Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ζάεφ: Ο Κοτζιάς ασκεί καθημερινά πιέσεις για τη «Μακεδονία» στην ΕΕ σαν να πρόκειται για τη δική του χώρα



«Θα παραιτηθώ αν χάσω στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία» δηλώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων

Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα μίλησε με θερμά λόγια για την υποστήριξη που λαμβάνει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, στην προσπάθεια του να κάμψει τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις «σαν να επρόκειτο για την ένταξη της δικής της χώρας».

Παρότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα και μάλιστα με αρκετά μεγάλο ποσοστό, επισήμανε ότι εάν τελικά οι προσδοκίες του διαψευστούν θα επιλέξει τον δρόμο της παραίτησης. 

«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, αναφερόμενος επανειλημμένα καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπει η συμφωνία. «Είμαι βέβαιος πάντως ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%, δηλαδή με ποσοστό ανάλογο των πολιτών που τάσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει ακόμα στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος. Όπως ξεκαθάρισε πάντως, σίγουρα θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που εκφράζει ενστάσεις στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε τα εξής: «Με χαροποιεί που πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση. Πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».


Πηγή : protothema.gr


Γελάει όλη η Ελλάδα με τα σενάρια αποστασίας που αναφέρει πάνω στον πανικό του το Μαξίμου



Καταρρέουν, τους φεύγουν βουλευτές έχουν μείνει με το οριακό νούμερο των 152 βουλευτών και χωρίς να ντρέπονται αναφέρουν σχέδια νέας αποστασίας και επιχειρηματικά συμφέροντα, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη.

Ίσως δεν διάβασαν στο Μαξίμου την επιστολή παραίτησης του κ. Λαζαρίδη που αναφέρει καθαρά τον λόγο και ο λόγος είναι η προδοσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Μακεδονικό κάτι που δεν μπορούσε να αντέξει ο ίδιος.

Η ξεκάθαρη επιστολή παραίτησης του Γιώργου Λαζαρίδη 




Διαβάστε τι αναφέρει το non paper που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και έχει κάνει τον κόσμο να γελάει,αλλά κανονικά θα έπρεπε να ανησυχεί γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οι ακροαριστερή συμμορία του Μαξίμου στον πανικό τους μπορεί αν γίνουν πολύ επικίνδυνοι : 

«Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας. 
Είναι προφανές το γιατί. 
Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη.
Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν.
Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες.
Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».

Η απάντηση της ΝΔ στις βλακείες του Μαξίμου : Βρίσκονται σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν :
«Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό, γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».




Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός για κλοπές από καταστήματα σούπερ μάρκετ



Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στις 22-6-2018 στον Άγιο Δημήτριο, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, ένας 32χρονος ημεδαπός για κλοπή οινοπνευματωδών ποτών από κατάστημα σούπερ μάρκετ.

Από την έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Αγίου Δημητρίου, προέκυψε ότι ο δράστης από το 2016 προέβαινε συστηματικά στην διάπραξη κλοπών από καταστήματα σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Αττικής, από τα οποία αφαιρούσε φιάλες αλκοολούχων ποτών.

Μέχρις στιγμής, εξιχνιάσθηκαν εννέα (9) περιπτώσεις κλοπών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Συνελήφθη πρώην σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν



Οι αρχές στη δυτική πόλη Μπόχουμ ζήτησαν από την αστυνομία να συλλάβει τον Σάμι Α. και ο άνδρας δεν πρόβαλε αντίσταση, τόνισε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ένας φερόμενος ακραίος Ισλαμιστής, που κάποτε διετέλεσε σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθη σήμερα στη Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η υπόθεση του 42χρονου Τυνήσιου, με όνομα Σαμί Α, πυροδότησε κατακραυγή τον Απρίλιο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο άνδρας λάμβανε κοινωνικά επιδόματα, αν και οι υπηρεσίες πληροφοριών τον θεωρούσαν ενδεχόμενο κίνδυνο.

Οι αρχές στη δυτική πόλη Μπόχουμ ζήτησαν από την αστυνομία να συλλάβει τον Σάμι Α. και ο άνδρας δεν πρόβαλε αντίσταση, τόνισε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η εφημερίδα Bild ανέφερε, χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές της, ότι ο Σάμι Α. πρόκειται πλέον να απελαθεί. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στις αρχές του Μπόχουμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έδωσε εντολή στις μεταναστευτικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την Γερμανία να απελάσει τον Σάμι Α.

Η γερμανική μεταναστευτική υπηρεσία ήρε την απαγόρευση για την απέλασή του, καθιστώντας πιθανή την επιστροφή του στην Τυνησία.

Παντρεμένος και πατέρας ο άνδρας ζει στο Μπόχουμ από το 2005. Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν από το 2006 να απελάσουν τον άνδρα, αλλά ο κίνδυνος να υποστεί βασανίστηρια στην πατρίδα το έχουν αποτρέψει, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της Bild.

Το 2015 ένα γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Σάμι Α. υποστήριξε τον αλ Κάιντα και συμμετείχε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε ένα στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περίοδου διετέλεσε σποραδικά σωματοφύλακας του πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα, που σκοτώθηκε από Αμερικανούς πεζοναύτες το 2011.

Ο ίδιος αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες και τόνισε ότι είχε λάβει θρησκευτική εκπαίδευση στο Πακιστάν εκείνη την περίοδο.


Πηγή : thetoc.gr



«Πολιτικό τραβέλι»: Ως ύποπτος κατέθεσε ο Ψωμιάδης για εμπλοκή του στην επίθεση εναντίον του Μπουτάρη



Εξηγήσεις για τις δηλώσεις εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, λίγο πριν από την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τον προηγούμενο μήνα, κλήθηκε να δώσει ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ψωμιάδης κατέθεσε ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για τον εντοπισμό των δραστών, φυσικών και ηθικών, της επίθεσης εναντίον του δημάρχου.

Οι πράξεις για τις οποίες φέρεται να ελέγχεται ο πρώην Περιφερειάρχης είναι αυτές της πρόκλησης σε τέλεση εγκλήματος και της εξύβρισης. Ο ίδιος κατέθεσε υπόμνημα, με το οποίο φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στο περιστατικό, υποστηρίζοντας, κατά πληροφορίες, ότι οι επίμαχες δηλώσεις δεν ήταν υβριστικές, αλλά προϊόν "πολιτικής κριτικής" στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, και επιπλέον έγιναν σε μακρινή απόσταση από τον τόπο της επίθεσης. Ισχυρίστηκε, δε, ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς δράστες της επίθεσης.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι εκφράσεις "πολιτικό τραβέλι" και "χολέρα", που χρησιμοποίησε ο πρώην Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στον δήμαρχο, τον οποίο κατήγγειλε, επίσης, ότι «"επούλησε την Μακεδονία", ενώ εξετάζεται εάν οι δηλώσεις αυτές διέγειραν το πλήθος να κινηθεί εναντίον του δημάρχου.

Καλά πληροφορημένες πηγές της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης δεν επιβεβαίωσαν εάν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του κ. Ψωμιάδη, ενώ ο συνήγορός του, Γιώργος Νικολακόπουλος, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, δεν έχουν απαγγελθεί μέχρι στιγμής κατηγορίες εναντίον του εντολέα του.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


Alert: Αναζητείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και χωρίς γραβάτα



Που είναι ο Ευκλείδης; Παλαιοί και νέοι σύντροφοι του υπουργού Οικονομικών έχουν σημάνει… συναγερμό αναζητώντας τον κ. Τσακαλώτο ο οποίος μετά τη μεταμεσονύχτια συνέντευξη τύπου από το Λουξεμβούργο, έχει εξαφανιστεί.

Αφότου ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσακαλώτος δεν έδωσε σημεία ζωής. Το κυριότερο: Δεν πήγε στη φιέστα που στήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο την Παρασκευή, δεν ήταν μεταξύ των χειροκροτητών του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου, όταν αυτοί έβαζαν κι έβγαζαν τις γραβάτες.

«Σε καμιά περίπτωση ο Ευκλείδης δεν θα έβαζε γραβάτα», λένε όσοι γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του «βρετανού» της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι έκανε τη δουλειά που του ανατέθηκε, την έφερε εις πέρας, κατά την κυβέρνηση επιτυχημένα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πανηγυρίζουν, ούτε να στήνουν παραστάσεις για μια νίκη που ακόμη δε θεωρείται δεδομένη.

Η απουσία του υπουργού Οικονομικών βεβαίως και δεν πέρασε απαρατήρητη από τους υπουργούς και τα στελέχη που «διαγκωνίστηκαν» για να πάρουν μια θέση με θέα… τη γραβάτα του Αλέξη. Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε τον Τσακαλώτο λέγοντας ότι τα ξενύχτια και η κούραση δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στη γιορτή, αλλά μάλλον ήταν μια προσπάθεια περισσότερο να τον δικαιολογήσει.

Ο υπουργός από το βράδυ της Πέμπτης έχει επιλέξει τη σιωπή, όπως βεβαίως και ο στενός του συνεργάτης, ο έτερος της επιτυχίας στη μακρινή διαδρομή μέχρι το Eurogroup, Γιώργος Χουλιαράκης. Ούτε παρουσίες, ούτε συνεντεύξεις, ούτε δηλώσεις ή διαρροές και βεβαίως ούτε συμμετοχή σε φιέστες.

Γνωρίζουν την κατάσταση

Πρόκειται άλλωστε για τους δύο «σκληρούς» τεχνοκράτες της κυβέρνησης, τους βασικούς διαπραγματευτές που γνωρίζουν πολύ καλά τις απόψεις των δανειστών, έχουν συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία, τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αλλά και την πραγματικότητα πίσω από τη συμφωνία του Λουξεμβούργου.

«Ο κ. Τσακαλώτος με τη… διπλωματική κούρασή του και την απουσία του από το Ζάππειο απλά διέσωσε την προσωπική του αξιοπρέπεια». Αυτό τονίζουν κάποιοι που τον γνωρίζουν και κυρίως που διαισθάνονται την βαρυθυμία του, παρά τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup.

«Άλλος στη θέση του θα φορούσε και γραβάτα, θα φορούσε και καπέλο, και θα πανηγύριζε», λένε σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, άλλωστε, προερχόμενος από την… αριστερή αντιπολίτευση στο κόμμα, δηλαδή τους «53», δε θα μπορούσε να παίξει στο παιχνίδι της γραβάτας. Ούτε να είναι κομπάρσος ενός σόου με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο αλλά και άλλους υπουργούς που δεν έχουν προσφέρει όσα ο ίδιος τους τελευταίους μήνες.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος δεν πανηγύρισε, αντιθέτως ήταν προβληματισμένος ή στην καλύτερη περίπτωση σκεπτικός σχετικά με όσα έπονται για τον ελληνικό λαό. Ούτε κούρεμα χρέους κερδίσαμε, ούτε άμεση ελάφρυνση, είπε ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη, προσγειώνοντας όσους πετούν στα σύννεφα ή όσους αγνοούν βασικά οικονομικά θέματα.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η βαρυθυμία διαρκείας του κ. Τσακαλώτου σχετίζεται με το αν τελικά η συμφωνία δεν ήταν για πανηγυρισμούς ή συμβαίνει κάτι άλλο.

Ενδεχομένως να ήθελε να διατηρήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα το αριστερό του προφίλ σε αντίθεση με συντρόφους του που επέλεξαν το ρόλο του κλακαδόρου σε μια αμφίβολης ποιότητας… λαϊκή απογευματινή.

Άλλοι πήραν τα εύσημα

Ισως πάλι να θέλησε να διαφοροποιηθεί από όλα όσα έγιναν κοιτάζοντας στο… μέλλον. Και να μην ήθελε να ταυτιστεί με τους ΑΝΕΛ.

Ο,τι κι αν συνέβη, αυτό που καταγράφηκε ήταν ότι αν η κυβέρνηση κατήγαγε περηφανή νίκη στην οικονομία ο «στρατηγός» Τσακαλώτος έφυγε από το πεδίο της μάχης και πήραν άλλοι τα εύσημα.

Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές φορές οι φήμες περί κακών σχέσεων του Μαξίμου με τον κ. Τσακαλώτο. Ο βρετανικός, φλεγματικός χαρακτήρας του, οι πιο ρεαλιστικές θέσεις του σε σχέση με άλλους, η εξαιρετική σχέση και ταύτιση απόψεων με τον «εχθρό» Γ. Στουρνάρα, είχαν προκαλέσει εντάσεις και προστριβές.

Πάντοτε διαψεύδονταν, πάντως, και ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε τρία χρόνια από τη στιγμή που ανέλαβε να μαζέψει τα κομμάτια της οικονομίας που είχε προκαλέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, Ισως και να γνώριζε ο Ευκλείδης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ότι η επικράτηση των ακραίων περί τα οικονομικά θα είχε ημερομηνία λήξεως.

Γι’ αυτό και δεν δέχθηκε θέση κοντά στον Βαρουφάκη αλλά πήρε την εκδίκησή του όταν ανέλαβε τη διαπραγμάτευση και ο Β. Σόιμπλε τον χαρακτήρισε αξιόλογο συνομιλητή και υπουργό.

Αν ο κ. Τσακαλώτος είναι κουρασμένος, σωματικά ή πολιτικά, θα το δούμε σύντομα, αμέσως μετά το καλοκαίρι πιθανότατα. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας, μετά την 21η Αυγούστου αν δεν πάει σε εκλογές θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Και τότε ίσως έρθει η ώρα για τον Ευκλείδη να ξεκουραστεί…


Πηγή : in.gr


Συνελήφθη 36χρονος ημεδαπός για διακεκριμένες κλοπές σε διαμερίσματα και γραφεία στην περιοχή του Συντάγματος




Συνελήφθη την 19-6-2018 στο Κερατσίνι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Συντάγματος, ένας 36χρονος ημεδαπός για κλοπές από διαμερίσματα και γραφεία στην περιοχή του Συντάγματος.

Ειδικότερα, έπειτα από πολυήμερη έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος, για τον εντοπισμό του δράστη διαρρήξεων στην περιοχή, επετεύχθη μέσω αξιοποίησης όλων των προανακριτικών δεδομένων η ταυτοποίηση των στοιχείων του και τελικά η σύλληψη του.

Όπως εξακριβώθηκε, ο 36χρονος, το τελευταίο τρίμηνο προέβαινε σε διαρρήξεις διαμερισμάτων και γραφείων, από το εσωτερικό των οποίων αφαιρούσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χρηματικά ποσά και άλλα τιμαλφή.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάσθηκαν επτά (7) περιπτώσεις.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.


Παρά την ένθερμη υποστήριξη Κοτζιά! Παγώνουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Σκόπια και Αλβανία στην ΕΕ



Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, τα Σκόπια και η Αλβανία δεν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. παρά την συμφωνία στο Σκοπιανό και την βούληση της Ελλάδας.

Αυτό συμβαίνει γιατί μια ομάδα χωρών διατύπωσε αντιρρήσεις με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η λήψη θετικής απόφασης με ομοφωνία. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο ήταν ένθερμος υποστηρικτής της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία ζήτησαν την αναβολή της λήψης απόφασης.

«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη στήριξη των δύο χωρών της περιοχής και όχι την αναβολή της λήψης απόφασης, ενώ εξήγησα επίσης ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Eξωτερικών πρόσθεσε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για θα συμπίπτει με τη σημερινή Κομισιόν, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση και τα προβλήματα, κατέληξε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό και οι Γάλλοι ήταν αντίθετοι με την χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, το Μάιο υπέβαλαν μαζί με τους Ολλανδούς ένα έγγραφο στα άλλα κράτη μέλη, στο οποίο επισήμαιναν την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, στη διαφθορά και στο οργανωμένο έγκλημα που υπάρχει στις δύο χώρες.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης! Στους 152 οι βουλευτές της κυβέρνησης



Στους 152 μειώθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωστοποίησε στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Λαζαρίδης, βουλευτής στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης γιατί δεν αντέχει το βάρος του ξεπουλήματος της Μακεδονίας απο τους Αλέξη Τσίπρα - Πάνο Καμμένο.





Η απόλυτη ξεφτίλα δεν φτάνει που άκουγαν τον Μηταφίδη μόλις 30 άτομα άκουσε και το "Μακεδονία ξακουστή"



Δεν έχει τέλος οι ξεφτίλα για τους ακροαριστερούς του Σύριζα και τους ακροδεξιούς εταίρους τους ΑΝΕΛ.

Στην ΔΕΘ κατά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οφέλη του ξεπουλήματος της Μακεδονίας σε ακροατήριο μόλις 30 ατόμων στο Περίπτερο 8, μια ομάδα ατόμων μπήκε στο χώρο και την ώρα της ομιλίας του Συριζαίου βουλευτή Τριαντάφυλλου Μηταφίδη γνωστού και για τα αισθήματα του στην δικτατορία του Μαδούρο στην Βενεζουέλα, σηκώθηκαν και άρχισαν να τραγουδούν το «Μακεδονία Ξακουστή».

Στη συνέχεια οι μόλις 30 του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στον χώρο αντί να τους πέσουν οι μούρες, χαρακτήρισαν τους διαμαρτυρόμενους ως  εθνικιστές.




Εφιάλτης για την ΕΛ.ΑΣ ο «κλεφτοτουρισμός» στο κέντρο της Αθήνας


Οι «κακοποιοί - ταξιδιώτες» που έρχονται για λίγες ημέρες από βαλκανικές χώρες και προχωρούν σε εκατοντάδες κλοπών - Η παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Σε μάστιγα για το κέντρο της Αθήνας εξελίσσεται ο επονομαζόμενος «κλεφτοτουρισμός» με θύματα κυρίως τουρίστες.

