Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Ντυμένος "πάμε μια βόλτα στο βουνό εσύ και εγώ" ο Κασσελάκης κατέθεσε στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ

 


Με τον φόβο στο Πολυτεχνείο να τον πάρουν στις κλωτσιές και όχι μόνο στους καφέδες, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε τελικά στεφάνι στο ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Τον πρόεδρο του κόμματος συνόδευαν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Ανάμεσά τους η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, ο βουλευτής Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο Στέλιος Παππάς, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Γιάννης Μπουρνούς.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πήγε κανονικά στο Πολυτεχνείο και κατέθεσε στεφάνι, έχοντας αρνηθεί να συνοδεύσει και τον Στέφανο Κασσελάκη στο μνημείο της Σχολής.

Με ύφος Κασσελάκης, ξεναγήθηκε και στους χώρους του ΕΑΤ- ΕΣΑ









Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 


Πενήντα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, αλλά και καταλύτης της εξέλιξής της. Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία. Γιατί μπορεί εδώ και μισόν αιώνα το πολίτευμα να ρίζωσε και να προόδευσε όσο ποτέ. Δεν έλειψαν, όμως, ούτε αυτοί που το επιβουλεύονται, ούτε οι νέοι κίνδυνοι που το απειλούν.

Ο Νοέμβρης του ‘73, λοιπόν, συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη διαρκή ανανέωση των αιτημάτων του. Με το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» να τροφοδοτεί, σήμερα, την προσπάθεια για μία πιο σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα. Μια χώρα με ενωμένη την κοινωνία της, που διεκδικεί μία καλύτερη καθημερινότητα και αναπτύσσεται προς όφελος όλων των πολιτών της.

Υποδεχόμαστε την 50η επέτειο του ξεσηκωμού, τιμώντας τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας. Μακριά από κομματικές καπηλείες που τον προσβάλλουν, μικραίνοντας το μέγεθός του. Και κρατάμε ενεργό το αναγεννητικό του πνεύμα στις νέες συνθήκες. Μόνον έτσι, άλλωστε, «το Πολυτεχνείο ζει» στον χρόνο. Ώστε να εκφράζει πάντα τις προσδοκίες των Ελλήνων για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.



Κάμερες στη στολή τους θα έχουν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης

 


Ο Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και για τον θάνατο του 17χρονου από όπλο αστυνομικού.

Μέσα σε όλα είπε πώς : «Έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση και για τις σταθερές κάμερες που θα ρυθμίζουν τη κυκλοφορία αλλά και 2.500-3.000 αστυνομικούς με κάμερες πάνω τους. Κάμερες στη στολή τους θα έχουν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης. Θέλω να πιστεύω πως το 2024 θα έχουμε τις πρώτες κάμερες».



Τι ισχύει με την επερχόμενη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που προβλέπει τη δημιουργία Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων


 

Από τον Ιανουάριο του 2024 που μπαίνει σε λειτουργία ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, τα συμβόλαια θα κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής. Τα στοιχεία συμβαλλομένων θα μπορούν να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία ακινήτου από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού. Δεν θα γίνονται δεκτά έγχαρτα συμβόλαια στο Κτηματολόγιο, ούτε σαρωμένα με χειρόγραφες παραπομπές όπως σήμερα. Με αυτές τις αλλαγές αλλά και συνολογικές μεταρρυθμίσεις και ενισχύσεις προσωπικού που πραγματοποιούνται στο Κτηματολόγιο, οι μεταγραφές ακινήτων θα γίνονται σε 1 ημέρα εφόσον υποβάλλονται ψηφιακά, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνουν σήμερα.

  • Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν επεμβαίνει στο πρωτότυπο αρχείο που τηρεί ο Συμβολαιογράφος στο δικό του γραφείο. Απλά ζητά το αντίγραφο του συμβολαίου να υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή, όχι έγχαρτη. Ούτε φυσικά αλλάζει ο τρόπος που διαπιστώνεται η δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Θεωρούμε τους Συμβολαιογράφους εγγυητές μιας αξιόπιστης ψηφιακής συναλλαγής.
  • Υπενθυμίζεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται σήμερα με 200 εκατομμύρια ευρώ το έργο ψηφιοποίησης των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.


770 προϊόντα σε 37 βασικές κατηγορίες στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

 




Μεγάλη ανταπόκριση εξακολουθεί να έχει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2023 τα προϊόντα που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία ήταν συνολικά 770. Σημειώνεται ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο αρχικός στόχος των 500 κωδικών με μείωση το λιγότερο 5% στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα προϊόντα αυτά αφορούν 37 βασικές κατηγορίες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 62 εταιρείες.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: ”H πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Το  γεγονός αυτό μας ικανοποιεί αλλά δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο μας. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τους ευάλωτους συμπολίτες μας, δίνοντας καθημερινά τη μάχη με την ακρίβεια. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε τους εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Η κυβέρνηση στέκεται με συνέπεια δίπλα στους πολίτες”.



Μεταναστευτικό: Τι ισχύει για τις επονομαζόμενες δευτερογενείς ροές

 



Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στη βόρεια Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία για τις μεταναστευτικές ροές πολιτών χωρών εκτός ΕΕ που έρχονται από κράτη μέλη κυρίως από την νότια Ευρώπη. Πρόκειται για τις επονομαζόμενες δευτερογενείς ροές. Είτε προσφύγων, αναγνωρισμένων στην Ελλάδα, που νόμιμα ταξίδεψαν στη Γερμανία, είτε παράτυπων μεταναστών ή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα που παράτυπα ταξίδεψαν στη Γερμανία. Η πρώτη κατηγορία, μετά από 90 μέρες παραμονής στη Γερμανία, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, καθίσταται επιστρεπτέα στη χώρα (Ελλάδα) που τους χορήγησε άσυλο για πρώτη φορά. Η δεύτερη κατηγορία είναι καταρχήν επιστρεπτέα στη χώρα πρώτης υποδοχής ή αίτησης ασύλου (Ελλάδα), σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνο ΙΙΙ.

  • Η Ελλάδα δεν θέτει κανένα εμπόδιο στην επιστροφή προσφύγων (1η κατηγορία). Η μη επιστροφή τους οφείλεται σε αποφάσεις Γερμανικών διοικητικών δικαστηρίων που θεωρούν ότι η μη παροχή από την Ελλάδα των βοηθημάτων που δίνει η Γερμανία στους πρόσφυγες καθιστά απαγορευτική την επιστροφή τους.
  • Η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη εξηγήσει ότι δεν μπορεί να δίνει γερμανικού επιπέδου επιδόματα στους πρόσφυγες για λόγους τόσο δημοσιονομικούς όσο και ισονομίας έναντι των Ελλήνων πολιτών. Έχει μάλιστα επισημάνει ότι η περικοπή των κοινωνικών παροχών προς τους Έλληνες πολίτες κατέστη μονόδρομος την εποχή των μνημονίων κατ’ απαίτηση της ίδιας της Γερμανίας. Παρόλα αυτά η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα βοήθειας και ένταξης για τους πρόσφυγες, το HELIOS, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
  • Οι δευτερογενείς ροές προκαλούνται, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της ελκυστικότητας της Γερμανίας για τους πρόσφυγες έναντι της νότιας Ευρώπης. Η γερμανική επιχειρηματολογία ότι οι πρωτογενείς ροές στην Ελλάδα γίνονται δευτερογενείς προς την Γερμανία μπορεί να αντιστραφεί στο βαθμό που οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα δεν θα υπήρχαν αν η Γερμανία δεν ήταν τόσο ελκυστική.
  • Ως προς τους παράτυπους μετανάστες (όχι τους πρόσφυγες) και το Δουβλίνο ΙΙΙ η αναστολή των επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία που προέβλεπε η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 δυσχέρανε την δυνατότητα της Ελλάδας στις επιστροφές του Δουβλίνου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να τονιστεί ότι η συζήτηση το μεταναστευτικό έχει αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη. Ενώ μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα κατηγορούνταν για push backs και για πολύ αυστηρή πολιτική, τώρα είναι κοινά αποδεκτή η ανάγκη αυστηρής προστασίας των συνόρων και η ανάγκη αντιμετώπισης των δικτύων των διακινητών.

 



Πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και του μεταναστευτικού προβλήματος

 



Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz στο Βερολίνο:

  • Στις συζητήσεις μας, ξεχωριστή θέση είχε και η γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών μας.
  • Μας απασχόλησε, επίσης, και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η συζήτηση του οποίου, όπως γνωρίζετε, διαρκεί ακόμα -έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τις τελευταίες εβδομάδες- και αυτό γιατί, όπως γνωρίζετε, η Αθήνα επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά και του μεταναστευτικού προβλήματος ... Και θα πω ακόμα μία φορά ότι στις υποδομές οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίο κατασκευάζουμε στον Έβρο. Ο φράχτης αυτός έχει σκοπό να προστατεύσει όχι τα ελληνικά σύνορα αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα και γι’ αυτό και πρέπει επίσης να απολαμβάνει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
  • Θέλω να τονίσω, ότι η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη και να εκδηλωθεί πολύπλευρα και συντονισμένα. Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών-μελών.
  • Έχουμε συζητήσει και με τον Καγκελάριο πώς θα αντιμετωπίσουμε πραγματικά, υπαρκτά προβλήματα δευτερογενών ροών, τα οποία χρήζουν μίας κοινής στρατηγικής, μίας κοινής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών μας. Για να το πω διαφορετικά, χρειαζόμαστε τώρα όσο ποτέ ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση: αφενός την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών ροών.
  • Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά τη βάναυση επίθεση στο έδαφός του. Το δικαίωμα, όμως, αυτό πρέπει να ασκείται με βάση τους κανόνες του πολέμου, του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Και οι δύο χώρες, άλλωστε, ήμασταν απολύτως σαφείς: διαχωρίζουμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και βέβαια εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το δράμα στη Γάζα και τη διαμορφούμενη ανθρωπιστική κρίση  Η οριστική λύση μπορεί να είναι μόνο μία λύση για την ίδρυση δύο κρατών, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο.


Οι Δέκα στόχοι της ενεργειακής πολιτικής

 



Δέκα στόχους της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη τετραετία ανέπτυξε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Όπως είπε οι στόχοι είναι:

  1. Ο μηδενισμός της παραγωγής από λιγνίτη μετά το 2028.
  2. Το 80% της παραγωγής ρεύματος να προέρχεται από ΑΠΕ το 2030.
  3. Η ανάπτυξη ανθεκτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και αντλησιοταμίευση.
  4. Η σύνδεση των μη διασυνδεμένων νησιών στο ηπειρωτικό σύστημα έως το 2030.
  5. Το 80% της παραγωγής ρεύματος να προέρχεται από ΑΠΕ το 2030.
  6. Η ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων το ίδιο έτος.
  7. Η ασφάλεια εφοδιασμού και η λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που θα οφελεί τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία
  8. Ο περαιτέρω εξηλεκτρισμός στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές
  9. Η προώθηση συστημάτων αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ και η ψηφιοποίηση του δικτύου
  10. Και τέλος, ένας νέος κύκλος διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε τις εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές και έτσι θα μπορέσουμε και να απορροφήσουμε το πλεόνασμα ενέργειας, αλλά και να εξισορροπήσουμε καλύτερα το εθνικό σύστημα.

Αναφερόμενη στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό η υφυπουργός ανέφερε:

  • Στο νέο ΕΣΕΚ έχουμε αναθεωρήσει δραστικά τους στόχους για το 2030. Έτσι, προβλέπουμε έως το 2030 να διαθέτουμε εγκατεστημένη αιολική ισχύ 9,5 GW από τα οποία τα 2 GW θα είναι υπεράκτια, καθώς και 13,4 GW σε φωτοβολταικά. Αυτά τα 2 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.
  • Επίσης, σχεδιάζουμε να έχουμε 3,8 GW σε υδροηλεκτρικά, 5,3 GW, σε αποθήκευση - 3,1 GW σε μπαταρίες και 2,2 GW σε αντλησιοταμίευση, καθώς και 7,7 GW σε μονάδες φυσικού αερίου.
  • Προβλέπουμε, ακόμη, ότι το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα φθάσει στις 64,6 ΤWh στο τέλος της δεκαετίας, ενώ θα μειώσουμε ραγδαία την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές.
  • Βασική επιδίωξή μας είναι να έχουμε μηδενίσει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2035, όπου θα έχουμε ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα από την απόσυρση των μονάδων λιγνίτη, και τέλος να εξηλεκτρίσουμε τις μεταφορές και τον κτιριακό τομέα.
  • Η Ελλάδα, χάρη στις υποδομές της, έχει καταφέρει να επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Αναγνωρίζεται από όλους τις διεθνείς εταίρους, ο ρόλος της στην προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την ευαλωτότητα της στον ενεργειακό καταναγκασμό.


Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η ανάπτυξη στην Ελλάδα

 



Ρυθμούς ανάπτυξης σαφώς υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πετύχει η Ελλάδα φέτος και την επόμενη διετία, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% φέτος, δηλαδή 1,7 μονάδες παραπάνω σε σύγκριση με την ανάπτυξη της τάξης του 0,6% που αναμένεται στη νομισματική ένωση και την ΕΕ.
  • Ως απόρροια των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και της δημοσιονομικής συνέπειας, η οποία αποφέρει πρωτογενή πλεονάσματα, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σαφώς κάτω από το 150% το 2025.
  • Σημαντικός αναπτυξιακός παράγοντας τα επόμενα χρόνια θα είναι, όπως σημειώνουν οι Βρυξέλλες, το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος «Ελλάδα 2.0» περνά από τη φάση των μεταρρυθμίσεων στο στάδιο των επενδύσεων.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, τέλος, ότι επίδραση προς το καλύτερο σε σχέση με τις προβλέψεις της μπορεί να έχει η βελτίωση της φορολογική συμμόρφωσης μέσω της εν εξελίξει ψηφιοποίησης των φορολογικών και φοροελεγκτικών μηχανισμών, μεταρρύθμιση που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Η Κομισιόν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η ψηφιοποίηση ενδέχεται να αποφέρει απτά αποτελέσματα στο σκέλος των δημόσιων εσόδων ήδη από το 2024, κάτι που δεν συνυπολογίζεται στις νυν προβλέψεις της.


Νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία σε δύο πολυεθνικές εταιρείες

 



Η συστηματική και στοχευμένη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, αδιαπραγμάτευτη παραμένει η σταθερή προσήλωσή μας στην αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά και στην προστασία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε:
    • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
    • Πρόστιμο 672.000 ευρώ στην εταιρεία «COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
  • Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε
    • «Είναι πλέον σαφέστατο προς όλες τις πλευρές ότι οποιαδήποτε παράβαση δεν γίνεται ανεκτή. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών μας είναι συνεχείς και αδιάλειπτοι και σε όλες τις περιπτώσεις, όπου διαπιστώνονται παρανομίες, επιβάλλονται πρόστιμα.
    • Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να ενισχύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των νοικοκυριών και όλων των συμπολιτών μας.
    • Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και για το Υπουργείο Ανάπτυξης, η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας είναι ύψιστης προτεραιότητας».


Γιατί η ΝΔ ψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

 



Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», τάχθηκε η ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, μετά από ονομαστική-ηλεκτρονική ψηφοφορία, και επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι».

  • Η πρόταση του ΚΚΕ για διερεύνηση των συνθηκών στον ελληνικό σιδηρόδρομο έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και ξεκινά από το 1997. Και είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς  μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποτυπωθεί σε επίπεδο Βουλής το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί και η αιτία της κατάστασης σε ένα μαζικό μέσο μεταφοράς που για την Ελλάδα δύναται να χαρακτηριστεί ως κεντρικής σημασίας, ανάλογης με αυτή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Αντίθετα, η ΝΔ λέει όχι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του Κώστα  Αχ. Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη  καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τους προσάπτουν ευθύνες χωρίς να προσκομίζουν σχετικά στοιχεία. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στις προτάσεις της αντιπολίτευσης αρκεί για να καταλάβει ότι στήνουν σκηνικό διώξεων για μικροπολιτικούς στόχους χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, γεγονός που φυσικά θα αναδειχθεί και στις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν στη Βουλή όταν τα εν λόγω αιτήματα συζητηθούν.
  • Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατίας ακολουθεί για ακόμη μια φορά το δρόμο της ευθύνης απέναντι στην επιπολαιότητα της αντιπολίτευσης που σπεύδει να δηλώσει πως θα υπερψηφίσει προτάσεις για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη χωρίς καν να γνωρίζει τα στοιχεία που δήθεν συνθέτουν το ανυπόστατο κατηγορητήριο. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Δικαιοσύνη ερευνά σε βάθος το θέμα για το τι και ποιος έφταιξε και φθάσαμε στο μοιραίο δυστύχημα.
  • Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ γεννώνται βασικά ερωτήματα ως προς τη στάση του αφού επί της ουσίας δείχνει να επιδιώκει να μην υπάρξει συζήτηση για τα δομικά προβλήματα και τις συνθήκες στον σιδηρόδρομο. Έναν τομέα που ως κυβέρνηση αξιοποίησε μικροπολιτικά αλλά άφησε επί της ουσίας να καταρρεύσει. Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί δεν κατέθεσε αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που επικαλούνται βρίσκεται στη Βουλή από τις 19 Ιουλίου. Και όμως η Χαριλάου Τρικούπη απέφυγε επιμελώς να εμπλακεί με το θέμα και να το φέρει μέσω σχετικού αιτήματος στη Βουλή.
  • Και όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο παραλογισμός χτύπησε ταβάνι. Ζητά την ποινική διερεύνηση υπουργών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του δικού του υπουργού κ. Σπίρτζη λέγοντας το αμίμητο. Ζητούμε την ποινική διερεύνηση αλλά δεν θέλουμε «να αφήνονται σκιές ή υπόνοιες». Συνομολογεί δηλαδή ότι ζητά την ποινική διερεύνηση του υπουργού του χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία. Αν δεν υπάρχουν λοιπόν πως ζητάνε την ποινική του διερεύνηση; Αυτά είναι αστεία πράγματα ακόμη και για τον ΣΥΡΙΖΑ.


350 εκατ. ευρώ ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο

 



Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ:

Η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Δικαιούχοι θα είναι:

  • Όσοι λαμβάνουν το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. Ανέφερε συγκεκριμένα πως θα αυξηθεί το επίδομα κατά 150 ευρώ. Μία οικογένεια που παίρνει επίδομα παιδιού 140 ευρώ, θα λάβει 350 ευρώ
  • Τα ΑμεΑ
  • Όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 ευρώ.
  • Επίσης, επιταγή ακρίβειας θα λάβουν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.


12 Fake news για το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

 




  1. Με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντιθέτως είναι μια τομή με βάση την κοινή λογική στο ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα, από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση του επαγγέλματός τους, οι μισοί (54%) δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10 χιλιάδες ευρώ! Το νομοσχέδιο προβλέπει κάτι πολύ απλό: ότι δηλαδή δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας- και μάλιστα επί σειρά ετών- να επιβιώνει με ζημιές ή να δηλώνει λιγότερα και να φορολογείται λιγότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Όσοι θέλουν να διαιωνιστεί αυτό το καθεστώς, αποδέχονται ταυτόχρονα να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δυσανάλογα περισσότερους φόρους από τους ελεύθερους επαγγελματίες, σηκώνοντας τα βάρη και εκείνων που φοροδιαφεύγουν. Υπενθυμίζουμε πως σήμερα ο μισθωτός πληρώνει 1.167 ευρώ μέσο φόρο και ο συνταξιούχος 847 ευρώ μέσο φόρο. Αποδέχονται επιπλέον την αδικία και μέσα στις τάξεις των επαγγελματιών. Δηλαδή ανάμεσα σε εκείνους που είναι συνεπείς και επωμίζονται δυσανάλογο βάρος (το 4% των επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων) και τους υπόλοιπους που όχι μόνο δεν συνεισφέρουν το μερίδιό τους στο κοινό ταμείο, αλλά εισπράττουν επιπλέον κοινωνικά επιδόματα και παροχές εμφανιζόμενοι ως ευάλωτοι!

 

  1. Η Νέα Δημοκρατία δεν είπε προεκλογικά ότι θα φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τότε υποσχόταν μείωση φόρων και τώρα βάζει νέους φόρους. 

Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται η οποιαδήποτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών ή η οποιαδήποτε επιβολή νέου φόρου! Αυτό το οποίο προβλέπεται είναι μια δέσμη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αποκάλυψη φορολογητέας ύλης από μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών, που υποδηλώνουν εισοδήματα και ως εκ τούτου δεν πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί. Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία μάλιστα γίνεται 1 χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα, είχε μιλήσει συνδυαστικά και για την ανάγκη φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτός ο στόχος επιχειρείται να επιτευχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επιπλέον, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως την προηγούμενη τετραετία μειώθηκαν 50 διαφορετικοί φόροι και εισφορές. Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που ίσχυε και πέρυσι. Όσοι δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα δεν θα έχουν επιβάρυνση από τη θέσπιση του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής, αλλά αντίθετα θα ελαφρυνθούν από τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οι υπόλοιποι θα κληθούν να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί και τίποτα περισσότερο. Με ειδικές εξαιρέσεις, αλλά και μειώσεις φόρου για εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

  1. Για άλλη μία φορά αντί να κυνηγήσουν τα «μεγάλα ψάρια» που φοροδιαφεύγουν, τα βάζουν με τους μικρούς.

Όσοι επικαλούνται οριζόντια μέτρα και αποφυγή της Κυβέρνησης να κυνηγήσει τα «μεγάλα ψάρια» θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν έχουν ως επίκεντρο τους αδύναμους ή τα μαγαζιά της γειτονιάς που δηλώνουν τους φόρους τους. Αντιθέτως περιλαμβάνουν δράσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων: από το λιανεμπόριο (επέκταση και διασύνδεση των POS), τη διακίνηση καυσίμων (απαγόρευση συνεργασίας με παραβατικά πρατήρια), την κτηματαγορά (απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων), τη διασταύρωση εισοδημάτων με τις πλατφόρμες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέχρι τους περισσότερους και πιο διαφανείς ελέγχους από την ΑΑΔΕ και την επέκταση των ψηφιακών παραστατικών.

Από την εφαρμογή των παραπάνω δράσεων όλοι οι πολίτες θα βγουν ωφελημένοι. Και φυσικά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις- και ιδίως οι πιο μικρές- οι οποίες θα δουν να ενισχύονται οι κανόνες του ανταγωνισμού και της δίκαιης φορολόγησης. Όσοι υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις για τα «μεγάλα ψάρια» που δήθεν έχουν ασυλία, ξεχνούν επίσης την έκτακτη εισφορά που επέβαλε αυτή η κυβέρνηση στα διυλιστήρια, τη φορολόγηση των υπερκερδών παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας, αλλά και τα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αλλά ακόμα και οι παρεμβάσεις μας στους ελεύθερους επαγγελματίες, διευκολύνουν το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής, καθώς δίνουν χώρο και χρόνο στη φορολογική διοίκηση να ελέγξει τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

 

  1. Η κυβέρνηση στοχοποιεί ως φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στοχοποιούμε τη φοροδιαφυγή και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες. Απόδειξη το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματά τους, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα έχουν ελάφρυνση από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας, οι 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση και οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας. Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα κανένας δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά όσους μιλούν για «στοχοποίηση» και «φορολογική ασφυξία» των ελευθέρων επαγγελματιών. Την ίδια ώρα υπάρχουν και συγκεκριμένες προβλέψεις που επιτρέπουν στον ελεύθερο επαγγελματία να πληρώσει μειωμένους φόρους επικαλούμενος λόγους ανωτέρας βίας, λόγους υγείας, εγκυμοσύνη, λοχεία, φυσικές καταστροφές κ.λπ., που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος του.

 

  1. Η κυβέρνηση βάζοντας τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες κάνει ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Αυτό είναι πραγματικά αστείο. Ο νόμος Κατρούγκαλου επιβάρυνε υπέρμετρα τη μεσαία τάξη και όσους δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα, με υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν που τις μείωσε σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές με το σύστημα Κατρούγκαλου ήταν μέχρι και τριπλάσιες σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Υπήρχαν ελεύθεροι επαγγελματίες που έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα 600 ή 700 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, καθώς το ύψος τους είχε συνδεθεί με το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων τους. Το σύστημα που εφαρμόζουμε, όχι μόνο δεν επιβαρύνει υπέρμετρα, αλλά αντιθέτως επιβραβεύει τους ειλικρινείς φορολογούμενους, οι οποίοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν μέχρι τώρα και θα έχουν όφελος παράλληλα από την επίσπευση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Με τον νόμο Κατρούγκαλου οι ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική και επιχειρηματική εξαθλίωση. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η συμμετοχή των ελευθέρων επαγγελματιών στα συνολικά έσοδα θα αυξηθεί από 0,8% σε 1,1% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 2,1%. Όσοι επομένως ψάχνουν να βρουν συσχετισμούς μεταξύ των δυο συστημάτων ματαιοπονούν!

 

  1. Το σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής» είναι άδικο γιατί δεν αναγνωρίζει ότι μπορεί μία χρονιά ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει ζημιές αντί για κέρδη.

Υπογραμμίζουμε ότι το τεκμήριο που εισάγεται είναι μαχητό. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, λοιπόν, μπορεί να εξαιρεθεί από το σύστημα αυτό εάν η άσκηση του επαγγέλματος συνδέεται ιδίως με λόγους υγείας, φυσικές καταστροφές, στρατιωτική θητεία, εγκυμοσύνη, λοχεία, ανωτέρα βία κ.λπ. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, επίσης, μπορεί να προσφύγει στις φορολογικές αρχές και να αποδείξει κάθε αντικειμενική αδυναμία, δεχόμενος φυσικά να γίνει και ο κάθε αναγκαίος έλεγχος. Αυτό ισχύει ήδη με τα τεκμήρια διαβίωσης. Την ίδια ώρα προβλέπεται μηδενικό τεκμήριο για νέους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και μόνο από τον έκτο χρόνο θα πληρώνουν το 100% του φόρου, που αναλογεί στο τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Προβλέπεται, επίσης, μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για όσους κατοικούν σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και μηδενικό τεκμήριο για άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 80%.
Εν πάση περιπτώσει, αναγνωρίζουμε τις ειδικές συνθήκες κατά τις οποίες ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν είναι λογικό ένας ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει για 5, 10, 15 χρόνια συνεχώς ζημιές ή μηδενικά έσοδα. Διερωτάται κανείς πώς μπορεί να συνεχίζεται μια επιχειρηματική δραστηριότητα όταν επί σειρά ετών καθίσταται ζημιογόνος. Αυτό λέει η κοινή λογική. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν την τελευταία πενταετία μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές. Και το 54% του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών μόνο πέρυσι δήλωσαν μηδενικά εισοδήματα!

 

  1. Η κυβέρνηση αν πραγματικά ήθελε να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή θα έδινε κίνητρα στους καταναλωτές για να ζητούν αποδείξεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι κίνητρα προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις υπάρχουν και ενισχύονται με το νέο νομοσχέδιο. Όπως είναι γνωστό με το ισχύον πλαίσιο, το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους «χτίζεται» με ηλεκτρονικές δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος με όριο τις 20.000 ευρώ. Πρόσφατα δε έχει δοθεί η δυνατότητα να συνυπολογίζονται ετησίως και δαπάνες από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ταξί, κουρεία - κομμωτήρια, γυμναστήρια, κ.λπ. Ακόμα σημαντικότερα κίνητρα έχουν δοθεί για υπηρεσίες που είναι σχετικές με την υγεία, οι οποίες υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Παράλληλα, με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνουμε και τη δυνατότητα χρηματικής επιβράβευσης εκείνων των πολιτών, που θα χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Appodixi και θα βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αποκαλύψουν περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων. Άρα το παραπάνω επιχείρημα δεν ισχύει.

 

  1. Το σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής» θα οδηγήσει σε απολύσεις υπαλλήλων και πολλές εταιρείες θα φύγουν στη Βουλγαρία.

Το επιχείρημα είναι απλοϊκό και αποπροσανατολιστικό. Διότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα διαπιστώσει, όταν έρθει η ώρα της καταβολής των φορολογικών του υποχρεώσεων, πως η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει δεν δικαιολογεί την απόλυση των υπαλλήλων του ούτε τη μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό. Ο ελεύθερος επαγγελματίας- ο οποίος ήδη καρπώνεται μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, αλλά και τη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας- δεν θα ρισκάρει την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης του, αλλάζοντας τα πάντα σε αυτήν προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει τον φόρο, που αναλογεί σε εκείνον που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό! Με λίγα λόγια οι αλλαγές δεν οδηγούν σε υπέρμετρη φορολόγηση που να δικαιολογεί μεγάλες ανατροπές στην επιχείρηση. Ένας συνεπής με τις φορολογικές του υποχρεώσεις ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος δεν έχει τίποτα να φοβάται για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του με την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου.

 

  1. Με το νέο σύστημα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κατεβάσουν τεχνητά τα εισοδήματα που θα δηλώνουν.

Τα μέτρα δεν επιβαρύνουν άδικα και δυσανάλογα αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τον κατώτατο μισθό. Πρώτα απ’ όλα, όλοι όσοι δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματα τους και βρίσκονται πάνω από το τεκμήριο είτε δεν θα δουν κάποια αύξηση σε όσα θα κληθούν να καταβάλλουν είτε θα δουν μειώσεις στη φορολογία τους. Ειδικά εκείνοι που από του χρόνου (για τα εισοδήματα του 2023) δηλώσουν παραπάνω από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής θα δουν μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Οπότε δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό κίνητρο να υποδηλώσουν τα εισοδήματά τους. Αντιθέτως έχουν κίνητρο να τα δηλώνουν κανονικά, δείχνοντας την πραγματική τους οικονομική κατάσταση, κάτι που θα τους διευκολύνει επίσης στη λήψη δανείων και στην άντληση πόρων μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, αν οποιοσδήποτε θελήσει να μειώσει τεχνητά τα εισοδήματά του υπάρχει το εργαλείο των έμμεσων τεχνικών ελέγχων της ΑΑΔΕ, το πεδίο των οποίων διευρύνεται με αυτό το νομοσχέδιο. Ενώ, επιπλέον, με τη θέσπιση του τεκμηρίου απελευθερώνονται πόροι από την πλευρά της ΑΑΔΕ για να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε όσους επιχειρήσουν τεχνηέντως να μειώσουν το δηλωθέν εισόδημα τους.
 

  1. Αντί να αυξήσετε τους ελέγχους, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δίνετε κίνητρα στους πολίτες να καταγγείλουν συμπολίτες τους.

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη αποδέχονται να γίνονται καταγγελίες των πολιτών σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια κ.λπ., ενώ απορρίπτουν τις καταγγελίες όταν στοχεύουν στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής! Οι έλεγχοι από την πλευρά της ΑΑΔΕ είναι συστηματικοί και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα των διατάξεων του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ωστόσο, δίνουμε τη δυνατότητα και στους πολίτες- δεν υποχρεώνουμε κανένα- να καταγγέλλουν τη φοροδιαφυγή μέσα από ειδική πλατφόρμα, αλλά και με την κινητροδότηση της χρήσης της εφαρμογής Appodixi. Η καταγγελία είναι δικαίωμα του πολίτη για να προστατεύσει πρωτίστως τα δικαιώματά του. Και όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους σχετικά με την πρόβλεψη αυτή, ας αναρωτηθούν πρώτα πόσες φορές και οι ίδιοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με φαινόμενα φοροδιαφυγής που τους εξόργισαν ή τους αδίκησαν.
 

  1. Οι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, νέοι επιχειρηματίες πώς θα αντέξουν το νέο σύστημα φορολόγησης; 

Το νέο σύστημα ΔΕΝ αφορά στους αγρότες, αλλά και στους επαγγελματίες με μπλοκάκι (έως δύο πελάτες)! Ιδιαίτερα για τους νέους επιχειρηματίες προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την ελάχιστη αμοιβή για τα τρία πρώτα χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και μείωση κατά 33% τον πέμπτο. Ουσιαστικά η πλήρης εφαρμογή του τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής για τους νέους επιχειρηματίες αρχίζει να λειτουργεί από τον έκτο χρόνο λειτουργίας και μετά. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).

 

  1. Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχοποιεί δυναμικά στρώματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη.

Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει πάνω από 50 φόρους, έχει αυξήσει 3 φορές τον κατώτατο μισθό, έχει αυξήσει τις επενδύσεις και έχει μειώσει σημαντικά την ανεργία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις μόνες που στοχοποιεί είναι τις διαχρονικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει άμεσα σε αύξηση των κοινωνικών δαπανών και τελικά σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ως εκ τούτου αύξηση του εισοδήματος των πολλών. Η μεσαία τάξη θα είναι η πρώτη που θα ωφεληθεί από τους αυξημένους πόρους που θα δοθούν ήδη από την επόμενη χρονιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας και που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όσοι επομένως απορρίπτουν και δαιμονοποιούν το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να ξέρουν πως ταυτόχρονα στερούν από τους πολίτες το δικαίωμα για καλύτερες υποδομές εκπαίδευσης, αλλά και καλύτερες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.




Για τον Κασσελάκη δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ ο Τσίπρας αλλά ο Τσακαλώτος, ο Τσίπρας λέει είχε δουλειές

 


Τα είπε όλα όπως του τα έγραψαν, μπερδεμένα χωρίς να έχει πλήρη αντίληψη των όσων λέει, και τελικά είπε για να το τερματίσει, πώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήξερε τι του γίνεται στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του, ο Τσακαλώτος έκανε κουμάντο.

Σχετικά με τη δήλωση για το μαξιλάρι των 37 δισ. όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καλύψει την βλακεία που είπε, τόνισε ότι για αυτό ευθύνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έβγαλε μέτρα που οδήγησαν στην υπεραπόδοση και όχι ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας έτσι να κατευνάσει τον πρώην πρόεδρο. 

Δεν είπε έκανα λάθος, που είπα ότι είναι αντιμνημονιακό μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμνημονιακό είναι αλλά την ευθύνη δεν την είχε ο τότε Πρωθυπουργός αλλά ο υπουργός Οικονομικών!

Συγκεκριμένα είπε προκαλώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ : «στην ομιλία μου στο Economist απάντησα -βασικά ανέλυσα μάλλον την έκθεση της Standard & Poors για την επενδυτική βαθμίδα- όπου εκεί έλεγε η Standard & Poors ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου όντως ήταν μια τίμια κυβέρνηση. Είχε ένα δύσκολο έργο, το έφερε εις πέρας.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σε βόλτα στον δρόμο προς τη Βουλή απάντησα στην ερώτηση «το 37 δεν θα μπορούσε να ήταν και λιγότερο;».  Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική και ότι θα έπρεπε να είχαμε ένα…

Ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει εικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;.  Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοσης των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής».



Συνεχίζουν οι Ρομά να κάνουν επεισόδια προκαλώντας την κοινωνία - Ακροαριστεροί τραυμάτισαν αστυνομικό στα Εξάρχεια

 



Νέος κύκλος επεισοδίων σημειώθηκαν χθες βράδυ μεταξύ ομάδων Ρομά και αστυνομικών στον Ασπρόπυργο, με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου στη Βοιωτία από όπλο αστυνομικού, και την υπό όρους απελευθέρωση του.

Χωρίς να δικαιολογεί κανένας τον θάνατο ενός νεαρού παιδιού, εάν η κοινωνία σε κάθε έγκλημα των Ρομά ξεσηκωνόταν οι Ρομά θα είχαν αλλάξει χώρα. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα ανεχόμαστε τον ξεσηκωμό παραβατικών κακοποιών που τα από τα χέρια τους έχουν χάσει την ζωή τους δεκάδες αθώοι, έχουν χάσει την ζωή τους από αδέσποτες σφαίρες των Ρομά μικρά παιδιά, έχουν χάσει την ζωή τους άνθρωποι που πήγαν να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Ομάδες παραβατικών Ρομά άναψαν φωτιές στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και επιτέθηκαν με πέτρες σε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκε ελαφρά και ένας πυροσβέστης ο οποίος διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Ο άνδρας δέχθηκε επίθεση με πέτρες μέσα στο υπηρεσιακό όχημα.

Στη συμβολή της λεωφόρου ΝΑΤΟ και Μεγαρίδος, ομάδα Ρομά επιτέθηκαν με πέτρες σε πυροσβεστικό όχημα, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα από τα τζάμια του οχήματος και να τραυματιστεί ελαφρά ο πυροσβέστης.

Περίπου 60 παραβατικοί Ρομά, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, στο ύψος Τριγώνη, έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και κάδους και πέταξαν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί απάντησαν με το όχημα εκτόξευσης νερού «Αίαντας».

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Μενίδι γκέτο των Ρομά, από περίπου 100 άτομα που πέταξαν αντικείμενα σε αστυνομικές δυνάμεις, στις οδούς Κύπρου και Κωνσταντινουπόλεως.

Ένταση επικράτησε τη νύχτα και στα Εξάρχεια καθώς ομάδα αντιεξουσιαστών ακροαριστερών κακοποιών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Ναυαρίνου με συνέπεια τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, που μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.




Ο Τάιλερ βάζει "χέρι" στον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι ο σύζυγος Κασσελάκης φτιάχνει καλά παϊδάκια

 



Όλα τα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, "χέρι" από σύζυγο πολιτικού δεν του είχαν βάλει μέχρι στιγμής για την συμπεριφορά του κόμματος και την στάση των στελεχών.

Ο Σύζυγος του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ Μάκμπεθ, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Τάιλερ μίλησε για την γνωριμία τους στη Νέα Υόρκη τονίζοντας πως αν ένας άνθρωπος είναι ο κατάλληλος τότε μπορείς να είσαι για πάντα μαζί του.

Είπε ότι σπούδασε στις ΗΠΑ έχοντας πτυχία ψυχολογίας και νοσηλευτικής ενώ εργάστηκε για επτά χρόνια ως νοσηλευτής και είναι κάτοχος διδακτορικού ως «εξειδικευμένος νοσηλευτής». Με το πτυχίο αυτό μπορεί να εργάζεται και ως γιατρός στις ΗΠΑ, είπε και γελάνε οι γιατροί σε όλο τον κόσμο.

Μέσα σε όλα τα προσωπικά που είπε, μάθαμε ότι Κασσελάκης φτιάχνει καλά παϊδάκια

Ο Τάιλερ Μακμπέθ σημείωσε ότι δεν νιώθει διάκριση, επειδή είναι γκέι. Ακούει συχνά να λένε: «δεν έχουμε πρόβλημα που είστε γκέι, αλλά δεν μπορούσε (σ.σ. ο Κασσελάκης) να βρει έναν Έλληνα;».

Και μπήκε και στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Δεν μπορώ να μιλήσω ελληνικά, αλλά το δουλεύω» είπε. Πρόσθεσε πως δεν του άρεσε το σχόλιο ότι δεν είναι Έλληνας, αλλά αισθάνεται ευπρόσδεκτος εδώ. «Οι άνθρωποι μας βλέπουν να είμαστε αυθεντικοί, γενικά η κοινωνία είναι πολύ ανοιχτή. Τώρα καταλαβαίνω την πολιτική σκηνή εδώ, για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει πολιτική ενδοσκόπηση, να δει το κόμμα ποια είναι τα προβλήματα κι αυτό προσπαθεί να κάνει ο Στέφανος. Και το κάνει για τους σωστούς λόγους» πρόσθεσε ο Τάιλερ.

Είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχασε τόσες εκλογές και ότι πρέπει να ψάξουν να βρουν τι φταίει. «Θα κάνουμε το καλύτερο να γίνει πρωθυπουργός ο Στέφανος. Τον έχω δει να εξελίσσεται σε διάφορους τομείς και με συνθήκες που ήταν εναντίον του. Μέχρι στιγμής οι χειρισμοί του είναι απόλυτα επιτυχημένοι», πρόσθεσε.

Ο Τάιλερ είπε ότι «δεν υπάρχει ανταγωνισμός με τον Μητσοτάκη. Έχει να κάνει με το ποιος μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με ηθικό τρόπο. Πιστεύω ότι ο Στέφανος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και θ' αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά σε αυτό».

Ο σύντροφος του κ. Κασσελάκη υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά η Ιατρική και ότι με τις εμπειρίες σε ΗΠΑ και Ελλάδα, σκοπεύει να βοηθήσει στην αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών νοσηλευτικής στην Ελλάδα. «Υπάρχουν κενά και δεν υπάρχει η αυτονομία που υπάρχει στις ΗΠΑ. Θα ασχοληθώ και με την ίδρυση νοσηλευτικού κέντρου» πρόσθεσε ο Τάιλερ.



Opinion Poll: Στο 38,1% η ΝΔ, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 16%, τρίτο ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,7%

 



Σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη - Πολάκη

Η ΝΔ παραμένει αδιαφιλονίκητα πρώτη, το ΠΑΣΟΚ πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση.

Πρόκειται για το πολιτικό βαρόμετρο που παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Opinion Poll, Ζαχαρία Ζούπη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action24 με τον Βασίλη Τσεκούρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, παρά τις ενστάσεις που καταγράφονται από τους πολίτες, κυρίως για την ακρίβεια, και έχουν απόλυτο δίκιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και δημοσκοπικά, χάνοντας τη δεύτερη θέση.

Ότι το ΠΑΣΟΚ περνά για πρώτη φορά από το 2012 (!) σε δημοσκόπηση στη δεύτερη θέση, επωφελούμενο της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ.





Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,1%, με απόσταση 18,2 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα, που αυτή τη φορά είναι το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται στο 12,9% και περνά τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, που συγκεντρώνει 11,9%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,6%, η Ελληνική Λύση με 5,1% και η Νίκη με 3,2%.




Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 38,5%, ενώ δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ με 16% (22,5 μονάδες πίσω). Τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7% και τέταρτο το ΚΚΕ με 10,6%. Η Ελληνική Λύση ακολουθεί με 6,3% (από λάθος, στην κάρτα εμφανίζεται με 5,9%), η Νίκη με 3,9% και οι «Σπαρτιάτες» με 3%. Εκτός μένει η Πλεύση με 2,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,4%.

Ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 50%) πιστεύουν ότι το κόμμα με τον Κασσελάκη στην ηγεσία θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις, έναντι 39% που πιστεύει ότι μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 27% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ένα κόμμα με καθαρά αριστερό προσανατολισμό, ακριβώς ίδιο ποσοστό δηλώνει «μάλλον ναι», ενώ το 26% απαντά αρνητικά και το 15% «μάλλον όχι».

Η ακρίβεια παραμένει το κυριότερο πρόβλημα για τους πολίτες (61,1%) με διαφορά από το δεύτερο, που είναι η οικονομία/ανάπτυξη (38,4%).

Ως προς τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίας, το 30,1% δηλώνει ότι διαφωνεί, ενώ ένα ισχυρό 24,1% δηλώνει ότι συμφωνεί.

Ως προς τον βαθμό ικανοποίησης από την κυβέρνηση, το 40,2% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, το 23,2% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο, ενώ το 29,8% λίγο ικανοποιημένο.

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες :