Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Νέα πρόκληση από το νούμερο αντιπρόεδρο του Ερντογάν που απειλεί την Ελλάδα

 



Τρώνε χαστούκια απά παντού οι Τούρκοι, και αντί να βάλουν μυαλό συνεχίζουν με νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Αθήνας.

Την σκυτάλη πήρε το νούμερο του θιάσου Ερντογάν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι που είπε ψέματα χωρίς ίχνος ηθικής  «Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών».

Συνέχισε σε ακόμη πιο προκλητικό τόνο λες και θα τον φοβηθεί κάποιος : «Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν! Ουσιαστικά, ο Οκτάι δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από όσα κάνει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αδιαφορώντας στις νέες προειδοποιήσεις της ΕΕ.

Οι αναφορές του νούμερου Οκτάι είχαν αιχμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κυπριακή Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα και την ομιλία του στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, όπου σημείωσε ότι «η Ουκρανία βιώνει ότι και η Κύπρος το 1974».

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον «ελληνικό τομέα» συνέκρινε αυτό το νησί, όπου βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία, και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση (σ.σ. την τουρκική εισβολή)» ανέφερε ο γελοίος Οκτάι.

Το καραγκιοζιλίκι Οκτάι συνεχίστηκε αφού υποστήριξε δε ότι το πρόβλημα για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ότι οι «...τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι» και ζουν «ελεύθεροι με τη σημαία, τη γη και την εθνική τους βούληση».

Συνέχισε δε υποστηρίζοντας ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία ενοχλούνται από την «αταλάντευτη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή της και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο», καθώς και το ότι η κατεχόμενη Κύπρος «ανοίγεται στον κόσμο» παρά το άδικο εμπάργκο, τους λεπτομερείς υπολογισμούς και την προσπάθεια Αθήνας και Λευκωσίας που αναζητούν υποστήριξη από πόρτα σε πόρτα στη διεθνή κοινότητα.

Το θέμα είναι ότι κανένας πλέον δεν ανέχεται τους Τούρκους, απλά κάνουν υπομονή να δουν μέχρι που θα φτάσει το καραγκιοζιλίκι τους!!!



Γελάει η υφήλιος με τα ΜΜΕ της Τουρκίας - Τώρα νομίζει ότι η βάση της Σούδας είναι εναντίον της

 



Το καραγκιοζιλίκι των Τούρκων καλά κρατάει, και καθημερινά τα νούμερα της κυβέρνησης Ερντογάν κάνουν διαγωνισμό ποιος θα ξεφτιλιστεί περισσότερο και θα προκαλέσει με αυτά που λέει.

Στα καραγκιοζιλίκια συμμετέχει και ο πλήρως ελεγχόμενος από το καθεστώς Τούρκικος τύπος, με γελοίες αναφορές που μόνο γέλια προκαλούν για την κατάντια των Τούρκων.

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας να βρίσκουν καθημερινά αφορμές για νέα δημοσιεύματα σχετικά με τη χώρα μας και ξεφτιλίζονται μαζί με τα νούμερα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το σημερινό «εύρημα» του τουρκικού Τύπου, και συγκεκριμένα της εφημερίδας Hurriyet έχει να κάνει με τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, η επέκταση της οποίας φαίνεται πως «ενοχλεί» αρκετά τους Τούρκους.

Δόθηκε το πράσινο φως για 13 έργα αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αγορά πυρομαχικών στις ελληνικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έλαβε την Τετάρτη έγκριση από την επιτροπή εξοπλισμών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για έξι εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΣ και επτά αρμοδιότητος ΓΕΝ. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική ναυτική βάση που βρίσκεται στη Σούδα της Κρήτης θα επεκταθεί με δαπάνες ύψους 190 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με την νέα γελοιότητα της τουρκικής εφημερίδας, στόχος αυτών των κινήσεων από την ελληνική πλευρά είναι να αντιμετωπιστεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα. Σημειώνει, μάλιστα, πως η ναυτική βάση στην Κρήτη έχει αποκτήσει σημαντική θέση μετά την κρίση του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, καθώς φιλοξενήσει σχεδόν τον μισό στόλο του ελληνικού ναυτικού.

Η τουρκική εφημερίδα γελοιοποιείται σημειώνοντας πως πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας θα βρίσκεται στην Κρήτη, μετά από αυτή της Σαλαμίνας.

Οι Τούρκοι αναφέρουν και ακριβώς τα νούμερα των επενδύσεων :

160 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων τύπου S-70 Aegean Hawk

90 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70

80-90 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό πυραυλικών συστημάτων 122 χλστ.

150 εκατ. ευρώ για την αγορά 30 χιλιάδων βλημάτων αρμάτων μάχης 122 χλστ.

20 εκατ. ευρώ για την αγορά πυραύλων τύπου Hellfire που χρησιμοποιούνται σε ελικόπτερα τύπου Απάτσι.

Και το καραγκιοζιλίκι των Τούρκων συνεχίζεται!!



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που αποκόμισε από απάτες 2.050.000€


 

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες

Με ένα SMS του άρπαξαν 2 εκατ. € - Πώς δρούσε η σπείρα των Ρομά Εξιχνιάστηκαν ογδόντα πέντε περιπτώσεις απατών.

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν πέντε άτομα, μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο άτομα

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων

Από την εγκληματική τους δράση, είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις -2.050.000- ευρώ

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικά απάτες, με θύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα (23.6.2022), ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Βοιωτίας, όπου συνελήφθησαν -5 - ημεδαποί, ηλικίας από 22 έως και 32 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων .

Επιπλέον, αναζητούνται ακόμη δύο (2) άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.


Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, από το μήνα Οκτώβριο του 2021 έως και σήμερα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τεχνάσματα, κατάφερναν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.


Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους. Ηγετικό ρόλο είχε 28χρονος συλληφθείς, ο οποίος έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τον τρόπο δράσης τους, ενώ αυτά με τη σειρά τους στρατολογούσαν δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ( money mules ), προκειμένου να παραδώσουν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.


Ως κύριοι τρόποι δράσης τους ήταν:


α) η αναζήτηση και ο εντοπισμός, μέσω διαδικτύου, καταλυμάτων και δωματίων προς ενοικίαση,


β) η τηλεφωνική επικοινωνία με ιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν έναντι υποτιθέμενης αμοιβής και


γ) η τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με πωλητές, όπου συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους.


Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ).


Έχοντας, πλέον, αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς αυτών που είχαν στρατολογήσει (money mules).


Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις απατών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν απατηλούς υπερσυνδέσμους – αναδυόμενες σελίδες ( phishing mails , phishing sites , smising ), καταφέρνοντας και με αυτό τον τρόπο να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών των παθόντων.


Τα μέλη προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons ).


Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, είχαν διαπράξει συνολικά ογδόντα πέντε (85) περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -2.050.000- ευρώ.


Τέλος, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -3- οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim , πλήθος τραπεζικών καρτών καθώς και το χρηματικό ποσό των -5.165- ευρώ.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.


Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:


Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις εξαπάτησης εταιρειών

 



Καίριο πλήγμα σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις εξαπάτησης εταιρειών – επιχειρήσεων αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνάει τα 2.500.000 ευρώ


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία (29) μελών της οργάνωσης


Οι διευθύνοντες την οργάνωση είτε ιδρύοντας εταιρείες – μορφώματα, είτε χρησιμοποιώντας υφιστάμενες εταιρείες έπειθαν έτερες επιχειρήσεις να έρθουν σε συναλλαγή μαζί τους και αποσπούσαν από αυτές προϊόντα, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε ελκυστικές - χαμηλότερες τιμές σε τρίτους


Η πολύμηνη, μεθοδική και επιστάμενη έρευνα αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων οδήγησε στην επίτευξη καίριου πλήγματος σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενεργώντας ως επί το πλείστον στο πλαίσιο της οργάνωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοβούλως ή με διαφορετική σύνθεση, ενέχονται σε περιπτώσεις εξαπάτησης εταιρειών – επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.


Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία είκοσι εννέα (29) μελών του κυκλώματος (ημεδαποί ηλικίας 29 έως 65 ετών) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απάτη σε βαθμό κακουργήματος από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση νομοθεσίας περί επιταγών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση (3 ηγετικά στελέχη), ίδρυσαν συνολικά εννέα (9) εταιρείες – μορφώματα (Μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες – Μ.Ι.Κ.Ε.) σε ονόματα μελών της ή χρησιμοποίησαν τέσσερις (4) προϋπάρχουσες εταιρείες και ενοικίαζαν αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία προκειμένου να προσδίδουν κύρος και να δημιουργείται η εικόνα υγιών εταιρειών.


