ΕΕ αντέδρασαν άσχημα και πολύ επικίνδυνα με την προσφορά όπλων και χιλιάδων φορητών ρουκετών στην Ουκρανία. Τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα απειλούν και την πολιτική αεροπορία, υποστήριξε ο Ρώσος υπ ΕΞ. Και τόνισε ότι «θέλουμε να σταματήσει αυτή η πολιτική των απειλών κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση και για την Ουκρανία και για την Ευρώπη. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να επιτεθούμε σε κανέναν και σε καμία χώρα. Χρειάστηκε να επέμβουμε στην Ουκρανία λόγω της απειλής για μας. Επανειλημμένα και στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ υπήρξε προγραμματισμένη επίθεση εναντίον των ρωσόφωνων. Το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί χρήματα Αμερικανών φορολογουμένων για να στήσει βιολογικά εργαστήρια απαγορευμένα. Η Ουάσιγκτον το αρνήθηκε, βέβαια, η ΕΕ είπε ότι δεν έχει κανένα τέτοιο στοιχείο, αλλά αυτά που λένε δεν μας εκπλήσσουν. Όλες αυτές οι δραστηριότητες, όμως, έγιναν μυστικά. Βάσει διεθνών συμφωνιών κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει για τέτοιες δραστηριότητες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη ο Λαβρόφ είπε προκλητικά ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για δήθεν φρικτές ενέργειες που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις, τα ακούσαμε και στο ΣΑ του ΟΗΕ. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε καταληφθεί από ακροδεξιούς του Τάγματος Αζόφ που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα. Μπορείτε και μόνοι σας να αξιολογήσετε τα περί ρωσικής επίθεσης. Ο,τιδήποτε μπορεί να προσεγγίζει την αλήθεια με αντικειμενικό τρόπο ουδέποτε μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σας.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επιστήσει την προσοχή της Δύσης στο γεγονός ότι η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα αντιρωσικό φερέφωνο, το οποίο μας αφήνει άναυδους και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι εκφράζουν τις δυτικές αξίες αυτά που έχει πει επανειλημμένα η Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Όταν αποφασίστηκαν οι εκλογές δεν υπήρχε καμία απειλή, αλλά μετά αποφάσισαν να κάνουν πειράματα και το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εντάξει την Ουκρανία και θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν πυραύλους και να απειλήσουν τη Ρωσία.

Όταν τους είπαμε να συζητήσουμε για την ασφάλεια στην Ευρώπη, μας απάντησαν ότι όλα τα συζητούν εκτός από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε μια Ουκρανία εξοπλισμένη με νατοΪκά συστήματα, που θα αποτελούσαν απειλή για τα άρματα μάχης μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε με μια χώρα όπου οι ναζί παρελαύνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας με εμβλήματα των SS, δεν θέλουμε στην Ουκρανία ούτε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Πούτιν είπε ότι θέλουμε μια ανεξάρτητη Ουκρανία, αλλά όχι την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως ο πρόεδρος Ζελένσκι να αρχίσει σιγά σιγά να εκλογικεύεται.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα βγούμε και από αυτή τη κρίση με υγιή τρόπο και καθαρή συνείδηση και χωρίς να πιστεύουμε ότι οι δυτικές δυνάμεις δήθεν θα είναι ασφαλής σύμμαχος και εταίρος. Ουδέποτε αρνήθηκαν να απαρνηθούν τις αρχές τους, να επιτεθούν όποτε θέλουν.

Για το αίτημα Ζελένσκι για συνάντηση με τον Πούτιν ο Λαβρόφ είπε ότι η ρωσική πλευρά συμφωνεί, αρκεί να υπάρχει βάση συζήτησης.

« Δέστε τι έγινε με το Μινσκ. Επετεύχθη όντως μια συμφωνία, αλλά η ουκρανική πλευρά κωλυσιεργούσε. Μέχρι και το 2018 το Κίεβο έλεγε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία και κάθε φορά έκανε τα αντίθετα. Όλα αυτά είναι για το θεαθήναι. Οι Αμερικανοί, οι Πολωνοί, οι Τούρκοι έχουν εμπλακεί. Αλλά εγώ εξήγησα ότι το μόνο στο οποίο αποσκοπούν οι συναντήσεις είναι να αντικαταστήσουν τις αποφάσεις για φούσκες για τα ΜΜΕ. O Ρώσος υπ ΕΞ είπε, πάντως, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνιόταν μια συνάντηση με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα. Στη Λευκορωσία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, έχουμε υποβάλει σοβαρές προτάσεις και αναμένουμε απάντηση από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ.



Έντονο ενδιαφέρον στην Ε.Ε. για την επιστολή Μητσοτάκη που αφορά τις τιμές του αερίου

 


Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μέσω της επιστολής του στην πρόεδρο της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής απειλής που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Η πρόταση του Έλληνα αποτελεί από εχθές αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να την βλέπουν όλοι θετικά.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Eric Mamer σχολίασε : 

«Για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας».

«Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών και να συγκρατηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, Κάθριν ΜακΓκρέγκορ.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδείχθηκε και από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ενώ το Bloomberg, πρόβαλε την πρόταση με συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αγορές φυσικού αερίου δεν αντανακλούν πλέον την προσφορά και τη ζήτηση, και γι΄ αυτό εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «πρέπει να παρέμβουμε δραστικότερα για να αποφύγουμε ακραίες διακυμάνσεις» των τιμών.

Η πρόταση Μητσοτάκη θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βερσαλίες.



Fake news οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από το λιγνίτη

 


Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πουν ποτέ αλήθεια γιατί δεν τους πάει, δεν την αντέχουν, πορεύονται με το ψέμα εξαπατώντας όσους αφελής τους πιστέψουν.

Το ΥΠΕΝ μετά τα νέα fake news του ΣΥΡΙΖΑ, που διοχετεύονται για να εξαπατήσουν πολίτες έκανε την παρακάτω ανακοίνωση  : 

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ και προσθέτει:

«O ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα (από 10% στο 30%) είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 99,1 ευρώ/MWh, στις 8 Μαρτίου.

Πρόκειται για άκρως παραπλανητική αναφορά που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η τιμή διαμορφώθηκε στο επίπεδο αυτό στις 14:00 το απόγευμα της Τρίτης για μερικά λεπτά προτού επανέλθει στα συνήθη επίπεδα.



Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα διαθέτει την ακριβότερη τιμή στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή στις 8 Μαρτίου διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες διαθέτουν περισσότερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις και πυρηνική ενέργεια στο μείγμα τους, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Βουλγαρία. Μάλιστα, η χώρα μας, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έχει την τρίτη χαμηλότερη χονδρική τιμή στην Ευρώπη, πίσω από την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Ακόμα και σε απολύτως συγκρίσιμα νούμερα, όπως είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, οι πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ (Αλιβέρι 5 και Μεγαλόπολη 5) έχουν σήμερα μεταβλητό κόστος 193 €/MWh, ενώ 3 από τις 6 διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες έχουν υψηλότερο μεταβλητό κόστος. Όταν η πρωτόγνωρη κρίση που εντείνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποκλιμακωθεί, με τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, η ανταγωνιστικότητα των λιγνιτικών μονάδων θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Όπως αποδείχθηκε ξεκάθαρα από την πρόσφατη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι λιγνιτικές μονάδες σε καμία ώρα της ημέρας δεν είναι φθηνότερες από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο που λειτουργούν παράλληλα.

Παρά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, η απολιγνιτοποίηση, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά έτη, με τη δραστική μείωση της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ακόμη και οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που έκλεισαν επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, είχαν -ορθώς- προγραμματιστεί να κλείσουν επί ΣΥΡΙΖΑ διότι είχαν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να συνεχίσει την παραγωγή ηλεκτρισμού με λιγνίτη, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε ανάλογες επενδύσεις, κάτι το οποίο ουδέποτε συνέβη.

Οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν απομείνει, χρειάστηκε να επιστρατευθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, σε συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της γενικότερης κρίσης που αυτή προκάλεσε. Συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής απόφασης της ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, αποφασίστηκε η λειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών εργοστασίων το τριήμερο 5-7 Μαρτίου, έως ότου αφιχθούν στη Ρεβυθούσα στις 7 Μαρτίου τρία προγραμματισμένα φορτία LNG για αναπλήρωση των μειωμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι λιγνιτικές μονάδες λειτούργησαν προσωρινά και εκτάκτως έπειτα από εντολή των αρμόδιων φορέων, ως στρατηγική εφεδρεία για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος και όχι για οικονομικούς λόγους. Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ως στρατηγική εφεδρεία, επιβεβαιώνει την πάγια θέση και τα σχετικά αιτήματα της ΔΕΗ προς τους αρμόδιους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς ότι οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια σύντομη μεταβατική περίοδο.


Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε το 2010 με τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας Πτολεμαΐδα 1. Οι λόγοι που ώθησαν στην απολιγνιτοποίηση ήταν αρχικά περιβαλλοντικοί (αδυναμία τήρησης των νέων μειωμένων ορίων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου), κλιματικοί (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) και τελικά οικονομικοί, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα.

 Το 2011 τέθηκαν εκτός λειτουργίας η Πτολεμαΐδα 2 και οι μονάδες Μεγαλόπολη 1 και 2, ενώ ακολούθησαν το 2014 οι μονάδες Πτολεμαΐδα 3 και 4. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2010 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η λειτουργία των μονάδων 1-4 της Καρδιάς και του Αμυνταίου 1 και 2, περιορίστηκαν συναρτώμενες με τις ώρες λειτουργίας τους (17.500) από την 01.01.2016 και μέχρι το τέλος του 2023. Το 2016, μετά από αιτιολογημένο αίτημα της ΔΕΗ, η Ελληνική Κυβέρνηση αναπροσάρμοσε τις ώρες αυτές σε 32.000 με αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα να εκκρεμεί το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Ελλάδα.  

Με βάση αυτή τη νομοθετική ρύθμιση οι μονάδες της Καρδιάς και του Αμυνταίου αποσύρθηκαν ως εξής:

 Καρδιά 1 και 2: Ιούνιος 2019.

Αμύνταιο 1 και 3: 2020.

Καρδιά 3 και 4: 2021.

Σε λειτουργία παραμένουν πέντε μονάδες στον Άγιο Δημήτριο, η Μελίτη στη Φλώρινα και η Μεγαλόπολη 4. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, στο τέλος του 2022 θα αποσυρθούν οι μονάδες 1,2,3,4 του Αγίου Δημητρίου και στο τέλος του 2023 οι υπόλοιπες τρεις (Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4).

Όσον αφορά στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, Πτολεμαΐδα 5, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της με λιγνίτη το καλοκαίρι του 2022 και με βάση τον Κλιματικό Νόμο και το Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών, προβλέπεται να παραμείνει ως λιγνιτική το αργότερο έως το 2028».




Προφυλακίστηκε ο 60χρονος για την τετραπλή δολοφονία

 



Την προφυλάκιση του 60χρονου που κατηγορείται για την τετραπλή δολοφονία στην Ανδραβίδα αποφάσισαν ομόφωνα εχθές Τετάρτη μετά την πολύωρη απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας.

Ο 60χρονος, ο οποίος κατηγορείται για την τετραπλή δολοφονία στην Ανδραβίδα, με θύματα τον 31χρονο πατέρα, την 37χρονη μητέρα και τα δύο παιδιά τους, ηλικίας δύο και τριών ετών, απολογήθηκε για περισσότερες από τέσσερις ώρες στον ανακριτή.

Σήμερα ο μακελάρης οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού.




Μαφιόζικη επίθεση στο Παλαιό Φάληρο, πυροβόλησαν επιχειρηματία

 


Ενέδρα θανάτου, έστησαν κακοποιοί, τα ξημερώματα, σε επιχειρηματία στο Παλαιό Φάληρο. Οι δράστες, κινούμενοι με Ι.Χ, 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, πλησίασαν στη συμβολή των οδών Κρόνου και Αφροδιτης ένα 63χρονο επιχειρηματία και τον γάζωσαν. 

Το θύμα δέχθηκε σφαίρες στην κοιλιακή χωρα και σε σοβαρή κατάσταση έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και νοσηλεύεται.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν οτι οι αγνωστοι δραστες ήθελαν να σκοτώσουν το θύμα τους, χωρίς ομως να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα κίνητρα της επιθεσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει μέσα απο κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας να εντοπίσουν το δρομολόγιο του ύποπτου οχήματος.

Παράλληλα, από το περιβάλλον του προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο επιχειρηματίας που κινείται στο χώρο των κατασκευών είχε μετωπα και ανοικτούς λογαριασμους που να δικαιολογουν μια τετοια ακραία πράξη ή αν δεχοταν απειλές.



Η Ρωσία βομβάρδισε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη


 

Μόνο εγκληματία πολέμου μπορείς να χαρακτηρίσεις τον δικτάτορα Πούτιν, και το μόνο που του χρειάζεται είναι η τιμωρία του από τον ίδιο τον λαό του και το δικαστήριο της Χάγης.

Νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη καταστράφηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Σε δήλωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία». 



Το συμβούλιο διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, αλλά ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Πάβλο Κιριλένκο, είπε σε βίντεο στο Facebook ότι οι τραυματίες στην επίθεση μεταφέρονται στο πλησιέστερο νοσοκομείο. 

Όπως αναφέρει το BBC ο τοπικός βουλευτής, ο Ντμίτρο Γκούριν, επανέλαβε τους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του. 

O σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχαήλ Ποντολιάκ κατήγγειλε ότι έγκυες και  παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.