Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Την αποβολή της Ουγγαρίας από τη Ε.Ε. ζητά ο Υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου



«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να παραβιάζονται κατά συρροήν οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.», δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Λίγες μόνο μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζαν Ασελμπορν δηλώνει ανοικτά ότι μια τέτοια «ανάρμοστη συμπεριφορά», όπως αυτή της Ουγγαρίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα βοηθούσε, εάν άλλαζαν με τέτοιο τρόπο οι κανόνες της, ώστε για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της Ε.Ε. να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία» των χωρών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλόγισε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα στο χειρισμό το προσφυγικού. Στην Ουγγαρία «συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ότι σε άγρια ζώα», είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Ασελμπορν επέκρινε δριμύτατα τον φράχτη στα ουγγρικά σύνορα: «Ο φράκτης , τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος. Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων. Κάθε πρόσφυγας ο οποίος θέλει να περάσει το φράχτη πρέπει να υπολογίζει με τα χειρότερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τόνισε πως η Ουγγαρία «δεν θα είχε σήμερα καμιά πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ «τύποι σαν τον Ορμπαν μας έχουν έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η Ε.Ε. να τολμά να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες, τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο εσωτερικό της».

ΥΠΕΞ Γερμανίας: «Δεν μπορούμε να δείχνουμε σε ένα κράτος-μέλος την πόρτα»

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε σήμερα ότι δεν συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε ο λουξεμβούργιος ομόλογός του.

«Αυτή δεν είναι μια συμφωνημένη θέση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στάινμαϊερ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα. «Μπορώ να καταλάβω, βλέποντας την Ουγγαρία, ότι ορισμένοι στην Ευρώπη γίνονται ανυπόμονοι... ωστόσο δεν είναι η προσωπική μου προσέγγιση να δείχνω σε ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος την πόρτα», πρόσθεσε.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr


Βίντεο από Εξάρχεια: Αντιεξουσιαστές καταδιώκουν διακινητές ναρκωτικών



Αυτοαποκαλούνται «σύντροφοι/ισσες ενάντια στις μαφίες»

Φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα οι αντιεξουσιαστές εμφανίζονται να κυνηγούν τους διακινητές ναρκωτικών και να τους εξαναγκάζουν να εγκαταλείψουν το χώρο φωνάζοντας συνθήματα

Ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται έφοδος των λεγόμενων αντιεξουσιαστών στην πλατεία Εξαρχείων την περασμένη Παρασκευή για την εκδίωξη διακινητών ναρκωτικών κάνει τον γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας προβληματισμό στην Ελληνική Αστυνομία. 

Φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα οι αντιεξουσιαστές εμφανίζονται να κυνηγούν τους διακινητές ναρκωτικών και να τους εξαναγκάζουν να εγκαταλείψουν το χώρο φωνάζοντας συνθήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις δε τους προπηλακίζουν.



Οι αυτοαποκαλούμενοι «Σύντροφοι/ισσες ενάντια στις μαφίες» προχώρησαν και στην ανάρτηση ενός κειμένου σε σχετική ιστοσελίδα με τίτλο: «Ο αγώνας ενάντια στο Κράτος , τις Ναρκομαφίες και τον Κοινωνικό Κανιβαλισμό συνεχίζεται...».

Αναλυτικά αναφέρουν: 

«Απέναντι στους σχεδιασμούς για τη μετατροπή της πλατείας Εξαρχείων σε πεδίο ελέγχου, κατανάλωσης και ναρκεμπορίου, Αναρχικοί και Κομμουνιστές κινηθήκαμε οργανωμένα και συλλογικά αντιπαρατιθέμενοι έμπρακτα στη δραστηριότητα των εμπόρων ναρκωτικών. Δραστηριότητα η οποία συνεχιζόταν παρά τις διακηρύξεις του υπουργού Προ.Πο στην πλατεία Εξαρχείων έως και σήμερα. Σε έναν κόσμο που προτάσσει το κέρδος και τον έλεγχο ως "αξίες", δεν χωρούν αυταπάτες.»

Και σημειώνουν «μόνο οι αγώνες μας, οι αγώνες ενάντια στην εξαθλίωση και την υποταγή, μπορούν πραγματικά να απελευθερώσουν εδάφη, για να ανθίσει η κοινωνική αυτοοργάνωση και η ταξική αλληλεγγύη. Αυτοί οι αγώνες είναι το μόνο εμπόδιο ενάντια στην κρατική επιβολή, την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις ναρκομαφίες που αποτελούν υποπροϊόντα τους. Στις 9 Σεπτεμβρίου εισβάλαμε αιφνιδιαστικά και στοχευμένα στην πλατεία Εξαρχείων, εντοπίσαμε εμπόρους ναρκωτικών και τους δόθηκε το μήνυμα που τους αρμόζει.»


Πηγή : protothema.gr


Τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντησή του με κοινωνικούς εταίρους





Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της επίσκεψής του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, με κοινωνικούς εταίρους, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Ειδικότερα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής:

«Η συνάντηση την οποία κάνουμε σήμερα γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Κόμματος για την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά οι απόψεις οι οποίες απηχούν τις φωνές της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου, είναι πραγματικά πολύτιμες για εμάς. 

Εμείς από τη Θεσσαλονίκη, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Έλληνες πολίτες. Θα προτάξουμε μια συμφωνία αλήθειας, η οποία στο επίκεντρό της θα έχει την ανάγκη η ελληνική οικονομία να δουλέψει ξανά. Πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση των νοικοκυρών και της πραγματικής οικονομίας και να προωθήσουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ξανακάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική και θα παράγουν μια σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. 

Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι χωρίς σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Και στην προσπάθεια αυτή, για τη διαμόρφωση ενός καινούργιου επιχειρηματικού και κοινωνικού πεδίου, οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Η προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε είναι μια προσπάθεια συλλογική. Από αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να λείπει κανένας. Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. 

Η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και φυσικά πρώτος ο πολιτικός κόσμος, μέσα από ένα πνεύμα συνεννόησης, χωρίς ψεύτικους διχασμούς και διαχωριστικές γραμμές πρέπει, επιτέλους, να προτάξουμε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, που θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε μια πραγματικά αναπτυξιακή τροχιά. 

Στο πλαίσιο αυτό, προσδοκώ ιδιαίτερα στις απόψεις και στις σκέψεις και στις προτάσεις σας. Και είμαι σίγουρος ότι, όπως πάντα, θα κάνουμε μια εξαιρετικά γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε μαζί, αλλά και με τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος, τον Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της πολύ συστηματικής προσπάθειας, την οποία κάνουμε για να καταρτίσουμε ένα τεκμηριωμένο, εμπεριστατωμένο και κυρίως ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα». 





Άλλος για Χίο τράβηξε άλλος για "Λέσβο" και Μυτιλήνη στον Σύριζα! Ο Δραγασάκης διαψεύδει Τσίπρα



Τι και εάν ο Τσίπρας παραμύθιαζε στην ΔΕΘ τους Έλληνες ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση του χρέους».

Ήρθε ο Δραγασάκης για να του το χαλάσει επισημαίνοντας  ότι  «οι διαδικασίες μπορεί να τραβήξουν σε μάκρος και να πάνε πέραν του 2018».

Ο κ. Δραγασάκης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής  υποεπιτροπής «Το χρέος και η απομείωσή του» είπε :

«Το δίπολο: «φταίνε μόνο οι έξω για το χρέος ή φταίμε μόνο εμείς» δεν βοηθά. Είναι αναγκαίο να αλλάζει κανείς άποψη. Στο ζήτημα του χρέους πάντως, εγώ διατηρώ τις απόψεις μου. Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς παράλληλη απομείωση άλλων υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Πρέπει να διεκδικήσουμε τέτοια μείωση ώστε να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους και στην συνέχεια – από κοινού – να διεκδικήσουμε συνολική ευρωπαϊκή λύση».

Συνέχισε ο κ. Δραγασάκης λέγοντας ότι το κοινοβούλιο οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία γιατί «θα τραβήξει σε μάκρος. Δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα τελειώσει γρήγορα». «Μιλάμε για πρόβλημα που ο χρόνος του δεν ταυτίζεται με τον πολιτικό χρόνο μιας κυβέρνησης. Έχουμε την συμφωνία του eurogroup που ορίζει 3 χρόνους: άμεσα μέτρα – μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και συζήτηση για μακροχρόνια βιωσιμότητα. Ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία που πάει πέρα από το 2018» 

«Αυτή την στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Αν φθάσουμε στο επίπεδο Πορτογαλίας που μπορεί να δανείζεται θα είναι σημαντικό επίτευγμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με το χρέος. Μετρήσαμε την κοινωνική βιωσιμότητα του χρέους: εξέλιξη κοινωνικών δαπανών σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Παντού είμαστε σε καθοδική πορεία. Εχουν συσσωρευτεί τόσες ανάγκες που δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για το χρέος. Αυτό πολιτικά δεν είναι εφικτό γι αυτό και αναζητούμε λύσεις μέσα από διαπραγμάτευση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.




«Θηρίο» δηλώνει η Χίλαρι Κλίντον και επιστρέφει στη μάχη



«Νιώθω μια χαρά και ανυπομονώ να επιστρέψω»

«Νιώθω μια χαρά και ανυπομονώ να επιστρέψω όπως ο κάθε ασθενής που θέλει να γυρίσει στη δουλειά του».

Με αυτά τα λόγια, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, προσπάθησε να αφήσει πίσω την περιπέτεια της υγείας της, σε μια μάλλον πολύ κακή προεκλογική εβδομάδα.

Μιλώντας στο CNN, η Κλίντον εξήγησε ότι δεν είπε περισσότερα για την πνευμονία, «επειδή δεν θεώρησα ότι ήταν κάτι τόσο σοβαρό».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν θα ακολουθήσει τη «σοφή» συμβουλή της γιατρού της να αναπαυθεί για πέντε μέρες και θα μπει και πάλι στη μάχη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα επρόκειτο να μεταβεί στην Καλιφόρνια, μια πολιτεία με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος για κάθε πολιτικό που επιθυμεί με περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Η Χίλαρι ελπίζει να αφήσει πίσω της τα όσα άσχημα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα: αρχικά με τους ατυχείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για να περιγράψει το μισό -τουλάχιστον- εκλογικό σώμα που στηρίζει τον Τραμπ και στη συνέχεια με την λιποθυμία που έγινε πνευμονία.

Ωστόσο, ο αντίπαλός της δεν πρόκειται να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. 

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ξεκαθάρισε ότι το θέμα της υγείας της Κλίντον «είναι πλέον ζήτημα». Ωστόσο, τής έστειλε ευχές για ταχεία ανάρρωση και δεσμεύθηκε -διά παν ενδεχόμενο- να δώσει και ο ίδιος στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τη δική του υγεία.

Αλλά και η Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη ενημέρωση για το συμβάν.

Αρχικά το επιτελείο του ρεπουμπλικανού υποψήφιου κράτησε χαμηλούς τόνους, εκτιμώντας ότι η λιποθυμία και ο κάκιστος χειρισμός από τους συνεργάτες της Κλίντον, κάνει από μόνος του τη δουλειά. Δεν έλειψαν βεβαίως οι αναφορές και τα πικρόχολα σχόλια στο Twitter, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο.

Η ίδια η Χίλαρι Κλίντον και οι συνεργάτες της ελπίζουν να αφήσουν πίσω τα όσα άσχημα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αν η υποψήφια των Δημοκρατικών μπει και πάλι δυναμικά στη μάχη, αυτή όλη η ιστορία μπορεί τελικά να ξεχαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η 68χρονη Κλίντον και ο 70χρονος Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν ένα από τα πλέον «ηλικιωμένα» ζευγάρια πολιτικών που διεκδικούν τέσσερα ή και οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Ασφαλώς υπάρχει και προηγούμενο. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, για παράδειγμα, έγινε πρόεδρος το 1981 σε ηλικία 70 ετών και αποχώρησε χαμογελαστός και ακμαίος στα 78 του.


Πηγή: tovima.gr


Ξεπέρασαν τους 60000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα



Ασταμάτητες οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τι δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία.

Με τα νησιά να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και την ηπειρωτική χώρα να ακολουθεί, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας ξεπέρασαν το «φράγμα» των 60.000.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή καταμέτρηση μετρήθηκαν 60.042 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους 13.171 να βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Εκεί όπου οι δομές φιλοξενίας διαθέτουν πολύ λιγότερη χωρητικότητα, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο, που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 3.500 άτομα και φιλοξενεί 5.660. Στη Χίο, με δυναμικότητα 1.100 άτομα, φιλοξενούνται 3.598, στη Σάμο 1.425, με χωρητικότητα 850.

Όσοι φιλοξενούνται σε δομές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται σε 16.425, οι πρόσφυγες στην Κεντρική Ελλάδα σε 2.387 και στη Νότια Ελλάδα σε 246.

Στις οργανωμένες δομές της Αττικής διαμένουν 8.788 άτομα και στο Ελληνικό 2.482 άτομα. Στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξενούνται 8.693 πρόσφυγες, ενώ 7.850 εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός δομών φιλοξενίας.

Όπως είναι επόμενο, η ασφυξία στα Κέντρα Φιλοξενίας προκαλεί προβλήματα.

Εκτός των συνθηκών διαβίωσης, που δεν είναι πάντα οι καταλληλότερες, τα επεισόδια μεταξύ των φιλοξενούμενων δεν λείπουν, όπως και οι εντάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Μυτιλήνη, όπου μετά από συμπλοκή μεταξύ παιδιών από τη Συρία και το Αφγανιστάν, 40 άτομα διέφυγαν, άλλα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα, ενώ ένα κοντέινερ καταστράφηκε.

Οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως, από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ιταλία, όπου οι αφίξεις, μαζί με τους πνιγμούς, είναι πλέον χιλιάδες και δεκάδες, αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση.

Την ίδια ώρα, δυσλειτουργικό είναι και το άλλο σκέλος της συμφωνίας. Αυτό που προβλέπει την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία και τη μετεγκετάστασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο το Σεπτέμβριο έγιναν 74 εθελούσιες επιστροφές, από τις 3.647 που έχουν γίνει από τις αρχές του έτους. 



Πηγή : antenna.gr


Δεν πάνε στη συνεδρίαση για το προσφυγικό οι βουλευτές Κρήτης της ΝΔ



«Δεν αναγνωρίζουμε - δεν συμμετέχουμε σε καμία συνεδρίαση αν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση»

«Δεν αναγνωρίζουμε - δεν συμμετέχουμε σε καμία συνεδρίαση αν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση ή, έστω, κυβερνητική εκπροσώπηση για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού», αναφέρουν με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης για το προσφυγικό, σε ανακοίνωσή τους οι Κρήτες βουλευτές της ΝΔ.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ. Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας ΠΕ ΝΔ, Ιωάννης Πλακιωτάκης, τέως πρόεδρος ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη συντονίστρια ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, υπεύθυνος τομέα Εξωτερικών: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απαξιεί να ενημερώσει την κοινωνία της Κρήτης για το σχέδιο που έχει -αν έχει- για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητά της στην διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, αλλάζοντας δηλώσεις και «προτάσεις».

Ακόμα υποστηρίζουν πως «Ο κ. Μουζάλας γυρνάει στην επικράτεια ιδρύοντας καταυλισμούς, στοχεύοντας να μοιράσει και όχι να επιλύσει το πρόβλημα! Παράλληλα, μοιράζει υποσχέσεις, διαρρέει πληροφορίες μέσω «κρυφών» επιστολών και «αλλάζει»(;) εκ νέου τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τους πρόσφυγες - μετανάστες, που θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, εξακολουθώντας να αγνοεί τους πολίτες της Κρήτης, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς».

Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτουν: «Πιστός στην καθεστωτική λογική της κυβέρνησης που υπηρετεί, ο κ. Μουζάλας θεωρεί ότι με τις γνωστές αριστερίστικες μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταφέρει να επιβάλει τις απόψεις του. Δυστυχώς, αγνοεί ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και πως η επίλυσή του απαιτεί την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση».

Ακολούθως σημειώνουν πως «η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του ζητήματος τόσο για την εθνική μας ασφάλεια, όσο και για την κοινωνική και ανθρωπιστική του διάσταση, ως υπεύθυνος πολιτικός φορέας εδώ και μήνες έχει καταθέσει Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος».

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνουν πως «παράλληλα, στη λογική της συναίνεσης ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, ώστε να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης και να εμπεδώσει ένα κλίμα συνεργασίας με τα στελέχη της που εμπλέκονταν στη διαχείριση του ζητήματος».

Οι βουλευτές, ακόμα αναφέρουν πως μετά λύπη τους διαπιστώνουν καθημερινά, ότι ακόμη και σήμερα που το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα είναι στο σημείο μηδέν και η πιθανότητα κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία είναι υπαρκτή, η κυβέρνηση και ο κ. Μουζάλας προσωπικά, εκλαμβάνουν την υπεύθυνη και συναινετική στάση της Νέας Δημοκρατίας ως αδυναμία και χρησιμοποιούν το θέμα για επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη.

«Συνεπώς, προσθέτουν, καθιστούμε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει καμία απόφαση, δεν στηρίζει καμία πρωτοβουλία αν δεν έχει προηγηθεί η παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου της κυβέρνησης για την διαχείριση του θέματος» αναφέρουν και προσθέτουν: «επίσης, κάνουμε σαφές στο προεδρείο της ΠΕΔ Κρήτης ότι οι καταστάσεις απαιτούν καλύτερη συνεννόηση πριν από οποιαδήποτε ενέργεια και σεβασμό προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κρήτης».

Τέλος, στην κοινή ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν: «Δεν αναγνωρίζουμε - δεν συμμετέχουμε σε καμία συνεδρίαση αν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση ή, έστω, κυβερνητική εκπροσώπηση για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού».


Πηγή : Newsbeast.gr


Υπό παραίτηση ο Βουδούρης λόγω Μουζάλα



Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι είναι πιο έντιμο να υποβάλει την παραίτησή του

Υπό παραίτηση δηλώνει ότι βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις.

Ο κ. Βουδούρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως είναι "πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου", σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενο υπουργό Ιωάννη Μουζάλα. 

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του προς τον κ. Μουζάλα, αφού με προσεκτικές διατυπώσεις του επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα του εκχωρηθούν επισήμως αρμοδιότητες σύμφωνα με το νόμο, ο κ.Βουδούρης σημειώνει ότι πλέον οι συνθήκες είναι δραματικές, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες «και τη χώρα μας συνολικά». 

Ο κ. Βουδούρης επισημαίνει επίσης ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα πλησιάζουν ενώ το πολιτικό γραφείο του κ.Μουζάλα, που διαχειρίζεται αυτά τα ζητήματα, δεν έχει ακόμη καταλήξει για το μέλλον των δομών φιλοξενίας, παρά τις εισηγήσεις τις οποίες η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες θέτουν στη διάθεση του αναπληρωτή υπουργού από τον Ιούλιο. Στην ίδια επιστολή, που απεστάλη στις 8 Σεπτεμβρίου και παραμένει χωρίς απάντηση, ο κ.Βουδούρης προβλέπει επίσης ότι «η απειλή δυσμενών εξελίξεων σε σχέση με την Τουρκία, είναι ορατή». O κ.Βουδούρης κλείνει την επιστολή σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. 

Η επιστολή του Οδυσσέα Βουδούρη προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: 

«Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, βάσει του Νόμου 4375/2016, έχει την ευθύνη, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργού, να συντονίζει και να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε, οι συνεργάτες μου και εγώ, να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό έργο. Οι δράσεις των πρώτων πέντε μηνών καταγράφονται σε ένα τεύχος, το οποίο θα σου σταλεί τις επόμενες μέρες.

Ολες αυτές οι δράσεις επιτεύχθηκαν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία εκχωρεί στον Γενικό Γραμματέα τη δυνατότητα ανάληψης αποφάσεων. Συμπληρωματικά, με επιστολή σου της 3ης Αυγούστου 2016, μου ζήτησες εγγράφως να απέχω από κάθε απόφαση. Επίσης, δεν έχουν εφαρμοστεί οι βασικές διατάξεις του Νόμου, οι οποίες αφορούν τόσο στη διοίκηση των φορέων που υπάγονται στην ΓΓΥ όσο και των περιφερειακών δομών της.

Αγαπητέ Γιάννη,

σήμερα πλέον καθίσταται επικίνδυνο να προχωρήσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο Νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές, όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη χώρα μας συνολικά. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα πλησιάζουν, ενώ το πολιτικό σου γραφείο, που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά, δεν έχει ακόμα καταλήξει για το μέλλον των δομών, παρά τις εισηγήσεις τις οποίες η ΓΓΥ σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θέτουν στη διάθεσή σου από τον Ιούλιο. Η απειλή δυσμενών εξελίξεων, σε σχέση με την Τουρκία, είναι ορατή.

Η πολιτική η οποία χαράχτηκε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο είναι σωστή. Δεν μπορεί όμως να καρποφορήσει με το υπάρχον έλλειμμα σε οργανωτικό και διαχειριστικό επίπεδο. Η καθυστέρηση της εφαρμογής του Νόμου 4375/2016 ενδέχεται να αποβεί ολέθρια. Επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή των βασικών διατάξεών του, ήτοι:

♦Υπαγωγή όλων των δομών στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, βάσει του Αρ. 8, Παρ. 3, 4 και 5 του Ν. 4375/2016.

♦Διορισμό διευθυντών στις ανοιχτές δομές, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 5 του Ν. 4375/2016.

♦Διορισμό διοικητών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 2 του Ν. 4375/2016.

♦Διορισμό διευθυντή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 1 του Ν. 4375/2016 και βάσει των υποψηφιοτήτων που έχουν ήδη κατατεθεί από τον Ιούνιο.

♦Διορισμό διευθυντή Διεύθυνσης Υποδοχής, βάσει του Αρ. 29, Παρ. 1 του Ν. 4375/2016.

♦Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής, βάσει των Αρ. 49 και Αρ. 50 του ΠΔ 63/2005.

Επισημαίνω ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αντιθέτως, μεταξύ άλλων θετικών επιπτώσεων, θα βελτιώσουν την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για το «προσφυγικό». Τολμώ να πω ότι, σήμερα στο θέμα αυτό, δεν υπάρχει τίποτα πιο επαναστατικό από το να εφαρμόσουμε απλά τον νόμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο σκοπός της αποστολής που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και περιέχεται στο γράμμα και το πνεύμα του Νόμου, που ψηφίστηκε κατεπειγόντως πριν από πέντε μήνες, εκ των πραγμάτων αναιρείται.

Στην περίπτωση αυτή, έχοντας εξαντλήσει ευσυνείδητα τα περιθώρια συνεισφοράς μου, θα οδηγηθώ να υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό.

Αναμένοντας τις ενέργειές σου, με εκτίμηση

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής, Οδυσσέας Βουδούρης»


Πηγή : protothema.gr


Ποιοι θα κάνουν ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» - Τι πρέπει να δηλώνουν



Στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εισοδημάτων, της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους ακόμη και των μετρητών που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ θα κληθούν να προχωρήσουν από την 1η Οκτωβρίου περισσότεροι από 120.000 υπόχρεοι υποβολής της δήλωσης «πόθεν έσχες» (βουλευτές, δικαστικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί του ΕΣΥ, αστυνομικοί, διαιτητές, δημοσιογράφοι, κ.λπ.).

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θεωρείται πρόβα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο παρ' ότι σχεδιάζεται εδώ και χρόνια δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να μπει στις ζωές οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων εντός του 2017.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των πόθεν έσχες από τους υπόχρεους θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου και θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ με αυστηρά πρόστιμα και ποινές απειλούνται φέτος όσοι παραλείψουν την ηλεκτρονική υποβολή του.

Οι λεπτομέρειες του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα προσαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις νόμου στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιλύνοντας ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόχρεων.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει την πρόβλεψη δήλωσης, για πρώτη φορά, μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ καθώς και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, μετάλλων, εφόσον η αξία τους εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Ωστόσο, με την απόφαση θα ορίζεται ότι δεν θα δημοσιοποιείται η διεύθυνση κατοικίας του υπόχρεου. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα ηλεκτρονικά πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, των αιρετών, των ανώτερων δικαστικών λειτουργών και των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα διενεργείται έλεγχος στις δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ για τους υπόλοιπους υπόχρεους τα στοιχεία των οποίων θα είναι «κλειδωμένα» ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός. Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Πόθεν» στη διεύθυνση www.pothen.gr με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Πρόστιμα - κυρώσεις 

Οι υπόχρεοι που δεν θα υποβάλουν δήλωση ή υποβάλλουν ανακριβή δήλωση αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση όπου το αδίκημα τελείται με στόχο την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου τότε η ποινή φτάνει τα δύο χρόνια φυλάκιση και έως 500.000 ευρώ ενώ αν η αποκρυπτόμενη περιουσία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ.




Μαρία Βουργάνα
Πηγή : imerisia.gr


Στο Υπερταμείο ΔΕΗ και ΕΥΑΘ




Τα θέματα που άπτονται του ενεργειακού εισέρχονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Από το πρωί, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύσκεψη και με τον κύριο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, τα προαπαιτούμενα που αφορούν το υπουργείο του «θα κλείσουν κανονικά».

Όσον αφορά δε στον κατάλογο των ΔΕΚΟ, που θα υπαχθούν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων ανέφερε ότι «αν δεν μπει η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση»,

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα ζητήματα στρατηγικής πολιτικής παραμένουν στα υπουργεία και συμπλήρωσε ότι αναφορικά με τη ΔΕΗ δημόσιος έλεγχος σημαίνει το 51%.

Στη σύσκεψη των κ. Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας. Γ. Χουλιαράκη, συζητήθηκαν 4 θέματα:

1. To Πρόγραμμα των επαφών των δύο πλευρών αυτής της εβδομάδας.

2. Την πορεία των υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ.

3.  Την προετοιμασία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος

4. Τα δύο νομοσχέδια που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση και αφορούν το ένα στην εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων και το δεύτερο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Πηγή : kathimerini.gr


Ηγετικό στέλεχος του "Ρουβίκωνα": Θα ρωτήσουμε κάτι τον πρωθυπουργό! Είναι έκπληξη!




Μια αινιγματική δήλωση από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα που παραχώρησε συνέντευξη στο Ertopen έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ. αφού αναφέρεται στον πρωθυπουργό.

«Έχουμε σκοπό σε μία από τις επόμενες δράσεις μας να… ρωτήσουμε κάτι τον πρωθυπουργό. Το αφήνουμε ως έκπληξη»! είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το in.gr η συνέντευξη δόθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην εκπομπή «Με χωρίς πατρίδα». Το μέλος του Ρουβίκωνα είπε ότι  όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013. «Είμαστε τότε ενεργά πολιτικά υποκείμενα, συμμετείχαμε σε στέκια, καταλήψεις στο ευρύτερο αντιεξουσιαστικό κίνημα και αποφασίσαμε κάποια άτομα να δημιουργήσουμε μια συλλογικότητα. Αντιλαμβανόμενοι κάποια πολιτικά κενά. Η ανάγκη που δημιούργησε τον Ρουβίκωνα είναι η ανάγκη των πολιτών να δημιουργεί αντιστάσεις».

Για τους στόχους του είπε: «Ουσιαστικά θα βγάλουμε και δημόσια έναν πιο ευρύ πολιτικό λόγο ο οποίος θα εμπεριέχει ποιοι είμαστε, πώς λειτουργούμε και πού θέλουμε να κατευθύνουμε τα πράγματα. Καθώς και τις τακτικές μας και τη στρατηγική που έχουμε στο μυαλό μας. Θα υπάρχει και ευρύτερο κάλυμμα σε όποιον θέλει να συμμετέχει στη συλλογικότητα».

Λέει επίσης ότι δεν τους ενδιαφέρει το κόστος του αγώνα, αναφέρεται στην επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ η οποία όπως υποστηρίζει έγινε για να καταδειχθούν τα κενά ασφαλείας στην φύλαξη και για την επίθεση στην τουρκική πρεσβεία αποκάλυψε επαφές μελών του «Ρουβίκωνα» με μέλη της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C αλλά και ταξίδια μελών του Ρουβίκωνα στην Τουρκία.

Είπε ακόμα ότι αν αναλάβει την εξουσία η Νέα Δημοκρατία, «θα ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου» και ότι αμέσως τα πλημμελήματα που τους αποδίδονται θα γίνουν κακουργήματα.

Τέλος, για την επίδειξη των όπλων στα Εξάρχεια τονίζει ότι «και από την εμπειρία που υπάρχει στο εξωτερικό ένα μαζικό πολιτικό κίνημα θα πρέπει να υπερασπισθεί τις δομές του και να εκφράσει μια άμυνα που είναι αποτελεσματική σε όσους κάνουν χρήση όπλων».



Πηγή : newsit.gr


Ντόρα: Ο κυνισμός της εξουσίας φάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο Τσίπρας στην Τσικρίκα




Κυνισμό της εξουσίας απέδωσε στον πρωθυπουργό η βουλευτίνα της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως «αυτό φάνηκε πάρα πολύ καθαρά στον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε σε δημοσιογράφο που του έθεσε ερώτηση στη ΔΕΘ κι έχανε τη δουλειά της».

Η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», έκανε επίσης λόγο για αντιδημοκρατικό και παντελώς αναίσθητο τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, ενώ τον χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο «Πινόκιο» της πολιτικής ζωής.

«Όταν ακούς τον Τσίπρα να μιλάει, αναρωτιέσαι εάν ζούμε στην ίδια χώρα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Σχολιάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «είναι τελείως αντίθετο πράγμα από τον Τσίπρα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα πει την αλήθεια στον κόσμο. Δεν θα κάνει λαϊκισμό».

Σημείωσε επίσης πως ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει τη ΝΔ από 7 μονάδες που έχασε τις εκλογές, στις 10 μονάδες μπροστά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Δεν είναι ο Τσίπρας το ζητούμενο σήμερα. Ο Τσίπρας είναι τελειωμένη υπόθεση. Η αναξιοπιστία είναι το ζητούμενο», επισήμανε, λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τα καταφέρει.




Γονείς απειλούν με κατάληψη αν ενταχθούν προσφυγόπουλα στο σχολείο

 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )



Με κατάληψη του σχολείου απειλεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση να ενταχθούν προσφυγόπουλα στους χώρους του σχολείου.


Οι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου κοινοποιούν πρωτοκολλημένο έγγραφο στον πρόεδρο του Συλλόγου τους, με το οποίο ενημερώνουν πως σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισαν τη μη ένταξη προσφυγόπουλων στους χώρους του σχολείου.

Το έγγραφό τους κλείνει ως εξής: «Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου».

Σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη, ζητήματα που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας, απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου.

«Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» δήλωσε ο κ. Φίλης στο Πρακτορείο 104,9 FM.

«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής» πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες.

Κάλεσε δε τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου «να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους» καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πρόταση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, τα χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών.

«Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατομμύρια να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές» ανέφερε ο κ. Γαβότσης.



Newsroom ΔΟΛ


Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα στρατιωτικά νοσοκομεία - Έτοιμο το σχέδιο νόμου



 Αλλαγές που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αφού θα ταράξουν το σημερινό κατεστημένο στα στρατιωτικά νοσοκομεία, φέρνει το σχέδιο νόμου που έχει προετοιμάσει το ΓΕΕΘΑ για τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Επιτελείο και έχει προωθηθεί ήδη στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές.

Μια από τις πλέον σημαντικές αλλαγές που προωθείται, αφορά - σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr- την διοίκηση των νοσοκομείων. 

Προβλέπεται να αναλάβουν τη διοίκηση των στρατιωτικών νοσοκομείων στελέχη που έχουν γνώσεις διοίκησης και να απεμπλακούν οι στρατιωτικοί γιατροί από αυτά τα καθήκοντα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το σκεπτικό αυτής της ρύθμισης είναι πως ο διοικητής του νοσοκομείου δεν χρειάζεται να είναι γιατρός. “Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουν αναπτυχθεί και οι επιστήμες. Στα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν παντού διοικητές γιατρούς. Στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο όμως την διοίκηση αναλαμβάνουν στελέχη που έχουν και τις ανάλογες γνώσεις”, έλεγαν χαρακτηριστικά στο Onalert.gr.

Οι ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο, το οποίο μαθαίνουμε ότι είναι ήδη έτοιμο, αναθέτουν σε διοικητικά στελέχη τα καθήκοντα που αφορούν τα θέματα προσωπικού, τα διοικητικά και τα οικονομικά, ενώ οι στρατιωτικοί γιατροί περιορίζονται καθαρά σε θέματα επιστημονικά.

“Ο διοικητής θα μπορεί να είναι είτε πολίτης είτε στρατιωτικός, συνήθως θα είναι στρατιωτικός αλλά δεν θα είναι γιατρός. Ο διοικητής θα είναι προσανατολισμένος στη διοίκηση, το προσωπικό, τις προμήθειες, τα οικονομικά θέματα και τα θέματα της συντήρησης και ανάπτυξης των εγκαταστάσεων. Ο διευθυντής του νοσοκομείου που θα είναι γιατρός θα έχει τον έλεγχο της παροχής των υγειονομικών υπηρεσιών”, έλεγαν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές στο Onalert.gr.

Το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, εξαρτάται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο η κατάθεση αναμένεται να γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες. 



Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Πηγή : onalert.gr


Την κοπάνησε από την βεράντα ο Πολάκης για να αποφύγει τους δημοσιογράφους





Από την πίσω πόρτα της Βουλής έφυγε τρέχοντας ο Παύλος Πολάκης, προκειμένου να αποφύγει τα τηλεοπτικά συνεργεία που τον περίμεναν ώστε να του αποσπάσουν δηλώσεις για την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε στη δημοσιογράφο του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εμφανίστηκε 17:30 στη Βουλή και μόλις τον ειδοποίησε η φρουρά του ότι τον περιμένουν στην έξοδο δημοσιογράφοι το έσκασε από την βεράντα του εντευκτηρίου, γιατί απλά δεν είχε το θάρρος να τους αντιμετωπίσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.




Ακριβότερο παραμένει το «καλάθι» των βασικών προϊόντων στην Ελλάδα




Δυσανάλογα ακριβό παραμένει το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ελλάδα, καθώς, αν και η αγοραστική δύναμη διαρκώς φθίνει, οι τιμές, και μάλιστα σε βασικά είδη διατροφής, βρίσκονται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας αιμορραγία στον ούτως ή άλλως φτωχό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ και κυρίως αυτή που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με την υπαγωγή σειράς τροφίμων από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23% –και τώρα πλέον 24%– προκαλεί υποχώρηση της κατανάλωσης και με τη σειρά τους βιομηχανία και λιανεμπόριο, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στην εγχώρια αγορά, διατηρούν ή και αυξάνουν τις τιμές.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ακρίβειας και ζημιών για την αγορά, με την έξοδο από αυτόν να μην είναι ακόμη ορατή.

Στην... πρωτοπορία

Αν και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς αποπληθωρισμού για 41ο συνεχή μήνα (με βάση τα στοιχεία έως και τον Ιούλιο του 2016), οι τιμές στα τρόφιμα, οι οποίες έχουν και σημαντική στάθμιση στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, οι μεταβολές των τιμών σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Τον Ιούλιο του 2016, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων γενικά στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 2,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν η αντίστοιχη μεταβολή στην Ευρωζώνη ήταν 0,9%.

Οι αυξήσεις σε φρούτα, λαχανικά και έλαια θυμίζουν εποχές που η ελληνική οικονομία βρισκόταν υπό το βάρος υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Τα έλαια –συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου που κυρίως χρησιμοποιείται στην Ελλάδα– πωλούνται ακριβότερα κατά 9,5%, με την αύξηση στην Ευρωζώνη να είναι 2,9%.

Οι τιμές των φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 4,2%, με την αύξηση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη (4,9%), ενώ οι τιμές των λαχανικών είναι αυξημένες κατά 7% στην Ελλάδα σε σύγκριση με πέρυσι, έναντι αύξησης 5,6% στην Ευρωζώνη. Οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά έχουν αυξηθεί κατά 2% σε ετήσια βάση, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν μόλις 0,2%.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται, εξάλλου, και σε σειρά άλλων τυποποιημένων τροφίμων και ποτών, όπως τα αλκοολούχα ποτά (4,3%), τα ζαχαρώδη-σοκολατοειδή (5,1%), τα τυποποιημένα λαχανικά (2%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Στην ουσία και το 2016 –και ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί με νέα φορολογικά βάρη και με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις– συνεχίζεται το σερί ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, το οποίο έχει αποτυπωθεί με εντυπωσιακό τρόπο και το 2015.

Το ΑΕΠ

To 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρισκόταν στο 71% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ο δείκτης της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης (AIC) στο 81% του μέσου κοινοτικού όρου (σ.σ. ο δείκτης αυτός καταγράφει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που κατανάλωσαν τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως αν αυτά πληρώθηκαν από ιδιώτες ή από το κράτος και θεωρείται ότι απεικονίζει ακριβέστερα την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών).

Με βάση τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση μεταξύ των «28» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαμηλότερα και από πολλά νέα κράτη-μέλη και στη 17η θέση από πλευράς πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Eurostat (τα οποία αποκάλυψε η «Κ» τον περασμένο Ιούνιο) έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι η 2η ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στο γάλα και τ’ αυγά, η 4η ακριβότερη στα ψάρια, η έκτη ακριβότερη σε ψωμί και δημητριακά, ενώ ακόμη και στο λάδι είναι η 8η ακριβότερη χώρα, με τις τιμές να είναι κατά 16% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.



Έντυπη Καθημερινή


Αποδοκιμασίες αντιεξουσιαστών σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα




Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στα Λιθαρίτσια, όπου έγινε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος.

Ομάδες νεαρών που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο, φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της πρόσφατης διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Λόγω της έντασης που προκλήθηκε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στα Λιθαρίτσια έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην είσοδο, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν, καθώς οι διαδηλωτές αποχώρησαν λίγο αργότερα.




Πηγή: epiruspost.gr, skai.gr


Χωρίς συμφωνία η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - θεσμών




Χωρίς συμφωνία στα θέματα της πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων με τους τρεις εκ των τεσσάρων θεσμών, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 η διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας διαπραγμάτευση. Στην πρώτη συνάντηση, από την οποία απουσίαζαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, τέθηκαν δύο βασικά θέματα:

1. Η στελέχωση του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (τρία στελέχη προτείνονται από την ελληνική πλευρά και δύο από την πλευρά των θεσμών). Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, δεν υπήρξε τελική συμφωνία επί των προσώπων και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

2. Η ομάδα των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Όπως αναφέρει το τεχνικό μνημόνιο, μεταξύ των εταιρειών του δημοσίου που θα πρέπει να αποτελέσουν περιουσιακά στοιχεία του νέου υπερταμείου είναι η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-1,96% η ΕΥΑΘ,  η Αττικό Μετρό, η ΔΕΗ, ΔΕΗ-0,38% ο ΑΔΜΗΕ η ΕΛΒΟ κ.α. Σε σχετική ερώτηση αν βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ακόμη και η λίστα των επιχειρήσεων που θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος απέφυγε να απαντήσει.

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι δύο πλευρές όσον αφορά στο θέμα της πώλησης του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ουσιαστικά την Τρίτη στις 10 το πρωί, ενώ στη διαπραγμάτευση αναμένεται να ενταχθεί και η κ. Βελκουλέσκου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η επισκόπηση του προγράμματος, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

10:00 Επισκόπηση προγράμματος  (την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης).

11:30 Ενέργεια (Στη συνάντηση θα συμμετάσχει ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης).



Πηγή : naftemporiki.gr



Διπλό «όχι» από το Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις



Μετά την επαναφορά του θέματος από τον Τσίπρα στη ΔΕΘ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΕΞ

Με μια διπλή άρνηση υποδέχθηκε το Βερολίνο την επαναφορά του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ την Κυριακή.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να κλείσουμε αυτό το ανοιχτό ζήτημα» μολονότι δεν μίλησε για συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αναφερόμενος γενικά στο καλύτερο τάιμινγκ, τόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας όσο και ο εκπρόσωπος τύπου του υπ. Εξωτερικών απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

«Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μετέδωσε το MEGA, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων».

Την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel είχε απαντήσει για το θέμα: 

Κύριε Χρηστίδη, όπως ακούσατε την ομιλία μου στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, στις 16 Αυγούστου, μίλησα για μία συντεταγμένη και συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό.

Συνεπώς, δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Όπως γνωρίζετε, για πρώτη φορά, υπήρξε ένα πόρισμα από την Επιτροπή της Βουλής. Όπως γνωρίζετε, επίσης, αυτό το πόρισμα επισήμως έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάνουμε λοιπόν κινήσεις συντονισμένες, και το πότε θα επιλέξουμε να κάνουμε την επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από την επίσημη αντίδραση που θα υπάρχει από τη γερμανική πλευρά, αλλά θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εκτιμήσουμε εμείς ότι είναι το κατάλληλο timing. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε να κάνουμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, θέλουμε να κινηθούμε ώστε αυτό το ανοιχτό για πολλά χρόνια ζήτημα να κλείσει, και πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε.



Πηγή : protothema.gr