Στη συνέχεια, παρουσιάζονταν ψευδώς ως φερέγγυες στις οικονομικές τους συναλλαγές από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με άριστη γνώση της επικρατούσας κατάστασης στην αγορά και το χώρο του εμπορίου και με τον τρόπο αυτό δημιουργούσαν την πλασματική αίσθηση ύπαρξης ασφαλών συνθηκών και συναλλακτικών όρων και έπειθαν τις παθούσες επιχειρήσεις να έρθουν σε συναλλαγή μαζί τους.


Έπειτα, είτε με τη χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών, που κατά την ημέρα πληρωμής τους αποδείχθηκαν ακάλυπτες, είτε με την κατάρτιση και χρήση πλαστών τραπεζικών αποδεικτικών κατάθεσης χρηματικών εμβασμάτων, είτε με τη διαβεβαίωση πληρωμής της αξίας των εμπορευμάτων που απέσπασαν σε επόμενες παραγγελίες – παραλαβές εμπορευμάτων που θα ακολουθούσαν, αποσπούσαν από έτερες επιχειρήσεις τα προϊόντα τους, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε ελκυστικές - χαμηλότερες τιμές σε τρίτους, με σκοπό να αποκομίσουν άμεσα παράνομο περιουσιακό όφελος.


Όταν αποκαλύπτονταν η παράνομη δραστηριότητά τους, την περίοδο εμφάνισης των επιταγών προς πληρωμή, όπου αποδεικνυόταν ότι αυτές ήταν ακάλυπτες, οι δράστες εγκατέλειπαν τους χώρους - γραφεία που είχαν ενοικιάσει για την λειτουργία τους. Με την παραλαβή των εμπορευμάτων προερχόμενες από τις παθούσες εταιρείες, αυτά μεταφέρονταν σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους ή προς πώληση σε τρίτους αγοραστές, με τη χρήση παραστατικών - δελτίων αποστολής άλλων εταιρειών Μ.Ι.Κ.Ε. που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός των εμπορευμάτων που είχαν αποσπάσει.


Με την παραπάνω μεθοδολογία, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2018 έως και τουλάχιστον τον Νοέμβριο του έτους 2021 , η εγκληματική οργάνωση απέσπασε εμπορικά προϊόντα (κυρίως τρόφιμα και ποτά) από (33) επιχειρήσεις και χρηματικό ποσό από (1) ακόμα επιχείρηση, με το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που έχει αποκομίσει να ανέρχεται στο ποσό των (2.653.163,42) ευρώ, προκαλώντας τους ισόποση οικονομική ζημία. Επιπλέον, σε δύο από τις παραπάνω παθούσες εταιρείες έγινε απόπειρα πρόκλησης συνολικής οικονομικής ζημίας ύψους (58.760) ευρώ.


Κατά το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η αστυνομική έρευνα, πραγματοποιήθηκαν νομότυπες έρευνες συνολικά σε (3) αποθήκες, (4) γραφεία εταιρειών, (3) αυτοκίνητα, (5) οικίες, (18) καταστήματα σούπερ μάρκετ, καθώς και σωματικές έρευνες εμπλεκομένων ατόμων, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :


(62) τόνοι και (575) κιλά πατατόσπορου,

(24.504) συσκευασίες προϊόντος οξοποιίας,

(3.043) φιάλες οινοπνευματωδών ποτών

καθώς και μικρές ποσότητες πρώτης ύλης παρασκευής παγωτού,

προϊόντα τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους.

Επιπλεόν, κατασχέθηκαν :


(10) ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

(12) σκληροί δίσκοι Η/Υ,

(16) κινητά τηλέφωνα,

(1) τάμπλετ,

έτερα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, πλήθος σχετικών εγγράφων (τιμολόγια, δελτία αποστολής, επιταγές, επαγγελματικές κάρτες, κ.λπ.), καθώς και σφραγίδες διαφόρων εταιρειών.

Σημειώνεται ότι τρεις (3) εκ των μελών του κυκλώματος έχουν συλληφθεί στο παρελθόν από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων.


Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.



Βρέθηκε με σφαίρα στο κεφάλι ο άνθρωπος που κουβαλούσε τους πυρηνικούς κωδικούς του Πούτιν

 



Περίεργες αυτοκτονίες, περίεργες, δηλητηριάσεις, περίεργες δολοφονίες από το καθεστώς του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βαντίμ Ζιμίν, ένας απόστρατος συνταγματάρχης που μετέφερε τον χαρτοφύλακα με τους πυρηνικούς κωδικούς του Βλαντίμιρ Πούτιν, βρέθηκε πυροβολημένος στο σπίτι του κοντά στη Μόσχα αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην εντατική. Ο απόστρατος συνταγματάρχης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Ζιμίν, 53 ετών, ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά του χαρτοφύλακα που πάντα συνοδεύει τον πρόεδρο της Ρωσίας. Κατείχε τη συγκεκριμένη θέση από τότε που ηγέτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν ο Μπόρις Γιέλτσιν. 

Ο Πούτιν είχε στο παρελθόν φωτογραφηθεί με τον Ζιμίν στο πλευρό του να κουβαλά τους πυρηνικούς κωδικούς, ενώ η παρουσία του χαρτοφύλακα θεωρείται συμβολική απειλή για τη Δύση. 

Ο Ζιμίν βρέθηκε στην κουζίνα του διαμερίσματός του στο Κρασνογκόρσκ, στην περιοχή της Μόσχας, το απόγευμα της Τετάρτης.  

Η εφημερίδα Kyiv Post επικαλείται κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι ο «αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει» και τον ανακάλυψε ο αδελφός του «μέσα σε μια λίμνη αίματος». Ο Ζιμίν φέρεται να έχει τραυματιστεί από πυροβολισμό στο κεφάλι, ενώ βρέθηκε κοντά του ένα πιστόλι Izh 79-9TM.

Η «απόπειρα αυτοκτονίας» έρχεται αφού ανακοινώθηκε ότι ο Ζιμίν αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για δωροδοκία, ενώ ο απόστρατος συνταγματάρχης είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Ζιμίν αρνούνταν τις κατηγορίες, οι οποίες σχετίζονται με τη νέα του δουλειά σε τελωνείο.



Κρατούσε όμηρο γυναίκα και τη βίαζε -Σώθηκε χάρη σε εφαρμογή παραγγελίας φαγητού

 


Μια Νεοϋορκέζα, έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης και κρατήθηκε όμηρος από δράστη που την βίαζε κατά εξακολούθηση.

Το θύμα κατάφερε να ειδοποιήσει τις αρχές χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για παράδοση έτοιμου φαγητού κατ’ οίκον, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δράστης, ένας 32χρονος, είχε πάρει από την 24χρονη το κινητό τηλέφωνό της. Εκείνη του ζήτησε να της το δώσει πίσω για να παραγγείλει φαγητό μέσω της εφαρμογής Grubhub.

Γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, η νεαρή παρήγγειλε ένα μπέργκερ από ένα κοντινό κατάστημα, το Chipper Truck Café. Και στις «οδηγίες» πρόλαβε να γράψει μερικές φράσεις: «Παρακαλώ, καλέστε την αστυνομία (…) Διακριτικά, σας παρακαλώ». Ζήτησε επίσης να αναλάβει ένας αστυνομικός την παράδοση του φαγητού, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της παραγγελίας που παρουσίασε το κανάλι.

Οι υπάλληλοι είδαν την υποσημείωση στην παραγγελία και κάλεσαν την αστυνομία.

Έτσι, οι αστυνομικοί πήγαν στη διεύθυνση που τους υπέδειξε η 24χρονη, σε μια γειτονιά του Μπρονξ, και συνέλαβαν τον άνδρα. Δράστης και θύμα είχαν γνωριστεί μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών, σύμφωνα με το CNN.

Ο 32χρονος διώκεται για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Θεωρείται επίσης ύποπτος για άλλη μια σεξουαλική επίθεση, τέσσερις ημέρες νωρίτερα.



Η Ξενογιαννακοπούλου δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι είχε εκδοθεί εγκύκλιο για τον καύσωνα

 


Το υπ. Εργασίας απάντησε σε δηλώσεις της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που πριν ελέγξει έβγαλε ανακοίνωση για τον καύσωνα, δείχνοντας ότι δεν είχε πάρει χαμπάρι.

