Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Η Γεροβασίλη με εξώδικο απειλεί την Καθημερινή : Απάντηση «Δεν ανακαλούμε το δημοσίευμα για το Μάτι»



Η Γεροβασίλη βλέποντας ότι ήρθε η ώρα της απειλεί με εξώδικο την «Καθημερινή» για να αποσύρει το δημοσίευμα!!

Η εφημερίδα «Καθημερινή» απάντησε στο εξώδικό που απέστειλε η στριμωγμένη από τις αποκαλύψειςγια το Μάτι  Όλγα Γεροβασίλη :

Η «Κ» αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. 

Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η κ. Γεροβασίλη απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα  που αποκάλυψε τα ηχητικά ντοκουμέντα της υπόθεσης στο Μάτι, με τις πιέσεις που δεχόταν ο πραγματογνώμονας προκειμένου να μην αποδώσει ευθύνες στους ανωτέρους του στο πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά.



Αυτή είναι η αριστερά Τόσκας για τη φωτιά στα Κύθηρα: Αντί για ευχαριστώ υπήρξε κριτική



Με αφορμή τις ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις για την τραγωδία στο Μάτι και τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή, ανατρέξαμε στις συνεντεύξεις που έδινε την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017 ο τότε Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.   

Τον Αύγουστο του 2017 κάηκαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης στο νησί με τη φωτιά να καίει επί τρία συνεχόμενα ημερόνυχτα.

Την ίδια ώρα. ο Νίκος Τόσκας επέλεγε να επιτεθεί στην κριτική της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και δήλωνε: "Μόνο ντροπή προκαλεί η στάση της Ν.Δ." 

Ο κ. Τόσκας είχε κατηγορήσει και τον δήμαρχο Κυθήρων ότι σε συνεννόηση με τη Ν.Δ. έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας "μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα", ενώ διαβεβαίωνε πως "Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτουμε".




Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέρχεται στο θέμα με ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρακτορείο FM, και "φωτογραφίζοντας" την περίπτωση της φωτιάς στα Κύθηρα, δήλωνε:

"Υπήρξαν και κάποιες μεγαλύτερες πυρκαγιές, υπήρξε και κάποια επικοινωνιακή εκμετάλλευση, υπήρξε και μία μοναδική περίπτωση, στα δύο χρόνια που είμαι στο υπουργείο, που, αντί για ευχαριστώ που διαθέσαμε όλα τα μέσα, υπήρξε κριτική".



Σε επιβεβαίωση των όλων κυνικών αποκαλύψεων, ο δήμαρχος των Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες που επιβεβαιώνουν τα όσα σοκαριστικά ακούγονται για τη φωτιά τον Αύγουστο του 2017 στα Κύθηρα.

Αρχικά ο κ. Χαρχαλάκης υπενθύμισε ότι το 2017 «συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα».

«Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα ενάερια ερχόντουσαν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκε επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν» συνέχισε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Ο κ. Χαρχαλάκης παρουσίασε, μάλιστα, και την «ομολογία» Βασιλειάδη, του υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο οποίος ήρθε στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.

«Το Σάββατο εκείνο το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:

« - Κύριε υπαρχηγέ νομίζω ότι τελειώσαμε
 - Κύριε αντιδήμαρχε τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε»

Η φωτιά είχε σβήσει αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Έχω ήδη ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους και θα προκαλέσει νομικό σεισμό αυτά που θα αποκαλυφθούν. Τρια χρόνια μετά δεν με έχει καλέσει ούτε ένας αστυφύλακας να δώσω μια κατάθεση. Έχω ζητήσει από την Πυροσβεστική πόρισμα δεν μου έχουν απαντήσει. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν καλέσει για κατάθεση ούτε εμένα ούτε τον αντιδήμαρχο πολιτικής Προστασίας. Αυτό και μόνο δηλώνει πρόθεση συγκάλυψης. Με καλούν για μια φωτιά που έκαψε 150 τ.μ. να δώσω κατάθεση και για χιλιάδες στρέμματα δεν μου έχουν ζητήσει καμία κατάθεση» κατέληξε ο δήμαρχος Κυθήρων.


O δήμαρχος Κυθήρων σε ανάρτησή του στο facebook δηλώνει αποφασισμένος να αποδοθούν ευθύνες.


Πηγή




Μήνυμα του Πρωθυπουργού για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο



Σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο.

Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Αλλά κι ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος.

Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα. Απέναντι σ’ αυτά τα δεδομένα, ο Ελληνισμός αντιδρά με ωριμότητα κι αποφασιστικότητα. Με πίστη στη δικαιοσύνη και στην επανέναρξη ενός διαλόγου που θα φέρει βιώσιμη λύση στο μαρτυρικό νησί.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε το σύνθημα «Δεν ξεχνώ». Αγωνιζόμαστε για μία Κύπρο ενωμένη και ευρωπαϊκή. Για μία Ελλάδα που θα προοδεύει με πυξίδα το Δίκαιο, σε αρμονία με τους γείτονές της. Και για μία Μεσόγειο γόνιμης Ειρήνης.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν επιτρέπουμε στη λήθη να γίνεται εμπόδιο στη λύση.


Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογείται για τις νέες αποκαλύψεις βγάζει προκλητικές ανακοινώσεις χωρίς ίχνος ηθικής


Ακροαριστερή συμμορία ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής προκαλεί περισσότερο τους πολίτες με ανακοινώσεις.

Η μία αποκάλυψη πίσω από την άλλη δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο του επικίνδυνου ακροαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, και δεν υπάρχει ούτε μία λέξη συγνώμης από τους ακροαριστερούς με πρώτο τον αρχηγό της συμμορίας Αλέξη Τσίπρα.

Αδιαφορώντας για τις μαγνητοφωνημένες αποκαλύψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοινώσεις κάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα.

Η προκλητική δήλωση της συμμορίας του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να πιστέψει ο ελληνικός λαός ότι είναι θέμα Ν.Δ οι αποκαλύψεις συγκάλυψης του εγκλήματος στο Μάτι : «Η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης. Επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε ΓΓ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας. Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την  οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις έρευνες για το Μάτι. Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για έγκλημα συγκάλυψης και κάλεσε την Όλγα Γεροβασίλη να δώσει εξηγήσεις.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την «Καθημερινή».

Σύμφωνα με αυτά:

Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος,
Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και
Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.
Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.

Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».




Έκλεβαν μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ και τους πουλούσαν


Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να αποδημήσει πλήρως τη δράση (2) εγκληματικών οργανώσεων - ενταγμένων στο ίδιο εγκληματικό δίκτυο - που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε κλοπές μετασχηματιστών από υποσταθμούς του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και στην περαιτέρω παράνομη διοχέτευση του χαλκού που εμπεριέχουν στο εμπόριο.

Για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 35 άτομα, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε  η εμπλοκή ακόμα 9 ατόμων.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που χειρίστηκε την υπόθεση, έχει εξιχνιάσει μέχρι τώρα 119 εξακριβωμένες περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.

Προηγήθηκε πολύμηνη, μεθοδική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν στοιχεία ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών (criminal intelligence analysis), σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ειδικών ανακριτικών τεχνικών ανάλυσης γεωγραφικών και οπτικοακουστικών δεδομένων, λόγω της εκτεταμένης δράσης του εγκληματικού δικτύου σε πολλές περιοχές.

Χρονικά το εγκληματικό δίκτυο δραστηριοποιείτο συστηματικά τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχοντας αναπτύξει πολυεπίπεδη δράση σε όλα τα στάδια των παράνομων ενεργειών του, από τις προπαρασκευαστικές πράξεις για την αφαίρεση των μετασχηματιστών, μέχρι και την παράνομη διοχέτευση των υλικών στο εμπόριο.

Η μεθοδολογία δράσης, το modus operandi των μελών του εγκληματικού δικτύου προσδιορίζεται – συνοπτικά - ως εξής:

αρχικά κατόπτευαν αγροτικές δυσπρόσιτες περιοχές και εντόπιζαν υποσταθμούς του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., με μετασχηματιστές πρόσφορους για αφαίρεση,
δρούσαν και αφαιρούσαν τους μετασχηματιστές κυρίως νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες,
χρησιμοποιούσαν γάντια προκειμένου να μην ανιχνεύονται αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA),
προκαλούσαν βραχυκύκλωμα, με ειδικά διαμορφωμένο εργαλείο κοντάρι για τη διακοπή παροχής ρεύματος,
με ειδικά εργαλεία έκοβαν τα σύρματα - καλώδια που ενώνουν τον μετασχηματιστή του υποσταθμού με τις κολώνες,
αποσύνδεαν τον μετασχηματιστή από τις βάσεις του και εξουδετέρωναν τις ασφάλειες,
έριχναν στο έδαφος τον μετασχηματιστή, έλκοντάς τον και αφαιρούσαν από το εσωτερικό του τα χάλκινα πηνία του,
μετέφεραν τα αφαιρεθέντα χάλκινα πηνία, κυρίως σε παράνομες επιχειρήσεις (SCRAP) του εγκληματικού δικτύου, όπου
με διάφορες μεθόδους επεξεργάζονταν το χαλκό και τον προωθούσαν στο εμπόριο, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.
Μάλιστα για την καλύτερη οργάνωση στην επίτευξη των στόχων τους, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου είχαν κατανεμηθεί σε τρεις επιμέρους εξειδικευμένες ομάδες και λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους, και συγκεκριμένα:

στην «επιχειρησιακή ομάδα», που αναλάμβανε το κυρίως έργο των κλοπών,
στην «ομάδα υποστήριξης», με αντικείμενο τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και γενικότερα την υποστήριξη της επιχειρησιακής ομάδας και
στην «ομάδα τελικού προορισμού», που αναλάμβανε την περαιτέρω διάθεση των κλαπέντων.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση θα δοθούν από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το κόστος κάθε μετασχηματιστή, μαζί με το κόστος εργασίας και αντικατάστασης ξεπερνούν τις (5.000) ευρώ. Με βάση τα δεδομένα αυτά η αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ξεπερνά τις (450.000) ευρώ, με τη συνολική ζημία για τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. να εκτιμάται στις (900.000) ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κομμάτια από καλώδια χαλκού, συνολικού βάρους 183 κιλών.
(3) χάλκινα πηνία από μετασχηματιστή συνολικού βάρους 168 κιλών, τα οποία προέρχονταν από κλοπή μετασχηματιστή από υποσταθμό του (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) στα Μέγαρα που τελέστηκε κατά τις βραδινές προς πρωινές ώρες της 14-15/07/2020.
Επίσης ακολούθησε έρευνα εντός του χώρου που κατέληξε το όχημα, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:








πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων,
(2) κυνηγετικές καραμπίνες,
(23) φυσίγγια κυνηγετικής καραμπίνας
ηλεκτρονική ζυγαριά τύπου «πλάστιγγα»
Το δεύτερο όχημα κατέληξε σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο. Ο χώρος αποκλείστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής όπου ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους δύο επιβαίνοντες του οχήματος καθώς και τον παραλήπτη των κλεμμένων χάλκινων πηνίων .

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

φορητός τροχός
(2) μπαταρίες και
(2) δίσκοι κοπής
Επίσης, από την έρευνα που διενεργήθηκε στο εσωτερικό της εταιρείας που κατέληξε το όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(7) κάλυκες φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων
συσκευή βιντεοσκόπησης-καταγραφής συνδεδεμένη με κύκλωμα καμερών ασφαλείας που κατέγραφαν εσωτερικά κι εξωτερικά το χώρο.
Παράλληλα σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έτερη εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευή βιντεοσκόπησης-καταγραφής συνδεδεμένη με κύκλωμα καμερών ασφαλείας που κατέγραφαν εσωτερικά κι εξωτερικά το χώρο.

Συνολικά διενεργήθηκαν:

(12) κατ’ οίκον έρευνες
(2) έρευνες σε εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων
(2) έρευνες σε αυτοσχέδιους χώρους συγκέντρωσης – επεξεργασίας μετάλλων
Επίσης, από τις παραπάνω έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(14) οχήματα
(2) καραμπίνες με (24) φυσίγγια
(9) πηνία χαλκού συνολικού βάρους (686) κιλών με καλώδια χαλκού βάρους (183) κιλών
πλήθος κινητών τηλεφώνων
πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων
το χρηματικό ποσό των 6.877 ευρώ και
πλάστιγγα – ζυγαριά

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και στο πλαίσιο της αναπτυχθείσας συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος , αρμόδια κλιμάκια μετέβησαν στους υπό έρευνα χώρους συγκέντρωσης και επεξεργασίας μετάλλων, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, για τις οποίες θα επιβληθούν σχετικά πρόστιμα.

Σημειώνεται, ότι ορμητήριο των δύο (2) εγκληματικών ομάδων ήταν η Δυτική Αττική.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παρακώλυσης λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων, των φθορών κατ’ εξακολούθηση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, των κλοπών ηλεκτρικής ενέργειας, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα όπλα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν την 17-07-2020 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.








Δήμαρχος Κυθήρων : θα πάνε φυλακή κυνική ομολογία αίσχους, ντροπής, αηδίας, ανηθικότητας, βρωμιάς, προμελετημένου εγκλήματος, σύστασης συμμορίας


Χαρακτήρισε τους διαλόγους που αποκάλυψε η Καθημερινή, «κυνική ομολογία αίσχους, ντροπής, αηδίας, ανηθικότητας, βρωμιάς, προμελετημένου εγκλήματος, σύστασης συμμορίας».

«Άκουσα όλο το διάλογο. Μου προκαλεί εμετό. "Έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη άφησε τα Κύθηρα χωρίς εναέρια". Κυνική ομολογία αίσχους, ντροπής, αηδίας, ανηθικότητας, βρωμιάς, προμελετημένου εγκλήματος, σύστασης συμμορίας», έγραψε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Θα πάει κόσμος φυλακή. Τελεία και παύλα. Για τα 32.000 στρέμματα που κάηκαν στο νησί. Για τους απλούς πυροσβέστες και εθελοντές που έλιωσαν οι μπότες τους. Για τους Τσιριγώτες που χτυποκαρδούσαν. Για τους εφιάλτες και τα ψυχολογικά που μας άφησαν αυτές οι ημέρες του 2017. Για τα πεύκα που φύτεψαν οι μικροί Κυθήριοι το 1970 και έγιναν στάχτη σε λίγα λεπτά. Για να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό που ζήσαμε», τονίζει ο δήμαρχος Κυθήρων.


Stratos Charchalakis
13 ώρες πριν
Άκουσα όλο το διάλογο. Μου προκαλεί εμετό.
"Έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη άφησε τα Κύθηρα χωρίς εναέρια".
Κυνική ομολογία αίσχους, ντροπής, αηδίας, ανηθικότητας, βρωμιάς, προμελετημένου εγκλήματος, σύστασης συμμορίας. 
...Δείτε περισσότερα


Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Χαρχαλάκη:

«Άκουσα όλο το διάλογο. Μου προκαλεί εμετό.

"Έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη άφησε τα Κύθηρα χωρίς εναέρια".

Κυνική ομολογία αίσχους, ντροπής, αηδίας, ανηθικότητας, βρωμιάς, προμελετημένου εγκλήματος, σύστασης συμμορίας.

Ο πρώην Α/ΠΣ Ματθαιόπουλος, που δυστυχώς πριν κάποιους μήνες είχα συναντήσει και κατ΄ ιδίαν, σε ένα ρεσιτάλ αίσχους και βούρκου δυνάμει προσωπικής εντολής της τότε Υπουργού Γεροβασίλη κατά ομολογία του ιδίου, επιβεβαιώνει τα όσα λέγαμε το 2017 για το μπάχαλο και την έλλειψη εναέριων μέσων για να δεχθούμε τότε (εγώ προσωπικά) τις αήθεις επιθέσεις του ανεπαρκέστατου Τόσκα (σκετό, χωρίς "κ"). Τώρα ήρθε η ώρα της επιβεβαίωσης των όσων λέγαμε.

Θα εξαντλήσω κάθε νόμιμο μέσο κατά παντός υπευθύνου. Θα μπουν στο κάδρο των ευθυνών πρώην Υπουργοί, Αρχηγοί, Επιτελάρχες, αυτοί που κατά το νόμο είναι υπεύθυνοι γιατί το παραμύθι των Αυτοδιοικητικών-πυροσβεστών πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Θα κινητοποιήσω ΟΛΟΥΣ τους Κυθήριους νομικούς και δεν θα αφήσω άψαχτο ούτε καπάκι από στυλό.

Θα πάει κόσμος φυλακή. Τελεία και παύλα. Για τα 32.000 στρέμματα που κάηκαν στο νησί. Για τους απλούς πυροσβέστες και εθελοντές που έλιωσαν οι μπότες τους. Για τους Τσιριγώτες που χτυποκαρδούσαν. Για τους εφιάλτες και τα ψυχολογικά που μας άφησαν αυτές οι ημέρες του 2017. Για τα πεύκα που φύτεψαν οι μικροί Κυθήριοι το 1970 και έγιναν στάχτη σε λίγα λεπτά. Για να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό που ζήσαμε. Για τα εκατομμύρια που ξόδεψε το Ελληνικό Κράτος για να σβήνει επί 1 βδομάδα μια φωτιά που θα μπορούσε να έχει σβηστεί μέσα σε 2 ώρες, στερώντας αυτά τα λεφτά από φτωχούς, άστεγους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους και πραγματικούς πρόσφυγες.

Για την Ελλάδα που ΔΕΝ είναι αυτή που νομίζει ο Ματθαιόπουλος, είναι ΑΛΛΗ... Αυτή που θέλουμε εμείς!».








Μητσοτάκης : «Ανατριχιαστικά όσα αποκαλύπτονται για το Μάτι -Υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης»



Σοκαρισμένος από τις αποκαλύψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται μετά τις αποκαλύψεις-σοκ για όσα δραματικά έγιναν στο Μάτι πριν δύο χρόνια, στην φονική πυρκαγιά με τους 102 νεκρούς.

«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», τόνισε σοκαρισμένος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεργάτες του για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» για την τραγωδία στο Μάτι.



Νέος πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις νέες αποκαλύψεις της Καθημερινής




Τρέμουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις νέες αποκαλύψεις που δείχνουν με τον χειρότερο τρόπο το πώς κυβερνούσε το ακροαριστερό καθεστώς Τσίπρα.

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» για τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη και πολιτική θύελλα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος, ενώ παράλληλα ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία λεπτομερώς αναφέροντας τα διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.

Η μήνυση του θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας, η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Παράλληλα ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροςβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και λοιπά) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.




Στα χέρια ανακριτή η υπόθεση Παπαγγελόπουλου


Πριν από δύομισι χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2018, όταν έφθανε στη Βουλή ο φάκελος με τους δέκα πολιτικούς που εφέροντο ως δωρολήπτες στο σκάνδαλο της Novartis, είχε προκληθεί πολιτική θύελλα. Δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί η εικόνα του Παναγιώτη Πικραμμένου, πρώην πρωθυπουργού, μέσα στο Κοινοβούλιο, όταν με συντριβή επιχειρούσε να δηλώσει το αυτονόητο, ότι δεν ήταν δωρολήπτης και δεν είχε σχέση με το σκάνδαλο και τη Novartis. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των εξελίξεων, η κυβέρνηση άλλαξε και η υπόθεση για την εμπλοκή των πολιτικών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν στραφεί δικαστικά και είχαν με οργή αντιδράσει, πήρε τον δρόμο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης.

Κεντρικό πρόσωπο των ερευνών της Βουλής, ο πρώην υπουργός (αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος επί θεμάτων διαφθοράς) Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Εκείνος που είχε δηλώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενος στον φάκελο με τους πολιτικούς, ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Ομως πριν ακόμα αρχίσει η έρευνα της Βουλής, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που τώρα πλέον είναι κατηγορούμενη για βαριά αδικήματα, είχε βάλει η ίδια στο αρχείο, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, την υπόθεση για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς, που είχε ερευνήσει με βάση μόνον τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και με αμφιλεγόμενους χειρισμούς. Μεταξύ εκείνων που η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Παναγιώτης Πικραμμένος και άλλοι. Εμειναν σε εκκρεμότητα –και είναι ακόμα– ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ για τον Ανδρέα Λοβέρδο έχει κινηθεί ποινική δίωξη.

Με αυτά τα δεδομένα, η Βουλή ξεκίνησε τις δικές της έρευνες για το τι έγινε με την ενοχοποίηση των πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, με μόνα στοιχεία τις αόριστες και ασαφείς καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, από τους οποίους ήδη ο ένας έχει μόνος του αποχαρακτηριστεί. Η έρευνα ξεκίνησε αλλά δεν έμεινε μόνον στη Novartis. Η κοινοβουλευτική έρευνα έφερε στο φως και άλλες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, ενώ οι καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για ύπαρξη οργανωμένης συμμορίας που έδρασε για την ενοχοποίησή του προκάλεσαν νέα έρευνα της προανακριτικής επιτροπής και διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Είναι ίσως η μοναδική φορά που έρευνα της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, που περιγράφεται στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ως «παραδικαστική δραστηριότητα με πολιτική κάλυψη» που φθάνει έως τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κατάληξη των ερευνών της Βουλής, με το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηψίας αλλά και του ΚΙΝΑΛ οδηγεί στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου για οκτώ βαριά αδικήματα που σχετίζονται με όσα έχουν προκύψει για τη Novartis, όπου φέρεται ως ηθικός αυτουργός της ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών, αλλά και τις καταγγελίες εισαγγελέων εν ενεργεία για παρεμβάσεις στο έργο τους και βέβαια τις καταγγελίες Μιωνή. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός επωμίζεται πλέον όλο το βάρος της ποινικής ευθύνης για παραδικαστική δραστηριότητα, καθώς το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας  αποδίδει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον τότε πρωθυπουργό, αλλά ποινικές μόνον στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους συμμετόχους του, μη πολιτικά πρόσωπα, εισαγγελείς Διαφθοράς και δημοσιογράφους. Η υπερψήφιση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και εκείνου του ΚΙΝΑΛ (τάσσεται επίσης υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου) θεωρείται δεδομένη από την Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει την προσεχή εβδομάδα, ανοίγοντας τις διαδικασίες που μπορεί να φθάσουν ώς το Ειδικό Δικαστήριο.

Μετά την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, η Βουλή αναμένεται, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος δεν άλλαξε ούτε στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, να κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο. Το συμβούλιο αυτό θα επιλέξει τον ανακριτή, από τον Αρειο Πάγο, και θα ξεκινήσει η δικαστική αξιολόγηση του τεράστιου υλικού που έχει συγκεντρωθεί από τις έρευνες της Βουλής, που υπήρξαν πολύμηνες, ουσιαστικές και σε βάθος.

Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Ιωάννης Μπούγας, δικηγόρος στο επάγγελμα, έδωσε μαζί με τους συναδέλφους του καλά δείγματα γραφής τόσο κατά τη διάρκεια των ερευνών όσο και στη σύνταξη του πορίσματος που θεωρείται από νομικούς εμπεριστατωμένο.

Δίωξη και στην Τουλουπάκη

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, βεβαίως, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και προβάλλει ήδη σειρά ακυροτήτων για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ομως η βαριά ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Δικαιοσύνη εις βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη (φέρεται ως φυσικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών) ασκεί σημαντικότατη επιρροή και στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου.

Το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη και όχι η Βουλή, με μια κυβερνητική πλειοψηφία, της αποδίδει βαρύτατες ποινικές ευθύνες για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, όπου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ως ηθικός της αυτουργός, έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία. Αλλωστε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής που έκανε την έρευνα για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, παραγγέλλοντας τη δίωξή της για σειρά αδικημάτων, συγκαταλέγεται στους ικανότερους εισαγγελικούς λειτουργούς με εμπειρία δεκαετιών και ικανότητες που δεν αμφισβητούνται.

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει όμως το γεγονός ότι υπήρξε άλλη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη από τον άλλο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη που δεν της απέδωσε ποινικές ευθύνες. Ομως από την ισχύουσα νομοθεσία μόνον η δίωξη λαμβάνεται υπόψη, όταν είναι δύο οι εισαγγελείς, και δεύτερο πόρισμα κανονικά δεν επιτρέπεται να υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ελένη Τουλουπάκη –και όχι οι συνεργάτες της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, για αυτούς δεν προέκυψαν ενδείξεις για ποινικά αδικήματα– βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με κατηγορίες που την οδηγούν εκτός της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Η σχετική διαδικασία επιλογής άλλου εισαγγελέα για τη νευραλγική αυτή θέση θα δρομολογηθεί στον Αρειο Πάγο σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα το πιθανότερο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές (τα δικαστήρια κλείνουν σε λίγες ημέρες).

Παράλληλα θα κινηθεί εις βάρος της και πειθαρχική δίωξη από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ενώ η ίδια η εισαγγελέας Τουλουπάκη έχει κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και για άκυρη διαδικασία, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει δικαστικά. Πάντως, είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά μας χρονικά που εισαγγελέας αρμόδια για θέματα Διαφθοράς αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για παραβίαση της νομιμότητας και ενοχοποίηση αθώων.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέες καταγγελίες σοκ για την 33χρονη: «Μας βίασε στο διαμέρισμά της» καταγγέλλουν 2 γυναίκες




Νέες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από δύο γυναίκες για την 33χρονη που ήδη βρίσκεται στη φυλακή για την απαγωγή της 10χρονης μαθήτριας στην Θεσσαλονίκη με τους αστυνομικούς να  προσπαθούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος…

‘Oπως αποκαλύπτει η εφημερίδα REALNEWS δύο γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη, προσήλθαν στην Ασφάλεια, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της 33χρονης και  υποστήριξαν ότι τις παρέσυρε στο διαμέρισμά της ….και αφού τις νάρκωσε τις κακοποίησε σεξουαλικά.

Οι καταγγέλλουσες υποστηρίζουν πως στο πλαίσιο της γνωριμίας τους βρέθηκαν στο σπίτι της 33χρονης – όπου πιθανότατα τις νάρκωσε… ρίχνοντας κάτι στο ποτό τους – και στη συνέχεια …. τις βίασε. Ακόμη διερωτώνται μήπως όλα αυτά βιντεοσκοπήθηκαν.

Οι Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσπαθούν να δουν τι μπορεί να διασωθεί από τον υπολογιστή της 33χρονης, τον οποίο και διέλυσε πριν την συλλάβουν. Ψάχνουν να δουν αν εμπλέκεται σε κυκλώματα διακίνησης πορνογραφικού υλικού.


Πηγή


Εκτός εαυτού ο Μακρόν στη Σύνοδο - Τα «έψαλε» σε Κουρτς και Ρούτε 


Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.


Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν.

Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση».

«Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία», κατ’ αυτήν την τελευταία πηγή.

Οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και τρεις ημέρες όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων. Το σχέδιο ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά ότι θα δοθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως ενισχύσεις, τα 325 απευθείας σε κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν τα εθνικά τους σχέδια, με την πιθανότητα χορηγήσεων δανείων ύψους άλλων 250 δισεκατομμυρίων.

Αλλά οι λεγόμενοι ολιγαρκείς και η Φινλανδία θέλουν το ποσό της βοήθειας να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.

Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό όμως παραμένει υπερβολικά υψηλό για τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο σχέδιο, σύμφωνα με αρκετές αντιπροσωπείες.

Το δείπνο διακόπηκε και γίνονται ιδιαίτερες συναντήσεις σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Οι «ολιγαρκείς» συζητούν για να συντονίσουν τη στάση τους, γνωστοποίησε ο αυστριακός καγκελάριος μέσω Twitter, μεταφορτώνοντας μια φωτογραφία από τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντά πολλούς από τους πρωταγωνιστές σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Σουδάν: Συνελήφθησαν 160 «μισθοφόροι» καθ’ οδόν προς τη Λιβύη



Οι σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περίπου 160 πρόσωπα που ετοιμάζονταν να περάσουν τα σύνορα με τη Λιβύη για να συμμετάσχουν ως «μισθοφόροι» στη σύρραξη στην εμπόλεμη χώρα της βόρειας Αφρικής, ανακοίνωσε χθες Κυριακή (19/7) παραστρατιωτική οργάνωση υπό τις διαταγές μέλους της μεταβατικής κυβέρνησης του Σουδάν.

«Μεικτές δυνάμεις ασφαλείας τοποθετημένες στα σουδανολιβυκά σύνορα συνέλαβαν 160 πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο αλλοδαπούς, που πήγαιναν να πολεμήσουν ως μισθοφόροι στη Λιβύη», ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Οι ΔΤΥ δεν διευκρίνισαν για λογαριασμό ποίου από τα εμπόλεμα μέρη πήγαιναν οι άνδρες αυτοί να πολεμήσουν στη Λιβύη, ούτε τις εθνικότητες των δύο αλλοδαπών.


Της παραστρατιωτικής οργάνωσης αυτής ηγείται ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, μέλος του κυβερνώντος Συμβουλίου Μετάβασης του Σουδάν.

Στο Σουδάν συνεχίζεται η εύθραυστη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019 από τον στρατό.

«Το να στέλνονται Σουδανοί να πολεμήσουν ως μισθοφόροι στη Λιβύη είναι εντελώς απαράδεκτο», ανέφερε ο Τζάντο Χαμντάν, διοικητής των ΔΤΥ στο Βόρειο Νταρφούρ.

«Επιτηρούμε και ασφαλίζουμε τα σύνορα με τη Λιβύη για να καταπολεμούμε την παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων και όλες τις διασυνοριακές παράνομες δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, ειδικοί του ΟΗΕ σημείωναν πως πολλοί Άραβες, ιδίως από την περιφέρεια του Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν), όπου επικρατεί αναταραχή εδώ και δεκαετίες, καθώς και από το γειτονικό Τσαντ, πολεμούν ως «μισθοφόροι» στη Λιβύη.

Οι ίδιοι ειδικοί εξηγούσαν πως ανήκουν σε διάφορες φυλές, από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των μελών των ΔΤΥ, ωστόσο πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία» που να τεκμηριώνουν ότι η παραστρατιωτική οργάνωση είναι η ίδια ανεπτυγμένη στη Λιβύη.

Ένοπλες οργανώσεις του Νταρφούρ που συμμετέχουν στη σύρραξη στη Λιβύη «έχουν πάρει μέρος σε διάφορες συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό και των δύο αντίπαλων πλευρών που αναμετρώνται στη Λιβύη», κατά την εκτίμηση των ειδικών των Ηνωμένων Εθνών.

Η περιφέρεια του Νταρφούρ αποτέλεσε θέατρο ενός εξαιρετικά αιματηρού πολέμου μεταξύ ανταρτών και των δυνάμεων του στρατηγού Όμαρ Ελ Μπασίρ τη δεκαετία του 2000.

Στο Νταρφούρ συνεχίζουν ακόμη να μαίνονται αιματηρά βίαια επεισόδια, κυρίως μεταξύ αντίπαλων φυλών.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει έδρα την Τρίπολη, κατηγορεί σουδανικές παρατάξεις ότι στέλνουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν στις τάξεις των δυνάμεων του αντιπάλου της, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι σουδανικές αρχές διαψεύδουν την κατηγορία.

Την 28η Ιουνίου, σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στο Νταρφούρ άλλους 122 σουδανούς «μισθοφόρους», ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, καθώς πήγαιναν στη Λιβύη να πολεμήσουν.

Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πηγή


Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζουν τα εκκαθαριστικά του φόρου στο Taxisnet


Αυξάνονται οι δόσεις και δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρους εισοδήματος -Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη πληρώσει -Τα σενάρια για παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Μέσα στις επόμενες ήμερες οι φορολογούμενοι θα δουν στο Taxisnet τις νέες προθεσμίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος αλλά και τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του με την παροχή έκπτωσης 2%. Προς το παρόν στο Taxisnet εμφανίζονται οι τυπικές προθεσμίες που ισχύουν κάθε χρόνο, δηλαδή οι 3 διμηνιαίες δόσεις χωρίς έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή. Όμως η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νεα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Έτσι:

-ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα μπορεί εξοφληθεί φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021 (βλ. Πινάκα).

-οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος στο σύνολό του έως το τέλος Ιουλίου, δηλαδή εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, θα έχουν έκπτωση 2% στο συνολικό οφειλόμενο. Όσοι έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ θα πρέπει να περιμένουν τις σχετικές ανακοινώσεις. Οι πληροφορίες να αναφέρουν πως, είτε θα δουν την έκπτωση 2% που δικαιούται να επιστρέφεται στο τραπεζικό λογαριασμό τους, είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλή τους για ΕΝΦΙΑ.

Στο μεταξύ, όσοι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν πληρώσει το φόρο μπορούν να περιμένουν τις αλλαγές και όταν αυτές ανακοινωθούν, να αναζητήσουν την νέα ταυτότητα οφειλής τους στο Taxisnet, στην κατηγορία “προσωποποιημένη πληροφόρηση”. Όσοι πάλι θέλουν να εξοφλήσουν το φόρος εφάπαξ πριν βγουν τα νέα εκκαθαριστικά, μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την έκπτωση του 2%, να την αφαιρέσουν και να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό.

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα. Η προκαταβολή φόρου είναι φέτος μηδενική για επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Τέλος για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, προβλέπεται φέτος μισή (50%) προκαταβολή φόρου.

Αυτήν την εβδομάδα θα κριθεί και το εάν θα δοθεί ολοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογιών δηλώσεων. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν αποσταλεί στο Taxisnet και είχαν εκκαθαριστεί περίπου 4,45 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ περίπου άλλες 2.000.000 δεν έχουν ακόμη υποβληθεί!

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζουν οτι αν δοθεί παράταση τότε είναι πιθανό οι φορολογούμενοι να χάσουν μια από τις 8 δόσεις που διακινούνται. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

Να δοθεί παράταση για λίγες ημέρες (π.χ. μέχρι τις 5 Αυγούστου) και ταυτόχρονα να παραταθεί αντίστοιχα για λίγες ημέρες και η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης.
Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αλλά όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους εντός του Αυγούστου να μη δικαιούνται οκτώ μηνιαίες, αλλά επτά μηνιαίες δόσεις (από Αύγουστο 2020 έως Φεβρουάριο 2021).

Να μην δοθεί παράταση, αλλά να ανασταλούν τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και οι προσαυξήσεις για όσους υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά το τέλος Ιουλίου.

Πότε λήγουν οι -νέες- δόσεις του φόρου εισοδήματος

Φυσικά πρόσωπα
1η Δόση 31η Ιουλίου 2020
2η Δόση 31η Αυγούστου 2020
3η Δόση 30η Σεπτεμβρίου 2020
4η Δόση 30η Οκτωβρίου 2020
5η Δόση 30η Νοεμβρίου 2020
6η Δόση 31η Δεκεμβρίου 2020
7η Δόση 29η Ιανουαρίου 2021
8η Δόση 26η Φεβρουαρίου 2021


Νομικά πρόσωπα
1η Δόση 31η Ιουλίου 2020
2η Δόση 31η Αυγούστου 2020
3η Δόση 30η Σεπτεμβρίου 2020
4η Δόση 30η Οκτωβρίου 2020
5η Δόση 30η Νοεμβρίου 2020
6η Δόση 31η Δεκεμβρίου 2020
7η Δόση 29η Ιανουαρίου 2021
8η Δόση 26η Φεβρουαρίου 2021


Φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία
1η Δόση 30η Σεπτεμβρίου 2020
2η Δόση 30η Οκτωβρίου 2020
3η Δόση 30η Νοεμβρίου 2020
4η Δόση 31η Δεκεμβρίου 2020
5η Δόση 29η Ιανουαρίου 2021
6η Δόση 26η Φεβρουαρίου 2021


Στέλιος Κράλογλου
Πηγή : protothema.gr


Οι ειδικοί φοβούνται «έκρηξη» κρουσμάτων - Εισηγήσεις για νέα μέτρα


Ολοένα και πιο έντονοι γίνονται οι φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες δέκα με 15 ημέρες, οπότε και θα φανεί η επίπτωση των φαινομένων συνωστισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα έσπασαν το φράγμα των 4.000, καθώς πλέον είναι 4.007 στο σύνολο, σύμφωνα με την τελευταία  καταμέτρηση του ΕΟΔΥ.

Αυθαίρετα : Τελευταία ευκαιρία για νομιμοποίηση - Τι πρόστιμα θα πληρώνουμε

Μεγάλο «αγκάθι» για τις υγειονομικές αρχές, παραμένουν τα υπαίθρια πάρτι και τα beach bars, όπου, όπως φαίνεται, ο έλεγχος κινδυνεύει να χαθεί εντελώς, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει νέα μέτρα.

Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και συνεχή ενημέρωση των πολιτών καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολλοί είναι εκείνοι εξάλλου, προκρίνουν τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, περιορισμό ή απαγόρευση της λειτουργίας των beach bars και των χώρων που επικρατεί συνωστισμός, ακόμη και να ξαναρχίσει η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, όπως στον καιρό της καραντίνας.

Σε ότι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, αυτά δεν έχουν σταματήσει να προβληματίζουν τις αρχές. Μόνο σήμερα, εντοπίστηκαν 18 εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, σε σύνολο 24 νέων κρουσμάτων, ενώ δεν πρέπει να θεωρούνται αμελητέα και τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα.

Επιμένουν οι ειδικοί στη χρήση μάσκας

«Ομόφωνα όσοι ασχολούμαστε με αυτό το θέμα στην Ελλάδα και διεθνώς, πιστεύουμε ότι η μάσκα αποτελεί βασικότατο εργαλείο στη μάχη κατά του κοροναϊού», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Ο κοροναϊός θα είναι κοντά μας τους επόμενους μήνες και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, ώστε αφενός να συνεχίσουμε να ζούμε και να κάνουμε τις δραστηριότητές μας, αφετέρου να προφυλαχθούμε», σημείωσε και πρόσθεσε : «Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, και ότι πρέπει να τη φοράμε. Η δημόσια υγεία δεν είναι θέμα επιβολής εκ των άνω, είναι θέμα αντίληψης του καθενός από εμάς στο τι πρέπει να κάνει».


«Σε φάση ανόδου της επιδημίας κράτη στα βόρεια σύνορά μας»

Ο κ. Βατόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια αντίθεση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την επιτροπή των ειδικών. «Η πολιτεία ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, έχει διάφορες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και διάφορες παραμέτρους. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση με το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε είμαστε επιτροπή του υπ. Υγείας. Με τον υπουργό μιλάμε καθημερινά. Δεν υπάρχει κάποια αντίθεση. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, το θέμα είναι αν θα πρέπει να μπουν πρόστιμα ή όχι, το οποίο είναι μία άλλη ιστορία. Δεν νομίζω ότι ένα μέτρο δημόσιας υγείας πρέπει να πειστούμε διά προστίμων ότι πρέπει να το εφαρμόσουμε», εξήγησε.

«Κοιτούσα τα στοιχεία του ΠΟΥ που δείχνουν ότι όλα τα κράτη που είναι στα βόρεια σύνορά μας βρίσκονται σε φάση ανόδου της επιδημίας. Σε αντίθεση με τη βόρεια Ευρώπη όπου η επιδημία σε αυτή τη φάση είναι σε αποδρομή. Έχουμε κρούσματα και στην Αλβανία, και στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, συνεπώς τα μέτρα που λαμβάνονται στα σύνορα είναι προς την κατεύθυνση λεπτομερέστερης ιχνηλάτησης», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων

«Τα στοιχεία για την Ελλάδα, είναι ανησυχητικά αν συνδυαστούν με την πορεία του κοροναϊού παγκόσμια. Κάτι που επηρεάζει και τη λήψη αποφάσεων», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος,  Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1

«Τα πράγματα στην χώρα μας δεν είναι τόσο άσχημα, έχουμε μια σταθερή ροή προς το παρόν, ωστόσο δεν παύει να μιλάμε για νέα κρούσματα κι αυτό προκαλεί μια ανησυχία ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα, τώρα που είμαστε στη φάση της ελεγχόμενης κανονικότητας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας «για την αυτοπροστασία και για την προστασία των άλλων». Το τετράπτυχο για να μην έχουμε χειρότερα είναι : «Μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών, προστασία των ευάλωτων ομάδων», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε συναγερμό – Να κρατάμε αποστάσεις»

«Το Α και το Ω της πρόληψης είναι οι αποστάσεις» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Όπως είπε, είμαστε σε συναγερμό με το άνοιγμα του τουρισμού, για να σταματήσουμε τη διασπορά, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους.

«Το πολύ σημαντικό είναι να τηρούμε τις αποστάσεις να μην πλησιάζουμε, ειδικά όπου υπάρχουν τουρίστες. Θα μπουν οι τουρίστες, θα περάσουν από τα μέτρα, θα ξεφύγουν από τα ραντάρ. Θα φύγουν όμως, ενώ ο ιός θα μείνει», υπογράμμισε, μιλώντας στο Open.

O κ. Σύψας χαρακτήρισε συμβολική την απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, «για να δείξουμε ότι η επιδημία δεν χάθηκε κι ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Το Α και το Ω της πρόληψης είναι η απόσταση. Αν κάπου δεν μπορούμε να τηρήσουμε την απόσταση των δύο μέτρων, φοράμε τη μάσκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας κάνει άτρωτους», σημείωσε, χαρακτηριστικά.
 Καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες.

«Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια ορφανά κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κοροναϊό.

Προσθέτει ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».

Συνεχείς οι εικόνες συνωστισμού

Σε ό,τι αφορά τώρα στα πρώτα στοιχεία από την έναρξη των πτήσεων από Μεγάλη Βρετανία τα νέα είναι καλά.

Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου έγιναν 1.366 τεστ σε επιβάτες που ταξίδεψαν απευθείας από βρετανικά αεροδρόμια στη χώρα μας. Στις 16 Ιουλίου έγιναν 1.437 τεστ. Τα αποτελέσματα όλων των τεστ, και των δύο ημερών, ήταν αρνητικά.

Στον αντίποδα της χρήσης μάσκας δεν είναι λίγοι εκείνοι που αψηφούν τις οδηγίες προστασίας από τον κοροναϊό. Νυχτερινά μαγαζιά, διοργανώνουν πάρτι όπου οι θαμώνες συνωστίζονται, ενώ το αδιαχώρητο επικρατεί και στα γκισέ του αεροδρομίου. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ελεύθερες παραλίες, με τους λουόμενους να στριμώχνονται κάτω από μια ομπρέλα.

Περισσότερα από χίλια άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία γνωστού ράπερ σε νυχτερινό μαγαζί του Ωρωπού, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, ενώ νυχτερινά μαγαζιά στο κέντρο της Χαλκίδας είναι ασφυκτικά γεμάτα. Το αδιαχώρητο επικρατεί και στα γκισέ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος όπου εκατοντάδες ταξιδιώτες στριμώχνονται στις ουρές για το check in. Κάποιοι χωρίς καν να φορούν μάσκα.

Σε μη οργανωμένες παραλίες της Αττικής, μπορεί οι περισσότερες ομπρέλες να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους, όμως δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για όσους αναζητούν τον ίσκιο της.

Παρέες ακόμη και δέκα ατόμων μοιράζονται την ίδια ομπρέλα, με τις ξαπλώστρες, τα καρεκλάκια και τις πετσέτες να είναι δίπλα – δίπλα.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τις επόμενες δέκα με 15 ημέρες, θα φανεί η επίπτωση των φαινομένων συνωστισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εικόνες συνωστισμού, οι υγειονομικές αρχές δεν αποκλείουν την επιβολή της χρήσης μάσκας παντού, και τον περιορισμό λειτουργίας ή ακόμα και το κλείσιμο των beach bars. Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου της αναστολής των πανηγυριών μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Ήδη έχουν εφαρμοστεί κάποια μέτρα: η μάσκα είναι και πάλι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι έλεγχοι σε εστίαση και πύλες εισόδου της χώρας έχουν ενισχυθεί.

Σε κάθε περίπτωση, έχει σημάνει συναγερμός και νέοι περιορισμοί βρίσκονται στο τραπέζι.


ΤΑ ΝΕΑ