Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Μετά την χθεσινή ξεφτίλα ο Τριανταφυλλίδης συνεχίζει και σήμερα με παλιά fake news


 

Δέν έχει τέλος το καραγκιοζιλίκι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την αντιπολιτευτική τους τακτική στην διασπορά fake news, παλιά και νέα.

Ένας απο αυτούς που δεν είναι η πρώτη φορά που ξεφτιλίζεται με fake news είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης που παρά την χθεσινή ξεφτίλα, δεν πτοήθηκε και εμφανίστηκε σήμερα με νέο - παλιό fake news.

Πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγουμε κάθε ψέμα που εξυπηρετεί το αφήγημα μας όσο και να ξεφτιλιζόμαστε, και όποιος τσιμπήσει.

Ο Τριανταφυλλίδης μιλάει σήμερα για προβοκάτσιες στα πανεπιστήμια και αναφέρει τον 48χρονο που είχε συλληφθεί στα επεισόδια στο ΑΠΘ στις 10 Μαΐου, ο οποίος τελικά ήταν τραπεζικός υπάλληλος.





Συνελήφθη ο οδηγός που κατήγγειλε για ξυλοδαρμό η Αρετή Γεωργιλή

 



Στη σύλληψη του νταή οδηγού φορτηγού που είχε καταγγείλει για ξυλοδαρμό η σύμβουλος επικοινωνίας και ιδρυτικό στέλεχος του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone, Αρετή Γεωργιλή προχώρησε η αστυνομία.

Η σύλληψή του έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Νίκαια, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ ο οδηγός κατηγορείται για σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή.

Ο νταής φορτηγατζής κατηγορείται ότι την Πέμπτη το πρωί, σε υπόδειξη της κυρίας Γεωργιλή να μετακινήσει το φορτηγό όχημα του που είχε σταθμεύσει μπροστά στο γκαράζ του σπιτιού της, εμποδίζοντας την έξοδο του αυτοκινήτου της, την εξύβρισε, την απείλησε και άσκησε σωματική βία σε βάρος της.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από το Α.Τ. Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η Αρετή Γεωργιλή κατήγγειλε δημόσια τον ξυλοδαρμό της, μέσω και του λογαριασμού της στο Facebook. «Σήμερα είχα μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής μου. Ξυλοκοπήθηκα άσχημα από έναν άγνωστό μου νταή τύπο γιατί του ζήτησα να μετακινήσει το φορτηγό του από το γκαράζ μου για να βγω» έγραψε.

Στην καταγγελία της αναφέρει ότι αν και του ζήτησε επανειλημμένα να μετακινήσει το όχημά του, αυτός άρχισε να της μιλά πρόστυχα και να την απειλεί ότι θα τη χτυπήσει. Όταν κάλεσε την Άμεση Δράση και άρχισε να βιντεοσκοπεί το φορτηγό του, εκείνος κατέβηκε από τη θέση του οδηγού και τις επιτέθηκε: «...άρχισε να με χτυπάει με χέρια και με πόδια, με έπιασε από τον λαιμό, από τον αυχένα, από τα μαλλιά απ’ όπου μπορούσε», σημείωσε.

«Δεν τον ενόχλησαν ούτε οι ηλικιωμένοι περαστικοί που φώναζαν να σταματήσει ούτε οι άνθρωποι που βγήκαν στα μπαλκόνια τους, ούτε η μητέρα μου έκλαιγε ούτε τίποτα. Σταμάτησε μόνο όταν ένας νεαρός από διπλανή πολυκατοικία του είπε οτι αν δεν σταματήσει θα κατέβει κάτω να τον σταματήσει αυτός. Αυτό μόνο. Άνδρας προς άνδρα. Χτυπούσε στο κεφάλι κατά κύριο λόγο και όπου δεν μπορεί να φανεί το χτύπημα. Ήξερε τι έκανε. Πιθανά το έχει ξανακάνει στο παρελθόν και σε κάποια άλλη καψερή. Πονάω πολύ, ζαλίζομαι και με κλόνισε πολύ αυτή η ιστορία. Όχι τόσο για το ξύλο ούτε τον πόνο αλλά γιατί έζησα για 5' αυτό που πολλές γυναίκες τραβούν πιθανά κάθε μέρα. Έδειρε γιατί μπορούσε. Τόσο απλά»

Areti Georgilis
την Πέμπτη

Σήμερα είχα μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής μου. Ξυλοκοπήθηκα άσχημα από έναν άγνωστό μου νταή τύπο γιατί του ζήτησα να μετακινήσει το φορτηγό του από το γκαράζ μου για να βγω.
Το είπα μία ευγενικά, το είπα δυο πιο αυστηρά και την τρίτη όταν πια άρχισε να με κοροιδευει και να μου λέει προστυχιές πεζοδρομίου, να με απειλεί ότι θα με δείρει, κάλεσα φυσικά το 100 και άρχισα να φωτογραφίζω και να βιντεοσκοπώ το φορτηγό, την πινακίδα κλπ. 'Ο,τι δηλαδή πρέπει να κάνε...

See more


Συνέλαβαν τον 22χρονο Ρομά που μαχαίρωσε την ιδιοκτήτρια καταστήματος


 

Συνελήφθη σε καταυλισμό Ρομά της δυτικής Αττικής ο 22χρονος κακοποιός που χθες το απόγευμα, εισέβαλε μαζί με ένα ακόμη άτομο σε κατάστημα με ρούχα και μαχαίρωσε την ιδιοκτήτρια από την Κίνα για να τη ληστέψει.

Ο μαχαιροβγάλτης Ρομά, αμέσως μετά την πράξη του εξαφανίσθηκε και οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσουν και να του περάσουν χειροπέδες. Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, ο δράστης εντοπίστηκε στον καταυλισμό Ρομά της Αγίας Σωτήρας και συνελήφθη.

Η κατάσταση της γυναίκας, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο, δεν είναι εμπνέει ανησυχία.



Κακοποιοί αντιεξουσιαστές έκαψαν το αμάξι του πρύτανη του ΕΜΠ

 



Σύντροφοι κακοποιοί του ΣΥΡΙΖΑ, που τους καλύπτει και δικαιολογεί για κάθε εγκληματική τους ενέργεια εντός και εκτός πανεπιστήμιων, έκαψαν το αυτοκίνητο του πρύτανη του ΕΜΠ.

Στις φλόγες παραδόθηκε χθες το υπηρεσιακό όχημα που χρησιμοποιεί ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής για τις εσωτερικές του μετακινήσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (26/5) και η είδηση έγινε γνωστή σήμερα μετά μια μακροσκελή ανάρτηση που ανήρτησε σε γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου η ομάδα κακοποιών «Κοινότητα Ανατρεπτικής Έκφρασης».

«Σε αυτό το πλαίσιο ας θεωρηθεί και η δικιά μας ενέργεια το πρωί της Πέμπτης 26/5 να παραδώσουμε στις φλόγες το υπηρεσιακό όχημα που χρησιμοποείται από τον πρύτανη Ανδρέα Μπουντουβή για τις εσωτερικές του μετακινήσεις στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των συντρόφων κακοποιών που αναρτήθηκε.



Αίσχος και ντροπή αναβλήθηκε η δίκη για της αποζημιώσεις στο Μάτι

 


Μόνο ντροπή για το Ελληνικό Δημόσιο που δεν σεβάστηκε τις οικογένειες των θυμάτων που προξένησε η ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου η συζήτηση στο τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο της πρώτης ομαδικής αγωγής αποζημίωσης που έχουν καταθέσει συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Είκοσι επτά συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτοι διεκδικούν συνολικά περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και τις καταστροφές που υπέστησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Η υπόθεση είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί σήμερα, όμως οι νομικοί παραστάτες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης δήλωσαν χωρίς ίχνος ντροπής ότι δεν ήταν έτοιμοι να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης, αποδίδοντάς τους μεταξύ άλλων σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.

Ο δικηγόρος των προσφευγόντων Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος μετά την αναβολή δήλωσε ότι «προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση», σημειώνοντας πως «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».



Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ απο τα πανεπιστήμια καλύπτεται από τους συντρόφους αντιεξουσιαστές

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία εκπροσώπηση στα πανεπιστήμια όπως έδειξαν και οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές.

Που έχει εκπροσώπηση και μάλιστα έντονη; Στους συντρόφους ακροαριστερούς και αριστερούς αντιεξουσιαστές, και μέσω αυτών των κακοποιών που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσωπούνται από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να μπούν με το έτσι θέλω και με την βία στα πανεπιστήμια.

Τι κάνει λοιπόν αντί να προστατέψει από τους κακοποιούς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αστυνομική βία, στηρίζοντας την βία και τη ανομία στα πανεπιστήμια, που ενορχηστρώνει η Κουμουνδούρου χωρίς καμία αμφιβολία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγει να απαντήσει εάν το κόμμα του θέλει η όχι την βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, η την κατάληψη που υπήρχε επί 34 χρόνια.

Και δεν απαντάει γιατί δεν μπορεί να απαντήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δύναμη στα πανεπιστήμια, έχει δύναμη όμως στους αντιεξουσιαστές κακοποιούς που ελέγχει απόλυτα και κατευθύνει απόλυτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με λίγα λόγια, ενορχηστρώνει και χρησιμοποιεί τα επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικούς για να πλήξει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τις αλλαγές που επιχειρεί στον χώρο της Παιδείας. Είναι τέτοιο το θράσος του που προσπαθεί να πείσει ότι στη χώρα επικρατεί μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, «όπως στην Τουρκία, στη Λατινική Αμερική και αλλού», όπως είπε χθες ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. αγνοώντας ότι εκεί που δείχνει υπάρχουν ακροαριστερές και ακροδεξιές κυβερνήσεις που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να ανεβάζουν φωτογραφία επαγγελματία τραυματία σε επεισόδια, μαζί με φωτογραφία του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, που δολοφονήθηκε στα γεγονότα του ’65 και δεν ντρέπονται που το κάνουν.



Θεοδωρικάκος : Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει πολιτική κάλυψη στους «μπαχαλάκηδες»

 



Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τα πανεπιστήμια, αφού στις φοιτητικές εκλογές πάτωσε και άντε να έχει 10 εκπροσώπους σε όλα τα πανεπιστήμια, προσπαθεί από εκεί που έχει πλειοψηφία με μέλη, εκτός πανεπιστήμιων δηλαδή σε ακροαριστερούς αντιεξουσιαστές κακοποιούς να εισβάλει με την βία στα πανεπιστήμια.

Να σταματήσει να δίνει πολιτική κάλυψη στους «μπαχαλάκηδες» κάλεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Υπουργού:

«Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι και πρέπει κυρίως να είναι χώροι γνώσης, έρευνας, ελευθερίας, επικοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαίτηση της κοινωνίας, είναι απαίτηση των φοιτητών, είναι απαίτηση των παιδιών μας που είναι στα Πανεπιστήμια, είναι απαίτηση των καθηγητών και των Πρυτανικών Αρχών, είναι απαίτηση του Ελληνικού Λαού να είναι χώροι ασφαλείς, να είναι χώροι που δεν επιτρέπεται η βία, η εγκληματικότητα και η παραβίαση των Νόμων. Αυτή την αυτονόητη αλήθεια, προτεραιότητα και ανάγκη της κοινωνίας, αυτή την αυτονόητη προϋπόθεση για την πρόοδο και την αναβάθμιση του Ελληνικού Πανεπιστημίου ακολουθεί η Κυβέρνησή μας.

Η Αστυνομία βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για να διασφαλίσει την κατασκευή βιβλιοθήκης που έχει αποφασίσει η Πρυτανική Αρχή. Και θα περίμενα απ’ την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πει ότι δεν είναι πρόοδος να καταστρέφονται οι βιβλιοθήκες στα Πανεπιστήμια. Θα περίμενα να πείτε ότι δεν είναι πρόοδος να καίγονται βιβλία και να καταστρέφονται βιβλιοθήκες. Αυτά είναι για άλλους και σε άλλες εποχές και εσείς τα καλύπτετε. Με την στάση σας, την συμπεριφορά σας. Και είναι εξαιρετικά λυπηρό, σε μία εποχή που οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ, έναντι κινδύνων και προκλήσεων που εκδηλώνονται διαρκώς στην ταραγμένη γειτονιά μας και στην ταραγμένη εποχή που βρισκόμαστε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει συρόμενος από ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει στο εσωτερικό του, σε μία πρωτοφανή τεχνητή όξυνση και στην πολιτική κάλυψη μπαχαλάκηδων, οι οποίοι θέλουν να διαλύσουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Εκφράζουμε την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής, εκφράζουμε τους φοιτητές και τους καθηγητές που θέλουν ασφαλή πανεπιστήμια.

Η αστυνομία θα παραμείνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης. Και θέλω, εν ονόματι της λογικής, να ζητήσω από την αξιωματική αντιπολίτευση έστω και τώρα να αναθεωρήσει τη στάση της, να σταματήσει την προκλητική πολιτική κάλυψη των βιαιοτήτων, ειδικά σήμερα και αύριο. Όπου έχουν εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη και μέσα στο πανεπιστήμιο δράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες προσπάθειες καταστροφής της βιβλιοθήκης. Να ξέρετε ένα πράγμα: Είμαστε αποφασισμένοι, γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και ότι έχουμε με το μέρος τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε αυτό το θέμα».





Θράσος κακοποιού ακολούθησε ανήλικο μπήκε σπίτι του και τον λήστεψε

 


Σοκάρει όλους μας το περιστατικό που συνέβη σε μαθητή του 22ου δημοτικού Σχολείου της περιοχής, την περασμένη Τρίτη στον Πειραιά.

Ο 11χρονος μαθητής καθώς επέστρεφε το μεσημέρι από το σχολείο στο σπίτι του, δεν αντιλήφθηκε ότι ένας άγνωστος άνδρας που αποδείχθηκε αδίστακτος κακοποιός τον ακολουθούσε. 

Την στιγμή που το παιδί άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του για να μπεί μέσα, ο δράστης το έσπρωξε, μπήκε μέσα, άρπαξε όσα χρήματα βρήκε και διέφυγε.

Ο 11χρονος ενημέρωσε τους γονείς του και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικοί και η ΕΛ.ΑΣ. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου έχει στη διάθεσή του βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έχει καταγράψει τον δράστη να ακολουθεί το μικρό μαθητή.

Δείτε το βίντεο που δημοσιοποίησε το ΚΑΝΑΛΙ 1





Ακροαριστεροί - αριστεροί κακοποιοί χρησιμοποιούν την ΑΣΟΕΕ για ορμητήριο


 

Με ορμητήριο την ΑΣΟΕΕ, που είναι άντρο κακοποιών, και στα υπόγεια λειτουργούν γιάφκες, ομάδα ακροαριστερών αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση σε τράπεζα προκαλώντας συναγερμό στις Αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές βγήκαν από την ΑΣΟΕΕ και αφού έσπασαν τη τζαμαρία και το ΑΤΜ τράπεζας που βρίσκεται δίπλα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα επέστρεψαν πάλι σε αυτό που το θεωρούν ακόμα άσυλο και κρύβονται μέσα με την ανοχή της πρυτανείας λες και είναι τσιφλίκι τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για προσαγωγές ή συλλήψεις, όπως και δεν έχουμε ακούσει την αντίδραση της πρυτανείας που παρέχει άσυλο σε κακοποιούς!!



Έφυγε στον ύπνο του ο Ρέι Λιότα στα 67 του χρόνια

 


Θλίψη προκάλεσε ο θάνατος του γνωστού και πολυβραβευμένου ηθοποιού, Ρέι Λιότα (Ray Liotta), πρωταγωνιστή ταινιών της δεκαετίας του ’80 και του ’90, όπως το Goodfellas.

Ο Ρέι Λιότα πέθανε στον ύπνο του, σε ηλικία 67 ετών στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου βρισκόταν εκεί για τα γυρίσματα της ταινίας «Dangerous Waters». Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του. 



Αφήνει πίσω μια κόρη αλλά και την αρραβωνιαστικιά του, με την οποία θα παντρευόντουσαν σύντομα.

Απόφοιτος της σχολής υποκριτικής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ο Λιότα διακρίθηκε αρχικά συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές σειρές, όπως στο σίριαλ «Στην Εντατική», λαμβάνοντας ένα βραβείο Emmy κι ένα Prism.



Ακολούθως, ασχολήθηκε με το σινεμά αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για τη συμμετοχή του στην ταινία του Τζοναθαν Ντέμι με τίτλο «Άγριο Θηλυκό» (1986), όπου έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.



Η ερμηνεία του, ωστόσο, στο έργο του Μάρτιν Σκορσέζε, «Goodfellas» («Τα Καλά Παιδιά») του 1990, όπου ενσάρκωσε τον Χένρι Χιλ, ήταν αυτή που τον έφερε στο προσκήνιο της παγκόσμιας προσοχής. 



Πέθανε ο Άντι Φλέτσερ των Depeche Mode


 

Ο Αντι Φλέτσερ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Depeche Mode, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών.

Σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Depeche Mode αναφέρουν: «Είμαστε συγκλονισμένοι και γεμάτοι ανείπωτη θλίψη εξαιτίας του πρόωρου χαμού του αγαπημένου μας φίλου, μέλους της οικογένειας και του συγκροτήματος, Άντι “Φλετς” Φλέτσερ. Ο Φλετς είχε μια πραγματικά χρυσή καρδιά και ήταν πάντα εκεί όταν χρειαζόσουν υποστήριξη, μια ζωηρή συζήτηση, αρκετό γέλιο ή μια κρύα μπύρα. Οι καρδιές μας είναι με την οικογένειά του και σας ζητάμε να τους κρατήσετε στη σκέψη σας και να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή».

Μαζί με τον Μάρτιν Γκορ και τον Βινς Κλαρκ σχημάτισαν το συγκρότημα στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Ο Κλαρκ αποχώρησε πριν κυκλοφορήσει ο πρώτος δίσκος, λίγο νωρίτερα όμως είχε ενταχθεί σε αυτό ο Ντέιβιντ Γκάχαν.




Οι τρεις τους -Γκορ, Γκάχαν και Φλέτσερ- έγιναν ένα από τα εμπορικά και καλλιτεχνικά πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του ‘80 και της επόμενης, με παρουσία ως τις ημέρες μας.



Μητσοτάκης: Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το ανιστόρητο και το αδιέξοδο


 

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.




Χαίρομαι πολύ που μπορούμε και ξαναβρισκόμαστε δια ζώσης, νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει πότε ήταν το τελευταίο Υπουργικό το οποίο είχαμε κάνει. Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεδριάζουμε σήμερα στον απόηχο των ταξιδιών που έκανα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Νταβός. Είναι αποστολές που πιστεύω ότι εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος σε κάθε επίπεδο: διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό, αλλά πλέον και ενεργειακό.


Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο Πρόεδρος Biden, η Αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο, για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό.


Η δυνατή Ελλάδα, βέβαια, ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονές μας νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί απειλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται.


Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα-δίπλα, όμως -δυστυχώς- εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ.


Εμείς, συνεπώς, δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας.


Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας.


Και βάζω εδώ μία τελεία για να περάσω στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, τα οποία παραμένουν σταθερή προτεραιότητά μας. Αυτά πρωταγωνιστούν στη σημερινή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.


Και όπως ξέρετε- και έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενα Υπουργικά Συμβούλια- εφαρμόζουμε ήδη στον τομέα της ενέργειας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη.


Σε λίγες μέρες, μάλιστα -εκτιμούμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου- θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των πρόσθετων ανατιμήσεων στο ρεύμα, όπως έχουμε δεσμευτεί. Και αυτές οι εκπτώσεις αυξάνονται και απλώνονται πλέον σε πάρα πολλούς, στους περισσότερους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως της κατανάλωσης που κάνουν. Ενώ από 1ης Ιουλίου θα ισχύει πλέον και ο νέος μηχανισμός που στην πράξη, όπως έχουμε πει, εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επόμενοι λογαριασμοί πια θα είναι πολύ πιο ισορροπημένοι, παρά την κρίση η οποία, δυστυχώς, συνεχίζεται.


Σημαίνουν, όμως, ότι και η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται.


Δεν μπορώ, ωστόσο, να αποφύγω ένα σχόλιο. Θυμάστε όλοι σας τα μεγάλα λόγια τα οποία ακούστηκαν για τα υπερέσοδα, τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος και την αμηχανία που προκαλέσαμε σε κάποιους όταν ανακοινώσαμε ότι αυτά θα φορολογηθούν με 90%. Στο Νταβός, λοιπόν, η Christine Lagarde πρότεινε τη συγκεκριμένη επιλογή να τη μιμηθούν και άλλα κράτη. Και χθες η Ελληνική Βουλή την ψήφισε, αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών μας. Γιατί; Γιατί όσοι φωνασκούσαν τότε κατά των συμφερόντων αποκάλυψαν τώρα τα δικά τους συμφέροντα και κρύφτηκαν, δυστυχώς, πίσω από το παρόν.


Η ίδια η ζωή, λοιπόν, αποκαλύπτει την υποκρισία του λαϊκισμού, όπως και χθες, που μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.


Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και «ήρωες» επεισοδίων δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «Ανομία». Και ότι, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;


Αυτά είναι τα απλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν. Δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας, όπως δηλώνει και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια το οποίο έχει εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε αναλυτικά χθες από την Υπουργό Παιδείας.


Είναι ένα πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες.


Είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές και καθηγητές. Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση. Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια με την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν σε όλες τις προηγμένες χώρες.


Επιστρέφοντας τώρα στην ημερήσια διάταξη, επιτρέψτε μου να επισημάνω ιδιαίτερα τρεις πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά τη σημαντική παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μεγαλύτερου πιστωτή προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αποφύγουν την πτώχευση, να εξυγιανθούν, να προσελκύσουν καινούρια κεφάλαια και να λειτουργήσουν ξανά. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως καλύπτει και ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας.


Σίγουρα δίνει παραπάνω ζωή στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ο οποίος ήδη έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες με την επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Σύρου και την ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, όπου αντιμετωπίστηκαν και κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θέλω να αναδείξω, σε αυτή τη σύντομη εισαγωγική μου παρέμβαση, έχει αμιγώς κοινωνικό περιεχόμενο. Ακολουθεί τη σημαντική τομή την οποία κάναμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία με τον θεσμό πια του δωρεάν προσωπικού γιατρού και για όλους, μία τομή η οποία έγινε αποδεκτή πολύ θετικά από την κοινωνία, κ. Υπουργέ και κα. Αναπληρώτρια Υπουργέ, και είναι πολύ σημαντικό να την υλοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.


Τώρα ερχόμαστε να κάνουμε παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, αφενός παρέχοντας κίνητρα ώστε να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ, να επιστρέψουν από το εξωτερικό όσοι έφυγαν -και είναι, δυστυχώς, πολλοί αυτοί- και αφετέρου προσφέροντας πληρέστερη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους γιατρούς μας, ώστε να είναι πιο ουσιαστικές και οι δικές τους υπηρεσίες κατά το αγροτικό τους στην περιφέρεια και στα νησιά μας.


Τέλος, μία σημαντική ακόμα τομή επιχειρείται με τις ρυθμίσεις μας για το πλαίσιο του αναδυόμενου τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και της κυβερνοασφάλειας.


Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί σε κάποιους, αυτό το νομοσχέδιο να ακούγεται πολύ τεχνικό και πιθανώς όχι τόσο άμεσης προτεραιότητας. Πιστέψτε με, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η τεχνολογία δεν αποτελεί απλά μοχλό της οικονομίας, αποτελεί και μέρος της άμυνάς μας.


Στο Νταβός, για παράδειγμα, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Google Ευρώπης πώς η Ελλάδα θα καταστεί όχι απλά ενεργειακός αλλά και ψηφιακός κόμβος, αναπτύσσοντας δηλαδή μαζί με τα ενεργειακά και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μεταφέροντας όχι μόνο ενέργεια αλλά και δεδομένα. Άμα δείτε πού καταλήγουν όλα αυτά τα καλώδια στη Μεσόγειο, θα διαπιστώσετε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία καταλήγει στη Μασσαλία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος γιατί να μην καταστεί και η Ελλάδα κόμβος υποδοχής δεδομένων, τα οποία θα έρχονται από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.


Από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επισημάνω ότι οι πόλεμοι πλέον δεν διεξάγονται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τα πληκτρολόγια. Τα σαμποτάζ δε γίνονται μόνο με εκρήξεις αλλά και με ψηφιακά black-out. Και φυσικά η δημοκρατική ζωή δεν υπονομεύεται μόνο με αυταρχικές απαγορεύσεις, αλλά και με τον οργανωμένο «πληθωρισμό» ανυπόστατων ηλεκτρονικών φημών από ύποπτα κέντρα.


Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Αφορούν την ίδια πια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Έχουμε, λοιπόν, πολλά να κάνουμε, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας.



Wind Media: Έτσι στήθηκε η απάτη με τη διαδικτυακή «πυραμίδα»

 



«Likes» και «follow» επί πληρωμή, VIP πακέτα με δελεαστικό μηνιαίο εισόδημα, προμήθεια για κάθε πρόσκληση σε νέους χρήστες. Το... εύκολο χρήμα που υποσχέθηκε σε Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου η εταιρία Wind Media έκανε γρήγορα «φτερά», καθώς, όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για μια ακόμα καλοστημένη διαδικτυακή «πυραμίδα»-απάτη.

Η πλατφόρμα τέθηκε στις 23 Μαΐου εκτός λειτουργίας, οι διαχειριστές της εξαφανίστηκαν και χιλιάδες μέλη της στη χώρα μας προσπαθούν μάταια να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 10.000 χρήστες από την Ελλάδα έπεσαν θύματα της πυραμίδας, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διεξάγει έρευνα μετά από πλήθος καταγγελιών, αναζητώντας παράλληλα τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την εταιρία.

TikΤok, facebook, YouTube. Το «σερφάρισμα» στις παραπάνω δημοφιλείς πλατφόρμες, σύμφωνα με τη Wind Media, θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρο για τα μέλη της, αρκεί να έκαναν μόνο ορισμένα στοχευμένα «likes» σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βίντεο και ιστορίες. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να προσεγγίσουν χιλιάδες Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου που αναζητούσαν εύκολο κέρδος. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Wind Media μπορούσαν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα VIP κόστους 100, 300, 600, 1.000 και 3.000 ευρώ, τα οποία με minimum προβλεπόμενο αριθμό «likes» και «follow» υπόσχονταν μηνιαίο εισόδημα που ξεκινούσε από τα 120 ευρώ και έφτανε στα 4.140! Το ποσό εγγραφής που θα πλήρωναν οι ενδιαφερόμενοι θα είχε απόσβεση, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της εταιρίας, σε λιγότερο από ένα μήνα, όμως η προϋπόθεση ήταν οι καταθέσεις και οι αναλήψεις να γίνονται μόνο σε κρυπτονομίσματα, κάτι που καθιστά αδύνατη την ανίχνευση της διαδρομής των χρημάτων. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να στέλνουν ένα στιγμιότυπο οθόνης ως «αποδεικτικό» στοιχείο για κάθε «like» που έκαναν. Μάλιστα, ο κάθε εγγεγραμμένος VIP χρήστης, για κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούσε, θα λάμβανε προμήθεια 15% επί των κερδών του.

«Κανείς δεν θα χάσει»

«Καθώς όλο και περισσότερα νέα μέλη εγγράφονται, όλο και περισσότερες εντολές κατάθεσης και ανάληψης πρέπει να διεκπεραιώνονται καθημερινά, επομένως θα χρειαστεί λίγος χρόνος», προειδοποιούσε σε μήνυμά της στις 20 Μαΐου τα μέλη της η Wind Media, μετά τις πρώτες καθυστερήσεις στις αναλήψεις χρημάτων. «Η διαδικασία ανάληψης θα επιταχυνθεί από 21 Μαΐου έως 22 Μαΐου, κανείς δεν θα χάσει κανένα ευρώ, κάντε υπομονή», ανέφερε το μήνυμα σε άλλο σημείο. Ακολούθησαν και άλλα απολογητικά και καθησυχαστικά μηνύματα τις επόμενες ώρες, πριν τελικά στις 23 Μαΐου η πλατφόρμα εξαφανιστεί, αφήνοντας χιλιάδες χρήστες στα κρύα του λουτρού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ούτε ο ακριβής αριθμός των μελών της εταιρίας στην Ελλάδα ούτε και το ποσό που έκανε φτερά μετά την κατάρρευση της «πυραμίδας». Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 10.000 άτομα που εξαπατήθηκαν στους λιγότερους από 5 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας.

Ερευνες

Η διαδικτυακή «πυραμίδα»-απάτη βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» των στελεχών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από σειρά καταγγελιών από χρήστες που έχασαν τα χρήματά τους. Οπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν τα άτομα που βρίσκονται στην κορυφή της «πυραμίδας» και συνήθως εξαφανίζονται με τα χρήματα των υπόλοιπων μελών. Προς το παρόν, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, καθώς η κατάρρευση ήρθε πριν λίγα 24ωρα και δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Η ιστοσελίδα της ελληνικής Wind Media έχει απενεργοποιηθεί, ενώ εξαφανισμένα είναι και τα άτομα που διαχειρίζονταν τα γκρουπ της εταιρίας στα social media. Αγνωστη παραμένει και η σύνδεση της ελληνικής «πυραμίδας» με τη Wind Media, που φέρεται να έχει έδρα τη Σιγκαπούρη. Η εν λόγω εταιρία υποστήριζε ότι είναι εταίρος της Mediacorp, που ανήκει στον κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Ltd, ωστόσο η Mediacorp έχει διαψεύσει αυτή τη σχέση.


Γράφουν οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για προβοκάτσιες και στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας των συντρόφων

 


Και πάλι προκλητικός ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά της κοινωνίας και των φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν και υπέρ των συντρόφων στις ομάδες βίας που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια.

Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ενδιαφέρθηκε για τους δεκάδες εγκλωβισμένους φοιτητές που ήθελαν να διαβάσουν στην βιβλιοθήκη, και οι κακοποιοί σύντροφοι ήθελαν να σπάσουν και να διαλύσουν.

Η προκλητική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των κακοποιών αριστερών και ακροαριστερών συντρόφων:

«Αντί για εμπρηστικές δηλώσεις από τη ΝΔ και τους υπουργούς της, περιμένουμε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, πολιτική και επιχειρησιακή, να πει ποιοι είναι οι αστυνομικοί που ρίχνουν χειροβομβίδα κρότου λάμψης με ευθεία βολή από το ένα μέτρο κατά φοιτητών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εκ των διαδηλωτών στο κεφάλι και πώς θα τιμωρηθούν.

Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, στήνοντας προβοκάτσιες κατά των φοιτητών και της νέας γενιάς με μόνο στόχο την περαιτέρω απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Το μόνο δηλαδή που ενδιαφέρει την κα Κεραμέως και τον κ. Μητσοτάκη».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε ότι «η βιβλιοθήκη θα κατασκευαστεί κανονικά», ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους».

«Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλάκηδες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Αντί να μιλάει για προβοκάτσιες και να καλύπτει την ανομία ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να απαντήσει ευθέως: Ο χώρος του ΑΠΘ βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια και τον φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες. Πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι;

Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας; Ξέρουμε φυσικά, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ότι απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας».



Στα επεισόδια ακροαριστερών - ΕΛ.ΑΣ. εγκλωβίστηκαν φοιτητές που διάβαζαν στην βιβλιοθήκη


 

Ακροαριστερών - αριστερών εγκλημάτων συνέχεια!!

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε χθες το βράδυ εντός του Πανεπιστημίου από ακροαριστερούς κακοποιούς, είναι ότι δεκάδες ανυποψίαστοι φοιτητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου για να μελετήσουν εγκλωβίστηκαν απο τα επεισόδια.

Οι φοιτητές που έχουν πάρει σοβαρά τον ρόλο τους, θέλουν να σπουδάσουν και χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο για αυτό τον σκοπό, ένιωσαν ξαφνικά την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική από τις ρίψεις χημικών που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. για να απωθήσει τους ακροαριστερούς - αριστερούς κακοποιούς.

Οι φοιτητές με όλη την σημασία στης λέξης, δεν μπορούσαν να φύγουν από το κτήριο καθώς ο εξωτερικός χώρος είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης με αντιεξουσιαστές να πετάνε μάρμαρα και μολότοφ. 

Οι φοιτητές, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά έως ότου καταφέρουν να αποχωρήσουν με ασφάλεια και με την βοήθεια των αστυνομικών.



Μπαμπινιώτης : «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει το Αιγαίο ως «Turkaegean»


Μια οργισμένη ανάρτηση έκανε ο καθηγητής γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης αναφορικά με την πρόσφατη τουριστική καμπάνια της Άγκυρας, όπου χρησιμοποιείται ο «Turkaegean».

Ο καθηγητής χαρακτηρίζει ως «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η γειτονική χώρα χαρακτηρίζει το Αιγαίο ως «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: "η θάλασσά μας", ή "γαλάζια πατρίδα" για τη Μεσόγειο Θάλασσα!» συνεχίζει ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν «Θάλασσα των Ελλήνων».

Δείτε παρακάτω την πλήρη ανάρτηση του καθηγητή:


app-facebook
Γεώργιος Μπαμπινιώτης
10 ώρες πρι


Η προκλητική Τούρκικη διαφήμιση :



















Οι Τούρκοι αισθάνονται πολιορκημένοι από ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ

 


Πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία «καλλιεργούν» τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας και οι αναλυτές τους, με αποκορύφωμα την άποψη ότι η χώρα μας, η Γαλλία και οι ΗΠΑ… πολιορκούν την Τουρκία!

Χαρακτηριστικές οι απόψεις Τούρκων αναλυτών που παρέθεσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, με χαρακτηριστικότερες τις ακόλουθες:

Ζαφέρ Σαχίν, αρθρογράφος της εφημερίδα Μιλιέτ:

«Στην Αλεξανδρούπολη χτίζουν η έχτισαν έναν μεγάλο σταθμό αποθήκευσης LNG και μάλλον οι ΗΠΑ έχουν μακροπρόθεσμο σχέδιο να στέλνει το δικό της αέριο στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης. Αυτός είναι και ο λόγος που εκεί  εγκατέστησαν στρατιωτική βάση».

Τουργκάϊ Γκουλέρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Aksam:

«H Eλλάδα αγοράζει από την Γαλλία δεκάδες μαχητικά Rafale»

Αχμέτ Χακάν, διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet

«Tι κάνει η Ελλάδα;… Ετοιμάζεται για πόλεμο; Στρατιωτικοποιεί και τα νησιά»

Τουργκάϊ Γκιουλέρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Aksam

«Αφού αγοράζει Rafale, κι έρχονται οι ΗΠΑ δίπλα μας.  Αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε. Ο  λόγος είναι ένας. Πολιορκείται η Τουρκία. Ξεκάθαρα μιλάμε για την πολιορκία της Τουρκίας».

Βέβαια η ερμηνεία των ακραίων αυτών απόψεων – πέραν της «παροχής υπηρεσιών» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κλιμακώνει την ένταση, πχ με την παροιμιώδη πλέον φράση του «Μητσοτάκης γιόκ» – ίσως δίνεται και πάλι από τον Τουρκικό Τύπο, που καταγράφει την εφιαλτική κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία. Ενδεικτικός ο τίτλος της εφημερίδας Bir Gun: «Χρεωκοπούμε».

Πάντα σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα κάνει λόγο για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αγγίξει το 160%. Ωστόσο, στον χειρότερο βαθμό, από το 2008, βρίσκονται και τα ασφάλιστρα των τουρκικών ομολόγων, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει φτάσει το 10%.


Πηγή: skai.gr



Αυτή είναι η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ

 



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ παρουσιάζει την επιστολή που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ.

Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επέδωσε χθες η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους, το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. 

Συγκεκριμένα απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών. 

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη. 

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.

Αντιθέτως, τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. 

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.  

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας. 

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων. 

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών. 

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη του ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ολόκληρη η επιστολή Εδώ




Επεισόδια το βράδυ από ακροαριστερούς - αριστερούς μέσα στο ΑΠΘ - Οι κοινωνία δεν τους ανέχεται πλέον

 


Η κοινωνία και οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν έχουν αγανακτήσει με τους ακροαριστερούς - αριστερούς, που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια, δημιουργούν επεισόδια και προκαλούν.

Μόνο για σπουδές δεν χρησιμοποιούν και δεν θέλουν τον χώρο του πανεπιστήμιου ορισμένοι, επιτρέποντας σε ομάδες κακοποιών αντιεξουσιαστών να κάνουν ότι θέλουν μέσα στους χώρους του πανεπιστήμιου σε βάρος των φοιτητών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοικτά και προκλητικά στηρίζει τους ακροαριστερούς - αριστερούς κακοποιούς!!



Σε τουλάχιστον εννιά προσαγωγές ατόμων προχώρησαν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για τα νέα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όσο και στο κέντρο της πόλης, στην οδό Εγνατία.



Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 9 το βράδυ όταν ομάδα ακροαριστερών κακοποιών που αποσπάστηκε από την πορεία των φοιτητών, φορώντας κράνη και κουκούλες full face, επιτέθηκαν με δεκάδες δολοφονικές βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από την Κοσμητεία της ΣΘΕ και περιφρουρούν τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης. 

Με τη σειρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, προκειμένου να απωθήσουν τα άτομα.



Την ώρα που το πανεπιστήμια είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης απο τους ακροαριστερούς κακοποιούς, με "κυνηγητό" και μικροεστιες φωτιάς σε διάφορα σημεία, αντιεξουσιαστές βγήκαν οργανωμένα στην οδό Εγνατία και επιτέθηκαν σε διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν περιμετρικά του ΑΠΘ. Στη συνέχεια άναψαν φωτιές σε αρκετούς κάδους και έστησαν οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, προχωρώντας παράλληλα σε προσαγωγές.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ η κατάσταση ηρέμησε και δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.

Είναι σίγουρο ότι οι εννιά προσαγωγές θα γίνουν περισσότερες γιατί η αστυνομία, αναζητά τους ακροαριστερούς κακοποιούς που δημιούργησαν τα επεισόδια.



Ψηφιακή κάρτα: Δύναμη στον εργαζόμενο - 9 ερωτήσεις απαντήσεις για τη μεταρρύθμιση

 



9 ερωτήσεις - απαντήσεις για τη μεταρρύθμιση


Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ένα εργαλείο για την προστασία των εργαζόμενων έναντι αυθαιρεσιών του εργοδότη, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και την πλήρη καταγραφή των υπερωριών των εργαζόμενων, γίνεται πράξη από την Κυβέρνηση. Πρόκειται για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ένα χρόνιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας και  μπαίνει σταδιακά σε πλήρη  εφαρμογή. Το ξεκίνημα γίνεται  την 1η Ιουλίου  με την εφαρμογή της  στους κλάδους των Τραπεζών και των σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλες επιχειρήσεις.


Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την υλοποίηση του ΕΡΓΑΝΗ II και την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ακολουθούν διευκρινίσεις σε μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων.



1. Τι είναι το ΕΡΓΑΝΗ II και πώς συνδέεται με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;


Το ΕΡΓΑΝΗ II είναι ένα πληροφορικό σύστημα καταγραφής της πραγματικότητας στην αγορά εργασίας. Είναι μετεξέλιξη και αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ I που λειτουργεί εδώ και ορισμένα χρόνια, βοηθώντας να μπουν τα πράγματα σε κάποια τάξη και να μπορεί το υπουργείο Εργασίας να έχει πολλά στοιχεία στη διάθεσή του για τη χάραξη πολιτικής και αποτελεσματικότερους ελέγχους. Το ΕΡΓΑΝΗ II θα είναι σαν μια αξονική τομογραφία της αγοράς εργασίας αποτελώντας τη βάση για τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα είναι ένα εργαλείο απόδειξης της προσέλευσης και της αποχώρησης του εργαζομένου από τη δουλειά του αποτελώντας εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου του.


Η πρώτη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορά τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει στο διάστημα 1 - 30 Ιουνίου να ολοκληρώσουν την απογραφή την εργαζόμενων τους στο ΕΡΓΑΝΗ II και να καταγράψουν τα στοιχεία εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων τους (ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, 5θήμερη ή 6ήμερη εργασία, σταθερό ή μεταβαλλόμενο ωράριο κλπ.) Στους ίδιους κλάδους θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Η απογραφή των εργαζόμενων (στοιχείων εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης) για τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας θα γίνει στο διάστημα από 1.10.2022 έως 31.11.2022.



2. Τι αλλάζει σε σχέση με το υπάρχον σύστημα ΕΡΓΑΝΗ;


Το ΕΡΓΑΝΗ II οδηγεί σε ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμού καθώς και του πραγματικού χρόνου εργασίας, συνεπώς και των δυνατοτήτων ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα: ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά και θα είναι διαθέσιμα στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app και σε μορφή ημερολογίου. Σήμερα υποβάλλεται αδόμητο κείμενο και επισυναπτόμενα αρχεία με περιορισμένη δυνατότητα ενημέρωσης των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν μόνο τη δυνατότητα να δουν εκ των υστέρων τις δηλώσεις του εργοδότη. Επίσης με το ΕΡΓΑΝΗ II θα καταγράφονται για πρώτη φορά όλοι οι τύποι άδειας (σήμερα δηλώνεται εκ των υστέρων μόνο η κανονική άδεια). Πάνω απ’ όλα με την Ψηφιακή Κάρτα θα καταγράφεται για πρώτη φορά ο πραγματικός χρόνος εργασίας, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες ελέγχου και τήρησης του ωραρίου εργασίας.



3. Πώς διασφαλίζεται με την Ψηφιακή Κάρτα η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών και η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης / αδήλωτης εργασίας;


Η Ψηφιακή Κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς, που είναι οι εξής:


Η έναρξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Το ίδιο και η λήξη.

Ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Εργαζόμενοι που βρίσκονται στο χώρο εργασίας ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές. Έτσι θα αντιμετωπιστεί π.χ. το φαινόμενο ένας εργαζόμενος να έχει δηλωθεί για 4ωρο ενώ δουλεύει 8ωρο. Μπαίνουν οι βάσεις για να τερματιστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.


Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις καταγραφές της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους και στα Δικαστήρια. Θα έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να εκδίδουν διαταγή πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού αυτή θα παρέχει πλήρη απόδειξη για τον χρόνο που πραγματικά απασχολήθηκαν.



4. Γιατί δεν εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα τώρα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας;


Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση μεγάλης σημασίας, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη πριν επεκταθούν σε γενική εφαρμογή, ενώ κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ξεκινά από μεγάλες επιχειρήσεις και από κλάδους της αγοράς που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα εύκολης και άμεσης διασύνδεσης των συστημάτων τους με το ΕΡΓΑΝΗ II, αξιοποιώντας ειδική προγραμματιστική διεπαφή που αναπτύχθηκε για αυτόν το σκοπό. Πάντως, αποτελεί δέσμευση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι καμία επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, πλήθους εργαζομένων και κλάδου δραστηριότητας και κανένας εργαζόμενος δεν θα εξαιρεθεί από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Η επέκταση αυτού του μέτρου θα ξεκινήσει από κλάδους όπως οι εταιρίες security, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ΔΕΚΟ και η βιομηχανία. Στόχος είναι επίσης την επόμενη τουριστική σεζόν (2023) να εφαρμοστεί και στον τουρισμό.



5. Τι θα γίνει με την τηλεργασία και τους εργαζόμενους εκτός έδρας;


Παραμένει ο έλεγχος με βάση την προδήλωση του ωραρίου εργασίας. Επί του παρόντος δεν θα υπάρχει δυνατότητα να «χτυπά» κάποιος κάρτα εξ αποστάσεως, γνωστοποιώντας πχ από το σπίτι ή από όποιο άλλο σημείο εργάζεται τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας. Η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει σε αμέσως επόμενη φάση, καθώς προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίζει πώς θα ελέγχονται τα δεδομένα των επικοινωνιών μεταξύ του εργοδότη και του τηλεργαζομένου.


6. Πώς θα λειτουργεί στην πράξη η ψηφιακή κάρτα;


Κατά την προσέλευση / αποχώρηση στην εργασία ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη / λήξη του ωραρίου. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και θα είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).


Η κάρτα μπορεί να είναι είτε σε φυσική μορφή, όπως οι κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις για την καταγραφή των ωρών εργασίας ή ψηφιακή εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου που θα παράγει έναν κωδικό QR code τον οποίο θα «σκανάρει» η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή της επιχείρησης. Πρόκειται ακριβώς για την διαδικασία που εφαρμόστηκε για το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών νόσησης, εμβολιασμού κλπ. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν συστήματα ωρομέτρησης θα διαβιβάζουν μαζικά στο ΕΡΓΑΝΗ II τις πληροφορίες έναρξης - λήξης για κάθε εργαζόμενο. Για τις υπόλοιπες η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα μέσω του application.



7. Ποια είναι διαφορά σε σχέση με τα συστήματα ωρομέτρησης και τις κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις.


Η μεταρρύθμιση που αποτελεί και το σημείο - κλειδί για την τήρηση του ωραρίου εργασίας είναι η απευθείας, σε πραγματικό χρόνο σύνδεση με το ΕΡΓΑΝΗ II. Έτσι, η απασχόληση δεν θα καταγράφεται απλώς στο σύστημα του εργοδότη, αλλά ταυτοχρόνως και στο σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, στο ΕΡΓΑΝΗ II, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει επέμβαση και αλλοίωση των δεδομένων από κάποια πλευρά.



8. Ποιο θα είναι το όφελος για τους εργαζόμενους;


Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων. Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας τόσο για την καταγραφή των ωρών εργασίας όσο και για τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές αποτελούν εχέγγυα για διαφανείς και αντικειμενικούς ελέγχους, που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα, το ωράριο, το εισόδημα και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων. Το νέο σύστημα αποτελεί επίσης εγγύηση για την απόδειξη του χρόνου απασχόλησής τους ενώπιον των Δικαστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ήταν πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ.



9. Ποιο το όφελος του ΕΡΓΑΝΗ II και της Ψηφιακής Κάρτας για τις επιχειρήσεις;


Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία εκτός από τους εργαζόμενους πλήττει και τις επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκείνων που παραβιάζουν τη νομοθεσία.


Η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών, η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας αποτελούν παράγοντες αποκατάστασης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ενώ διασφαλίζουν παράλληλα τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και του προϋπολογισμού. Η υλοποίηση του ΕΡΓΑΝΗ II μειώνει επίσης (σε σχέση με το ΕΡΓΑΝΗ I) το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες λογιστές καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει και αξιοποιούνται όλες οι νέες δυνατότητες.