Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Σε πόσους θα είχαν μεταδώσει τον ιό οι 400 θετικοί, εάν είχαν πάει σχολείο

 


Έναν ιλιγγιώδη αριθμό νέων κρουσμάτων θα "έδιναν" οι περισσότεροι από 400 θετικοί στον κορονοϊό μαθητές και καθηγητές, εάν δεν είχαν εντοπιστεί και απομονωθεί μέσω του μηχανισμού των self test, που τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας της διά ζώσης εκπαίδευσης. Για “μεγάλο στρατηγικό όπλο” κάνει λόγο, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Τα Λύκεια επαναλειτουργούν σήμερα μετά από 5 ολόκληρους μήνες, με διαβατήριο τη «Σχολική κάρτα για Covid-19» που φέρει ο μαθητικός πληθυσμός, οποίος υποβλήθηκε μαζικά σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (self test) και βρέθηκε αρνητικός.

Η εφαρμογή του screening σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού, μέσω της διαδικασίας αυτοδιάγνωσης για τον κορονοϊό (self testing), ενδέχεται να αποδειχθεί στην πράξη ένα μεγάλο στρατηγικό όπλο που θα δείξει το επόμενο διάστημα τη δύναμή του, λένε οι επιστήμονες.

H ανίχνευση μόλις στο πρώτο 24ωρο της εφαρμογής του μέτρου, 408 θετικών στην Covid ασυμπτωματικών μαθητών και καθηγητών, είναι ανυπολόγιστης αξίας για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως τονίζουν.

“Αν τα χρησιμοποιήσουμε τα self test σωστά, ίσως έχουμε αποκτήσει ένα μεγάλο στρατηγικό όπλο να επανασυστήσουμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας”, δηλώνει στο iatropedia.gr, o αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Τζανάκης: “3.620 νέα κρούσματα σε 15 ημέρες θα έδιναν μόνο οι 200 θετικοί μαθητές”

Τη σημασία του εντοπισμού 236 θετικών στην Covid-19 μαθητών (98.965 ήταν οι αρνητικοί) και 172 εκπαιδευτικών (50.887 αρνητικοί) μπορεί να αντιληφθεί κανείς καλύτερα με τη χρήση των μαθηματικών μοντέλων, τα οποία μελετούν την εκθετική αύξηση του ιού στο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη, με δείκτη μεταδοτικότητας Rt άνω του ενός, μόνο ένα δείγμα 200 ασυμπτωματικών θετικών στην Covid μαθητών, θα μπορούσε να είχε δώσει 3.620 κρούσματα σε 15 ημέρες!

“Διακόσιοι και παραπάνω μαθητές θετικοί μέχρι στιγμής, για τους οποίους πρέπει να δει κανείς ποιοτικά χαρακτηριστικά της ιχνηλάτησής τους για να αποφανθεί”, σημειώνει ο Καθηγητής και συμπληρώνει:

“Ωστόσο, με αυτόν τον δείκτη θετικότητας που έχουμε τώρα, δηλαδή το 1,1, σε πέντε μέρες θα δίναν άλλα 220 κρούσματα την ημέρα για τις επόμενες 5 μέρες. Και την επόμενη μέρα μετά τις πέντε μέρες, θα είχαμε 240 ανά ημέρα και μετά 264 ημερησίως για ακόμη πέντε μέρες. Πολλαπλασιάστε δηλαδή με 1,1 κάθε 5 ημέρες. Αλλά κάθε μέρα”.

Το ρίσκο που εγκυμονεί η εκθετική αύξηση του κορονοϊού είναι τεράστιο για την πορεία της πανδημίας και για την κοινωνία, εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης:

“Καταλαβαίνετε, λοιπόν, το ρίσκο που θα παίρναμε αν ανοίγαμε τα σχολεία χωρίς self test. Αυτοί οι διακόσιοι θα το μετέδιδαν σε άλλους μαθητές, που θα κολλούσαν θα το έφερναν στις οικογένειές τους. Ήταν ένα ρίσκο, με δείκτη μεταδοτικότητας άνω του ενός, όπως έχουμε τώρα”, λέει.

Η επίδραση του ανοίγματος της εκπαίδευσης στην πανδημία

Με τις πρώτες αναλύσεις των self test και τον δείκτη θετικότητας που θα προκύψει στον μαθητικό πληθυσμό -ο οποίος σε πρώτη φάση έχει διαμορφωθεί στο 0,27%- τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια πιο σαφή εικόνα για το ποια θα είναι η επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων στην πανδημία:

“Θα το τρέξουμε μετά τις πρώτες αναλύσεις των self test. Για να δουλέψει ένα μοντέλο θέλει δεδομένα. Αλλιώς, απλώς υποθέτουμε… Έτσι κι αλλιώς σε δύο εβδομάδες θα κλείσουν πάλι τα σχολεία για Πάσχα. Ό,τι κι αν συμβεί στα σχολεία μετά θα “μαζευτεί”. Όμως εγώ δεν πιστεύω ότι με τη χρήση των self test κι αν χρησιμοποιηθούν σωστά, θα έχουμε πολύ μεγάλη επίδραση στην πανδημία” αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

Εάν αυτά τα 400 κρούσματα -με την επαλήθευση των τεστ στον μοριακό έλεγχο- αποδειχθούν θετικά “που λογικά δεν θα έχουν γίνει λάθη από τα self test, τότε καταλαβαίνετε ότι γίνεται δουλειά”, λέει ο ίδιος και συμπληρώνει “Ίσως έχουμε βρει το “κουμπί” να ανοίξουμε κι άλλες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας τα self test. Αυτό είναι το καλό” τονίζει.

Σε ποιες άλλες δραστηριότητες μπορεί να έχουμε όφελος από τα self test

Mετά τους μαθητές Λυκείου και τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, σειρά θα πάρουν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, όπως ανέφερε την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όταν ενταχθούν στη διαδικασία ελέγχου οι παραπάνω ομάδες, στη συνέχεια τα self test θα δοθούν και στον γενικό πληθυσμό.

“Πρέπει να επεκταθεί”, λέει ο Καθηγητής και συμπληρώνει: “Κι όλοι εμείς που θα έρθει το Πάσχα για να πάμε στο χωριό μας καλό είναι να έχουμε κάνει self test, ώστε να πάμε στα χωριά μας “καθαροί” και χωρίς να κινδυνεύουμε. Μερικοί θα γράψουν και ψέματα, αλλά το θέμα είναι να το ενστερνιστούμε και να το κάνουμε, όντως”, λέει.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα σχολεία είναι ασφαλή μέσω του screening μαθητών και καθηγητών:

“Είναι ασφαλή έτσι τα σχολεία. Αφού οι υπόλοιποι που θα πάνε σχολείο, έχουν κάνει τεστ και δεν έχουν κορονοϊό. Αν έχουν σεβαστεί τους συμμαθητές τους και έχουν κάνει τεστ, τα παιδιά θα είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά είναι έξω και κάνουν του κεφαλιού τους. Καλύτερα να ελέγχουμε την όλη τους συμπεριφορά απέναντι στον ιό για να είναι πιο ασφαλή”, καταλήγει.


Πηγή : iatropedia.gr




Ακούστε τον Μαδούρο και σκεφτείτε τι θα ακούγαμε απο Τσίπρα για την πανδημία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

 



Η διαφορά του Νικολάς Μαδούρο από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι ο πρώτος είναι έξυπνος και φοράει γραβάτα, ενώ ο δεύτερος ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Είναι γνωστές οι σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και του Αλέξη Τσίπρα με το καθεστώς του δικτάτορα Μαδούρο.

Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει και ιδιαίτερα μαθήματα πώς καθιδρύουμε ένα ακροαριστερό καθεστώς. Μην ξεχνάτε και την συγκάλυψη με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον δικτάτορα Μαδούρο, της σεξουαλικής κακοποίησης πέντε γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλα στην Ελλάδα, επιστολή που ανέβαζε και κατέβαζε τον δικτάτορα σύντροφο.

Τα καθεστώτα, ακροδεξιά η ακροαριστερά κινούνται στο ίδιο μήκος κύμματος, προπαγάνδα, ψέμα, fake news με σκοπό να παραπαλανήσουν όσους του πιστεύουν, και τις περισσότερες φορές δεν διαστάζουν να γίνουν ανήθικοι και άθλιοι.

Παρακάτω διαβάστε τι είπε ο δικτάτορας της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο, και κάντε εικόνα έτσι και είχαμε καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ, τι θα ακούγαμε από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η Βενεζουέλα θα παραγάγει είπε σε μηνιαία βάση πάνω από δύο εκατομμύρια δόσεις αμφιβόλου ποιότητας εμβολίου που ανέπτυξαν επιστήμονες στην Κούβα για τον νέο κορονοϊό από τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο δικτάτορας της χώρας Νικολάς Μαδούρο χθες Κυριακή.

«Υπογράψαμε συμφωνία για την παραγωγή από εργαστήριά μας (...) δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Αμπντάλα τον μήνα, από τον Αύγουστο, (ή) τον Σεπτέμβριο», είπε ο ακροαριστερός πρόεδρος, του οποίου η Κούβα είναι στενός σύμμαχος.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές 3ης φάσης του εμβολίου, με το οποίο η Αβάνα άρχισε ήδη στα τέλη Μαρτίου να εμβολιάζει 124.000 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στο πλαίσιο δοκιμής ευρείας κλίμακας σε ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Οι κουβανοί επιστήμονες δοκιμάζουν τέσσερα υποψήφια εμβόλια, το Μαμπίσα (στη φάση 1), το Σομπεράνα 1 (στη φάση 2), το Σομπεράνα 2 και το Αμπντάλα (στη φάση 3) ενώ εργάζονται πάνω σε ένα πέμπτο, το Σομπεράνα +, εκδοχή του Σομπεράνα 1 για ανθρώπους που αναρρώνουν από την COVID-19.

Η Αβάνα σχεδιάζει να αρχίσει εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης τον Ιούνιο με αυτό που θα γίνει τότε το πρώτο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό που θα έχει αναπτυχθεί και παραχθεί στη Λατινική Αμερική.

Ο δικτάτορας της Βενεζουέλας πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του συζητά την υπογραφή συμφωνιών με σκοπό την παραγωγή επιπλέον εμβολίων, «με τη Ρωσία, την Κίνα και με άλλες χώρες».

Η Βενεζουέλα των 30 εκατ. κατοίκων είναι αντιμέτωπη με δεύτερο, σφοδρό κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Έχει καταγράψει σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν 170.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων πάνω από 20.000 τον Μάρτιο, και λίγους λιγότερους από 1.700 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ωστόσο τα επίσημα δεδομένα αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και ΜΚΟ, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), που κρίνουν ότι είναι υποτιμημένα.





Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιακά μεγάλων ομάδων

 


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιακά μεγάλων ομάδων επειδή διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορονοϊό. Από τα στοιχεία των έως τώρα εμβολιασμών προκύπτει ότι:

Στην ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι 75%.

Στους 80 ετών και άνω είναι γύρω στο 63%.

Στην ομάδα των 70-75 είναι γύρω στο 57%.

Στους πολίτες ηλικίας 60 έως 69 ετών διαμορφώνεται γύρω στο 50%.

Με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αναπτύξει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις:

Στην τελευταία συνέντευξή του (7 Απριλίου) απηύθυνε έκκληση - παράκληση στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για εμβολιασμό.

Επανέλαβε την ίδια έκκληση σε συνάντηση που είχε την επομένη (8 Απριλίου) στο Μέγαρο Μαξίμου με συμπολίτες μας 64 έως 93 ετών που έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι ασπίδα έναντι του κορονοϊού, για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. 

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των συνταξιούχων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. «Θα πρέπει» τόνισε, «να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να προσέλθουν και να κάνουν το εμβόλιο. Έχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας οι οποίοι αρρωσταίνουν διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Μέχρι στιγμής έχουμε καλά ποσοστά εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορούν να γίνουν, όμως, ακόμα καλύτερα. Η πλατφόρμα είναι μονίμως ανοιχτή και κάποιος ο οποίος ακόμα και σήμερα είναι καχύποπτος -και ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί- μπορεί να μπει να πάρει ραντεβού και να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό».



Νομοθετικές πρωτοβουλίες για διόρθωση των σφαλμάτων των δασικών χαρτών

 


Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί έργο εθνικής σημασίας το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και να μπει επιτέλους μια τάξη στα θέματα της ακίνητης περιουσίας. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Έτσι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα βιαστικά και ιδεοληπτικά, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί τελικά η κατάσταση αντί να βελτιωθεί.

Σημειωτέον, ότι 5.000.000 στρέμματα αγροτικής γης είχαν εμφανιστεί την περίοδο 2017-2019 ως δασικά και 500.000 ΑΦΜ αγροτών αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις εκτάσεις και τις επιδοτήσεις.

Κληρονομήσαμε 174.000 αντιρρήσεις, από τις οποίες μόλις 25.000 είχαν εξεταστεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Αυτό σημαίνει πως, αν εξακολουθούσε ο ίδιος ρυθμός, θα απαιτούνταν 15 χρόνια για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων και μάλιστα για το 50% των εκτάσεων.

Με τον νόμο (4685/2020) της Νέας Δημοκρατίας οι επιδοτήσεις αποκαταστάθηκαν αμέσως, οι αγρότες σώθηκαν (καθώς κινδύνευαν να χάσουν οριστικά την ιδιότητα του αγρότη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) και τουλάχιστον οι μισοί πολίτες που είχαν υποβάλει αντιρρήσεις είδαν ότι η ίδια η Διοίκηση, αναμορφώνοντας τους δασικούς χάρτες, τους δικαίωσε.

Στους νέους δασικούς χάρτες εμφανίζονται πολύ μικρότερα προβλήματα. Βεβαίως υπάρχουν ακόμα προβλήματα λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της σκληρής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έννοια των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να αγνοήσει τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε τις προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος. Αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει κανένας. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και λειτουργούμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο συνταγματικό πλαίσιο.

Οι πολίτες έχουν όμως το δικαίωμα να υποβάλουν αντιρρήσεις, αμφισβητώντας ότι οι ιδιοκτησίες τους έχουν δασικό χαρακτήρα. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Να σημειώσουμε ότι το τέλος υποβολής αντιρρήσεων έχει μειωθεί κατά 50%.

Η Κυβέρνηση θα λάβει τα απαιτούμενα διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων επιμέρους προβλημάτων.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από λίγες μέρες:

Αποφασίστηκε κατ’ αρχάς να δοθεί παράταση έξι μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων, ώστε σε αυτό το χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες να προχωρήσουν στις διορθώσεις των σφαλμάτων.

Ανακοινώθηκε η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Ανάμεσα σε αυτά που πρόκειται να ληφθούν περιλαμβάνονται αποφάσεις του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών σε σχέση με το ζήτημα των φρυγανωδών εκτάσεων, των ασπαλάθων κλπ. Ένα τέτοιο μέτρο θα αλλάξει πλήρως την εικόνα στην Κρήτη και τα νησιά. 

Εάν, από την πορεία των πραγμάτων απαιτηθεί να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, αυτές θα γίνουν, σε αρμονία πάντοτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο νόμος έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το συνδικαλιστικό σωματείο των δασολόγων του Δημοσίου (δασαρχών και υπαλλήλων του Υπουργείου) και από ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι ο νόμος είναι «περιβαλλοντοκτόνος» και «δασοκτόνος». Είναι κρίσιμο να κερδηθεί πρώτα η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μην είναι «στον αέρα» κάθε νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Εάν γινόταν κάποια νομοθετική παρέμβαση, όσο η υπόθεση στο ΣτΕ ήταν ακόμη εκκρεμής, αυτό θα είχε θεωρηθεί από το ΣτΕ παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη και θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί:

Ακόμα και αν μία ιδιοκτησία κάποιου πολίτη θεωρηθεί δάσος, δεν την αποκτά το Δημόσιο. Η περιουσία αυτή εξακολουθεί να ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Η βόσκηση επιδοτείται, ακόμη και όταν γίνεται σε δασικές εκτάσεις.




Τι ισχύει σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού




Από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου:

Επιστρέφουν οι μαθητές Λυκείου και οι καθηγητές στα θρανία, με βασική προϋπόθεση την διεξαγωγή των self test. Το test θα πρέπει να διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και καθηγητή Λυκείου και εφόσον είναι αρνητικό θα επιδεικνύεται κατά την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Το μέτρο των τεστ, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας,  επεκτείνεται και στο βοηθητικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Από τις δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self tests μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας η θετικότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής στο 0,27% και εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες.

Ειδικότερα, 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ και 98.965 αρνητικό, ενώ από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 172 τεστ ήταν θετικά και 50.887 αρνητικά.

Επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away. Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:

για επιφάνειες καταστημάτων έως 500τμ: 1 άτομο ανά 25τμ

για επιφάνειες άνω των 500τμ: για κάθε 100 τμ πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.

Επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά.

Όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη της χώρας:


Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», εντάχθηκαν η περιφερειακή Ενότητα της Κω καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε Ηλείας.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν: η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού) και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας , οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας , η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης , η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Παράλληλα λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας «κατεβαίνουν» από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο» οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, οι δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας καθώς και ο δήμος Σκιάθου. Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») βγαίνει και μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο»).




Η γκάφα Τζάκρη υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί την ψήφο των αποδήμων με ένα άρθρο

 


Άφησαν την Τζάκρη να ανοίξει το στόμα της και να φέρει και πάλι σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη,  δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς και ότι όχι μόνο θα δώσει μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσει αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η Τζάκρη δεν είχε πάρει έγκριση για να κάνει αυτές τις δηλώσεις και δεν παίζει να συμφωνεί η ηγεσία του κόμματος της με αυτή τη ρύθμιση, αλλά όπως πάντα δεν κρατάει το στόμα της κλειστό και φέρνει σε δύσκολη θέση και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε τι είπε η Τζάκρη και ο Τσίπρας αγνοούσε τις δηλώσεις της με αποτέλεσμα να πιαστεί στον ύπνο.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται από τις δηλώσεις της αρμοδίας τομεάρχη και γελάει ο κόσμος και πάλι μαζί τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πιάνοντας τα όσα είπε η Θεοδώρα τζάκρη, προανήγγειλε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. 

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας", η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι "άδικοι" και "υποτιμητικοί" και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.



Εμετικό σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στη σημερινή έκδοση της ΕΦΣΥΝ. αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

 


Εμετικό σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στη σημερινή έκδοση της ΕΦΣΥΝ, που δείχνει ότι σε αυτή την χώρα η θα είσαι άνθρωπος η γελοίος ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ.

Αυτά είναι τα ΜΜΕ που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, υπόκοσμος!!!

Η ΕΦΣΥΝ που είναι φαν του εκτελεστή τρομοκράτη Κουφοντίνα, αναφέροντας τον ώς επαναστάτη, ανεβάζει τέτοιο κατάπτυστο σκίτσο γιατί απλά αυτό λέει η ηθική του ΣΥΡΙΖΑ και της ακροαριστεράς των επαναστατών γενικότερα.

Η ΕΦΣΥΝ που δε έχει πει λέξη για τον βιαστή Πρέσβη Βενεζουέλας και της πέντε γυναίκες που κακοποιήθηκαν..

Κανονικά θα έπρεπε ένας εισαγγελέας να φωνάξει όσους δημοσιεύουν ακροαριστερές αθλιότητες υπόσκομου, και να τους ρωτήσει τι στοιχεία έχουν, και εάν δεν έχουν να τους πάει κατηγορούμενους για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το σημερινό σκίτσο της Εφημερίδας των Συντακτών έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους, με το που κυκλοφόρησε η εφημερίδα.



Το σκίτσο έχει αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, απεικονίζοντας τους δράστες πάνω στο μηχανάκι, και δείχνει κι άλλον επιβάτη πάνω στο μηχανάκι, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβάζει την εφημερίδα του και να πίνει τον καφέ του.

Η ΕΦΣΥΝ, συνεχίζει την αθλιότητα του Βαξεβάνη και του Μακελειού του Χίου που με πρωτοσέλιδο του συνέδεε το Μαξίμου με την δολοφονία Καραιβάζ και προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και ακόμα την ψάχνουν να τους πει τι στοιχεία έχει.

Με λίγα λόγια αυτή είναι η παρακμή ΣΥΡΙΖΑ και των ΜΜΕ που τον στηρίζουν.



ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που ψήφισε το 80% των κακοποιών στις φυλακές μιλάει για εγκληματικότητα

 


Πρώτο κόμμα στις φυλακές ήταν και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί; Γιατί απλά άλλαξε τον ποινικό κώδικα υπέρ των κακοποιών μειώνοντας ποινές, και υποβιβάζοντας εγκλήματα, σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

Όλοι γνωρίζουμε πόσοι σύντροφοι κακοποιοί βρίσκονται στις φυλακές.

Ποιος ξεχνάει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που άνοιγαν τον δρόμο για την αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών της 17Ν που έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια στη φυλακή; Οι αλλαγές αυτές ευνόησαν και άλλους σκληρούς κακοποιούς που αρχισαν να αποφυλακίζονται και να διαπράττουν νέα βαριά εγκλήματα σε βάρος της κοινωνίας.

Ο ποινικός κώδικας που έκανε την ρίψη μολότοφ πταίσμα δίνοντας τα όπλα στους συντρόφους αντιεξουσιαστές να τις πετάνε ασύστολα χωρίς φόβο.

Τι νομίζεται ότι ψήφισαν όλοι αυτοί οι βαρυποινίτες; Φυσικά δαγκωτό τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα.

Και ξεχνώντας όπως κάνουν πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ τις αθλιότητες και τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει σε βάρος των πολιτών και υπέρ των κακοποιών, πριν καν κρυώσει το αίμα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, κουνάνε το δάχτυλο οι άθλιοι.

Στην άθλια ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χωρίς να αναφέρει στοιχεία γιατί ξέρει ότι θα γυρίσει σε βάρος του:

«Για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας μέρα μεσημέρι. Αυτή τη φορά, του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που έπεσε θύμα δολοφονικής ενέδρας έξω από το σπίτι του, στον Άλιμο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που επί των ημερών του έχουμε δει αυτή τη πρωτοφανή έκρηξη βαριάς εγκληματικότητας, οφείλει να πράξει το αυτονόητο: Να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να φέρει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ»

Ο πόλεμος των νονών της νύχτας την περίοδο 2015-2019 καλά κρατούσε και η βαριά εγκληματικότητα έκανε πάρτυ με τους νόμους ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει καταφέρει να την αντιμετωπίσει, αυτό το ξεχνάνε.

Εάν ήταν ένα σοβαρό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν ζούσε μέσα στην χυδαιότητα, την ανηθικότητα, και την αθλιότητα, δεν θα έβγαζε ανακοίνωση για να αποδώσει ευθύνες, εάν έχει λίγη νοημοσύνη θα καταλάβαινε ότι είναι απρέπεια και στον νεκρό Καραιβάζ, αλλά όποιος δεν έχει τσίπα και έχει αρχηγό Τσίπρα και σε τέτοια κατρακύλα θα πέσει.



Το “παραμάγαζο” επι ΣΥΡΙΖΑ, η δολοφονία Καραϊβάζ και το άρθρο Μανδραβέλη

 


…τον Ιούνιο του 2020 στην “Καθημερινή”

Η εκτέλεση του Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του εχθές το μεσημέρι με 17 σφαίρες αποκτά άλλο νόημα διαβάζοντας το άρθρο που έγραψε στην “Καθημερινή” ένα χρόνο πριν ο Πάσχος Μανδραβέλης.

Διαβάστε στη συνέχεια ολόκληρο το άρθρο

Δεν ήταν ένα το παραμάγαζο το οποίο έκανε outsoursing την εξουσία που ο λαός έδωσε στην Πρώτη Φορά Αριστερά. Υπήρχε και άλλο και κατά πως δείχνουν τα πράγματα πολύ πιο επικίνδυνο, διότι συσχετιζόταν με συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου, με δολοφονίες, εκβιασμούς, με την «προστασία» 350 οίκων ανοχής, 250 studios, 300 παράνομων καζίνο και με μηνιαίο τζίρο να υπολογίζεται σε 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (24.5.2020), «τον Απρίλιο του 2016, η ηγεσία της ΕΥΠ είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής για την εν εξελίξει μυστική έρευνα για τη διαφθορά στην αστυνομία. Αυτό προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια από την 70σέλιδη αναφορά που συνέταξε η ΕΥΠ και υπέβαλε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στην τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Αφορμή φέρεται να υπήρξε η καταγραφή συνομιλιών του μετέπειτα δολοφονηθέντος επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα με εν ενεργεία βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αντικείμενο τη διαμεσολάβηση του τελευταίου, ώστε διαγωνισμοί όπως αυτοί για την τροφοδοσία των hotspots ή για τη λειτουργία του καφενείου της Βουλής να καταλήξουν στον επιχειρηματία».

Το πιο περίεργο είναι ότι αμέσως μετά την ενημέρωση η ΕΥΠ καταγράφει στην αναφορά της ότι «μετά την ενημέρωση του κ. πρωθυπουργού και του κ. προέδρου της Βουλής από την Υπηρεσία μας, ο βουλευτής καλεί εκ νέου τον Μάλαμα και του αναφέρει για τη διαρροή που υπάρχει στη δράση τους. (…) Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα πλέον δεν χρησιμοποιεί τα καρτοτηλέφωνα για τον ορισμό των ραντεβού». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι λίγα μέτρα από τα γραφεία της εταιρείας εμπορίας καφέ που είχε στην ιδιοκτησία του. (…) Hταν στενός συνεργάτης με τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Σπύρο Παπαχρήστου, που και αυτός δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη».

Το θέμα αυτό επισκιάστηκε από τις ηχογραφημένες συνομιλίες Νίκου Παππά – Σάμπυ Μιωνή, αλλά είναι απείρως σοβαρότερο από μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που μπορεί να προκύψει από τις εν λόγω κασέτες. Δεν είναι μόνο οι δύο μαφιόζικες δολοφονίες των πρωταγωνιστών, είναι και το γεγονός ότι μια εγκληματική οργάνωση του κοινού ποινικού δικαίου, που μπορούσε να δρα στις γειτονιές μας, είχε τέτοιες πολιτικές διασυνδέσεις ώστε να μαθαίνει για τις απόρρητες ενημερώσεις που είχαν δύο κορυφαίοι πολιτειακοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Αυτό το «μαγαζί», η δράση του οποίου δεν ξέρουμε ακόμη μέχρι πού φτάνει, πρέπει να ελεγχθεί εξονυχιστικά από τη Δικαιοσύνη. Δεν ρίχνει απλώς σκιές στη Δημοκρατία. Εχει και αίμα…


Πηγή : enimerosi24.gr



Ίδρυμα Νιάρχος: Προσθήκη 145 νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 Νοσοκομεία

 


H δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη διαμόρφωση χώρων για την προσθήκη 175 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της.

Όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έχουν ήδη παραδοθεί οι χώροι που φιλοξενούν 145 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Γ.Ν “Ευαγγελισμός”, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αττικόν, Γ.Ν. Παίδων Αγία Σοφία, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ, Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», Γ.Ν. Λέσβου «Βοστάνειο», Γ.Ν Λαμίας, Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γεννηματά”, Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», Γ.Ν. «Άγιος Γεώργιος» Χανίων, Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Η δωρεά του ΙΣΝ για τη διαμόρφωση των νέων χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ, συνολικού ύψους €16.5 εκατομμυρίων, περιλαμβάνει επίσης πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης επί της εντατικής θεραπείας για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.  

O Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε:

«Η πανδημία μάς υπενθύμισε  με τον πιο επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και κυρίως των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό. Είτε πρόκειται για τους ασθενείς και την πρόσβαση τους σε άρτιες υπηρεσίες υγείας. Είτε πρόκειται για το ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό καθώς και τις υποδομές και τον εξοπλισμό, που οφείλουν να έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους. Σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, είμαστε εδώ, και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας στηρίζουμε, το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην Υγεία».

O Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Από την αρχή της πανδημίας, προχωράμε ενώνοντας δυνάμεις, έχοντας ως αρχή ότι το Σύστημα Υγείας είναι ένα και είναι Εθνικό. Η γενναιόδωρη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, είναι πολύτιμη, διαρκής και πολυεπίπεδη. Αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις υγειονομικές δομές της Ελλάδας, για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για τους συμπολίτες μας, κυρίως αυτούς που δε μπορούν, αυτούς που δεν έχουν».

Tο ΙΣΝ συνεργάστηκε με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού καθώς και για τη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΑΦ, αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των Μονάδων στους νέους χώρους. Επιπλέον, η Hill International παρείχε αφιλοκερδώς υποστήριξη για τη διαχείριση έργου και η συμβολή της ομάδας που συμμετείχε στο εγχείρημα ήταν σημαντική.

Oι κατασκευαστικές εργασίες που υπολείπονται για τους χώρους στο Γ.Ν. “Ευαγγελισμός” και Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) βρίσκονται σε αναστολή, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας, καθώς η λειτουργία των δύο νοσοκομείων ως νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19 δεν επιτρέπει την εκτέλεση  εργασιών αυτή τη στιγμή.

Επιπρόσθετα, στον «Ευαγγελισμό» το ΙΣΝ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ολοκλήρωσε τον Μάιο του 2020, δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους €7.7 εκατομμυρίων, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την προμήθεια και αντικατάσταση περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 αφορούσαν στις ΜΕΘ, ΜΑΦ και τη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Η δωρεά του ΙΣΝ για νέους χώρους ΜΕΘ και ΜΑΦ, είχε ανακοινωθεί τον Μάιο του 2020, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19, ύψους $100 εκατομμυρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει δωρεές συνολικού ύψους €80.2 εκατομμυρίων.

Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί €32.3 εκατομμύρια, μεταξύ άλλων, για την αναγνώριση της προσφοράς ιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού καθαρισμού στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του COVID-19, την ενίσχυση υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, την προμήθεια δύο συστημάτων μοριακών εξετάσεων και αντιδραστηρίων, με σκοπό να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση κρουσμάτων, την ενίσχυση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Κορονοϊό «10306», καθώς και για την καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, και τη στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Οι τέσσερις συχνότερες ηλεκτρονικές απάτες

 


Οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου αλλά και γενικότερα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές γνωρίζουν περαιτέρω ραγδαία ανάπτυξη διεθνώς αλλά και στη χώρα μας στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, εδραιώθηκαν λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όμως θα κυριαρχήσουν και μετά το τέλος της πανδημίας.

Η χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking και m-banking) καθώς και η χρήση των καρτών στο διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και υποχρεωτικό, όπως συμβαίνει τώρα με τις αγορές στο λιανεμπόριο.

Σε εγρήγορση για ηλεκτρονικές απάτες

Η μεγάλη αυτή αύξηση, που εκτιμάται πως ήρθε για να μείνει και μετά την πανδημία, θα πρέπει να κινητοποιήσει τους καταναλωτές για να βρίσκονται σε εγρήγορση αναφορικά με την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ενημέρωσή τους για τις σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής απάτης που κυριαρχούν στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Τζάνος, Group Corporate Security Officer & Chief Information Security Officer της Eurobank, οι σύγχρονες αυτές μορφές ηλεκτρονικής απάτης και οι τρόποι προστασίας των καταναλωτών έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστοί στο ευρύ κοινό τόσο μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έχουν προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις, όσο και μέσω αρμοδίων τραπεζικών στελεχών που με δημόσιες παρεμβάσεις ενημερώνουν τους συναλλασσόμενους .

Πάντως αυτό που προκύπτει από τα διάφορα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, οι απατεώνες επικεντρώνονται κυρίως στο πώς θα μπορέσουν να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν τους πολίτες παρά στο να επιδιώξουν να παραβιάσουν ή να «χακάρουν» κάποιο σύστημα μίας τράπεζας.

Phishing -Ηλεκτρονικό Ψάρεμα

Ξετυλίγοντας το λαβύρινθο της διαδικτυακής απάτης ο κ. Τζάνος δίνει μεγάλη έμφαση στη προσοχή και στην εγρήγορση που πρέπει να δείχνουν οι πολίτες για να μην πέσουν θύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος», του γνωστού μας phishing, μέσω απατηλών μηνυμάτων email ή SMS. Τα μηνύματα αυτά υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά, συνήθως αναφέρουν ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας ή στην κάρτα σας» ή ότι ο «λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» και παρακινούν τα υποψήφια θύματά τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάποιο σύνδεσμο (link) ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ίδιο το email ή SMS. Δυστυχώς, ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε πλαστή ιστοσελίδα (παρόμοια για παράδειγμα με αυτή της τράπεζάς τους) όπου ανυποψίαστα καταχωρούν τους κωδικούς του e-banking τους, τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) τα οποία υποκλέπτουν οι απατεώνες για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν παράνομες μεταφορές χρημάτων και αγορές αγαθών μέσω διαδικτύου, χρεώνοντας τους λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ καχύποπτοι σε μηνύματα που αφορούν «ενημέρωσή» τους για «προβλήματα» θέματα που σχετίζονται με μέσα συναλλαγών και να γνωρίζουν ότι:

• Οι τράπεζες ποτέ δεν θα στείλουν μηνύματα (email, SMS) ότι έχει κλειδωθεί ο λογαριασμός ή η κάρτα ή ότι υπάρχει μία ύποπτη συναλλαγή και στην συνέχεια να τους παραπέμπουν μέσω συνδέσμου (link) σε κάποια ιστοσελίδα για να καταχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα.

• Τα απατηλά αυτά μηνύματα αποστέλλονται μαζικά και στην τύχη. Δεν είναι δηλαδή προσωποποιημένα, δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του πελάτη ούτε ποιος λογαριασμός έχει το πρόβλημα.

• Τα μηνύματα αυτά συνήθως έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την γνησιότητα των μηνυμάτων οι χρήστες πρέπει - να επικοινωνούν με την Τράπεζά τους για διευκρινίσεις.

• Να ελέγχουν με προσοχή την περιγραφή των μηνυμάτων (SMS, Viber, Push Notifications) που λαμβάνουν με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) για την έγκριση των συναλλαγών τους.

• Nα εγγράφονται στις υπηρεσίες των τραπεζών τους που παρέχουν ειδοποιήσεις μέσω SMS, Viber και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν χρεώνονται οι λογαριασμοί τους.

• Να ενημερώνουν άμεσα την τράπεζά τους σε περίπτωση που έχουν διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή τους ή δεν έχουν πραγματοποιηθεί από αυτούς.

Απάτη με πρόφαση την επιδιόρθωση Η/Υ

Οι πολίτες επίσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν τους τηλεφωνούν άγνωστοι (συνήθως από το εξωτερικό μιλώντας αγγλικά) οι οποίοι υποδύονται τους τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής και τους ενημερώνουν ότι ο υπολογιστής τους είναι δήθεν μολυσμένος με ιούς. Στη συνέχεια ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης, για τη δήθεν επιδιόρθωση του προβλήματος και τους εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους στο e-banking καθώς και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη την στιγμή μέσω SMS ή Viber, τα οποία χρησιμοποιούν για να τους «αδειάσουν» τους λογαριασμούς τους.

Οι πολίτες θα πρέπει σε περίπτωση που δεχτούν τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό και άτομο το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής, χωρίς να έχουν δηλώσει προηγουμένως οι ίδιοι κάποια βλάβη, να διακόπτουν αμέσως την κλήση.

Αγορές και πωλήσεις μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή απατεώνες αναρτούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν πώληση αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων ή άλλων προϊόντων και εξαπατούν τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι αποστέλλουν προκαταβολές ή ολόκληρο το ποσό, χωρίς όμως ποτέ μετά να παραλάβουν αυτό που αγόρασαν.

'Αλλες φορές πάλι οι πολίτες, όταν προσπαθούν να πουλήσουν κάποιο προϊόν μέσω διαδικτυακής αγγελίας, πείθονται από τους δράστες ότι είτε έχουν ήδη εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με το να τους επιδεικνύουν πλαστή βεβαίωση μεταφοράς χρημάτων είτε ότι δήθεν εκ παραδρομής τους έχουν καταθέσει μεγαλύτερο ποσό και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Συνήθως ισχυρίζονται ότι «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 100 ευρώ κατέθεσαν 1.000. Και σε αυτή την περίπτωση για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων. Ωστόσο, η καλύτερη επιβεβαίωση είναι ο έλεγχος του λογαριασμού προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει γίνει πίστωση χρημάτων και για ποιο ποσό.

Οι πολίτες θα πρέπει:

• Να αποφεύγουν να δίνουν προκαταβολή για αγορές μέσω Διαδικτύου, ιδιαίτερα δε χωρίς να έχουν δει πρώτα τα προϊόντα.

• Να ελέγχουν την κίνηση των λογαριασμών τους για το ακριβές ποσό το οποίο τους έχει πιστωθεί από τον αγοραστή.

Επενδυτικές απάτες

Οι πολίτες επίσης θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν άγνωστοι, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω email, υποδυόμενοι ότι εργάζονται σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και τους υπόσχονται υψηλές αποδόσεις επενδύοντας χρήματα μέσω εικονικών (ψεύτικων) επενδυτικών πλατφόρμων στο Διαδίκτυο. Για να είναι μάλιστα πειστικοί τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά μιλάνε πολύ καλά ελληνικά.

Δυστυχώς αυτοί που τους εμπιστεύονται, επενδύουν τα χρήματά τους, τα οποία βλέπουν «εικονικά» να αυξάνονται, αλλά όταν ζητήσουν να τους αποδοθούν τα κέρδη διαπιστώνουν ότι αυτό δεν γίνεται και ότι είχαν πέσει θύματα εξαπάτησης.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί:

• Όταν επικοινωνούν μαζί τους άγνωστοι μέσω τηλεφωνικού αριθμού.

• Πριν προβούν σε οποιαδήποτε άνοιγμα λογαριασμού σε online επενδυτική πλατφόρμα να διενεργούν έλεγχο κατά πόσο αυτή είναι αδειοδοτημένη από κάποια υπαρκτή και αρμόδια εποπτική αρχή.



Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών σε Γερμανία - Γαλλία

 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 17.855 στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου και ανέρχεται πλέον σε συνολικά 2.998.268, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην COVID-19 αυξήθηκε κατά 104 και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία από την πανδημία ανέρχεται πλέον σε 78.353, σύμφωνα με τα στοιχεία του RKI.

Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν, την ίδια στιγμή, ανέβει δραματικά και στην Γαλλία, ενώ η βρετανική μετάλλαξη σαρώνει τη χώρα.

Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό, που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία, εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ η χώρα έχει εισέλθει στην όγδοη μέρα του lockdown.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 5.838 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε σύγκριση με 5.769 χθες, ενώ 34.895 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν σήμερα.

Η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 100.000 ανθρώπων στη Γαλλία.



Οι Τούρκοι πεινάνε και ο Ερντογάν τους παραμυθιάζει ότι θα πάει στο φεγγάρι

 


Με οικονομία διαλυμένη, με ένα λαό να μην έχει να αγοράσει ούτε ψωμί και το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν κοιτάει τα άστρα και ονειρεύεται να πάει στο φεγγάρι.

Αντί να φροντίσει την οικονομία της χώρας, να εκτοξευθεί στη Σελήνη επιδιώκει η Τουρκία, η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, προχώρησε σε δοκιμές υβριδικού συστήματος πυροδότησης πυραύλων στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος της χώρας, το οποίο, όπως αναφέρει, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε κοντά στην Κωνσταντινούπολη καθώς η Τουρκία σχεδιάζει μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2023.



Ο υπουργός Μουσταφά Βαράνγκ ανέφερε διευκρίνισε ότι πραγματοποιήθηκε δύο επιτυχημένες πυροδοτήσεις κατά τις σημερινές δοκιμές. Η πρώτη αφορά την ανάφλεξη του συστήματος κατακόρυφης πρόωσης και η δεύτερη την ανάφλεξη της υβριδικής μηχανής που προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στη Σελήνη.

«Αυτές οι δοκιμές των 50 δευτερολέπτων ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Έως σήμερα, μπορούμε να πούμε πως κάναμε τα πρώτα επιτυχημένα βήματα που θα μας οδηγήσουν σε μία αποστολή στο φεγγάρι», ανέφερε προσθέτοντας πως σε δεύτερη φάση, τον ερχόμενο Μάιο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές πτήσεις.





Ανακοίνωσή του Κώστα Ήσυχου για την στην σεξουαλική κακοποίηση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας

 


Απάντηση σε δημοσιεύματα και καταγγελίες, που τον εμπλέκουν στην υπόθεση σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων οι οποίες έλαβαν χώρα στο σπίτι του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, δίνει ο Κώστας Ησυχος, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας την πρώτη περίοδο της κυβερνητικής θητείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην ανακοίνωση του προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του για το πώς αντέδρασε εκείνη την περίοδο, ειδικά επειδή ένα από τα θύματα ήταν η κόρη του, και προσπάθησε να περάσει ότι η επιστολή συγκάλυψης του Αλέξη Τσίπρα στον δικτάτορα Νικολάς Μαδούρο είναι επιστολή ευαισθησίας, και εδώ γελάει ο κόσμος που ξέρει να διαβάζει.

Για όσους παρακολουθούν την υπόθεση και τις αντιδράσεις απο πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ευαισθησία δεν έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, αντίθετα στην επιστολή φαίνεται καθαρά ότι δεν θα κάνει τίποτα απολύτως για τον πρέσβη και περιμένει να κάνει ο δικτάτορας ότι νομίζει αυτός : «Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κ. Ησυχου, έχει ως εξής:

«Επί οκτώ χρόνια επαναφέρεται περιοδικά στη δημοσιότητα από μερίδα συστημικών ΜΜΕ, η χυδαία συμπεριφορά ενός ατόμου που υπηρέτησε ως πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα από το 2012 έως το 2013,απέναντι σε πέντε υπαλλήλους της Πρεσβείας. Μια εκ των υπαλλήλων και η κόρη μου, που εργάζεται στην Πρεσβεία από το 2008, όπου προσλήφθηκε σαν γραμματέας- μεταφράστρια/διερμηνέας.

Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά. Το 2013, όντας τότε υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα από την κόρη μου τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που αντιμετώπιζε η ίδια και άλλες τέσσερις υπάλληλοι της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Ανταποκρίθηκα άμεσα στο αίτημά τους να τις συναντήσω και να βοηθήσω στην οργάνωση της αντίδρασής τους. Είχαν ήδη ενημερώσει τον προηγούμενο  πρέσβη που τότε υπηρετούσε σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και είχαν στείλει επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Λόγω όμως του ότι οι διπλωμάτες έχουν ασυλία στη χώρα που υπηρετούν (θέση που επιβεβαίωσε και μια εκ των δικηγόρων εργαζόμενης στην συνάντηση), το άτομο αυτό δεν μπορούσε να υποστεί εδώ καμία κύρωση για τη συμπεριφορά του, οπότε τους πρότεινα  να απευθυνθούν και πάλι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, με κοινοποίηση στην Γενική εισαγγελέα της χώρας και να ζητήσουν την ανάκλησή του, όπως και έκαναν. Ξένια Μπουζαρανίδου: Ποιος σύμβουλος του Τσίπρα μου ζήτησε να σιωπήσω για τη σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη

Επειδή αυτές οι διαδικασίες καθυστερούσαν και το πρόβλημα για τις εργαζόμενες παρέμενε, πρότεινα στον Πρόεδρο του τότε κόμματός μου να απευθυνθεί ως αρχηγός κόμματος στο δικό του επίπεδο, στον αρχηγό του κυβερνητικού κόμματος  της Βενεζουέλας και Πρόεδρο του κράτους.

Πρέπει να αναγνωρίσω ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε προσωπική ευαισθησία. Αμέσως έστειλε  επιστολή προς τον ομόλογό του Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας, του PSUV, και Πρόεδρο της χώρας, για την άμεση αντιμετώπιση  του προβλήματος με απομάκρυνση του συγκεκριμένου διπλωμάτη.

Η συλλογική και ανυποχώρητη αντίδραση των εργαζομένων της Πρεσβείας, σε συνδυασμό  με την όποια δική μου συνδρομή ως υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής και η αποτελεσματική παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο του κυβέρνησης  της Βενεζουέλας έφεραν αποτέλεσμα. Ο πρέσβης ανακλήθηκε και λίγο αργότερα απολύθηκε από το διπλωματικό σώμα.

Ο λόγος που επαναφέρεται, το θέμα αυτό από ορισμένα ΜΜΕ, δεν είναι φυσικά η συμπάθεια για τις εργαζόμενες που αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια και μαχητική διάθεση τις σεξιστικές επιθέσεις  αυτού του απαράδεκτου ανθρώπου, αποτελεί μέρος της εγχώριας πολιτικής σκακιέρας.

Μια από τις πιο γνωστές αρχές του marketing της προπαγάνδας είναι, όταν η ζωή  φανερώνει την ανικανότητα και τις ευθύνες σου για τα προβλήματα της κοινωνίας, να υποστηρίζεις ότι ο αντίπαλός σου δεν είναι καλύτερος, δημιουργώντας αίσθηση αδιεξόδου, άρα και μη χρησιμότητας της πάλης για οποιαδήποτε αλλαγή και διαιωνίζοντας έτσι την εξουσία σου. Είναι μια τακτική που ειδικά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βλέπουμε να χρησιμοποιεί πολύ συχνά. 

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Λατινική Αμερική. Σαν απλός αγωνιστής της αριστεράς, παρακολουθώ από κοντά και συμμετέχω όσο μπορώ στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής να αποτινάξουν την βορειοαμερικανική  επικυριαρχία. Χαίρομαι που κάποιες χώρες  ήδη  το κατάφεραν. Για να πετύχουν και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους,  πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη πολύ μεγάλο τίμημα. Ένας  από αυτούς τους λαούς  είναι ο λαός της Βενεζουέλας που πληρώνει την επιλογή του να ζήσει ανεξάρτητος με ένα βάρβαρο πλαίσιο αμερικανικών και δυτικών κυρώσεων, στρατιωτικές εισβολές, ανατινάξεις πετρελαιοπηγών και υδροηλεκτρικών σταθμών, σαμποτάζ στις υποδομές της χώρας, συνεχείς απόπειρες πραξικοπημάτων, ακόμα και απόπειρες δολοφονιών των ηγετών του.

Σαν πατέρας είμαι διπλά αγανακτισμένος από την περιπέτεια  της κόρης μου, που   υπήρξε αντικείμενο χυδαίων προσβολών από ένα άτομο που δεν έπρεπε ποτέ να έχει βρεθεί σε θέση  Πρέσβη. Το 2017,  ένα μόνο συγκεκριμένο έντυπο χρησιμοποίησε  το όνομα της και τη φωτογραφία της  σε πρωτοσέλιδο, τονίζοντας ότι ήταν κόρη πρώην υπουργού. 

Αυτό το έντυπο μέσον που έπαιξε αυτόν τον επαίσχυντο ρόλο καταδικάστηκε τελεσίδικα και πλήρωσε  αποζημίωση, αν μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τον δημόσιο διασυρμό μιας νέας εργαζόμενης  που δεν τους έφταιξε σε τίποτα. Σήμερα η επαναφορά του θέματος γίνεται ακόμα πιο χυδαία. Είναι δυνατόν πατέρας να ανέχεται τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές με στόχο νέες εργαζόμενες, μεταξύ των οποίων και την κόρη του;    Είναι, όμως, γνωστό ότι ορισμένα  συστημικά  ΜΜΕ,  επιδιώκουν την μεθοδική τους αναρρίχηση στην πολιτική και οικονομική πυραμίδα της χώρας μας χωρίς καμία ηθική αναστολή.

Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που έβαλαν πλάτη στην τότε καμπάνια και πλέον βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις,  σήμερα νομίζουν ότι μπορεί να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Κάνουν λάθος.

Τέλος, απαντώντας στην επίθεση που μου γίνεται ότι «πόσο μπορεί να διαφθείρει η εξουσία…», απαντώ ότι όταν έγιναν τα γεγονότα δεν ήμουν σε καμία θέση εξουσίας, και όταν βρέθηκα στον υπουργικό θώκο, δεν δίστασα να παραιτηθώ από τα αξιώματά μου, μαζί με δεκάδες βουλευτές και υπουργούς, το καλοκαίρι του 2015, ( πρωτόγνωρο για την νεότερη Ελληνική ιστορία) βασισμένος απλά στην ιδεολογία μου, τις   ιδέες μου, την ηθική μου υπόσταση και του χρέους μου έναντι των παιδιών μου και απέναντι στις νεότερες γενιές. Τόσο πολύ με είχε  “διαφθείρει η εξουσία”…όπως μου απέδωσαν πολιτικοί αντίπαλοι που αδυνατούν να αναμετρηθούν ιδεολογικά και επιλέγουν τον βούρκο και την λάσπη…. Ας μείνουν μόνοι τους στο γήπεδο που επέλεξαν…»



Έκκληση Μητσοτάκη στο ΘΕΜΑ προς τους πολίτες: «Κάντε το εμβόλιο»

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» ζητεί από τις πολιτικές δυνάμεις, την Εκκλησία, τους φορείς των συνταξιούχων και την κοινωνία των πολιτών να συνδράμουν στην καμπάνια υπέρ του μαζικού εμβολιασμού των Ελλήνων

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού στο «ΘΕΜΑ»

«Ολα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και προστατεύει από τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα τους πιο ευπαθείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, από τους 200 ηλικιωμένους πολίτες που είχαν διασωληνωθεί, οι 197 δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι, λοιπόν, στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας, ειδικά για τους μεγαλύτερους, να εμβολιαστούν. Και υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εμβόλια για όσους από αυτούς δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα.

Τους ζητώ να το κάνουν το συντομότερο, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από εκείνους που απειλούνται περισσότερο. Σε αυτό πρέπει και μπορούν να συμβάλουν όλοι: οι πολιτικές δυνάμεις, η Εκκλησία, οι φορείς των συνταξιούχων, η κοινωνία των πολιτών. Ο εμβολιασμός είναι ο βασικός δρόμος για να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να τεθεί ξανά σε κίνηση η οικονομία.

Είναι κρίμα να χάνονται ζωές, να στερούμαστε ελευθερίες και να πληρώνει όλη η κοινωνία βαρύ κόστος, όταν κυρίως οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην αρχή της πανδημίας, μπορούν πλέον να προστατευθούν πλήρως. Η εμπειρία του Ισραήλ και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και η εικόνα από τα ελληνικά νοσοκομεία πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Απευθύνω, λοιπόν, και πάλι έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Το οφείλουν στον εαυτό τους, στους δικούς τους ανθρώπους, στο κοινωνικό σύνολο».




Ανοίγει σήμερα το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαϊα

 



Ανοίγει σήμερα Δευτέρα το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Αττική. 

Η Θεσσαλονίκη, θα λειτουργήσει μόνο με το click away, δηλαδή η παράδοση εκτός καταστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι έχει αλλάξει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής:

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά.

Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.




Εάν δεν υπήρχαν τα self test θα γέμιζαν τα σχολεία COVID-19 - 408 κρούσματα σε μαθητές - εκπαιδευτικούς

 


Σωτήρια κίνηση της κυβέρνησης αποδεικνύεται η παροχή δωρεάν self test.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self-tests, μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας η θετικότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής στο 0,27% και εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες.

Ειδικότερα, 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ και 98.965 αρνητικό, ενώ από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 172 τεστ ήταν θετικά και 50.887 αρνητικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στο Λύκειο, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο Λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. 

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.