Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κατά την ψηφιακή συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα ΟΟΣΑ Angel Gurría και την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir

 



Τη διεύρυνση της συνεργασίας με τα στελέχη του ΟΟΣΑ σε δύο κρίσιμους τομείς, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εξελισσόμενη αγορά εργασίας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, πρότεινε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψηφιακή συζήτηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurría και την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir.

«Θα προσέθετα δύο θεματικές ενότητες όπου θα επιθυμούσα να παράγει ακόμα περισσότερο έργο ο ΟΟΣΑ -έχει ήδη δουλέψει πολύ συστηματικά αλλά πρόκειται για θεματικές που είναι πολύ σημαντικές για εμάς: Η πρώτη είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης, δεξιοτήτων, με την ψηφιακή οικονομία και η δεύτερη είναι πώς θα μειωθούν οι ανισότητες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε το έργο του ΟΟΣΑ και τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας στοχεύει σε βαθιές αλλαγές με στόχο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. «Ως κυβέρνηση η οποία στοχεύει στην εφαρμογή τολμηρών αλλαγών που φέρνουν συνολικό μετασχηματισμό, παρά σε μικρές σταδιακές αλλαγές, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής καλύτερης ανασύνταξης. Για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον και μια νέα αναπτυξιακή πορεία», είπε.

Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση

Πρωθυπουργέ κύριε Μητσοτάκη, δώστε μία εικόνα για το τι προσέφερε στην Ελλάδα η στήριξη του ΟΟΣΑ; Σε ποιον βαθμό η πορεία προς την ανάκαμψη σχετίζεται με αυτή την στήριξη;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Angel Gurria για την ηγεσία του, για το πάθος του και για τη συνολική συνεισφορά του στον ΟΟΣΑ. Είχα την ευκαιρία να εργαστώ πολύ στενά μαζί του, όχι μόνο ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ένα από τα project μας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ ήταν η συστηματική αξιολόγηση των διοικητικών βαρών που έπρεπε να εξαλείψουμε με στόχο να καταστεί η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και η δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του έργου που φέραμε εις πέρας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όπως γνωρίζετε, η τελευταία δεκαετία δεν ήταν μια περίοδος που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερες επιτυχίες για τη χώρα. Και συχνά βασιστήκαμε στην στήριξη του ΟΟΣΑ, σε διάφορα projects, στα οποία μπορούσαμε να επωφεληθούμε από τις βέλτιστες πρακτικές αλλά και από μια φρέσκια ματιά σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζαμε.

Θα ήθελα να επισημάνω δύο επιπρόσθετα παραδείγματα του έργου μας από κοινού με τον ΟΟΣΑ. Το πρώτο σχετίζεται με το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και πως θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το δεύτερο παράδειγμα, που είναι ιδιαίτερης σημασίας, σχετίζεται με την προώθηση διαφάνειας και λογοδοσίας από την διακυβέρνηση. Θεσπίσαμε μία Εθνική Αρχή Διαφάνειας, της οποίας -και αυτό έχει ενδιαφέρον- ο πρώτος Διευθυντής είναι ένας Έλληνας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εκπαιδεύτηκε από τον ΟΟΣΑ και έτρεξε πολλά προγράμματα τέτοιου είδους και σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο των δικών μας διοικητικών προτεραιοτήτων.

Δεν μου αρέσει καθόλου να κάνω τον «δικηγόρο του διαβόλου» και να φαίνομαι σκεπτικιστής ή κυνικός. Κατά την άποψή σας τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα ο ΟΟΣΑ;

Θα επαναλάμβανα αυτό που είπε και η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας. Η ανασύνταξη με στόχο να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο (Build Back Better) σημαίνει ότι δρούμε διαφορετικά. Στην εποχή μετά την πανδημία του Covid ίσως κάποιες από τις κατεστημένες αντιλήψεις, κάποιες δεδομένες ιδέες στον τρόπο λειτουργίας του ΟΟΣΑ πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Θα προσέθετα δύο θεματικές ενότητες όπου θα επιθυμούσα να παράγει ακόμα περισσότερο έργο ο ΟΟΣΑ -έχει ήδη δουλέψει πολύ συστηματικά αλλά πρόκειται (για θεματικές) που είναι πολύ σημαντικές για εμάς: Η πρώτη είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης, δεξιοτήτων, με την ψηφιακή οικονομία και η δεύτερη είναι πώς θα μειωθούν οι ανισότητες. Ο Covid μας δίδαξε κάτι για την εργασιακή αξιοπρέπεια και ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε σωστές και δίκαιες αμοιβές για τα χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα. Στη διάρκεια της πανδημίας του Covid όλοι κατανοήσαμε τη σημασία τους.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Building Back Better», της στρατηγικής της ανασύνταξης, ποιο είναι το πιο βασικό συστατικό της συμβολής του ΟΟΣΑ;

