Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Μητσοτάκης : Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά - είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά


 

Tα πρόσωπα που θα συμπληρώσουν το νέο κυβερνητικό παζλ ακόμα αναζητούνται. Πρόσωπα που θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στις πολιτικές στοχεύσεις του νέου σχήματος, αλλά και να προέρχονται κατά βάση από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του επιβεβαιώνει ότι θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επισημαίνει ότι «δεν κάνω αλλαγές για τις αλλαγές». «Γρήγορες κινήσεις ναι, βιαστικές όχι», προσθέτει, θέλοντας να δείξει ότι σε αυτή τη φάση θέλει να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, σε μια κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση.

«Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό», είπε με νόημα χθες ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. «Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», προσέθεσε, με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να αναμένονται ευρείες. Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι αλλαγές που θα κάνει να δείχνουν ότι πήρε το μήνυμα και ότι παρεμβαίνει σε κρίσιμους τομείς, όπως η ακρίβεια ή η σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τον «ανασχηματισμό της καθημερινότητας».

Η εκτίμηση που κάνουν όλοι είναι ότι τα στελέχη της ΝΔ που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση θα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία από την Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα πειραματιστεί εκ νέου. Ο πρωθυπουργός, απέρριψε χθες το «δίλημμα» μεταξύ «δεξιάς στροφής» και «κεντρώας επιμονής». «Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας και ένα μήνυμα σε στελέχη της ΝΔ που τοποθετούνται και στα τηλεοπτικά πάνελ για να σταματήσουν να λένε ότι τους κατέβει.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε στην συνέντευξη του στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: «Δεν θα το κρύψω, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Κι αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι και προβληματισμένος, αλλά με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος. Και αν σας αιφνιδιάζει το δεύτερο επίθετο, είναι γιατί πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικός λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα. Γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, είμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας και νομίζω ότι χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και, προφανώς, να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους…, μας είπαν με τον τρόπο τους: “Σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα”».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: «Τα μηνύματα τα είχα εισπράξει και πριν από την κάλπη. Μιλούσα συνέχεια, παραδείγματος χάρη, για το ζήτημα της ακρίβειας, για το πώς η ανάπτυξη, η οποία υπάρχει στην ελληνική οικονομία, πρέπει τελικά να φτάσει σε όλους, για τις παθογένειες του βαθέος κράτους, τις οποίες έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία. Εβλεπα τα προβλήματα και σε έναν βαθμό, τώρα, με την απόσταση του λίγου χρόνου από τις εκλογές, αντιλαμβάνομαι και γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσα από την ψήφο τους ή τη σιωπή τους, μέσα από τη φωνή τους ή τη σιωπή τους -διότι και η αποχή είναι μία πολιτική στάση-, να μας στείλουν αυτό το μήνυμα. Ταυτόχρονα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί θα μπορεί κάποιος να έβλεπε αυτή τη συνέντευξη και να νόμιζε ότι χάσαμε τις εκλογές αν δεν ήξερε το εκλογικό αποτέλεσμα-, νομίζω ότι αποδοκιμάστηκε σύσσωμη και η αντιπολίτευση. Ειδικά η «αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων». Δηλαδή, αυτοί που έταξαν 45 δισεκατομμύρια πήραν λίγο παραπάνω από 14,5% ποσοστό. Και αυτό είναι μία ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα «λεφτόδεντρα», για ακόμα μία φορά. Ελπίζω να μην επιχειρήσουν κάποιοι να τα ξαναφυτέψουν, διότι δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά».

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: «Μας το είπαν και οι πολίτες με τον τρόπο τους, ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει και περισσότερες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς και μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος … Μας είπαν οι πολίτες ξεκάθαρα ότι ”η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία κάνατε. Πρέπει να κάνετε περισσότερα”. Αλλά, να το τονίσω, τα περισσότερα στo πλαίσιo των αντοχών του Προϋπολογισμού. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: «Η φορολογική συμμόρφωση υπήρχε στο πρόγραμμά μας. Καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση του επιχειρηματία και το αίσθημα της αδικίας το οποίο μπορεί κάποιος να αισθάνεται. Θέλω να επαναλάβω ότι το τεκμήριο είναι μαχητό. Οποιος πιστεύει ότι αδικείται πρέπει να προσφύγει και να δικαιωθεί. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει».

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: «Οπως σας είπα, μπορεί να είναι και λυτρωτικό ένα τέτοιο αποτέλεσμα και απελευθερωτικό. Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Αρα, δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι. Αυτό ζητούν οι πολίτες από εμάς. Τον βάλαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά. Είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό».

ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: «Σίγουρα η Ν.Δ. υπέστη ζημιά πολιτική από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία…Καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας….Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. περισσότερο από ό,τι το είχαμε εκτιμήσει, κάποιους οι οποίοι επέλεξαν σε αυτή την κάλπη, επειδή είναι και κοντά, να εκφράσουν ενδεχομένως τη διαμαρτυρία τους. Δεν θα έχουμε καμία αλλαγή. Δεν θα το πάρουμε πίσω και δεν έχουμε ζήτημα τεκνοθεσίας».

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ : «Είχε μια αύξηση, ναι, αλήθεια είναι αυτό, αλλά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν. Γι’ αυτό θεωρώ τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική αυτή τη συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι το θέμα να πάμε “Κέντρο ή Δεξιά”, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: «Σίγουρα υπάρχει μια πιο συμπυκνωμένη δύναμη κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει».

ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: «Μπορούσαμε να τρέξουμε περισσότερο; Σίγουρα. Τελικά απεδείχθη διότι δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε δικό μας κόσμο. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη, είναι ευθύνη όλων μας, αν θέλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Μπορεί και να είχαμε τρέξει περισσότερο, πάλι να μην είχε αποτέλεσμα, αλλά εγώ δεν έχω μάθει να αντιμετωπίζω τις προεκλογικές περιόδους με οποιαδήποτε αλαζονεία. Χρέος μου είναι να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Τη γύρισα. Ιδρωσα τη φανέλα και δεν έχω τύψεις γι’ αυτό. Τώρα, αν μπορούσαμε να ήμασταν λίγο πιο εύστοχοι σε κάποιο μήνυμα, μπορεί ναι, μπορεί όχι».

ΓΙΑ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ: «Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά, αλλά δεν υπάρχει πια-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά».

ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ: «Το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση. Μου κάνατε ερώτηση που έπρεπε να κάνετε, και σας έδωσα την απάντηση που είχα υποχρέωση να δώσω.

Οι φιλοδοξίες κάποιων για ξεκούραση το καλοκαίρι θα διαψευστούν. Οταν οι πολίτες μάς στέλνουν ένα μήνυμα, κάτι πρέπει να κάνουμε καλύτερα και πρέπει να το αποδείξουμε.

Πρέπει να ζυγίζουμε εάν υπάρχει περισσότερο όφελος από κόστος στους ανασχηματισμούς. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουν τις ικανότητες να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους».

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: «Οχι, κατηγορηματικά δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027… Πιστεύω στους τετραετείς κύκλους και πιστεύω ότι η τετραετία είναι ένας ικανός χρόνος για να κριθεί ένα κυβερνητικό έργο, όπως το έκριναν οι πολίτες στην πρώτη τετραετία. Αρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου