Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Μοντέλο εμβολιασμού και στις συντάξεις - Θα απονέμονται με ραντεβού


 

Ένα σχέδιο όπου η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με ραντεβού προχώρα ο e-ΕΦΚΑ αξιοποιώντας μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μοντέλο του εμβολιασμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Dikaiologitika News», η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικώς με την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των ταμείων. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέχρι τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων των ασφαλισμένων.


Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασφαλισμένος θα κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης και μέσα σε 24 ώρες το σύστημα θα του κανονίζει ραντεβού για το πότε θα λάβει την σύνταξη του. Για παράδειγμα ασφαλισμένος κάνει αίτηση για απονομή σύνταξης συμπληρώνοντας μία αίτηση χωρίς δικαιολογητικά. Στην συνέχεια μέσα στις επόμενες 24 ώρες το σύστημα ενημερώνει τον ασφαλισμένο ότι σε ένα μήνα ή δύο το πολύ θα του καταβληθεί η σύνταξη του. Έτσι η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με βάση το μοντέλο του εμβολιασμού, δηλαδή με προγραμματισμένο ραντεβού.


Στόχος είναι έως το τέλος του έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται άμεσα ενώ για τις υπόλοιπες συντάξεις που εκκρεμούν, η κεντρική επιδίωξη είναι σταδιακά, εφόσον ψηφιοποιούνται ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε τρεις μήνες. Για την εφαρμογή του νέου μοντέλου θα συνεργαστούν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως έγινε και με τον εμβολιασμό, όπου στη θέση του πρώτου ήταν το υπουργείο Υγείας.


Σήμερα, εκκρεμούν περίπου 150.000 κύριες συντάξεις και άλλες τόσες περίπου επικουρικές. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) και των μηχανικών, ενώ το Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων.


Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.


Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.


Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί την χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Παράλληλα μέσα στον τρέχοντα μήνα στο λεγόμενο "πράσινο κτίριο" του ΕΦΚΑ στην οδό Κηφισίας θα εγκατασταθούν υπάλληλοι από όλα τα τέως ταμεία και θα μεταφερθούν οι φάκελοι των ασφαλισμένων που περιμένουν πάνω από 3-4 χρόνια να συνταξιοδοτηθούν.


Μέχρι σήμερα η συγκέντρωση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου πραγματοποιείται μέσω αλληλογραφίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν, είτε ψηφιακά είτε με φυσική μορφή, όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων σε ένα κτίριο για να εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις.


Αναλυτικότερα στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Κηφισίας υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα projects απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτό συγκεντρώνονται σταδιακά οι φάκελοι των ασφαλισμένων με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, εκείνες οι περιπτώσεις δηλαδή που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον χρόνο απονομής (20.000 περίπου περιπτώσεις με 3- 4 χρόνια καθυστέρηση στην απονομή). Μπορεί ένας ασφαλισμένος να έχει 3, 4 ή και 5 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φακέλους, έναν για κάθε ταμείο που ήταν ασφαλισμένος.


Ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων σε ταμεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης.


Σύμφωνα με νομικούς οι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω τριών κυρίως παραγόντων:

1. Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα,


2. Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δυο χρόνια.


3. Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.


Αλεξάνδρα Κλειδαρά

dikaiologitika.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου