Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Δεν θα μπορούν να τα κάνουν γιάφκες, και αριστεροί - ακροαριστεροί φοιτητές αντιδρούν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

 



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καβούρι πραγματοποίησαν ακροαριστεροί και αριστεροί φοιτητές έξω από το ξενοδοχείο που πραγματοποιείται η Σύνοδος των πρυτάνεων, γιατί δεν μπορούν αν δεχτούν ότι θα γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια αποκλειστικά για χώρους μάθησης και όχι για γιάφκες αντιεξουσιαστών και κάθε είδους κακοποιών.

Οι ακροαριστεροί - αριστεροί φοιτητές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους συλλογικούς φορείς της να σταθούν στο πλευρό των αγώνων που δίνουμε για την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

Στη Σύνοδο των πρυτάνεων βρίσκεται και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.




Με δήθεν επιχειρηματολογία ότι «Το νομοσχέδιο “Πιερρακάκη” επιχειρεί να χτυπήσει το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, η οποία έχει ήδη υποστεί πλήγματα από την κυβερνητική πολιτική. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε χρόνο οδηγεί στον αποκλεισμό 20.000 νέων, εξαγγέλονται συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων, και τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται. Σε αυτά πλαίσια, θέλουν να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία θα συντελέσουν στην υποβάθμιση των πτυχίων και την διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δημοσίων Πανεπιστημίων» διαμαρτύρονται.




Κακοποιοί χούλιγκανς έκαναν εισβολή στο ΜΕΤΡΟ και ρωτούσαν τι ομάδα είναι οι επιβάτες

 



Την ώρα που έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου για τους κακοποιούς που πλαισιώνουν τις ομάδες και μέσα σε αυτούς είναι ακροαριστεροί και ακροδεξιοί κακοποιοί, συνεχίζουν την δράση τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τρομοκρατούν τον κόσμο.

Πανικός επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στο Μετρό, όταν ομάδα κακοποιών μπήκε σε συρμό στο σταθμό Μοναστηράκι με κατεύθυνση προς Κεραμεικό και έκανε χρήση πυροσβεστήρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα άτομα το πιθανότερο κακοποιοί αντιεξουσιαστές, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μπήκαν σε συρμό που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτος και έκαναν χρήση πυροσβεστήρων, ρωτώντας απειλητικά τους επιβάτες εάν είναι συγκεκριμένη ομάδα.

Το περιστατικό συνέβη μετά τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης (15.12), στο δρομολόγιο από Μοναστηράκι προς Κεραμεικό, την ώρα που είχε ολοκληρωθεί ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι Χάιφα για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Η ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ για το περιστατικό

Με αφορμή αναφορές στον Τύπο για τη χρήση καπνογόνων σε συρμούς και σταθμούς του Μετρό και σε απάντηση αυτών, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

«Σύμφωνα με βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της ΣΤΑΣΥ, αλλά και τη σχετική ενημέρωση από το προσωπικό ασφαλείας και λειτουργίας, στις 10 περίπου το βράδυ της Πέμπτης 14/12 διακρίνεται στην αποβάθρα του σταθμού του Μετρό «Μοναστηράκι» ομάδα 5-10 ατόμων, μεταξύ άλλων φιλάθλων ομάδας, να κάνει χρήση πυροσβεστήρων. Στη συνέχεια, τα άτομα αυτά επιβιβάζονται σε συρμό ενισχυτικού δρομολογίου (που είχε δρομολογηθεί για τη μεταφορά φιλάθλων μετά το τέλος αγώνα) όπου και διακρίνονται να κάνουν και πάλι χρήση πυροσβεστήρων, βγάζοντάς τους εκτός των παραθύρων του συρμού. Αποβιβάζονται στον σταθμό Κεραμεικός και συνεχίζουν τη χρήση πυροσβεστήρων. Διευκρινίζεται επίσης, πως δεν σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και συμπλοκές ατόμων, τόσο στους σταθμούς, όσο και εντός του συρμού. Οι υπάλληλοι φύλαξης του σταθμού ενημέρωσαν άμεσα για τη δράση των ατόμων αυτών το Κέντρο Ασφάλειας της ΣΤΑ.ΣΥ οι οποίοι και μετέφεραν την πληροφορία στην ΕΛ.ΑΣ.».



Ο Στέφανος παρομοιάζει τον εαυτό του με λουλούδι και ζητάει από τον Κουτσούμπα να τον αφήσει να ανθίσει


 

Απάντηση στα όσα σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη το βράδυ, έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες το βράδυ στο Kontra Channel.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ σχολιάζοντας εκτενώς τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Έψαχναν πολύ καιρό να βρουν αυτό το φυντάνι;»

Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε παρομοιάζοντας τον εαυτό του με λουλούδι και ζητώντας απο τον Κουτσούμπα να τον αφήσει να ανθίσει: «Κατ' αρχήν εύχομαι να έχει αναρρώσει και ακολούθως θέλω να τον συναντήσω. Γι' αυτό που είπε, θα του θύμιζα τις λέξεις του Μάο, αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν».




Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. δύο άτομα που έκλεβαν αυτοκίνητα smart

 



Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες της 13-12-2023 στην περιοχή του Ζεφυρίου από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 38χρονος και 40χρονη και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. στο πλαίσιο της περιπολίας τους, εντόπισαν όχημα, με δύο επιβαίνοντες το οποίο αναζητούνταν από τις Αρχές και πραγματοποίησαν έλεγχο.

Μετά από ενδελεχή έρευνα στο όχημα και στην κατοχή των επιβαινόντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα:




φορητό ηλεκτρικό τρυπάνι,

-4- κατσαβίδια,

διάφορων τύπων εργαλεία,

τιμόνι,

φανάρι αυτοκινήτου,

ένα ζευγάρι στροφόμετρα και

μαύρο τσαντάκι.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους κινούμενοι με όχημα, αφαιρούσαν συγκεκριμένου τύπου αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτών (τιμόνια, λεβιέ ταχυτήτων, ραδιόφωνο κ.α.).

Εξιχνιάστηκαν, μέχρι στιγμής, -4- περιπτώσεις κλοπών εξαρτημάτων από Μαρούσι, Φιλαδέλφεια, Φιλοθέη και Κηφισιά και κλοπή αυτοκινήτου από το Μαρούσι.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



ΚΤΗΝΟΣ στα Κρέστενα Ηλείας έδεσε σκυλίτσα αφήνοντας την να πεθάνει

 


Δεμένο σε ένα δέντρο στο δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα, βρήκαν οι εθελοντές της «Φιλοζωϊκής Κρεστένων Νοιάζομαι» ένα σκυλάκι.

Όπως αναφέρει ο φιλοζωικός σύλλογος, το σκυλάκι «είχε δεθεί με αλυσίδα και σπάγκο και είχε αφεθεί να πεθάνει».

«Μας πήραν τηλέφωνο. Ένας κύριος μου φώναζε κι έλεγε να τρέξω να σώσω ένα σκυλί. Μου είπαν ότι είναι δεμένο τόσο σφιχτά, που δεν μπορούσε να το λύσει», είπε στο Mega ο Διονύσης Λιαρομάτης, πρόεδρος της φιλοζωικής.

Ο κ. Λιαρομάτης έσπευσε στο σημείο, όπου βρήκε το σκυλάκι αλυσοδεμένο. Όπως εξήγησε, κανένας δεν γνώριζε ή είχε δει τον δράστη αυτής της αποτρόπαιας πράξης.

Η φιλοζωική κατάφερε να το λύσει και στη συνέχεια πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η Ίντα, το όνομα που έδωσαν στο σκυλάκι, είναι κακοποιημένη και υπέστη ασιτία.

«Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι αντί να πάει στην τροφή- του έδωσα πατέ και υποτίθεται αυτό τραβάει τα σκυλιά- δεν πήγε. Πήγε στον κουβά με το νερό και το ήπιε ολόκληρο», είπε.

Το σκυλάκι παρακολουθείται από κτηνίατρο και εκτιμάται πως βρισκόταν αλυσοδεμένο εκεί για αρκετές ημέρες.

