Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Φύσσα ο Ρουπακιάς



"Eγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας" . Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Ρουπακιά στον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης που τον συνέλαβε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο αστυνομικός Δημήτρης Κουρέτζης καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά αλλά και την κυνική του ομολογία ότι δολοφόνησε τον άτυχο μουσικό.

"Τον ρώτησα τι έχει γίνει και μου απάντησε " Δεν ξέρω" και αμέσως μετά είπε " Εγώ το έκανα μην πείτε τίποτα σε κανέναν είμαι δικός σας" .
Εγώ τον ρώτησα "Τι εννοείς" και μου απάντησε "είμαι της Χρυσής Αυγής".
"Κύριε δεν είστε δικός μας" του είπα και τον πήγα στο τμήμα.
"Ο Ρουπακιάς ήταν ήρεμος, νηφάλιος, κάπνιζε"

Ο μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να είχε φύγει από τον τόπο του εγκλήματος στην περίπτωση που είχε καθυστερήσει να φτάσει το περιπολικό της Άμεσης Δράσης το οποίο και όπως περιέγραψε του έκλεισε το δρόμο.

" Το αυτοκίνητο ήταν σταματημένο με αναμμένη τη μηχανή και τα φώτα. Υπήρχε ένας άνθρωπος στη θέση του οδηγού. Του κλείσαμε το δρόμο και το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να φύγει ...Είδα τον οδηγό να καπνίζει . Του είπα να σβήσει το τσιγάρο και τον ρώτησα "τι έχει γίνει" και μου απαντήσει "δεν ξέρω" . Του ζήτησα να περιμένει και έκανα έλεγχο γύρω από το αυτοκίνητο. Στην πίσω αριστερή ρόδα του αυτοκινήτου, βρήκα ένα ματωμένο μαχαίρι.
Πρόεδρος: Τι λογική έχει αυτό δηλαδή να κάνει οτι κάνει, να πετάξει το μαχαίρι και να φύγει Μάρτυρας: Δεν το ξέρω ...ήθελε να κάνει όπισθεν και να το πατήσει;
Πρόεδρος: Μήπως είχε δει τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και ήθελε να ξεφύγει;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω ...Εγώ έβαλα το μαχαίρι σε ένα σακουλάκι το άφησα στο περιπολικό και είπα στον άνθρωπο που ήταν στο αμάξι να βγει. Βγήκε και του πέρασα χειροπέδες.
Πρόεδρος: Έφερε αντίσταση;
Μάρτυρας : Σε μένα όχι. Ήταν ήρεμος, νηφάλιος , κάπνιζε.Τον πήγα στο περιπολικό, κάθισα μαζί του στο πίσω κάθισμα και φύγαμε για το τμήμα του Κερατσινίου.
"Κάλεσα γι’ ασθενοφόρο τουλάχιστον δέκα φορές"
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στους συναδέλφους του , της ομάδας ΔΙΑΣ , που είχαν φτάσει νωρίτερα στον τόπο της δολοφονίας " οι μηχανές της ΔΙΑΣ ήταν 80 - 100 μέτρα μακριά και κρατούσαν τον όχλο" είπε και μίλησε για "μια παρέα παιδιών που κρατούσε έναν αιμόφυρτο άνδρα".

"Τους πλησίασα και προσπάθησα να δω τι τραύματα φέρει το παιδί. Είδα ένα τραύμα στην καρδιά και ένα κάτω απο τη μασχάλη. Λέω στην κοπέλα που τον κρατούσε " μην τον κουνάς είναι σοβαρό". Είχε τις αισθήσεις του , βόγκαγε.... ...φαίνονταν οτι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το παιδί ήταν κίτρινο σαν το λεμόνι, έφευγε . Ούρλιαζα για να ζητήσω βοήθεια, ασθενοφόρο και ένας απο τους φίλους του μου είπε "αυτός που είναι στο αυτοκίνητο το έχει κάνει" υποδεικνύοντας τον Γ. Ρουπακιά.

Οι προσπάθειες μου για το ασθενοφόρο ήταν αλλεπάλληλες είχα καλέσει μέχρι να φύγω τουλάχιστον δέκα φορές".

Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της πολιτικής αγωγής υποστήριξε ότι έχει δεχθεί απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του "Έχω δεχθεί ανώνυμα τηλεφωνήματα, μου χάραξαν και το αμάξι πρόσφατα. Όλα αυτά έγιναν μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων μου αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα από ποιον προέρχονται οι απειλές".




Πηγή: skai.gr


Στη Βουλή το ζήτημα για το ασυμβίβαστο προέδρου και αντιπροέδρου του Κτηματολογίου



Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου και Λευτέρης Αυγενάκης

Ερώτηση με την οποία ζητούν διευκρινίσεις για το ζήτημα του ασυμβίβαστου του προέδρου και του αντιπροέδρου του Κτηματολογίου κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου και Λευτέρης Αυγενάκης.

Το ζήτημα ανέδειξε και το Πρώτο Θέμα σε ρεπορτάζ του, καθώς οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Βύρων Νάκος, τοπογράφο μηχανικό και Βασίλης Βεσκούκης ηλεκτρολόγο μηχανικό, δύο μήνες μετά την έγκριση του διορισμού τους στο ΔΣ από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη στο Κτηματολόγιο, εμφανίζονται να αμείβονται και από το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ασυμβίβαστο που προκύπτει για τα δύο μέλη του ΔΣ της ΕΚΧΑ επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την περασμένη Τρίτη, όταν οι δύο καθηγητές παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν κάνει αναστολή καθηκόντων, όπως ορίζει με σαφήνεια ο νόμος. Αρκέστηκαν μάλιστα να δηλώσουν ότι έχουν κάνει σχετικό ερώτημα στην Σύγκλητο ενώ αίσθηση έκανε το σχόλιό τους ότι οι μισθοί που λαμβάνουν από το Πολυτεχνείο (1.600 ευρώ ο Πρόεδρος και 850 ο Αντιπρόεδρος), δεν είναι τόσο μεγάλοι για να γίνονται αντικείμενο συζήτησης!

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα  Ασυμβίβαστο Προέδρου- Αντιπροέδου της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.» 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου (Παρόν, Πρώτο Θέμα, New Money), τίθεται θέμα ασυμβίβαστου μελών του ΔΣ της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.» με την κατοχή θέσης ΔΕΠ στο ΕΜΠ, με βάση το άρθρο 24 του νόμου 4009/2011, η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται την υποχρεωτική παραπομπή μέσω του Πρύτανη ή του υπουργείου Παιδείας στο πειθαρχικό συμβούλιο με την ποινή της οριστικής παύσης καθηκόντων.

Κατόπιν όλων αυτών 
Ερωτάστε:
Έχει τηρηθεί ό νόμος 4009/11 στις περιπτώσεις Προέδρου και Αντιπροέδρου της "Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε"»

Συμπληρωματικά ζητάμε την κατάθεση των εξής εγγράφων:
-Τις αιτήσεις αναστολής καθηκόντων μελών του ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ, στο ΕΜΠ. 
-Τις αποφάσεις της Πρυτανείας του ΕΜΠ και την άδειά της για την ανάληψη της θέσης από μέλη του ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ.
-Τις διαπιστωτικές πράξεις του υπουργού Παιδείας για την αναστολή καθηκόντων.
-Τα εκκαθαριστικά σημειώματα πληρωμής τόσο από την ΕΚΧΑ ΑΕ, όσο και από το ΕΜΠ για τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ. 
-Κάθε άλλο σχετικό έγγραφο για το θέμα από το ΕΜΠ (παραπομπή στο Πειθαρχικό συμβούλιο κλπ).
-Τις αιτήσεις και τις αποφάσεις αναστολής της σύνταξής των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ (σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ταμείου) οι οποίοι συμμετέχουν ως μέλη ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ 
-Τις Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν.1256/1982, «περί πολυθεσίας», της τελευταίας πενταετίας για όσα μέλη του ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ, κατείχαν θέση (ή θέσεις) στον δημόσιο τομέα, καθώς και τις πάσης φύσεως αποδοχές τους.

Έγγραφα από τα οποία να προκύπτει για όσα μέλη του ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ κατείχαν θέση (ή θέσεις) στον δημόσιο τομέα, εφαρμόσθηκε ο ν. 2683/1999 και ιδιαίτερα οι σχετικές με τις αποσπάσεις διατάξεις, την τελευταία πενταετία.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Βασίλης Οικονόμου
Λευτέρης Αυγενάκης



Πηγή : protothema.gr


Ζωή κατά Φίλη: Οι αρνητές διεθνών εγκλημάτων νομιμοποιούν την επανάληψή τους- Ο Χίτλερ κόμπαζε το 1939




«Τελικά οι αντιναζιστικές κορώνες Φίλη ήταν μικροπολιτικής κατανάλωσης. Δεν μπορεί να μάχεσαι το φασισμό και να απομειώνεις τη γενοκτονία», επεσήμανε

Με νέα αιχμηρά σχόλια στο twitter αντέδρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «οι αρνητές διεθνών εγκλημάτων νομιμοποιούν την επανάληψή τους», παραθέτοντας το παράδειγμα του Χίλτερ. «Ο Χίτλερ κόμπαζε το 1939: "ποιος θυμάται σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων;», έγραψε.

Η κυρία Κωνσταντοποούλου σημείωσε «Η Αριστερά ιστορικά αντιπάλεψε τη λήθη κ τη διαστρέβλωση και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη, με αλήθεια κ δικαιοσύνη».

«Η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων, όπως η άρνηση κάθε διεθνούς εγκλήματος και η "επιμέτρηση" της φρίκης, προσβάλλει τα θύματα κ τη μνήμη», έγραψε.

Κλείνοντας η πρώην πρόεδρος της Βουλής τις αναρτήσεις της στο  twitter για το θέμα σημείωσε: «Τελικά οι αντιναζιστικές κορώνες Φίλη ήταν μικροπολιτικής κατανάλωσης. Δεν μπορεί να μάχεσαι το φασισμό κ να απομειώνεις τη γενοκτονία».





Πηγή


Κομισιόν: Διετία ύφεσης για την Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει αυξήσεις στο δημόσιο



Η αβεβαιότητα αντέστρεψε την οικονομική ανάκαμψη, τονίζει η Ευρ. Επιτροπή. Υιοθετεί τις εκτιμήσεις για ηπιότερη ύφεση (1,4% του ΑΕΠ το 2015 και 1,3% το 2016). Αύξηση ανεργίας στο 25,8% την επόμενη χρονιά. Βλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,3% φέτος. Δημοσιονομικό ρίσκο το προσφυγικό.
Κομισιόν: Διετία ύφεσης για την Ελλάδα -Εκτόξευση χρέους στο 199,7% του ΑΕΠ το 2016

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να διολισθήσει και πάλι στην ύφεση το 2015, μετά από μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας που οδήγησε σε τραπεζική αργία και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, γράφει στη φθινοπωρινή της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα capital controls, σημειώνει, αναμένεται να έχουν επίπτωση διαρκείας στην οικονομία, η οποία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016.

Οπως αναφέρεται, η εφαρμογή του νέου προγράμματος του ESM θα επιτρέψει την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, που θα στηρίξουν έναν θετικό ρυθμό ανάπτυξης και τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2017.

Η Κομισιόν προβλέπει πως η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 1,4% το 2015 και 1,3% το 2016, και ανάπτυξη 2,7% το 2017. Παράλληλα, εκτιμά πως οι συνολικές επενδύσεις θα είναι μειωμένες κατά 10,2% φέτος και κατά 2% του χρόνου, αλλά θα αυξηθούν κατά 14,7% το 2017.

Η ανεργία θα αυξηθεί λίγο το 2016, στο 25,8% από 25,7% φέτος, όμως θα μειωθεί στο 24,4% το 2017. Η Κομισιόν αναμένει πληθωρισμό στο -1% φέτος για την Ελλάδα, 1% το 2016 και 0,9% το 2017, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 1% φέτος, 0,3% του χρόνου και πλεόνασμα 0,1% το 2017, καθώς και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 4,6% φέτος, 3,6% το 2016 και 2,2% το 2017.

Σε ότι αφορά το χρέος, εκτιμά ότι θα αγγίξει το 199,7% το 2016, από 194,8% φέτος, για να μειωθεί στο 195,6% το 2017.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Κομισιόν στη φθινοπωρινή της έκθεση, η ελληνική οικονομία δημιούργησε μια θετική δυναμική το 2014, ωστόσο, η αποτυχημένη ολοκλήρωση του 2ου προγράμματος προσαρμογής, το δημοψήφισμα του Ιουνίου, η τραπεζική αργία και η εφαρμογή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, αύξησαν την αβεβαιότητα και επιδείνωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης. Η εμπιστοσύνη δέχθηκε πλήγμα, κάτι που αντανακλάται στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και στον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών, με τον PMI μάλιστα να κάνει «βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015.

Παρά την αβεβαιότητα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη πιθανότατα αντανακλά την αύξηση των δαπανών των καταναλωτών εν μέσω φόβων για «κούρεμα» των καταθέσεών τους. Αντανακλά επίσης μια μείωση στις εισαγωγές, καθώς η εμπορική πίστη περιορίστηκε σημαντικά, και αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.

Τα διαθέσιμα στοιχεία εξακολουθούν να μην αντανακλούν πλήρως την αναταραχή της αρχής του καλοκαιριού και την επίπτωση των capital controls. Το δημοσιονομικό «βαρίδι» (fiscal drag), που αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά στα διαθέσιμα εισοδήματα το β' εξάμηνο του έτους καθώς παρατάθηκε η προθεσμία για την πληρωμή φόρων, η στασιμότητα στις επενδύσεις και η ισχνή διαθεσιμότητα πίστης, αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

Το θετικό όμως είναι πως ο τουριστικός τομέας εμφάνισε εξαιρετικά καλές επιδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Παρά τη μείωση στις εξαγωγές αγαθών, το καθαρό εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στην ανάπτυξη, λόγω της μεγαλύτερης πτώσης στις εισαγωγές. Συνολικά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2015.

Ανάκαμψη αναμένεται στη διάρκεια του 2016, με τη στήριξη της βελτίωσης της εμπιστοσύνης, της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αναμένεται στο τέλος του 2015, καθώς και της επακόλουθης επανέναρξης επενδυτικών projects και ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2016, εν μέσω αρνητικών επιπτώσεων που θα «περάσουν» στο νέο έτος από το 2015, ενώ το 2017 η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να «ανεβάσει ταχύτητα» και προβλέπεται στο 2,7%, καθώς η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύει τη συνολική ζήτηση.

Η προβλεπόμενη βελτίωση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας το 2015 οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών, ενώ αναμένεται να «γυρίσει» σε πλεόνασμα στον προβλεπόμενο ορίζοντα, καθώς οι προηγηθείσες και οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες.

Η μειούμενη τάση της ανεργίας, που έρχεται μετά την «κορύφωση» του 2013, αναμένεται να διακοπεί το 2015 και 2016, για να επαναληφθεί το 2017. Οι αμοιβές ανά εργαζόμενο προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω το 2015, προτού αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι το 2016. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να είναι αρνητικός το 2015, καθώς η επίπτωση των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και η αδύναμη ζήτηση αντισταθμίζουν την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων στον ΦΠΑ, που αυξήθηκε σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται από το 2016 και μετά, ευθυγραμμιζόμενος με την οικονομική ανάκαμψη.

Τα ανοδικά ρίσκα στην προοπτική ανάπτυξης σχετίζονται με τον διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου και στην πλήρη απορρόφηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Τα πτωτικά ρίσκα περιλαμβάνουν την αποτυχία επαρκούς ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα εντός του συμφωνημένου χρονικού πλαισίου, ή της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που θα υπονόμευε τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η στροφή του οικονομικού κύκλου είχαν επίσης αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά το α' εξάμηνο του 2015, ιδιαίτερα στα έσοδα, κάτι που οδήγησε στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν με τις αρχές στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής που εν μέρει εφαρμόστηκαν ήδη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, αναμένεται να αποφέρουν εξοικονόμηση άνω του 1% του ΑΕΠ το β' εξάμηνο του 2015 και έως και 4% του ΑΕΠ συνολικά μέχρι και το 2017. Με αυτή τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να καταγράψει μικρό έλλειμμα το 2015 (0,25% του ΑΕΠ) προτού επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2016 (0,5% του ΑΕΠ), όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει το φθινόπωρο του 2015 ένα επιπλέον πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, για να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Με βάση αυτή την πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, το έλλειμμα προβλέπεται να υποχωρήσει από το 4,6% το 2015 στο 2,2% το 2017. Τα πτωτικά ρίσκα για την πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνουν μια αύξηση δαπανών λόγω της αυξημένης εισροής προσφύγων, η επίπτωση της οποίας εξακολουθεί να αξιολογείται.

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν α) την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν από τις Κεντρικές Τράπεζες στο πλαίσιο των προγραμμάτων SMP και ANFA, αντανακλώντας την ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015 για άρση των μεταφορών αυτών και

β) την επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που θα έχει σημαντική αλλά προσωρινή αρνητική επίπτωση στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, που δεν μπορεί να καθοριστεί προτού γίνει η ανακεφαλαιοποίηση.

Το πλήρες ποσό των 25 δισ. ευρώ (14% του ΑΕΠ) που προβλέπεται από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει περιληφθεί στα στοιχεία για το δημόσιο χρέος, αρχής γενομένης από το 2015, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα χρειαστεί να καταβληθεί ολόκληρο αυτό το ποσό.

Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να «κορυφωθεί» το 2016 στο 199,7%, προτού υποχωρήσει το 2017 στο 195,6%. Μια ευνοϊκή προοπτική για τα επιτόκια, μια καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας και το οπισθοβαρές πρόγραμμα αποπληρωμής χρέους για τα δάνεια του EFSF θα διατηρήσουν σε χαμηλό επίπεδο τις μεσοπρόθεσμες πληρωμές τόκων και τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, παρά το υψηλό απόθεμα χρέους.



Πηγή : euro2day.gr


Επί τέσσερα χρόνια αποπλανούσε κοριτσάκια δημοτικού ο δάσκαλος-τέρας




Απειλούσε τα παιδιά να μην μιλήσουν ενώ τους έδινε και χαρτζιλίκι - Η δράση του ξεκίνησε το 2011 και σταμάτησε πριν από μόλις ένα μήνα - Σήμερα απολογείται στον ανακριτή ο 51χρονος

Για τέσσερα χρόνια δρούσε ανενόχλητος πάνω στα ανήλικα κορίτσια του δημοτικού σχολείου, ο δάσκαλος-τέρας! Όλα αποκαλύφθηκαν μόλις πριν από ένα μήνα όταν μια δεκάχρονη μαθήτρια της Ε' Δημοτικού, εξομολογήθηκε στους γονείς της πως ο αδίστακτος άντρας την φώναξε στη βιβλιοθήκη του σχολείου, την άγγιξε και την έβαλε να τον αγγίξει και αυτή!

Από εκεί και μετά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, που έδειξε πως ο 51χρονος δάσκαλος, χωρίς φόβο, ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια από το 2011. Μέχρι στιγμής ακόμα εννιά κοριτσάκια ηλικίας σήμερα από 10 έως 13 ετών αποκάλυψαν πως είχαν πέσει θύματα του ίδιου δασκάλου, που τα οδηγούσε σε απόμερα σημεία του σχολείου, όπως η βιβλιοθήκη ή άδειες αίθουσες.

Το δέλεαρ, για να υποκύψουν τα αθώα πλάσματα, ήταν χρηματικό, του ποσού 1 έως 3 ευρώ, όμως στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, όταν τα παιδιά αρνούνταν ή αντιστεκόντουσαν, τα φόβιζε και τα απειλούσε με ατάκες του τύπου «μην το πεις σε κανέναν γιατί θα πάθεις κακό», «αυτό που κάναμε είναι ωραίο αλλά άμα το μάθει κανείς θα πάθουμε κακό» κτλ.

Μέχρι στιγμής, από την έρευνα της αστυνομίας στο σχολείο έχουν εξακριβωθεί δέκα περιπτώσεις κοριτσιών οι οποίες έπεσαν θύματα των άρρωστων ορέξεων του 51χρονου δασκάλου.


Πώς αποκαλύφθηκε το μυστικό του σχολείου

Πριν από ενάμιση μήνα ένα κοριτσάκι της πέμπτης τάξης του δημοτικού, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει, μην αντέχοντας άλλο τις τύψεις που ένιωθε για τις πράξεις του δασκάλου-τέρατος. Έτσι ένα μεσημέρι μετά το σχολείο, το κοριτσάκι δεν άντεξε και άνοιξε την καρδούλα του στην μητέρα του, αποκαλύπτοντάς της πως ο δάσκαλος της την βάζει να κάνει κακές πράξεις και ότι την ακουμπάει.

Η μητέρα χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε κατευθείαν στο τμήμα ανηλίκων της περιοχής της και κατήγγειλε το γεγονός.

Από κει και πέρα η υπηρεσία κινητοποιήθηκε και ειδοποίησε τον εισαγγελέα ο οποίος και έκδωσε το ένταλμα σύλληψης του 51χρονου.

Ο εκπαιδευτικός, 51 ετών και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών παντρεμένος με μια δασκάλα επίσης στο ίδιο σχολείο, βαρύνεται με τις κατηγορίες της «αποπλάνησης παιδιών», «προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας», «κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια», «ασέλγειας σε ανήλικο έναντι αμοιβής» και «απειλής».

Χθες πέρασε το κατώφλι του ανακριτή στην Θεσσαλονίκη, όμως πήρε προθεσμία για σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι.



Πηγή : protothema.gr


Έρχονται αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους! Τον χρηματοδότη ιδιωτικό τομέα τον ρωτήσατε;



Κώστας Βουκελάτος

Χωρίς τον νοικοκύρη κάνουν κουμάντο με την τσέπη του άλλου που πλέον δεν έχει να δώσει, τον έχουν αφαιμάξει και δεν έχουν και κανένα σχέδιο στήριξης του.

Απίστευτη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκη, στον Real FM, το σενάριο είναι ότι για ένα μικρό ποσοστό θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις 30, 40, 50 ευρώ.
Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου και αποσυνδέονται από τα μισθολογικά κλιμάκια.

Οι υπάλληλοι που θα δουν αυξήσεις, εκτιμάται, θα είναι γύρω στους 314.000.

Όπως είπε ο υπουργός , το Δημόσιο έχει χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια 350.000 ανθρώπους. «Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες σε τραγικό βαθμό. Έχουν γίνει περικοπές μισθών και έχουν γίνει αρκετές εξοικονομήσεις σε δαπάνες και λειτουργικά έξοδα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται. Όταν έχει μειωθεί το 30% των υπαλλήλων και 30% των μισθών σε όσους έχουν απομείνει μιλάμε για δραματική μείωση», είπε και αποκάλυψε ότι «ξεπαγώνουν» οι τριετίες, οι οποίες θα φέρουν μικρές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Αυτό που πρέπει να συνηθίσουμε είναι ότι μειώνουμε εξοικονομούμε αλλά όλη αυτή η εξοικονόμηση πρέπει να πηγαίνει κάπου παραγωγικά. Πρέπει να μπούμε σε μία λογική αναδιανομής οπωσδήποτε» τόνισε.

Τους ιδιώτες που ταίζουν το δημόσιο τους ρωτήσατε εάν συμφωνούν να δώσετε τις αυξήσεις από που και πώς όταν δεν πληρώνετε ούτε τις υποχρεώσεις σας σε ιδιώτες;


Δημοσκόπηση της Prorata: Αδιαφορούν για τις εκλογές της Ν.Δ.



Τα γενικά κριτήρια επιλογής νέου αρχηγού για τη Νέα Δημοκρατία είναι η ανανέωση του κόμματος (36%), η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων (32%), «να κρατήσει το κόμμα ενωμένο» (26%), ενώ μόλις το 6% θεωρεί σημαντικό «να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην επόμενη εκλογική μάχη»

Το ενδιαφέρον των πολιτών για την πορεία της Ν.Δ. προς τις εσωκομματικές εκλογές παραμένει υποτονικό δυόμισι εβδομάδες πριν από τις κάλπες και η νέα έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία Prorata, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό το συμπέρασμα και των προηγούμενων δημοσκοπήσεων. Η μέτρηση έγινε το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου και αποτυπώνει τις τάσεις στους ψηφοφόρους του κόμματος όπως και στο εκλογικό σώμα εν γένει.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όπως και στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου, διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των άλλων τριών διεκδικητών της προεδρίας της Ν.Δ. τόσο στους ψηφοφόρους του κόμματος όσο και στη γενική ομάδα των ερωτηθέντων, με βάση τέσσερα κριτήρια επιλογής: ποιος μπορεί να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές, να εφαρμόσει αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και να ανανεώσει τη Ν.Δ.

Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να πάνε στις κάλπες, οι πολίτες που είχαν ψηφίσει Ν.Δ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου απαντούν καταφατικά σε ποσοστό 52%, όσο και στις προηγούμενες μετρήσεις.



Πηγή : efsyn.gr


Ευ. Μεϊμαράκης: Δεν κάνει για υπουργός Παιδείας ο Ν. Φίλης




«Εάν τα πιστεύει αυτά που λέει, δικαίωμά του, αλλά δεν κάνει για υπουργός Παιδείας, πρέπει να φύγει», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για τρία σενάρια. «Πρώτον ότι τα πιστεύει γιατί είναι απαίδευτος. Δεύτερον ότι θέλει να δημιουργήσει ένα θέμα για να σκεπάσει επικοινωνιακά τα δύσκολα μέτρα που πάνε να περάσουν. Και τρίτο και χειρότερο ότι πάει να δημιουργήσει “καλό κλίμα”, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία, για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, όπως αυτή ανακοινώθηκε μετά τις εκλογές που κέρδισε ο Ερντογάν. Αυτά είναι επικίνδυνα», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση.

«Εάν πάλι το λέει στέλνοντας μήνυμα στους Τούρκους, του απαντάμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, αλλά εκπτώσεις στα Εθνικά θέματα οι Έλληνες δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε. Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί και να καταγραφεί διαφορετικά η Ελληνική ιστορία» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «επικίνδυνα εθνικά παιχνίδια». «Είχαμε τη θεωρία των παιγνίων στα οικονομικά με τον Βαρουφάκη, βλέπω τώρα να έχουμε άλλα εθνικά παιχνίδια με τον κ. Φίλη. Εγώ θα περιμένω ακόμα κάποιες μέρες. Για να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός. Και να πάρει θέση και ο Κοτζιάς, ο υπουργός Εξωτερικών. Και να πάρει θέση και ο υπουργός Αμύνης, ο Πάνος Καμμένος. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα για να κάνουν το παγώνι, για να κάνουν την πάπια», συνέχισε.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. κατέθεσε ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το ζήτημα.
«Δεν θα αφήσουμε τον Αλ. Τσίπρα να συνεχίζει το καταστροφικό του έργο»

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στο Αίγιο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ως «δήθεν αριστερή», με «δήθεν κοινωνικές ευαισθησίες».


Πηγή




Kόρη και εγγονός έκοψαν τη γλώσσα 85χρονου για οικογενειακές διαφορές!



Επίθεση – σοκ, υπέστη ένας 85χρονος άνδρας στη Ρόδο από την ίδια την κόρη του και τον εγγονό του.

Οι δύο δράστες, που συνελήφθησαν, έφθασαν στο σημείο να κόψουν και τη γλώσσα του 85χρονου, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 85χρονου έγινε στις 2 Νοεμβρίου στην περιοχή της Ιαλυσού Ρόδου.

Δράστες είναι μια 48χρονη και ένας 31χρονος, που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με κίνητρο οικογενειακές διαφορές. Οι δύο δράστες κατάφεραν πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Η αστυνομία βρήκε μεταξύ άλλων, τρία μαχαίρια και ρούχα με αίματα, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να αποκρύψουν πειστήρια, αλλοιώνοντας την σκηνή του εγκλήματος, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις αστυνομικές έρευνες


Πηγή


Νέα παράταση ώς τις 16 Νοεμβρίου για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση



Την παράταση ώς και τις 16 Νοεμβρίου της προθεσμίας για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την παράταση της προθεσμίας, που αναμενόταν, δίνεται προσωρινή λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που αναζητά ισοδύναμα, ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση του μέτρου.

Παράλληλα, με την τροπολογία καταργούνται πρόστιμα που τυχόν επιβλήθηκαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για την μη υπαγωγή τους ή εκπρόθεσμη ένταξή τους στο καθεστώς του ΦΠΑ, στο διάστημα δηλαδή που το θέμα βρισκόταν σε εκκρεμότητα και επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος αντί της επιβολής ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία η επιβολή φόρου στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν έσοδα που να υπερκαλύψουν τα προσδοκώμενα από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τσαντάκιας για κλάματα – Κλέβει γυναίκα αλλά εκείνη παίρνει την εκδίκηση της – Δείτε τι του έκανε (Video)




Ο «πανέξυπνος» τσαντάκιας εντοπίζει το θύμα του. Κατεβαίνει από τη μηχανή του τρέχει και αρπάζει την τσάντα της
ανυποψίαστης γυναίκας.  

Το περιστατικό συνέβη στην Κίνα. Μια ανυποψίαστη γυναίκα περπατάει αμέριμνη στο πεζοδρόμιο. Είναι μέρα μεσημέρι. Ένας τσαντάκιας με ένα σκουτεράκι την εντοπίζει από μακριά.
Εκείνη δεν τον έχει καταλάβει. Ο τσαντάκιας σταματάει λίγα μέτρα πίσω της, αφήνει το σκούτερ του, ζυγίζει καλά τις κινήσεις του και αρχίζει να τρέχει. Μόλις φτάνει δίπλα στη γυναίκα, αρπάζει με δύναμη την τσάντα της, την αποσπά και συνεχίζει να τρέχει.

Η γυναίκα τα χάνει. Το αρχικό της σοκ όμως δίνει τη θέση της στην οργή και την εκδίκηση. Κοιτάζει και βλέπει πως ο ανόητος τσαντάκιας έχει παρατήσει λίγα μέτρα πιο κάτω, τη μηχανή του με τα κλειδιά επάνω της.

Δε χάνει ευκαιρία. Πηγαίνει στο μηχανάκι, το καβαλάει και φεύγει. Εξάλλου ένα μηχανάκι αξίζει περισσότερο από την τσάντα της. Ο τσαντάκιας συνειδητοποιεί την ανοησία του και με την τσάντα στο χέρι του να ανεμίζει γυρνάει και κυνηγάει τη γυναίκα που του πήρε το μηχανάκι.

Το βίντεο έχει σαρώσει στο διαδίκτυο, αν και πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν είναι γνήσιο, αλλά σκηνοθετημένο. Εκείνο πάντως που σίγουρα δεν είναι σκηνοθετημένο, είναι το γέλιο που βγάζει με τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών.




Πηγή : bloko.gr



Ντόρα σε Κοτζιά: Εχει τεθεί θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα;



Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να απαντήσει αν του έχει τεθεί θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα.
Η ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη  
Θέμα: Επανεξέταση καθεστώτος της Συνθήκης Σένγκεν

Με δεδομένες τις αυξημένες ροές προσφύγων προς την Ευρώπη, ακούγονται διάφορες φωνές στους κόλπους της Ε.Ε που αναφέρονται σε επανεξέταση του καθεστώτος της Συνθήκης Σένγκεν. Μάλιστα γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στην Ελλάδα που είναι και ο κύριος υποδοχέας προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:

1. Του έχει τεθεί ποτέ θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα;
2. Υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον;


Πηγή


ΗΠΑ και Βρετανία «βλέπουν» τρομοκρατική επίθεση -Υπήρχε βόμβα στο Airbus




Στην άποψη ότι μία έκρηξη βόμβας προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία στο Σινά συμφωνούν ΗΠΑ και Βρετανία, βλέποντας το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης πίσω από τη συντριβή του Airbus των ρωσικών αερογραμμών.

Μετά από τη βρετανική κυβέρνηση, που δημοσιοποίησε αυτή την άποψη και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η τραγωδία προκλήθηκε από τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της πτήσης 9268 της Metrojet. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ως πιο πιθανό σενάριο ότι το Ισλαμικό Κράτος, ή κάποιο παρακλάδι της οργάνωσης, τοποθέτησε τη βόμβα στο Airbus.

«Υπάρχει μία σίγουρη αίσθηση ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στις αποσκευές, ή αλλού στο αεροπλάνο», ανέφερε ένας αξιωματούχος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο επίσημο συμπέρασμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τα αίτια της τραγωδίας.

Η εκτίμηση αυτή διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, από την εξέταση των αναφορών που είχαν συγκεντρωθεί πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους το περασμένο Σάββατο, αλλά και από τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί μετά από την αεροπορική τραγωδία. Οι ΗΠΑ δεν είχαν αξιόπιστες πληροφορίες για συγκεκριμένη απειλή πριν από τη συντριβή, όμως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο «υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα στο Σινά, η οποία κέντρισε την προσοχή μας».

Αυτές οι πληροφορίες για τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά από τη διατύπωση της ίδιας άποψης της βρετανικής κυβέρνησης, με το γραφείο του Ντέιβιντ Κάμερον να ανακοινώνει πως η ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η απόφαση να διακοπούν προσωρινά οι πτήσεις από τη Βρετανία προς το Σαρμ ελ Σέιχ, το αεροδρόμιο από το οποίο απογειώθηκε το Airbus ξεκινώντας το μοιραίο ταξίδι του.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη δήλωση κυβέρνησης στην οποία εκτιμάται ότι μία βόμβα ή κάποιος άλλος μηχανισμός ήταν η αιτία της αεροπορικής τραγωδίας, η οποία κόστισε τη ζωή 224 ανθρώπων.

«Η έρευνα συνεχίζεται και δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά γιατί συνετρίβη το ρωσικό αεροσκάφος. Ομως, καθώς έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες, μας προκαλεί ανησυχία ότι το αεροπλάνο μπορεί να έπεσε εξαιτίας εκρηκτικού μηχανισμού», ανέφερε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Προς το παρόν πάντως η Βρετανία δεν αλλάζει την ταξιδιωτική της οδηγία για το Σινά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Κάμερον επικοινώνησε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν λάβει οι Αιγύπτιοι για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στο αεροδρόμιο Σαρμ ελ Σέιχ, από το οποίο απογειώθηκε το ρωσικό Airbus, που συνετρίβη 23' αργότερα στη χερσόνησο του Σινά.



Πηγή: iefimerida.gr 


Περιγραφές για την συμμορία που «αρπάζει» σκυλάκια



Αρχίζουν να πυκνώνουν τα περιστατικά αρπαγής σκύλων από ανυποψίαστους πολίτες κατά την διάρκεια της βόλτας τους. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στη Ν.Σμύρνη, ενώ λίγο μετά στο Π.Φάληρο άγνωστοι άρπαξαν κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της κ.Άσπας ένα μικρόσωμο west highland terrier, τον Ρούμπι και εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν μετά από εκτενές ρεπορτάζ, υπάρχουν και άλλα παρόμοια περιστατικά κατά τα οποία πολίτες που είχαν βγάλει το σκυλάκι τους βόλτα, παρατήρησαν ένα ύποπτο ΙΧ να τους παρακολουθεί, κατάφεραν όμως να απομακρυνθούν εγκαίρως και να μετακινηθούν σε ασφαλή χώρο, καθώς ήταν ήδη ενήμεροι για αυτή την νέα σπείρα και τον τρόπο που δρα. Το ένα μάλιστα από τα περιστατικά σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν,περίπου 1η Νοεμβρίου και η ιδιοκτήτρια νιώθει τυχερή που κατάφερε να σώσει το μαλτεζάκι της!

Οι πληροφορίες της the-f-times.gr αναφέρουν σχετικά με το περιστατικό της Νέας Σμύρνης, ότι η σπείρα δρα αποτελούμενη από 2 άτομα που κινούνται με κόκκινο φορτηγάκι και οι δράστες περιγράφονται ως τσιγγάνοι μέσης ηλικίας, ενώ σχετικά με το περιστατικό του Π.Φαλήρου  οι πληροφορίες μιλούν επίσης για 2 άτομα μέσης ηλικίας που όμως μιλούν ελληνικά και κινούνται με σκουρόχρωμο αυτοκίνητο ενδεχομένως μπλε ή μαύρο. Μέχρι στιγμής οι άγνωστοι δρουν πολύ πρωινές και πολύ βραδινές ώρες.Οι αστυνομικές αρχές πάντως και των δύο δήμων είναι ενήμερες και εικάζουν για την ώρα,ότι η συμμορία αρπάζει τα άτυχα μικρόσωμα σκυλάκια για να τα πουλήσει.

Το αποκλειστικό μας ρεπορτάζ προχωράει ένα βήμα παραπέρα,με πιθανότατα πολύ πιο δυσάρεστα νέα για τους απεγνωσμένους ιδιοκτήτες σκύλων που έπεσαν θύματα.Υπάρχουν πληροφορίες λοιπόν που κάνουν λόγο για τοποθέτηση των άτυχων σκύλων σε παράνομους και άνισους αγώνες κυνομαχίες, όπου αντιμετωπίζουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ράτσας Pitbull και όλοι μπορούμε να φανταστούμε ποιο είναι το τέλος τους…

Η ιδιοκτήτρια του Ρούμπι που εκλάπη στο Π.Φάληρο μίλησε αποκλειστικά στην the-f-times.gr και μας ζήτησε να ενημερώσουμε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων ώστε να προστατευθούν και να γλυτώσουν από την νέα αυτή συμμορία.

Τόνισε επίσης την οδύνη και αγανάκτηση της καθώς την ώρα του περιστατικού κι ενώ η ίδια πάλευε να σώσει τον σκύλο της με φωνές και κραυγές στις 06:00 εκείνο το πρωινό,δεν άναψε ούτε ένα φώς από τα γύρω σπίτια,δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για το τι συνέβαινε!




Θάνος Κόκκαλης
Πηγή : clickpress.gr


Μεϊμαράκης: Ο τόπος έχει ανάγκη τη Νέα Δημοκρατία



Η ΝΔ "δεν πρόκειται να αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο”, διαμηνύει ο πρόεδρος του κόμματος

“Ο τόπος έχει ανάγκη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν πρόκειται να αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στο Αίγιο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ως “δήθεν αριστερή”, με “δήθεν κοινωνικές ευαισθησίες”.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και επικεντρώνοντας στις επενδύσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι “δεν βρίσκω το λόγο γιατί οι γειτονικές χώρες να έχουν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από εμάς” και πρόσθεσε: “Πώς περιμένουμε να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας, όταν τις "μπλοκάρουμε" μόνοι μας; Πώς θα μειωθεί η ανεργία; Κι αν δεν γίνουν επενδύσεις, πού θα βρεθούν τα χρήματα για να "ζεσταθεί" η αγορά;”.

Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε πως “είναι επιτακτική ανάγκη το κόμμα να οδηγηθεί σε συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς και να δραστηριοποιηθούν και πάλι οι τοπικές επιτροπές”.

Στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους νεοδημοκράτες να ψηφίσουν, τονίζοντας παράλληλα, πως “όποιος και να εκλεγεί είναι φίλος, νεοδημοκράτης, και θα είμαστε μαζί, γιατί τη Νέα Δημοκρατία”, όπως επανέλαβε, “την έχει ανάγκη ο τόπος”.

Ακόμη, ανέφερε πως δεν τίθεται ιδεολογικό ζήτημα, διότι όπως σημείωσε “η ΝΔ είναι κόμμα ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, με κοινωνικό πρόσωπο”.

Επίσης, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε ότι “δεν τα κάναμε όλα στραβά, προσφέραμε πολλά στον τόπο και οι παλιότεροι το γνωρίζετε”, προσθέτοντας πως “εμείς από τις ρίζες μας ξεκινάμε και πάλι”.


Πηγή : news.gr


Το γύρισε με... κολομβιανή συνταγή ο Ολυμπιακός, 2-1 την Ντινάμο



Με τον Πάρντο να μπαίνει στον αγώνα και να αλλάζει πλήρως τη ροή του, ο Ολυμπιακός σημείωσε την τρίτη του νίκη στους ομίλους του Champions' League, επικρατώντας για δεύτερη φορά της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αυτή τη φορά στο «Καραϊσκάκης».

Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα ο ΟΣΦΠ δεν είχε καλή απόδοση, με αποτέλεσμα να έχει μικρότερο χρόνο κατοχής της μπάλας σε σχέση με τους Κροάτες.

Μάλιστα, στην πρώτη από τις επισκέψεις τους στα ερυθρόλευκα «καρέ», οι φιλοξενούμενοι μπόρεσαν να προηγηθούν με κεφαλιά του Χότζιτς, που σκόραρε αφύλακτος αφού ο Σιόβας «τον έχασε», στην σέντρα από τη δεξιά πλευρά της άμυνας.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΟΣΦΠ ανέβασε ταχύτητα και μόλις στο 52΄ είχε την ευκαιρία να προηγηθεί, καθώς κέρδισε πέναλτι με τον Ιντέγιε, αλλά ο Φορτούνης δεν μπόρεσε να νικήσει τον Εντουάρντο ούτε στην εκτέλεση ούτε με την δεύτερη, καθώς η μπάλα γύρισε στον ίδιο, αλλά πλάσαρε ψηλά άουτ.

Στο 64΄ μπήκε στον αγώνα ο κολομβιανός Φελίπε Πάρντο και ένα λεπτό μετά δικαίωσε την επιλογή του Σίλβα, σκοράροντας με εξαιρετικό πλασέ.

Ο ίδιος «ανάγκασε» την Ντινάμο να μείνει με δέκα παίκτες, καθώς κέρδισε την αποβολή του Πίβαριτς στο 79΄.

Ο Κολομβιανός ολοκλήρωσε μόνος του την ανατροπή για τους ερυθρόλευκους στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του αγώνα, όταν νίκησε και πάλι τον Εντουάρντο με πλασέ, γράφοντας το τελικό 2-1 και δίνοντας 3 ακόμη βαθμούς στον Ολυμπιακό.



Πηγή


Οι Πόντιοι διαδηλώνουν για τον Φίλη ενώ τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τις δηλώσεις του




Η αξιωματική αντιπολίτευση σφίγγει τον κοινοβουλευτικό κλοιό για τον υπ. Παιδείας - Δεν αποκλείεται και πρόταση μομφής - Στις 16:00 συγκέντρωση Ποντίων στο Σύνταγμα μετά και την εξαίρεση της ποντιακής Γενοκτονίας από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου η ποντιακή Γενοκτονία

Ανεξέλεγκτη πολιτική περιδίνηση δημιουργεί η υπόθεση Φίλη με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί αμήχανα την πολιτική κατακραυγή αλλά και τις οργισμένες αντιδράσεις του ποντιακού ελληνισμού που ζητά την αποπομπή του υπουργού Παιδείας από την κυβέρνηση.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο 48ωρο από τις δηλώσεις άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον κ. Νίκο Φίλη συμπυκνώνεται στο συμπέρασμα έμπειρων πολιτικών παρατηρητών πως: «έχουμε την πρώτη κυβερνητική κρίση κατά την οποία, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει την κοινωνία μαζί του αλλά απέναντι».

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά τρόπους για να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κοινοβουλευτικό κλοιό και να εκθέσει τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της συμπολίτευσης – ιδίως των ΑΝΕΛ - με ορισμένους να μην αποκλείουν κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Παιδείας.

Παράλληλα, ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη εγείρει έντονο προβληματισμό για το αν οι δηλώσεις Φίλη εντάσσονται σε ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς σύμφωνα με υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου (σ.σ. επι υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά) εξαιρέθηκε η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου.

Για την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες δηλώσεις αποτυπώνουν προσωπικές θέσεις του υπουργού και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση. Εκ του αποτελέσματος όμως δεν είναι ικανές να περιορίσουν τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Είναι ενδεικτικές οι δημόσιες δηλώσεις αποδοκιμασίας του υπουργού από τουλάχιστον έξι βουλευτές  του κυβερνητικού κόμματος (Αλ. Τριανταφυλλίδη, Ελ. Σταματάκη, Μ. Τριανταφύλλου, Γ. Μιχελογιαννάκης, Ολ. Τελιγιορίδου, Αν. Μιχαηλίδης) αλλά και η σχετική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να ρίξει «λάδι στην φωτιά» αποδίδοντας την γενική κατακραυγή σε… λαϊκισμό.

Την ώρα που σύσσωμα τα Ποντιακά Σωματεία έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση αποδοκιμασίας του υπουργού Παιδείας, ο κ. Σκουρλέτης είπε στην Βουλή πως «η είδηση δεν είναι οι δηλώσεις του κ. Φίλη. Η είδηση είναι η πατριδοκαπηλία και η στημένη επιχείρηση στοχοποίησης όχι μόνο του κ. Φίλη, αλλά όλων των υπουργών. Μια επιχείρηση στοχοποίησης με την βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση αντέχει και έχει πάρει θέση. Πάψτε  να παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια. Ο λαϊκισμός έχει τα όριά του».

Από την άλλη πλευρά Τουρκικά ΜΜΕ «πανηγυρίζουν» για τις δηλώσεις άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον έλληνα υπουργό.

Πάντως, η απροθυμία της κυβέρνησης να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι σε ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στα επιτελεία της αντιπολίτευσης που πλέον αναρωτιούνται αν οι δηλώσεις άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον κ. Φίλη εντάσσονται σε  ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου η ποντιακή Γενοκτονία

Σε κάθε περίπτωση η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να καταδικάσει ευθέως τον υπουργό της «φουντώνει» τις αντιδράσεις του ποντιακού στοιχείου. Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακόμη και από τον αθλητικό κόσμο.

Όπως ήταν φυσικό, δε, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».

Την αγανάκτηση των Ποντίων ενίσχυσε η ερώτηση του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με την οποία αποκαλύπτει αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του "Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα", «στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου» από την διδακτέα ύλη της Γ Λυκείου και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές».

«Πυρά» και στην Βουλή

Πάντως, η ανεξέλεγκτη πορεία που έχει λάβει πλέον η υπόθεση Φίλη αποτυπώθηκε και στις χθεσινές συνεδριάσεις της Βουλής κατά τις οποίες οι αντιδράσεις αντι να μειωθούν, αυξήθηκαν.  Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής το σύνολο σχεδόν των κομμάτων καταδίκασε τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) μίλησε για «ανεκδιήγητη αναφορά του κ. Φίλη για γενοκτονία που η Βουλή έχει ψηφίσει» και ζήτησε «να πάρει θέση η Βουλή, να αποδοκιμαστεί ο Υπουργός παιδείας και με ψηφοφορία.

Τις προσωπικές απόψεις να τις πει στην παρέα του». Στήριξη στον υπουργό Παιδείας επιχείρησε να δώσει η υφυπουργός του Σία Αναγνωστοπούλου που διαμαρτυρήθηκε έντονα από τα έδρανα με τον κ. Λοβέρδο να της εξηγεί πως: «Τα σκέρτσα των σαλονιών της επιστήμης δεν αφορούν την πολιτική – να καταδικάσουμε ρητά τον Υπουργό».

Αναταραχή όμως και εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει προκληθεί από τις δηλώσεις Φίλη. Εναντίον του τάχθηκε ευθέως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης: «Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έντονη ήταν επίση η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη διαφορά στην ορολογία: «Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση. Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών.

Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο 'γενοκτονία', γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής». Με τη σειρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη δήλωσε: «Η καταγωγή μου είναι από το Πόντο. Οι γονείς μου κατάγονται από την Κερασούντα και είμαι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Η δήλωση του κ. Φίλη ήταν ατυχής και έτσι πρέπει να την ερμηνεύσουμε στην επιτροπή μας (σ.σ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς)».

Το φάντασμα του «συνωστισμού»

Δυναμική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνικό αίσχος», ενώ παραλλήλισε τον υπουργό Παιδείας με την κα Μαρία Ρεπούση: «Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα Ρεπούση και τον περίφημο 'συνωστισμό' στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού».

Σε δήλωση αποδοκιμασίας του υπουργού Παιδείας προχώρησαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με την εκπρόσωπο τύπου, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη να δηλώνει ότι «Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση: «Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923. Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση! Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και το Ποτάμι καταδίκασαν τις δηλώσεις Φίλη. Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ως νυν αρχηγός καθώς και οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Φίλη, ενώ 45 βουλευτές του κόμματος απαίτησαν την αποπομπή του υπουργού. «Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο κ. Μεϊμαράκης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ενώ με απόφασή της, το 1994, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως 'Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο', εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «θλιβερό» τον υπουργό Παιδείας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία» έγραψε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter.

Ομοβροντία ποντιακών πυρών κατά Φίλη

Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακόμη και από τον αθλητικό κόσμο. Όπως ήταν φυσικό, δε, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».

Οι ποντιακές ενώσεις επισημαίνουν ότι διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923 το κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι Έλληνες του Πόντου. Παρόλ' αυτά, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι Πόντιοι υπέστησαν «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία, αγνοώντας πχ ότι η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ίδιο έχουν κάνει επίσης τα κοινοβούλια της Κύπρου, της Σουηδίας και της Αρμενίας, επτά πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ και Ρόουντ Άιλαντ), η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επίσης στην Αυστραλία.

Η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) η οποία θεωρείται διεθνώς ως ο πλέον έγκυρος οργανισμός που ασχολείται με θέμα γενοκτονιών σε όλον τον κόσμο, το 2007 αναγνώρισε και επίσημα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων. Μάλιστα στην απόφαση-ψήφισμα η IAGS υποστηρίζει: «Εκτιμώντας ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες. Εκτιμώντας ότι η oθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφασίζεται ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η oθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ των έτων 1914 και 1923 συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

Αποφασίζεται η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)».

Αύριο στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Πόντιοι: O υπουργός τους αγνόησε

Να τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση και να αποδοκιμάσει τις θέσεις του υπουργού Παιδείας, ακόμη και να τον αποπέμψει από τη θέση του ζητούν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ποντιακών φορέων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν με άρθρο του στην «Αυγή», ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσει. «Πιστεύουμε ότι σήμερα ως υπεύθυνος υπουργός Παιδείας θα επαναπροσδιορίσετε τις μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα απόψεις σας», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή που υπέγραφε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Παρχαρίδης. Για την ιστορία, η συνάντηση όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά ο κ.Φίλης επέστρεψε δριμύτερος, εμμένοντας στις αμφιλεγόμενες θέσεις του. «Νιώθω λύπη και αγανάκτηση για όσα άκουσα» λέει στο protothema.gr ο κ. Παρχαρίδης. Και καταγγέλλει ότι «ο υπουργός είναι πλήρως ανιστόρητος, προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και διαστρεβλώνει την ιστορία. Η αναγνώριση στηρίζεται σε νομικά κριτήρια και ιστορικά ντοκουμέντα. Δυστυχώς, από τη θέση του υπουργού Παιδείας πια, περνά ένα μήνυμα στην Τουρκία, την ώρα που το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε επισήμως την Γενοκτονία των Ποντίων και κάλεσε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να προχωρήσει στην αναγνώριση της.

Θέλαμε να συναντηθούμε και να του εξηγήσουμε με ιστορικά ντοκουμέντα και νομικά κριτήρια αυτό που αναγνωρίζεται επισήμως από άλλες χώρες και θεσμούς. Λυπάμαι πολύ, αλλά ο κ.Φίλης όχι μόνο δεν μας δέχτηκε, αλλά ούτε μια απάντηση δεν έστειλε. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο κ. Φίλης θα ενημερωνόταν για τα ιστορικά γεγονότα και σήμερα δεν θα επαναλάμβανε αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό ζητάμε νέα συνάντηση με τον κ. Φίλη, να ενημερωθεί και να διευκολυνθεί και ο ίδιος από τη δύσκολη θέση στην οποία έβαλε τον εαυτό του» τονίζει ο κ. Παρχαρίδης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση εφόσον δεν ανακαλέσει.

Την αποπομπή του υπουργού ζητεί ευθέως και o πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκης Αναστασιάδης, ενώ παραλληλα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει τις «ανιστόρητες» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. «Δυστυχώς ο κ. Φίλης επιλέγει μια ερμηνεία που τον βολεύει. Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και από την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε εκφράσει την θέση μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική πλευρά. Αν ο κ. Φίλης δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, ας αναγνωρίσει την επίσημη θέση της Ελλάδας επί του θέματος. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την παιδεία των παιδιών μας στα χέρια τέτοιων ανθρώπων» δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Αναστασιάδης, καταλήγοντας: «Ο κ. Φίλης εκπροσωπεί μια κυβέρνηση, γι' αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαντήσει εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις του κ.Φίλη. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παύσει τον υπουργό Παιδείας από τα καθήκοντά του».

Νομικά εκτεθειμένος ο υπουργός;

Το χρονικό του όλου ζητήματος περί την γενοκτονία των Ποντίων έχει ως εξής: Το βράδι της Δευτέρας ο κ. Φίλης είπε στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star ότι «έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην αιματηρή εθνοκάθαρση και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια. Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και, επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό δήλωσαν μετά τις αντιδράσεις ότι όσα είπε ο κ. Φίλης αποτελούν «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό». Αμέσως οι ποντιακές ενώσεις εξέφρασαν την οργή τους για τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ νομικοί κύκλοι διατύπωσαν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του κ. Φίλη να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Κι αυτό διότι η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, ενώ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσι πέντε χιλιάδων (10.000-25.000) ευρώ).

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως ελαφρυντικά για τον κ. Φίλη λειτουργεί το δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου το οποίο συνδυαστικά με το πρώτο μπορει να δείξει πως η συμπεριφορά του υπουργού δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση.



Πηγή : protothema.gr