Περίπου 150 έως 200 ποινικοί, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, καταφθάνουν στην Αθήνα με φθηνές αεροπορικές πτήσεις, διαμένουν για 5-6 ημέρες σε μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και αρχίζουν τις επιθέσεις στην περιοχή της Ακρόπολης, στην οδό Ερμού, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο κλπ. Μετά από αυτή την εγκληματική εξόρμηση στην χώρα μας επιστρέφουν στην πατρίδα τους με λεία που μπορεί να ξεπερνά τα 5000 ακόμη και τα 15.000 ευρώ. Μια αναχώρηση που μπορεί να καθυστερήσει αν υπάρξει σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ η οποία μόνο μπορεί να σημάνει μία πρόσκαιρη καθυστέρηση δύο τριών ημερών. Αφού είναι δεδομένο ότι θα αφεθεί ελεύθερος μετά από την αυτόφωρη διαδικασία. Κι έτσι πολλοί από τους «ταξιδιώτες των κλοπών» στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έχουν συλληφθεί μέχρι και 7-8 φορές, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις διαρκείς αφίξεις και αναχωρήσεις των οπαδών του «κλεφτοτουρισμού». Σε μία κατάσταση που εκθέτει διαρκώς την χώρα…

Η εξάρθρωση _με βάση κυρίως παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων_)την Δευτέρα μιας σπείρας περίπου 30 «πορτοφολάδων» από βαλκανικές χώρες που λυμαίνονταν κεντρικούς πεζόδρομους, αποτελεί μόνο ένα μικρό δείγμα όσων συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες που γίνονται «έρμαιο» αλλοδαπών κυρίως κακοποιών (περίπου 30% εξ αυτών είναι γυναίκες) που παριστάνουν τους τουρίστες, ρωτούν τάχα πληροφορίες για μνημεία της Αθήνας ή θέτουν άλλες τουριστικού τύπου πληροφορίες. Κι έτσι παρεισφρύουν στα γκρουπ των ανυποψίαστων τουριστών, κατορθώνουν να αποσπούν τσάντες, πορτοφόλια, φωτογραφικές μηχανές και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Στα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας - κυρίως σε Ακρόπολη, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα Σύνταγμα κλπ - καταγράφονται καθημερινά περίπου 4 - 7 κρούσματα κλοπών καταμεσής του δρόμου με θύματα κυρίως ξένους επισκέπτες της πόλης. Κάθε μήνα στην Ακρόπολη, στα Πετράλωνα και τις γύρω περιοχές καταγράφονται περίπου 150-200 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ πολλά από τα σχετικά συμβάντα παρουσιάζονται - για την αποφυγή γραφειοκρατικών εμπλοκών - ως απλές «απώλειες» των συγκεκριμένων αντικειμένων.

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει οδηγήσει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου να αποστείλει - ύστερα και από σχετικό έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών-  προ μερικών ημερών στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αλλά και στις Εισαγγελίες Αθηνών και Πειραιώς παραγγελία όπου αναφέρει: «στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας έχει παρατηρηθεί αύξηση τέλεσης αδικημάτων κλοπών τόσο σε βάρος επιχειρηματιών όσο και καταναλωτών και ιδίως τουριστών. Πράξεις που τελούνται επαναλαμβανόμενα από τους ίδιους δράστες οι οποίοι δρουν οργανωμένα και αν κι έχουν συλληφθεί επανειλημμένως για τέλεση κλοπών αφήνονται ελεύθεροι μετά την σύλληψη τους, συνεχίζοντας ανενόχλητοι την ανωτέρω παραβατική συμπεριφορά τους».

Στη συνέχεια ζητά να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες που να «πιέσουν» τους δράστες των κλοπών έτσι ώστε να υπάρξουν πιθανόν προφυλακίσεις. Όπως σημειώνει η κυρία Δημητρίου «θα πρέπει ο αρμόδιος εισαγγελέας, όταν γίνεται μνεία στην υποβλητική αναφορά της Αστυνομίας περί του ότι ο προσαγόμενος έχει επανειλημμένως συλληφθεί για τέλεση κλοπών, να διερευνά αυτεπαγγέλτως την ύπαρξη καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του προσαχθέντος, προκειμένου να αξιολογήσει αν συντρέχει περίπτωση κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης του αδικήματος της κλοπής ώστε σε καταφατική περίπτωση να ασκεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και να παραπέμπει την υπόθεση στον αρμόδιο ανακριτή».

Σημειώνεται ότι στο έγγραφό του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε ότι το 2017, με βάση τον «νόμο Παρασκευόπουλου» είχαν εξέλθει πρόωρα από τις φυλακές 1137 κατηγορούμενοι για κλοπές. Σημειώνεται ότι και στην προαναφερθείσα δικογραφία που σχημάτισε τις τελευταίες ώρες η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών προέκυψε ότι ορισμένοι από τους δράστες που κατέκλεβαν πολίτες στο κέντρο της Αθήνας την τελευταία δεκαετία, είχαν συλληφθεί κατ' επανάληψη. Ομως κανείς δεν περιόριζε την δράση τους. Συμπληρώνεται ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει τις τελευταίες εβδομάδες ειδικό σχέδιο πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας που οδηγεί σε ορισμένες συλλήψεις. Χωρίς όμως το πρόβλημα να περιορίζεται…


ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ


Ξεκίνησαν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ



Επαφές με τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν από χθες υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων με το πρόγραμμα υπουργείων, καθώς η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα για τη συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4. Οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα μέσα του Ιουλίου.

Τα κλιμάκια του Ταμείου θα καταγράψουν τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις για την εποχή μετά το πρόγραμμα, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επαφών αυτών υπήρξαν χθες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αλλαγές στο Δημόσιο θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του 2018. Στα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη βολιδοσκοπούν τους θεσμούς για τη δυνατότητα να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019. Ενώ για τις συντάξεις, δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να τεθεί ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθετημένης μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς να αποκλείεται να συζητηθεί (η μη εφαρμογή) προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει παράλληλα αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου που έθεσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ήτοι, ότι το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχουν οι δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για νέες παρεμβάσεις το 2032, εάν χρειαστεί.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αποκάλυψη Δημήτρη Καμμένου: Τσίπρας και Καμμένος θα ρίξουν την κυβέρνηση



Σε μία σοκαριστική αποκάλυψη προέβη ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, σχολιάζοντας το Σκοπιανό.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση πριν έλθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, υποστήριξε ο Δημήτρης Καμμένος αφήνοντας άφωνους όσους τον άκουγαν, αλλά δεν παραξένεψαν όσους γνωρίζουν ότι η χώρα πάει σε εκλογές.

Με λίγα λόγια ο Δημήτρης Καμμένος τόνισε καθαρά, πως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, διαβεβαίωσε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό να κάνουν εκλογές όποτε τους συμφέρει.

«Θα κάνω το παν, θα γίνουν εκλογές σε συνεννόηση με τον κύριο Τσίπρα για να μην ψηφιστεί και να μην κυρωθεί η σύμβαση στην Ελλάδα. Άρα, η σύμβαση είναι εν δυνάμει άκυρη», φέρεται να είπε στους βουλευτές του ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Δημήτρης Καμμένος, προσθέτοντας πως στην ΚΟ είχε συμφωνηθεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Δείτε το video 




Λονδίνο: Δεν είμαστε φασίστες όσοι αποδοκιμάσαμε τον Α. Τσίπρα αλλά αξιοπρεπείς άνθρωποι


Την έντονη αποδοκιμασία Ελλήνων του Λονδίνου δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα 25 Ιουνίου έξω από το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου όπου βρέθηκε σε συνάντηση με Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες της Αγγλίας.

Το λιγοστό πλήθος που περίμενε τον Έλληνα Πρωθυπουργό έξω από το κτήριο που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση τον αποκάλεσε προδότη και εξέφρασε τη δυσαρέσκιά του για την συμφωνία με τα Σκόπια.



Μεταξύ του κόσμου που διαμαρτυρήθηκε ήταν και ένας Κοζανίτης, ο Ιωάννης Μπλάντος, μόνιμος κάτοικος του Λονδίνου.