Νοιαζομαι Φιλοζωικη Κρεστενων
την Τρίτη

Σήμερα το πρωί δεχτήκαμε ενημέρωση για ένα σκυλάκι που βρέθηκε δεμένο στην απόλυτη ερημιά.
Ο άνθρωπος που το βρήκε και μας ενημέρωσε, μας περίμενε για να μας πάει στο σημείο που εντόπισε το ζώο.
Το σκυλί βρέθηκε από τον κηδεμόνα δύο σκύλων που είχε βγάλει τα ζώα του βόλτα στο δάσος της Στροφυλιάς.
Τα σκυλιά του άκουσαν το κλάμα της μικρούλας και τον οδήγησαν στους θάμνους που ήταν αλυσοδεμένη.
Το ζώο είχε δεθεί εκεί με αλυσίδα και σπάγκο και είχε αφεθεί για να πεθάνει. Ήταν ...

See more
-0:00
HD
May be an image of dog
May be an image of text
May be an image of dog, tick and grass
May be an image of text that says "Galaxy S20 Ultra 5G"
+3


Στην εντατική 3χρονο αγοράκι μετά από άγριο ξυλοδαρμό απο τον μπέιμπι σίτερ 12 ετών


 

Από 29 Νοεμβρίου στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ένα τρίχρονο αγοράκι βρίσκεται στο νοσοκομείο παλεύοντας για τη ζωή του, αφού φέρεται να ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον 12χρονο που εκτελούσε χρέη μπέιμπι σίτερ.

Ο άτυχος Νόα Μπράουν νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη στο νοσοκομείο Riley Children's Hospital της Ινδιανάπολης μετά την επίθεση που δέχτηκε με ζώνη και την πρόσκρουσή του πάνω σε τοίχο.

Το παιδί ήταν σε καταστολή λόγω του τραυματισμού του στο κεφάλι και έχει υποστεί πολλαπλές επιληπτικές κρίσεις λόγω της βίαιης επίθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα της Ινδιανάπολης συνέλαβε ένα νεαρό αγόρι για το περιστατικό και του απήγγειλε κατηγορίες για επίθεση με βαριές σωματικές βλάβες και τέσσερις κατηγορίες για ξυλοδαρμό.



Η γιαγιά του Νόα, Candy King, ισχυρίστηκε ότι το αγόρι που πρόσεχε τον εγγονό της αντιμετωπίζει προβλήματα θυμού και του επιτέθηκε επειδή άρχισε να κλαίει.

Ο Νόα είχε μείνει με το 12χρονο αγόρι πριν του επιτεθεί βάναυσα. «Ο 12χρονος έχει προβλήματα θυμού και ο Νόα άρχισε να κλαίει», είπε η γιαγιά για να συνεχίσει: «Δεν μπορούσε να το χειριστεί και έτσι τον χτύπησε με μια ζώνη και τον πέταξε προς το κρεβάτι και το κεφάλι του χτύπησε στο πλαίσιο του κρεβατιού της κουκέτας».

Στη συνέχεια, ο Νόα χτύπησε με το κεφάλι σε έναν κοντινό τοίχο πριν σηκωθεί, τρέξει μακριά και καταρρεύσει.



Η μητέρα του Michelle Lane δήλωσε: «Χρειάστηκε να τεθεί σε μηχανική υποστήριξη και του αφαιρέθηκε μέρος του κρανίου του λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του. Τον έχουν σε καταστολή λόγω του τραυματισμού του στο κεφάλι. Δεν θέλουν να τον ταράξουν».

Η γιαγιά πρόσθεσε: «Οι γιατροί αφαιρούν τον αναπνευστικό σωλήνα και το στήριγμα του λαιμού για να δουν αν μπορεί να αναπνεύσει μόνος του μέχρι τέλους και σταμάτησαν την καταστολή για να δουν αν μπορεί να ξυπνήσει πλήρως».

Ο τρίχρονος έχει μπροστά του έναν μακρύ δρόμο ανάρρωσης, ο οποίος περιπλέκεται καθώς έδινε μάχη με τον κορωνοϊό τη στιγμή που δέχτηκε την πρωτοφανή επίθεση.

Η μητέρα του δήλωσε: «Δεν είναι εγγυημένη η ποιότητα της ζωής του, αλλά προσευχόμαστε και ελπίζουμε για το καλύτερο».

«Ο Νόε ήταν ένα χαρούμενο παιδί γεμάτο ζωή πριν από την επίθεση. Είχε κέφια, αγαπούσε τους πάντες και μας έφτιαχνε τη μέρα», δήλωσε η γιαγιά του.

Η μητέρα του Lane δημιούργησε μια διαδικτυακή αίτηση για να εισαχθεί νόμος στην Indiana ώστε η ελάχιστη ηλικία για τη φύλαξη παιδιών να είναι τα 16 έτη.



30χρονος τραγουδιστής παθαίνει ανακοπή και πεθαίνει στη σκηνή

 



Σοκ έχει προκαλέσει στη Βραζιλία ο θάνατος στη σκηνή του 30χρονου τραγουδιστή γκόσπελ Πέντρο Ενρίκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο 30χρονος ερμήνευε το τραγούδι του Vai Ser Tão Lindo σε εκδήλωση που μεταδιδόταν ζωντανά και στο διαδίκτυο, όταν ξαφνικά λύγισε και κατέρρευσε.

Στο βίντεο που έχει καταγράψει τη στιγμή που ο 30χρονος αφήνει την τελευταία του πνοή, τίποτα δεν προμηνύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Ενρίκε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι για τον κρατήσουν στη ζωή.

Σύμφωνα με τη δισκογραφική εταιρεία του 30χρονου τραγουδιστή ο θάνατος του προκλήθηκε από καρδιακή ανακοπή.

Ο Ενρίκε ήταν παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης που είχε γεννηθεί στις 19 Οκτωβρίου.




Τραγωδία στο Παλαιό Φάληρο με ένα νεκρό και ένα σοβαρά τραυματία

 



Τραγωδία με μία γυναίκα νεκρή και έναν σοβαρά τραυματία σημειώθηκε χθες στο Παλαιό Φάληρο, ύστερα από σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με τραμ.

Ο 65χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μετά το τροχαίο, όπου οδηγός, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και παραβιάζοντας τον κόκκινο σηματοδότη, χτύπησε αυτόν και μία ακόμη πεζή, η οποία πέθανε ακαριαία.

Ο οδηγός του μοιραίου οχήματος, έχασε τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να καβαλήσει το πεζοδρόμιο στην Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Γλυφάδα, και στη συνέχεια να χτυπήσει τους δύο πεζούς.

Με την ταχύτητα που είχε το ΙΧ, έσπασε τα κολωνάκια που υπήρχαν στο σημείο και συγκρούστηκε με τραμ που βρισκόταν εν κινήσει, εκτροχιάζοντάς το, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί επιβατών.




Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι το αυτοκίνητο, θέλοντας να στρίψει, παραβίασε σηματοδότη και παρέσυρε τους δύο πεζούς, πριν καρφωθεί στο τραμ.

Πανικόβλητοι οι παρευρισκόμενοι, έσπευσαν να προσφέρουν βοήθειά στους τραυματίες.

Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για τα ακριβή αίτια του τροχαίου δυστυχήματος, συλλέγοντας πληροφορίες και από αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός φέρεται να είπε πως πήγαινε με 40 χλμ. και έχασε τον έλεγχο.

Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο άνδρας που τραυματίστηκε ενώ η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Στο νοσοκομείο μετέβη χθες για προληπτικούς λόγους και ο οδηγός, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη και κρατείται. Η Τροχαία διενεργεί προανάκριση για το τροχαίο δυστύχημα.



Πυρίτιδα και στα χέρια του αδελφού του 18χρονου και στον μάνατζερ του τράπερ

 


Οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν σε εκτοξευτήρα φωτοβολίδας αποτυπώματα και DNA του 16χρονου αδερφού του καθ’ ομολογίαν δράστη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε κληθεί από τις Αρχές προκειμένου να εξεταστεί.

Όπως αποδείχθηκε λοιπόν, ο αδερφός του 18χρονου, κρατούσε τουλάχιστον μία από τις φωτοβολίδες που χρησιμοποιήθηκαν τη νύχτα των επεισοδίων. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το τεστ πυρίτιδας που του έγινε, το οποίο βγήκε θετικό.

Αυτό που μένει τώρα να ξεκαθαριστεί είναι αφενός ο ακριβής ρόλος που είχε στα επεισόδια και αφετέρου αν η φωτοβολίδα η οποία χρησιμοποίησε είναι αυτή που τελικά τραυμάτισε βαρύτατα τον αστυνομικό, αν και ο αδερφός του είχε παραδεχθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι ήταν η δικιά του φωτοβολίδα αυτή που καρφώθηκε στο μηρό του 31χρονου.

Δύο ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι ή την φωτοβολίδα να την κρατούσαν τελικά μαζί τα δύο αδέρφια ή τα υπολείμματα του σωλήνα που έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές (πάνω στα οποία βρέθηκε το DNA του 16χρονου) να μην προέρχονται από τη φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον αστυνομικό.

Επιπλέον, στο κάδρο των ερευνών έχει μπει και ένας 26χρονος μάνατζερ τράπερ ο οποίος, κατά την εξέτασή του από τους αστυνομικούς, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στα επεισόδια, εντούτοις οι Αρχές φέρονται να έχουν στη διάθεση τους στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

Ειδικότερα, μετά από σχετικό τεστ που έγινε, εντοπίστηκε στα χέρια του πυρίτιδα.

Τα νέα στοιχεία τέθηκαν ήδη στη διάθεση των δικαστικών αρχών και αξιολογούνται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για την ταυτοποίηση του «καθοδηγητή», του ανθρώπου δηλαδή που, σύμφωνα με την κατάθεση του 18χρονου, τους καθοδήγησε στην επίθεση κατά των αστυνομικών και τους προμήθευσε με τα «πολεμοφόδια».




Σύνοδο κορυφής καμία απόφαση και αναφορά για Αλβανία - Οι αποφάσεις για Γεωργία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία

 


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ενώ η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. 

Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έκθεση ως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη απόφασης.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρεται ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη φάση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία μόλις εφαρμόσει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τις εσωτερικές της διαδικασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να επιταχύνει την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών». 

Καμία αναφορά και καμία απόφαση δεν υπάρχει στα συμπεράσματα για την Αλβανία.



Ιστορική απόφαση για την Ουκρανία ανοίγει η πόρτα της Ε.Ε. - Δεν έβαλε βέτο η Ουγγαρία σύμμαχος της Ρωσίας

 


Χωρίς συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε στις 03:30 (ώρα Ελλάδας), η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Θετική εξέλιξη, χαρακτηρίστηκε η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα επιστρέψουν στο τραπέζι στις αρχές του 2024, για να συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία.

Η Ουγγαρία εμπόδισε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διατεθούν 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είπε μετά το τέλος της Συνόδου ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Οι «27» αποφάσισαν η διαπραγμάτευση για το ζήτημα να συνεχιστεί τον Ιανουάριο, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο κ. Ρούτε. «Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε μεταξύ άλλων.

Από τη πλευρά τους, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση των «27» να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η ιστορική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία επετεύχθη χθες περί τις 18:30 (19:30), αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αποχώρησε από το δωμάτιο της συνεδρίασης και οι υπόλοιποι 26 είπαν «ναι».

Μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφυγε από την αίθουσα έξαλλος μετά την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ, όπως επιβεβαίωσαν και στον Guardian τρεις αξιωματούχοι.

«Ο Όρμπαν δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν υιοθετήθηκε το κείμενο», αποκάλυψε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Άλλοι διπλωμάτες είπαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε στη σύνοδο να αποχωρήσει ο Όρμπαν από την αίθουσα κατά τη λήψη της απόφασης για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που εξέφραζε διαφωνίες και εκφράζονταν φόβοι ότι θα ασκούσε βέτο, αποφάσισε τελικά να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Στην αλλαγή στάσης του Όρμπαν έπαιξε ρόλο προφανώς η απόφαση της Κομισιόν να «ξεπαγώσει» δεσμευμένα κονδύλια για τη συνοχή, ύψους 10,2 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την Ουγγαρία, αλλά είχαν μπλοκαριστεί λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Όρμπαν αποφάσισε να μην κάνει χρήση του βέτο.

Ο κ. Όρμπαν, περίπου δέκα λεπτά μετά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση, ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο εμμένει στην πάγια θέση του, κρίνοντας ότι πρόκειται για «κακή συμφωνία».

Η απρόσμενη απόφαση για την Ουκρανία, λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας, χαιρετίστηκε αμέσως από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία, για όλη την Ευρώπη, μια νίκη που εμπνέει και μας καθιστά ισχυρότερους» ανέφερε. «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τους Ευρωπαίους να μην αγνοήσουν αυτό το «ραντεβού με την ιστορία».

Η ανησυχία του Ουκρανού προέδρου ήταν εμφανής, καθώς φοβόταν πως η χώρα του δεν θα έπαιρνε αυτό που χρειαζόταν από τη σύνοδο κορυφής. Έτσι, αποφάσισε ο ίδιος να μεταβεί στις Βρυξέλλες σε μια έκκληση της τελευταίας στιγμής, η οποία όμως δεν χρειάστηκε.




Γιώργος Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε τους εγκληματίες - Κοντονής “Εγώ τα έλεγα επιβεβαιώνω όσα είπα τότε"

 


Σφοδρή επίθεση για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2019 εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος είπε ότι η τότε κυβέρνηση προστάτευσε τους εγκληματίες και άφησε απροστάτευτα τα θύματα. 

Ο ακροαριστερός Πολάκης ΣΥΡΙΖΑ και Τσακαλώτος ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, είχαν το θράσος αντί να κατεβάσουν το κεφάλι να αντιδράσουν.

Στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι «επί δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες έτειναν στην προάσπιση δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Ξεχάστηκε ότι υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων. Ότι υπάρχουν τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζει ειρηνικά. Οι πολίτες που θέλουν να μην τους κλέβεις, να μην τους συκοφαντείς, να μην βιάζεις τα παιδιά τους. Αυτά είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων που αγνοήθηκαν»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε πως το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ανοικτή τη Βουλή για μια εβδομάδα αν και είχε προαναγγέλει εκλογές προκειμένου να αλλάξει τους Ποινικούς Κώδικες και να αθωώσει βαρυποινίτες. «Σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα σας ήταν το πως θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία πρόνοια για τα θύματα. Η τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους Ποινικούς Κώδικες οδήγησε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα στο αρχείο. Την τελευταία ημέρα του βίου της φρόντισε να πάνε 5.000 δικογραφίες στο αρχείο. Εγκληματίες που σε πρώτο στάδιο καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια οδηγήθηκαν σε παραγραφή. Ψηφίσατε σε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή 1.100 άρθρα. Στο όνομα του λαού το κάνατε; Των αδύναμων; Όχι. Το κάνατε στο όνομα των εγκληματιών» επισήμανε και πρόσθεσε: «Καταργήσατε δίκες την ώρα που ετοιμάζονταν να επιβάλλουν δικαστικές αποφάσεις ισόβιας κάθειρξης. Και αυτοί οι εγκληματίες αποχαιρέτησαν βγάζοντας το καπελάκι τους. Στο όνομα του λαού το κάνατε αυτό; Οι Κώδικες είναι σε δημόσια διαβούλευση εδώ και 15 ημέρες. Ανακοίνωση από εσάς δεν έχω δει. Και ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχουν οι πολίτες που το επικροτούν». 

Ο Γιώργος Φλωρίδης πρόσθεσε επίσης : «Ξηλώσατε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή γιατί δεν δεχόταν να υπογράψει εκείνους τους ΠΚ και μετά σας κατήγγειλε για τη χειρότερη διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑ και ολιγαρχών».

Η ομιλία του Γιώργου Φλωρίδη προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από αυτή της Νέας Αριστεράς. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα προκαλώντας χωρίς ντροπή, έκανε μια ακραία τοποθέτηση λέγοντας ότι είχε να ακούσει τόσο συντηρητικό λόγο από την περίοδο που βρισκόταν η Χρυσή Αυγή στη Βουλή και κατηγόρησε τον υπουργό ότι πιστεύει στην ακροδεξιά. 

Και ο κ. Φλωρίδης απάντησε : «Ονομάζετε ακροδεξιά μια κυβέρνηση που έρχεται να εφαρμόσει μέτρα προστασίας των πολιτών και οικογενειών. Η ένωση εισαγγελέων Ελλάδος πριν ψηφίσετε τους κώδικες το 2019 εξέδωσε ανακοινώσεις. Έλεγε τότε ότι με τους Ποινικούς Κώδικες που προωθούσατε τότε 5.000 υποθέσεις κακουργηματικού χαραλκτήρα θα οδηγηθούν στο αρχείο και αρκετοί θα αποφυλακιστούν. Σας είπαν να μην το κάνετε γιατί υπάρχουν δίκες σε εξέλιξη και θα ακυρωθούν. Μετατρέψατε κακουργήματα σε πλημμελήματα» 

«Τι δήλωσε ο κ. Κοντονής; Είπε επί λέξει “αποτελεί ακραίο στοιχείο διαπλοκής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο ΠΚ. Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Άλλαξε δολίως η διάταξη για τον χαρακτηρισμό της δωροδοκίας”. Αυτά είπε ο κ. Κοντονής. Ποιος είναι ακροδεξιός; Αυτός που φέρνει διατάξεις για την προστασία των πολιτών ή εκείνος που φέρνει για την προστασία της ολιγαρχίας; Γι' αυτό και δεν αντέξατε το κόμμα σας, κ. Τσακαλώτο, και πάτε να κάνετε κάτι άλλο τώρα», ολοκλήρωσε ο κ. Φλωρίδης

Σαφείς αποστάσεις πήρε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής έναντι των αντιδράσεων από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις αναφορές του νυν υπουργού Γ. Φλωρίδη σχετικά με τα όσα είχε δηλώσει το 2019 κατά την ψήφιση των αλλαγών στους Κώδικες.

«Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέγνωσε παλαιότερες δηλώσεις μου σχετικά με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μόλις τέσσερις ημέρες πριν την διάλυση της Βουλής, τον Ιούνιο του 2019. Τις δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνω και σήμερα» τόνισε σε παρέμβασή του ο Σταύρος Κοντονής.

«Μετά από πέντε χρόνια δυστυχώς για αυτούς, όλοι έχουν καταλάβει γιατί ψηφίστηκε ο νέος ΠΚ χωρίς τις αλλαγές που ζητούσα και γιατί ίσχυσε αμέσως. Φαίνεται ότι τίποτα δεν έχουν καταλάβει από την πορεία ολέθρου που ακολουθούν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως μάλιστα ανέφερε «εντύπωση όμως μου προκάλεσε η αναφορά από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του τελευταίου εδάφιου της ομιλίας μου με την οποία ζητούσα να γίνουν αλλαγές σε επίμαχα άρθρα για τα οποία είχε ήδη υπάρξει σφοδρότατη αντίδραση, ακόμη και από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπίμως παρέλειψε να αναφέρει, ότι στην ομιλία μου είχα ζητήσει να μην ισχύσουν άμεσα οι νέοι κώδικες, γιατί θα επιβεβαιώνονταν οι κατηγορίες που ακούγονταν εις βάρος της κυβέρνησης. Ζήτησα να ισχύσουν μετά από δυο μήνες, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές. Δυστυχώς ούτε την δωδέκατη δεν εισακούστηκα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Θα παρακαλούσα λοιπόν ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή να διαβάζουν ολόκληρες τις ομιλίες μου ή να σιωπούν».