Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Η μαφία του Ζωγράφου χρηματοδοτούσε τον βομβιστή της επίθεσης ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο

 


Η μαφία της Πολυτεχνειούπολης προχωρούσε σε καλλιέργεια χασίς (υδροπονικής κάνναβης) μέσα στη φοιτητική εστία, ενώ χρηματοδοτούσε τρομοκράτες βομβιστικών επιθέσεων, όπως αυτή τον Μάιο του 2017 εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Η αποκάλυψη γίνεται μεταξύ μεταξύ άλλων με αποκλειστικό ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλου, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αναφέρει πώς, στις 15 Νοεμβρίου 2018 κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε σαφή ενημέρωση της ηγεσίας της για ύποπτους συσχετισμούς κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού με αιματηρές επιθέσεις στον πανεπιστημιακό χώρο στου Ζωγράφου.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά τη διαπίστωση ότι δραστήριος αντιεξουσιαστής που είχε κατηγορηθεί για την αποστολή δέματος-βόμβα που τραυμάτισε μέσα στο αυτοκίνητό του στην οδό Μάρνη, στις 25 Μαΐου 2017, τον Λουκά Παπαδήμο, λάμβανε στον τραπεζικό λογαριασμό του χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, 14 άτομα προχωρούσαν, μετά από εντολές και μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού και από αλλού, σε καταθέσεις στον λογαριασμό του συντρόφου αντιεξουσιαστή.

Ένας εξ αυτών των αλβανών χρηματοδοτών φέρεται ότι ήταν αυτός που συνελήφθη ως αρχηγός της «βάσης» της μαφίας στου Ζωγράφου και εκείνος που επιχείρησε να τραυματίσει με κατσαβίδι τη νεαρή αστυνομικό!

Ο δεύτερος είχε συλληφθεί το 2020 για την απαγωγή του γιου δημοσιογράφου που εξελίχθηκε, μετά από ομηρεία εντός της Πολυτεχνειούπολης, σε ληστεία στο οικογενειακό σπίτι του.

Επίσης ο ίδιος αλλοδαπός είχε κατηγορηθεί για επιδρομές σε γραφεία καθηγητών και σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου με κλοπές εξοπλισμού της τάξης των 200.0000 ευρώ.

Επίσης, όπως αποκαλύπτει το «Το Βήμα της Κυριακής» για τις συμμορίες, με έδρα τους πανεπιστημιακούς χώρους του Ζωγράφου οι οποίες εξαρθρώθηκαν από την τωρινή έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν πολυσέλιδα ενημερωτικά εσωτερικά σημειώματα από τον Νοέμβριο του 2018, που κατέγραφαν τη δράση τους, χωρίς να υπάρξει καμιά απολύτως αντίδραση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στη συγκεκριμένη, απόρρητη ενημέρωση που έφθασε τότε στην ηγεσία της αστυνομίας και φαίνεται την αγνόησε γιατί εμπλέκονταν σύντροφοι,  καταγράφονταν οι διασυνδέσεις των αλλοδαπών ποινικών της φοιτητικής εστίας με βαρυποινίτες στις φυλακές Κορυδαλλού που συμμετείχαν σε φονικές συμμορίες ληστών με καλάσνικοφ, περιγράφοντας πόρτα-πόρτα τι συνέβαινε στα διαμερίσματα της φοιτητικής εστίας που κατοικοέδρευαν οι κακοποιοί.

Ακόμη φαίνεται ότι είχαν χαρτογραφηθεί οι ομάδες… περιφρούρησης της «μαφίας» στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως και οι πελάτες για αγορά ναρκωτικών ουσιών που συνέρρεαν στις εστίες του Ζωγράφου. Χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση επί ΣΥΡΙΖΑ, από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο προστασίας του πολίτη. 



ΚΤΗΝΗ έβαζαν 6χρονη να ζητιανεύει μέχρι και 12 ώρες έξω από καταστήματα

 


Στα χέρια τον Αρχών βρίσκεται 54χρονη από τη Βουλγαρία, η οποία έστελνε 6χρονη να ζητιανεύει σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Ααπό την έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι η 54χρονη έχοντας την έγγραφη συναίνεση της 20χρονης Βουλγάρας μητέρας του παιδιού, η οποία και αναζητείται, κυκλοφορούσε καθημερινά με την 6χρονη στο κέντρο της πόλης.

Άφηνε την 6χρονη με βρώμικα ρούχα έξω από καταστήματα, πάνω 12 ώρες καθημερινά

Η δράστις καθόταν με την μικρή για περισσότερες από 12 ώρες καθημερινά έξω από εμπορικά καταστήματα και ζητιάνευαν.

Μάλιστα, είχε παραμελημένη την 6χρονη και την άφηνε με βρώμικα ρούχα, και γενικότερα εμφάνιση, προκειμένου να εγείρει τα φιλανθρωπικά αισθήματα των περαστικών και να πετύχει έτσι το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό κέρδος.

Οι κατηγορούμενες εδώ και πάνω από ένα χρόνο μετέφεραν συχνά την ανήλικη στην Ελλάδα, για διάστημα από έναν έως τρεις μήνες, με μοναδικό στόχο την κατ’ επάγγελμα εργασιακή εκμετάλλευσή της.

Οι γυναίκες διαμένουν παράνομα στη χώρα και χωρίς έγγραφα, ενώ δεν υπάρχει καμία μονιμότητα στη διαμονή και φροντίδα για την εκπαίδευση, σίτιση και ευζωία του ανήλικου κοριτσιού.

Σε βάρος της συλληφθείσας σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, από κοινού σε βάρος ανηλίκου, ενώ η 6χρονη μεταφέρθηκε σε δομή για κατάλληλη αρωγή.



Στις 18 Νοεμβρίου ξεκινάει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη Παππά-Καλογρίτσα


 

18 Νοεμβρίου 2022 ξεκινάει και η δίκη του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Οι δίκες των Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, Παππά - Καλογρίτσα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, με διαφορετικές συνθέσεις, θα διεξάγονται εναλλάξ, την μία ημέρα η μία και την επόμενη η άλλη.

18 Νοεμβρίου ξεκινάει και το 5ο μετά την μεταπολίτευση Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, η δίκη του κ. Παππά, στον οποίο αποδίδεται το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών- διαγωνισμού το έτος 2016.

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού Επικρατείας παραπέμφθηκε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που αποκάλυψε και την υπόθεση.

Ο επιχειρηματίας έχει καταγγείλει ότι με προτροπή του τότε υπουργού Επικρατείας, συμμετείχε στον τηλεοπτικό διαγωνισμό του 2016 και με την καθοδήγηση του υπεγράφη εικονική σύμβαση με το λιβανέζικο όμιλο CCC, ώστε να εξασφαλιστούν -αρχικά- τα 3 εκατομμύρια της εγγύησης των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.



Δώρο του Τσίπρα στους Τούρκους για να έχουν να λένε

 



Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποδεδειγμένα εθνικά επικίνδυνος και ανεύθυνος.

Η θα παίζει την προπαγάνδα των Τούρκων εναντίον της χώρας μας, θέλοντας να κάνει κακό στην Ελλάδα και την κυβέρνηση, η θα ξεστομίζει πράγματα που σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι, και το κάνει συνειδητά.

Δημοσίευμα του Anadolu «απομονώνει» τις δηλώσεις Τσίπρα για τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας, τονίζοντας ότι «παραχωρήθηκαν έξι στρατιωτικές βάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον και χωρίς ανταλλάγματα»

Οι Τούρκοι «απομονώνουν» ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική την οποία φυσικά και δεν κατέχει, για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους κατά της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ.

Σε άρθρο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, λοιπόν, δίνεται έμφαση στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το κρίσιμο είναι να έχεις μια ενεργή εξωτερική και διπλωματία και να ζητείς ανταλλάγματα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις, «αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία με τις αμερικανικές βάσεις, που παραχωρήθηκαν έξι στρατιωτικές βάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον και χωρίς ανταλλάγματα».

«Όταν λοιπόν έχεις παραχωρήσει έξι βάσεις επ’ αόριστον, όταν είσαι η χώρα που δίνει στην πρώτη τετράδα στην Ευρώπη τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία με όποιο κόστος μπορεί να έχει αυτό για την Ελλάδα, όταν λοιπόν τα έχει δώσει όλα με δύο λόγια, έχεις δώσει 12 δισ. ευρώ στους Γάλλους για πολεμικό εξοπλισμό που θα έρθει μετά από χρόνια κι έχεις υπογράψει κι ένα ελληνογαλλικό μνημόνιο συνεργασίας, που είναι οι εγγυήσεις για την ακεραιότητα»; διερωτήθηκε ο Τσίπρας θέλοντας να κάνει την γνωστή φαιδρή αντιπολίτευση που ξέρει.

Το τουρκικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές της δραστηριότητες και την επιθετική ρητορική της στο Αιγαίο, παρά τις εκκλήσεις της Άγκυρας...



Ακροαριστεροί κακοποιοί επιτέθηκαν με μολότοφ εναντίον αστυνομικών στο ΑΠΘ


 

Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ πραγματοποίησε ομάδα ακροαριστερών κακοποιών τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα, ομάδα δέκα ακροαριστερών κακοποιών πέταξε 10 βόμβες μολότοφ προς τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται απέναντι από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με χρήση κρότου λάμψης και δακρυγόνων, ενώ τα άτομα τράπηκαν σε φυγή.

Στο σημείο κλήθηκε και η Πυροσβεστική, καθώς από τις μολότοφ προκλήθηκε φωτιά μικρής έκτασης στο εργοτάξιο του μετρό.



Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας


 


«Η Ρωσία υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και κυριαρχία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

«Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται σταθερά με την Ουκρανία, Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας» σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του φιλοξενεί και την δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσάρτηση των Ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία. Η κοινή δήλωση των 26 ηγετών αναφέρει:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά και καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Υπονομεύοντας εκ προθέσεως τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και παραβιάζοντας κατάφωρα τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, βασικές αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο, η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ ούτε τα παράνομα «δημοψηφίσματα» που η Ρωσία έχει μηχανευτεί ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή την παράνομη προσάρτηση. Οι εν λόγω αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παραγάγουν έννομα αποτελέσματα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ανήκουν στην Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτή την παράνομη προσάρτηση.

Ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Στηρίζουμε αταλάντευτα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί κατά της ρωσικής επίθεσης για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της επικράτειάς της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που εξαπολύει το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική βάσει της οποίας επιδιώκεται η ψευδής παρουσίαση του ουκρανικού εδάφους ως ρωσικής επικράτειας, καθώς και οι ισχυρισμοί ότι ο πόλεμος μπορεί να συντελείται πλέον σε εδάφη της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας.

Θα εντείνουμε τα περιοριστικά μέτρα μας κατά των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Έτσι θα αυξηθεί περαιτέρω η πίεση που ασκείται στη Ρωσία για τον τερματισμό του επιθετικού της πολέμου.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκει ακλόνητα στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται.»





Ανήλικοι επιτέθηκαν με μαχαίρι σε μαθητή έξω από σχολείο στην Βούλα - Συνελήφθησαν ανήλικος και γονέας

 


Το μεσημέρι της Πέμπτης (29/9) μετά τη λήξη των μαθημάτων, ένας 15χρονος μαζί με έναν 13χρονο, προσέγγισαν έναν 14χρονο και εξαιτίας προσωπικών τους διαφορών, τον απείλησαν με χρήση μαχαιριών που είχαν στην κατοχή τους.

Την Παρασκευή, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 15χρονο ενώ αναζητείται ο 13χρονος ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί ενώ παράλληλα, συνελήφθη και ο γονέας του 15χρονου για παραμέληση της εποπτείας του.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μεσημβρινές ώρες της 29-9-2022, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, 15χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για σωματική βλάβη, απειλή και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Επίσης, συνελήφθη γονέας του ανωτέρου ανηλίκου για την παραμέληση της εποπτείας του.

Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 29-9-2022 εξωτερικά σχολικού συγκροτήματος στη Βούλα και μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο 15χρονος από κοινού με έτερο 13χρονο, προσέγγισαν τον παθόντα και εξαιτίας προσωπικών τους διαφορών, τον απείλησαν με χρήση μαχαιριών που είχαν στην κατοχή τους.

Στη συνέχεια ο 13χρονος, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται, προκάλεσε αμυχή στην κοιλιακή χώρα του 14χρονου παθόντα και διέφυγαν από το σημείο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Ελλάδα : Ανυπόστατες οι θέσεις της Τουρκίας

 


Με επιστολή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προβαίνει για άλλη μια φορά σε προκλητικούς όσο και ανυπόστατους χαρακτηρισμούς λέγοντας ψέματα και παραπληροφορώντας για τα νησιά του Αιγαίου.

Στην πεντασέλιδη επιστολή της από τις 17 Σεπτεμβρίου, την οποία αποκάλυψε την Παρασκευή η ΕΡΤ, η Άγκυρα ισχυρίζεται λίγο ως πολύ ότι τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία.

Υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες και αυτή των Παρισίων για τα Δωδεκάνησα (την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία) της δίνουν το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Η Τουρκία, με άλλα λόγια, επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με την υποχρέωση της αποστρατιωτικοποίησης.

Όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες δίνουν το δικαίωμα στην ίδια να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των θαλασσίων ζωνών.

Παραπλανητικά οι Τούρκοι καλούν την Ελλάδα σε διάλογο που προφανώς δεν μπορεί να γίνει και με τέτοια Τούρκικη συμπεριφορά δεν θα γίνει ποτέ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της.

Η ελληνική πλευρά την απορρίπτει στο σύνολό της.

Διατηρεί το δικαίωμα, όπως τονίζεται, να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο.



Παγκόσμια καταδίκη για την ρωSSική προσάρτηση ουκρανικών περιοχών

 



Η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, σε μια κίνηση που προκάλεσε την παγκόσμια καταδίκη και πλήθος αντιδράσεων.

Ο δικτάτορας της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε «συνθήκες προσχώρησης» των 4 περιοχών με τους επικεφαλής τους που διόρισε η Μόσχα σε μια τελετή στην πολυτελή αίθουσα St George's Hall του Κρεμλίνου την Παρασκευή.

Οι περιοχές αυτές θα είναι «για πάντα» μέρος της Ρωσίας δήλωσε ο προκλητικός δικτάτορας Πούτιν σε μια ομιλία που επανέλαβε τις απειλές του στη Δύση.

Το Κίεβο αντέδρασε καταθέτοντας μια νέα αίτηση ταχείας ένταξης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι εδώ και καιρό de facto μέλος του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επαναχάραξε τα σύνορα «διαπράττοντας δολοφονίες, εκβιασμούς, βασανιστήρια και λέγοντας ψέματα».

«Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι, μιλώντας από το κέντρο του Κιέβου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την αίτηση, λέγοντας ότι η απόφαση εναπόκειται στα 30 μέλη του ΝΑΤΟ. Καταδίκασε την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «την πιο σοβαρή κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν για μια «δόλια προσπάθεια» να διεκδικήσει ουκρανικό έδαφος και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «καταπατά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δείχνει την περιφρόνησή του για τα ειρηνικά έθνη παντού».

Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ακόμη λέγοντας στον Πούτιν να ακούσει καλά ό,τι του λέει, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες του είναι σημάδι ότι ζορίζεται».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Κύριε Πούτιν, καταλάβετε καλά αυτό που λέω. Κάθε ίντσα».

«Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Όλα τα εδάφη που κατέλαβαν παράνομα οι Ρώσοι εισβολείς είναι ουκρανική γη και θα αποτελούν πάντα μέρος αυτού του κυρίαρχου έθνους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει αυτές τις παράνομες προσαρτήσεις» από τη Ρωσία, ανέφερε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ, όπως δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να «σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα και να δοθεί η δυνατότητα στην Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της σε ολόκληρη την επικράτειά της».

Η Δύση αντέδρασε γρήγορα στην προσάρτηση της Παρασκευής, με πλήθος νέων κυρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα.

Οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να την κατηγορούν ότι έχει κεντρικό ρόλο στις κινήσεις για την προστασία της ρωσικής οικονομίας. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης περισσότερες από 1.000 άλλες εταιρείες, πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την εξαγωγή στη Ρωσία σχεδόν 700 αγαθών που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων.

Και η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε προτάσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται από τη θάλασσα, ενώ παράλληλα επέβαλε απαγόρευση σε πολίτες της ΕΕ να υπηρετούν στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών.

Η Ρωσία πάντως άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών. Ο πρέσβης της Μόσχας Βασίλι Νεμπένζια παραπονέθηκε ότι ήταν πρωτοφανές να ζητείται η καταδίκη ενός μόνιμου μέλους του σώματος.

Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες 10 χώρες ψήφισαν υπέρ.





Μενέντεζ στη Γερουσία των ΗΠΑ: Αν θέλει η Τουρκία F-16, να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα

 



Τα προβλήματα για την Άγκυρα διογκώνονται, αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατέθεσε στον αμυντικό προυπολογισμό της Γερουσίας τροπολογία που δημιουργεί νέες προυποθέσεις στην Τουρκία για την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της αεροσκαφών.

Η κατάθεση της τροπολογίας αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο βήμα μετά την κατάθεσή της από τον Κρις Πάπας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.  Η τροπολογία στη Βουλή είχε εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου και πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες να καταστεί νόμος των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο Μενέντεζ απαρίθμησε πρόσφατα τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του. «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του.

Ο γερουσιαστής, συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

· Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

· Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

· Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

· Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Η ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, έχει κάνει πολλούς στην Ουάσινγκτον να εκφράσουν τη διαφωνία τους σχετικά με την πώληση όπλων στην Άγκυρα.