Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησής τους, μέσω email εκβιαστικού περιεχομένου



Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις διεθνούς απάτης γνωστής ως «απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortionscam”» που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα. Στα μηνύματα αυτά εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: « Your data was hacked » ή «Open and read this letter».

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό τους σύστημα έχει παραβιαστεί και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Παράλληλα τον ενημερώνουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές.

Στη συνέχεια οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στη συνέχεια με εκβιαστική τακτική απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος Bitcoi n χρηματικό ποσό αντίστοιχο των χιλίων (1.000) ευρώ εντός πενήντα (50) ωρών .

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης ερωτικού περιεχομένου που απεικονίζουν το θύμα αναφέρεται διεθνώς ως “σεξουαλική εκβίαση – sextortion”.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους παραλήπτες των παραπάνω απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου να:

  • Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
  • Αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.
  • Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
  • Αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.
  • Αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Γίνεται μνεία ότι, οι πολίτες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www . hellenicpolice . gr ) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Twitter https://twitter.com/CyberAlert

Facebook https://www.facebook.com/CyberAlertGR

Instagram https://www.instagram.com/cyberalert.gr/

Youtube https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBzX8gVcQ





Μετάλλαξη Δέλτα: Το Ισραήλ επαναφέρει τις μάσκες σε κλειστούς χώρους - Συναγερμός στην Ευρώπη


 

Στα πρόθυρα νέου κύματος πανδημίας είναι το Ισραήλ εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, καθώς την Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 νέα κρούσματα. 

Η κυβέρνηση Μπένετ αποφάσισε να επαναφέρει τις μάσκες στους κλειστούς χώρους σχεδόν για όλους – και τους εμβολιασμένους – ενώ το μέτρο θα ισχύσει από σήμερα, Παρασκευή, 25 Ιουνίου.

«Ήδη, στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριόρ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. 

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας συνιστά τη χρήση μάσκας σε μεγάλες συγκέντρωσεις που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι εκδηλώσεις Υπερηφάνειας (Gay Pride) που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο.

Βάσει των νέων κανονισμών του υπουργείου Υγείας, ακόμη και εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από την covid-19 θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα έως και 14 ημέρες, αν οι αρχές πιστεύουν ότι είχαν «στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από το επικίνδυνο αυτό παραλλαγμένο στέλεχος».

Την ίδια ώρα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο περιπτώσεις: σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19 -τότε, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσιμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες.

Παρ΄όλο που όλοι οι ειδικοί έχουν τονίσει τον τελευταίο καιρό πως η νέα «παραλλαγή Δέλτα» θα επισκεφτεί όλες τις χώρες της Ευρώπης, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας υπήρξε μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται 18 κρούσματα της νέας παραλλαγής Δέλτα.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης

Τα 15 από τα 18 στελέχη αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, 1 δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 1 από τη Π.Ε.Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα ΑΘηνών Ελ. Βενιζέλος).

Αν και τα κρούσματα δεν θεωρούνται πολλά, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι στενές επαφές τους οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση και ξεπερνούν τις δέκα στο σύνολο.




Προσαγωγές αντιεξουσιαστών για την βόμβα στο Εδιμβούργο

 


Σε τρεις προσαγωγές αντιεξουσιαστών προχώρησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, διερευνώντας το ενδεχόμενο ύποπτων επαφών τους με το ζευγάρι Ελλήνων αντιεξουσιαστών που συνελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία, ως συμμετέχοντες στη βομβιστική επίθεση μικρής ισχύος σε κάστρο του Εδιμβούργου στη Σκωτία στις 11 Ιανουαρίου 2018.

Οι τρεις προσαχθέντες αντιεξουσιαστές, δύο άνδρες και μία γυναίκα, φαίνεται να διατηρούσαν κοινωνικές σχέσεις με τους συλληφθέντες.

Οι προσαγωγές έγιναν από την περιοχή των Εξαρχείων, με τους αστυνομικούς να προβαίνουν στην κατάσχεση πολλών ψηφιακών πειστηρίων, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, σκληρών δίσκων και usb, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εξερεύνησή τους. 

Στη συνέχεια οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και εξερεύνηση των πειστηρίων.

Οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές στη Μ. Βρετανία είναι ένας άνδρας 35 χρόνων και μία 32χρονη γυναίκα που διαμένουν στο Εδιμβούργο και διατηρούσαν επαφές με αντιεξουσιαστές στην Ελλάδα. 

Η βομβιστική επίθεση έγινε στη Σκωτία από τη διεθνή οργάνωση «ακτιβιστών» ITS (Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο-Individualidades Tendiendo a lo Salvaje), ένα κίνημα στη Χιλή, που έχουν προχωρήσει σε αιματηρές ενέργειες σε πολλές χώρες του κόσμου. Εχουν στο ενεργητικό τους δολοφονίες, βομβιστικές και εμπρηστικές ενέργειες. Σχετικά πρόσφατα επεκτάθηκε και στην Ευρώπη, κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας. «Είμαστε μια ομάδα ατομικιστών παρανόμων και μηδενιστών τρομοκρατών, αφοσιωμένων στην επίθεση με κάθε πιθανό τρόπο για την εκδίκηση και την ακραία υπεράσπιση της Αγριας Φύσης και αρνούμενοι του τεχνο-βιομηχανικού συστήματος, της κοινωνίας του, της τεχνητής ζωής, εντέλει του ίδιου του πολιτισμού, των αξιών και της ηθικής του», γράφουν σε ένα από τα κείμενά τους.

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, η ονομασίες «Εικονοκλαστική Σέχτα» και «Νυχτερινοί Κυνηγοί» είναι τα ελληνικά «παραρτήματα» του ITS. 

Ο «πυρήνας» των ελληνικών παραρτημάτων αποτελείται από 3-4 άτομα. Οι «γιορτινοί τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίστηκαν γιατί συνηθίζουν να χτυπούν σε εορταστικές περιόδους εμφανίζοντας εμμονή κατά του καταναλωτισμού, επιχείρησαν τη θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου τον Δεκέμβριο του 2019 με μία βόμβα-σωλήνα με… καρφιά, που δεν εξερράγη. 

Τα μέλη αυτών των επωνυμιών έχουν προβεί σε πέντε ενέργειες. Βόμβα-σωλήνα, η οποία δεν είχε εκραγεί τοποθετήθηκε στις 7 Απριλίου 2018 στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Το μηχανισμό είχε βρει ο φύλακας της σχολής και είχε ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ. Τον Ιανουάριο του 2019, έγινε γνωστό ότι η προηγούμενη ενέργεια ήταν έργο της ομάδας «Εικονοκλαστική Σέχτα», όταν ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι, στις 27 Δεκεμβρίου 2018. 

Το κείμενο είχε δημοσιευθεί σε ισπανόγλωσση ιστοσελίδα.


Πηγή



Πάλι έβαλε πλάτη στον δικτάτορα Ερντογάν η προκλητική Μέρκελ

 


Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ το ότι οι Τούρκοι ήταν από τους μετρημένους στα δάχτυλα συμμάχους στου δικτάτορα Χίτλερ, και η Μέρκελ το δείχνει σε κάθε της εκδήλωση υπέρ της Τουρκίας και του δικτάτορα Ερντογάν. 

Η Die Welt γράφει με τίτλο «Το τελευταίο deal του Ερντογάν με τη Μέρκελ»: «Τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τον τούρκο πρόεδρο.

Το θράσος της Μέρκελ ήταν ότι όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να του αποσπάσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό για την Τουρκία ενόψει της ανανέωσης της Προσφυγικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και παράλληλα ήθελε να τον πείσει να μην επιβαρύνει με πολλούς όρους και αγενείς διατυπώσεις το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Εκτός βέβαια από τη Γαλλία, είναι και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία και το Βέλγιο που είναι ιδιαίτερα επικριτικές έναντι της Άγκυρας, όσον αφορά την βίαιη καταπίεση μειονοτήτων και αντιπολιτευόμενων φωνών, αλλά και την τουρκική πολιτική αποσταθεροποίησης σε σειρά διεθνών διενέξεων.

Η κυριά με τα καθρεφτάκια βλέπει κυρίως τα γερμανικά συμφέρονται στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Άγκυρας ως διαχειριστή προσφυγικών ροών. Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι για τη Δύση. Ακόμα και στο Αφγανιστάν. Γι αυτό και ασκεί πλέον πιέσεις. 

Η ουσία είναι μία όμως, τον Σεπτέμβριο η Ευρώπη γλιτώνει από την Άνγκελα Μέρκελ και μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο του δικτάτορα Ερντογάν να πετύχει σημαντικούς για εκείνον στόχους, όπως η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και η άρση της βίζας.

Η καγκελάριος το μόνο που κατάφερε είναι στο κείμενο συμπερασμάτων να αναφερθεί πως ‘λαμβάνεται υπόψη ότι θα ξεκινήσουν διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας‘, χωρίς καμία απολύτως φιλική διατύπωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν άφησαν πολλές επιλογές στην Μέρκελ.

Βελτιώσεις σε δύο κρίσιμα σημεία όσον αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία απέσπασε η Ελλάδα.

Σχετικά με την ανάγκη η Άγκυρα να επιμείνει στην πολιτική αποκλιμάκωσης που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προστέθηκε η φράση ότι πρέπει να διατηρηθεί «σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021».

Στην παράγραφο για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ρητά την πλήρη δέσμευσή του υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σημειώνει επίσης τη σημασία των Βαρωσίων και του σεβασμού του καθεστώτος τους.

Υπενθυμίζεται ότι την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων περί λύσης στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, επανέλαβε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τουρκική θέση αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Οσον αφορά στο μεταναστευτικό και την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα»



Ποινική δίωξη στον "ιερέα" και ψυχιατρική εκτίμηση για την προσωπικότητα του

 


Στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρίσκονται τα υπολείμματα των μπουκαλιών με το καυστικό υγρό που χρησιμοποίησε στην επίθεση κατά των επτά Μητροπολιτών, των δικηγόρων και του αστυνομικού ο 37χρονος πρώην ιερομόναχος.

Οι αστυνομικοί έχουν βρει και ορισμένες σελίδες που πουλούν τη συγκεκριμένη χημική ουσία και η προμήθειά της, όπως αναγράφεται, μπορεί να γίνει αυστηρά για εργαστηριακή χρήση, όμως το πιο σοβαρό είναι πως στην ιστοσελίδα αναφέρεται πως το συγκεκριμένο υγρό περιέχει 96% θειικό οξύ.

Ο 37χρονος είχε μαζί του δύο τέτοια μπουκάλια, αλλά πρόλαβε να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα πριν τον συλλάβει ο αστυνομικός που επίσης έπεσε θύμα της επίθεσης. 

Νωρίτερα, ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας σε βάρος του 37χρονου ιερομόναχου, που επιτέθηκε με βιτριόλι εναντίον επτά Μητροπολιτών.

 Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί για τις 12:00 τη Δευτέρα και εξερχόμενος της Εισαγγελίας, δήλωσε: «Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό. Ζητώ συγνώμη. Τα υπόλοιπα θα τα πει ο δικηγόρος μου».

Οι γιατροί που τον εξέτασαν είχαν ζητήσει τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική, κάτι που υποστηρίζεται και από τους συνηγόρους του. Ωστόσο, ο 37χρονος θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα.

Στο Δρομοκαΐτειο μεταφέρθηκε, από αστυνομικούς, επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα, ο 37χρονος και  πρόκειται να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και στη συνέχεια θα αποφασιστεί τι θα γίνει.



Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά

 


Ο  Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι  Υφυπουργοί  παρουσίασαν  νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: 

α) Μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης – Σύσταση Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), 

β) Νομοσχέδιο για την παιδική προστασία.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται μια διαρθρωτική αλλαγή μακρόπνοου χαρακτήρα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος.

Η βασική καινοτομία του νέου συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης είναι ότι για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας από 1.1.22 και προαιρετικά για όσους είναι κάτω των 35 ετών, θα δημιουργηθεί ένας ατομικός λογαριασμός, στον οποίο θα σωρεύονται οι ασφαλιστικές του εισφορές («ασφαλιστικός κουμπαράς»), οι οποίες στη συνέχεια θα επενδύονται με βάση προκαθορισμένους, αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη μεταρρύθμιση με στόχο:

Την μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων.

Την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας.

Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και την παροχή ισχυρών κινήτρων για  νόμιμη εργασία.

Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. To ταμείο αυτό θα είναι δημόσιο.  Θα λειτουργεί στα πρότυπα Δημόσιων Ταμείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα που έχουν φτιαχτεί εδώ και δεκαετίες σε χώρες, που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τους κράτους, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. 

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης δύο σημαντικές  κρατικές εγγυήσεις.

Το Κράτος εγγυάται αφενός την απρόσκοπτη καταβολή  των συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος

Η επικουρική  σύνταξη του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα αντιστοιχεί τουλάχιστον  στις εισφορές, που κατέβαλε ο ασφαλισμένος σε πραγματικούς όρους.

Το νομοσχέδιο για την παιδική προστασία έχει στο επίκεντρο το παιδί και τα άτομα με αναπηρία.

Καθιστά την Κοινωνική Προστασία ενεργητικό μοχλό για την προώθηση αλλαγών και τη δημιουργία δομών και θεσμών για όλους και όχι απλά έναν παθητικό μηχανισμό απονομής επιδομάτων.

Στόχος είναι όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μία οικογένεια, να βρίσκονται σε ασφαλή περιβάλλοντα και να λαμβάνουν την κατάλληλη για την ηλικία και τις δυνατότητές τους διαπαιδαγώγηση και υποστήριξη. 

Στηρίζει, επίσης, τα άτομα με αναπηρία δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιτύχουν την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Ειδικότερα:

Εισάγονται διατάξεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.

Για την αναβάθμιση υπηρεσιών των βρεφονηπιακών σταθμών και την καθιέρωση τακτικής παρακολούθησης της ανάπτυξης των παιδιών, θεσπίζονται:

Ολιστικό παιδαγωγικό πρόγραμμα που θα εφαρμόζεται σε όλους τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας και θα επιτρέπει σε όλα τα  βρέφη και παιδιά (2 μηνών έως 4 ετών)  να αποκτήσουν ερεθίσματα και γνώσεις, να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, τα ταλέντα τους και να αποκτήσουν εφόδια για την καλύτερη δυνατή εξέλιξή τους έως και την ενήλικη ζωή τους. 

Τακτική παρακολούθηση των παιδιών από ειδικούς για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν δυσκολιών και την έγκαιρη παραπομπή τους  σε επιπλέον υποστήριξη. 

Για τον εξορθολογισμό του πλαισίου αναδοχής και υιοθεσίας διευρύνονται τα ηλικιακά όρια των αναδόχων, προκειμένου να ενεργοποιηθούν υποψήφιοι και μεγαλύτερων ηλικιών. 

Για την ενίσχυση του θεσμού Κοινωνικού Συμβούλου για τον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προβλέπεται:  α) Αποσαφήνιση του πεδίου ελέγχου του (ρητή πρόβλεψη για πρόσβαση στα αρχεία των δομών), β) χρήση ενιαίων εργαλείων για τον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων προνοιακών υπηρεσιών και γ) πρόβλεψη ειδικής και ενιαίας επιμόρφωσης και πιστοποίησης των επαγγελματιών.

Για τη θεσμοθέτηση Προσωπικού Βοηθού που αφορά διαχρονικό αίτημα των οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία. 

Με την εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού, ένας επαγγελματίας, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία, αναλαμβάνει να υποστηρίξει τα άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης.

Σκοπός είναι τα άτομα αυτά να μάθουν να ζουν ανεξάρτητα και να μπορούν να ενταχθούν με ισότιμους όρους στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Προβλέπεται αρχικά η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος σε επιλεγμένες Περιφέρειες της χώρας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το οποίο θα αφορά σε 2.000 ωφελούμενους για 2 χρόνια.



Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

 


Με το  νομοσχέδιο τροποποιούνται οι  διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με γνώμονα το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συστήθηκε  για το σκοπό αυτό και στοχεύει στην διόρθωση στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική από την εφαρμογή του ν.4335/2015, χωρίς να αλλοιώνεται ο πυρήνας του ανωτέρου νόμου, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη  απονομή της δικαιοσύνης.

Περιλαμβάνονται, επίσης,  τροποποιήσεις οι οποίες διατρέχουν σχεδόν όλο το πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υιοθετηθούν πάγιες θέσεις της  νομολογίας για την επίλυση ζητημάτων που προέκυψαν ενώπιον των δικαστηρίων.

Εισάγονται, επίσης,  καινοτόμες διαδικασίες που αφορούν την πολιτική δίκη. Ειδικότερα:

Καθιερώνεται η πρότυπη ή πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Με την πιλοτική δίκη επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό εκκρεμών δικών, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων της ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες.

Θεσπίζονται σε μόνιμη βάση ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, όπως η δυνατότητα κοινής δήλωσης παράστασης, η δυνατότητα λήψης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο και ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός εκκρεμών υποθέσεων.

Ενισχύεται ο ρόλος των ηλεκτρονικών μέσων στη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων ενώπιον των δικαστηρίων, ώστε να εξοικονομείται χρόνος και δαπάνη υπέρ των πολιτών και του Κράτους.



Η Ελλάδα χρηματοδοτεί το σύνολο της ψηφιακής της στρατηγικής


 

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, δημοσίευσε την τελική εκδοχή της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Μεγάλο μέρος των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελούν κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 αποτελεί μια συνοπτική καταγραφή των απαραίτητων παρεμβάσεων στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε ψηφιακές δεξιότητες, και στον τρόπο που η χώρα μας αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η επικαιροποιημένη έκδοση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού περιγράφει περισσότερα από 400 συγκεκριμένα έργα, περιλαμβάνοντας και τις ψηφιακές παρεμβάσεις του εγκεκριμένου εθνικού προγράμματος ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα έργα αυτά εκτείνονται σε όλα τα επιμέρους χαρτοφυλάκια της κυβερνητικής πολιτικής με στόχο να εξασφαλίσουν ασφαλή, γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους, καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες, τη διευκόλυνση μετατροπής κάθε ελληνικής επιχείρησης σε ψηφιακή επιχείρηση, τη στήριξη και ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας αλλά και την ένταξη των σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, μαζί με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και την πληθώρα άλλων μέσων για τη χρηματοδότηση έργων όπως αυτά που περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, εγγυώνται ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις και έργα που στο παρελθόν ήταν ανέφικτο να υλοποιηθούν - και μάλιστα ταυτόχρονα.



Οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος

 


Σημεία από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Καθώς πλησιάζουμε πια στα δύο χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου, έχουμε προωθήσει συνολικά 187 σχέδια νόμου, τα οποία έχουν γίνει νόμοι του κράτους και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η σημερινή πλούσια ατζέντα μας. Απ’ αυτή ξεχωρίζω τρεις κομβικές πρωτοβουλίες: το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, το καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά. Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή.

Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Και, βέβαια, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη. Με μια αλλαγή που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία.

Κομβική είναι και η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση.

Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπαρά, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει.

Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη.

Πρέπει να σημειώσω ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου.

Και ακόμα -θέλω να τονίσω- ότι το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου.

Κλείνω με την τρίτη μεγάλη θεσμική τομή: μια παρέμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία, γιατί οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου.

Έχουμε να συζητήσουμε, και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. Όλες, όμως, κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025. Και αυτό ενώ ήδη η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ.

Ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, κοιτάει μπροστά. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι. Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος.