Δεν έχει περάσει άλλος τέτοιος ψεύτης και παπατζής όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, και είναι τόσο αισχρός που πετάει δράκους από το στόμα του.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά fm, περιέγραψε ο απατεώνας πώς δήθεν ένιωσε όταν επισκέφθηκε το σπίτι του Μπελογιάννη στην Πελοπόννησο και είδε μια φωτογραφία του στην οποία κρατούσε την εφημερίδα «Αυγή».
Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε άλλο ένα θαύμα που έζησε, και πεθάναμε για ακόμα μία φορά στο γέλιο. Ο απατεώνας πρόεδρος είπε για την ευθύνη που έχει διότι κρατά στα χέρια του ένα ιστορικό κόμμα και μια εφημερίδα που έχει εμπνεύσει κόσμο εν μέσω μεγάλων αγώνων.
Και θέλοντας να ξεφτιλιστεί και να μας αφήσει κάγκελο, είπε ότι είδε τον Μπελογιάννη σε φωτογραφία να κρατάει την «Αυγή».
Φυσικά και δεν υπάρχει φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη με την συγκεκριμένη εφημερίδα γιατί ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε τον Μάιο του 1952 και η «Αυγή» κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1952.
Εάν ήθελε να μας βγάλει τα άντερα από τα γέλια, έπρεπε να μας πει και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που δεν κυκλοφορούσε, για τέτοιο απατεώνα μιλάμε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι τίποτα μπροστά του.
Η νέα ξεφτίλα Κασσελάκη:
«Στο σπίτι του Μπελογιάννη είχα συγκινηθεί όταν είδα σε μία φωτογραφία να κρατά την “Αυγή”. Έχω ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία και μία εφημερίδα που έχει εμπνεύσει κόσμο. Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης μου».
Ενδεχομένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπέρδεψε τον Νίκο Μπελογιάννη με τον σύντροφό του, Νίκο Πλουμπίδη (άλλο ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, που αποκηρύχθηκε ως χαφιές από το κόμμα του και εκτελέστηκε το 1954), ο οποίος έχει μια σχετική φωτογραφία με την «Αυγή» στο χέρι.
Έχουμε γράψει και θα το ξανά πούμε ότι είναι στην φύση του αυτή η χυδαιότητα και η κακία, και δεν διστάζει να σπιλώσει τον οποιοδήποτε θεωρεί ότι στέκεται εμπόδιο στον τυχοδιωκτισμό του.
Το καλύτερο θα ήταν εκτός από τον έλεγχο των περίεργων και βρώμικων διαδρομών των οικονομικών του ένας εισαγγελέας να τον καλέσει να φέρει στοιχεία για τις δήθεν «μαύρες σακούλες» με χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά, και εάν δεν έχει, να τον ξεσκίσει η δικαιοσύνη για να μάθει ότι δεν μπορεί να λέει ότι θέλει.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, δεύτερο κόμμα έχοντας χάσει και 3% της δύναμης του εμφανίζεται να θριαμβολογεί εμφανιζόμενος ως νικητής των ευρωεκλογών και να επιδίδεται χωρίς να έχει βάλει μυαλό πετώντας λάσπη που θα του γυρίσει στην μούρη και αυτό είναι βέβαιο.
Είναι τόσο κακός άνθρωπος που δεν αντέχει την ήττα και επειδή ξεφτιλίστηκε γιατί όπου εμφανιζόταν έλεγε ότι τα ποσοστά θα έχουν μπροστά το 2, και πήρε τα 3, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, επιβεβαίωσε πως δεν κατάλαβε τίποτα, είναι στον γελοίο κόσμο του και θα χειροτερέψει.
Ο φαιδρός ινφλουένσερ εμφανίστηκε ότι είναι νικητής, δεν έχει προσγειωθεί παρά την ήττα του, και για να υποστηρίξει ότι δεν έχασε 3%, πρόσθεσε και τα ποσοστά που πήρε η Νέα Αριστερά δείχνοντας το πόσο γελοία προσωπικότητα είναι.
«Το δικό μας αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικά» δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής γιατί τον ακούν σοβαροί άνθρωποι. «Είναι καλό αποτέλεσμα» πρόσθεσε για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι σε αυτόν οφείλεται η μείωση των ποσοστών της ΝΔ. «Η ΝΔ πέφτει από 41% στο 28%» ανέφερε διότι, όπως σημείωσε, «κάποιος έκανε αντιπολίτευση δυναμικά, στοχευμένα, και ωμά…» προχωρώντας στην πλέον ακραία λογική να υιοθετεί τις ψήφους της αποχής, που αποδεδειγμένα δεν ήταν για τον Κασσελάκη, αλλά ψηφοφόροι της Ν.Δ. που διαμαρτυρήθηακν στο κόμμα τους και αδιαφορούν παντελώς για το νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ.
Με απλά λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να υποστηρίζει πως η τακτική του μείωσε τα ποσοστά της ΝΔ τη στιγμή κατά την οποία όχι απλά δεν πήρε τίποτα από τις απώλειες της Ν.Δ., αλλά έχασε και σχεδόν 600.000 σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 με το αποτέλεσμα των οποίων επιθυμεί να συγκρίνεται, χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής.
Το απόλυτο νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να πει ότι άφησε επίτηδες να πέσουν τα ποσοστά για να πάρει… φόρα και να κερδίσει στις επόμενες εκλογές…αλλά όπως πάει θα πάρει φορά στην κατηφόρα και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Έφτασε στο σημείο και εδώ πρέπει να επέμβει εισαγγελέας να μιλά ο φαιδρός για «μαύρες σακούλες» με χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά, χωρίς όμως να μπαίνει στον κόπο να παραθέτει στοιχεία, γιατί απλά πετάει λάσπη και η δικαιοσύνη πρέπει να επέμβει.
Και στην ερώτηση που του έγινε αν διαθέτει έστω κάποιο στοιχείο για να κατηγορεί, η απάντηση ήταν «Έχω απηυδήσει με τη βρομιά, δεν το περίμενα τόσο άσχημο όταν έμπλεξα» είπε για να προσθέσει ότι «δεν περίμενα να κυκλοφορούν τόσες σακούλες, να πληρώνονται τιμολόγια από επιχειρηματίες» επαναλαμβάνοντας τα περί χρεών της ΝΔ και όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και τη λάσπη που χρησιμοποίησε προεκλογικά, και επιβάλλεται η Νέα Δημοκρατία να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα σε ότι φαιδρότερο και γελοιότερο έχει περάσει από την πολιτική ζωή της χώρας.
Έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης για τον Στέφανο Κασσελάκη και για το πόθεν έσχες του και για τα όσα χυδαία και φαιδρά λέει.
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του Bloomberg και στον δημοσιογράφο Tom Mackenzie.
Tom Mackenzie: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Ας ξεκινήσουμε με τα αποτελέσματα των εκλογών στην πατρίδα σας, την Ελλάδα, με τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα σας να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Ήσασταν νικητής σε αυτό το μέτωπο. Αλλά οι ψήφοι, ο αριθμός των ψήφων για το κόμμα σας συρρικνώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Και ποιος ο αντίκτυπος εκεί στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε αυτή τη μείωση των ψήφων για τη Νέα Δημοκρατία; Ποια είναι η ερμηνεία σας για το μήνυμα που προσπαθούν να σας στείλουν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, Tom. Καταρχάς, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία πράγματι κέρδισε τις εκλογές με 28% και αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Επομένως, παραμένουμε σταθερά η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές έγιναν έναν χρόνο μετά από διπλές εθνικές εκλογές, οπότε υπήρξε σημαντική εκλογική κόπωση. Η συμμετοχή ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω στο 40%.
Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι υπήρξε επίσης κάποιος βαθμός δυσαρέσκειας για ζητήματα όπως το κόστος ζωής, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε εκλεγεί για να εφαρμόσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητείας μας. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Έχουμε τώρα τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά με βάση τις επιδόσεις μας το 2027. Πιστεύω, όμως, ότι πήγαμε ενάντια στην τάση που είδε κυβερνώντες σε πολλές άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες να υφίστανται βαριές ήττες. Εμείς το αποφύγαμε αυτό και εξακολουθούμε να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.
Tom Mackenzie: Πράγματι. Βλέπουμε τη Γαλλία, βέβαια, και την αντίδραση εκεί, τη Marine Le Pen, τους κινδύνους και την απόφαση του Γάλλου Προέδρου να προκηρύξει αιφνιδιαστικά βουλευτικές εκλογές. Ασφαλώς βλέπουμε και τα κέρδη του AfD στη Γερμανία. Πώς ερμηνεύετε τη στροφή προς κάποια από αυτά τα δεξιά κόμματα σε όλη την ευρωζώνη; Πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας ή συμβαίνει κάτι πιο ουσιαστικό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, αν κοιτάξετε τα ποσοτικά στοιχεία στο σύνολό τους, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κύριο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών του. Ο κύριος συνασπισμός που συγκροτούν το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ο οποίος ουσιαστικά κυβέρνησε την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει ο κυρίαρχος συνασπισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε, ίσως αποδείχτηκε ισχυρότερο από ό,τι πολλοί προσδοκούσαν, και ότι αυτή η άνοδος της δεξιάς έλαβε χώρα στις δύο πιο σημαντικές χώρες της Ευρώπης, αλλά όχι σε ολόκληρη την ήπειρο. Επομένως, πιστεύω ότι ίσως υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά αυτή τη δεξιά μετατόπιση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στο σύνολό της. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νομίζω ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από τις τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες.
Και βέβαια, πρέπει να επισημάνω ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το ΕΛΚ, το οποίο ουσιαστικά έχει πλέον αναστέλλουσα μειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρώ λοιπόν ότι, συνολικά, η κατάσταση είναι μάλλον λίγο καλύτερη από ό,τι ανέμεναν πολλοί. Και πιστεύω ότι υπάρχει μια δυναμική για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.
Tom Mackenzie: Πώς ερμηνεύετε την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Macron να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές. Αιφνιδίασε πολλούς. Είναι μια απόφαση που πιστεύετε ότι είναι σωστή; Τι πιστεύετε, εν τέλει, για την απόφαση αυτή του Γάλλου Προέδρου; Μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να αντιμετωπίσει αυτή την ακροδεξιά απειλή στη Γαλλία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σέβομαι ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Macron. Έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, οπότε θεωρώ ότι θα ήταν μάλλον απρεπές εκ μέρους μου να σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστεί ότι η γαλλική φωνή ακούγεται δυνατά και καθαρά στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι η Γαλλία παραμένει μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Για παράδειγμα, με τον Πρόεδρο Macron συμφωνούμε σε ζητήματα όπως η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, υπήρξα μεγάλος υπέρμαχος της ιδέας να καταλήξουμε σε ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό αμυντικό project. Θα μπορούσε να είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού και η Γαλλία έχει υποστηρίξει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Επομένως, με ενδιαφέρει ποιος εκπροσωπεί τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος Macron θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Αλλά, θα το ξαναπώ, δεν είναι ιδιαίτερα πρέπον εκ μέρους μου να σχολιάζω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.
Tom Mackenzie: Όχι, και το καταλαβαίνω απόλυτα. Υποθέτω ότι το ζήτημα που θέτουν κάποιοι είναι ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με έναν Πρωθυπουργό από την Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Marine Le Pen, με τον Macron βέβαια ως Πρόεδρο. Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση αυτή τη φιλοευρωπαϊκή στάση της Γαλλίας. Ο Υπουργός Οικονομικών Le Maire άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κρίση χρέους στη Γαλλία, το έθεσε αυτό επί τάπητος. Είναι η Γαλλία τώρα πηγή πολιτικού κινδύνου στην ευρωζώνη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επαναλάβω ότι εναπόκειται στον γαλλικό λαό να αποφασίσει και στις αγορές να αξιολογήσουν τα ρίσκα όσον αφορά στα γαλλικά ομόλογα. Επικεντρώνομαι πολύ περισσότερο στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Μπορώ να σας πω ότι με χαροποιεί ιδιαίτερα πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας στην ευρωζώνη. Η οικονομία μας υπεραποδίδει σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Το χρέος μας βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Για μια χώρα που ήταν για πολύ, πολύ καιρό το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης, όλα αυτά φανερώνουν σημαντική πρόοδο, κατά την άποψή μου. Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό όταν πρόκειται για σχόλια σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γαλλία.
Tom Mackenzie: Μιας και αναφέρατε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είστε εδώ και καιρό υποστηρικτής της Ursula von der Leyen. Είναι η θέση της «κλειδωμένη»; Υπαινιχθήκατε χθες ότι μπορεί να είναι. Εάν προσεγγίσει την Meloni και την ομάδα της των κομμάτων της άκρας δεξιάς, θα εξακολουθήσετε να υποστηρίζετε την Ursula von der Leyen; Πώς βλέπετε τη θέση της αυτή τη στιγμή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ursula von der Leyen θα συνεχίσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής. Είναι η Spitzenkandidat, η βασική μας υποψήφια, και είμαστε με διαφορά η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια. Πιστεύω ότι θα έχει τη συντριπτική, αν όχι την ομόφωνη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα καταφέρει να εξασφαλίσει ξανά την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο βασικός συνασπισμός θα πρέπει να αποτελείται από τις τρεις πολιτικές οικογένειες που κυριαρχούν ουσιαστικά στο κέντρο: την κεντροδεξιά, το κέντρο και την κεντροαριστερά. Και πάλι, εάν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, είναι ευπρόσδεκτοι να το πράξουν, αλλά δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές οικογένειες στα δεξιά του ΕΛΚ.
Συνεπώς, θεωρώ δεδομένη την επανεκλογή της Ursula von der Leyen. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Ήμουν ένας από τους πρώτους που υπέγραψαν την επιστολή υποστήριξής της όταν παρουσίασε την υποψηφιότητά της. Πιστεύω ότι είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει συνέχεια στην προεδρία της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας.
Tom Mackenzie: Μιλήσατε για τη στήριξή σας στην Ουκρανία. Το επαναλάβατε αυτό τον Μάρτιο. Μιλήσατε για συνεργασία με τη Γαλλία σε αυτό το μέτωπο. Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, αποκλείσατε την αποστολή ορισμένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας που χρειάζεστε -τους πυραύλους Patriot- για τη δική σας άμυνα, την άμυνα της Ελλάδας, και αυτό είναι κατανοητό. Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα, θα συνεργαστείτε με τη Γαλλία, για παράδειγμα, για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Mirage στην Ουκρανία; Θα μπορούσε αυτό να είναι μια επιλογή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν συζητούμε δημοσίως επιχειρησιακές επιλογές όσον αφορά στη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτό που έχω πει και θα επαναλάβω είναι ότι δεν θα κάνουμε τίποτα που θα υποβάθμιζε τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας. Έχουμε παράσχει μεγάλη στήριξη στην Ουκρανία από το πλεονάζον αμυντικό υλικό μας και στον βαθμό που μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, θα το κάνουμε. Αλλά όταν αρχίζουμε να μιλάμε για μαχητικά αεροσκάφη, η συζήτηση πάει σε άλλο επίπεδο. Δεν είμαστε εκεί.
Tom Mackenzie: Εντάξει. Η οικονομία της Ελλάδας, όπως επισημάνατε, έχει καλύτερες επιδόσεις από πολλούς από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, και αυτή η δύναμη έχει φανεί ξεκάθαρα. Κάποιοι θα μπορούσαν να επισημάνουν το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κονδυλίων της ΕΕ. Είναι η ελληνική οικονομία και η ανάκαμψη υπερβολικά εξαρτημένες από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα να λαμβάνει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την απόδοση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι έχουμε αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τις δεξιότητες, την κατάρτιση και τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για σημαντικές ευρωπαϊκές συνεισφορές. Πιστεύω ότι όταν αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα πάρα πολύ επιτυχημένο μέτρο.
Θα έλεγα, όμως, ότι η ελληνική οικονομία είναι καλά διαφοροποιημένη, ικανή να επιτυγχάνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω της ενθάρρυνσης σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Δεν πρόκειται μόνο για ευρωπαϊκά χρήματα, αλλά για επενδύσεις από όλο τον κόσμο: από τον τομέα του τουρισμού μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -όπου είμαστε πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στον κόσμο-, τα logistics, τις υποδομές, την υψηλή τεχνολογία, όπου η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ανθηρό οικοσύστημα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
Συνεπώς, χαίρομαι για το γεγονός ότι δεν πρόκειται πλέον για μια οικονομία που εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό, αλλά για μια καλά διαφοροποιημένη, αναπτυσσόμενη οικονομία.
Tom Mackenzie: Ναι. Ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, από τη ναυτιλία. Χρειάζεται να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, κ. Πρωθυπουργέ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που έχουμε πει είναι ότι χρειάζεται να διοχετεύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγικότητα, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε είναι βιώσιμη, είναι φιλική προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις που ενθαρρύνουμε τώρα στον τουρισμό έχουν ως γνώμονα τη βιωσιμότητα. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε την υπέροχη χώρα μας στην αναζήτηση της ανάπτυξης.
Άρα, από την άποψη αυτή, πολλές από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, από τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, μέχρι ζητήματα που αφορούν στις ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας, αποβλέπουν στην αλλαγή του μείγματος της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουμε την προσαρμογή σε έναν κόσμο με πολύ περισσότερες προκλήσεις. Αυτή είναι ουσιαστικά η πρόκληση της δεύτερης θητείας μας.
Δεν πρόκειται μόνο για τους αριθμούς ανάπτυξης, αλλά για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των μισθών. Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα, αυτά είναι τα πράγματα που ο κόσμος θα προσέξει πραγματικά, διότι το μέγεθος της μακροοικονομικής ανάπτυξης δεν είναι αντιπροσωπευτικό της συνολικής εικόνας, αν δεν αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί και αν δεν μειωθεί η ανεργία.
Tom Mackenzie: Πρωθυπουργέ, εκτιμούμε πραγματικά τον χρόνο που αφιερώσατε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μας μίλησε αποκλειστικά από την Αθήνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ πολύ, Tom. Καλημέρα.
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του στον γραμματέα του κόμματος, ζητώντας άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να επισπευσθούν οι εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης.
Σημειώνεται πως θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έθεσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, σε ερώτηση για το εάν τίθεται θέμα αρχηγού, η κυρία Γιαννακοπούλου είχε δηλώσει, μιλώντας και στον ΣΚΑΪ, ότι «οφείλουμε να τα συζητήσουμε όλα. Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα».
Στην επιστολή του ο Κωνσταντινόπουλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει πως δεν επετεύχθη «ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση» και προσθέτει ότι το κόμμα χρειάζεται μια ισχυρή επανεκκίνηση και κάνει λόγο για «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!».
Χαρακτηριστικά για το θέμα ηγεσίας τονίζει πως «μια νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις».
«Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».
Ο Ανδρουλάκης την είδε Κασσελάκης και δεν πάει πουθενά, ήρθε για να μείνει και αυτός και ας καταστρέφει με τις εμμονές του το κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης απορρίπτουν την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για άμεση εκλογή ηγεσίας στο κόμμα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Και καλά κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη για να μην πουν ευθέως Νίκος Ανδρουλάκης, τόνιζαν ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το καταστατικό. Άφηναν δε αιχμές κατά της κίνησης του βουλευτή του κόμματος, κάνοντας λόγο για «επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων» και πρόσθεταν με νόημα: «Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια, και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια να χαθεί σε λίγες μέρες».
Μετά το ναυάγιο ποιος σοβαρός θα συνέχιζε την εξαπάτηση των πολιτών που δεν έπιασε;
Ποιος εκτός του Στέφανου Κασσελάκη του 14,9% ούτε 15% θα συνέχιζε να προκαλεί τον ελληνικό λαό με προγράμματα της πλάκας που οδηγούν σε πτώχευση την χώρα;
Αμετανόητος, προκλητικός χωρίς ίχνος ντροπής μετά το ναυάγιο που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την πρώτη ήττα Κασσελάκη έγραψε στο Χ επιμένοντας ότι λεφτά υπάρχουν, παρά την μελέτη και τα νούμερα που του έδωσε το γενικό λογιστήριο του κράτους.
«Συνεχίζει αμετανόητος ο Κ. Μητσοτάκης τα ψέματα. Με αλαζονεία και ειρωνεία, ως συνήθως, ψεύδεται εκ νέου για τα 45 δισ. «λεφτόδεντρα» των προτάσεων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο αμετανόητος και προκλητικός Στέφανος Κασσελάκης.
Σε ανάρτηση στο twitter, ο ινφλουένσερ του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα όσα σοβαρά υποστήριξε σε συνέντευξη στον Alpha ο πρωθυπουργός, αναφέρει: «Μάλλον δεν κατάλαβε ότι οι προτάσεις μας - και η ανάδειξη της κοροϊδίας της πολιτικής του μισού κιλού, της μισής ζωής - τον κατέβασε στο 28%».
«Το άλλοθι του 41% τελείωσε την Κυριακή, ήρθε η ώρα να τελειώσουν και τα ψέματα: Προκαλώ το οικονομικό τμήμα της ΝΔ να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να εξετάσουμε ένα-ένα τα μέτρα μας για την πάταξη της ακρίβειας και τις προτάσεις μας για δίκαιη φορολόγηση. Αποδέχεστε την πρόσκληση;» καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης χωρίς ίχνος σοβαρότητας, δείχνοντας ότι δεν πήρε το μήνυμα και το μάθημα του.
Όπως έχει υποχρέωση η Αλβανία να απελευθερώσει τον Φρέντη Μπελέρη που εξελέγει ευρωβουλευτής και αποκτά ασυλία, έτσι και η Ουγγαρία υποχρεούται να απελευθερώσει την Ιταλίδα Ιλάρια Σάλις που εξελέγει επίσης ευρωβουλευτής.
Στην Ιταλία, εξελέγη ευρωβουλευτής με τους «Πράσινους» η Ιλάρια Σάλις, η δασκάλα που κρατείται στην Ουγγαρία με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε νεοναζιστές, και στην Ουγγαρία η ακροδεξιά κάνει κουμάντο, αντίθετα από την Αλβανία που κάνει κουμάντο η μαφία.
Η Σάλις είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του AVS και βγήκε πρώτη σε ψήφους (173.000) στη βορειοδυτική Ιταλία.
Η υπόθεσή της την έκανε γνωστή σε όλη την Ευρώπη, καθώς επί ένα χρόνο η κυβέρνηση Όρμπαν την κρατά για συμμετοχή σε ακροαριστερή οργάνωση και απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης.
Η 39χρονη εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια από τη Μόντσα είχε εμφανιστεί με αλυσίδες στην αίθουσα του δικαστηρίου και μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, η Μελόνι παρενέβη και η Ουγγαρία μετέτρεψε την προφυλάκισή της σε κατ' οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη, όπου και παραμένει έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή της.
Πλέον, ως ευρωβουλευτής, ενδέχεται να μείνει ελεύθερη λόγω ασυλίας, αναφέρουν στην Ιταλία.
Ο Ούγγρος εισαγγελέας έχει ζητήσει ποινή φυλάκισης 11 ετών.
Την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Χανίων άφησε ένας ναυαγοσώστης, όπου και διεκομίσθη μετά από ανακοπή.
Σύμφωνα με το flashnews, ο νεαρός κατέρρευσε έπειτα από έντονο διαπληκτισμό που είχε με αλλοδαπούς στις Καλύβες Αποκορώνου, οι οποίοι φέρονται να τον χτύπησαν και στη συνέχεια να τον κυνήγησαν.
Ο ναυαγοσώστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.
Στις Καλύβες έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησαν σε προσαγωγές.
Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και ποια ήταν η αιτία του επεισοδίου που είχε τραγική κατάληξη, σε αναμονή και της ιατροδικαστικής εξέτασης.
Την αθώωση του πρώην σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς «Σασμός» Κώστα Κωστόπουλου από το αδίκημα του βιασμού σε βάρος της ηθοποιού Έλενας Αθανασοπούλου, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτο Δικαστήριο της Αθήνας.
Η απόφαση ελήφθη ομοφωνα και στο άκουσμά της πολλοί υποστηρικτές του σκηνοθέτη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Αίσχος» φώναξαν υποστηρικτές της ηθοποιού που βρέθηκαν στην αίθουσα.
Ειδικότερα, ο 58χρονος σκηνοθέτης κάθισε στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου δικαστήριου έπειτα από μήνυση της ηθοποιού, Έλενας Αθανσοπουλου η οποία κατήγγειλε ότι ο Κ. Κωστόπουλος το καλοκαίρι του 2010 ενώ της πρότεινε να βγουν για φαγητό την βίασε μέσα στο αυτοκίνητό του και ενώ εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της. Προηγουμένως, όπως είχε αναφέρει η ηθοποιός εκείνη και ο κατηγορούμενος είχαν βρεθεί σε γνωστό μαγαζί των Αθηνών, όπου είχαν φάει και είχαν καταναλώσει τουλάχιστον δύο μπουκάλια κρασί.
«Δεν ένιωθα καθόλου καλά και φοβόμουν ότι θα λιποθυμήσω. Του είπα να φύγουμε γιατί δεν ένιωθα καλά. Από τη στιγμή που φύγαμε από το μαγαζί μέχρι τη στιγμή που επανήλθαν οι αισθήσεις μου, έχω κενό μνήμης. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι, τη στιγμή που άνοιξα τα μάτια μου και γύρισαν οι αισθήσεις μου, ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητό του και αυτός είχε διεισδύσει με το γεννητικό του όργανο στο σώμα μου και συνουσιαζόταν με εμένα εν αγνοία μου και χωρίς τη δική μου συναίνεση» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στη μήνυσή της η Έλενα Αθανασοπούλου.
Ωστόσο, το δικαστήριο με την απόφασή που εξέδωσε σήμερα δεν δέχθηκε την καταγγελία της ηθοποιού και αθώωσε ομόφωνα τον σκηνοθέτη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί το αδίκημα του βιασμού κάνοντας λόγο για συναινετική σεξουαλικη σχέση με τη καταγγέλουσα.
Απαλλακτική ήταν όμως και η πρόταση που είχε κάνει σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο εισαγγελέας της έδρας, σημειώνοντας ότι από την καταγγελία της ηθοποιού και τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν κενά και αντιφάσεις αλλά και ισχυρές αμφιβολίες ως προς την ενοχή του κατηγορούμενου.
Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο και στο δικαστήριο έχουν καταθέσει πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, ανάμεσα τους η Μαρία Τζομπανάκη,η Κατερίνα Διδασκάλου, κ.ά..
Tα πρόσωπα που θα συμπληρώσουν το νέο κυβερνητικό παζλ ακόμα αναζητούνται. Πρόσωπα που θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στις πολιτικές στοχεύσεις του νέου σχήματος, αλλά και να προέρχονται κατά βάση από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του επιβεβαιώνει ότι θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επισημαίνει ότι «δεν κάνω αλλαγές για τις αλλαγές». «Γρήγορες κινήσεις ναι, βιαστικές όχι», προσθέτει, θέλοντας να δείξει ότι σε αυτή τη φάση θέλει να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, σε μια κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση.
«Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό», είπε με νόημα χθες ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. «Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», προσέθεσε, με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να αναμένονται ευρείες. Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι αλλαγές που θα κάνει να δείχνουν ότι πήρε το μήνυμα και ότι παρεμβαίνει σε κρίσιμους τομείς, όπως η ακρίβεια ή η σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τον «ανασχηματισμό της καθημερινότητας».
Η εκτίμηση που κάνουν όλοι είναι ότι τα στελέχη της ΝΔ που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση θα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία από την Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα πειραματιστεί εκ νέου. Ο πρωθυπουργός, απέρριψε χθες το «δίλημμα» μεταξύ «δεξιάς στροφής» και «κεντρώας επιμονής». «Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας και ένα μήνυμα σε στελέχη της ΝΔ που τοποθετούνται και στα τηλεοπτικά πάνελ για να σταματήσουν να λένε ότι τους κατέβει.
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε στην συνέντευξη του στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: «Δεν θα το κρύψω, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Κι αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι και προβληματισμένος, αλλά με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος. Και αν σας αιφνιδιάζει το δεύτερο επίθετο, είναι γιατί πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικός λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα. Γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, είμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας και νομίζω ότι χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και, προφανώς, να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους…, μας είπαν με τον τρόπο τους: “Σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα”».
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: «Τα μηνύματα τα είχα εισπράξει και πριν από την κάλπη. Μιλούσα συνέχεια, παραδείγματος χάρη, για το ζήτημα της ακρίβειας, για το πώς η ανάπτυξη, η οποία υπάρχει στην ελληνική οικονομία, πρέπει τελικά να φτάσει σε όλους, για τις παθογένειες του βαθέος κράτους, τις οποίες έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία. Εβλεπα τα προβλήματα και σε έναν βαθμό, τώρα, με την απόσταση του λίγου χρόνου από τις εκλογές, αντιλαμβάνομαι και γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσα από την ψήφο τους ή τη σιωπή τους, μέσα από τη φωνή τους ή τη σιωπή τους -διότι και η αποχή είναι μία πολιτική στάση-, να μας στείλουν αυτό το μήνυμα. Ταυτόχρονα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί θα μπορεί κάποιος να έβλεπε αυτή τη συνέντευξη και να νόμιζε ότι χάσαμε τις εκλογές αν δεν ήξερε το εκλογικό αποτέλεσμα-, νομίζω ότι αποδοκιμάστηκε σύσσωμη και η αντιπολίτευση. Ειδικά η «αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων». Δηλαδή, αυτοί που έταξαν 45 δισεκατομμύρια πήραν λίγο παραπάνω από 14,5% ποσοστό. Και αυτό είναι μία ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα «λεφτόδεντρα», για ακόμα μία φορά. Ελπίζω να μην επιχειρήσουν κάποιοι να τα ξαναφυτέψουν, διότι δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά».
ΑΚΡΙΒΕΙΑ: «Μας το είπαν και οι πολίτες με τον τρόπο τους, ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει και περισσότερες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς και μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος … Μας είπαν οι πολίτες ξεκάθαρα ότι ”η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία κάνατε. Πρέπει να κάνετε περισσότερα”. Αλλά, να το τονίσω, τα περισσότερα στo πλαίσιo των αντοχών του Προϋπολογισμού. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: «Η φορολογική συμμόρφωση υπήρχε στο πρόγραμμά μας. Καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση του επιχειρηματία και το αίσθημα της αδικίας το οποίο μπορεί κάποιος να αισθάνεται. Θέλω να επαναλάβω ότι το τεκμήριο είναι μαχητό. Οποιος πιστεύει ότι αδικείται πρέπει να προσφύγει και να δικαιωθεί. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει».
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: «Οπως σας είπα, μπορεί να είναι και λυτρωτικό ένα τέτοιο αποτέλεσμα και απελευθερωτικό. Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Αρα, δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι. Αυτό ζητούν οι πολίτες από εμάς. Τον βάλαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά. Είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό».
ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: «Σίγουρα η Ν.Δ. υπέστη ζημιά πολιτική από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία…Καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας….Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. περισσότερο από ό,τι το είχαμε εκτιμήσει, κάποιους οι οποίοι επέλεξαν σε αυτή την κάλπη, επειδή είναι και κοντά, να εκφράσουν ενδεχομένως τη διαμαρτυρία τους. Δεν θα έχουμε καμία αλλαγή. Δεν θα το πάρουμε πίσω και δεν έχουμε ζήτημα τεκνοθεσίας».
ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ : «Είχε μια αύξηση, ναι, αλήθεια είναι αυτό, αλλά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν. Γι’ αυτό θεωρώ τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική αυτή τη συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι το θέμα να πάμε “Κέντρο ή Δεξιά”, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: «Σίγουρα υπάρχει μια πιο συμπυκνωμένη δύναμη κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει».
ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: «Μπορούσαμε να τρέξουμε περισσότερο; Σίγουρα. Τελικά απεδείχθη διότι δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε δικό μας κόσμο. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη, είναι ευθύνη όλων μας, αν θέλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Μπορεί και να είχαμε τρέξει περισσότερο, πάλι να μην είχε αποτέλεσμα, αλλά εγώ δεν έχω μάθει να αντιμετωπίζω τις προεκλογικές περιόδους με οποιαδήποτε αλαζονεία. Χρέος μου είναι να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Τη γύρισα. Ιδρωσα τη φανέλα και δεν έχω τύψεις γι’ αυτό. Τώρα, αν μπορούσαμε να ήμασταν λίγο πιο εύστοχοι σε κάποιο μήνυμα, μπορεί ναι, μπορεί όχι».
ΓΙΑ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ: «Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά, αλλά δεν υπάρχει πια-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά».
ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ: «Το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση. Μου κάνατε ερώτηση που έπρεπε να κάνετε, και σας έδωσα την απάντηση που είχα υποχρέωση να δώσω.
Οι φιλοδοξίες κάποιων για ξεκούραση το καλοκαίρι θα διαψευστούν. Οταν οι πολίτες μάς στέλνουν ένα μήνυμα, κάτι πρέπει να κάνουμε καλύτερα και πρέπει να το αποδείξουμε.
Πρέπει να ζυγίζουμε εάν υπάρχει περισσότερο όφελος από κόστος στους ανασχηματισμούς. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουν τις ικανότητες να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους».
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: «Οχι, κατηγορηματικά δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027… Πιστεύω στους τετραετείς κύκλους και πιστεύω ότι η τετραετία είναι ένας ικανός χρόνος για να κριθεί ένα κυβερνητικό έργο, όπως το έκριναν οι πολίτες στην πρώτη τετραετία. Αρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών».
Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε η νέα επικίνδυνη ανευθυνότητα των δικαστών, και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά κάτι που ανησυχεί τους πολίτες για την ποιότητα αυτών που δικάζουν.
Ο Ρομά δολοφόνος της ανιψιάς του είχε απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν τις Αρχές και ειδικά για υπόθεση βιασμού 14χρονης κοπέλας το 2017 και ήταν ένα επικίνδυνο παραβατικό άτομο το οποίο γνώριζαν οι δικαστές που τον δίκασαν.
Μετά από μία πρώτη μελέτη του φακέλου του 38χρονου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, διαπίστωσε πως ο 37χρονος παιδοκτόνος είχε καταδικαστεί το 2020 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ζακύνθου για βιασμό άλλης ανήλικης, 14 ετών τότε, σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών, ωστόσο οι ίδιοι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι δικαστές, μαζί με τους ενόρκους, που τον καταδίκασαν, έκριναν πως μπορεί να αφεθεί ελεύθερος μέχρι το Εφετείο, δίνοντάς του αναστολή μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Μία απόφαση η οποία, δεν περιλάμβανε ιδιαίτερη αιτιολογία που να επεξηγεί για ποιο λόγο το δικαστήριο έκρινε πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, και αυτό είναι περισσότερο εξοργιστικό για ορισμένους επικίνδυνους δικαστές που βρίσκονται στο σώμα.
Ετσι, με τη σύμφωνη γνώμη και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η κ. Κλάπα συγκάλεσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ανωτάτου δικαστηρίου, προκειμένου να διερευνηθεί ενδελεχώς πώς έφτασαν οι τρεις δικαστές που συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου στην απόφαση να δώσουν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση που είχε ασκήσει ο κατηγορούμενος.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα διερευνήσει ποιο ήταν το σκεπτικό των συγκεκριμένων τριών δικαστών (μάλιστα και οι τρεις ήταν γυναίκες) και ποια ήταν τα στοιχεία που περιλάμβανε ο φάκελος εκείνης της δικογραφίας, για την οποία, εάν είχε οδηγηθεί στη φυλακή, ίσως το νέο του θύμα, η 11χρονη Βασιλική, να ήταν ακόμα ζωντανή.
Ο νόμος δηλαδή ο Ποινικός Κώδικας ΣΥΡΙΖΑ του 2019, με τον οποίο έκριναν το 2020 την υπόθεση του παιδοβιασμού οι τρεις δικαστές, έδινε τη δυνατότητα στο ΜΟΔ Ζακύνθου να δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, εφόσον έκρινε ότι ο δράστης δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων ή ύποπτος φυγής, με λίγα λόγια οι δικαστές είχαν την ευχέρεια να μην τον αφήσουν ελεύθερο και να προστατέψουν την κοινωνία.
Ωστόσο, αυτές οι ποινικές ρυθμίσεις, σε οποιονδήποτε Κώδικα, απαιτούν ειδική αιτιολόγηση από το δικαστήριο, με βάση την οποία να τεκμαίρεται ότι ο πρωτόδικα καταδικασθείς κρίνεται πως δεν θα τελέσει άλλα αδικήματα. Η αιτιολόγηση αυτή δεν φαίνεται να είναι επαρκής από μια πρώτη επισκόπηση του φακέλου στο διατακτικό της απόφασης, και δείχνει την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητα ορισμένων δικαστών.
Εκ του αποτελέσματος, είναι σαφές ότι η απόφαση του δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος ο 37χρονος ήταν λανθασμένη. Αυτό που θα διερευνήσει ο Αρειος Πάγος είναι εάν οι τρεις δικαστές δεν έκριναν σωστά με βάση τα στοιχεία που περιλάμβανε η συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία πάντως καταδίκασαν τον κατηγορούμενο σε ποινή 9 ετών.
Να σημειώσουμε ότι και στις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στις φυλακές έβγαλαν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ! Οι κακοποιοί ψήφισαν πλειοψηφικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.