Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Παγκόσμια καταδίκη για την ρωSSική προσάρτηση ουκρανικών περιοχών

 



Η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, σε μια κίνηση που προκάλεσε την παγκόσμια καταδίκη και πλήθος αντιδράσεων.

Ο δικτάτορας της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε «συνθήκες προσχώρησης» των 4 περιοχών με τους επικεφαλής τους που διόρισε η Μόσχα σε μια τελετή στην πολυτελή αίθουσα St George's Hall του Κρεμλίνου την Παρασκευή.

Οι περιοχές αυτές θα είναι «για πάντα» μέρος της Ρωσίας δήλωσε ο προκλητικός δικτάτορας Πούτιν σε μια ομιλία που επανέλαβε τις απειλές του στη Δύση.

Το Κίεβο αντέδρασε καταθέτοντας μια νέα αίτηση ταχείας ένταξης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι εδώ και καιρό de facto μέλος του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επαναχάραξε τα σύνορα «διαπράττοντας δολοφονίες, εκβιασμούς, βασανιστήρια και λέγοντας ψέματα».

«Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι, μιλώντας από το κέντρο του Κιέβου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την αίτηση, λέγοντας ότι η απόφαση εναπόκειται στα 30 μέλη του ΝΑΤΟ. Καταδίκασε την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «την πιο σοβαρή κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν για μια «δόλια προσπάθεια» να διεκδικήσει ουκρανικό έδαφος και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «καταπατά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δείχνει την περιφρόνησή του για τα ειρηνικά έθνη παντού».

Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ακόμη λέγοντας στον Πούτιν να ακούσει καλά ό,τι του λέει, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες του είναι σημάδι ότι ζορίζεται».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Κύριε Πούτιν, καταλάβετε καλά αυτό που λέω. Κάθε ίντσα».

«Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Όλα τα εδάφη που κατέλαβαν παράνομα οι Ρώσοι εισβολείς είναι ουκρανική γη και θα αποτελούν πάντα μέρος αυτού του κυρίαρχου έθνους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει αυτές τις παράνομες προσαρτήσεις» από τη Ρωσία, ανέφερε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ, όπως δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να «σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα και να δοθεί η δυνατότητα στην Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της σε ολόκληρη την επικράτειά της».

Η Δύση αντέδρασε γρήγορα στην προσάρτηση της Παρασκευής, με πλήθος νέων κυρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα.

Οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να την κατηγορούν ότι έχει κεντρικό ρόλο στις κινήσεις για την προστασία της ρωσικής οικονομίας. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης περισσότερες από 1.000 άλλες εταιρείες, πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την εξαγωγή στη Ρωσία σχεδόν 700 αγαθών που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων.

Και η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε προτάσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται από τη θάλασσα, ενώ παράλληλα επέβαλε απαγόρευση σε πολίτες της ΕΕ να υπηρετούν στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών.

Η Ρωσία πάντως άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών. Ο πρέσβης της Μόσχας Βασίλι Νεμπένζια παραπονέθηκε ότι ήταν πρωτοφανές να ζητείται η καταδίκη ενός μόνιμου μέλους του σώματος.

Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες 10 χώρες ψήφισαν υπέρ.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου