Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εσωτερικών

 



«H παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη νέα ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Υπουργείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Αμέσως μετά, θα εγκρίνουμε τις βασικές αρχές ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή. Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Θα αποτελέσει, όμως, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων. Μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός για τα σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε ενδεικτικά στα έργα της αγροτικής οδοποιίας, τα οποία είναι έργα τα οποία είναι εύκολα υλοποιήσιμα, πολύ σημαντικά, όμως, γιατί βοηθούν κιόλας συνολικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Kάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό, με τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και σε συνθήκες πολύ δύσκολες κατά κανόνα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει θέσει ως προτεραιότητα το Υπουργείο σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ένα μεγάλος μέρος των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο κράτος ξεκινούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η στρατηγική κατεύθυνση είναι σαφής και ξεκάθαρη, στο τέλος της Διοικητικής μεταρρύθμισης εκείνο που θέλουμε είναι ένα Δημόσιο που να μπορεί να παρέχει φιλικότερα και διαφανέστερα, με πιο καθαρό τρόπο, υπηρεσίες προς τους πολίτες και σε αυτό υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο συζητήσεων που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα προχωρήσουμε τα βήματα γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό προφανώς είναι και σύμφωνα με την εκπλήρωση της εντολής που έχουμε λάβει από τον Ελληνικό λαό».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «για να είναι Πρώτα ο Πολίτης, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, πράγμα που έδειξε η κυβέρνηση ότι μπορεί να κάνει. Παρα τις κρίσεις συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εμείς θα τις συνεχίσουμε παίρνοντας τη σκυτάλη από το πετυχημένο έργο των προκατόχων μας και επιταχύνοντας τη διαδικασία των τομών σε δύο επίπεδα: στο θεσμικό και στο αναπτυξιακό».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι «ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης έχει σαν στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές κυβερνητικές προσπάθειες» ενώ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του συγκεκριμένου τομέα αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την Πράσινη Ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών:

«Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ, Αναπληρωτή Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι Γενικοί Γραμματείς. Από το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινώ έναν κύκλο επισκέψεων σε Υπουργεία τα οποία απέκτησαν νέους πολιτικούς προϊσταμένους κατά την πρόσφατη αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος. Και όπως είπε και ο κ. Υπουργός, έρχομαι σε έναν χώρο ο οποίος μου είναι ιδιαίτερα οικείος και με πολύ μεγάλη χαρά συναντώ ξανά πρόσωπα με τα οποία είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ σε άλλες εποχές, όταν δρομολογούσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από σήμερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που νομίζω όμως ότι άφησαν ένα σημαντικό αποτύπωμα για το πως αντιλαμβανόμαστε συνολικά τη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο και αποτελεί την καρδιά οποιασδήποτε μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Πρέπει να πω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει να επιδείξει αυτούς τους 18 μήνες ένα σημαντικό, ένα αξιοζήλευτο έργο -και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου για τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχε δρομολογήσει- μόνο που τώρα το διαδέχεται ένας ακόμη πιο φιλόδοξος προγραμματισμός. Τις ευχές μου, λοιπόν, στους νέους Υπουργούς, συνοδεύει η προτροπή μου για πολύ δουλειά και φυσικά η προσδοκία για χειροπιαστά αποτελέσματα.

Οι Υπουργοί παρουσίασαν συνοπτικά το πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που αποτυπώνονται και στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων για το 2021, όπως αυτός έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού.

Να τονίσω και εγώ την ξεχωριστή σημασία που αποδίδω στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση. Ήδη κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για να διευκολύνουμε τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Αποτελεί δέσμευσή μας, όμως, να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Αμέσως μετά, καλώς εχόντων το Υπουργικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, θα εγκρίνουμε τις βασικές αρχές ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το θέμα αυτό -ο Υπουργός το γνωρίζει και με την προηγούμενή του ιδιότητα ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή. Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Θα αποτελέσει, όμως, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων.

Από εκεί και πέρα, η παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη, πολύ ευρεία. Μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός για τα σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών. Αναφερθήκαμε ενδεικτικά στα έργα της αγροτικής οδοποιίας, τα οποία είναι έργα τα οποία είναι εύκολα υλοποιήσιμα, πολύ σημαντικά όμως γιατί βοηθούν κιόλας συνολικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αλλά υπάρχει μια πολύ πλούσια θεματολογία στα έργα αυτά και προφανώς έρχονται και συνενώνονται αυτές οι πρωτοβουλίες με τις κεντρικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό, με τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και σε συνθήκες πολύ δύσκολες κατά κανόνα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καινούργιο νόμο που ψηφίσαμε για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δρομολογηθεί όλη η δευτερογενής νομοθεσία για να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και, βέβαια, παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όπως είπε ο Υπουργός, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Kάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία όμως έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει.

Και βέβαια ξεχωριστή σημασία αποδίδουμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μακεδονία και τη Θράκη και το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει και να διευκολύνει και τη δουλειά άλλων Υπουργείων με μια σειρά από εμβληματικές δράσεις που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, όπως π.χ. το Project Thess INTEC, η Helexpo, είναι πολλά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία τρέχουν στη Βόρεια Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων αφορούν ειδικά το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και προφανώς το Υπουργείο θα είναι αρωγός στη συνολική προσπάθεια τα έργα αυτά να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Και μια ξεχωριστή μνεία, επειδή ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός, στους συνοριακούς σταθμούς. Δεν τιμά την εικόνα της χώρας μας η κατάσταση των συνοριακών σταθμών και έχουμε τη δυνατότητα σχετικά σύντομα να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού. Και είναι κάτι το οποίο το παρακολουθώ πολύ στενά, διότι έχει μια διάσταση η οποία είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά και βαθιά πολιτική.

Σταματώ εδώ Υπουργέ μου, γιατί θα μπορούσα να συνεχίσω για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι η νέα ομάδα του Υπουργείου θα τρέξει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και θα φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Όπως είπαμε, πρώτα ο πολίτης, αυτό είναι το σύνθημα το οποίο διαπνέει όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και βέβαια κατεξοχήν γίνεται πράξη εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου χτυπάει η καρδιά της δημόσιας διοίκησης.

Σιδεροκέφαλοι, λοιπόν, και πάλι. Καλή δουλειά σε όλες και σε όλους».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης καθώς και η Υπηρεσιακή Γραμματέας Γεωργία Βαλατσού.





Ελεύθεροι με εγγυοδοσία και παρουσία 3 φορές τον μήνα στο τμήμα οι δυο ανήλικοι

 


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο ανήλικοι, ηλικίας 15 και 17 ετών, οι οποίοι απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον του ανακριτή ανηλίκων για την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του σταθμάρχη του Μετρό στο σταθμό της Ομόνοιας.

Στους δύο ανηλίκους επιβλήθηκαν οι όροι της υποχρεωτικής εμφάνισης 3 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, της χρηματικής εγγύησης 3.000 ευρώ και την επιτήρησης από επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Οι δύο ανήλικοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν συγνώμη για τις πράξεις τους, ωστόσο, συνέχισαν να επιμένουν πως προκλήθηκαν από τον σταθμάρχη του Μετρό.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τις εισαγγελικές αρχές για την κατηγορία, σε βαθμό κακουργήματος, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης αλλά και για το πλημμέλημα της απείθειας καθώς αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. 

Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκε και ο ειδικός φρουρός ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία, αδικήματα που και τα δύο διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. O ειδικός φρουρός αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.



Τα νούμερα Παππάς-Σπίρτζης επικρίνουν την κυβέρνηση για ελλιπή αστυνόμευση στο Μετρό αλλά δεν θέλουν αστυνομία

 



Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρικυμία εν κρανίω και δεν ξέρει τι θέλει, από την μία κάνει αντιπολίτευση για να δείξει ότι υπάρχει, και παράλληλα για να μην στεναχωρήσει τους συντρόφους αντιεξουσιαστές κάνει αντιπολίτευση σε όσα είπε για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Σε τέτοια ξεφτίλα έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα ήταν η ημέρα των νούμερων του θιάσου οι αρμόδιοι τομεάρχες για θέμα ΜΜΜ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης.

Στο κείμενο να γελάει ο κόσμος τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επικρίνουν τα αρμόδια υπουργεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την αστυνομία για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη από δύο ανηλίκους, τοποθετούνται ...κατά της δημιουργίας αστυνομίας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την οποία έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής και για την οποία κατακρίνουν τα νούμερα την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει.

Στην κωμωδία κείμενο τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν αστυνομία στο Μετρό αλλά δεν θέλουν αστυνομία του Μετρό και ενώ ζητούν αστυνομία στο Μετρό διαμαρτύρονται γιατί γίνονται προσλήψεις για αστυνομία στο Μετρό αλλά όχι μηχανοδηγών!

Αναλυτικά το κείμενο κωμωδία των Παππά-Σπίρτζη:

Με αφορμή τον βίαιο ξυλοδαρμό Σταθμάρχη του Μετρό, εργαζόμενου στην ΣΤΑΣΥ Α.Ε. αναδεικνύονται οι ευθύνες τόσο των αρμόδιων Υπουργείων Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη όσο και των εμπλεκόμενων φορέων του ΟΑΣΑ Α.Ε. και της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες φύλαξης των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και των χώρων ευθύνης των αστικών συγκοινωνιών, αρμοδιότητας ΟΑΣΑ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων στις αστικές μεταφορές όσο και των πολιτών.

Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ5220/11-12-2018, με θέμα «Κάρτες μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», που επέχει θέση σύμβασης καθορίζονται οι διαδικασίες για την διάθεση καρτών ελεύθερης μετακίνησης του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Καθορίζεται επίσης το αντιστάθμισμα της παραπάνω χρήσης καρτών είναι η ΕΛΑΣ «να διαθέτει το απαραίτητο ένστολο προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων πραγματοποίησης συγκοινωνιακού έργου των φορέων ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και Ο.ΣΥ Α.Ε. καθώς και κάθε άλλου χώρου αρμοδιότητας και ευθύνης του Ο.Α.Σ.Α., όπως και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων αναγκαίων για το έργο του, για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Ενδεικτικά αναφέρονται η φύλαξη των σταθμών της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., η ασφάλεια ιδιαίτερων σημείων του συγκοινωνιακού δικτύου…»

Σύμφωνα με την ΚΥΑ5220/11-12-2018, ο Ο.Α.Σ.Α όφειλε να αποστέλλει ανά έτος αναλυτικό αίτημα προς της Ελληνική Αστυνομία, όπου παραθέτει τις ειδικότερες απαιτήσεις σε υπηρεσίες που παρέχονται από την Ελληνική Αστυνομία. Επί του παραπάνω αιτήματος η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να έχει καταρτίσει αναλυτικό πίνακα με το απαιτούμενο ένστολο προσωπικό.

Επίσης, έπρεπε να έχει οριστεί τριμελές κλιμάκιο ελέγχου, αποτελούμενο από έναν υπάλληλο του ΟΑΣΑ, έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας και έναν υπάλληλο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που ορίζονται αντίστοιχα από τον Υπουργό Μεταφορών και τους επικεφαλής των φορέων, για τον τριμηνιαίο έλεγχο, τις αποκλίσεις και τον συμψηφισμό της αξίας των υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση του επιτελικού κράτους όμως έχει άλλες προτεραιότητες:

· Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσλαμβάνει με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες ειδικούς φρουρούς, που στη συνέχεια χωρίς να έχουν την στοιχειώδη εκπαίδευση, ντροπιάζουν την ελληνική αστυνομία και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Είναι η πολλοστή φορά από την ημέρα των κατ’ εξαίρεση προσλήψεων του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αδικαιολόγητων περιστατικών από ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς.

· Το Υπουργείο Μεταφορών δια του κ. Καραμανλή εξαγγέλλει ως λύση την αστυνομία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ζηλεύοντας τη δόξα της Υπουργού Παιδείας, για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Δεν έχει κατανοήσει ακόμη και σήμερα τις τεράστιες ευθύνες και τις ολιγωρίες, μέσα στην υγειονομική κρίση, για τις αστικές συγκοινωνίες, σε συνέχεια όσων απαράδεκτων έχουν συμβεί με τον κατ’ εξαίρεση διαγωνισμό των οδηγών στην ΟΣΥ και με τις ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες στη ΣΤΑΣΥ.

Αναμένουμε δημόσιες απαντήσεις από τους Υπουργούς και τις διοικήσεις των αντίστοιχων φορέων, για ποιους λόγους δεν φυλασσόταν από την ΕΛΑΣ ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι πολίτες, ποιό το αναλυτικό αίτημα που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΑ στην ΕΛΑΣ (αν έχει αποστείλει), ποιός ο αναλυτικός πίνακας του απαιτούμενου ένστολου προσωπικού που έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. (αν τον έχει καταρτίσει), ποιοί όφειλαν να φυλούν το σταθμό του ΜΕΤΡΟ τη συγκεκριμένη ώρα, ποιό το τριμελές κλιμάκιο του ελέγχου της εφαρμογής της ΚΥΑ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ποιά τα αποτελέσματα του ελέγχου του.

Και επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν έχει υλοποιήσει το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προβλέπουμε ότι έτσι όπως κυβερνούν θα έχουμε Αστυνομία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά δεν θα έχουμε οδηγούς και μηχανοδηγούς, θα έχουμε πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά δεν θα έχουμε καθηγητές στα Πανεπιστήμια ενώ η εγκληματικότητα και οι ανταλλαγές πυροβολισμών και βίαιων ενεργειών είναι ήδη καθημερινότητα σε κάθε γωνιά της χώρας.




Πορεία αντιεξουσιαστών υπέρ του εκτελεστή τρομοκράτη Κουφοντίνα στην Πάτρα

 


Ένταση προκλήθηκε έξω από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών υπέρ του τρομοκράτη εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι φιλοτρομοκράτες οπαδοί του δολοφόνου Κουφοντίνα σύμφωνα με το TheBest, κατέβηκαν στο πεζοδρόμιο και άρχισαν να κινούνται προκλητικά επί της Κορίνθου, όπου και ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να επέμβουν και έκαναν χρήση χημικών για να τους διαλύσουν και έγιναν προσαγωγές δυο ατόμων.





Σε νησιά με κάτω από 1000 κατοίκους θα εμβολιάζονται όλοι την ίδια στιγμή

 



Για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τα πρόσθετα μέτρα που αφορούν τις χαμένες δόσεις και τα νησιά μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι 84.831, που αντιστοιχεί στο 0,77% της εμβολιαστικής κάλυψης. Σήμερα, έγιναν πάνω από 6.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 85 ετών.

Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και τη δεύτερη δόση, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές τις χώρας. Το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού, είναι μετά από πέντε μέρες και αυτό γίνεται για λόγους προγραμματισμού, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer, είπε ότι αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες και πρόσθεσε ότι έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία, η εταιρεία διαβεβαίωσε πως το πρόβλημα θα αποκατασταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν υπάρχει παραμικρός κίνδυνος για κάποιον που έκανε την πρώτη δόση να μην μπορέσει να κάνει και τη δεύτερη, καθώς είναι εξασφαλισμένη.

Συνολικά, έως τώρα έχουμε 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές, ωστόσο θα αναπτύσσονται περισσότερα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μέχρι να ξεπεράσουν τα 1000 και σε κέντρα υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε, στη συνέχεια, τι ισχύει για τα ραντεβού.

- Για να ισχύσει ένα ραντεβού πρέπει ο πολίτης, που είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, να απαντήσει με sms.

- Ο πολίτης δε χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού εκ νέου μέσω της πλατφόρμας ή σε κάποιο φαρμακείο.

- Αν δεν εμφανίζει στην πλατφόρμα την περιοχή που προτιμάμε, αλλάζουμε τον ταχυδρομικό κώδικα και επιλέγουμε το εμβολιαστικό κέντρο που επιθυμούμε.

- Αλλαγή ραντεβού θα μπορεί να γίνεται μόνο έως και 72 ώρες πριν, για να μη χαθεί ο προγραμματισμός.

- Αν δεν προσέλθει ο πολίτης στο ραντεβού του θα μπορεί να ξανακλείσει μετά από 1 μήνα. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι πιθανότητες να χαθούν οι δόσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις λιγότερες χαμένες δόσεις. Για να αντιμετωπιστεί, όμως, ριζικά το θέμα της απώλειας δόσεων, αποφασίστηκε η δημιουργία μηχανισμού, έτσι ώστε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα. Σύνθημα, «καμία δόση χαμένη».

Τέλος, είπε πως εντός του Φεβρουαρίου θα παραδοθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά. Παράλληλα, ως πρόσθετο μέτρο στα νησιά με κάτω από 1000 μόνιμους κατοίκους, οι κάτοικοι θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια χρονική στιγμή και όχι μόνο όσοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας.


Πηγή: skai.gr





Ντόναλντ Τραμπ: Βροχή οι «προεδρικές χάρες» για «δικά του παιδιά» λίγο πριν τελειώσει η θητεία του

 



Μείωση ποινής ή χάρη αναμένεται να απονείμει ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια λίστα που μετρά από 50 έως 100 άτομα, αναφέρει το Fox News.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την τελευταία πράξη της ταραχώδους θητείας του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, με πολλούς να αναμένουν να δουν το περιεχόμενο της λίστας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση των ατόμων που θα λάβουν την προεδρική χάρη πιθανότατα θα γίνει αύριο. Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανότητα να ανακοινωθεί την Τετάρτη, που θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία που θα μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Χθες το μεσημέρι έγινε στο Λευκό Οίκο συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η όλο και αυξανόμενη λίστα των ονομάτων.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τύχη του πρώην συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που εμπλέκεται σε απάτη με χρήματα που είχαν δοθεί από ιδιώτες για την κατασκευή του -έμπνευσης Τραμπ- τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό, ενώ πολλά λέγονται και για τον Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής νομικός της επιχείρησης του απερχόμενου «πλανητάρχη» να ανατρέψει στα δικαστήρια το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που φέρουν τον Τζουλιάνι να εκμυστηριεύεται ότι μία προεδρική χάρη θα του στοίχιζε δύο εκατομμύρια δολάρια - καθώς, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, ο Τραμπ δεν τον έχει πληρώσει για τις υπηρεσίες του...


Πηγή : protothema.gr



Ανάκληση κωδικών πασίγνωστου ενεργειακού ποτού στην Ελλάδα

 



Σε προληπτική ανάκληση κωδικών του ποτού Monster από την ελληνική αγορά, προχωρά η εταιρεία Monster Energy, έχοντας ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ένας περιορισμένος αριθμός κωδικών Monster (LH44 / Ripper / Espresso Vanilla) περιέχει το πρόσθετο τροφίμων προπυλενογλυκόλη (E1520) -ένα κοινό, επιτρεπόμενο και ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόσθετο τροφίμων- σε ποσοστό που ξεπερνά το όριο που έχει θεσπιστεί εντός ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών και την ασφάλεια των προϊόντων, ωστόσο κρίναμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων από την ελληνική αγορά, έχοντας ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο από αυτά τα προϊόντα καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς, προκειμένου να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιστροφής.

Τα προϊόντα αυτά, με αναθεωρημένη συνταγή θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς ενεργειακών ποτών Monster, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών Monster Green και Ultra, δεν επηρεάζονται.


Πηγή



Αρχηγός Αεροπορίας Πακιστάν: Στηρίζουμε πλήρως την Τουρκία για την Κύπρο

 


«Το Πακιστάν και η Τουρκία είναι δύο χώρες, ένα έθνος. Δεν μοιράζονται μόνο την κοινή κουλτούρα και την πίστη, αλλά έχουν επίσης παρόμοια ενδιαφέροντα και προκλήσεις.

Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός του Επιτελείου Αεροπορίας του Πακιστάν  Στρατηγός  Μουχάιντ Ανουράν Χαν, ενώ μίλησε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Υπερασπιστών Δικαιοσύνης και Στρατηγικών Μελετών (ASSAM) στην Τουρκία. Ο αρχηγός της Αεροπορίας της χώρας είπε ότι το Πακιστάν υποστηρίζει πλήρως την Τουρκία για την Κύπρο και άλλα περιφερειακά ζητήματα και επίσης υπερασπίστηκε την Άγκυρα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της τελευταίας με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

 Αναφερόμενος στην περιφερειακή κατάσταση στη Νότια Ασία, ο Πακιστανός Αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ινδία απορρίπτει επίμονα τις επαναλαμβανόμενες και ορατές ειρηνευτικές χειρονομίες του Πακιστάν και συνέχισε να υποστηρίζει τους πληρεξούσιους της στο Αφγανιστάν για την αποσταθεροποίηση του Πακιστάν μέσω τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Κασμίρ και η κατάσταση των λαών της ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό για την παγκόσμια κοινότητα, καθώς είναι ατυχές, είπε, να βλέπουμε οικονομικά συμφέροντα, να περισχύοουν των ηθικών και ηθικών αξιών.

Ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Τουρκίας για τις υποστηρικτικές δηλώσεις τους σχετικά με το Κασμίρ σε διάφορα διεθνή φόρουμ.

Εκφράζοντας τις απόψεις του σχετικά με την αμυντική συνεργασία μεταξύ του Πακιστάν και της Τουρκίας, ο Αρχηγός της Πακιστανικής Αεροπορίας  υπογράμμισε την συνεχώς αυξανόμενη σχέση μεταξύ των δύο αμυντικών βιομηχανιών και χαρακτήρισε τη διμερή συνεργασία ως «υποδειγματική».

Τόνισε ότι η στρατιωτική συνεργασία πρέπει να βασίζεται στην οικονομική συνεργασία και πρόσθεσε ότι τα κοινά έργα, οι ασκήσεις, η παραγωγή, η κατάρτιση και η ανταλλαγή τεχνολογίας αποτελούν κορυφαίους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Πηγή : sigmalive.com



Δημαδάμα ΚΙΝΑΛ : Με παρενόχλησε κομματικό στέλεχος μέσα σε ασανσέρ

 


Για την παρενόχληση που υπέστη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου μίλησε στον ΣΚΑΪ .

«Είχα μιλήσει για την εμπειρία μου (…) Υπήρξε μια προσπάθεια μέσα σε ασανσέρ ‘ένδειξη συμπάθειας’ όπως ονομάστηκε, από κάποιον κύριο, στέλεχος ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης. Έφυγα σοκαρισμένη γιατί δε θέλω κάτι τέτοιο είπα» ανέφερε η κ. Δημαδάμα. 

«Πριν από πολλά χρόνια έγινε. 20 χρόνια πριν... Ήταν προσπάθεια που είχε γίνε τότε, και εμένα με σόκαρε σε πρώτη φάση, ήταν τα πρώτα βήματά μου, και με έκανε μάλιστα να σκεφθώ την αποχώρηση από το χώρο της πολιτικής. Ευτυχώς δεν αποχώρησα». «Όχι δεν είναι ενεργός στην πολιτική» διευκρίνισε. 

Όπως επισήμανε, «όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα επεξεργαστεί κάνεις για να πάει παρακάτω. Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν και ποτέ παρά μόνο στην οικογένειά μου και μάλιστα αρκετά χρόνια μετά». 

«Πολλές γυναίκες έρχονται μιλούν σε εμάς σε ευρύτερα εργασιακό χώρο, και έχουμε βοηθήσει γυναίκες που χρειάζονται νομικό σύμβουλο για να καταγγείλουν αυτά που έχουν πει» ανέφερε. 

«Πρέπει να ανοίξουν στόματα με βάση την εμπειρία μας και την προσπάθεια που κάνουμε... Όχι σημαίνει όχι» τόνισε. «Δε θέλουμε να διαφεντεύσουμε τους άνδρες» ξεκαθάρισε πάντως το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.