Ο ΟΟΣΑ ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένα τεράστιο αποθετήριο δεδομένων, βέλτιστων πρακτικών. Ως κυβέρνηση η οποία στοχεύει στην εφαρμογή τολμηρών αλλαγών που φέρνουν συνολικό μετασχηματισμό, παρά σε μικρές σταδιακές αλλαγές, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής καλύτερης ανασύνταξης. Για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον και μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Συμφωνώ απολύτως με αυτά που είπε ο Γενικός Γραμματέας, δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση. Οι δίδυμες προτεραιότητες του Πράσινου και Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελούν, φυσικά, αναπόσπαστο μέρος της εντολής που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση. Πλέον διαθέτουμε το επιπρόσθετο πλεονέκτημα πρόσβασης σε σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να στηρίξουμε αυτές τις πολιτικές. Επομένως, όσο πιο τολμηρά τα παραδείγματα και οι βέλτιστες πρακτικές που μοιράζεται μαζί μας ο ΟΟΣΑ, τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον από την πλευρά μας.

Πείτε μας κι εσείς την άποψή σας για αυτό που μόλις σχολίασε η Πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir για τα δύο φύλα και την ισότητα. Μιλήσαμε με την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern και άλλους για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί. Πόσο σημαντικό είναι και τι συμβαίνει στη χώρα σας;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και ειλικρινά δεν έχουμε σημειώσει την πρόοδο που θα ήθελα στο συγκεκριμένο μέτωπο. Πρόκειται για μια μάχη που είναι σε εξέλιξη. Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι ακόμα σχετικά χαμηλή. Είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ούτε η πολιτική εκπροσώπηση (των γυναικών) είναι όσο υψηλή θα ήθελα. Τα πράγματα αλλάζουν αλλά με αργούς ρυθμούς. Τουλάχιστον έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μεγάλη υπερηφάνεια την πρότεινα και εξελέγη από το Κοινοβούλιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές συμπορεύονται με τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οραματιζόμαστε. Σίγουρα η πραγματική ισότητα των φύλων σε όλα τα μέτωπα είναι ζωτικής σημασίας. Κάποιες φορές οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που τελικά κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά σε τέτοιες πολιτικές. Για παράδειγμα στην προσχολική εκπαίδευση, πώς μπορούμε να διευκολύνουμε γυναίκες που ασχολούνται με την ανατροφή μικρών παιδιών να βγουν στην αγορά εργασίας.



Αυτοί είναι οι ληστές καταστημάτων

 


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο ημεδαπών, κατηγορούμενων για ληστείες και κλοπές σε βάρος καταστημάτων κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι οποίοι συνελήφθησαν την 20-11-2020 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών.

Πρόκειται για τους :

1. ΙΑΚΩΒΟΥ Νέστωρα του Νικολάου και της Ελένης, γεννηθέντα την 27-7-1996 στην Αθήνα


2. ΚΟΥΛΗ Αθανάσιο του Γεωργίου και της Άννας, γεννηθέντα την 8-7-1994 στην Αθήνα.


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων, στη διευκόλυνση διερεύνησης της επίδοσης-συμμετοχής τους και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινική αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-2478020 του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 1-6-2021, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



ΗΠΑ: «Άγιος Βασίλης» θετικός στον κορωνοϊό ενδέχεται να τον μετέδωσε σε 50 παιδιά

 



Έπειτα από την συμμετοχή τους σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, ο «Άγιος Βασίλης» και η σύζυγός του διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Οι δύο ερμηνευτές του αγαπημένου ζεύγους των Χριστουγέννων, οι οποίοι δεν είχαν εμφανίσει ως τότε συμπτώματα, έκαναν το τεστ το Σάββατο, και μόλις δύο μέρες μετά τη συμμετοχή τους στους δημόσιους εορτασμούς, στους οποίους ήρθαν σε επαφή με τουλάχιστον 50 παιδιά.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου επιτρόπων της κομητείας όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση, Robert Parker, δήλωσε σχετικά:

«Γνωρίζω προσωπικά το ζεύγος εδώ και μια ζωή και σας διαβεβαιώνω πως δεν θα έβαζαν ποτέ εν γνώσει τους την υγεία τόσων παιδιών σε κίνδυνο».

Ανεξαρτήτως του πιθανού ρίσκου μετάδοσης του ιού μέσω μιας τέτοιας εκδήλωσης, το συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην έγκριση πραγματοποίησής του ώστε να «επαναφέρει μια αίσθηση κανονικότητας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μέσω της τήρησης των παραδόσεων».

«Και τα δύο παιδιά μου έβγαλαν φωτογραφία με τον Άγιο Βασίλη, και τα χαμόγελά τους ήταν πολύ πιο πλατιά απ’ ό,τι όταν πρέπει να πάνε στο σχολείο, όπου ο κίνδυνος έκθεσης είναι έτσι και αλλιώς ο ίδιος», προσέθεσε ο Parker.