Το kozanilife.gr επικοινώνησε μαζί του, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατούσε:

«Ενημερώθηκα ότι στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου θα βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ήθελα να παραβρεθώ στη συνάντηση, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μία ανοιχτή ομιλία για τον κόσμο. Όταν έφτασα στο κτήριο, ενημερώθηκα πως η είσοδος επιτρέπεται μόνο με πρόσκληση,το οποίο είναι απολύτως κατανοητό και έτσι παρέμεινα στο σημείο. Όσοι παραβρεθήκαμε εκεί από τα τέσσερα άτομα ήταν μία τυχαία συνάντηση, δεν ήμασταν παρέα, ήμασταν τέσσερα άτομα που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον. Αυτό που ήθελα ήταν να θέσω τα ερωτήματά μου στο Πρωθυπουργό της χώρας μου. Οι Έλληνες του εξωτερικού είμαστε απογοητευμένοι με τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Πιστεύει πως έχει κάνει κάτι που θα έπρεπε οι Έλληνες του εξωτερικού να είναι περήφανοι για αυτό; Όλοι οι Έλληνες στο εξωτερικό βλέπουν ότι έρχεται σιγά σιγά διχόνοια και διχασμός. Ο γιος μου σε 12 χρόνια θα είναι -πρώτα ο Θεός- στο Πανεπιστήμιο. Θα λέει στους φίλους του ότι ο πατέρας του είναι Έλληνας. Οι φίλοι του θα τον ρωτάνε από ποιο μέρος της Ελλάδας και όταν θα τους λέει ότι είναι από την Κοζάνη, οι φίλοι του θα του λένε εκεί δεν είναι Ελλάδα αλλά «Μακεδονία», Σκόπια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε διάφορα σχόλια τα οποία έχει δεχτεί, περί φασισμού και ακροδεξιών στοιχείων που του καταλογίζουν:

Για να εξηγήσω κάποια σχόλια περί ακροδεξιών, αναρχικών και φασισμού, πείτε μου εσείς, ποιος φασίστας κάθεται και κουβεντιάζει με την αστυνομία λίγο πριν έρθει ο πρωθυπουργός, μάλιστα το ένα το παιδί τον ρώτησε που μπορεί να αφήσει τα κέρματα προκειμένου να μη δημιουργηθεί ζήτημα. Πρόκειται για άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ουδεμία σχέση με τα κακόβουλα σχόλια κάποιων. Από πότε θα ήθελα να ρωτήσω το να εκφράζεις τη δυσαρέσκειά σου σε κάνει αυτόματα φασίστα.το να ρίχνεις λάσπη σε αξιοπρεπής ανθρώπους, επειδή έχεις τη δύναμη του ΜΜΕ, αυτό δεν σε κάνει φασίστα; Ήμασταν 4 άτομα που απλά θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε. Όταν έχεις 4 άτομα είναι πολύ εύκολο να σου βάλουν την ταμπέλα του Ακροδεξιού και του φασίστα. Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που υπήρχαν πολλές χιλιάδες κόσμου, δεν είδα κανέναν να είπε τίποτα σχετικό».

Ζιάμπα Αργυρώ για το kozanilife.gr


Ο Ιβάνοφ δεν υπέγραψε την συμφωνία για το Σκοπιανό – «Είναι εγκληματική»



Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ δεν υπέγραψε την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό.

Ο Ιβανόφ ανακοίνωσε την απόφασή του εξηγώντας ότι ενεργούσε πάντα υπεύθυνα και ασκούσε τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν έχει εντολή να υπογράψει το διάταγμα περί έκδοσης του νόμου επικύρωσης επειδή ένας από τους άξονες της πολιτικής του στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας΄. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι στις «διαφορές» για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τόνισε ο Ιβανόφ.

Όπως ανέφερε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποτέλειας από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, «πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών». Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα παρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη: Η Ελλάδα έχει καταντήσει χειρότερη κι από Μπανανία.


Εξευτελιστικό μια κυβέρνηση του 20% που αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό

Ολόκληρο το κείμενο παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη:

Στη σημερινή εποχή ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να κυβερνά ακόμα και με μία μοναδική ψήφο την χώρα μας που έχει καταντήσει χειρότερη κι από Μπανανία.

Το κακό που μας έχει γονατίσει ξεκίνησε από το 1986, όταν έγινε η αναθεώρηση του Συντάγματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ήμουν βουλευτής του ΚΚΕ και ήρθα σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος, γιατί πίστευα ότι το πέρασμα των προνομίων του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Πρωθυπουργό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Όπως και έγινε! Επομένως δικαιούμαι να έχω όπως και τότε την δική μου προσωπική άποψη και να θεωρώ ότι οι φόβοι μου αποδείχθηκαν δυστυχώς δικαιολογημένοι και ότι αυτό που ζούμε με μια κυβέρνηση του 20% που αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα για το παρόν και το μέλλον της χώρας δεν είναι απλώς τραγικό ούτε βέβαια και κωμικό αλλά κυρίως είναι εξευτελιστικό.

Ως πολίτης αισθάνομαι εξευτελισμένος και νομίζω ότι το ίδιο αισθάνονται και οι περισσότεροι Έλληνες. Μόνο που αυτοί ίσως να μην γνωρίζουν τους λόγους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πάρα πολύ μεγάλο μέρος από την εκλογική της δύναμη, είχε την ευχέρεια μαζί με ένα ειδικό συμβούλιο να διαλύει τη Βουλή και να οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές.

Μετά την αναθεώρηση του 1986, ποιος κρίνει εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν χάσει την εκλογική τους δύναμη; Κανείς. Αυτό και μόνο είναι για γέλια και για κλάματα… Αρκεί πλέον μια κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η οποία πλειοψηφία δεν έχει κανένα λόγο να εγκαταλείψει τα προνόμιά της. Έτσι, μαζί με τον πρωθυπουργό, οι 151 της Βουλής αδιαφορούν για την κατρακύλα του κόμματός τους οχυρωμένοι πίσω από την νομιμοφάνεια που τους προσέφερε η αναθεώρηση του 1986.

Με την αναθεώρηση του 1986 προσεβλήθη η βασική θέση που διέπει όλα τα Δημοκρατικά Συντάγματα του κόσμου. Ότι δηλαδή «ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ». Και πρώτα και κύρια η σύνθεση της Βουλής που θα πρέπει να παρακολουθεί και να αντανακλά τις αλλαγές που γίνονται στο εκλογικό σώμα.

Αυτή η κατάργηση του Λαού ως κυρίαρχου στοιχείου της διαμόρφωσης της εθνικής ζωής αποτελεί στίγμα αντιδημοκρατικό. Ένα τέτοιο έκτρωμα που καταργεί την ουσία της Δημοκρατίας και δημιουργεί ένα ουσιαστικά δεσποτικό καθεστώς με μανδύα νομιμοφάνειας δεν είναι αντάξιο ενός ελεύθερου Λαού αλλά ενός εξαπατημένου και τελικά ενός προδομένου Λαού και μας πηγαίνει πίσω σε εποχές σκοτεινές που η αμάθεια και ο φόβος είχαν μεταβάλει τους ιθαγενείς σε πειθήνια όργανα των κάθε λογής εξουσιαστών.

Θα περίμενε κανείς από έναν πολιτικό άνδρα να έχει ευαισθησία και τιμιότητα απέναντι στον Λαό που σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή του έδωσε την εμπιστοσύνη του. Όμως αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Πάνε πια οι ευαισθησίες και οι τιμιότητες. Ξεχαστήκανε τα παλιά «ήθη και έθιμα». Τώρα βρισκόμαστε στην εποχή των μπίζνες. Έτσι, ξεχνούν κάποιοι ότι η Βουλή δεν είναι Ανώνυμη Εταιρία με τζόγο, μισθούς, προνόμια, θέσεις, ρουσφέτια και συναλλαγές με εμπόρους όπλων με ό,τι αυτό το τελευταίο συνεπάγεται.

Αν λοιπόν ο Πρωθυπουργός και οι 151 βουλευτές γίνουν ένα πελώριο στρείδι κολλημένο στα βράχια, τι θα συμβεί με βάση την πλειοψηφία μπετόν-αρμέ;

Σήμερα είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι από το αρχικό ποσοστό μέσα στον Λαό που ανέβασε την σημερινή κυβέρνηση στην Εξουσία, έχει μείνει κάτι λιγότερο από το μισό. Δεν το βλέπουν οι 151; Δεν το βλέπει ο Πρωθυπουργός; Βεβαίως το βλέπουν και στο βάθος χλευάζουν, γιατί οι ίδιοι οι Δεξιοί και οι Κεντρώοι τους χάρισαν την σημερινή νομιμοφάνεια. Και το ΚΚΕ; Τι να πει, αφού κι αυτοί τότε έπεσαν στην παγίδα του Παπανδρέου.

Ώστε σήμερα έχουμε τον κ. Τσίπρα με τους 151. Αύριο, το 20% περίπου που τους έχει μείνει σήμερα, μπορεί να γίνει 10%. Και πάλι θα έχουμε τον κ. Τσίπρα, εφ’ όσον οι 151 τηρήσουν την ίδια στάση που τηρούν τώρα. Μεθαύριο μπορεί να έχουν 5% στον Λαό αλλά και πάλι θα έχουμε τον κ. Τσίπρα με τους 151. Και αν φτάσουμε στο σημείο ο κ. Τσίπρας να έχει μόνο την ψήφο της συζύγου του, και πάλι θα είναι πρωθυπουργός, γιατί δυστυχώς το πιθανότερο είναι ότι οι 151 θα μείνουν ακλόνητοι στην ίδια στάση…

Αλλά ας γυρίσω στο σήμερα, όπου παίρνονται οικονομικές και εθνικές αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν για πολλές δεκαετίες. Και διερωτώμαι, πού είναι αλήθεια και τι κάνουν οι Έλληνες που με τον α ή τον β τρόπο είναι είτε θέλουν να είναι οι ταγοί του Έθνους; Πολιτικοί, Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες, Δημοσιογράφοι, άνθρωποι του Πνεύματος; Δεν αισθάνονται την ανάγκη να πουν κάτι, να κινητοποιηθούν για να σταματήσει αυτός ο εθνικός εξευτελισμός; Δεν καταλαβαίνουν τάχα όλοι ότι η οργή που κλείνει μέσα του ο Λαός μας είναι επικίνδυνη;

Απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση και το όλο Σύστημα που σιωπά ή την στηρίζει θα ήθελα να πω: Μην παίζετε με τον Λαό. Μην αφήνετε να σπέρνουν ανέμους με η χωρίς γραβάτες. Όταν θα ρθει η ώρα να θερίσουμε τις θύελλες και πάλι θα με θυμηθείτε. Όμως τότε πια θα είναι αργά. Πολύ αργά.


Κυριάκος Μητσοτάκης : Θα μειώσουμε την φορολογία



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ότι η χώρα χρειάζεται τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική με πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις και τις δουλειές, κάτι που ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να κάνει. 

«Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το Ελληνικό θα είχε ήδη προχωρήσει… Θα είχαμε κάνει τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στο συμμάζεμα του κράτους» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

«Με 1,5 και 2% ανάπτυξη δεν πάμε πουθενά… Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη της τάξης του 3 με 4% για να την αισθανθούν οι πολίτες, για να υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας και βελτίωση των εισοδημάτων και παραγωγή πραγματικού πλούτου» συνέχισε. 

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι αυτή τη στιγμή δεσμεύουν τη χώρα, και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα… Είναι τα απόνερα του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015, αυτού για το οποίο ο κ. Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».


Απαγορεύονται από την νέα χρονιά τα κινητά σε μαθητές και οι κάμερες στα σχολεία



Οι οδηγίες του Κώστα Γαβρόγλου, απαγορεύει στους μαθητές από την νέα χρονιά να φέρουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μαζί τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο λοιπόν, οι μαθητές δεν θα μπορούν να έχουν μαζί τους οποιαδήποτε συσκευή του επιτρέπει να κάνουν επεξεργασία εικόνας και ήχου.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση καμερών μέσα στα σχολεία καθώς και η ανάρτηση βίντεο που περιλαμβάνουν μαθητές στο internet.


Οι οδηγίες

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α’/2006).

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.

Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α ́ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β ́/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.


Σοκ δουλεύουμε 198 ημέρες το χρόνο για την εφορία




Μας κατάντησαν να δουλεύουμε 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου για την εφορία.

Τα  χρήματα που βγάζουμε κάθε χρόνο και δουλεύοντας μέχρι τις 18 Ιουλίου πηγαίνουν αποκλειστικά σε φόρους και εισφορές, σύμφωνα με την μελέτη για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» που εκπονεί κάθε χρόνο το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).

Με τα νέα μέτρα που φρόντισε να μας φορτώσει και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από φέτος θα χρειαστεί να δουλεύουμε 12 ημέρες περισσότερο για την εφορία.

Όπως αναφέρει η μελέτη του ΚΕΦίμ η ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, δηλαδή η ημέρα από την οποία κάποιος σταματά να δουλεύει για την εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία και όσα βγάζει είναι για τον εαυτό του, συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής: 

Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2018, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 18η Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.

Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009 αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2017 ήταν η 6η Ιουλίου.

Η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.

Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή παρά την αυξημένη φορολογία η κυβέρνηση δεν πιάνει τους στόχους της. Ο στόχος του Προϋπολογισμού του 2017 δεν επετεύχθη, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται η επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9%.




Κυριάκος Μητσοτάκης : Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία με τα Σκόπια ούτε τώρα, ούτε όταν θα γίνουμε κυβέρνηση



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια είπε ότι αυτή η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει και δεν θα την κυρώσει, λέγοντας καθαρά :  Εάν η συμφωνία με την ΠΓΔΜ κυρωθεί από τη σημερινή Βουλή τότε τα περιθώρια ελιγμών για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά στενά.

«Έκχώρησαν τη γλώσσα και την εθνότητα στη Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία έχει πολλά μειονεκτήματα. Όπως για τα εμπορικά σήματα» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Αν πήρε ανταλλάγματα για το εθνικό θέμα θα το δούμε στην πορεία. Εγω έχω αφήσει ξεκάθαρα υποννούμενα και απάντηση δεν πήρα. Ο Τσίπρας και με αφορμή το Σκοπιανό διχάζει τον ελληνικό λαό και προκαλεί. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να έχουμε εκλογές το συντομότερο δυνατόν για να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός».

Συνέχισε λέγοντας «Δεν θα ψηφίσω αυτή τη συμφωνία. Τα ίδια ακριβώς που λέω στο εσωτερικό, έχω πει και στο εξωτερικό. Τα ίδια θα ξαναπώ όταν βρεθώ στο Βερολίνο μεθαύριο».

Ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία και δεν θα δεχόταν ποτέ "Μακεδονική εθνότητα" και "Μακεδονική γλώσσα", πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης




Πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκη να προκαλέσει για την Μακεδονία με ομιλητή τον Μηταφίδη και άρχισαν επεισόδια



Με αντιδράσεις, επεισόδια, φωτιές, χημικά και ξύλο μέχρι αργά το βράδυ, απάντησαν στην πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ομιλία για το ξεπούλημα της Μακεδονίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδης. 

Πολίτες «υποδέχθηκαν» στη Θεσσαλονίκη την προκλητική ημερίδα ενημέρωσης για τα οφέλη από το ξεπούλημα που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, αναφορικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Μαλ..., αρχ..., Μηταφίδη».

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, και περικύκλωσαν το συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου διεξήχθη η ημερίδα για το Μακεδονικό. 

Στα επεισόδια προστέθηκαν και εκατοντάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, που ευκαιρία ήθελαν και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας, για να ακολουθήσουν μάχες και κλεφτοπόλεμος μέχρι αργά το βράδυ στο κέντρο της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στο συνεδριακό χώρο, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κλειστές πόρτες και τις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων δεν επέτρεψαν την είσοδο των πολιτών, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες. 

Η αστυνομία οργάνωσε ολόκληρο σχέδιο προκειμένου να φυγαδεύσει τον Μηταφίδη και τους υπόλοιπους ομιλητές, καθώς τα επεισόδια κράτησαν για πολλές ώρες.





Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα κυρία Κοσιώνη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν τη συζήτηση.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας ρωτήσω, επειδή είδα μία πολύ οξεία αντίδραση από το Κόμμα σας και από εσάς προσωπικά, μετά το Eurogroup, αλλά και τη γιορτή του Ζαππείου την Παρασκευή: Τι είναι αυτό που σας κάνει να αντιδράτε τόσο έντονα; Είναι αυτή καθ’ αυτή η απόφαση του Eurogroup ή είναι ο τρόπος με τον οποίο την επικοινωνεί, την πανηγυρίζει η Κυβέρνηση;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και τα δύο. Να διαχωρίσουμε λοιπόν τα δύο θέματα της απόφασης, η οποία επί της ουσίας επιβεβαιώνει κυρία Κοσιώνη αυτό το οποίο λέμε εδώ και πολύ καιρό: ότι έχουμε μπροστά μας ένα 4ο Μνημόνιο. Γιατί το λέω αυτό; Διότι το 4ο Μνημόνιο επί της ουσίας συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα για τους πολίτες, τα οποία είναι προνομοθετημένα και συνεπάγεται επίσης και έναν αυστηρό μηχανισμό εποπτείας, ο οποίος προσομοιάζει με το μηχανισμό εποπτείας τον οποίον είχαμε μέχρι σήμερα. Καμία χώρα η οποία βγήκε από τη μνημονιακή της περιπέτεια δεν είχε ένα αντίστοιχο πλαίσιο εποπτείας και δεν είχε αναγκαστεί να πάρει εκ των προτέρων πρόσθετα  δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,2 δις ευρώ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία χώρα όμως, αν μου επιτρέπεται, κύριε Πρόεδρε, δεν είχε και μία ρύθμιση για το χρέος. Συνεπώς, εάν μας ρυθμίζουν το χρέος, αυτό δεν συνεπάγεται έναν υπολογισμό για το πότε θα το αποπληρώσουμε; Αυτό δεν συνοδεύεται και από μέτρα απαραιτήτως;
 
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Κοσιώνη, το χρέος αναγκάστηκαν κάποιοι να το ρυθμίσουν, διότι δυστυχώς η κατάσταση στο χρέος ξέφυγε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια. Για δείτε λίγο τους στόχους που είχε θέσει η αρχική απόφαση για το χρέος του Νοεμβρίου του 2012 και θα διαπιστώσετε ότι σήμερα είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν τότε. Οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους είναι μία ρύθμιση η οποία επί της ουσίας είναι ευπρόσδεκτη. Από μόνη της όμως δεν είναι αρκετή για να βγάλει τη χώρα από το αναπτυξιακό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με τις πολιτικές του κ. Τσίπρα. Θέλω να απαντήσω όμως και στο άλλο σκέλος του ερωτήματός σας. Υπάρχει η ουσία του ζητήματος, το οποίο έχουμε αναδείξει πιστεύω με τρόπο νηφάλιο και τεκμηριωμένο εδώ και πολύ καιρό. Μιλάμε εδώ και πολύ καιρό για 4ο Μνημόνιο. Για τις μειώσεις στις συντάξεις, για τη μείωση στο αφορολόγητο, για όλα αυτά τα οποία έρχονται από 1/1/19 και 1/1/2020 και μιλάμε τώρα και για τους τύπους. Για τη γιορτή της γραβάτας, για την προκλητική φιέστα μιας Κυβέρνησης, η οποία σφιχταγκαλιασμένη πανηγυρίζει, ο κ. Καμμένος και ο κύριος Τσίπρας, για τα δεινά τα οποία θα επιφέρει στους Έλληνες πολίτες και τα οποία αποκρύπτει από τους Έλληνες πολίτες.


           
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που πανηγυρίζει η Κυβέρνηση είναι το τέλος του Μνημονίου. Φαντάζομαι δεν αμφισβητείτε ότι τελειώνει το πρόγραμμα τον Αύγουστο;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τελειώνει το τυπικό πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου αυτού του έτους. Αυτό που δεν τελειώνει είναι η αυστηρή επιτήρηση και αυτό που δεν τελειώνει είναι τα μέτρα. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για το αν θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους. Δεν θα αυξηθεί λοιπόν. Οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα μειωθούν και άλλο. Η πρόκληση λοιπόν  κυρία Κοσιώνη στην πολιτική είναι ότι όταν πανηγυρίζεις για κάτι το οποίο θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις αν μη τι άλλο με λίγο μεγαλύτερη σεμνότητα, ενοχλεί. Και έρχεται αυτή η ιστορία καπάκι, πέντε μέρες μετά τα προκλητικά πανηγύρια τα οποία είδαμε στις Πρέσπες. Πάει πολύ να πανηγυρίζεις για αυτό το οποίο έκανες στις Πρέσπες και να φοράς μετά τη γραβάτα την οποία σου έδωσε ο κ. Ζάεφ και να τη ξαναβγάζεις στη συνέχεια σε ένα σοου υποκρισίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν ήταν αυτή η γραβάτα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έμοιαζε πολύ όμως.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να φτάσουμε ακόμα στο Μακεδονικό, για το οποίο θα έχουμε χρόνο. Θέλω να επιμείνω στο εξής:  Εσείς ζητάτε εκλογές. Το ζητάτε εδώ και πολύ καιρό.  Υπάρχει λοιπόν, νιώθω, το απλό ερώτημα που θα ήθελε να σας απευθύνει κάθε πολίτης. Πείτε κύριε Μητσοτάκη ότι γίνονται εκλογές αύριο το πρωί και αναλαμβάνετε εσείς το τιμόνι της χώρας. Τι θα κάνετε διαφορετικό από αυτό που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Δηλαδή αν έρθετε εσείς θα απαλείψετε αυτό το Μνημόνιο; Τις δεσμεύσεις της χώρας; Λέω, εάν θα απεμπλέξετε  την Ελλάδα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της και μέσα σε αυτά, βεβαίως, υπάρχουν και οι συντάξεις, υπάρχει και το αφορολόγητο και άλλα μέτρα στα οποία αναφερθήκατε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η χώρα χρειάζεται μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική. Η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει.     Αν ήμουν εγώ Πρωθυπουργός μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το Ελληνικό θα είχε ήδη προχωρήσει. Θα είχαμε κάνει μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στο συμμάζεμα του Κράτους γιατί πρέπει να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η Κυβέρνηση μιλάει τώρα για φοροελαφρύνσεις από το υπέρ πλεόνασμα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα μιλάει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού τσάκισε την παραγωγική οικονομία.  
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις συντάξεις και το αφορολόγητο θα το επαναδιαπραγματευόσασταν;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα πετυχαίναμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που μπορεί να πετύχει η Κυβέρνηση και αυτούς χρειάζεται η χώρα σήμερα.  Με 1,5% και 2% κυρία Κοσιώνη δεν πάμε πουθενά.  Η χώρα χρειάζεται μια ανάπτυξη της τάξης του 3% με 4% για να την αισθανθούν πραγματικά οι πολίτες. Να υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας, βελτίωση των εισοδημάτων και παραγωγή πραγματικού πλούτου. Οι δημοσιονομικοί στόχοι αυτή τη στιγμή δεσμεύουν τη χώρα. Και δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Τσίπρα.  Είναι τα απόνερα του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015.  Αυτού για το οποίο ο κ. Τσίπρας περίπου ζήτησε συγνώμη μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τις συντάξεις δεν μου λέτε.  Δηλαδή πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή, κυρία Κοσιώνη, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί σε μέτρα τα οποία δεσμεύουν τη χώρα.  Θα σας πω εμείς τι θα κάνουμε.  Εμείς μπορούμε να μειώσουμε -και θα το κάνουμε- την εισαγωγική φορολογική κλίμακα για όλους τους Έλληνες για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ώστε ο συμπολίτης μας που για πρώτη φορά θα πληρώσει φόρο με τα μέτρα του κ. Τσίπρα να πληρώσει πολύ λιγότερο από αυτό το οποίο θα πλήρωνε σήμερα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ή χωρίς αφορολόγητο;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το αφορολόγητο είναι αυτό το οποίο έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα τα τηρήσετε αυτά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Κοσιώνη, σας λέω ξεκάθαρα ότι αυτές είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας και τις οποίες μπορούμε μόνο να απαλύνουμε.  Εμείς μιλάμε για 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Άρα μια οικογένεια με 3 παιδιά θα έχει ένα αφορολόγητο το οποίο θα είναι 3.000 ευρώ υψηλότερο. Και συζητάμε για έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 9% που θα διευκολύνει κάθε ελληνική οικογένεια που έχει σήμερα ένα χαμηλό εισόδημα. Αλλά το ζήτημα εδώ είναι πως θα μπορέσουμε κάποια στιγμή -και είναι κάτι το οποίο το έχω πει εδώ και πολύ καιρό και το έχω πει και εντός και εκτός Ελλάδος- να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν θα το κάνω αμέσως γιατί σήμερα η χώρα δεσμεύεται από αυτά τα μέτρα. Πιστεύω, όμως, ότι μια Κυβέρνηση η οποία θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να ξανάσυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές μας και να πετύχει -ενδεχομένως για τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια αυτής της πενταετούς περιόδου- χαμηλότερα πλεονάσματα. Για να μπορέσει να κάνει τι; Να χρησιμοποιήσει αυτά τα πλεονάσματα για να μπορέσει να μειώσει και άλλο τους φόρους και για να κάνει δυο -και θα το τονίσω αυτό- στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο 1 δις ευρώ από τα 760 εκ. που είναι σήμερα και κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό. Δεν νοείται σήμερα -όπου όλα τα Κράτη δίνουν μεγάλη έμφαση στην προσχολική αγωγή- να υπάρχουν Ελληνόπουλα εκτός παιδικού σταθμού. Αυτές είναι δυο δεσμεύσεις κοινωνικής πολιτικής, όχι 20, δύο, τις οποίες αναλαμβάνω και τις οποίες θα τηρήσω μέχρι κεραίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προχωρήσουμε κύριε Πρόεδρε.  Θέλω να έρθουμε στο Σκοπιανό τώρα. Λέτε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κακή συμφωνία.  Το ερώτημα σας έχει ξανά απευθυνθεί, απευθύνεται και στα στελέχη σας που βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης: μετά τη συμφωνία τι θα κάνετε αν γίνετε Κυβέρνηση; Και εδώ έχουμε δυο σενάρια.  Αν γίνετε Κυβέρνηση και βρείτε μια συμφωνία ολοκληρωμένη και τι θα γίνει αν γίνετε Κυβέρνηση και κληθείτε εσείς να ψηφίσετε αυτή τη συμφωνία στη Βουλή.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία, κυρία Κοσιώνη, είτε τώρα είτε αν η συμφωνία δεν έχει κυρωθεί αν τη βρούμε όταν θα γίνουμε Κυβέρνηση.  
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη δηλαδή και αν οι γείτονές μας έχουν προχωρήσει σε δημοψηφίσματα, έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους, αν τα έχουν κάνει όλα; Γιατί είναι το τελευταίο βήμα η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Δεν θα την ψηφίσετε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή τη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία δεν θα την κυρώσει, δεν θα την ψηφίσει.  Κατέστησα όλους υπεύθυνους για τις πράξεις τους.  Προειδοποίησα ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της. Κάναμε πρόταση δυσπιστίας ώστε στην ουσία μέσα απ’ την πρόταση δυσπιστίας να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές την ευθύνη τους και να στηρίξουν ή να ρίξουν αυτή την Κυβέρνηση. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι με την υπογραφή της η συμφωνία παράγει αποτελέσματα.  Αλλά, κυρία Κοσιώνη, δεν την διαπραγματεύτηκα. Δεν συμφωνώ με πολλές πτυχές αυτής της συμφωνίας. Δεν θα την ψηφίσω ούτε τώρα ούτε αν χρειαστεί ποτέ να την κυρώσω.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν την βρείτε έτοιμη και ψηφισμένη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν η συμφωνία -γιατί πρέπει να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας- έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή τα περιθώρια ελιγμών τα οποία έχουμε στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση τώρα σας κατηγορεί ότι έχετε πάρει μια πολύ σκληρή θέση στο Μακεδονικό για λόγους κομματικής σκοπιμότητας, για να αποκομίσετε κομματικά οφέλη. Μακριά από τη θέση που εσείς ο ίδιος είχατε μέχρι πρότινος, μακριά από όσα διαπραγματευόταν η χώρα την περίοδο ’90-’93 και μακριά από όσα διαπραγματευόταν η χώρα στην περίοδο του Βουκουρεστίου το 2008. Σε αυτό τι απαντάτε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η βασική μας ένσταση στη συμφωνία, κυρία Κοσιώνη, είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εκχώρησε κάτι που καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει. Την εθνότητα και τη γλώσσα.  Την ουσία δηλαδή του αλυτρωτισμού. Προβληματίστηκα πολύ και ξανάδιάβασα και παλιά κείμενα και ομιλίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σκεφτόμουν τι θα έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα έκανε λέτε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα δεχόταν ποτέ «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Γιατί η μεγάλη του έγνοια δεν ήταν τόσο το όνομα, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του, ήταν τα εργαλεία του αλυτρωτισμού. Σήμερα το γεγονός ότι εκχωρήσαμε στη γειτονική χώρα τη «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα» αποτελεί την τελική επιβεβαίωση μιας πολιτικής αλυτρωτισμού την οποία καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ η απάντηση είναι όμως ότι προσδιορίζεται στα επίσημα κείμενα ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό, ότι η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης και επίσης αποσύρονται τα αλυτρωτικά στοιχεία μέσα από το Σύνταγμά τους, κάτι που και εσείς το ζητούσατε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα η ίδια η γλώσσα και η ίδια η εθνότητα υποκρύπτει αλυτρωτισμό και να το εξηγήσω για να το καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας: Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ, κυρία Κοσιώνη, ο σφετερισμός της αρχαίας κληρονομιάς  του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτά είναι μια γραφική ιστορία...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ήταν και αυτό ένα θέμα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν μια γραφική ιστορία την οποία είχε δρομολογήσει ο Γκρουέφσκι η οποία όμως δεν είχε ουσιαστικά ποτέ κάποιο πραγματικό έρεισμα. Το πρόβλημα ήταν πάντα αυτό το οποίο ονομάζουμε ο «μακεδονικός» αλυτρωτισμός του τέλους του 19ου αιώνα.  Η άποψη, δηλαδή, ότι υπάρχει μια εθνική «Μακεδονία» μεγαλύτερη από τα σημερινά όρια των Σκοπίων η οποία επεκτείνεται και στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Η «μεγάλη Μακεδονία», η «Μακεδονία στους Μακεδόνες», αυτά ήταν τα συνθήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άρα λέτε ότι αυτά τα δυο στοιχεία, η γλώσσα και η εθνότητα δεν μας διαφυλάσσουν από αυτές τις πιθανές προθέσεις των γειτόνων μας;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κύριε Μητσοτάκη αν λεγόταν «βορειομακεδονική γλώσσα» ή «βορειομακεδονική εθνότητα», γιατί και εσείς ήσασταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, θα ήσασταν εντάξει με αυτό;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα ήταν σίγουρα ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή καθόλου Μακεδονία γιατί κάποια στελέχη σας λένε και καθόλου Μακεδονία.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι ξεκάθαρος. Θα ήταν σίγουρα ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Μόνο που δεν λέγονται έτσι. Και η συμφωνία την οποία υπέγραψε ο κ. Κοτζιάς έχει εκχωρήσει τη γλώσσα και την εθνότητα πλήρως στους «Μακεδόνες» βόρειους γείτονές μας όπως αυτοαποκαλούνται αυτοί τώρα. Διότι αυτοί έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται και όχι μόνο να αυτοπροσδιορίζονται, να προσδιορίζονται νομικά ως «Μακεδόνες». Να σας πω και κάτι ακόμα. Βρέθηκα στη βόρεια Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες. Δεν θα σταθώ στην καθολική αντίδραση η οποία υπάρχει στη συμφωνία. Και βέβαια θεωρώ παντελώς αχαρακτήριστο το γεγονός ότι ένας Πρωθυπουργός επιλέγει να τοποθετείται απέναντι σε όποιον διαφωνεί με αυτή τη συμφωνία και να τον χαρακτηρίζει ως ακροδεξιό. Διότι αυτό κάνει σήμερα η Κυβέρνηση. Από το Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι το ΚΙΝΑΛ, μέχρι τη Νέα Δημοκρατία, μέχρι όποιον διαφοροποιείται με αυτή τη συμφωνία, το Κομμουνιστικό Κόμμα, όλοι είναι ακροδεξιοί κατά τον κ. Τσίπρα. Υπάρχει λοιπόν μια καθολική αντίδραση, αλλά δεν θα μείνω σε αυτό. Εμπορικές χρήσεις. Μίλησα με πάρα πολλές εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικό ή μακεδονικός για να προσδιορίσουν την εταιρική τους ταυτότητα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εκεί περιμένουμε μια διευθέτηση να γίνει το επόμενο διάστημα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι θα κάνουμε; Πέντε χρόνια θα περιμένουμε για να διευθετηθούν αυτές οι εμπορικές διενέξεις; Αυτές οι εμπορικές διενέξεις, με άλλα λόγια η συμφωνία, εκτός από το μείζον ζήτημα της εθνότητας και της γλώσσας έχει και πολλά άλλα προβλήματα. Και να σας πω και κάτι ακόμα τελευταίο.  Γιατί τόση βιασύνη, κυρία Κοσιώνη; Γιατί τέτοια βιασύνη να υπογραφεί η συμφωνία τώρα;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, μεσολάβησαν κάμποσοι μήνες διαπραγμάτευσης, δεν έγιναν όλα σε δυο νύχτες.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί τέτοια βιασύνη;  Και γιατί συνέπεσε αυτή η συμφωνία με τη συζήτηση για το 4ο μνημόνιο;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θέλετε να πείτε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι υπάρχει ένας συγχρονισμός δράσεων ο οποίος γεννά κάποια εύλογα ερωτήματα. Τα  έθεσα στη Βουλή, δεν πήρα καμία απάντηση, νομίζω ότι οι τηλεθεατές μας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε, ότι η Κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί ανταλλάγματα με τους εταίρους μας, αυτό λέτε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ άφησα ξεκάθαρα τέτοιο υπονοούμενο, δεν πήρα καμία απάντηση για αυτό. Θα το δούμε στην πορεία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους εταίρους σας στην Ευρώπη οι οποίοι στηρίζουν αυτή τη συμφωνία και μάλιστα πολλοί από αυτούς κάνουν και διθυραμβικά σχόλια, μιλούν για διπλωματικό θρίαμβο κλπ., έχετε συζητήσει αυτό το θέμα;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και έχω συζητήσει αυτό το θέμα και έχω εξηγήσει την άποψή μου.  Δεν δέχτηκα καμία πίεση σε καμία χρονική συγκυρία για να στηρίξω αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν πολλές απόψεις οι οποίες διαφοροποιούνται και από τα θετικά σχόλια τα οποία είδαμε στις εφημερίδες. Αλλά να σας πω κάτι; Εγώ αγωνίζομαι για το τι είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.  Και αν χρειαστεί να διαφωνήσω και με κάποιους εταίρους μας για αυτό το ζήτημα θα το κάνω χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία. Το δικό μου χρέος είναι να κρατήσω τον ελληνικό λαό ενωμένο. Ο κ. Τσίπρας συστηματικά επενδύει σε έναν διχασμό. Το έκανε και με αφορμή το Σκοπιανό. Το έκανε για να διχάσει την αντιπολίτευση, δεν πέτυχε το στόχο του. Εξακολουθεί και σήμερα που υπέγραψε τη συμφωνία να διχάζει τον ελληνικό λαό και να προκαλεί.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάποιοι λένε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα.  Εσείς είστε υπέρ ή κατά αυτής της άποψης;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκλογές πρέπει να γίνουν, κυρία Κοσιώνη, το συντομότερο δυνατό.  Αυτή είναι η δημοκρατική λύση για να τοποθετηθούν οι πολίτες και για το ζήτημα αυτό. Είναι ένα αίτημα το οποίο, όπως γνωρίζετε, το έχω καταθέσει εδώ και δυο χρόνια. Αισθάνομαι προσωπικά δικαιωμένος διότι πιστεύω ακράδαντα ότι αν είχαν γίνει εκλογές νωρίτερα, θα είχαμε γλιτώσει τα χειρότερα όχι μόνο στο Σκοπιανό. Εγώ δεν θα δεχόμουν αυτή τη συμφωνία κυρία Κοσιώνη.  Θα διαπραγματευόμουν, αλλά αυτή τη συμφωνία δεν θα τη δεχόμουν. Και αν έπρεπε να μην συμφωνήσω δεν θα συμφωνούσα.  Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι ντε και καλά να βρούμε μια λύση τώρα η οποία να βολεύει τους Σκοπιανούς περισσότερο από ότι βολεύει εμάς.


 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έγινε και πολύ συζήτηση για τα όσα φέρεστε να έχετε πει στο Βερολίνο, θέλετε να μας πείτε τι είπατε στο Βερολίνο;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς αυτά που είπα και σε εσάς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ότι δεν πρόκειται να ψηφίσετε αυτή τη συμφωνία.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα ψηφίσω αυτή τη συμφωνία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός και αν τη βρείτε έτοιμη, ψηφισμένη δηλαδή κλπ.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα ψηφίσω αυτή τη συμφωνία.  Άρα, επειδή γίνεται πολύ κουβέντα για το τι λέμε εντός και το τι λέμε εκτός Ελλάδος, τα ίδια ακριβώς που σας λέω τώρα τα έχω πει στο εξωτερικό, τα ίδια θα πω και όταν θα βρεθώ στο Βερολίνο σε δυο μέρες από τώρα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θέλω να επιμένω, οι ομοϊδεάτες σας στην Ευρώπη οι οποίοι θεωρούν μια διπλωματική νίκη, ένα διπλωματικό θρίαμβο όπως σας είπα και πριν αυτή τη συμφωνία, θέλουν το κακό της Ελλάδας;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, τους βολεύει αυτή η ιστορία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους βολεύει, μάλιστα.
 
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως τους βολεύει. Θα σας πω γιατί τους βολεύει. Γιατί βγάζει ένα αγκάθι από την μελλοντική προοπτική εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις όλοι θέλουμε. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους βόρειους γείτονές μας. Και να σας πω και κάτι, επειδή πολύς λόγος έγινε και για τις οικονομικές επαφές μας και για τις σχέσεις των δύο λαών: χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα, οι οικονομικές μας επαφές είναι μια χαρά και ήταν μια χαρά. Τώρα θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα διότι δημιουργείται μεγάλη ένταση. Βγαίνει λοιπόν ένα αγκάθι από την ατζέντα πολλών. Ο κ. Τσίπρας ήταν εύκολος -κατά την άποψή μου- να κάνει αυτή την παραχώρηση και εξ ου και πιέστηκε να την κάνει. Αλλά από εκεί και πέρα αν αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, αν προκαλεί ξέρετε στον ελληνικό λαό μια αίσθηση ταπείνωσης, μια αίσθηση στεναχώριας, θλίψης, για ένα ζήτημα το οποίο έχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση αυτό, το ερώτημά μου είναι: Πρέπει ή δεν πρέπει εμείς να το λάβουμε υπόψη μας;  
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι είναι βαριές αυτές οι αιτιάσεις, έτσι;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, πόσο μάλλον όταν σας είπα την άποψή μου ότι η συμφωνία αυτή, ως προς το σκέλος της εθνότητας και της γλώσσας, είναι μια συμφωνία την οποία εγώ ποτέ δεν θα υπέγραφα και την οποία πιστεύω ότι κανείς προηγούμενος πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταίο ερώτημα για το Σκοπιανό. Είδατε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν δόθηκαν τα χέρια ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θέλω να μου πείτε αν περιμένετε κάτι παραπάνω από τον κ. Παυλόπουλο. Ακολούθησε και αυτή η πολύ σκληρή ανακοίνωση από τον πρώην Πρόεδρο του Κόμματος ο οποίος μίλησε για ανιστόρητη σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα. Θέλω να μου πείτε αν περιμένετε κάτι παραπάνω λοιπόν από τον κ. Παυλόπουλο και αν συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν περίμενα κάτι παραπάνω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε είχε και την τη συνταγματική αρμοδιότητα να κάνει κάτι παραπάνω.  Έθεσα όμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα συνταγματικό παράδοξο. Ποιο είναι αυτό;  Ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει και δεσμεύει τη χώρα χωρίς να έχει την στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Αυτός ο κωμικοτραγικός θίασος Τσίπρα-Καμμένου προκαλεί όχι μόνο τη συνταγματική μας τάξη αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το είπατε χωρίς να περιμένετε κάτι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, το είπα διότι έκρινα ότι έπρεπε να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό τον τραγέλαφο, διότι περί τραγέλαφου πρόκειται. Ο κ. Καμμένος να λέει ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά προς το παρόν να τη στηρίζει, να συμμετέχει στην εκδήλωση με τις γραβάτες του κ. Τσίπρα και να αλληλοαγκαλιάζονται και να αλληλοσυγχαίρονται, την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία είναι κακή για τη χώρα. Είχε τη δυνατότητα να ρίξει την Κυβέρνηση. Είχε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση και είχε πει επίσης ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική αν δεν κουρευτεί το χρέος. Όπως ο κ. Τσίπρας είχε πει για την επιμήκυνση ότι είναι το σχοινί από το οποίο θα κρεμαστούμε. Το λέω αυτό, κυρία Κοσιώνη, διότι κάποια στιγμή στην ελληνική πολιτική πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως να σας πω κάτι, κύριε Πρόεδρε, κάποτε κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ήταν πολύ ακραίος και επειδή έπαιρνε ακραίες θέσεις στην οικονομία, στα θεσμικά ζητήματα κλπ. Τώρα που μετατοπίζεται ο κ. Τσίπρας του ασκείτε στα ίδια ντεσιμπέλ την κριτική.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι μετατοπίζεται ο κ. Τσίπρας ούτε θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας ξαφνικά έγινε μετριοπαθής, κεντρώος, εκσυγχρονιστής, πολιτικός. Θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας κυνικός πολιτικός. Ενδιαφέρεται για τακτικούς ελιγμούς, για να παραμείνει στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι η ουσία και το DNA του Κόμματός του έχει ουσιαστικά αλλάξει. Το πρόβλημά μου με τον κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο αυτά τα οποία έχει κάνει κυρία Κοσιώνη. Γιατί πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε για το μέλλον.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, εκείνος σας αντιτείνει τι έχουν κάνει οι δικές σας κυβερνήσεις στο παρελθόν.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μόνο που ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή θα ζητήσει τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα και εγώ θα ζητήσω προσωπικά την πρώτη μου ευκαιρία. Θα μιλήσουμε λοιπόν για το μέλλον, για το ποιος μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για το ποιος θα δημιουργήσει δουλειές. Θα μιλήσουμε για ασφαλή Πανεπιστήμια, θα μιλήσουμε για ποιοτική υγεία, για ποιοτική παιδεία. Ο κ. Τσίπρας ήδη κυβερνά 3,5 χρόνια και φαντάζομαι ότι αν είχε αυτές τις προτεραιότητες, θα είχε ήδη εφαρμόσει πολιτικές σε αυτήν την κατεύθυνση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα κύριε Μητσοτάκη με αφορμή τις εκλογές στην Τουρκία. Θέλω να μου πείτε με δυο λόγια, αυτός ο νέος παντοδύναμος Ερντογάν, εάν σας ανησυχεί και τι πιστεύετε ότι μπορούμε να περιμένουμε για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.  
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έστειλα ήδη σήμερα μία συγχαρητήρια επιστολή στον κύριο Ερντογάν για την εκλογή του, στην οποία όμως του έθιξα  το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών μας. Του επισήμανα ότι αν θέλει πραγματικά να κάνει μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο Κρατών, οφείλει η Τουρκία να απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν τους δύο αξιωματικούς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί αυτή η παντοδυναμία του;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά της Τουρκίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με εμάς εννοώ.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω πάντα ότι υπάρχει ένα περιθώριο μιας έντιμης συνεννόησης με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις ουσιαστικές σχέσεις που πιστεύω ότι θέλει να έχει όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να επιμείνουμε και εντός της Ευρώπης και να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθειά της να κάνει τα σύνορα της Ελλάδος σύνορα της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας που άφησε ανοιχτά τα σύνορα για να περάσουν 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες είναι ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να μιλήσει με αξιοπιστία σήμερα στην Ευρώπη για ασφαλή σύνορα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη συζήτηση που είχαμε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.