Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Βαρεμένος όνομα και πράγμα - Ίχνος σοβαρότητας ο τύπος ξεφτιλίζεται ασύστολα

 


Καιρό είναι να ξεφτιλιστεί αυτή η τραγική φυσιογνωμία και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, όνομα και πράγμα.

Κανένας Συριζαίος δεν μπορεί να χωνέψει ότι με το 112, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσωσε τόσο κόσμο, και προσπαθούν να το απαξιώσουν με κάθε τρόπο, έχοντας λερωμένα τα χέρια τους με τους 103 νεκρούς στο Μάτι το 2018.

Την ώρα που χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα για να σωθούν και συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένοι έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο φαιδρός Γ. Βαρεμένος με ένα άθλιο tweet ειρωνεύεται την εκκένωση του Αφγανιστάν συγκρίνοντάς τη με το 112.

Επειδή δεν τον βοηθάει κιόλας να αντιλαμβάνεται την ξεφτίλα αμέσως, έκανε και δεύτερη ανάρτηση επιμένοντας στην προηγούμενη ξεφτίλα.








Δίκες… εξπρές με όχημα την τεχνολογία

 


Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης και άλλες Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» και, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποσκοπεί στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης μέσω της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτικής δίκης με την εφαρμογή και χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών.

Μεταξύ των καινοτομιών που εισάγει είναι η επέκταση της πιλοτικής δίκης και στον Αρειο Πάγο, η χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση των υποθέσεων, αλλά και η καθιέρωση μέτρων που ίσχυσαν στην πανδημία για τη διευκόλυνση δικαστικών και δικηγορικών αρχών καθώς και πολιτών.

Πάταξη γραφειοκρατίας

Στόχος είναι να αρθούν δυσλειτουργίες και γραφειοκρατίες που παρατηρήθηκαν στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική, ενώ μονιμοποιούνται κάποιες από τις ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κατά το διάστημα της πανδημίας, όσο καιρό τα δικαστήρια ήταν κλειστά, και κρίθηκε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να έχουν μόνιμο χαρακτήρα: Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η δυνατότητα κοινής δήλωσης παράστασης σε υποθέσεις που η προφορική διαδικασία είναι υποχρεωτική, η δυνατότητα λήψης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο και ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός εκκρεμών υποθέσεων από το δικαστήριο σε περίπτωση ματαίωσης των υποθέσεων αυτών για λόγους ανωτέρας βίας.

H πρότυπη ή πιλοτική δίκη στον Αρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος είναι ακόμη μία σημαντική καινοτομία, προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης. Μέσω των πιλοτικών δικών, θα μπορούν να επιλύονται με ενιαίο τρόπο ζητήματα, τα οποία έως σήμερα μπορεί να απασχολούσαν πολλά διαφορετικά δικαστήρια με διαφορετικές αγωγές. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να αποφεύγονται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες.

Στις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων στη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων ενώπιον των δικαστηρίων, ώστε να εξοικονομείται χρόνος και δαπάνη υπέρ των πολιτών και του κράτους.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις απορρέουν κυρίως από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που επέφερε ο Ν. 4335/2015 (Α’ 87) στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), σύμφωνα με τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συστήθηκε για το σκοπό αυτόν.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Γελάει η υφήλιος με την Αλβανίδα κωμικό Κοτσάκι :«Οι Αλβανοί είναι κληρονόμοι της Αρχαίας Ελλάδας»

 


Η Αλβανίδα κωμικός, και όχι ιστορικός γιατί είναι γελοία, Έλενα Κοτσάκι, κατηγόρησε την Ελλάδα πως «έκλεψε την ιστορία από άλλους λαούς χειραγωγώντας την», φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ανιστόρητα και να δείξει πόσο γελοία προσωπικότητα είναι, πως οι Αλβανοί είναι: «οι μόνοι κληρονόμοι της αρχαίας Ελλάδας».

Απαντώντας στο βιβλίο του ομογενή εκπαιδευτικού Παναγιώτη Μπάρκα, το οποίο εγείρει αμφιβολίες για τους Αλβανούς, την καταγωγή του Σκεντέρμπεη και την εθνική σημαία της Αλβανίας, η Κοτσάκι εξαπέλυσε επίθεση κατά του συγγραφέα, του βιβλίου αλλά και της χώρας μας.

Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή, η Κοτσάκι δήλωσε για τον Μπάρκα : «Ο ίδιος είναι Αλβανός, αλλά δεν γνωρίζει σωστά τις ιστορικές πηγές, για να μιλάς για αυτά τα πράγματα πρέπει να είσαι επαγγελματίας ιστορικός. Αυτό είναι ένα πολιτικό, προκατειλημμένο βιβλίο» είπε, υποστηρίζοντας πως οι Αλβανοί είναι οι πιο αυθεντικοί άνθρωποι στην Ευρώπη, πριν από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και όλους τους άλλους. Οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών και των Πελασγών. Οι Αλβανοί ήταν χριστιανικός ορθόδοξος λαός πριν από την άφιξη των Οθωμανών. Οι ιστορικές πηγές είναι πλήρεις που δείχνουν ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονος λαός. Άκουσα επίσης αμφιβολίες για τον Σκεντέρμπεη, αλλά δεν καταλαβαίνω αυτήν την άγνοια. Όλα αυτά γίνονται πολιτικά για να χειραγωγήσουν την ιστορία» είπε.

Και συνέχισε να γελοιποιείται και να γελάει ο κόσμος μαζί της λέγοντας : «δεν υπάρχει ελληνικός λαός», αλλά πελασγική-ιλλυρική ταυτότητα και στις δύο πλευρές των συνόρων. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν μπορείτε να είστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Οι Έλληνες έχουν συγγένεια με τους Αλβανούς. Στην εποχή της Τροίας, μας λένε ότι οι Τρώες προσεύχονται με τους Έλληνες. Βλέπουμε ιστορικές πηγές και ο ελληνικός όρος δεν αναφέρεται ποτέ, αλλά οι συγγραφείς αναφέρουν ιλλυρικές φυλές και από τους Αχαιούς και τους Πελασγούς, δεν αναφέρονται οι Έλληνες. Τι γίνεται με τον Δούρειο Ίππο και την Ελένη; Είναι Πελασγοί» τόνισε προκλητικά, ζητώντας μάλιστα δημόσιο διάλογο με Έλληνες ιστορικούς και φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει πως οι Αλβανοί θα πρέπει να είναι οι μόνοι κληρονόμοι της αρχαίας Ελλάδας.

«Η ιστορία της Ελλάδας είναι λάθος. Είναι ιστορία των Αρβανιτών. Η χειραγώγηση έγινε τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αρνούνται ότι είναι Αλβανοί. Οι μόνοι κληρονόμοι της αρχαίας Ελλάδας είναι οι Αλβανοί. Επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας είναι, επίσης, αρβανίτης».

Η γελοία κωμικός και όχι ιστορικός Κοτσάκι δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί με τις ανιστόρητες δηλώσεις της. Σοβαροί ιστορικοί και ερευνητές μπορεί να μη παίρνουν στα σοβαρά τους ισχυρισμούς της, εν τούτοις η ίδια έχει ένα φανατικό εθνικιστικό ακροατήριο Αλβανών που την ακολουθεί στα κοινωνικά δίκτυα.



Έναν σκύλο, αντί για τεστ κορωνοϊού


 

Αν λάβει κανείς υπόψη την αντίδραση της Πούκα, τότε μάλλον θα μπορούσε να πει ότι ο κορωνοϊός μυρίζει ωραία. Ή τουλάχιστον η μυρωδιά ιού μαγνητίζει σχεδόν μαγικά το δίχρονο γκόλντεν ριτρίβερ: Χωρίς δεύτερη σκέψη, κάθεται μπροστά στο μεταλλικό κουτί με το θετικό δείγμα και το σπρώχνει ξανά και ξανά με τη μουσούδα της. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές της, πρόκειται για το πρώτο σκυλί με τέτοιες δεξιότητες στη Γαλλία. Εργάζεται σε ένα γηροκομείο κοντά στα γερμανικά σύνορα, βοηθώντας στον εντοπισμό των λοιμώξεων. Η ιδέα ενδέχεται σύντομα μάλιστα να περάσει και τα σύνορα, με σκοπό να εφαρμοστεί και στα γερμανικά γηροκομεία.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε στο κτηνιατρικό πανεπιστήμιο EnvA, κοντά στο Παρίσι. Οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος στις δοκιμές πιέζουν ένα βαμβακερό ύφασμα κάτω από τις μασχάλες τους για λίγο. Στη συνέχεια, τα πανιά τοποθετούνται ξεχωριστά σε διάτρητα μεταλλικά κουτιά. Η Πούκα περνάει δίπλα τους, αναζητώντας τη μυρωδιά της λεγόμενης πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού. Μπροστά σε δείγματα ιδρώτα από άτομα που έχουν μολυνθεί κάθεται και σπρώχνει το κουτί με τη μύτη της.

Μελέτες με σκυλιά-οσφρηστές








Η Πούκα οσμίζεται τα δείγματα - θα εντοπίσει κάποιο θετικό αυτή τη φορά;


Το γεγονός ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν λοιμώξεις από κορωνοϊό χάρη στην εξαιρετική τους όσφρηση έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Ανόβερο δημοσίευσαν μια μελέτη για το θέμα, σύμφωνα με την οποία τα σκυλιά-οσφρηστές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν περισσότερα από εννέα στα δέκα άτομα που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, χρησιμοποιώντας δείγματα από τον ιδρώτα τους. Πρόκειται για ένα ποσοστό 91 τοις εκατό. Μάλιστα, όταν τα δείγματα συμπεριέλαβαν ούρα, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα.

Μια μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία έδωσε επίσης πολλά υποσχόμενα ευρήματα για τον εντοπισμό του ιού μέσω της όσφρησης. Επιπλέον, η μέθοδος εφαρμόστηκε πιλοτικά ήδη και στη φινλανδική πρωτεύουσα. Στο Ελσίνκι οι εθελοντές μπορούσαν να «τεσταριστούν» από οκτώ τετράποδους ανιχνευτές κορωνοϊού μέχρι το τέλος του περασμένου Μαΐου. «Μέσα στην πανδημία ήταν ένα πείραμα που έδωσε στους ανθρώπους ελπίδα, αλλά και χαρά», λέει η εκπαιδεύτρια Σουζάνα Παβιλάινεν από την Nose Academy, η οποία είχε την επίβλεψη των σκυλιών στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, αν και το πιλοτικό αυτό πρότζεκτ τελείωσε, όπως όλα δείχνουν τα σκυλιά θα μπορούσαν να εργαστούν κανονικά στα φινλανδικά σύνορα.

Ταχύτερα αποτελέσματα από όλα τα τεστ








Η Κριστέλ Σράιμπερ και η Πούκα


Βέβαια μεγάλες ελπίδες υπάρχουν και για την καριέρα της Πούκα. Η εκπαιδεύτριά της, Κριστέλ Σράιμπερ, εξηγεί πως είχε ποσοστό επιτυχίας 100% στις πρώτες δοκιμές, στο γηροκομείο «La Roselière» στο Κουνχάιμ. Μάλιστα ενδέχεται να μπορεί να εντοπίσει τη μόλυνση νωρίτερα από τις δοκιμές PCR: Το γκόλντεν ριτρίβερ είχε σταθεί μπροστά σε ένα δείγμα, το οποίο είχε προηγουμένως δηλωθεί ως αρνητικό. Όταν όμως το εν λόγω άτομο υποβλήθηκε εκ νέου σε PCR, τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά – γεγονός που εξέπληξε την Σράιμπερ και την ομάδα της.

Αλλά και στο γαλλικό γηροκομείο οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με τις νέες ευκαιρίες που έφερε μαζί της η Πούκα. Θα δοθεί τέλος στα ρινικά επιχρίσματα από ασθενείς με άνοια, μερικοί από τους οποίους πρέπει να συγκρατηθούν από πολλούς εργαζόμενους εκεί για να κάνουν την εξέταση, την οποία βιώνουν ως κάτι εξαιρετικά βίαιο, σημειώνει ο διευθυντής του γηροκομείου, Ρόμπερτ Κόλερ. Επιπλέον, τα αποτελέσματα είναι ταχύτερα και φθηνότερα από τα εργαστηριακά, καθώς η εκπαίδευση ενός σκύλου-οσφρηστή του κορωνοϊού κοστίζει περίπου 3.500 ευρώ συνολικά.


Βιολέτα Χάισε, Χάνου Αλτόνε

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle



Αφγανιστάν: Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Κυριακή

 


Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πλήθη συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Οι Ταλιμπάν εντείνουν τις έρευνες για άτομα που πιστεύουν ότι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων όσων Αφγανών βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και προσπαθούν να διαφύγουν, απειλώντας ότι θα σκοτώσουν ή θα συλλάβουν τα μέλη της οικογένειάς τους αν δεν βρουν τους ίδιους, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που επικαλούνται οι New York Times.



Λαβρόφ: Αντίσταση στους Ταλιμπάν οργανώνεται στο Παντσίρ. Δεν ελέγχουν όλη την επικράτεια

 



Αντίσταση στους Ταλιμπάν οργανώνεται στο Παντσίρ με τον πρώην Αφγανό αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και τον γιο του νεκρού διοικητή Μασούντ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απευθύνοντας έκκληση για συνομιλίες μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων ομάδων στην χώρα με σκοπό τον σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης» στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν προς το παρόν όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν.

«Φθάνουν πληροφορίες για την κατάσταση στην κοιλάδα Παντσίρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις αντίστασης του αντιπροέδρου του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ και του Αχμάντ Μασούντ» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Μόσχα.

Ο Λαβρόφ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση για «έναν εθνικό διάλογο που θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης», τονίζοντας ότι η Ρωσία επέμενε στην δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού διαλόγου με σκοπό τον τερματισμό της κρίσης στο Αφγανιστάν πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο της Καμπούλ και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Η Μόσχα υποστήριξε την πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή του πρώην Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι ενώ επανειλημμένα προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις για τους Ταλιμπάν, εξαίροντας ακόμη και την στάση τους.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σαλέχ από την πλευρά του, είχε δηλώσει ότι δεν θα υποταχθεί στους Ταλιμπάν και υποχώρησε στην κοιλάδα Παντσίρ.

Τη Δευτέρα, φωτογραφίας που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έδειχναν να είναι μαζί με τον Αχμάντ Μασούντ στην περιοχή αυτή όπου φαίνεται ότι έθεσαν τον θεμέλιο λίθο ενός κινήματος αντίστασης.

Αυτή η δύσκολα προσβάσιμη κοιλάδα δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990, αλλά ούτε και μια δεκαετία νωρίτερα κατά την διάρκεια της κατοχής της χώρας από τους Σοβιετικούς.

Ο πατέρας του Αχμάντ Μασούντ, Αχμέτ Σαχ Μασούντ, γνωστός με το παρατσούκλι «Λιοντάρι του Παντσίρ», υπήρξε ήρωας της αντίστασης κατά των Σοβιετικών και στη συνέχεια πολέμησε κατά των Ταλιμπάν, πριν σκοτωθεί σε μια επίθεση, δύο ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η εφημερίδα Washington Post έγραψε χθες, Τετάρτη, ότι ο Αχμάντ Μασούντ ζήτησε αμερικανική υποστήριξη σε όπλα και πολεμοφόδια για την πολιτοφυλακή του στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αντισταθεί στους Ταλιμπάν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Σε bitcoin οι δοσοληψίες της μαφίας


 

Τα κρυπτονομίσματα φαίνεται να καθιερώνονται και στο οργανωμένο έγκλημα. Η μαφία στην Ιταλία χρησιμοποιεί πλέον τακτικά κρυπτονομίσματα για τις παράνομες δραστηριότητές της.

«Τις εγκληματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαφίας, τις συμφέρει να τα χρησιμοποιούν για τις επιχειρήσεις τους», επισήμανε κορυφαίο στέλεχος του DIA, της υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας που δρα κατά της μαφίας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου.

Το DΙΑ ερευνά το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία και ο αστυνομικός για την προστασία του δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα είναι το bitcoin. Είναι καθαρά ψηφιακό, επομένως δεν υπάρχουν χειροπιαστά χρήματα. Τα ψηφιακά αυτά χρήματα βασίζονται κυρίως σε κωδικούς, οι οποίοι αποτελούνται από αριθμούς και γράμματα.

Κατά κανόνα διακινούνται με αποκεντρωμένο τρόπο και απευθείας μεταξύ των χρηστών, δηλαδή όχι μέσω κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και κατά συνέπεια και εκτός κρατικών ρυθμίσεων.

Για να διασφαλιστεί ότι τα bitcoin δεν μπορούν να αντιγραφούν, βασίζονται σε μια σύνθετη τεχνολογία βάσεων δεδομένων, το λεγόμενο blockchain.

Τεχνολογικές εξελίξεις και στην παρανομία

Η μαφία εισήλθε στον χρηματοπιστωτικό κόσμο εξαιτίας αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, εξηγεί ο αρμόδιος αστυνομικός στο γραφείο του στη Ρώμη, το οποίο είναι διακοσμημένο με έγγραφα.

Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι γρήγορες και ασφαλείς, προσφέροντας και ένα είδος ανωνυμίας – πλεονεκτήματα που είναι φυσικά εξαιρετικά χρήσιμα και για παράνομες επιχειρήσεις.

Επομένως δεν είναι εύκολο να βρεθούν εκείνοι που βρίσκονται πίσω από το παράνομο εμπόριο. Η αστυνομία δεν θέλει να αποκαλύψει στοιχεία για τις πωλήσεις, τις αστυνομικές επιχειρήσεις ή τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις παράνομες επιχειρήσεις.

Οργανώσεις της μαφίας, όπως η Ντρανγκέτα στην Καλαβρία, χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα για συναλλαγές με καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, όπως περιγράφεται στην τελευταία έκθεση προς την ιταλική Βουλή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η Ντρανγκέτα δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά κοκαΐνης και χρησιμοποιεί ψηφιακό χρήμα για να διαχειρίζεται πληρωμές με τα κολομβιανά καρτέλ.

Η έκθεση αναφέρει επίσης: «Η μαφία φαίνεται επίσης να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τις δυνατότητες του λεγόμενου σκοτεινού διαδικτύου, οι οποίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τεράστιες ροές οικονομικών πόρων στην απόλυτη παρανομία».

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει: Η Μαφία μετακινεί τεράστια χρηματικά ποσά στις κρυφές γωνιές του Διαδικτύου, το λεγόμενο Dark Web. Εκεί, οι πληρωμές γίνονται κυρίως με κρυπτονομίσματα.

Η μαφία μπορεί έτσι να «ξεπλύνει» χρήματα ή να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της απαρατήρητη. Παρά την ανωνυμία όμως που της προσφέρει το διαδίκτυο, εξακολουθούν να υπάρχουν επιτυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του DΙΑ μάλιστα, η ιταλική αστυνομία έχει ενισχύσει τις μονάδες της που ερευνούν στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική αστυνομία και οι Καραμπινιέροι, για παράδειγμα, συμμετέχουν επίσης στις έρευνες.

Bitcoins και Monero και στις γερμανικές παρανομίες

Αλλά και στη Γερμανία τα κρυπτονομίσματα αποτελούν πλέον σημαντικό παράγοντα του οργανωμένου εγκλήματος. «Η χρήση κρυπτονομισμάτων για online πληρωμές ποινικών αδικημάτων, τα οποία υπόκεινται στον έλεγχο της τελωνειακής διοίκησης έχει αυξηθεί σημαντικά», εξηγεί η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στη Βόννη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγκληματίες χρησιμοποιούν bitcoins και το νόμισμα Monero. Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων αναφέρει επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται με σκοπό να εξασφαλίσουν την ανωνυμία σε διαδικασίες παραγγελίας και αποστολής παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών.


Πηγή: Deutsche Welle

in.gr



«Δεν το έχω κάνει εγώ» λέει τώρα ο 14χρονος



Αρνείται τώρα οποιαδήποτε εμπλοκή με τις πυρκαγιές στον Θεολόγο ο 14χρονος που πριν από ένα 24ωρο είχε πει ότι έβαζε φωτιές γιατί του άρεσε να βλέπει φλόγες και καπνό.

Συνοδεία των γονιών του και ανθρώπων του Ανακριτικού Τμήματος της Π.Υ. Λαμίας και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, οδηγήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο μετά τις 12:15, στον Εισαγγελέα, ο 14χρονος που κατηγορείται για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 5 μέχρι τις 17 Αυγούστου στο Θεολόγο Μαλεσίνας.

Τα δεδομένα από το προηγούμενο 24ωρο ωστόσο έχουν αλλάξει, καθώς οι πληροφορίες θέλουν στην κατάθεσή του αλλά και ενώπιον του Εισαγγελέα να μην παραδέχεται την εμπλοκή του στην εκδήλωση των πυρκαγιών.

Ωστόσο οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι κακουργηματικές και παραπέμφθηκε σε τακτική ανακρίτρια. Παράλληλα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας διέταξε να γίνει παιδοψυχιατρική εκτίμηση στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Η διαδικασία προβλέπει τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο των Αθηνών, συνοδεία κοινωνικής λειτουργού, εφόσον είναι ανήλικος και έχοντας πρώτα αρνητικό τεστ κορωνοϊού από Νοσοκομείο.

Οι γονείς του μικρού με την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο που ορίστηκε για τις 7 Οκτωβρίου 2021.

Οι κατηγορίες αντίθετα που βαραίνουν τον 14χρονο είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς οι πράξεις που του αποδίδονται, εκτός από τις πολύ μεγάλες υλικές ζημιές που προκάλεσαν, έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Επίσης ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, από πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιώτες και ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ, βρισκόταν επί 12 ημέρες καθηλωμένος στην περιοχή προσπαθώντας να προστατέψουν την περιοχή από πράξεις εμπρησμού.


Πηγή: lamiareport.gr



Το σχέδιο των εμπρηστών συνεχίζεται πέταξαν φωτοβολίδα στην Κερατέα κοντά σε οικισμό

 


Το σχέδιο δεν πήγε καλά αφού ο σκοπός ήταν να υπάρξουν νεκροί, και έτσι το έργο των εμπρηστών συνεχίζεται, και δεν μιλάμε για τους άρρωστους εμπρηστές όπως τον 14χρονο, αλλά για εγκληματική οργάνωση που είχε σαφέστατες εντολές.

Άλλη μια πυρκαγιά στη Λαυρεωτική σήμανε συναγερμό τα ξημερώματα της Παρασκευής, ευτυχώς όμως με αίσιο τέλος.

Η φωτιά έφτασε μια ανάσα από οικισμό που ευτυχώς δεν κινδύνεψε, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής να καταγγέλλει εμπρησμό ύστερα από ρίψη φωτοβολίδας.

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, δόθηκε προειδοποίηση για προληπτική εκκένωση μέσω του μηνύματος από το 112. Δεν χρειάστηκε πάντως ο κόσμος να απομακρυνθεί, αφού ευτυχώς η φωτιά αντιμετωπίστηκε απο την πυροσβεστική πριν επεκταθεί.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, κατήγγειλε εμπρησμό από φωτοβολίδες που έριξαν άγνωστοι προς την πλαγιά, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων που κατέγραψαν τα όσα είδαν σε βίντεο ντοκουμέντο.

«Υπάρχουν μαρτυρίες αλλά και βίντεο για ρίψη δυο φωτοβολίδων με πιστόλι προς την πλαγιά του βουνού στις 02.05. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων με κατεύθυνση προς τα σπίτια, ευτυχώς υπήρχαν δρόμοι περιμετρικά και με μεγάλη προσπάθεια αντιμετωπίστηκε έγκαιρα προτού ξεφύγει» είπε ο δήμαρχος Κερατέας, προσθέτοντας πως αυτόπτες μάρτυρες, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παραλία σε απόσταση 150 μέτρων, κατέγραψαν σε βίντεο τις φωτοβολίδες και τη φωτιά να εκδηλώνεται.