Τα σχολεία της περιοχής αποφάσισαν παρά ταύτα να συμβουλεύσουν τους μαθητές που συμμετείχαν στον εορτασμό να απέχουν από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες μέχρι και το πέρας των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Το περιστατικό δεν είναι μοναδικό, καθώς νωρίτερα μέσα στον μήνα, η επίσκεψη ενός «Αγίου Βασίλη» σε γηροκομείο της Ελβετίας είχε ως αποτέλεσμα την μόλυνση 75 ατόμων με τον κορωνοϊό.


ΠΗΓΗ: New York Post 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Τρίχρονο κοριτσάκι έπεσε θύμα βιασμού στο Καρά Τεπέ

 



Ο εφιάλτης της Μόριας ξαναζεί. Απόψε Δευτέρα το βράδυ βρέθηκε μέσα στις λάσπες του νέου καταυλισμού στον Καρά Τεπέ λιπόθυμο, ένα τρίχρονο κοριτσάκι παιδί οικογένειας αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν. Το παιδί αιμορραγούσε και σύμφωνα με την πρώτη διάγνωση γιατρών που ήταν στον καταυλισμό και το εξέτασαν είχε πέσει θύμα βιασμού.

Το παιδί ανέκτησε τις αισθήσεις του στο ιατρείο του καταυλισμού και μεταφέρθηκε για παραπέρα εξετάσεις και νοσηλεία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση.


Πηγή



Κτηνωδία Αζερμπαιτζανών - Αποκεφάλισαν ηλικιωμένους Αρμένιους που αρνήθηκαν να φύγουν από τα χωριά τους

 



Οι δολοφονίες καταγράφηκαν σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως σε app ανταλλαγής μηνυμάτων

Δυο ηλικιωμένοι άνδρες που αποκεφαλίστηκαν από στελέχη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως σε app ανταλλαγής μηνυμάτων ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με την Guardian. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, πρόκειται για αμάχους Αρμενίους που κατοικούσαν σε διαφορετικά χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και η αναγνώρισή τους αποτελεί μία ακόμη αποδειξη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην περιοχή κατά τον πρόσφατο πόλεμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι δύο άνδρες αποκεφαλίστηκαν από άνδρες με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Τα σύντομα, ανατριχιαστικά βίντεο των εκτελέσεων είναι από τα πιο ειδεχθή που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που καταγράφουν κακοποίηση, βασανιστήρια και δολοφονίες που συνέχισαν να εμφανίζονται πάνω από έναν μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Οι μαρτυρίες χωρικών που κατέγραψε η Guardian επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ταυτοποίησης που έφερε εις πέρας ένας διαμεσολαβητής με εντολή της τοπικής διοίκησης που υποστηρίζεται από την Αρμενία. Δύο διακεκριμένοι Αρμένιοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώνουν στοιχεία ώστε οι υπεύθυνοι αυτών των δυο δολοφονιών να οδηγηθούν σε δίκη. Η βρετανική εφημερίδα επαλήθευσε την ταυτότητα του ενός θύματος με τη βοήθεια ενός συγγενή, ενώ είχε πρόσβαση σε φωτογραφία διαβατηρίου που φέρει μεγάλες ομοιότητες με το δεύτερο θύμα.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 22 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές που δείχνουν όμοιες με εκείνες των Αζέρων στρατιωτών εμφανίζονται να κρατούν καθηλωμένο και να αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια ένας από τους δράστες βάζει το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια» ακούγεται να λέει μια φωνή στην κάμερα.

Δύο κάτοικοι του χωριού Μαντατασέν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγνώρισαν το θύμα ως τον 69χρονο Γενάντι Πετροσιάν, που είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τη Σουμγκαγήτ του Αζερμπαϊτζάν.

H Γκαγιάν Πετροσιάν (παρά το ίδιο επώνυμο, δεν υπάρχει συγγένεια), διευθύντρια του τοπικού σχολείου, ζούσε ακριβώς απέναντι από το φτωχικό σπίτι του θύματος. Είπε ότι είχε βοηθήσει στην εγκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου του χωριού και της είχε δείξει τις εικόνες ενός γιου που είχε μετακομίσει στη Ρωσία, μαζί με την πρώην σύζυγό του. Αναφορικά με ένα από τα βίντεο, είπε στην εφημερίδα: «Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και τον αναγνώρισα». Η Guardian είχε πρόσβαση σε φωτογραφία του Πετροσιάν που μοιάζει πολύ στο θύμα.

Ο Γενάντι Πετροσιάν, ο οποίος ζούσε μόνος του, αρνούνταν να φύγει από το χωριό καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίαζαν. Όταν ένας γείτονας προσπάθησε να τον πάρει μακριά με το αυτοκίνητο, εκείνος κατέβηκε και επέστρεψε περπατώντας σπίτι του.

Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, ο διαμεσολαβητής που εργάζεται για την τοπική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 69χρονου με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν.

Ο δεύτερος ηλικιωμένος που αναγνωρίστηκε

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει δύο στρατιώτες με στολές όμοιες με εκείνες στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν να ακινητοποιούν έναν ηλικιωμένο άνδρα κοντά σε ένα δέντρο. Ένας άλλος στρατιώτης δίνει ένα μαχαίρι σε έναν από τους επιτιθέμενους, και εκείνος αρχίζει να κόβει το λαιμό του θύματος. Πριν τελειώσει το βίντεο, ο αποκεφαλισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τρεις κάτοικοι του χωριού Αζόκ αναγνώρισαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Γιούρι Ασριάν, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν επικοινωνούσε πολύ με τους συγχωριανούς του. Απλώς αρνήθηκε να φύγει», είπε ο Γκεόργκι Αβεσιάν, δήμαρχος του χωριού μέχρι το 2019 και ένας από τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ασριάν.  Είπε ότι ήταν πιθανό ο ηλικιωμένος άνδρας να μην καταλάβαινε πλήρως όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στο χωριό λίγες μέρες αργότερα, και το Αζόκ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Μπακού, όπως ορίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν υπήρχε καμιά πληροφορία ​​για την τύχη του Ασριάν έως ότου εμφανίστηκε το βίντεο 29 δευτερολέπτων την περασμένη εβδομάδα στα social media.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν βίντεο αποκεφαλισμών και βεβήλωσης πτωμάτων. Ο οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές ψηφιακής επαλήθευσης για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, αλλά και ενός που καταγράφει την εκτέλεση ενός Αζέρου συνοριοφύλακα. Άλλα κλιπ δείχνουν στρατιώτες να βεβηλώνουν τις σορούς των νεκρών εχθρών τους.

Αν και υπάρχουν καταγγελίες και για τις δύο πλευρές, η πλειοψηφία των βίντεο στα online κανάλια αφορά κυρίως σε επιθέσεις που δέχονται Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων, σημειώνει η Guardian.


Νάνσυ Κουλούρα
Πηγή : prorothema.gr


Ο γιος του Νίκου Βούτση ανάμεσα στους προσαχθέντες για την επίθεση στο γραφείου της Νικολάου

 



Επίθεση για να πετάξουν τρικάκια πραγματοποίησαν 10 αντιεξουσιαστές που επέβαιναν σε πέντε μοτοσικλέτες έξω από το σπίτι της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, στην οδό Αμερικής 18.

Ένας από τους σκοπούς που βρισκόταν στο σημείο κατάφερε και ακινητοποίησε μία από τις μηχανές και προσήχθησαν οι δύο επιβαίνοντες. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, οι δύο επιβαίνοντες της μοτοσικλέτας είχαν τις ταυτότητες τους και όπως διαπιστώθηκε ο ένας ήταν ο γιος του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ενώ ο δεύτερος είναι ένας Ιταλός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την αστυνομία ο γιος του Νίκου Βούτση, έχει βαρύ ποινικό παρελθόν, μάλιστα έχει εκτίσει και ποινή κάθειρξης για ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας σε υποκατάστημα τράπεζας, στου Γκύζη μαζί με αντιεξουσιαστές.

Μάλιστα έχει υποδεχθεί σε πολλές εξόδους άδειας, τον εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.



Τρικάκια στο γραφείο της Σοφίας Νικολάου - Δύο προσαγωγές ο ένας γιος γνωστού Συριζαίου

 



Συμμετείχαν πάνω από δέκα άτομα που επέβαιναν σε μηχανές και ανάμεσα τους σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες γιος γνωστού Συριζαίου βουλευτή.

Φέιγ βολάν πέταξαν αντιεξουσιαστές στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου στο κέντρο της Αθήνας λίγο μετά τις 10:30, δέκα άτομα που επέβαιναν σε δέκα μηχανές, πλησίασαν την είσοδο του γραφείου της κυρίας Νικολάου στην οδό Αμερικής και πέταξαν τα χαρτάκια.

Ο αστυνομικός φρουρός, έτρεξε και τη στιγμή που η τελευταία μηχανή προσπαθούσε να διαφύγει την ακινητοποίησε και προσήγαγε τους δύο επιβαίνοντες. 

Έναν Έλληνα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο γιος γνωστού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και έναν 28χρονος Ιταλός.




Χυδαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον Μητσοτάκη «επιδειξία»

 



Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και «ακαδημαϊκός» Σουλτάνα Ελευθεριάδου χαρακτήρισε «επιδειξία» τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύει τα πλούτη του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χυδαιολογεί και ξεφτιλίζεται η συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε απασχολήσει ξανά στο παρελθόν με άλλη γκάφα όταν είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξανδρο Σβώλο υποστηρικτή της ΝΔ

Χυδαίους χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, προκαλώντας ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης παρενέβη και κάλεσε την βουλευτή να ανακαλέσει εξηγώντας πως πέραν των άλλων έκανε λανθασμένη χρήση της λέξης.

Ο διάλογος που ακολούθησε έχει ως εξής:

Ν.Κακλαμάνης: «Αυτό που είπατε είναι ύβρις , σας ζητώ να πάρετε πίσω τον προσωπικό χαρακτηρισμό κατά του Πρωθυπουργού. Τον χαρακτηρίσατε επιδειξία» είπε.

Σ. Ελευθεριάδου: Δεν ανακαλώ τίποτα. Υπάρχουν δημοσιεύματα που επιδεικνύει τα πλούτη

Η άρνηση της βουλευτού προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των παριστάμενων υπουργών

Γ. Κουμουτσάκος: Ντροπή, ανακαλέστε αμέσως

Απ. Βεσυρόπουλος: Είστε απαράδεκτη. Δεν ξέρετε τι λέτε

Ν. Κακλαμάνης: Μην της το λες αυτό. Της δίνεις άλλοθι με αυτό που λες. Ξέρει πολύ καλά τι λέει.

Στην συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και διαγράφει το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής. Σε εκείνο το σημείο η κυρία Ελευθεριάδου αντέδρασε με τον κ. Κακλαμάνη να της ανταπαντά: «άρα δεν ξέρετε τι σημαίνει; Μήπως θέλατε να πείτε επιδειξιομανής. Άλλο επιδειξιομανής άλλο επιδειξίας».



Παρακμιακό ελληνικό ποδόσφαιρο - Παράγκες-χρηματισμοί-απειλές και καθόλου θέαμα

 




Διαβάζουμε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ για την παρακμή του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Το βράδυ της Δευτέρα κλήθηκαν να καταθέσουν στο τμήμα Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ο Μάριος Σιαμπάνης, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με τον Κώστα Καραπαπά να είναι ο παίκτης που προσέγγισε ο ΠΑΟΚ και επιχείρησε να τον δωροδοκήσει και ο Γιώργος Δεληζήσης.

Ο δεύτερος λίγη ώρα μετά τις καταγγελίες του αντιπρόεδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός έκανε δηλώσεις με τις οποίες επιβεβαίωνε εμμέσως πλην σαφώς  όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.  Οι δύο ποδοσφαιριστές κατέθεσαν μάλιστα παρουσία δικηγόρου της ΠΑΕ Άρης. Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για το θέμα αναμένεται να κληθεί να καταθέσει σήμερα και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς.

Το χρονικό

Μετά την ανακοίνωση του ΠΑΟΚ, για «ύποπτη και πιθανότατα στημένη διαιτησία» στον αγώνα του με τον Άρη, ο Ολυμπιακός  διά στόματος Κώστα Καραπαπά  κατήγγειλε  προσπάθεια  χρηματισμού του τερματοφύλακα των γηπεδούχων, Μάριου Σιαμπάνη, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στο ματς

Μάλιστα ο αμυντικός του Άρη Γιώργου Δεληζήσης μιλώντας στο MEGA μετά του ντέπμπι δήλωσε  πως «ακούστηκαν διάφορες φήμες πριν το παιχνίδι… νομίζω ότι ισχύουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο».

Ο αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κ. Καραπαπάς με ανακοίνωση του ζήτησε  από την δικαιοσύνη να παρέμβει και να ανοίξουν τα κινητά, καθώς ένας συνεργάτης, όπως καταγγέλλει, ονόματι Νώντας, «πήγε με μια σακούλα γεμάτη λεφτά στον τερματοφύλακα του Αρη, Σιαμπάνη και αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει.  Αναφέρει μάλιστα πως ο Σιαμπάνης «τρομοκρατήθηκε και απειλήθηκε» και μάλιστα κάνει λόγο  για απόπειρα δωροδοκίας σε άλλους δύο παίκτες των «κιτρίνων».

Μετά την καταγγελία Καραπαπά, ο ΠΑΟΚ προανήγγειλε αγωγές και μηνύσεις.

Η δήλωση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Κώστα Καραπαπά:

«Σε πείραξε κύριε Γκαγκάτση η αλήθεια; Σου χάλασε τα σχέδια;

Πάμε λοιπόν. Ξαναλέω: Για να μάθει και ο κόσμος του ΠΑΟΚ (που σε έχει πάρει ήδη χαμπάρι) τι συνέβη.

Καταγγέλλω λοιπόν επίσημα και ελπίζω να ασχοληθεί σοβαρά η Δικαιοσύνη με όλα τα παρακάτω. Και είμαι στη διάθεση της κάθε στιγμή όπως κι εσύ κε Γκαγκάτση.

Πήγε ο πρώην υπάλληλος σας και συνεργάτης σας πλέον σε άλλα… έργα, ο Νώντας (Ν.Π) με μια σακούλα γεμάτη λεφτά στον τερματοφύλακα του Άρη Σιαμπάνη και αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει με μεγάλο ποσό που είχε σε σακούλα ναι η όχι;

Είχε μαζί του σκληρό ποινικό- μπράβο ο οποιός ήταν στο συγκεκριμένο ραντεβού ναι ή όχι;

Ειναι αλήθεια ότι ο Σιαμπάνης απειλήθηκε, τρομοκρατήθηκε, εν τέλει δεν αγωνίστηκε ή όχι;

Πες μας λοιπόν, γιατί εμείς σας ξέρουμε βρωμιάρηδες, ποιός τους έστειλε στον Σιαμπάνη και ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ άλλους δυο παίκτες του Άρη;

Να ανοίξουν οι τηλεφωνικές γραμμές άμεσα και θα φτάσουμε στους εντολείς.

Έφτασε η ώρα. Η ώρα να δούν όλοι πόση βρωμιά κρύβεται πίσω από αυτό που με θράσος ονομάσατε εξυγίανση!

Πάμε λοιπόν στους εισαγγελείς για τα υπόλοιπα! Για τα όσα λες για ΟΣΦΠ β’, πριμ, υπουργούς Υπαλληλάκια, θα πάρεις απαντήσεις από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Υγ: Για τις ύβρεις για χοληστερίνες, παιδοβούβαλα κλπ κλπ, δεν θα απαντήσω κάτι. Στις γειτονιές που εγώ μεγάλωσα, δε μαλώνουμε με κοριτσάκια σαν τον Μάκη Γκαγκάτση».​

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ καταθέτει μήνυση και αγωγή

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο αντιπρόεδρος της, Μάκης Γκαγκάτσης, προχωρούν στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής για όσα υποστήριξε και κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός δήλωσε τα εξής:

«Οι φαντασιώσεις πληθύνονται και μάλλον ο αντρούκλας κ. Καραπαπάς (ή γραφείο τύπου του ΟΣΦΠ Β’) κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, αφού όλοι θυμόμαστε τον Σιαμπάνη να κάνει περιπάτους στην περιοχή του Άρη στον αγώνα εναντίον του ΟΣΦΠ όπως τουλάχιστον δήλωσε ιδιοκτήτης έτερης ΠΑΕ.

Ο εισαγγελέας πλέον έχει το λόγο για τη δήλωσή του, ενώ θα του κατατεθεί αγωγή και μήνυση για τις φαντασιώσεις του όπως φυσικά και σε όποιον αναδημοσιεύει τις αναρτήσεις του κι εμπλέκει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ή οποιοδήποτε στέλεχός της σε ποινικά κολάσιμες πράξεις που ουδεμία σχέση είχαν, έχουν ή θα έχουν.

ΥΓ1: εν τέλει είχε ενοχλήσεις στην ωμοπλάτη ο Σιαμπάνης όπως είπε το γραφείο τύπου της ΠΑΕ Άρης ή απειλήθηκε και τρομοκρατήθηκε όπως δήλωσε ο επικοινωνιολόγος της; Συνεννοηθείτε παιδιά.

ΥΓ2: Μαζί με τα τηλέφωνα που ζητάει ν ανοίξουν (και φυσικά να ανοίξουν ώστε να δούμε μετά που θα κρυφτεί κι πως θα πληρώσει τις αποζημιώσεις), ν ανοίξει και το δικό του να δούμε αν έχει νοικιάσει ποτέ κανένα άσπρο polo για ταξιδάκι φίλων και συνομιλητών του στη Λάρισα;».

Η δήλωση  του Γιώργου Δεληζήση

Ο αμυντικός του Άρη Γιώργου Δεληζήσης  μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «ακούστηκαν διάφορες φήμες πριν το παιχνίδι» στις προηγούμενες ημέρες κι ενόψει του ντέρμπι Αρη-ΠΑΟΚ ο αμυντικός του Άρη απάντησε: «Νομίζω ότι ισχύουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Δεν πρέπει να γίνονται τέτοια πράγματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Εμείς δίνουμε απαντήσεις».

Ο ΠΑΟΚ για διαιτησία

Νωρίτερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με δριμύτατη ανακοίνωσή της έβαλλε κατά του Μπας Νάιχαους και αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ για τον οποίο όπως αναφέρει άρει την εμπιστοσύνη της.

Πιο αναλυτικά:

«H ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρωτοστάτησε στην έλευση ξένων διαιτητών. Η σημερινή διαιτησία του Ολλανδού Ναϊχάους δείχνει να τους καθιστά πολυτέλεια, αφού τέτοια πέναλτι μπορούσαν να εφευρεθούν και στο παρελθόν.

Ως η πρώτη ΠΑΕ που ζήτησε μετ΄ επιτάσεως το VAR για να διορθώνονται πιθανά λάθη, καταλάβαμε σήμερα πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διακοσμητικό ρόλο, όταν οι χειριστές έχουν διαφορετικές εντολές.

Η πρεμούρα του Ολλανδού να δει στο VAR το δικό μας πέναλτι βιαστικά, τον έκανε μάλιστα να αποφανθεί ότι ο Σούντγκρεν ενήργησε κανονικότερα απ´ότι στην ίδια περιοχή ο Πασχαλάκης , ο οποίος είχε αλλάξει πορεία στη μπάλα, όπως φαινόταν με γυμνό μάτι! Αρνήθηκε να δει και το προηγούμενο χτύπημα στον Τζόλη στην ίδια φάση. Όπως αρνήθηκε να δει το καθαρό χέρι στην τελευταία φάση του αγώνα!

Στηρίξαμε εξ΄αρχής την παρουσία ξένου αρχιδιαιτητή, αυτονόητα και του κ. Κλάτενμπεργκ και η αλήθεια είναι πως κάναμε αρκετή υπομονή με τις αλλοπρόσαλλες κρίσεις του, που με την πάροδο του χρόνου υποτιμούν ολοένα και πιο εμφατικά τη νοημοσύνη μας, πράγμα μάλιστα για το οποίο πρόσφατα τον προειδοποιήσαμε.

Τα παραπάνω συνηγορούν πως αυτά που είδαμε σήμερα δε μπορεί να είναι τυχαία, για το VAR άλλωστε δε γίνεται να υπάρχει κακιά στιγμή. Είναι ξεκάθαρα η πιο ύποπτη και πιθανότατα στημένη διαιτησία που έχουμε δει στο ελληνικό πρωτάθλημα από εκείνη του Σπάθα στο ίδιο γήπεδο. Την πρόθεση του διαιτητή φαίνεται πως ήξεραν οι παίκτες του Άρη, που με εξευτελιστικές βουτιές εκβίαζαν τα φάουλ που απλόχερα τους χάριζε.

Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε την εμπιστοσύνη μας στον κ.Κλάτενμπεργκ, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να μας πείσει ότι δεν ονειρεύεται μια θέση στην άκρη του πάγκου της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Μέχρι τότε, μπορεί να συνεχίσει το αγροτικό του στην Ελλάδα, στήνοντας την νέα παράγκα».



Ικανοποίηση από την Ελλάδα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

 



Ότι δείλιασε να κάνει η Ευρώπη, το έκαναν οι ΗΠΑ.

Με ικανοποίηση αποδέχθηκε η Ελλάδα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Το υπουργείο εξωτερικών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».



Κάνει "πάρτι" ο COVID-19 στην Σουηδία και Γερμανία - Πολλά τα κρούσματα γέμισαν τα νοσοκομεία

 


Η Σουηδία, κατέγραψε υψηλό ρεκόρ στον αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έχοντας νοσήσει από την COVID-19, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας.

Το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο (SVT) μετέδωσε ότι συνολικά 2.389 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη για τη νόσο σήμερα, 65 περισσότερα άτομα από όσα στις 20 Απριλίου, όταν καταγράφηκε το προηγούμενο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τη SVT, τρεις από τις 21 επαρχίες της χώρας δεν παρείχαν σήμερα επικαιροποιημένα δεδομένα για την COVID-19 και ότι χρησιμοποίησε τα τελευταία στοιχεία που αναφέρθηκαν για αυτές τις περιοχές. Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας, αρμόδιο για τη συλλογή στατιστικών στοιχεία για την υγεία, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως τον υπολογισμό.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, η Σουηδία έχει αποφύγει την επιβολή χρήσης μασκών και lockdown, αντιθέτως εστιάζει σε εθελοντικά μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η καλή υγιεινή.

Η χώρα έχει μέχρι στιγμής καταγράψει περισσότερους από 7.500 θανάτους, πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό από τους σκανδιναβικούς γείτονές της, αλλά αριθμός χαμηλότερος από όσο σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, οι οποίες επέλεξαν το μέτρο του lockdown.

Με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 21.787 νεκρούς η Γερμανία αποφασίζει για σκληρό lockdown.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20.200 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.320.716, δείχνουν σήμερα Κυριακή τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, ακόμη 321 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 21.787 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι γερμανικές αρχές αναμένεται να εξετάσουν σήμερα τη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, καθώς το επιλεγόμενο «μερικό» lockdown κρίνεται πλέον ότι αποδείχθηκε αναποτελεσματικό για την συγκράτηση της πανδημίας.








Εξαφανίστηκε 22χρονη μητέρα από τα Μανιάτικα του Πειραιά

 



Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές έπειτα από την εξαφάνιση μίας 22χρονης μητέρας από τα Μανιάτικα του Πειραιά. 

Πρόκειται για τη Γεωργία Κοκκώνη η οποία αγνοείται από την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου και για την εξαφάνισή της έχει σημάνει silver alert.

Η 22χρονη έχει ύψος 1,60, αδύνατη, με καστανά μάτια και ξανθά μακριά μαλλιά, ενώ είχε μαζί της ταυτότητα και βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με το silver alert την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε σκούρο πράσινο πουκάμισο, μαύρο κολάν και λευκά αθλητικά παπούτσια και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το τατουάζ με σχέδιο λουλουδιού που έχει στον καρπό.





Με τουρκικό εθνόσημο και γραφή οι στολές των αστυνομικών στην Αλβανία

 


Κατά τις διαμαρτυρίες των Αλβανών τις τελευταίες ημέρες για τη δολοφονία του 25χρονου Κλόντιαν Ράσα από πυρά αστυνομικού, οι πολίτες παρατήρησαν κάτι περίεργο στις στολές των δυνάμεων επιβολής της τάξης…

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως οι αστυνομικοί φορούν τουρκικές αστυνομικές στολές ενώ κρατούν γυάλινες ασπίδες με την τουρκική γραφή POLIS.

Εκτός από «ηθικό πλήγμα» για τους αλβανούς πολίτες, αυτό αποτελεί σκάνδαλο καθώς 27 εκατομμύρια ευρώ είχαν δεσμευθεί ύστερα από διαγωνισμό για τις νέες στολές των αστυνομικών δυνάμεων το 2016 και αντί για νέες στολές οι πολίτες είδαν τους αστυνομικούς να φορούν στολές της Τουρκίας, σημειώνει το himara.gr.



Προκύπτει το ερώτημα, τι απέγιναν τα 27 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκαν για την αγορά των νέων στολών στην Αλβανία;

Στην Αλβανία υπάρχει Κανονισμός της Κρατικής Αστυνομίας που εγκρίθηκε με την απόφαση του 2015, ο οποίος απαγορεύει ρητά να χρησιμοποιούνται στολές άλλων κρατών.

«Εμείς είμαστε οι σκλάβοι…»

Εύστοχη, πάντως, ήταν η απάντηση που έδωσε διαδηλωτής σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Μας δέρνουν αστυνομικοί με τουρκικές στολές, με δακρυγόνα εισαγόμενα από τη Σερβία και γκλοπ από την Ελλάδα. Ενώ εμείς είμαστε οι σκλάβοι που τρώμε ξύλο».


Πηγή: himara.gr



Δεν θέλει την ενίσχυση της ασφάλεια μας ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε στην βουλή αντεθνικά παρών

 



Την αντεθνική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, αλλά να δηλώσει «παρών» ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Τσίπρας.

«Δεν θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες, γιατί δεν σας εμπιστευόμαστε αλλά ούτε θα τις καταψηφίσουμε λόγω της συγκυρίας που περνά η χώρα», είπε χαρακτηριστικά για να δικαιολογήσει την αντεθνική στάση του ο αναπληρωτής τομέας Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί πως οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες της προεδρίας της δημοκρατίας αποτελούν ένα παραδοσιακό τόπο διακομματικής συναίνεσης κάθε φορά που ψηφίζεται προϋπολογισμός, αλλά έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει και πάλι το αντεθνικό πρόσωπο του.




Κυρώσεις κατά Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ - Δεν το πίστευαν οι Τούρκοι

 



Την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τους S-400 ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον το βράδυ της Δευτέρας. 

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στον πρόεδρο της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαϊλ Ντεμίρ και κατά τριών ακόμη μελών του οργανισμού. 

Επίσης, περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας». 

Σε δήλωσή του, ο ίδιος καλεί την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο. Προσθέτει ακόμη πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συνεχίσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. 

Αναλυτικά η δήλωσή του Μάικ Πομπέο:  

«Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, καθώς και του προσωπικού της και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στο ρωσικό αμυντικό τομέα, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. 

Η Τουρκία, ωστόσο, αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρότι υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές, τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ, ώστε να ικανοποιήσει τις αμυντικές της απαιτήσεις. Η απόφαση αυτή έθεσε εκτός την Τουρκία από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35. 

H σημερινή απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως την CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας. Καλώ επίσης την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχίσουμε την εδώ και δεκαετίες παραγωγική συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής των S-400 από την Τουρκία, όσο το δυνατόν συντομότερα». 

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις βαν Χόλεν προέβη τη Δευτέρα σε ανακοίνωση σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ο γερουσιαστής είχε ασκήσει επανειλημμένα πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να λάβει την απόφαση για αυτές τις κυρώσεις.

«Αυτά τα μέτρα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν: δεν θα του επιτρέψουμε να υπονομεύσει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πιστών μας συμμάχων στο ΝΑΤΟ, χωρίς συνέπειες. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια όλων των μελών της Συμμαχίας», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Τουρκία, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης». 

Κάνει δε λόγο, χαρακτηριστικά, για «ανάλογη απάντηση, όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο», προσθέτοντας πως «δεν θα διστάσει να λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».


Πηγή