Η Ξενογιαννακοπούλου, δείχνοντας για ακόμα μία φορά πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το υπουργείο «να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών», κάνοντας λόγο μάλιστα «για ολιγωρία σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα».

Η απάντηση του υπ. Εργασίας στην Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 15 Ιουνίου και ανακοινώθηκε με σχετική ανακοίνωση Τύπου, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (https://ypergasias.gov.gr/nea-psifiaka-ergaleia-gia-tin-prostasia-ton-ergazomenon-apo-tin-thermiki-kataponisi/).

«Εν πάση περιπτώσει, τόσο για τον καύσωνα όσο και για την αντιπολίτευση, που παραβιάζει ανοιχτές θύρες, συνιστούμε ψυχραιμία» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.



66χρονος στην Σαλαμίνα τεμάχισε γάτα στη μέση του δρόμου

 


Ο συλληφθείς κατηγορείται για παράβαση των άρθρων του ποινικού κώδικα "Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς", καθώς και του νόμου περί όπλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό

Στη σύλληψη ενός 66χρονου ημεδαπού προέβησαν πρωινές ώρες σήμερα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σαλαμίνας για παράβαση των άρθρων 167-169-333 του Π.Κ., του άρθρου 24 του Ν.4830/2021 “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς”, καθώς και του νόμου Ν.2168/1993 “Ρύθμιση θεμάτων περί όπλων”.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η οικεία Λιμενική Αρχή από ιδιώτη ότι ο 66χρονος περιφερόταν σε τραπεζοκαθίσματα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, κρατώντας στο χέρι του ένα νεκρό ζώο συντροφιάς (γάτα) και στη συνέχεια κάθισε σε κοντινό σημείο όπου τεμάχισε το ανωτέρω ζώο.

Άμεσα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή όπου εντόπισαν τον 66χρονο και του ζήτησαν επανειλημμένα με ήρεμο τρόπο να τους ακολουθήσει, αλλά εκείνος αρνήθηκε να συνεργαστεί, προέβαλε αντίσταση και προσπάθησε να διαφύγει, μπαίνοντας στο όχημά του και θέτοντας σε λειτουργία τον κινητήρα.

Σε περαιτέρω έλεγχο, στο Ε.Ι.Χ. όχημά του, διαπιστώθηκε η ύπαρξη έτερου νεκρού ζώου.

Από το Γ' Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί τη προανάκριση, παραδόθηκαν στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, τα νεκρά ζώα για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.



Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

 


Κατατέθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή». Με το σχέδιο νόμου:

Επιδιώκεται η αναμόρφωση του πλαισίου για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και η διαμόρφωση ενός δικαιικού πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις για ιατρική υποβοήθηση στην τεκνοποιία. 

Θεσπίζεται ένα νομικό πλαίσιο ικανό να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων και να εξασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητας τους.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι:


Η αναμόρφωση του ν. 3305/2005 (Α΄ 17) και του Όγδοου Κεφαλαίου του Τέταρτου Βιβλίου του Αστικού Κώδικα, περί της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, και η διαμόρφωση ενός δικαιικού πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις για ιατρική υποβοήθηση στην τεκνοποιία,

Η θέσπιση ενός νομικού πλαισίου ικανού να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων και να εξασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητάς τους,

Η ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

Μεταξύ των άλλων:


Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας.

Αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.

Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου.

Δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με HIV για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.




Αυτόματη έκδοση οικοδομικών αδειών


 

Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής, και αφορά κυρίως την αδειοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιλαμβάνει και πλήθος πολεοδομικών ρυθμίσεων. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Όπως προβλέπεται, οι οικοδομικές άδειες για όλες τις κατηγορίες κτιρίων θα εκδίδονται αυτόματα, με την υποβολή φακέλου από τον μηχανικό στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.

Η δυνατότητα αυτή ίσχυε από το 2020 αποκλειστικά για τα μεσαίου ή μικρού μεγέθους κτίρια που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές, ενώ τώρα επεκτείνεται και στα μεγάλα κτίρια (άνω των 1.000 τ.μ.) και στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Η υπηρεσία δόμησης παύει να εγκρίνει τον φάκελο της άδειας, ενώ η συμμετοχή της περιορίζεται στον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος.

Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά συνεπάγεται ότι η Πολιτεία παύει να ελέγχει και να εγκρίνει οριζόντια την οικοδομική δραστηριότητα, και περιορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δειγματοληπτικούς ελέγχους (η ρύθμιση προέβλεπε από το παρελθόν υποχρεωτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 30% των αδειών).



Επιβεβαιώνει τους NYT ο Τσίπρας που τον κατατάσσει στους λαϊκιστές της ευρωπαϊκής πολιτικής

 


Να επιβεβαιώσει τους «New York Times», που το 2016, με αφορμή την πολιτική και τα… καμώματα του Ντόναλντ Τραμπ τον συμπεριέλαβε στους οκτώ «Τραμπ» της Ευρώπης, δηλαδή τους λαϊκιστές της ευρωπαϊκής πολιτικής, σπεύδει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιβεβαίωσε απλώς, σε λιγότερες από 24 ώρες, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που τον κατηγόρησε για τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας. Αλλά επιχειρεί να σπείρει ζιζάνια αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, όπως ακριβώς έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ πριν αλλά και μετά τις εκλογές που έχασε από τον Τζο Μπάιντεν.

Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι τέτοιες πρακτικές υιοθετούν εκείνοι που αφενός πιστεύουν ότι θα χάσουν τις εκλογές και δευτερευόντως έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται για το κύρος της πολιτικής και των θεσμών. Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας το έχουν αποδείξει αυτό κατά το παρελθόν.

Η επικίνδυνη εκδοχή

Η δεύτερη ανάγνωση όμως -και άκρως επικίνδυνη για τη χώρα και την προσπάθειά της να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τους προηγμένους εταίρους της στην Ε.Ε.- είναι ότι ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως σχεδιάζει την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών που έρχονται, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμεί, αγνοώντας για άλλη μία φορά -το έκανε και το 2015 με το δημοψήφισμα- τη λαϊκή ετυμηγορία.

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, μάθαμε πως όσα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι για τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι δηλαδή αμφισβητούσε εμπράκτως το εκλογικό αποτέλεσμα αδιαφορώντας για την πολιτική σταθερότητα και τη χώρα του την ίδια, ήταν αλήθεια. Μάθαμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και στελέχη του στον Λευκό Οίκο είχαν στείλει διαβήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τα οποία ζητούσαν να ανατραπεί το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην οποία ηττήθηκε. Τα έγγραφα αυτά ερευνά σήμερα η Επιτροπή Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης της αμερικανικής Βουλής.

Σήμερα, στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας ζητά υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, υπαινισσόμενος ότι δήθεν η επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή αναμετρήσεις δεν θα είναι καθαρές. Προσπαθεί να επαναφέρει δηλαδή στη χώρα δηλητήριο περασμένων δεκαετιών, το οποίο η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης έχει απορρίψει.

Και έτσι, ο «τραμπισμός αλά γκρέκα» που ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν είναι διόλου υπερβολική φράση.

Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε ποτέ ότι θαυμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Με αποκορύφωμα τη δήλωσή του έξω από τον Λευκό Οίκο το 2017: «Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό».

Το «φιτίλι»

Αφορμή για να πάρει και πάλι… φωτιά η πολιτική αντιπαράθεση ήταν κάποιες αναρτήσεις του κ. Τσίπρα, αμέσως μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρτήσεις που έλεγαν «το δίλημμα των εκλογών είναι “πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος”», δηλαδή επανάληψη του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» του 2015 ή «η κυβερνητική προβολή στα ΜΜΕ είναι στο 75%, ενώ η προβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί τέτοια μονοκαλλιέργεια, τέτοια προπαγάνδα, τέτοια τοξικότητα. Να τη χαίρονται τη φοβερή ποιότητα δημοκρατίας μας, που εγκαθίδρυσαν» ή «η χώρα ζει την τελειότητά της: Τέλειοι με την πρωτιά σε νεκρούς στην πανδημία, τέλειοι με την πρωτιά στην ακρίβεια, τέλειοι στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Ηρθε η ώρα η ελληνική κοινωνία να βάλει τελεία σε αυτή την εφιαλτική τελειότητα».

Είναι πολλοί εκείνοι που, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας και με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών να «φουντώνει», λένε ότι προσπαθεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του έναντι του κόμματός του και των οπαδών του σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας. Και δεν αποκλείουν, προκειμένου να πετύχει αυτόν το στόχο, ο κ. Τσίπρας να μη σταματήσει μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Ακόμα και αν αυτά είναι η πορεία και το μέλλον της χώρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν.Δ.:«Από την τοξικότητα στο βούρκο»


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας αυτές τις αναρτήσεις, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας «από την τοξικότητα πέρασε στο βούρκο», σημειώνοντας επί λέξει: «Οπως φαίνεται, στο βούρκο σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην πολιτική ευτέλεια και την εξαχρείωση. Εγγυούμαστε όμως ότι δεν θα αφήσουμε τον “τραμπισμό αλά γκρέκα” ούτε να πλήξει τη δημοκρατία μας ούτε να βλάψει την κοινωνία και την πατρίδα μας».

Η τοποθέτηση αυτή ενόχλησε την Κουμουνδούρου, η οποία απάντησε με σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και κατά του πρωθυπουργού: «Σήμερα ο κ. Οικονόμου, από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητεί τη δημοκρατική ομαλότητα της μεταπολίτευσης και τον κατηγόρησε για τραμπισμό. Για να απαντήσουμε, θα μπορούσαμε απλά να θυμηθούμε τα πάρε-δώσε στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη πριν και μετά τις Πρέσπες. Θα μπορούσαμε να θυμηθούμε την άλωση Μητσοτάκη σε δημόσιους φορείς και ανεξάρτητες Αρχές, όπου έχει βάλει τον κάθε αμφιβόλου ποιότητας κολλητό του για να του κάνει τις δουλειές. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά πως το πάρτι έφτασε στο τέλος του. Και τώρα στο τέλος θα γίνει πιο επικίνδυνος από ποτέ. Θα κάνει και θα πει αθλιότητες που κάθε προηγούμενος πρόεδρος της Ν.Δ. θα ντρεπόταν. Οπως ακριβώς, δηλαδή, έκανε ο Τραμπ».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

 


Αυστηρό μήνυμα για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών της, έστειλε στην Τουρκία η ΕΕ, όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν για ακόμα μία φορά καθοριστική,  ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ για τη συνεχώς κλιμακούμενη επιθετική, προκλητική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ενώπιον των ομολόγων του αναφορά στις άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, χθες, από τα κατεχόμενα, που επί της ουσίας απείλησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμα προς στην Τουρκία.



Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση την οποία παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη.


Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα.


Από εκεί και πέρα θα έχουμε την δυνατότητα αύριο, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ευρώ, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες.


Στη χώρα μας έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα πολύ σημαντικό Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο εκδηλώνεται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Μόνο αυτή τη στιγμή τρέχουν, από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, τρεις πρωτοβουλίες: το Fuel Pass, το Power Pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών.


Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων η οποία έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.


Επειδή, όμως, το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.


Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι πια ολα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας.



Γεγονός το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το κράτος

 


Το πρώτο Ελληνικό αυτοκίνητο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το ελληνικό κράτος είναι γεγονός. Πρόκειται για το "KERABOSS SUPER K", που κατασκευάζει η ελληνική καινοτόμος εταιρεία KERABOSS CARS MANUFACTURING.

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, που αναφέρεται ως όχημα Μ.Ο.Ι.Κ (Μεμονωμένα Οχήματα Ιδιαίτερης Κατασκευής) γεγονός που το καθιστά σε μια ειδική κατηγορία οχημάτων.

Όπως το αναφέρει και η νομοθεσία του ΜΟΙΚ, το "KERABOSS SUPER K", δεν είναι μαζικής παραγωγής αυτοκίνητο, αλλά και ούτε και οικονομοτεχνικής ανάλυσης εργοστάσιο μαζικής παραγωγής.

Μάλιστα αυτό το εγχείρημα έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε στη παρουσίαση στην Γενική Δ/νση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα είναι το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο που πήρε το 2022 πήρε πινακίδες για να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους και με τον τρόπο αυτό ανοίγει το δρόμο και για νέες πρωτοβουλίες Ελλήνων επιχειρηματιών.

Το "KERABOSS SUPER K", προσφέρεται σε εκδόσεις 2 και 4 θέσεων. Μάλιστα φέρει κινητήρα 1000 κυβικών εκατοστών απόδοσης 72 ίππων. Εχει μήκος 3375mm, πλάτος 1560mm και ύψος 1590mm και είναι διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας.

Ο κατασκευαστικός του τρόπος και τα υλικά του, το καθιστούν κατάλληλο όχημα για τα νησιά και τους επαγγελματίες των rent a car.



Εγκρίθηκαν οι διαγωνισμοί για τέσσερα έργα ΣΔΙΤ

 


Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκινά τους διαγωνισμούς για τέσσερα έργα μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 960,14 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μετά και τη σχετική έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τα:

«Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 200,44 εκ.€ (χωρίς ΦΠΑ) και συνολικού μήκους 43 χλμ. Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 3 έτη κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη περίοδο λειτουργίας / συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής και δεν θα προβλέπονται διόδια.

«Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση της Αναβάθμισης του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και λειτουργία/ συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού - Έδεσσας» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 358,8εκ.€ (χωρίς ΦΠΑ) και μήκους περίπου 80χλμ. Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 3 έτη κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής και δεν θα προβλέπονται διόδια.

«Έργα αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού ΠΕ Χανίων Κρήτης» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 215,4 εκ.€ (χωρίς ΦΠΑ). Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 4 έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.

«Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 185,5 εκ.€ (χωρίς ΦΠΑ). Κύριος σκοπός του είναι η άρδευση εκτάσεων περίπου 100.000 στρεμμάτων. Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 4 έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.

Επόμενο βήμα και για τα τέσσερα έργα είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών εντός του καλοκαιριού.




Όλη η Ελλάδα ένας κόμβος ψηφιακής καινοτομίας

 


Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας - ΕΚΨΚ (EuropeanDigital Innovation Hubs - EDIHs).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός δικτύου ΕΚΨΚ με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (cyber security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος, θα συμμετέχει στο Δίκτυο με 4 Κόμβους, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» (Digital Europe Programme - DEP) με ποσό που αγγίζει τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για 3 έτη, ενώ 3 ακόμη Κόμβοι μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς πήραν τη σφραγίδα αριστείας (seal of excellence) της ΕΕ.

Οι Ελληνικοί Κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain κ.α. σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής όπως υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.α..

Η εθνική χρηματοδότηση για τους Κόμβους έχει εξασφαλιστεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΚΨΚ είναι συμπράξεις οργανισμών με συμπληρωματικές εξειδικεύσεις που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ΜΜΕ και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και το δημόσιο τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.



Καλύτεροι μισθοί και όροι εργασίας στον τουρισμό

 


Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ η οποία μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένη:

Ο τομέας που υπηρετείτε δείχνει να ξαναπαίρνει τη θέση του ως στυλοβάτης της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου, αντιμέτωπος όμως και πάλι με νέα στοιχήματα. Γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναστατώνει και πάλι τις διεθνείς μετακινήσεις, προκαλώντας κρίση στην ενέργεια και «έκρηξη» στις τιμές…

Ο τουρισμός μας, συνεπώς, καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα. Διαθέτει, άλλωστε, τα κατάλληλα όπλα: το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του. Έχει σύμμαχο μία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος…

Ακριβώς γι' αυτό, η συνύπαρξη του ανταγωνιστικού τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση αποτελεί προτεραιότητα. Ολοκληρώνεται, έτσι, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ενώ αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις…

Ταυτόχρονα, η πολιτεία χρηματοδοτεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όπως και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Ενισχύει περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού...

Και καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά…

Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά αλλά και η κοινωνική ευθύνη. Μόνο ο ευχαριστημένος εργαζόμενος, άλλωστε, γίνεται και παραγωγικός εργαζόμενος, για τον ίδιο και για την επιχείρηση…




Μητσοτάκης και Ντράγκι συμφώνησαν να θέσουν και πάλι το ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi, στο Palazzo Chigi στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο διήρκεσε δύο ώρες και έλαβε χώρα ενόψει της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλες:

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Draghi ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της διαδικασίας που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα.

Όσον αφορά τη Λιβύη, εξέτασαν τρόπους επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Έγινε επίσης ευρύτερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, επισημάνθηκε η συμμετοχή των δύο χωρών σε περιφερειακά σχήματα όπως το MED9 και πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή Σύνοδος του Νότου, και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.