Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Απίστευτο: Το Ντουμπάι έφτιαξε τη δική του βροχή - Για να καταπολεμήσει την «τρελή» ζέστη [βίντεο]

 


Τη δική τους βροχή δημιουργούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιώντας drones που πετούν μέσα στα σύννεφα και απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία ικανά να ρίξουν τη θερμοκρασία που φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Η βροχή σχηματίζεται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία drones που δίνει στα σύννεφα ένα ηλεκτρικό σοκ για να τα «δελεάσει» ώστε να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε βροχόπτωση.

Τα ΗΑΕ είναι μία από τις πιο άγονες χώρες στη Γη και ελπίζει ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των πενιχρών ετήσιων βροχοπτώσεών της. Κι όπως φαίνεται, λειτουργεί. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΑΕ δείχνει νεροποντές σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα έντονη βροχόπτωση στους αυτοκινητόδρομους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι η βροχόπτωση έχει ενισχυθεί με μια τεχνική γνωστή ως σπορά σύννεφων και σκοπός της είναι να αυξήσει την συμπύκνωσή τους με την ελπίδα πως μπορεί να προκαλέσει βροχή.

Οι επιχειρήσεις αυτές των ΗΑΕ αποτελούν μέρος μιας τρέχουσας αποστολής αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία βροχής στη χώρα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο ξηρών χωρών του κόσμου με μέση βροχόπτωση μόλις 78 χιλιοστών.

Πώς λειτουργεί

Η βροχή δημιουργείται με την χρήση τεχνολογίας drone σε μια έρευνα με επικεφαλής εμπειρογνώμονες στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο καθηγητής Μάαρτεν Αμπάουμ, ο οποίος εργάστηκε σε αυτό το πρότζεκτ, δήλωσε στο BBC νωρίτερα φέτος ότι τα ΗΑΕ έχουν αρκετά σύννεφα για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν βροχοπτώσεις.

Στη συγκεκριμένη τεχνολογία, χρησιμοποιείται ένα drone για την απελευθέρωση ηλεκτρικών φορτίων στα σύννεφα, το οποίο βοηθά τα σταγονίδια νερού να συγχωνευθούν και να «κολλήσουν» μεταξύ τους για να σχηματίσουν καθίζηση. «Όταν οι σταγόνες συγχωνεύονται και είναι αρκετά μεγάλες, θα πέσουν σαν βροχή» είπε ο καθηγητής Αμπαούμ.

Η Άλια Αλ-Μαζρούι, διευθύντρια του προγράμματος επιστημονικής έρευνας για τη βελτίωση της βροχόπτωσης στα ΗΑΕ, δήωσε στο Arab News τον Μάρτιο: «Εξοπλισμένα με ένα φορτίο οργάνων εκπομπών ηλεκτρικού φορτίου και προσαρμοσμένους αισθητήρες, αυτά τα drones θα πετάξουν σε χαμηλά υψόμετρα και θα παραδώσουν ηλεκτρικό φορτίου σε μόρια αέρα, τα οποία θα ενθαρρύνουν την καθίζηση».





Πηγή: iefimerida.gr 



παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση “Strengthening US-Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence”


 

Βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση “Strengthening US-Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence” την οποία διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (PSEKA).



Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά:

Αγαπητοί φίλοι,

Η 20η Ιουλίου του 2021 σηματοδοτεί την πάροδο 47 χρόνων από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Δημοκρατία της Κύπρου. Αυτή η ημερομηνία θα αποτελεί πάντα, όπως συμβαίνει σήμερα, οδυνηρή υπενθύμιση των τραγωδιών που ακολούθησαν αυτή την επίθεση: των πολλών θυμάτων της τουρκικής εισβολής για τα οποία συνεχίζουμε να θρηνούμε, των αγνοούμενων για τους οποίους συνεχίζουμε να μην έχουμε κανένα στοιχείο, των επιζώντων οι οποίοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι απέγιναν.

Σήμερα και κάθε μέρα αποδίδουμε ειδικό φόρο τιμής σε όλους αυτούς, Κύπριους και Ελλαδίτες. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τις θυσίες και τον ηρωισμό τους.

Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή και 17 χρόνια μετά την ένταξη της Δημοκρατίας της Κύπρου στην οικογένεια της ΕΕ, η παράνομη κατοχή περισσότερου του ενός τρίτου της χώρας συνεχίζεται. Στο πέρασμα των χρόνων, μέχρι και σήμερα, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν από κοινού προσηλωμένες στην ακλόνητη δέσμευσή τους για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το συμφωνημένο και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή.

Μια λύση που θα εγγυάται πολιτική ισότητα και θα σέβεται την ενιαία κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο προσέγγιζαν πάντα η Κύπρος και η Ελλάδα καθεμία και όλες τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων προσπαθειών, που έλαβαν χώρα τον περασμένο Απρίλιο, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναθερμανθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας «εναλλακτικές» ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε.

Η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε «εναλλακτική» διευθέτηση. Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σήμερα θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974 και εκφράζουμε εκ νέου την προσήλωσή μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Οι σημερινές ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη -σε περίπτωση που χρειαζόταν- της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας.

Παρά τις σοβαρές προκλήσεις, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ενωμένες στην αξίωση για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ενωμένες στη διαρκή προσπάθεια για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της ανάπτυξης με σημαντικούς εταίρους, στην περιοχή και πέρα από αυτή.

Βασιζόμαστε στους φίλους και τους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως οι ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρίσκονται στο πλευρό μας για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων μας και των κοινών αξιών μας. Βασιζόμαστε επίσης σε εσάς, την πολυπληθή κοινότητα Κυπρίων και Ελλήνων στο εξωτερικό, να συνεχίσετε να προωθείτε αυτόν τον ευγενή σκοπό, τις αξίες και τα ιδεώδη που πάντοτε πρέσβευαν η Κύπρος και η Ελλάδα.

Ημέρες σαν κι αυτή το μήνυμα και, ταυτόχρονα, το όραμά μας για μία ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πρόκειται για ένα μήνυμα κι ένα όραμα που μοιραζόμαστε με την μεγάλη πλειονότητα των γειτόνων και των εταίρων μας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κύπρο, αλλά και χάρη στην ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και συμμετέχει ενεργά στην περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς.

Η σημασία αυτών των συμπράξεων για την ασφάλεια και σταθερότητα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικά, ήδη αναγνωρίζεται ευρέως. Τόσο η στρατηγική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, όσο και η ενισχυμένη εταιρική σχέση ΗΠΑ – Κύπρου είναι απαραίτητα συστατικά για την προώθηση του κοινού μας οράματος για την Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας περιοχής όπου θα επικρατούν η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία.

Σήμερα κλίνουμε το γόνυ για να τιμήσουμε εκείνους που γενναία όρθωσαν το ανάστημά τους στον εισβολέα και υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Δημοκρατίας της Κύπρου πριν από 47 χρόνια. Πολλοί από αυτούς έκαναν την υπέρτατη θυσία, έδωσαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να ζήσουν με πληγές που ποτέ δεν θα επουλωθούν. Η θυσία και ο πόνος τους θα μας συνοδεύουν πάντα. Η μνήμη τους θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί.



Ελληνικό: Παρουσιάστηκαν τα σχέδια για το παράκτιο μέτωπο και τη Marina Galleria

 


Τα σχέδιά της για την αναμόρφωση του παράκτιου μετώπου του Ελληνικού, αλλά και το νέο τοπόσημο στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, τη Marina Galleria, που θα αναδείξουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα σε κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως, παρουσίασε διαδικτυακά η Lamda Development, στο ευρύ κοινό. Όπως ανακοινώθηκε:

Στο παράκτιο μέτωπο θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, μία νέα αμμώδης παραλία μήκους 1 χλμ., ελεύθερης πρόσβασης, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να κολυμπήσουν, να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν.

Στα έργα εντάσσεται, επίσης, η ανάπλαση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, η οποία θα αναβαθμιστεί τόσο από πλευράς χωρητικότητας όσο και υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία δύο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ.

Στην ίδια περιοχή θα βρίσκεται και ο Marina Tower, ο πράσινος ουρανοξύστης.

Το παράκτιο μέτωπο θα συνδέεται με το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις  υπόλοιπες περιοχές του Ελληνικού, μέσα από ένα δίκτυο 50 χλμ., που θα περιλαμβάνει διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 



Εκτός ΕΜΑΚ 54 άτομα που δεν έκαναν το εμβόλιο


 

Τον δρόμο εκτός ΕΜΑΚ βλέπουν συνολικά 54 άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Θυμίζουμε ότι:

Η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε για  υποχρεωτικό εμβολιασμό ήταν αυτή των ανδρών της ΕΜΑΚ.

Είχαν δοθεί συγκεκριμένες προθεσμίες και για την πρώτη δόση και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου.

Η σχετική απόφαση προέβλεπε ότι δεν μπορεί να είναι σε αυτή την ειδική Ομάδα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό του.

Υπήρξε και απόφαση του ΣτΕ σε σχετική προσφυγή που έγινε για να ακυρωθεί η υποχρεωτικότητα.

Πρόκειται για μια  κρίσιμη Υπηρεσία για την αντιμετώπιση καταστροφών. Και προφανώς, πρέπει να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του προσωπικού που υπηρετεί, η οποία μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά, αν αρρωστήσουν οι μισοί από κορονοϊό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.


Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το πλαίσιο που αφορά τα πεδία της υποχρεωτικότητας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, κατόπιν της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.


Θα λύνει και θα ρυθμίζει όλα τα λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν ή ενδεχομένως να προκύψουν από αυτή την απόφαση. 

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οφείλουν να έχουν κάνει  την πρώτη δόση, μέχρι τις 16 Αυγούστου και οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε, αλλά να ενθαρρύνουμε τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν. Και προτεραιότητα, προφανώς, έχουν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς συμπολίτες μας.




Οι πολιτικές της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση

 


Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ συνιστούσε αδιαφορία για τη νέα γενιά και τις προοπτικές της, αλλά και υποταγή σε μικροκομματικά συμφέροντα. Ανάμεσα στα άλλα:

Επέτρεψε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με 0,6, 1, 2, 3, 4 στα 20, αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ.

Θέσπισε εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. χωρίς καν εξετάσεις -«πράσινα τμήματα»-, χωρίς οι υποψήφιοι να πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων ως βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για να ικανοποιήσει βουλευτές του.

Πολλαπλασίασε τμήματα -τα τμήματα μηχανικών από 47 τα έκανε 71, τις γεωπονικές από 3 τις έκανε 10- αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης σε κάποια από τα τμήματα είναι 3 στους 100 κατ’ έτος.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπουμε τώρα: Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που δημοσιεύθηκαν προ ημερών. Το 40% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ - ποσοστό μάλιστα που αυξήθηκε από το 30% που ίσχυε προηγουμένως. Στην κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28, ως προς το συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα (58,9%) κατέχει την 5η χαμηλότερη θέση, υπολειπόμενη σημαντικά (κατά 17,3 ποσ. μονάδες) της αντίστοιχης τιμής του δείκτη στην ΕΕ-28 (76,3%).



Τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο


 

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο facebook για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο:

Ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ' την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό.

Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ενισχύοντας τη συμπαράταξή μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι' αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές.

Οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για το λαό και τους γείτονές της.



Πελώνη για επίσκεψη Τσίπρα στη Μύκονο: Δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό


 

Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο για τον Αλέξη Τσίπρα που απαξιωμένος απο τον ελληνικό λαό συνεχίζει να γελοιοποιείται σε κάθε ευκαιρία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολίασε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη Μύκονο, 

Η κα Πελώνη είπε πως «ο κύριος Τσίπρας σπεύδει κάθε φορά να ανακοινώσει μια καταστροφή που δεν επέρχεται και καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτικός και να μην δυσφημίζει τη χώρα στο εξωτερικό», ενώ υπενθύμισε ότι δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο.

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο και σε άλλα νησιά με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, η κα Πελώνη απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.






Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Μισόλογα από τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεφτιλίζεται ακόμα μία φορά

 


Η κυβέρνηση ανέμενε, να υπάρξει πολιτική συναίνεση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Αντί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει σοβαρότητα έχει εξελίξει αυτό το σοβαρό ζήτημα σε πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση και να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και να ξεφτιλίζεται ακόμα περισσότερο στον Ελληνικό λαό δείχνοντας το πόσο ακατάλληλος είναι ακόμα και για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα και εκτός από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αναμένεται να την ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ.

Στην κυβέρνηση, όπως και όλοι οι Έλληνες δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η εκκλησία, συντάσσονται με την εθνική προσπάθεια που γίνεται για την δημιουργία ενός ισχυρού τείχους ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

Με την στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γίνει αρεστός με μοναδικό στόχο τα πολιτικά οφέλη και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι αποδεδειγμένο ότι αδιαφορεί για τους πολίτες. "Οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές", είχε αναφέρει στο πρόσφατο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας των εμβολιασμών, συμφωνεί με την άποψη πως το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο, αλλά θα καταψηφίσει την ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα γιατί απλά είναι γελοίος και δεν έχει ίχνος σοβαρότητας. Ο Τσίπρας διαφωνεί με τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον των ανεμβολίαστων, όπως την αναστολή εργασίας, η οποία κατά τον ίδιο σημαίνει απόλυση των εργαζομένων γιατί απλά εν αντιλαμβάνεται ότι δεν σημαίνει απόλυση, όπως δεν αντιλαμβάνεται μέχρι σήμερα ότι η Μύκονος δεν έχει  lockdown, αλλά έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα. 

Η Κουμουνδούρου με τον ότι χειρότερο μπορούσε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των μετατάξεων στα νοσοκομεία προκειμένου οι ανεμβολίαστοι να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, παράλληλα χαρακτηρίζει το μέτρο της υποχρεωτικότητας διχαστικό και αυταρχικό.

"Πάντα όμως με ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την εργασία και το εισόδημα του προσωπικού και για την αξιοποίηση των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε άλλα καθήκοντα. Τέτοιες δικλείδες προφανώς δεν υπάρχουν στην κυβερνητική τροπολογία και, ακριβώς γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου, σοβαροί και σίγουροι ότι θα προστατέψουν τους πολίτες και την οικονομία, είναι αποφασισμένοι να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και η οικονομική πορεία της χώρας. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πως από πολύ νωρίς ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είχε προαναγγείλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και των νοσοκομείων.

Επίσης ζητήθηκε επίσημα και η άποψη της Επιτροπής Βιοηθικής, το πόρισμα της οποίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Η ΝΔ απαντώντας στην γελοία και ασόβαρη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορεί πως για να καταψηφίσει την ρύθμιση εφηύρε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. "Όταν θέλεις να αρέσεις σε όλους, τελικά δεν αρέσεις σε κανέναν, που θα έλεγε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου. Περιμένουμε ότι μετά την προαιρετική υποχρεωτικότητα, θα ακούσουμε για υποχρεωτική προαιρετικότητα".




Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Οι πίνακες με τους Ειδικούς Φρουρούς

 


Σύμφωνα με την προκήρυξη ο αριθμός των υποψηφίων που θα προσληφθούν ως Ειδικοί Φρουροί καθορίζεται σε 400, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, εντός εννέα μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων.


Δείτε τον πίνακα πληρούντων τα προσόντα εδώ.





Μητσοτάκης προς εκπαιδευτικούς: Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε!

 



Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που διοργανώνουν το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.



Αγαπητέ Dr Kluge, Αντιπρόεδρε, Επίτροπε, Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι.


Καλώς ήρθατε στην Αθήνα και σε αυτό το πολύ σημαντικό συνέδριο για τη ψυχική υγεία.


Η πανδημία του Covid-19 έφερε τον κόσμο αντιμέτωπο με πολλές μεγάλες προκλήσεις. Ταυτόχρονα όμως έδειξε τι είναι εφικτό όταν οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί -όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- και οι πολίτες κινητοποιούνται για να αναλάβουν δράση από κοινού.


Θεώρησα καθήκον μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα, διότι αυτή η ημερίδα θα καταλήξει σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα που θα προσφέρουν εφόδια σε όλες τις χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη σοβαρή απειλή. Μια απειλή που υπήρχε και προ της πανδημίας αλλά αναμφίβολα έχει οξυνθεί από την πανδημία του Covid-19.


Βρίσκομαι εδώ γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις -στο υψηλότερο επίπεδο- έχουν καθήκον να ρίξουν φως στον συχνά σκοτεινό κόσμο της ψυχικής υγείας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια παράμετρο που απλά περιλαμβάνεται στο συνολικό/απτό ζήτημα δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό της.


Απαιτεί δράση και θα πρέπει να την αναλάβουμε τώρα.


Ο Covid-19 απέδειξε αναμφίβολα ότι ο σωματικός πόνος συνοδεύεται, αλλά και συχνά προκαλεί, τον ψυχικό πόνο. Αυτό συμβαίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και εκφράζεται με πολλές διαφορετικές μορφές. Διότι δίπλα στον Γολγοθά ​​των ασθενών υπήρχε συχνά και η μοναχική συμπαράσταση και ο σιωπηλός πόνος των συγγενών.


Τα lockdown έφεραν μαζί τους την κατάθλιψη σε μεγάλη κλίμακα, την οποία συχνά πυροδοτούσε η οικονομική ανασφάλεια, καθώς και τα τραγικά φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας. Ταυτόχρονα, ακόμη και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας απέκτησαν ένα διττό χαρακτήρα: δρούσαν ως ασπίδα για τους ενήλικες, αλλά και ως περιορισμοί για την ελευθερία των νέων.


Στο βαθμό που κάποιος θα αμφέβαλε ίσως για τη ζωτική σημασία της ψυχικής υγείας, πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψυχική υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας. Απαιτείται δράση τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία.


Το πρώτο βήμα για τον καθένα, όπως ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής (Νικήτας Κακλαμάνης), είναι να μιλήσει για το θέμα πολύ πιο ανοιχτά, να καταρρίψει τα ταμπού και να εκφραστεί ανοιχτά για το στίγμα που συχνά σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Το σπίτι μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο, αλλά – για πολλούς από εμάς – μπορεί να γίνει και φυλακή, στο μυαλό των ανθρώπων. Φόβος, θλίψη, μοναξιά, κακοποίηση και εξάρτηση. Όλα έγιναν χαρακτηριστικά αυτής της πανδημίας.


Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στις πολλές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας. Ο Υπουργός (Υγείας Βασίλης Κικίλιας) θα μιλήσει λεπτομερώς για τις εν λόγω πρωτοβουλίες. Αλλά θέλω να επισημάνω ορισμένες από αυτές που θεωρώ πως έχουν ιδιαίτερη σημασία.


Ιδρύθηκαν νέες μονάδες Ψυχικής Υγείας. Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης λειτουργούν ήδη σε όλη τη χώρα, ενώ η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής λειτουργεί στη βάση ενός πολύ ενδιαφέροντος και συναρπαστικού πιλοτικού project στο Καστελόριζο. Σκοπός μας η λειτουργία παρόμοιων κέντρων σε άλλα απομακρυσμένα νησιά και γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές.


Θέλω επίσης να αναφερθώ στα ειδικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, αλλά και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών και των Εθισμών. Και, φυσικά, στη συνεργασία μας με τον ΠΟΥ για την αξιολόγηση όλων των δομών Ψυχικής Υγείας.


Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω και να τιμήσω το εξαιρετικό έργο εκατοντάδων νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που εργάστηκαν ακούραστα για να στηρίξουν εκείνους που νόσησαν και τις οικογένειές τους. Αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με 24 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.


Και απέδειξε ότι σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας, καμία ΜΕΘ, κανένα νοσοκομείο, καμία δομή πρωτοβάθμιας υγείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας. Επειδή τα όρια μεταξύ των παθήσεων του σώματος και του πόνου της ψυχής είναι συχνά ανύπαρκτα.


Πάνω απ ‘όλα, η πανδημία έχει αποκαλύψει, όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία, ότι ένα πολύπλοκο, ένα πολύπλευρο πρόβλημα απαιτεί πολύπλευρη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική για την ψυχική υγεία, είτε πρόκειται για πρόληψη και κοινωνική πρόνοια είτε για θεραπεία, μπορεί να είναι μόνο οριζόντια.


Θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα. Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων. Ποια είναι η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εν μέσω πανδημίας; Η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για το λόγο αυτό, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι τόσο σημαντικός. Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο.


Τέλος, θα μας παρότρυνα να μην υποτιμούμε τις κοινωνιολογικές συνέπειες του φόβου και της πνευματικής αναστάτωσης που έσπειρε ο COVID-19 ανάμεσά μας. Αυτή η «αόρατη» φύση του άγνωστου και -όπως συνεχίζουμε να βιώνουμε- μια απειλή εντελώς απρόβλεπτη, μεταλλασσόμενη, η οποία αλλάζει συνεχώς . Και πώς αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε το δρόμο για θεωρίες συνωμοσίας και θολά σενάρια, έξω από τη σφαίρα της λογικής και της επιστήμης.


Είναι κάτι που έχει διαπεράσει και δυστυχώς εξακολουθεί να διαπερνά όλες τις κοινωνίες. Και αποτελεί απειλή για τη σημαντική συλλογική δράση, για τους δεσμούς εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κοινωνίας και σε βαθύτερο επίπεδο αποτελεί απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία.


Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό που συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία. Αυτό δεν θα μας βοηθήσει μόνο να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19, αλλά και τον φόβο που προκαλεί, καθώς και τις οδυνηρές συνέπειές του.


Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η κυβέρνηση, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», έχει διαθέσει σημαντικότατους πόρους ειδικά για την ψυχική υγεία. Και, προφανώς, όχι τυχαία – και ενώ εξελίσσεται η πανδημία – η κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει το ζήτημα της ψυχικής υγείας σε έναν αποκλειστικά αρμόδιο Υφυπουργό.


Ωστόσο, εάν ο ιός του Covid λειτούργησε για την κυβέρνηση ως επιταχυντής και καταλύτης, το ζήτημα της ψυχικής υγείας θα είναι πάντα ζήτημα κοινωνικής και ατομικής συνειδητοποίησης. Δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να κρύβονται.


Και οι κοινωνίες μας έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν μέχρι οι άνθρωποι να νιώσουν ελεύθεροι και δυνατοί να βγουν από τον πόνο και το σκοτάδι στο φως της επιστημονικής βοήθειας. Μέχρι να λάβουν μια έγκυρη διάγνωση, και τη βοήθεια που χρειάζονται. Και σε αυτό, η οικογένεια, οι φίλοι, το εργασιακό περιβάλλον, όλοι μας έχουμε έναν σημαντικό ρόλο να παίξουμε.


Η ενσυναίσθηση, σε συνδυασμό με την ουσιαστική υποστήριξη, είναι κοινό καθήκον των κυβερνήσεων και των πολιτών απέναντι σε μια κοινή πρόκληση. Πρέπει όλοι να το σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης.


Ο COVID-19 προκάλεσε μεγάλη ζημιά, αλλά έδειξε επίσης τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δείξουμε αποφασιστικότητα. Είμαι βέβαιος ότι η πολύ σημαντική διεθνής συνάντηση που διεξάγεται στην Αθήνα θα συνεισφέρει, αγαπητέ Dr Kluge, στην προώθηση αυτού του μεγάλου σκοπού. Θα περιμένω τα συμπεράσματα με έντονο ενδιαφέρον. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο σημαντικό αυτό έργο που έχετε αναλάβει.


Σας ευχαριστώ πολύ.



Το κτήνος της Φολέγανδρου έδειρε αλύπητα την Γαρυφαλλιά και την έσερνε στα βράχια

 


Το κτήνος της Φολέγανδρου, γνωστός αντιεξουσιαστής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε πορείες και φωτογραφίες δείχνει με χαρά τα φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ που μοιράζει, είναι ένας στυγνός δολοφόνος.

Στυγνός εγκληματίας, που τώρα προσπαθεί να το παίξει ψυχικά διαταραγμένος μήπως και γλιτώσει την μεγάλη ποινή.

«Την χτύπησε και την έσερνε στα βράχια». λέει ο ιατροδικαστής, και η έκθεση αποτελεί κόλαφο για τον 30χρονο δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, αφού αποδεικνύει ότι, πριν την πετάξει στη θάλασσα, την χτύπησε τόσο πολύ, ώστε να χάσει τις αισθήσεις της.

Στη συνέχεια την έσερνε στα βράχια, μέχρι που την έριξε στη θάλάσσα, όπου ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία Πειραιά, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, λέει καθαρά ότι το άψυχο κορμί της Γαρυφαλλιάς, το οποίο ανασύρθηκε από τη θάλασσα από λιμενικούς, έφερε μώλωπα από γροθιά στο δεξί μάτι, είχε γδαρσίματα στη δεξιά πλευρά, αλλά και στην πλάτη, καθώς και ένα τραύμα 4-5 εκατοστών στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού της. Ένα τραύμα, το οποίο χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Επίσης, από τα χτυπήματα στα βράχια άνοιξαν οι βρεγματικές ραφές του κρανίου. Όλα τα χτυπήματα, αλλά και το σύρσιμο στα βράχια έγιναν, ενώ η Γαρυφαλλιά βρισκόταν εν ζωή, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Στον λάρυγγα και στα πνευμόνια βρέθηκε άφθονη ποσότητα θαλασσινού νερού, ενώ έφερε σημάδια χτυπημάτων και στον δεξιό μαστό.

Στη θάλασσα το κτήνος της Φολέγανδρου την έριξε ο δράστης χωρίς τις αισθήσεις της. Ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό.



Ομιλία του Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του Master Plan για τον εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

 


Ενημερωτικό σημείωμα για την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.



«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το “ΟΑΚΑ 2.0”, θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης».


Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ανάπλαση του ΟΑΚΑ θα έχει «τριπλό αποτύπωμα», οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία.


Το έργο «είναι καταρχάς οικολογικό, με τις νέες δενδροφυτεύσεις, τις μεταβολές στις υποδομές. Θα προσφέρουν στο ΟΑΚΑ ενεργειακή αυτονομία από καθαρές πηγές ενέργειας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση αποβλέπει σε «πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».


Σε συνδυασμό με την ανάδειξη άλλων χώρων, όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο, «το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού», είπε ο Πρωθυπουργός.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε όμως πως «το μεγάλο όφελος» από την όλη παρέμβαση «θα είναι κοινωνικό», καθώς «το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους». «Ήδη, με τα προβλήματα που έχει ο χώρος, προσελκύει σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την παρέμβαση την οποία θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε.


Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπλαση του Ολυμπιακού Σταδίου αποτελεί επίσης «ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».


«Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.


«Με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού. Με το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, οι εγκαταστάσεις θα καταστούν ξανά σύγχρονες και μη ενεργοβόρες, ιδανικές για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Θα αναδειχθεί και η πολιτιστική αξία των χώρων, θα ενισχυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα εκτοξευθεί η αποδοτική λειτουργία του ΟΑΚΑ. Το νέο και σύγχρονο ΟΑΚΑ θα πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, χάρις στο βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα, θα τιμά την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά και θα είναι Ολυμπιακό Πάρκο, για όλη την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία. Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση», ανέφερε παρουσιάζοντας το Master Plan ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.


Το Master Plan


Το Ολυμπιακό Κέντρο της Αθήνας έχει έκταση 1.000 στρέμματα, φιλοξενεί 14 αθλήματα και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αποτελείται από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το Ολυμπιακό Προπονητήριο και πολλούς ανοικτούς χώρους άθλησης και αναψυχής.


Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά περίπου 17.000 αθλητές και αθλούμενοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός υπερβαίνει τους 20.000 επισκέπτες. Το Master Plan που παρουσιάστηκε για την αναβάθμιση της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας, στοχεύει στην ανάδειξη του ΟΑΚΑ ως υπερτοπικού πόλου με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43.500.000€ από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.


Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για τους αθλητές και τους αθλούμενους, η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών και η δημιουργία νέων πηγών εσόδων, που θα συμβάλλουν στην αναβίωση της Ολυμπιακής του αίγλης. Πιο συγκεκριμένα, για το Κεντρικό Στάδιο προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμισή του και συντήρηση του στεγάστρου, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004). Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.


Για το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου το Master Plan περιλαμβάνει συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου, δημιουργία κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας, αυτόνομη μηχανολογική υποστήριξη, ανεξάρτητη και αυτοτελή Η/Μ διαχείριση και μείωση του κόστους λειτουργίας του κολυμβητικού κέντρου κατά 50%.


Για το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του, η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού ώστε να αποτελέσει επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών, πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων και η χρήση του ως κέντρου υπερτοπικής αναφοράς για συμπληρωματικές δράσεις του Ολυμπιακού Πόλου.


Αναφορικά με τον περιβάλλοντα χώρο, έχει σχεδιαστεί η αποκατάστασή του, η αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμησης κλπ), η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση από 20 έως 30% των χώρων πρασίνου) και νέων φυτεύσεων, η ανάπλαση των ανοιχτών χώρων, η δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για τους περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς, η ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης, και η δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Master Plan αναμένεται να αυξηθεί η κερδοφορία του ΟΑΚΑ κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως.


Σχετικά με τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν συντελεστεί (έργα συντήρησης, μελέτες, δράσεις εξωστρέφειας με συνεργασίες και συνέργειες) για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος αξίζει να αναφερθούν οι εξής ενέργειες:

– Η σύμβαση με τη Lamda Development για ανακαίνιση, ανακατασκευές και κατασκευές, που εξελίσσονται, στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου με 11 κολυμβητικές δεξαμενές.

– Η αξιοποίηση των 16 γηπέδων τένις του Κέντρου Αντισφαίρισης, που πλέον αποδίδουν όφελος 200.000 ευρώ έναντι κόστους 100.000 ευρώ, προτού μισθωθούν με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό τη διοργάνωση ATP και λοιπών εμβληματικών διοργανώσεων.

– Η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για σημαντικές εργασίες συντήρησης (αντικατάσταση ταρτάν στίβου, εξωτερικής περίφραξης) και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.

– Η σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ολιστική μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης.

– Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία πάρκου νερού και πολιτισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου με την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Ολυμπιονίκη στο άθλημα των κρίκων Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης.


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού


Κύριε Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί μου Παραολυμπιονίκες και Ολυμπιονίκες, φίλες και φίλοι,


Νομίζω ότι ο κάθε επισκέπτης αυτού του χώρου έχει τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα που πιστεύω ότι όλοι μας νιώθουμε και τώρα. Απ’ τη μία πλευρά περηφάνια και νοσταλγία για όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν εδώ, με αποκορύφωμα, ασφαλώς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


Και πιστεύω ότι όποιος αγαπά τον αθλητισμό κουβαλά μέσα του τις ξεχωριστές προσωπικές δικές του αναμνήσεις από το ΟΑΚΑ. Σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις παρουσιάσεις πότε ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα εγώ το στάδιο το οποίο στη συνέχεια μετετράπη σε Ολυμπιακό Στάδιο και θυμήθηκα ότι ήμουν 15 ετών, στον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Juventus του Michel Platini και του Αμβούργου. Φανατικός οπαδός της Juventus γνώρισα την πρώτη μου μεγάλη απογοήτευση και την επιβεβαίωση της κουβέντας που κάποτε είπε ο Gary Lineker ότι το ποδόσφαιρο παίζεται 11 εναντίον 11 αλλά τελικά κερδίζουν οι Γερμανοί.


Βέβαια όλοι μας κρατάμε τις εξαιρετικά δυνατές στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: την τελετή έναρξης, την τελετή λήξης, αλλά και τα όσα συνέβησαν σε αυτόν τον χώρο όταν ο ελληνικός αθλητισμός έφτασε τότε στο απόγειο των διακρίσεων του.


Το τι έγινε στη συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλες και σε όλους, το είδαμε εξάλλου να αποτυπώνεται στις εικόνες που προηγήθηκαν. Απογοήτευση έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε σήμερα, καθώς εγκαταστάσεις πολύ σημαντικές αφέθηκαν δυστυχώς στην τύχη τους. Τις φτιάξαμε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και τις ξεχάσαμε, όπως δυστυχώς συνέβη και σχεδόν με το σύνολο σχεδόν των ολυμπιακών υποδομών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, στοίχισαν στον Έλληνα φορολογούμενο σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, σε παρεμβάσεις, συντηρήσεις, που δυστυχώς -τουλάχιστον γι’ αυτόν τον χώρο- απεδείχθησαν πλημμελείς.


Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν σε τρεις μέρες, δεν θα έχουν πια πολλές σταθερές κατασκευές, γιατί ακριβώς κάποιοι μερίμνησαν για το ενδεχόμενο αυτές μετά να μην χρειαστούν.


Ενώ και στις πρόσφατες Ολυμπιάδες τα έργα έγιναν με την προοπτική να υπηρετήσουν την επόμενη μέρα στην καθημερινή ζωή της πόλης η οποία φιλοξένησε τους Αγώνες.


Με άλλα λόγια, οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν μόνον όγκο και έκταση. Αυτές τις διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας. Πρέπει να διαθέτουν και προνοητικότητα στον σχεδιασμό τους σε σχέση με τη διαρκή αθλητική αλλά και κοινωνική τους λειτουργία. Ακριβώς αυτήν την ισορροπία αποκαθιστούμε. Και εδώ αλλά και σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.


Ήδη αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού αλλά και τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για το γεγονός ότι σήμερα η εικόνα αυτού του εμβληματικού χώρου είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις καλλωπισμού του χώρου, σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την Lamda Development έχουμε δρομολογήσει το σημαντικότατο έργο της επισκευής του κολυμβητικού μας κέντρου, το οποίο στην ολοκλήρωση του θα γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, απολύτως προσβάσιμο όχι μόνο στους αθλητές μας αλλά και στα Άτομα με Αναπηρία αλλά και στους πολίτες-δημότες όχι μόνο του Αμαρουσίου αλλά όλου του λεκανοπεδίου.


Προχωρήσαμε -και τολμώ να πω ότι και με τη δικιά μου ενθάρρυνση, καθώς αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το σπορ- και στην αξιοποίηση των πολύ σημαντικών εγκαταστάσεων αντισφαίρισης, τένις. Μια παρέμβαση ιδιαίτερα σημαντική καθώς πια το τένις είναι ένα σπορ στο οποίο έχουμε την τύχη, παρότι δεν είχαμε σημαντική τενιστική παράδοση, να έχουμε δύο αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς, πρεσβευτές του αθλήματος, κάτι το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλά νέα παιδιά στο άθλημα αυτό. Πράγματι είναι άξιο απορίας πως επί τόσα πολλά χρόνια, έχοντας καταπληκτικές εγκαταστάσεις τένις, δεν είχαμε καταφέρει να προσελκύσουμε στη χώρα μας ούτε ένα σημαντικό επαγγελματικό τουρνουά τένις, κάτι το οποίο ευελπιστώ ότι με τη νέα αξιοποίησή θα αλλάξει.


Αυτά έγιναν μέσα σε δύο χρόνια. Όμως είναι σαφές ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δρομολογήσουμε μία παρέμβαση της κλίμακας που το ΟΑΚΑ πραγματικά αξίζει αν λάβει κανείς υπόψη του τον χώρο που έχουμε στη διάθεση μας αλλά και την ιδιαίτερη ιστορία του. Γι’ αυτό και εντάξαμε το Master Plan αλλά και το σχέδιο συνολικής ανάπλασης του ΟΑΚΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης, με 43 εκατομμύρια ευρώ.


Θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Σταδίου, την επισκευή του στεγάστρου του το οποίο απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση. Δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια. Και πρέπει να σας πω ότι ταλαιπωρηθήκαμε πολύ για να μπορέσουμε να βρούμε και τους κατάλληλους μελετητές οι οποίοι θα μελετήσουν την παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε, λύσαμε όμως το θέμα, έχουμε τώρα την ολοκληρωμένη σχεδόν προμελέτη. Θα προχωρήσουμε και στην εκπόνηση της μελέτης έχοντας πια στη διάθεσή μας τα αρχικά σχέδια κατασκευής, έτσι ώστε να γίνει η πιο σημαντική παρέμβαση, η οποία αφορά προφανώς την ασφάλεια του χώρου και την προστασία των αθλητών.


Θα ανακαινιστούν όμως -μίλησα ήδη για τους χώρους του υγρού στίβου- και το Κλειστό Γυμναστήριο και φυσικά το Ποδηλατοδρόμιο. Μίλησα ήδη για τα υπαίθρια γήπεδα τένις αλλά και για την σημαντικότατη παρέμβαση -ίσως την πιο σημαντική παρέμβαση για εμένα- που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, με την αξιοποίησή του με περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερη προσαρμογή σε νέες αθλητικές δράσεις. Έτσι ώστε να μη βλέπουμε αυτήν την εικόνα του ΟΑΚΑ που πέρασε κάποια στιγμή από το βίντεο -μία φωτογραφία από το αεροπλάνο, αν την προσέξατε- το ΟΑΚΑ φαίνεται από πάνω ως ένας ξερός χώρος. Δεν πρέπει να είναι έτσι, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Και όλες αυτές οι πολύ σωστές ιδέες και παρεμβάσεις έχουν ενταχθεί στο αρχικό master plan το οποίο έχουμε εκπονήσει.


Και, βέβαια, στο ίδιο πλαίσιο, θα αναδειχθούν και μέρη που διασώζονται τα οποία τα πιο πολλά είναι και παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο, στην ευρύτερη περιοχή.


Με αυτόν τον τρόπο, το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές «γειτονιές» για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού.


Και, την ίδια ώρα, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, αγαπητέ Δήμαρχε, η Βόρεια Αττική αποκτά έναν ακόμα χώρο πρασίνου, ο οποίος θα συνδέεται με ένα νοητό νήμα με την άλλη πολύ σημαντική παρέμβαση την οποία κάνουμε, στο Τατόι, στη νέα του μορφή, τα έργα προχωρούν πολύ γρήγορα. Όπως εξάλλου προχωρούν πολύ γρήγορα και στο άλλο, το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής, που δεν είναι άλλο από το πάρκο του Ελληνικού, το αναμορφωμένο νότιο μέτωπο, όπου και εκεί αξιοποιούνται παλιές ολυμπιακές εγκαταστάσεις.


Δεν θα σταθώ στις πολύ τεχνικές λεπτομέρειες, μίλησε εξάλλου γι’ αυτές αναλυτικά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, όσο στο τριπλό αποτύπωμα αυτής της παρέμβασης, το οποίο όπως σας είπα είναι καταρχάς οικολογικό, με τις νέες δενδροφυτεύσεις, τις μεταβολές στις υποδομές. Θα προσφέρουν στο ΟΑΚΑ ενεργειακή αυτονομία από καθαρές πηγές ενέργειας.


Είναι ταυτόχρονα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης, θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.


Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του, ώστε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ στην θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε τη διαχείριση του τόπου και παρέλαβε το ΟΑΚΑ στην τραγική κατάσταση για την οποία σας μιλήσαμε πριν από λίγο.


Πάνω από όλα όμως, το μεγάλο όφελος θα είναι κοινωνικό. Γιατί ταυτόχρονα με την οικολογική του αναβάθμιση, με τις νέες χρήσεις, την αύξηση των εσόδων, το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους.


Ήδη, με τα προβλήματα που έχει ο χώρος, προσελκύει σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Δείτε γύρω μας, άνθρωποι έρχονται, τρέχουν, κάνουν ποδήλατο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την παρέμβαση την οποία θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά. Εξάλλου, η πανδημία ανέδειξε όσο ποτέ την άθληση σε ανοιχτό χώρο: το τρέξιμο, το ποδήλατο, το τένις, είναι αθλήματα τα οποία λόγω της πανδημίας μπήκαν πολύ περισσότερο στη ζωή μας.


Τέλος, το νέο Ολυμπιακό Πάρκο θα γίνει ταυτόχρονα και ένα πάρκο πολιτισμού. Θα μας επιτρέπει να επισκεφτούμε το γειτονικό Ολυμπιακό Μουσείο, το οποίο θα έχω κι εγώ τη χαρά να επισκεφτώ την Παρασκευή, την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μου το περιγράφουν ως πραγματικά εξαιρετικό. Είναι άγνωστο ακόμα στο ευρύ κοινό αλλά σίγουρα είναι ένα μουσείο αντάξιο της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Ταυτόχρονα, το νέο ΟΑΚΑ θα πρέπει να είναι ένας χώρος ο οποίος θα αποτελεί λόγο επίσκεψης και για τους ξένους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας. Το ίδιο έχουν κάνει όλες οι ολυμπιακές πόλεις, οι οποίες θεωρούν το ολυμπιακό τους στάδιο και τους περιβάλλοντες χώρους ως λόγο επίσκεψης. Αυτό θα δώσει παραπάνω κίνηση στον χώρο, θα τροφοδοτήσει και περισσότερες εμπορικές χρήσεις.


Η άποψή μας ήταν και παραμένει ότι όλα τα μεγάλα έργα μιας χώρας πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά σε όλους. Διότι οι κεντρικές πολιτικές πρέπει, πάνω από όλα, να απευθύνονται στις επιμέρους ανάγκες των πολιτών. Σε μία τέτοια κατεύθυνση μπορούν, όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές, να συνεργάζονται δημιουργικά, αποτελεσματικά, δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις.


Κλείνω υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα 10 μεγάλα της δέσμης πρωτοβουλιών ενεργειακής και χωροταξικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» μπαίνει ήδη σε εφαρμογή, με τη χώρα πανέτοιμη να το υλοποιήσει. Θυμίζω ότι οι πρώτοι πόροι θα εκταμιευθούν πριν από το τέλος αυτού του μήνα, θα αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.


Να ευχηθώ λοιπόν καλή αρχή, αγαπητέ μου Υπουργέ, διοίκηση του ΟΑΚΑ. Και αφού είμαστε σε έναν χώρο με παράδοση στους αγώνες, ας ευχηθούμε να ξεκινήσουν από εδώ και τα δικά μας ρεκόρ στην προσπάθειά μας για μία νέα εικόνα τη Αθήνας, αλλά και μία νέα εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το «ΟΑΚΑ 2.0», θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε.


Σας ευχαριστώ πολύ.



Καρέ καρέ η ένοπλη ληστεία τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες

 


Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται οι δύο κακοποιοί που χθες, Τρίτη, λήστεψαν τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύει το CNN Greece οι ληστές κρατούσαν όπλο, δεν δίστασαν να απειλήσουν τον ταμία και να αρπάξουν όσα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο.

Μόλις βγήκαν από την τράπεζα, οι αστυνομικοί που είχαν αρχίσει περιπολίες και μαζικούς ελέγχους ατόμων γύρω από το κτήριο, εντόπισαν τα δύο άτομα και όταν τους έκαναν έλεγχο βρήκαν πάνω τους τα όπλα και τη λεία.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ληστειών και Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής διαπίστωσαν ότι είχαν να κάνουν με δύο άτομα που τους είχαν απασχολήσει στο παρελθόν, έναν 42χρονο και έναν 50χρονο, που είχαν πάνω τους -εκτός από το όπλο και τα χρήματα- είδη αμφίεσης και ένα κινητό τηλέφωνο.


Ο 42χρονος είχε δραπετεύσει στις 20 Ιανουαρίου 2020 από φυλακές της χώρας όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης για κλοπή και παράνομη είσοδο στη χώρα. Επιπλέον σε βάρος υπήρχε και ένταλμα σύλληψης για ληστεία που είχε γίνει στη Μεσσηνία.




Μίνα Καραμήτρου 

Πηγή : cnn.gr



Εμβόλιο: Τρίτη δόση από τον Σεπτέμβριο εξετάζει η κυβέρνηση με Pfizer και Moderna

 


Τρίτη επαναληπτική δόση του εμβολίου του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει μέσα στον Αύγουστο για την τρίτη δόση του εμβολίου από τον Σεπτέμβρη, με πρώτους τους υγειονομικούς και στη συνέχεια να ακολουθούν σταδιακά όλες οι ηλικιακές ομάδες, με αρχή από τους ηλικιωμένους.

Η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει μόνο με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ μελετάται να σταλεί ενημερωτικό SMS σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση, σε ημερομηνία που θα εξαρτάται και από το πότε πραγματοποίησαν τη δεύτερη δόση.

Μάλιστα η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το STAR, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων των εμβολίων.



Στο Σύνταγμα αρνητές και ακροδεξιοί - Στα Προπύλαια ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές


 

Ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και ψεκασμένοι κάθε είδους συγκεντρώθηκαν εχθές χωρίς μάσκες και χωρίς αποστάσεις για δείξουν πόσο ανεύθυνοι και επικίνδυνοι είναι.

Συμπαράσταση στους ψεκασμένους αρνητές έκαναν ακροδεξιές ομάδες στο Σύνταγμα και ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε περισσότερες από πέντε προσαγωγές, για τα επεισόδια που προκάλεσαν αυτές οι ομάδες στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια στη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών.



Σε κάποια στιγμή που τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν από την λεωφόρο Αμαλίας, γιατί παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία, άρχισαν να πετούν προς την πλευρά των αστυνομικών μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψεις νερού με το ειδικό όχημα και περιορισμένη χρήση χημικών.

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν και το απόγευμα στα Προπύλαια, όπου είχαν συγκεντρωθεί, ακροαριστεροί του αντιεξουσιαστικού χώρου, πρός συμπαράσταση στους αρνητές και τους ακροδεξιούς.



Οι ΗΠΑ παραπέμπουν τα Βαρώσια στο ΣΑ του ΟΗΕ

 


Την έντονη καταδίκη, αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει έμπρακτα στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Άγκυρας αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια. Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριαν σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων καθώς η Γαλλία έχει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον τρέχοντα μήνα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Γιαυτό τους απαξιώνει ο κόσμος! Κατάπτιστο Fake news από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ψυχογιό

 


Ψεύτες, στήνουν fake news νομίζοντας ότι θα πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά αυτό που καταφέρνουν είναι να τους σιχαίνεται περισσότερο ο κόσμος και να μην θέλει ούτε να τους βλέπει.

Το Fake news ήρθε αυτή την φορά απο τον Γ. Ψυχογιό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αριστερές ιστοσελλίδες και εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ που εννέα στα δέκα άρθρα είναι Fake news.

Το Fake news αναφερόταν σε ένα δήθεν υβριστικό tweet που δήθεν ανήρτησε ο Θάνος Πλεύρης, με χυδαίους χαρακτηρισμούς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το Fake news, το πήραν αριστερές σελίδες και «τρολς» του διαδικτύου των 0,60 λεπτών του ευρώ και το διακινούν με παραποιημένη φωτογραφία ενός tweet που εμφανίζεται να έκανε στο παρελθόν ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. 

Το συγκεκριμένο ψεύτικο tweet ανέβασε σε ανάρτησή του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, γράφοντας: "Κι επειδή όλοι δίνουν συγχαρητήρια σήμερα στον Γιάννη, καλό είναι να θυμόμαστε τι έλεγαν το 2015 εν ενέργεια βουλευτές της ΝΔ."



Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον Θάνο Πλεύρη ο οποίος τον διέψευσε γράφοντας στο twitter: 

"Κε ⁦@g_psychogios φαντάζομαι θα κατεβάσετε αυτήν την ανάρτησή σας από το FB που είναι ψευδής και συκοφαντική για το πρόσωπό μου" 

 


Λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε την ανάρτηση του αλλά επειδή είναι γνήσιος Συριζαίος χωρίς ίχνος ηθικής, δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Πλεύρη.

Το left.gr του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβασε άρθρο με τίτλο "Αμηχανία στη ΝΔ μετά τον θρίαμβο Αντετοκούνμπο - Καταπίνουν τις παλιές ειρωνείες", στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και το ανεκδιήγητο tweet. Στη συνέχεια και αφού τους πήραν χαμπάρι το tweet αφαιρέθηκε από το άρθρο, χωρίς να ζητήσει ούτε η εφημερίδα συγνώμη γιατί απλά είναι ΣΥΡΙΖΑ και η ηθική δεν υπάρχει ούτε σαν λέξη στο αριστερό λεξιλόγιο τους.

Το αρχικό άρθρο των Συριζαίων :