Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε συζήτηση για την αναπτυξιακή πρωτοβουλία «Growing Together»



Κεφάλαια συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και συνεργασία πέντε εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών είναι τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που υπεγράφη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Growing Together», σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.




«Αυτό που θέλω να επισημάνω για όσους από εσάς σκέφτεστε να επενδύσετε στην Ελλάδα, είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος ή ο άνεμος. Είναι επίσης μια χώρα που διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα. Αν εστιάσετε στον τομέα της τεχνολογίας, πιστεύω ότι αυτό που είδαν πολλές ξένες εταιρείες στην Ελλάδα ήταν η ποιότητα των μηχανικών μας, πιό οικονομικοί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που ξέρουν να εργάζονται εξαιρετικά σκληρά. Κάθε εταιρεία που έχει επενδύσει στην Ελλάδα έχει μόνο καλά λόγια να πει για το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Και η άλλη διάσταση που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι η Ελλάδα «έχασε» 500.000 νέους που έφυγαν μέσα στην κρίση. Πρόκειται για εξαιρετικά ταλαντούχους νέους ανθρώπους, που αναλαμβάνουν ρίσκα, και έφυγαν από την Ελλάδα. Και για πρώτη φορά, σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Growing Together», με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bpifrance, Nicolas Dufourcq, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης για επενδυτές.


Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πρέπει να δούμε πιο συστηματικά τη συνεργασία, τη διευρωπαϊκή συνεργασία, σε επίπεδο Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Οι μεγάλες πολυεθνικές, οι γαλλικές πολυεθνικές που ήταν παρούσες στην Ελλάδα, θεωρώ ότι γνωρίζουν αρκετά καλά το τοπίο. Αν όμως πρόκειται να μιλήσουμε για μια αληθινά ευρωπαϊκή κοινή αγορά, είναι οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, αυτές που πρέπει να έρθουν σε στενότερη συνεργασία. Κάτω από τις μεγάλες πολυεθνικές, υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι παρούσες και που πρέπει να καταλάβουν ότι τελικά η επένδυση σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να είναι κάτι πολύ φυσικό γι’ αυτές. Δεν πρέπει να είναι κάτι πολύ πολύ περίπλοκο. Στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι η κοινή μας αγορά. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Στην πρωτοβουλία «Growing Together» συμμετέχουν εθνικές τράπεζες και επενδυτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, με στόχο την αύξηση της ικανότητας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάπτυξης να παρέχουν χρηματοδότηση 3,3 δισ. σε τεχνολογικές εταιρείες με έδρα την ΕΕ, στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της κάθε χώρας να επενδύουν σε κάποια από τις υπόλοιπες του σχήματος, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των επιχειρήσεων.


«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν ουσιαστικά ένα “κέλυφος” χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Και σε λιγότερο από τρία χρόνια καθιερώθηκε ως μια πολύ σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Επίσης ως θεσμός ήταν πολύ χρήσιμος κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπου στηρίξαμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε την προστασία των θέσεων εργασίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.


«Για εμάς, ο πραγματικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία μας. Αντιμετωπίζουμε πολλές κρίσεις, με την τελευταία να μας φέρνει ενώπιον ιδιαίτερων προκλήσεων όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας. Αλλά ταυτόχρονα, κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία. Και όταν βλέπουμε τι συμβαίνει αυτή την περίοδο με την ενέργεια, φυσικά, βραχυπρόθεσμα, θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να απορροφήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις αυξήσεις στις τιμές. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται πιο σημαντική όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικής άποψης. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Σε δύο μέρες θα πάω στη Δυτική Μακεδονία, που ήταν η περιοχή όπου παραδοσιακά γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Κάθε κρίση λοιπόν παρουσιάζει ευκαιρίες. Και η παρότρυνσή μου, ειδικά στους ξένους επενδυτές, είναι να κοιτάξουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί θα βρείτε, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως επίσης και καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης για να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.


Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας έγινε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα Bpifrance, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό την την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον κ. Dufourcq στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Bpifrance (σε ανεπίσημη μετάφραση):


Nicolas Dufourcq: Είμαι ο Nicolas Dufourcq. Είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bpifrance. Ουσιαστικά, η Bpifrance είναι η αντίστοιχη (Ελληνική) Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας. Το 2021, η Bpifrance εξασφάλισε 25 δισ. ευρώ για τη Γαλλία, σε δάνεια, σε ίδια κεφάλαια (equity). Παρέχουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής και πιστεύουμε πως για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον – που είναι κοινές για την Ελλάδα και τη Γαλλία – και οι οποίες έχουν να κάνουν με το χρέος, την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό κλπ, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες θα έχουν κεντρικό ρόλο. Έτσι, ο στόχος της Bpifrance, για τη Γαλλία τουλάχιστον, είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των επιχειρηματιών, γιατί όσο περισσότερους επιχειρηματίες έχουμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε. Αυτό είναι κάτι βέβαιο, σε έναν κόσμο αβεβαιότητας. Και πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην Ευρώπη συνδέοντας καλύτερα τα οικοσυστήματα των επιχειρηματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των startups, της τεχνολογίας και του non-tech τομέα σε όλη την ήπειρο. Πιστεύουμε ότι συνδέοντας τις Αναπτυξιακές Τράπεζες μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε εντατικά με τους Έλληνες συναδέλφους μας τα τελευταία δύο χρόνια.


Συνεργαζόμαστε και με άλλους εταίρους στην Ευρώπη και έχουμε το εξής όραμα: Αν μπορούσαμε να έχουμε πολύ ισχυρές Αναπτυξιακές Τράπεζες σε όλη την ήπειρο που θα συνεργάζονταν μεταξύ τους, τότε θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ της Ευρώπης. Αυτό είναι βέβαιο. Δεν θα προσδιορίσω νούμερα. Έχουμε εδώ και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Και έχουμε και τις Αναπτυξιακές Τράπεζες δέκα χωρών που είναι μαζί μας σήμερα. Το σίγουρο όμως είναι ότι συνδέοντας τις χώρες θα δημιουργήσουμε αξία. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ για την παρουσία σας. Ήθελα να σας ρωτήσω, ποιο είναι το όραμά σας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ας ξεκινήσουμε με αυτό το ερώτημα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, συγχαρητήρια για την υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας. Πρέπει να επισημάνω ότι γίνεται σε έναν ιστορικό χώρο. Πρόκειται για τον χώρο όπου – πριν από 43 χρόνια – υπεγράφη η συμφωνία για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Και η πρωτοβουλία για τη συσπείρωση των Αναπτυξιακών Τραπεζών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών πιστεύω ότι είναι μια πολύ λογική ιδέα.


Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το «οικοσύστημά της» για το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει σε πολύ δύσκολες στιγμές. Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, ήταν ακλόνητη πεποίθησή μου ότι αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να στηρίξει το επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα. Ως χώρα βγαίναμε από μια πολύ βαθιά και οδυνηρή κρίση, που είχε επίσης ως συνέπεια -πιθανώς ως μια θετική παρενέργεια- την αλλαγή νοοτροπίας στους νεότερους Έλληνες που πλέον υιοθετούσαν την πεποίθηση ότι η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που αξίζει να επιδιώξουν ως στόχο. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε εμείς ήταν να απελευθερώσουμε όλες τις επιχειρηματικές δυνάμεις που υπήρχαν στην ελληνική κοινωνία, γιατί γνωρίζαμε το γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες τα πήγαιναν πάντα ιδιαίτερα καλά εκτός Ελλάδας, αλλά για κάποιο λόγο δεν τα πήγαιναν ιδιαίτερα καλά στην Ελλάδα.


Κάναμε λοιπόν αυτονόητα πράγματα. Ενισχύσαμε τα κρατικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Μειώσαμε σημαντικά τους φόρους, τους φόρους στο κεφάλαιο, στα μερίσματα, τους φόρους στην εργασία. Απλοποιήσαμε τους κανονισμούς και φροντίσαμε ώστε τα διάφορα γρανάζια του επιχειρηματικού οικοσυστήματος να συνεργάζονται με πιο εποικοδομητικό τρόπο. Και αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι έχουμε ήδη τα πρώτα, πολύ εντυπωσιακά success story. Η Ελλάδα έχει ήδη πολλά unicorns (εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων) και αυτές είναι ιστορίες επιτυχίας που θα εμπνεύσουν νέους επιχειρηματίες ώστε να ακολουθήσουν μια παρόμοια πορεία.


Ξεκινήσαμε επίσης να διδάσκουμε την επιχειρηματικότητα στα σχολεία, κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό. Έχουμε εξαιρετικές πρωτοβουλίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως ο Μαθητικός Διαγωνισμός Junior Achievement, ο οποίος ενισχύει το επιχειρηματικό πνεύμα σε πολύ μικρότερη ηλικία. Και, σε γενικές γραμμές, είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό το επιχειρηματικό οικοσύστημα πρόκειται πραγματικά να απογειωθεί. Και στόχος μας είναι κάποια στιγμή – στο όχι πολύ μακρινό μέλλον – η τεχνολογία να συνεισφέρει το 10% στο ελληνικό ΑΕΠ. Και αυτό είναι απολύτως εφικτό. Αν κοιτάξετε τομείς όπως τα big data, όπως η καθαρή τεχνολογία, όπως το fintech, συμβαίνουν πολλά, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην Ελλάδα και αυτό έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών. Και οι ελληνικές εταιρείες αρχίζουν να προσελκύουν σημαντικά κεφάλαια.


Πιστεύω λοιπόν ότι ο κόσμος έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε όλα αυτά. Πιστεύουν σε αυτό το ελληνικό αναπτυξιακό story. Στο τέλος της ημέρας, ο κύριος στόχος μας ήταν πάντα και παραμένει, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να οδηγείται από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Και παρά τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου πολέμου στην Ουκρανία, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα στους τομείς που μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.


Nicolas Dufourcq: Απολύτως. Και θα πρέπει να πω ότι μας έχει εντυπωσιάσει όλους πραγματικά το τι συμβαίνει εδώ, η εισροή κεφαλαίου, η οποία στην πραγματικότητα είναι συνέπεια τής όλο και μεγαλύτερης φήμης που αποκτά αυτό το οικοσύστημα στην Ελλάδα. Αυτό είναι βέβαιο. Το ερώτημα για εμάς στη Γαλλία, και το BPI – και υποθέτω πως αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες – είναι το πώς θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία και πώς θα μείνει ανεπηρέαστη από τις σημαντικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Θα πρέπει να επισημάνω πως οι αναπτυξιακές τράπεζες έχουν καταφέρει ώστε οι ενέργειές τους, να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην αγορά (multiplier effect) κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Ίσως λοιπόν θα μπορούσατε να μας πείτε πώς βλέπετε το μέλλον της δημόσιας παρέμβασης στην Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί επιτάχυνση όλης αυτής της διαδικασίας στη χώρα σας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε την ευκαιρία στα πάνελ που θα ακολουθήσουν να συζητήσετε πιο αναλυτικά τι κάνουμε σε αυτό το πεδίο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν ουσιαστικά ένα “κέλυφος” χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Και σε λιγότερο από τρία χρόνια καθιερώθηκε ως μια πολύ σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Επίσης ως θεσμός ήταν πολύ χρήσιμος κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπου στηρίξαμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε την προστασία των θέσεων εργασίας. Τώρα, καθώς βγαίνουμε από την πανδημία του Covid, οι προοπτικές που διαγράφονται για πρωτοβουλίες, τόσο σε επίπεδο χρέους όσο και σε επίπεδο κεφαλαίων είναι πολύ σημαντικές.


Για μένα, η εξέλιξη αυτή έχει ενδιαφέρον και μέσα από το πρίσμα της προσωπικής μου διαδρομής. Κάποιοι από εσάς μπορεί να γνωρίζετε ότι ξεκίνησα την επαγγελματική καριέρα μου στην Ελλάδα, στον τομέα του private equity (ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο) και venture capital, στα τέλη της δεκαετίας του ’90- αρχές της δεκαετίας του 2000, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Δημιουργήσαμε το πρώτο τεχνολογικό fund εκείνη την εποχή, την πρώτη αναπτυξιακή θερμοκοιτίδα (incubator) σε αυτόν τον τομέα. Ίσως ήμασταν μπροστά από την εποχή μας όταν αναλάβαμε αυτές τις πρωτοβουλίες, αλλά σίγουρα τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελλάδα.


Είμαι χαρούμενος που πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμουν εκείνη την εποχή, έχουν παραμείνει στον χώρο. Και τώρα έχουμε ένα ζωντανό κλάδο κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κεφάλαια για την ανάπτυξη. Δεν χρειαζόμαστε μόνο κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Καταστήσαμε πιο ελκυστικές, για τους angel investors, τις επενδύσεις σε πολύ πρώιμο στάδιο σε ελληνικές startup εταιρείες. Αλλά πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τις ελληνικές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης να προσελκύσουν μετοχικό κεφάλαιο και να κάνουν το επόμενο βήμα προς τα εμπρός. Πρόκειται για εταιρείες που κατάφεραν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε πολύ δύσκολες στιγμές. Νομίζω ότι έχουν πραγματικά δώσει στον όρο ανθεκτικότητα νέα σημασία. Είναι παρούσες σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας και έχουν στόχο να μεγαλώσουν.


Και αν κοιτάξει κανείς τις μεγάλες τάσεις που διαμορφώνονται, μια από αυτές πιστεύω θα είναι η ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και κατά κάποιον τρόπο η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας. Και η ιδέα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της Ελλάδας βασίζεται στην ιδέα της αξιοποίησης αυτών των τάσεων. Πολλές ευρωπαϊκές και γαλλικές εταιρίες θα φροντίσουν να ενισχύσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα, σε μέρη που να είναι πιο κοντά γεωγραφικά στις χώρες τους.


Και καθώς αρχίζουν να κοιτούν λιγότερο προς την Ασία και περισσότερο προς την Ευρώπη, σας προτρέπω να ρίξετε μια πολύ προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και να το κάνουμε επίσης όταν εξετάζουμε νέους τομείς με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία. Δείτε, για παράδειγμα, τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέλουμε να ενισχύσουμε περισσότερο την προστιθέμενη αξία στην αλυσίδα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσουμε, για παράδειγμα, το νέο νομικό μας πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Δεν μπορούμε για παράδειγμα, να φανταστούμε ένα σύμπλεγμα υπεράκτιων αιολικών υποδομών, στην Ελλάδα, αντί σε κάποια άλλη χώρα; Όλες αυτές τις ιδέες πιστεύω αξίζει να επιδιώξουμε να τις υλοποιήσουμε.


Αλλά εν τέλει, αυτό που θέλω να επισημάνω για όσους από εσάς σκέφτεστε να επενδύσετε στην Ελλάδα, είναι ότι δεν πρόκειται μόνο ότι έχει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος ή ο άνεμος. Είναι επίσης μια χώρα που διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα. Αν εστιάσετε στον τομέα της τεχνολογίας, πιστεύω ότι αυτό που είδαν πολλές ξένες εταιρείες στην Ελλάδα ήταν η ποιότητα των μηχανικών μας, πιό οικονομικοί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που ξέρουν να εργάζονται εξαιρετικά σκληρά.


Κάθε εταιρεία που έχει επενδύσει στην Ελλάδα έχει μόνο καλά λόγια να πει για το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Και η άλλη διάσταση που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι η Ελλάδα «έχασε» 500.000 νέους που έφυγαν μέσα στην κρίση. Πρόκειται για εξαιρετικά ταλαντούχους νέους ανθρώπους, που αναλαμβάνουν ρίσκα, και έφυγαν από την Ελλάδα. Και για πρώτη φορά, σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Άρα σε αυτόν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για ανθρώπινο κεφάλαιο, έχουμε το πλεονέκτημα ότι έχουμε Έλληνες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τώρα. Και πιστεύω ότι αυτό μας τοποθετεί σε σχετικά καλή θέση.


Αλλά εν τέλει, για εμάς, ο πραγματικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία μας. Αντιμετωπίζουμε πολλές κρίσεις, με την τελευταία να μας φέρνει ενώπιον ιδιαίτερων προκλήσεων, όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας. Αλλά ταυτόχρονα, κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία. Και όταν βλέπουμε τι συμβαίνει αυτή την περίοδο με την ενέργεια, φυσικά, βραχυπρόθεσμα, θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να απορροφήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, τις αυξήσεις στις τιμές, αλλά στο τέλος της ημέρας, η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται πιο σημαντική όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικής άποψης.


Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Σε δύο μέρες θα πάω στη Δυτική Μακεδονία, που ήταν η περιοχή όπου παραδοσιακά γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Κάθε κρίση λοιπόν παρουσιάζει ευκαιρίες. Και η παρότρυνσή μου, ειδικά στους ξένους επενδυτές, είναι να κοιτάξουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί θα βρείτε, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως επίσης και καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης για να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά.


Nicolas Dufourcq: Μπορώ να σας πω ότι στο χαρτοφυλάκιο της Bpi έχουμε μετοχές σε 1000 εταιρείες στη Γαλλία. Υπάρχουν λοιπόν πολλές από αυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Μερικές πολύ μεγάλες εισηγμένες γαλλικές πολυεθνικές επεξεργάζονται projects για την Ελλάδα. Και έχουμε επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής που εργάζονται μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και εκπροσώπους κεφαλαίων που βρίσκονται εδώ σε αυτή τη συνάντηση, και εκπροσώπους funds που έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οπότε πιστεύω ότι όλα αυτά είναι πολύ καλά νέα.


Θα έλεγα ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία. Πέρυσι είχαμε μια μεγάλη εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, συγκεντρώσαμε περισσότερους από 50.000 επιχειρηματίες σε ένα στάδιο στο Παρίσι -και είστε ευπρόσδεκτος, κύριε Πρωθυπουργέ, παρεμπιπτόντως, η επόμενη εκδήλωση είναι στις 6 Οκτωβρίου – και είχαμε μια αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών που ήρθαν μαζί σας. Ήταν πολύ ευπρόσδεκτοι. Υπάρχουν λοιπόν πολλά που πρέπει να γίνουν. Και είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις δυνατότητες των διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα έλεγα φυσικά τις σχέσεις, αλλά μιλάω για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Πρέπει να προσδοκούμε να έχουμε κάποια στιγμή γαλλο-ελληνο-γερμανικά, γαλλο-γερμανικά-δανικά-ελληνικά κεφάλαια με πολυεθνικές ομάδες, ανθρώπων που συνεργάζονται, μοιράζονται διαφορετικές κουλτούρες, με χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε όλες τις χώρες.

Ίσως λοιπόν αυτή είναι μια καλή στιγμή, καθώς “στενεύει ο χρόνος”, ώστε να ξαναπούμε ότι σήμερα ανακοινώνουμε τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την HDBI (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), με την TAC (Investments), με το X Fund, με την KW (Investment Funds) και τη Bpifrance να επενδύσουμε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ολόκληρη την ήπειρο. Η συνεργασία στην εκτέλεση των συμφωνιών και o οικονομικός διαγνωστικός έλεγχος είναι τα βασικά στοιχεία τού σήμερα : επιταχύνοντας τον τρόπο και τις διαδικασίες υλοποίησης των συμφωνιών προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ήθελα να προσθέσω ένα τελευταίο σημείο. Πιστεύω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι πρέπει να δούμε πιο συστηματικά τη συνεργασία, τη διευρωπαϊκή συνεργασία, σε επίπεδο Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Οι μεγάλες πολυεθνικές, οι γαλλικές πολυεθνικές που ήταν παρούσες στην Ελλάδα, θεωρώ ότι γνωρίζουν αρκετά καλά το τοπίο. Αν όμως πρόκειται να μιλήσουμε για μια αληθινά ευρωπαϊκή κοινή αγορά, είναι οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, αυτές που πρέπει να έρθουν σε στενότερη συνεργασία. Κάτω από τις μεγάλες πολυεθνικές, υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι παρούσες και που πρέπει να καταλάβουν ότι τελικά η επένδυση σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να είναι κάτι πολύ φυσικό γι’ αυτές. Δεν πρέπει να είναι κάτι πολύ πολύ περίπλοκο. Στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι η κοινή μας αγορά. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αν κοιτάξετε όλα τα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, είναι ανησυχητικά. Αλλά η κλίμακα αυτή θα ξεκινήσει με συνεργασία σε χαμηλότερο επίπεδο. Εκεί θα αναδειχθούν οι νέοι παγκόσμιοι παίκτες.


Nicolas Dufourcq: Είναι μια νέα εποχή. Αυτό είπε ο Μάικλ πριν από δύο ημέρες, ότι δηλαδή η Ευρώπη πρώτη από όλους ήθελε να πάει στην Κίνα, στη Βραζιλία, στην Ινδία, να φθάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Και τώρα ανακαλύπτουμε ξανά τους γείτονες μας. Θέλουμε να συνεργαστούμε και να κάνουμε δουλειές μαζί σας. Θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μας. Kαι αυτό είναι το μέλλον για την Ευρώπη. Αυτό θέλουμε: «Growing Together». Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.



Δεν θα ισχύσει αύριο ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας


 

Την άρση του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Προστασίας τους Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, δεν θα ισχύσει για αύριο, Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, ο Δακτύλιος στο Κέντρο της Αθήνας, λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και τρόλεϊ. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα, συμπεριλαμβανομένων και του Προαστιακού.

Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς για την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας.



Παγώνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων για ένα μήνα


 

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις και «πάγωμα» στην αγορά ακινήτων, επιφέρει η απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή ενός μηνός από τα καθήκοντα τους, για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν από σήμερα ότι δεν θα προχωρούν τα συμβόλαια, καθώς διαμαρτύρονται για το νέο σύστημα είσπραξης του ΤΑΠ, επειδή θεωρούν πως αντί να διευκολύνει, τους καθιστά «εισπράκτορες» των δήμων. Και αυτό, είναι ένα επιπλέον «κτύπημα» στον κλάδο, μετά και την υποχρέωση για ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου κατά τη σύνταξη συμβολαίων, που προκαλεί προβλήματα και επιβαρύνσεις, έχοντας παγώσει διαδικασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει.

Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών-Πειραιώς και νήσων, έλαβαν κατά πλειοψηφία απόφαση, ότι από σήμερα 5.4.2022, απέχουν «από παντός είδους μεταβιβαστική πράξη ακινήτων (στην οποία απαιτείται η προσάρτηση βεβαιώσεων μη οφειλής Τ.Α.Π.) και από τη σύνταξη και υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, δηλ. μέχρι και την 04.05.2022».

Μόνο «σε έκτακτες περιστάσεις», κατά το διάστημα της αποχής, «δύναται να χορηγηθεί άδεια για την κατάρτιση μεταβιβαστικής πράξης ακινήτου μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου».

Η αποχή θα επανεξετάσει με νέα Γενική Συνέλευση 9.5.2022.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με το άρθρο 19 του Ν. 4915/2022 (ΦΕΚΑ’63/24-3-2022), θεσπίζεται νέος – εναλλακτικός τρόπος έκδοσης της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο νέος – εναλλακτικός τρόπος έκδοσης της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ δημιουργεί νομικά ζητήματα και είναι στη πράξη ανεφάρμοστος διότι:


1- Ειδικά για την επιτάχυνση της διαδικασίας νομοθετήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία – παρά την ύπαρξη αιτιολογημένης πρότασης νόμου της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία και επισυνάπτεται – η ηλεκτρονική καταβολή εγγυοδοσίας από τον συμβολαιογράφο για λογαριασμό είτε του μεταβιβάζοντος είτε του αποκτώντος, στο Ταμείο του Δήμου – που αργοπορεί πέραν των πέντε ημερών για την έκδοση του Πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη στο νόμο για τη διαδικασία της καταβολής της εγγυοδοσίας, τη σύνδεση της εγγυοδοσίας με το υπό μεταβίβαση ακίνητο ή της διαδικασίας επιστροφής των χρημάτων της εγγύησης όπου απαιτηθεί. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι η διακίνηση χρηματικών ποσών που αφορούν στην εγγύηση του 3 ‰ από το λογαριασμό των συμβολαιογράφων και προς αυτόν, στην περίπτωση της επιστροφής της εγγύησης, δημιουργεί έντονα νομικά και φορολογικά ζητήματα από τυχόν ελέγχους είτε της ΑΑΔΕ είτε της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.


2- Η αξία του 3 ‰ υπολογίζεται είτε στην αξία πώλησης είτε στην αντικειμενική αξία, χωρίς να διευκρινίζεται εάν προκρίνεται η υψηλότερη, δημιουργώντας και στο σημείο αυτό ασάφεια και σχετική ευθύνη του συμβολαιογράφου.


3- Κατά παράβαση του νόμου κατά τον οποίο ο υπόχρεος στην καταβολή του ΤΑΠ και υποσχόμενος το ακίνητο ελεύθερο χρέους είναι ο μεταβιβάζων, με την παράγραφο γ’ του ίδιου άρθρου, ορίζεται η δυνατότητα κατάθεσης της εγγύησης από τον αποκτώντα.


4- Η δυνατότητα κατάθεσης της εγγύησης εκ μέρους του αποκτώντος γεννά έντονα νομικά ζητήματα καθώς η άσκηση εκ μέρους του αποκτώντος της συγκεκριμένης εναλλακτικής δύναται να ερμηνευτεί είτε ως αναδοχή χρέους είτε ως εγγύηση υπέρ τρίτου είτε ακόμα και ως προσαύξηση, κατά το ποσό της εγγύησης, του τιμήματος της μεταβίβασης εξ επαχθούς αιτίας ή της όλης αξίας της μεταβίβασης εκ χαριστικής αιτίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη υποχρεώσεων καταβολής τελών και δικαιωμάτων.

Συνεπώς, με τις ανωτέρω νέες διατάξεις ο συμβολαιογράφος καθίσταται υπόλογος για την έκδοση μίας απαραίτητης, επί ποινή ακυρότητας, για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης και υπεύθυνος φορολογικά και νομικά.

Επιπροσθέτως, ο Δήμος Αθηναίων, ήδη, αρχές της εβδομάδας με σχετική απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, αποφάσισε την κατάργηση της έκδοσης της Βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ και την αντικατάστασή της μέσω των e-services στην ιστοσελίδα του Δήμου από μία απλή αίτηση περί μεταβίβασης ακινήτου του ν.4915/2022, η οποία θα συμπληρώνεται από τον συμβολαιογράφο, με συγκεκριμένα πεδία (μισής σελίδας περίπου) και με βάση τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τα έγγραφα που θα προσκομίζει ο μεταβιβάζων στο συμβολαιογράφο. Η εν λόγω αίτηση, συμπληρωμένη, θα επέχει θέση Βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα του Δήμου Αθηναίων».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος καλεί όλα τα μέλη, «για την δική τους προστασία, να τηρήσουν ενιαία πρακτική και να συνεχίσουν να αναζητούν τη βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από τον αρμόδιο Δήμο». Να ακολουθούν δηλαδή την παλαιά διαδικασία που μέχρι σήμερα υπήρχε και συνεχίζει να υφίσταται, χωρίς την ενεργή εμπλοκή του συμβολαιογράφου με την καταβολή εγγυοδοσίας από αυτόν στη διαδικασία έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης.



Στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα παραβατών για αισχροκέρδεια

 


Με διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες θα ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια και θα δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών για παραβάσεις αισχροκέρδειας.

Όταν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για πρακτικές αισχροκέρδειας, δεν υπήρχε νόμος για να δημοσιοποιηθεί το όνομα για να προστατευθούν που καταναλωτές.

Το όνομα του σούπερ μάρκετ δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς υπήρχε «νομικό θέμα μέχρι την οριστικοποίηση των προστίμων διότι μεσολαβεί διάστημα προσφυγών». Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης είχε αναφέρει πως δεν επιτρέπει ο νόμος να δίνει στη δημοσιότητα τις επωνυμίες των σούπερ μάρκετ που κερδοσκοπούν ενώ στην ερώτηση για ποιο λόγο δίνονταν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις εστίασης που εντοπίστηκαν να παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωνοϊού είπε ότι το προέβλεπε ο νόμος καθώς ήταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Πλέον όμως αυτό το πλαίσιο αλλάζει και τα στοιχεία όσων εντοπίζονται να λειτουργούν με πρακτικές αισχροκέρδειας, θα δίνονται στη δημοσιότητα.



To BBC καταρίπτει τα fake news των Ρώσων Ναζί για τους νεκρούς στην Μπούτσα

 


Τα ναζιστικά στρατεύματα του δικτάτορα Πούτιν αποτελούνται απο κτήνη που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, και πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για την γενοκτονία στην Ουκρανία.

Σε βίντεο του BBC φαίνονται πτώματα αμάχων που κείτονταν στο δρόμο στην πόλη Μπούτσα, ορισμένα με δεμένα τα χέρια και τα πόδια τους. Κόσμος δείχνει στους δημοσιογράφους φωτογραφίες των ανθρώπων που έχασαν.

Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:


Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα θα συζητηθούν οι κτηνωδίες του Ρώσων ναζιστών του δικτάτορα Πούτιν, κατά αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, με την παγκόσμια κοινότητα να είναι σοκαρισμένη από τις εικόνες σφαγής, τη Δύση να ετοιμάζει νέες κυρώσεις.

Στον ΟΗΕ το κλίμα αναμένεται να είναι τεταμένο σήμερα, καθώς ήδη από χθες Δευτέρα άρχισε η ρωσική αντιπροσωπεία να προκαλεί. Ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής ισχυρίστηκε ότι οι σφαγές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία «σκηνοθετημένη προβοκάτσια» για να δυσφημιστεί η χώρα του. Ζήτησε μάλιστα να γίνει χθες έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόταση που απορρίφθηκε από τη Βρετανική προεδρία, η οποία επικαλέστηκε τη σημερινή προγραμματισμένη σύγκληση του οργάνου, στην οποία θα είναι παρών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.



Σαββόπουλος, στον "Μουσικό Κουτί" για την Ουκρανία πέταξε καρφιά στους ισαποστάκηδες

 


Αφιερωμένο στην Ουκρανία ήταν το χθεσινό «Μουσικό Κουτί». Διοργανωτές και καλλιτέχνες συγκέντρωσαν χρήματα, έστειλαν μηνύματα, ενώ ο Διονύσης Σαββόπουλος συγκλόνισε με τη σύντομη τοποθέτησή του.



Με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους αμάχους της Ουκρανίας, στο «Μουσικό Κουτί» χθες, με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη, βγήκαν στον αέρα περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες.

Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Eric Burdon, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Περρής, Γιώτα Νέγκα, Μαρίζα Ρίζου, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Νεφέλη Φασούλη, Ελένη Τσαλιγόπουλου, Κώστας Λειβαδάς, Λάκης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Μαραντίνης, Μανώλης Φάμελλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Έλλη Πασπαλά, Γιάννης Μηλιώκας, Οδυσσέας Τσάκαλος, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Νικήτας Κλιντ & Ρόδες, ερμήνευσαν ένα τραγούδι για την Ουκρανία, ενώ από τα SMS μέχρι τα μεσάνυχτα χθες είχαν συγκεντρωθεί 170.000 ευρώ.

Διονύσης Σαββόπουλος : Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας

Με ένα συγκλονιστικό μήνυμα ο Διονύσης Σαββόπουλος έστειλε μήνυμα για την Ουκρανία αλλά πέταξε και καρφιά για τους ισαποστάκηδες :

«Σαν ενήλικοι λοιπόν, οφείλουμε κάθε φορά να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της ειρήνης, του ανθρώπου, των λαών»

«Τι μας φέρνει απόψε τόσο κοντά, τόσους πολλους, στην εκπομπή του Νίκου, λες και ήτανε διαδήλωση; Κάποιος θυμός; Κάποια οργή;

Όχι, μας φέρνει απλούστατα η βαθιά συγκίνηση για τον πανέμορφο λαό της Ουκρανίας και για τη γενναία ηγεσία του. Ζητάμε να σταματήσει αυτός ο Αρμαγεδδών. Διότι, όπως όλοι, αγαπούμε κι εμείς την ειρήνη, τον άνθρωπο και τα λοιπά και τα λοιπά.

Και οφείλουμε σαν ενήλικοι που είμαστε -και όχι σαν «αιώνιοι έφηβοι», έχει καταντήσει εντελώς μπανάλ αυτό το κλισέ. Σαν ενήλικοι λοιπόν, οφείλουμε, κάθε φορά να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της ειρήνης, του ανθρώπου, των λαών.

Όσο για την ηγεσία του Κρεμλίνου, αυτή αποδείχτηκε εντέλει, χωρίς να το καταλάβει, χωρίς να το ξέρει, σε τρομερή μάγισσα. Πώς τα κατάφερε και έκανε έναν λαό, τον ουκρανικό, ήρωα επικών διαστάσεων.

Οι Ουκρανοί, όπως όλοι μας δηλαδή, κοίταζαν τη ζωούλα τους, τις δουλειές τους, την οικογένειά τους -και ξαφνικά απέκτησαν επική συνείδηση. Διότι μόνο με ψυχολογία έπους μπορείς να πας και να πεθάνεις για αυτά τα υψηλά πράγματα, που όμως είναι και πολύ απτά, και λέγονται "πατρίδα", "ελευθερία", "δημοκρατία".

Καλή είναι η ευημερία, καλή είναι και η σχετική ξεγνοιασιά της.

Αλλά φαίνεται πως την κρίσιμη στιγμή ο δρόμος που σώζει τον κόσμο είναι πάντα ο ίδιος και είναι ένας: Η θυσία.

Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας. Μη σιωπήσετε. Ακολουθήστε τον δρόμο της καρδιάς. Βοηθήστε όπως μπορεί ο καθένας τους Ουκρανούς. Είναι το δικό τους θυσιασμένο αίμα τώρα που έρχεται να σώσει αυτό που κανένας ποτέ, κανένας ολοκληρωτισμός δεν θα καταφέρει να νικήσει: Το μεγαλείο της ζωής.

Προσκυνώ την Ουκρανία, σκύβω το κεφάλι και ψέλνω μαζί της…».

«Η Ουκρανία για εμάς έχει ήδη νικήσει»






Η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνεια στο ΔΝΤ


 

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε εχθές την αποπληρωμή των οφειλών προς το ΔΝΤ και όπως τόνισε με αφορμή το γεγονός αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «κλείνει ένα κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη».

Όπως σημειώνει στην δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας «πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, “στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας”.

Επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι «η αποπληρωμή του ΔΝΤ ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει «συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».



Η Γερμανία απελαύνει 40 Ρώσους διπλωμάτες και η Γαλλία 30

 


Μετά την κτηνωδία από τα ναζιστικά ρωσικά στρατεύματα στην Μπούκα, το Βερολίνο σοκαρισμένο ύστερα από τις φρικιαστικές εικόνες νεκρών, απελαύνει, 40 Ρώσους διπλωμάτες.

Τριάντα Ρώσους διπλωμάτες θα απελάσει, από την πλευρά της, και η Γαλλία. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών θα απελαθούν 30 Ρώσοι που έχουν διπλωματικό καθεστώς.

Η Λιθουανία, απελαύνει τον Ρώσο πρεσβευτή της, αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούκα, ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών.




Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέπουν η Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια

 



Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών.

Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε, δήλωσε η πηγή του Ρόιτερς.

Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.

Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις καταβολές τοκοχρεολυσίων από τη Ρωσία και μεταβιβάζει τα ποσά σε άλλη τράπεζα, που είναι αρμόδια να τα κατανείμει στους ξένους ομολογιούχους. Ως τώρα, οι πληρωμές γίνονταν κανονικά, σημείωσαν πηγές του τομέα στο Ρόιτερς.

Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ορισμένες πληρωμές.

«Σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) εξέπνεε η προθεσμία προκειμένου η Ρωσία να προχωρήσει σε ακόμη μια πληρωμή του χρέους της», είπε η εκπρόσωπος, προτού προσθέσει πως «από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να εκτελούνται πληρωμές από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να αντλεί από τα εναπομείναντα πολύτιμα αποθέματα δολαρίων της, από νέα έσοδα, ή να κηρύξει χρεοκοπία».

Η Μόσχα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να εκτελέσει την πληρωμή, σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς.

Η Ρωσία, η οποία εκκρεμεί να αποπληρώσει 15 ομόλογα στους διεθνείς πιστωτές της, ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καταφέρει να αποφύγει την κήρυξη στάσης πληρωμών του εξωτερικού χρέους της ως αυτό το στάδιο, παρά την επιβολή κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τη Δύση. Όμως το εγχείρημα γίνεται ολοένα πιο δύσκολο.

Εάν η Ρωσία δεν κάνει κάποια από τις επικείμενες πληρωμές εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ή εάν κάνει πληρωμές σε ρούβλια ενώ η συμβατική της υποχρέωση είναι να καταβάλει τα ποσά σε δολάρια, ευρώ ή άλλα ρητώς προσδιορισμένα νομίσματα, θα θεωρηθεί πως κήρυξε στάση πληρωμών.

Μολονότι η Μόσχα δεν έχει πια πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, η στάση πληρωμών θα σήμαινε πως δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές προτού αποπληρώσει πλήρως τις οφειλές της και διευθετήσει τις όποιες προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια έχουν προκύψει στο μεταξύ.

Η Ρωσία χρειάστηκε να περιμένει δώδεκα χρόνια για να μπορέσει να αρχίσει να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά τη χρεοκοπία της το 1998, όταν η οικονομία της είχε αποσταθεροποιηθεί από την χρηματοοικονομική κρίση το έναυσμα της οποίας δόθηκε στην Ασία.

Έκτοτε, η Μόσχα μπόρεσε να εξασφαλίσει προοδευτικά ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και συναλλαγματικά αποθέματα 600 και πλέον δισεκ. δολαρίων, χάρη στις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου. Ωστόσο μεγάλο μέρος των ρωσικών αποθεμάτων συναλλάγματος πάγωσε στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



35χρονος προσπάθησε να βιάσει 16χρονη την ώρα που εκείνη πήγαινε στο σχολείο της


 

Σοκ προκαλεί στον Βόλο η είδηση για την για την απόπειρα βιασμού μίας 16χρονης μαθήτριας, σε συνοικία της πόλης, από έναν 35χρονο, ο οποίος την άρπαξε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (4.4.2022) την ώρα που πήγαινε στο σχολείο της.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκαναν οι γονείς της ανήλικης και τη μήνυση που υπέβαλαν για απόπειρα βιασμού, η 16χρονη πήγαινε στο σχολείο της με τα πόδια, όταν δέχθηκε την επίθεση από τον 35χρονο στην περιοχή Καλλιθέα του Βόλου, ο οποίος την τράβηξε σε πυλωτή πολυκατοικίας και άρχισε να τη χαϊδεύει και να τη φιλάει.

Η ίδια, σοκαρισμένη, άρχισε να φωνάζει και να τον χτυπάει για να μπορέσει να του ξεφύγει, ενώ έφυγε τρέχοντας από το σημείο. Συνάντησε έναν άλλον άνδρα, ο οποίος είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του, και του ζήτησε βοήθεια, όπως αναφέρει το thenewspaper.gr.

Όπως αναφέρει το gegonota.news, ο άνδρας κάλεσε αμέσως την αστυνομία και παράλληλα ακολούθησε τον 35χρονο, ο οποίος λίγα μέτρα παρακάτω μπήκε σε ένα μαγαζί με χρώματα. Όμως η αστυνομία τον εντόπισε και τον συνέλαβε, για να τον οδηγήσει στον εισαγγελέα.


Πηγή



Προφυλακιστέα για τον φόνο της Τζωρτζίνας


 

Τον δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού πήρε μετά την απολογία της στην 18η τακτική ανακρίτρια η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορούμενη για τη δολοφονία με κεταμίνη της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως συνόδευσε ένα «γιατί;» από την πλευρά της ίδιας της κατηγορουμένης. Όπως είπε ο δικηγόρος της, Κωνσταντίνος Ζάρδας, απευθύνθηκε ευθέως στην ανακρίτρια και την ρώτησε: «Γιατί; Αφού είμαι αθώα. Από τα στοιχεία είδατε ότι είμαι αθώα». Η Ρούλα Πισπιρίγκου περίμενε να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Φεύγοντας από τα δικαστήρια, η 33χρονη δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, αναχώρησε για τη ΓΑΔΑ, προκειμένου από εκεί να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού σήμερα νωρίς το πρωί.



Εγκρίθηκε η πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

 



Η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε την πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της εξειδικευμένης δράσης «ΕΘΝΙΚΗ 2.0» για τη στήριξη επιχειρήσεων.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου 4,85 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου και 2,91 εκατ. ευρώ από κεφάλαια της τράπεζας για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις κυκλικής οικονομίας, ενεργειακής εξοικονόμησης και πράσινης ενέργειας. Περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα:

Τη δημιουργία υπόγειου (πράσινου) μεταλλείου μηδενικών εκπομπών CO2 με χρήση ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων,

Τη συστηματική αξιοποίηση παλαιών σωρών αποθεμάτων λευκολίθου και παραπροϊόντων διεργασίας,

Την αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με υπολείμματα γεωργικής καλλιέργειας (βιομάζα),

Τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και την αντικατάσταση πετρελαιοκίνητων οχημάτων με ηλεκτρικά νέας γενιάς. Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Χαλκιδική θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα 1 MW.




Στο 11,9% η ανεργία το Φεβρουάριο

 


Παρά τις επάλληλες κρίσεις  οι πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση πετυχαίνουν συνεχή και σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο υποχώρησε στο 11,9% από 12,8% που ήταν τον Ιανουάριο και βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Μάρτιο του 2010.


Από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει υποχωρήσει κατά 4,3 μονάδες, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και  στη νεανική ανεργία, η οποία διαμορφώθηκε στο 31,1%, έναντι 33,1% τον Ιανουάριο και 40,2% τον περσινό Φεβρουάριο.

Τα ίδια στοιχεία  δείχνουν ότι σε διάστημα ενός έτους ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί κατά 151.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τη στρατηγική της Κυβέρνησης να προστατέψει τις θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τις μεταρρυθμίσεις και τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τις πολιτικές για κατάρτιση των ανέργων.


Η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση της ανεργίας συνεχίζεται με μια σειρά πολιτικές που θα έχουν ουσιαστική συμβολή στις εργασιακές προοπτικές των ανέργων. Ανάμεσα στα άλλα:


Μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ μέσω των οποίων επιδιώκεται να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Υλοποιείται το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία.

Προωθείται πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» διευκολύνονται οι άνεργοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν νέα όπλα στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα εργασίας που θεσμοθετείται  για πρώτη φορά, έτσι ώστε ο άνεργος να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσληψή του μέχρι την εξάντληση του χρόνου στον οποίο θα λάμβανε το επίδομα ανεργίας.



Αυξημένη κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τον Απρίλιο

 


Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί -και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά- τους λογαριασμούς των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και τον Απρίλιο, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου κόστους. Για την επιδότηση αυτή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε με επιστολή του τις προμηθεύτριες εταιρείες. Επισημαίνει συγκεκριμένα:


Για τα Οικιακά Τιμολόγια (κύριες κατοικίες - περίπου 4,2 εκατ. παροχές).

Για καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για τις πρώτες 150 kWh του μήνα η μοναδιαία επιδότηση είναι στα 270 ευρώ ανά MWh και για  κατανάλωση από 151 έως 300 kWh του μήνα στα 210 ευρώ ανά MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh ανά μήνα αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 290 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης του μήνα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Για τα μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις)

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώνεται σε 130 ευρώ ανά MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, επιδοτείται το σύνολο της κατανάλωσης επιπρόσθετα με 100 ευρώ ανά MWh. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται κατά 80.000, σε 1.240.000, δεδομένου ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση των 100 ευρώ ανά MWh μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25 kVA.

Η επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, θα ισχύσει αναδρομικά για την κατανάλωση Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.




Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. για μέτρα στήριξης

 



Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αφ' ενός υλοποιώντας τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και αφ' ετέρου κρατώντας και "εφόδια" για αργότερα, αφού σήμερα ουδείς- σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την έκταση του προβλήματος και τις επιπτώσεις του στην οικονομία.

Το επιπλέον πακέτο των μέτρων (σ.σ. έως σήμερα τα μέτρα προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ) που έχει εξαγγελθεί, έχει στόχο να περιορίσει, όσο είναι εφικτό, τις πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο:

Θα δοθεί έως τις 21 Απριλίου εισοδηματική ενίσχυση 200 ευρώ στους πλέον ευάλωτους πολίτες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,

Δρομολογείται εντός του Απριλίου η επιπρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για τη στήριξη στο κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Θα στηριχθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, προκειμένου, συν τοις άλλοις, να περιοριστεί το κόστος σε λιπάσματα, καύσιμα κ.ά. των αγροτών.

Θα υπάρξει από την 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενα άλλα μέτρα, που θα ληφθούν ανάλογα με την ένταση και έκταση της κρίσης, όπως π.χ. με τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη «να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ενδεχόμενα νέα μέτρα τα οποία μπορεί να έρθουν. Ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει. Σας διαβεβαιώνω ότι με το οικονομικό επιτελείο φροντίζουμε πάντα ώστε να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση που η κρίση αυτή κρατήσει περισσότερο από αυτό το οποίο περιμένουμε».

 




Θα κριθούμε για το έργο μας εν τω συνόλω


 


Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη:


Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι μας έτυχαν μεγάλες δυσκολίες και αυτό είναι αλήθεια. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις ξεκινώντας με τον Έβρο, περνώντας στις μεγάλες αναταραχές με τη γείτονα χώρα το καλοκαίρι του 2020. Στη συνέχεια, μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση με οικονομικές συνέπειες δραματικές. Και πάνω που βγαίνουμε από την πανδημία, ένας πόλεμος, μία εισβολή στην Ουκρανία που προκαλεί όχι μόνο γεωπολιτικές, ενεργειακές, οικονομικές αναταράξεις με επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, με εισαγόμενο πληθωρισμό και με ένα καινούργιο κύμα ακρίβειας το οποίο πολιορκεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όλες αυτές οι κρίσεις όμως, φίλες και φίλοι, ήταν εξωγενείς κρίσεις.

Όταν αντισταθήκαμε στην προσπάθεια οργανωμένης εισβολής ουσιαστικά στον Έβρο, στείλαμε ένα μήνυμα ότι η χώρα μας υιοθετεί μία διαφορετική μεταναστατευτική πολιτική, ότι η χώρα μας έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Και τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης. Και συμπαρασύραμε ουσιαστικά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Όταν αντιμετωπίσαμε τις μεγάλες προκλήσεις στο Αιγαίο κατέστη ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη, την οποία είχαμε ήδη επισημάνει, για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Και, σήμερα, η χώρα είναι πολύ πιο ισχυρή αποτρεπτικά από ότι ήταν πριν από 30 μήνες.

Όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις πρωτοφανείς συνέπειες της πανδημίας δεν διστάσαμε να στηρίξουμε την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης που δρομολογήθηκαν συνολικά στην Ευρώπη και κρατήσαμε όρθια την ελληνική κοινωνία, κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, στηρίξαμε τα νοικοκυριά και καταφέραμε και επαναφέραμε την οικονομία σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης το 2021. Ταυτόχρονα, ψηφιοποιήσαμε το κράτος. Ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσλάβαμε πάνω από 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Και δείξαμε ότι αυτή η παράταξη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχει λαϊκό και κοινωνικό πρόσημο. Διότι αυτή, σήμερα, είναι η πραγματικά προοδευτική πολιτική.

Και, σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας. Αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα μιας γεωπολιτικής σύρραξης την οποία, ειλικρινά, κανείς μας δεν φανταζόταν ότι θα ξαναζούσαμε στην ήπειρό μας. .. Γνωρίζουμε ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους.

Εδώ, από αυτό το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν από τις εκλογές, είχα αναλάβει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Για το πώς θα μειώσουμε τους φόρους, για το πώς θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές, για το πώς θα ξανακάνουμε την Ελλάδα αναπτυξιακό πόλο. Μια χώρα η οποία μπορεί να προσελκύει επενδύσεις σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Για το πώς θα δημιουργήσουμε πολλές και καλές δουλειές για τους Έλληνες. Και αυτές μας τις δεσμεύσεις παρά τις δυσκολίες, τις υλοποιούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Και όταν θα έρθει η ώρα να κριθούμε από τον ελληνικό λαό στο τέλος της τετραετίας και να διεκδικήσουμε και πάλι το δικαίωμα να κυβερνούμε τη χώρα με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση, θα μπορείτε όλοι σας, όλα τα κομματικά στελέχη, να κοιτάνε τους πολίτες στα μάτια και να τους λένε, παρά τις δυσκολίες, τα είπαμε και τα κάναμε.

Διότι, είμαστε μια κυβέρνηση αξιόπιστη, η οποία πάνω από όλα βάζει το καλό των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε μια κυβέρνηση που στρέφει το βλέμμα της πρωτίστως στους πιο αδύναμους. Και έτσι θα συνεχίσουμε τους 15, 16 μήνες, όσοι ακόμα μας χωρίζουν μέχρι τις εθνικές εκλογές. Θα είναι μήνες σκληρής δουλειάς. Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία και θα κριθούμε για το έργο μας εν τω συνόλω.