Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Μέσα σε 48 ώρες ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε τη νύχτα μέρα στα σύνορα του Έβρου


Μέσα σε 48 ώρες ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της πολιτείας για τον ηλεκτροφωτισμό τμημάτων των συνόρων στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι εργάστηκαν πυρετωδώς για την ταχύτατη υλοποίηση του έργου, ολοκληρώνοντας την Τρίτη 16/3 τις σχετικές εργασίες.

Από την Παρασκευή έως και την Τρίτη και εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών, ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τη μελέτη και την κατασκευή δύο νέων παροχών Χαμηλής Τάσης, ενώ προχώρησε στην επανηλεκτροδότηση άλλων 10 υφιστάμενων παροχών. Μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών, τα συνεργεία του ολοκλήρωσαν τις εργασίες κατασκευής Δικτύου που επεκτείνεται σε μήκος 2 χλμ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ παραμένει επιφυλακή για να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει για την ηλεκτροδότηση και ηλεκτροφωτισμό των συνόρων στον Έβρο που εκτείνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

«Την ώρα που η πατρίδα δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το άλλο μέτωπο στον Έβρο με την προκλητική στάση της Τουρκίας παραμένει ανοιχτό. Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καθήκον του για την πλήρη κάλυψη της περιοχής από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος. Συγχαρητήρια στους εργαζομένους του Διαχειριστή που από την πρώτη στιγμή της κρίσης επιτελούν με αφοσίωση το πατριωτικό τους καθήκον», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.


Πηγή : skglife.gr



Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε.



Την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις πολιτικές αντιμετώπισης της εξάπλωσης και των συνεπειών του κορωνοϊού, όπως το κλείσιμο των συνόρων της Ε.Ε., ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. που συγκάλεσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τηλεδιάσκεψη που κράτησε περίπου 2,5, ώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της προμήθειας υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες κτλ.) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια το υλικό αυτό να κατανεμηθεί μεταξύ των κρατών-μελών.

Επίσης, αναφερόμενος και στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup – παρούσης στην τηλεδιάσκεψη και της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ – ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία.


Πηγή


Στήριξη 2 δισ. σε 1 εκατ. νοικοκυριά-επιχειρήσεις - Εκτός όσοι κάνουν απολύσεις


«Ζεστό χρήμα» 2 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τρεις από τις πιο επείγουσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιράζει σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις η κυβέρνηση.

Το μεσημέρι στις 12, εξειδικεύοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό:

- Κάλυψη του μισθού για τους πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα τους καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους αναμένεται να φτάνει τα 400 ευρώ. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).

- Ενισχύσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν να κάνουν απολύσεις, το οποίο είναι το πιο άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Παρασκευής «όσοι κάνουν απολύσεις, δεν θα πάρουν καμία ενίσχυση».

- Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους. Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία. Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%. Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

Το διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα της Τρίτης:

Όπως διευκυρινισε ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Τετάρτη στη MEGA, αυτό το πακέτο μέτρων των 2 δισ. θα μπορεί να επαναλαμβάνεται και κάθε επόμενο μήνα παράτασης ισχύος των περιοριστικών μέτρων, ενώ θα συμπληρωθεί και με άλλες παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ μέσω δράσεων του ΕΣΠΑ.

Με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα:

- «παγώνουν» οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες έπρεπε φέτος να αλλάξουν
- αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους
- ρυθμίζεται το ζήτημα της πληρωμής των ενοικίων σε επιχειρήσεις που κλείνουν δια νόμου.

Σε μια εβδομάδα 30.000 απολύσεις

Δυσοίωνα τα μηνύματα για την αγορά εργασίας το Μάρτιο. Η πρώτη εικόνα του συστήματος Εργάνη μοιάζει απογοητευτική αν και επισήμως τα στοιχεία των ροών απασχόλησης θα δημοσιοποιηθούν σε δύο μήνες. Το τελευταίο δεκαήμερο που ξεκίνησαν τα λουκέτα στις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κλπ στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις όταν πέρυσι το Μάρτιο του 2019 , είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο-προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Μόλις χθες απολύθηκαν στην Κρήτη 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που είχαν αναλάβει και δρομολόγια μαθητών ενώ δραματική είναι η κατάσταση στον τουρισμό. Το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που είναι σχεδόν άδεια καλούν το προσωπικό να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών. Ανησυχητικό είναι και το ποσοστό μετατροπών των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική η εκ περιτροπής.

Η αποζημίωση των 400 ευρώ θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη.

Παράλληλα θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης). Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου στη διάρκεια της κρίσης και δεν μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.τους

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης

Για την καταβολή θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες

Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».

- Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται

α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα καθοριστούν οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καθοριστούν το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.



Πηγή : protothema.gr


Κορονοϊός: Πόση ώρα επιβιώνει στον αέρα και τις επιφάνειες, τι δείχνει νέα μελέτη



Την ώρα που ο κορονοϊός βάζει σε καραντίνα σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες υποστηρίζει πως ο ιός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες έξω από το ανθρώπινο σώμα, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπέραναν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία της ασθένειας COVID-19, έχει δυνατότητα επιβίωσης στον αέρα συγκρίσιμη με εκείνη του ιού που προκαλούσε το ΣΟΑΣ (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) - SARS.

Πιθανόν το εύρος της πανδημίας — η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 είναι πολύ πιο εκτεταμένη από εκείνη του ΣΟΑΣ, από το 2002 ως το 2003 — συνδέεται με το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από έναν ασυμπτωματικό («υγιή») φορέα σε άλλους ανθρώπους, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), εκπόνησαν επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και του Πρίνστον.

Συμπέραναν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για δύο ως τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σ’ένα κουτί από χαρτόνι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης νεφελοποιητή για να διασπείρουν τον ιό στον αέρα. Με αυτή την τεχνική, βρήκαν ότι ο ιός, υπό μορφή αεροζόλ — μορίων που μένουν στον αέρα — μπορούσε να εντοπιστεί για τρεις ώρες.

Η μέθοδος αυτή πάντως αμφισβητήθηκε: ορισμένοι ειδικοί αντέτειναν πως η χρήση του νεφελοποιητή δεν έχει καμία σύγκριση με τον βήχα ή τα φτερνίσματα ενός ασθενούς, άρα πιθανόν αυξάνει τεχνητά το εύρος της πιθανότητας μόλυνσης μέσω του αέρα.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και με αυτή τη μορφή (που δεν έχει καμία σχέση με το αεροζόλ) δεν επιβιώνει παρά μερικά δευτερόλεπτα.

Ανάλογες μελέτες για τον κορονοϊό που προκαλεί το ΣΟΑΣ είχαν δείξει πως η δυνατότητα επιβίωσής του εκτός του ανθρώπινου σώματος βρισκόταν σε παρόμοια επίπεδα.

Αυτό όμως δεν εξηγεί το γιατί η πανδημία του κορονοϊού έχει προσβάλει σχεδόν 200.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει περίπου 8.000 θανάτους, ενώ το ΣΟΑΣ δεν είχε μολύνει παρά 8.000 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 800.

Οι επιδημιολογικές διαφορές «πιθανόν οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως το υψηλότερο ιικό φορτίο στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος» και επίσης στο γεγονός ότι εντελώς ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν εν αγνοία τους τον SARS-CoV-2, εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης.


Πηγή : newsbeast.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Απατεώνες από το τηλέφωνο στήνουν μεγάλη κομπίνα


Σύμφωνα με  το  cretalive.gr , το κόλπο των δήθεν τεχνικών της εταιρείας Microsoft, που θέλουν να “σας βοηθήσουν” να λύσετε κάποιο προβλήματα με τον υπολογιστή σας έγινε αιτία να κάνουν “φτερά” χιλιάδες ευρώ από γνωστό γιατρό του Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Πατρίς” ο 55χρονος γιατρός είδε από τη μία στιγμή στην άλλη να αδειάζει ο λογαριασμός του και όπως καταγγέλλει το έμβασμα που εστάλη από την τράπεζα έγινε χωρίς ο ίδιος να το εγκρίνει προηγουμένως.

Μάλιστα, από την τράπεζα δεν μπήκαν καν στον κόπο να επικοινωνήσουν για να δουν εάν όντως είναι εκείνος που κάνει τη συναλλαγή, αλλά του τηλεφώνησαν για να του πουν ότι η τραπεζική εντολή εκτελέστηκε με … επιτυχία!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «μαϊμού» υπάλληλος καλούσε από νούμερο που ξεκινούσε με πρόθεμα 0049, δηλαδή γερμανικό και κατάφερε να κρατήσει ανοιχτή την τηλεφωνική επικοινωνία τόσο όσο ήταν αρκετό για να υποκλαπούν οι κωδικοί του Ηρακλειώτη .

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική φυσικά!  Όπως καταγγέλλει πολίτης στο cretalive, οι οχλήσεις που δέχεται από τέτοιους τηλεφωνικούς αριθμούς είναι πολλές

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Τις τελευταίες δέκα πέντε μέρες δέχομαι τηλέφωνα από Γερμανία με πρόθεμα 0049….. Επειδή έχω συγγενείς στη Γερμανία νόμισα ότι αυτοί ήταν που μου τηλεφωνούσαν και πήρα πίσω αλλά μου μιλούσαν γερμανικά που δεν τα καταλάβαινα. Πήρα τηλέφωνο , άλλο, μια ανιψια και της το ανέφερα και έψαξε και μου είπε ότι τα τηλέφωνα αυτά δεν είναι πουθενά καταχωρημένα και μου είπε ότι αυτό συμβαίνει τακτικά στη Γερμανία και αδειάζουν λογαριασμούς.

Τα τηλέφωνα που με πήραν ήταν: 00495361108265, 00495465560895, 00495269113075, 0495559887919,
00495906697536, 00495570078744


Έβρος: Επεισόδια και άγρια μάχη για 90 λεπτά! Συντονισμένη επίθεση από Τούρκους αστυνομικούς



Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και όριο οι Τούρκοι αστυνομικοί. O Έβρος συνεχίζει να θυμίζει καζάνι που βράζει, με τα επεισόδια στις Καστανιές να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Τα ξημερώματα οι ελληνικές δυνάμεις δέχτηκαν ακόμα μία συντονισμένη επίθεση από ομάδες μεταναστών που είχε βοήθεια από Τούρκους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα περίπου 300 ατόμων, με τη βοήθεια των Τούρκων αστυνομικών, που πετούσαν καπνογόνα, επιχείρησαν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας και να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Η μάχη κράτησε 1,5 ώρα, από τις 02:30 έως τις 04.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν για ακόμα μία φορά να κρατήσουν τις θέσεις τους και να αποτρέψουν την είσοδο στους μετανάστες. 

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοια οργανωμένη επίθεση ξημερώματα στον Έβρο. Όπως επίσης και η πρώτη επίθεση που σημειώνεται από τη στιγμή που η Ευρώπη σφράγισε τα σύνορά της λόγω κορονοϊού προς τρίτες χώρες, συνεπώς και προς την Τουρκία.

Στο πρωτοφανές αυτό σκηνικό επιχείρησαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού και της Frontex, που τελικά απέτρεψαν την εισβολή.


Πηγή : newsit.gr


Επεκτείνεται από την Πέμπτη το ωράριο στα σούπερ μάρκετ



«Από αύριο το ωράριο για τα σούπερ μάρκετ θα είναι 7 το πρωί με 10 το βράδυ τις καθημερινές και 9 το πρωί με 5 το απόγευμα της Κυριακής και θα δούμε αν αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστεί».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα σούπερ μάρκετ στο Γαλάτσι και σημείωσε ότι σήμερα θα εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που θα προβλέπει και το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου και αυστηρά πρόστιμα για όσους αισχροκερδούν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, κάλεσε τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να προσλάβουν προσωπικό, από τη στιγμή που επεκτείνεται το ωράριο.

«Όλοι μαζί με πειθαρχία θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», είπε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή ενώ επανέλαβε ότι κάθε μέρα τα ράφια είναι γεμάτα και οι αγορές μπορούν να γίνονται με ηρεμία καθώς διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά στα αντισηπτικά επανέλαβε ότι από την Παρασκευή ξεκινάει η παράδοση μιας μεγάλης παραγωγής αντισηπτικών ενώ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται και η απλοποίηση των διαδικασιών για την εισαγωγή αιθυλικής αλκοόλης οπότε θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή και η τροφοδοσία της αγοράς.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι έχουν καταγραφεί αποθέματα 1.250.000 τεμαχίων μασκών και έχουν γίνει και νέες παραγγελίες και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εισαγωγές αυτών των απαραίτητων ειδών να κατασχεθούν στα τελωνεία εφόσον έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Θα κατασχεθούν μόνο στην περίπτωση που δεν δηλωθούν για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα αισχροκέρδειας», όπως διευκρίνισε.

Με τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου θα υπάρχει εξουσιοδότηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για μεγάλα πρόστιμα, συνέχισε ο υπουργός, «και θα μπορέσουν να μπουν τα πρώτα πρόστιμα σε αυτούς που το έχουν παρακάνει».

Ο ίδιος συνέχισε ότι, μέχρι σήμερα που εκδίδεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μπορούσε να πουλάει κάποιος όσο ήθελε αλλά είναι ανήθικη η πράξη. Ωστόσο πλέον θα υπάρχει πρόβλεψη για την αισχροκέρδεια.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τις ελληνικές εταιρείες που δεν έκαναν καμία αύξηση στα προϊόντα τους, σε αυτή την περίοδο, ενώ ανέφερε σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών: «Πολλοί ρωτάνε γιατί δεν κλείνουν οι λαϊκές αγορές. Μας απασχόλησε αλλά στις λαϊκές ψωνίζει πολύς κόσμος κι αυτός ο κόσμος θα προστεθεί στα σούπερ μάρκετ και επιπλέον επειδή είναι σε ανοικτό χώρο, υγειονομικά κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν».

Ο ίδιος συνέχισε ότι, εάν η Ελλάδα διατηρήσει τον καλό δρόμο που έχει και καταφέρουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του κορονοϊού θα είμαστε κερδισμένοι διότι η Ελλάδα και στην αντιμετώπιση του κορονοϊού θα είναι το καλό παράδειγμα καθώς λάβαμε πρώτοι μέτρα, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι «έχουν αναδειχθεί νέοι ήρωες όσοι ξεπερνούν κάθε μέρα το φόβο τους και υπηρετούν το σύνολο» και είπε ότι υπάρχουν αλλαγές και στη λειτουργία λαϊκών αγορών καθώς θα πωλούνται μόνο τρόφιμα και θα αναπτυχθούν οι πάγκοι σε μεγαλύτερο χώρο για την ασφαλείας όσων εργάζονται και για όσους τις επισκέπτονται.

Σχετικά με τις τιμές ο υφυπουργός είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση έχει προκαλέσει αυξήσεις αλλά συμπλήρωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουν, όσοι πιθανόν σκεφτούν να αισχροκερδήσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για το έθνος, που ενωμένο παλεύει να νικήσει την πανδημία, ότι θα είμαστε αμείλικτοι με βαρύτατες ποινές και κυρώσεις. Παρακολουθούμε όλα τα αποθέματα και ας μην το διανοηθούν».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η ακροαριστερή ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο! Παπαδημούλης γέμισε 3 καρότσια στο super market



Τόσο καιρό έβριζε και κατηγορούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να κάνει τον ακροαριστερό επαναστάτη και να ξεφτιλιστεί, όπως κάνει άλλωστε κάθε σωστός ξεφτιλισμένος Συριζαίος και μόλις ήρθε στην Ελλάδα έτρεξε πρώτος στο super market να γεμίσει 3 καρότσια ο σύντροφος.

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει κακός πανικό στους πολίτες, οι οποίοι αγοράζουν όσα περισσότερα προϊόντα και τρόφιμα μπορούν, και στην ίδια λογική κινήθηκε και ο ακροαριστερός "επαναστάτης" Δ. Παπαδημούλης.

Η κάμερα του MEGA «συνέλαβε» τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με 3 γεμάτα καρότσια στο σούπερ μάρκετ και μάλιστα είχε και υπάλληλο να τους τα μεταφέρει, ευχόμαστε να μην ήταν αστυνομικός που κάνει την Φιλιππινέζα του ακροαριστερού Συριζαίου.

Από την φωτογραφία φαίνεται ότι σαν πολιτικός δεν δείχνει καμία υπευθυνότητα τρομοκρατώντας τους πολίτες, που η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ησυχάσει  λέγοντας ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα σε τρόφιμα μέχρι τον Ιούνιο και έτσι είναι.





Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορονοϊό


Συμπολίτες μου,

Σας απευθύνομαι και πάλι -για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες- με θέμα την απειλή του κορονοϊού. Γιατί καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται προξενεί χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες. Αλλά και τις πρώτες σοβαρές απώλειες στην πατρίδα μας.
Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν -που ο χρόνος μοιάζει να μην χωράει τα γεγονότα- επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά. Και να σας ενημερώνω προσωπικά για τα νέα δεδομένα, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα σχέδια που χαράσσουμε.
Μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών.
Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά.
Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία.
Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Από αύριο θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων με προϊόντα ή υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Το Δημόσιο έχει ήδη αναδιατάξει τις δυνάμεις του, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση, για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται:
O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Ξεκινώ από το τελευταίο.
Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές.
Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία.
Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.
Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.
Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.
Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια.
Σε λίγο θα συμμετάσχω στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διευρύνω τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης. Αλλά και να μεταφέρω το μήνυμα ότι αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης.
Κάτω από αυτήν τη σημαία θα πολεμήσουμε. Και αυτήν υπηρετούν τα νέα δραστικά μέτρα μας, τα οποία θα εξειδικευθούν αύριο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
Στο μέτωπο της Υγείας, κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες.
Εύχομαι να μην τις χρειασθούμε όλες… Αλλά αυτό, όπως σας είπα, εξαρτάται από όλους μας.
Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο! Τον συντονισμό της μάχης έχει πλέον η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γύρω από την οποία στοιχίζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.
Γι’ αυτό και ο Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίστηκε ήδη σε Υφυπουργό, με ειδική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και, κάθε απόγευμα στις 18:00, μαζί με τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, θα ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες.
Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας.
Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων.
Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό.
Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορωνοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε.
Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς».
Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους.
Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε.
Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους.
Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι.
Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα.
Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους. Προσέξτε: Εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Όμως, κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό.
Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας. Αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία.
Και αυτό σημαίνει ότι αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, πέσετε με τη μηχανή σας, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει. Συνεπώς, η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι «μαγκιά» ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα.

Συμπατριώτες μου παντού στην Ελλάδα,
Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία.
Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής.
Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο.
Και όταν κάποιοι χάνουν πρώτοι την ευθύνη και την ανθρωπιά τους, δεν μπορούν μετά να αναρωτιούνται «πού είναι το κράτος». Ο πρώτος και μόνος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς και στην Πολιτεία.
Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας:
Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα.
Είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».
Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Αναγνωρίζει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική.
Όλοι, άλλωστε, μιλούν για «συνθήκες πολέμου». Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι «οικονομία πολέμου». Αυτό που βιώνουμε δεν είναι «15 μέρες χαλαρών διακοπών» που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα.
Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν.
Και αυτή ακριβώς είναι η δική μου επιλογή.
Συνεπώς, πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος. Κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνόπουλο ξεχωριστά. Για τη ζωή και την υγεία τους θα αναλάβω κάθε κόστος!

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον της. Όμως πιστέψτε με, η νίκη θα έλθει μόνον αν όλοι -ο καθένας ξεχωριστά- φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον «πόλεμο της ζωής». Γιατί ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, μείνετε σπίτι!
Η επιστήμη δουλεύει σκληρά και τελικά θα ανακαλύψει το αντίδοτο στην πανδημία. Από αυτήν δεν θα βγούμε αλώβητοι. Όμως πρέπει να βγούμε ισχυρότεροι. Με απώλειες, ναι, στην οικονομία μας. Αλλά, με δύναμη να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε.
Και με αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Που γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, αλλά που θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας.
Πάνω από όλα, όμως, αυτή η περιπέτεια μάς καλεί να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη. Τη γενναιότητα και το συλλογικό μας σθένος.
Αλλά και το φιλότιμό μας, το οποίο συχνά επικαλούμαστε, αλλά τώρα ήλθε καιρός να το κάνουμε χειροπιαστή καθημερινότητα.
Με αυτά τα εφόδια -ενωμένοι και συσπειρωμένοι- θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες θα βγούμε και πάλι νικητές!




5 οι νεκροί, 35 νέα κρούσματα- Στα 387 το σύνολο



Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 387.

To  προηγούμενο εικοσιτετράωρο προστέθηκαν 35 νέα κρούσματα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. 

Ο νεκρός είναι ένας 67χρονος άνδρας από την Αθήνα που είχε προσβληθεί από τον ιό και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 60 από τα κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 70 νοσηλεύονται, με 11 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 68 έτη, ενώ και ο πέμπτος άνθρωπος που κατέληξε είχε υποκείμενο νόσημα. Συνολικά έχουν εξετασθεί 4.900 δείγματα.


Δεν είναι fake tweet είναι η προκλητική Δούρου που ευθύνεται για εκατοντάδες νεκρούς



Δεν έχουν τέλος τα προκλητικά tweet της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, που ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους.

Το μότο των Συριζαίων «Ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν», που το έσπειραν οι άθλιοι στην ελληνική κοινωνία, το έθαψε μαζί με τους εκατοντάδες νεκρούς στο Μάτι η Δούρου, και όλα αυτά επειδή δεν είναι φυλακή;

Το πρωί είχε τολμήσει να κάνει ένα tweet, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την φωτιά στην Μόρια, το στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, που έστησε και έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να στοιβάζει ανθρώπινες ζωές.


Η τραγωδία με το νεκρό παιδί στη Μόρια, θυμίζει ότι η Ελλάδα, ελέω Μητσοτάκη, παίζει μόνη ένα ρόλο που αναλογεί σε όλη την ΕΕ. Μια ΕΕ με ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων, να προτείνουν αδιέξοδα στο προσφυγικό. Μακριά από τις ιδρυτικές αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού.


Μέσα σε ένα ακροαριστερό παραλήρημα ανέβασε και άλλο προκλητικό tweet για να δημιουργήσει αντιδράσεις και να την κράζουν όπως τις αξίζει οι αναγνώστες.

Σπείρατε μίσος για Πρέσπες, εθνικές τραγωδίες, δημοσιονομικές πολιτικές. Συνεχίζετε με τον ιό. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν κάποια γνωστή Συριζαία και με δημόσιο λόγο, είχε γράψει για ιό κατά νεοδημοκρατών. Τώρα δίνουμε μαζί τη μάχη. Μετά το cocooning θα τα πούμε


Την τραγωδία στο Ματι με 100 νεκρούς την ξέχασε η Δούρου, και επειδή δεν είναι φυλακή για τους εκατοντάδες θανάτους είπε να προκαλέσει τους πολίτες. Ντροπή της!!!