Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Σύψας στον ΣΚΑΪ: Ακόμη και 15 με 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο

 



Εκτιμήσεις για αριθμό κρουσμάτων που δεν είναι απίθανο να αγγίξει ακόμη και τις 20.000 έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα, προειδοποίησε

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται  ενδεχομένως κάθε βδομάδα  ή και νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση, εξήγησε.

Ο καθηγητής ειδικότερα, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου.

«Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος  μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται.

Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία , τόνισε και πρόσθεσε πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ευτυχώς για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας,  ο κος Σύψας σχολίασε πως το γεγονός πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.

«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ότι ένας άνθρωπος  άνω των 18 ετών» εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα συνοψίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.

«Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση», συνόψισε.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε ο καθηγητής επικαλούμενος αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ.

Όσο σπάνια είναι η πιθανότητα, δεν παύει να υπάρχει, τόνισε ο κος Σύψας δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για τον εμβολιασμό των μαθητών.

Εάν επεκταθεί η πανδημία στους Έλληνες έφηβους αργά ή γρήγορα θα έχουμε και ατυχήματα τα οποία θα είναι τραγικά, προειδοποίησε.



Μοντέλο εμβολιασμού και στις συντάξεις - Θα απονέμονται με ραντεβού


 

Ένα σχέδιο όπου η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με ραντεβού προχώρα ο e-ΕΦΚΑ αξιοποιώντας μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μοντέλο του εμβολιασμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Dikaiologitika News», η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικώς με την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των ταμείων. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέχρι τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων των ασφαλισμένων.


Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασφαλισμένος θα κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης και μέσα σε 24 ώρες το σύστημα θα του κανονίζει ραντεβού για το πότε θα λάβει την σύνταξη του. Για παράδειγμα ασφαλισμένος κάνει αίτηση για απονομή σύνταξης συμπληρώνοντας μία αίτηση χωρίς δικαιολογητικά. Στην συνέχεια μέσα στις επόμενες 24 ώρες το σύστημα ενημερώνει τον ασφαλισμένο ότι σε ένα μήνα ή δύο το πολύ θα του καταβληθεί η σύνταξη του. Έτσι η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με βάση το μοντέλο του εμβολιασμού, δηλαδή με προγραμματισμένο ραντεβού.


Στόχος είναι έως το τέλος του έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται άμεσα ενώ για τις υπόλοιπες συντάξεις που εκκρεμούν, η κεντρική επιδίωξη είναι σταδιακά, εφόσον ψηφιοποιούνται ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε τρεις μήνες. Για την εφαρμογή του νέου μοντέλου θα συνεργαστούν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως έγινε και με τον εμβολιασμό, όπου στη θέση του πρώτου ήταν το υπουργείο Υγείας.


Σήμερα, εκκρεμούν περίπου 150.000 κύριες συντάξεις και άλλες τόσες περίπου επικουρικές. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) και των μηχανικών, ενώ το Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων.


Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.


Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.


Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί την χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Παράλληλα μέσα στον τρέχοντα μήνα στο λεγόμενο "πράσινο κτίριο" του ΕΦΚΑ στην οδό Κηφισίας θα εγκατασταθούν υπάλληλοι από όλα τα τέως ταμεία και θα μεταφερθούν οι φάκελοι των ασφαλισμένων που περιμένουν πάνω από 3-4 χρόνια να συνταξιοδοτηθούν.


Μέχρι σήμερα η συγκέντρωση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου πραγματοποιείται μέσω αλληλογραφίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν, είτε ψηφιακά είτε με φυσική μορφή, όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων σε ένα κτίριο για να εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις.


Αναλυτικότερα στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Κηφισίας υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα projects απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτό συγκεντρώνονται σταδιακά οι φάκελοι των ασφαλισμένων με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, εκείνες οι περιπτώσεις δηλαδή που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον χρόνο απονομής (20.000 περίπου περιπτώσεις με 3- 4 χρόνια καθυστέρηση στην απονομή). Μπορεί ένας ασφαλισμένος να έχει 3, 4 ή και 5 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φακέλους, έναν για κάθε ταμείο που ήταν ασφαλισμένος.


Ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων σε ταμεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης.


Σύμφωνα με νομικούς οι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω τριών κυρίως παραγόντων:

1. Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα,


2. Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δυο χρόνια.


3. Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.


Αλεξάνδρα Κλειδαρά

dikaiologitika.gr



Τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας



Σημεία από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού:


Δεκαοκτώ μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας, η χώρα μας διαθέτει πλέον εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα από τα δισεκατομμύρια των δόσεων που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Επιχείρηση «Ελευθερία» απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας.

Δύο σκιές, ωστόσο, εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν.

Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός.

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες.

Έχω τονίσει ότι η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ, αλλά και με μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία. Έτσι:

Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία.


Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Ενωμένοι, έχουμε ήδη πετύχει πολλά για τα οποία κάθε λόγο έχουμε να είμαστε υπερήφανοι. Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι; Κι όμως, τα καταφέραμε.

Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας.

Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας.


 



Συμμορία ανηλίκων μαχαίρωσε 14χρονο στον Άλιμο για ένα κινητό

 


Το περιστατικό σημειώθηκε έξω από κατάστημα γρήγορου φαγητού της περιοχής, όταν οι αδίστακτοι ανήλικοι κακοποιοί επιτέθηκαν με μαχαίρι κατά του 14χρονου, τον οποίο τραυμάτισαν στα πλευρά.

Ο 14χρονος, λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα βρισκόταν έξω από το κατάστημα, στη συμβολή των οδών Τεγέας και Λαμίας, όταν ξαφνικά οι ανήλικοι κακοποιοί του επιτέθηκαν και αφού τον μαχαίρωσαν του πήραν το κινητό τηλέφωνο και τράπηκαν σε φυγή.

Ο 14χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παίδων για την παροχή των πρώτων βοηθειών, πήρε εξιτήριο αργά το βράδυ και μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών για να αναγνωρίσει τους ανήλικους κακοποιούς.

Η Αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές συνολικά, εκ των οποίων τα έξι είναι αγόρια και τα τρία κορίτσια.




Μόνο καλός κόσμος δεν έχει μαζευτεί στην Μύκονο - Μαχαιρώθηκαν Αλβανοί

 


Το νησί είναι γεμάτο, μπράβους, απατεώνες, αδίστακτους κακοποιούς κάθε λογής.

Άγρια συμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να καταλήξει νεκρός, σημειώθηκε στη Μύκονο, μεταξύ Αλβανών.

Ο 27χρονος άνδρας έπεσε νεκρός για οικονομικές διαφορές και αυτό δείχνει το πόσο αδίστακτος ήταν ο εκτελεστής του επίσης Αλβανός. 

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσοι ενεπλάκησαν στη συμπλοκή.

Η αστυνομία της Μυκόνου διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, ενώ προς το παρόν έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων.



Την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως αποκλειστική λύση αποφάσισαν οι Ιεράρχες

 



Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

«Σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, κατά την πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Ιούλιο υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, o Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες υποδέχθηκαν τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριο Τσιόδρα.

Μετά την συνάντηση, ο κ. Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και την υποδοχή, δήλωσε ότι ζήτησε την στήριξη της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω ενημερωτικών δράσεων, έτσι ώστε όσοι έχουν αμφιβολία και φόβους, να εμβολιασθούν για να προστατευθεί το αγαθό της ζωής.

Ακολούθως ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση και τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία, ήταν χρήσιμο να ζητηθεί ο υποστηρικτικός λόγος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας, με την οποία είμαστε συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση τονίζοντας τα εξής: «Αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση και για λήψη αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των επισκεπτών εισηγητών, όσο και από την πλευρά των Μελών της ΔΙΣ, ώστε να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας. Ο κ. Υπουργός μάς μίλησε για πρακτικά θέματα και για σκέψεις αυτής της πορείας και για τα προβλήματα που παρουσιάζει η πανδημία. Ο κ. Καθηγητής μάς μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητάς του. Έγιναν ερωταπαντήσεις και ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις. Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ότι όλοι θέλουμε η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε, και η Εκκλησία θα κάνει αυτήν την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατρικό, πατερικό με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων και προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία».

Μετά το πέρας της συνάντησης η ΔΙΣ συνέχισε την Συνεδρία Της και απεφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων».