Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Αρχίζουν ξανά οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

 


Άρχισαν εκ νέου οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που πραγματοποιούνται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ειδικότερα, οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.

Οι δοκιμές διακόπηκαν αυτήν την εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές.

Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα.

Όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες αναμένεται να ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.

Τι έπαθε ο εθελοντής που έκανε το πειραματικό εμβόλιο

Η εμφάνιση εγκάρσιας μυελίτιδας σε έναν από τους εθελοντές ήταν η αιτία της διακοπής των κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, που επικαλείται πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση, ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου στην Βρετανία διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις.

Δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το Stat News, ο ασθενής αναμένεται να αναρρώσει.


Πηγή



Ο Ελληνικός Στρατός με 10.000 νέα θωρακισμένα Ελληνικής κατασκευής

 


Η κοινοπραξία που είναι και η μόνη που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την προβληματική ΕΛΒΟ, κατασκευάζει ήδη θωρακισμένα οχήματα ενώ δέλεαρ της είναι και η αντικατάσταση των 10.000 οχημάτων του Ελληνικού Στρατού.

Η κοινοπραξία SK Group και η Plasan ισραηλινών συμφερόντων, είναι η μόνη που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της προβληματικής κρατικής επιχείρησης. Ο Έλληνας επιχειρηματίας Αριστείδης Γλίνης πιθανότατα θα είναι ο επικεφαλής management της ελληνικής εταιρείας και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, οι επενδυτές θα αναλάβουν να συγκροτήσουν τη νέα εταιρεία σε διάστημα 3 μηνών.

Ένας κύριος στόχος των ισραηλινών επιχειρηματιών είναι να αποκτήσουν τα προϊόντα τους Ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟικό «διαβατήριο» ώστε να εξάγονται με μεγαλύτερη επιτυχία στην διεθνή αγορά.

Οι νέες κατηγορίες οχημάτων που θα κατασκευάζει η νέα ΕΛΒΟ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τρεις και θα περιλαμβάνουν στρατιωτικά οχήματα, οχήματα ειδικού τύπου και πολιτικά οχήματα. Ωστόσο, μπορεί να περιληφθούν και άλλα προϊόντα όπως φορητός οπλισμός, προστιθέμενα συστήματα θωράκισης οχημάτων και ηλεκτροπτικός εξοπλισμός. Αυτό είναι λίαν πιθανό καθώς ο Samy Katsav ελέγχει μέσω του ομίλου Samy Group τις εταιρείες Israeli Weapons Indusries (IWI), Meprolight Ltd., Israel Shipyards Ltd. και Uni-Scope Optical.


Η ισραηλινή Plasan κατασκευάζει ήδη δύο οχήματα το Guarder και το SandCat.

To Guarder είναι ένα θωρακισμένο λεωφορείο για αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, το οποίο βασίζεται στο σασί του γερμανικού ΜΑΝ SE (4X4) με χωρητικότητα 25 ανδρών. Το SandCat, είναι ένα θωρακισμένο όχημα χωρητικότητας τεσσάρων ή πέντε ανδρών, το οποίο βασίζεται στο σασί των αμερικανικών πολιτικών φορτηγών Ford F-350 και F-550. Τα οχήματα είναι θωρακισμένα με σύνθετη θωράκιση (cοmposite armor) που συνδυάζει στρώσεις μετάλλου, πλαστικού και κεραμικού υλικού, καθώς και διάκενα αέρα. Ο μεγαλύτερος πελάτης φαίνεται να είναι η μεξικανική αστυνομία με 125 μονάδες και ακολουθούν χώρες όπως το Καζακστάν, η Κολομβία και η Νιγηρία με 25-30 μονάδες κάθε μία.

Τα συγκεκριμένα οχήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την Ελληνική Αστυνομία αλλά και από τον Ελληνικό Στρατό ιδίως τώρα που έχει ανακοινωθεί η αντικατάσταση 10.000 οχημάτων Mercedes και Steyr. Μάλιστα αν η νέα εταιρεία κερδίσει και το συμβόλαιο αντικατάστασής τους τα έσοδα της νέας ΕΛΒΟ θα είναι παχυλά για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1976  ως Στάγιερ Ελλάς ΑΒΕ, με σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων. Tα προϊόντα συναρμολογούνταν με μικρή ελληνική συμμετοχή που αυξανόταν σταδιακά.

Η Στάγιερ Ελλάς συναρμολογούσε και το ΤΟΜΠ “Λεωνίδας” του ΕΣ. Το 1986 η αυστριακή Steyr αποχώρησε και το ποσοστό της ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο. Έκτοτε η εταιρεία ονομάστηκε ΕΛΒΟ. Το 2000 το 43% της εταιρείας και το management περιήλθε στην Μυτιληναίος, η οποία αποχώρησε το 2010. Το 2014 η ΕΛΒΟ περιήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διεκδικεί η κοινοπραξία είναι τρία οικόπεδα έκτασης άνω των 270.000 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ» και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.


Πηγή



Kαθηγητής του Χάρβαρντ αποκαλύπτει το μόνο πρωινό που πρέπει να τρώμε για καλή υγεία

 


Το ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας γιατί τροφοδοτεί τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέρας, το ξέρετε. Γνωρίζετε όμως ποιο είναι το ιδανικό πρωινό για καλή υγεία και ευεξία;

Ο καθένας έχεις τις δικές του προτιμήσεις. Πολλοί celebrities ξεκινούν τη μέρα τους με ένα smoothie, οι influencers επιλέγουν avocado toast, ενώ οι περισσότεροι από εμάς ένα τοστάκι. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Σύμφωνα με τον Walter Willett, καθηγητή του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής του τμήματος Διατροφολογίας το ιδανικό πρωινό είναι ένα γιαούρτι με και ξηρούς καρπούς.

Όπως δήλωσε, δεν είναι λάτρης του χυμού πορτοκαλιού, ούτε των τυποποιημένων δημητριακών, ενώ δεν τρώει ποτέ γλυκά σνακ, όπως κρουασάν και ντόνατς, καθώς η κατανάλωσή τους δεν ωφελεί σε τίποτα τον οργανισμό. Το αγαπημένο του πρωινό αντίθετα γεμίζει τον οργανισμό με πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Επιπρόσθετα, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι, ρυθμίζεται ο μεταβολισμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερη υγεία, θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων και να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης. Σημαντική θεωρεί επίσης την προσθήκη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, στη διατροφή μας, καθώς μας δίνουν ενέργεια, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.


Πηγή



Από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκαν 2 υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου

 


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκαν 2 υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες σε βάρος αλλοδαπού και ημεδαπού, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων που περιήλθαν στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ακολούθησε αλληλογραφία με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων, ενώ προέκυψε και ο τόπος κατοικίας τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτα αποθήκευσης τύπου microSD και 6 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητα, καθώς βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων, πράξεις για τις οποίες οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν.

Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.



Συνελήφθησαν 3 άτομα, που προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, αφαίρεσαν χθες από οικία χρηματικό ποσό και τιμαλφή

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής συνελήφθησαν 3 άτομα, οι οποίοι, χθες το απόγευμα, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, εισήλθαν σε οικία ημεδαπού στην Κηφισιά και αφαίρεσαν χρήματα και τιμαλφή.

Οι τρεις δράστες, προσέγγισαν τον παθόντα έξω από την οικία του και αφού του δήλωσαν ότι είναι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας που ερευνούν εμπλοκή συγγενικού του προσώπου σε παράνομες δραστηριότητες, εισήλθαν στην οικία για «έρευνα».

Την ιδιότητα του αστυνομικού δήλωσαν επιπλέον και σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που μετέβησαν στο σημείο, επιδεικνύοντας μάλιστα δελτία ταυτότητας που προσομοίαζαν με υπηρεσιακά.

Όπως προέκυψε στη συνέχεια, αφαίρεσαν από την οικία χρήματα, λίρες και τιμαλφή, συνολικής αξίας περίπου 60.000 ευρώ.

Ακολούθησαν συστηματικές έρευνες και άμεσα επετεύχθη η σύλληψη σήμερα τα ξημερώματα ενός από τους δράστες στη Νίκαια και το μεσημέρι των άλλων δύο σε Ελευσίνα και Μάνδρα.

Βρέθηκε, μεταξύ άλλων, μέρος των κλοπιμαίων, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων. Κατασχέθηκε ακόμα όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και μπλούζα αστυνομικού που βρέθηκε εντός του οχήματος.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



20 μονάδες μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση! Τρίτος στην καταλληλότητα ο Τσίπρας με μόλις 19,4%

 


Προβάδισμα 20 μονάδων διατηρεί η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η καταλληλότητα του πρωθυπουργού ξεπερνά το 52% σύμφωνα με το βαρόμετρο της Opiniol Poll του Σεπτεμβρίου. 

Αυτό είναι ένα ακόμα καμπανάκι στον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να δει σοβαρά την αλλαγή ηγεσίας και ηγετικής ομάδας στο κόμμα.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα άνω των 20 μονάδων λαμβάνοντας 40,3% έναντι 19,5 του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν ΚΙΝ.ΑΛ. με 5,8%, ΚΚΕ 5%, Ελληνική Λύση 3% και ΜέΡΑ25 2,2% ενώ οι αναποφάσιστοι πλησιάζουν το 14%.

Στην καταλληλότητα, ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 52% έναντι 23% του κανένα και 19,4% του Αλέξη Τσίπρα. 

Ανησυχητικό είναι ότι το 17% πιστεύει ότι ο κοροναϊός δεν  υπάρχει, ενώ διχασμένη είναι η κοινωνία για το εάν η κυβέρνηση έχει σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη για το ζήτημα των σχολείων, καθώς το 45% θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο ενώ το 43% έχει αντίθετη άποψη. Συνολικά, το 70% δηλώνει ικανοποιημένο απ’ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση την πανδημία. Οι πολίτες απαξιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 15% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. 

Και στο μέτωπο της οικονομίας, μόνο το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα ενώ το συντριπτικό 73% έχει αντίθετη άποψη.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, σχεδόν έξι στους δέκα έχει αισθανθεί συμπίεση των προσωπικών και οικογενειακών εισοδημάτων έναντι του 40% που έχει ανέπαφα τα έσοδα ενώ στο ερώτημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 48% βάζει θετικό πρόσημο ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό έχει αντίθετη άποψη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τυγχάνει της θετικής αξιολόγησης από το 70% των πολιτών έναντι 28% που βαθμολογεί αρνητικά ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία του κ. Τσίπρα θετικά αποφαίνεται το 28% και αρνητικά το 66%.



«Έσπασε» το φράγμα των 28 εκατ. κρουσμάτων – Πάνω από 900.000 νεκροί παγκοσμίως

 


Πάνω από 28,75 εκατ. κρούσματα COVID-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο και 918.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters.

Κρούσματα COVID-19 έχουν αναφερθεί σε πάνω από 210 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 193.735 θανάτους και 6.500.589 περιστατικά, σύμφωνα με το Reuters.


Πηγή



Έγκλειστος στην φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών, όπλων και αρχαιοκαπηλίας ο ιδιοκτήτης του χώρου που βρέθηκαν τα όπλα

 


Πολεμικό υλικό, θαμμένο σε περιφραγμένο χώρο υπαίθριας επιχείρησης, σε περιοχή της Καστοριάς, βρέθηκεΠαρασκευή 11-9-2020, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης των Τμημάτων Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς και της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, την οποία συνέδραμε και η 122 Ομάδα Ναρκαλιείας / Τ.Ε.Ν.Ξ., του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:




αντιαρματικό ρουκετοβόλο ( RPG ),

(16) κεφαλές αντιαρματικού ρουκετοβόλου ( RPG ),

(79) αμυντικές χειροβομβίδες και επιθετική χειροβομβίδα,

(3) πολεμικά τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV,

(2) υποπολυβόλα, τύπου type - 50 ,

(4) γεμιστήρες υποπολυβόλων, τύπου type - 50,

(25.920) φυσίγγια,

(80) πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδων,

(16) συσκευασίες προωθητικής ύλης γεμίσματος αντιαρματικού ρουκετοβόλου ( RPG ) και

(9) κυλινδρικά δακτυλίδια ελάσματος κεφαλής αντιαρματικού ρουκετοβόλου ( RPG ).

Για την υπόθεση, προηγήθηκε συστηματική έρευνα, συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων, που συνδυαστικά οδήγησαν στον εντοπισμό και κατάσχεση του προαναφερόμενου πολεμικού υλικού.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος του ημεδαπού ιδιοκτήτη του χώρου, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας για παλαιότερη υπόθεση ναρκωτικών, όπλων και αρχαιοκαπηλίας.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς, που διενεργεί τη σχετική προανάκριση, εξετάζεται τόσο ο ακριβής τρόπος και χρόνος προμήθειας του οπλισμού, όσο και η ενδεχόμενη συμμετοχή συνεργών του ιδιοκτήτη του χώρου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καστοριάς.





Το μήνυμα Πομπέο από την Κύπρο

 


Ο κ. Πομπέο τόνισε πως ΗΠΑ και Κύπρος μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ενώ σημείωσε πως αποφασίσθηκε η μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για την ασφάλεια που θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Για το ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών ο κ. Πομπέο τόνισε πως είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματικής οδού. «Οι εντάσεις δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Παραμένουμε ανήσυχοι για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα στην εξόρυξη εντός των Αποκλειστικών τους Ζωνών» σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ενισχύει την ασφάλεια της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 


Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την άμυνα και την οικονομία που θα συμβάλλει στην τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθησης παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας :

1. Άμεση απόκτηση μιας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage.

2. Εκκίνηση των διαδικασιών για την ένταξη στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα τύπου Romeo.

3. Εμπλουτισμός του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων με προμήθεια αντιαρματικών, τορπιλών, πυραύλων κτλ.

4. Πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις εντός 5ετίας, καθώς και επαναξιολόγηση του πλαισίου της στρατιωτικής θητείας και εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι ν’ αποκτούν δωρεάν – όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες.

5. Ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας (ναυπηγεία Ελευσίνας, ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιωτικοποίηση ΕΛΒΟ, αναδιοργάνωση ΕΑΒ).

6. Ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και θωράκισή τους από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις.



Αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ για τα πανηγύρια δεν άντεξε τα θετικά μέτρα Μητσοτάκη και έβγαλε ανακοίνωση στον κόσμο τους

 


Όλη η Ελλάδα παρακολούθησε τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέτρα που τους εξέπληξαν θετικά, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αντέξει ότι παρά την πανδημία και την κατάσταση στην οικονομία, μπορεί μια κυβέρνηση να ανακουφίσει αντί να απομυζά με φόρους όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και η ακατάλληλη για διακυβέρνηση παρέα του.

Όλη η Ελλάδα νιώθει ασφάλεια με τις κινήσεις και την διπλωματία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει ανασφάλεια, γιατί βλέπει ότι έτσι κυβερνούν και αυτοί δεν θα μπορέσουν τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια να κυβερνήσουν.

Και επειδή έπρεπε να απαντήσει και να προσπαθήσει να αποδομήσει την αλήθεια και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, έβγαλε μια ανακοίνωση με ψέματα και παραπλάνηση για όσους τους ακούν ακόμα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«O κ. Μητσοτάκης κατάφερε να εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών»

Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια.

Ανασφάλεια γιατί τον τόνο στην εξωτερική πολιτική τον δίνει η μυστική διπλωματία, για την οποία δεν είπε ούτε λέξη, ενώ βάφτισε «μείζονα» τη μόνη διαφορά με την Τουρκία (ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα).##Ανασφάλεια γιατί ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε χωρίς κοστολόγηση ένα πρόγραμμα εξοπλιστικών μαμούθ, εν αγνοία της Βουλής, των κομμάτων, των θεσμικών οργάνων όπου συμμετέχει και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως χωρίς κανένα στρατηγικό σχέδιο.

Ευτυχώς που κατά τον κ. Μητσοτάκη το τουρκικό ερευνητικό, που εδώ και ενάμισι μήνα διεξάγει έρευνες Νότια του Καστελλόριζου, δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα εξήγγελλε.

Σε κάθε περίπτωση, ας γνωρίζει ότι ανασφάλεια και έλλειμμα αυτοπεποίθησης στις ένοπλες δυνάμεις και στον ελληνικό λαό γεννά η έλλειψη αποφασιστικότητας και η προθυμία του να υπογράφει μυστικά συμφωνίες και όχι η έλλειψη οπλικών συστημάτων από τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Ανασφάλεια, επίσης, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας έχει λιγότερους εργαζόμενους και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα απαραίτητα τεστ, για τα οποία δεν είπε λέξη.##Ανασφάλεια γιατί δεν είπε λέξη για τα σχολεία που θα ανοίξουν με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, χωρίς τεστ και με λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Ανασφάλεια για την οικονομία, όπου ο κ. Μητσοτάκης,#για ακόμη μία φορά, αρνείται τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης των εισοδημάτων που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία. Αντιθέτως, επιμένει στη λάθος συνταγή με παροδικά μέτρα, χωρίς κάποιο σχεδιασμό για την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες των πολιτών:

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε εκ νέου την παράταση του αποτυχημένου προγράμματος “Συν-Εργασία” της μισής δουλειάς με μισό μισθό και της επιδότησης της ανεργίας μέσω των αναστολών συμβάσεων εργασίας, μέτρα δηλαδή που ήδη εφαρμόζει εδώ και μήνες και που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της ανεργίας και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων.##-Εξήγγειλε εκ νέου παροδικές αναβολές πληρωμών που το μόνο που κάνουν είναι να μεταθέτουν το πρόβλημα για λίγους μήνες αργότερα αυξάνοντας το χρέος των ιδιωτών##- Εξήγγειλε νέο κύκλο έντοκης επιστρεπτέας προκαταβολή, στην ίδια αποτυχημένη λογική που ακολούθησε από την αρχή της πανδημίας. Φορτώνοντας νέα δάνεια στις πλάτες υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αντί για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ζητήσει οι παραγωγικοί φορείς.

Αντί για ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις τις οποίες μεγαλόστομα διακηρύττει εδώ και ένα χρόνο, ανακοίνωσε δυο προσωρινά μέτρα.

Επιβεβαίωσε τη λαθροχειρία εις βάρος των συνταξιούχων καθώς, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, διέγραψε προκλητικά το μεγαλύτερο μέρος των αναδρομικών που οφείλει στους συνταξιούχους, και αποκλείοντας μάλιστα εκδικητικά όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους από τη λήψη έστω και ενός ευρώ.

Εξήγγειλε μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ευνοεί ουσιαστικά μόνο τις επιχειρήσεις -όσες βέβαια δεν θα βάλουν λουκέτο- και όχι τους εργαζόμενους αφού η αμελητέα ελάφρυνση για τους εργαζόμενους έχει ήδη εξανεμισθεί από τις μεγάλες μειώσεις μισθών, τη διάλυση των ωραρίων και τη θέσπιση της απλήρωτης εργασίας.##-Εξήγγειλε εκ νέου το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης μέσω της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής.

Εξήγγειλε ότι από 1.1.2021 τελειώνει η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς αυτό προβλέπει το πτωχευτικό νομοσχέδιο που εισάγει στη Βουλή, όσους κατ’ ευφημισμός τίτλους κι αν χρησιμοποιεί.

Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και τώρα αρνείται να ευθυγραμμιστεί με την πραγματικότητα. Η κρίση βαθαίνει και ίδιος κινείται χωρίς σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας, μεταθέτοντας διαρκώς το βάρος στους εργαζόμενους και εγκαταλείποντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους.

Με λίγα λόγια, η σημερινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη το μόνο που κατάφερε είναι να εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών.



Μητσοτάκης: 12 μέτρα για την Οικονομία

 


Ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ εξήγγειλε 12 μέτρα ύψους 6,8 δις. ευρώ για την ενίσχυση της Οικονομίας :

Βήμα πρώτο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ.
Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών.
Και, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.

Βήμα δεύτερο. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ΄ αρχάς για ένα έτος, το 2021.
Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.

Βήμα τρίτο. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.
Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω, σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ.
Είναι μία ευκαιρία για τον άνεργο. Αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.

Βήμα τέταρτο. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.
Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

Βήμα πέμπτο. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.
Και στο εξής, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκ. ευρώ.

Βήμα έκτο. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο. Και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Βήμα έβδομο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016.
Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.

Βήμα όγδοο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελόριζο μέχρι τον Άη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.
Βήμα ένατο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική.
Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

Βήμα δέκατο. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και δτις τουριστικές υπηρεσίες.
Κλάδοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν και να στηρίζονται σταθερά από την πολιτεία.

Βήμα ενδέκατο. Κατόπιν ενεργειών της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

Bήμα δωδέκατο. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.




Δεν ανανεώθηκε η NAVTEX από την Άγκυρα, γυρνάει πίσω το Oruc Reis

 


Ρότα για πίσω έβαλε  τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά πολεμικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, τα οποία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, γύρω στις 11 το βράδυ, και κατευθύνονται με βόρεια πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια.

Είναι σημαντικό ότι το τουρκικό καθεστώς κατάλαβε ότι η Ελλάδα δεν σηκώνει νταηλίκια και απειλές. Όλη η Ευρώπη είναι εναντίον της Τουρκίας και ο σύμμαχος της Ελλάδας, Γαλλία είναι έτοιμη για όλα. Κάτω απο αυτές τις συνθήκες η Τουρκία απομονωμένη κάνει πίσω, δεν ανανέωσε την NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2  - 12 Σεπτεμβρίου.