Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Η Nike αποχωρεί οριστικά από τη Ρωσία

 



Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών NIKE αποφάσισε να αποχωρήσει πλήρως από την Ρωσία, τρεις μήνες αφότου ανέστειλε τις δραστηριότητες της στη χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που κοινοποίησε σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Η NIKE είχε ανακοινώσει στις 3 Μαρτίου ότι θα αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των καταστημάτων που ανήκουν στην ΝΙΚΕ και λειτουργούν στην Ρωσία ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι όσα παραμείνουν ανοιχτά θα λειτουργούν από ανεξάρτητους συνεργάτες.

Σήμερα, μαζί με άλλες μεγάλες δυτικές μάρκες, όπως η McDonald’s και η Google, επιβεβαίωσαν ότι θα εγκαταλείψουν εντελώς τη χώρα.

Οι ξένες εταιρείες που επιδιώκουν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν την προοπτική να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες νέοι νόμοι που θα επιτρέπουν στη Μόσχα να κατάσχει περιουσιακά τους στοιχεία και να επιβάλλει ποινικές κυρώσεις. Αυτή η προοπτική έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις να επιταχύνουν την αποχώρησή τους.

«Η ΝΙΚΕ έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά. Προτεραιότητα μας είναι να διασφαλίσουμε πλήρως τους υπαλλήλους μας ενώ υπεύθυνα θα περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας στους επόμενους μήνες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Για τη Nike, η οποία λαμβάνει λιγότερο από το 1% των εσόδων της από την Ουκρανία και τη Ρωσία μαζί, η κίνηση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική και όχι ουσιαστική ως προς τα αποτελέσματά της.

Η εταιρεία έχει μια ιστορία στο να παίρνει θέση σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, από το να υποστηρίξει τον Αμερικανό παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Κόλιν Κάπερνικ όταν αποφάσισε να γονατίζει όταν έπαιζε ο εθνικός ύμνος διαμαρτυρόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά του ρατσισμού, έως το να καταδικάσει πέρυσι τον Βραζιλιάνο αστέρα του ποδοσφαίρου Νεϊμάρ επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί σε μια έρευνα σχετική με καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι η ΝΙΚΕ δεν ανανέωσε τις συμφωνίες με τον μεγαλύτερο δικαιοδόχο (franchisee) στην Ρωσία, την εταιρεία Inventive Retail Group (IRG), η οποία λειτουργεί 37 καταστήματα με το σήμα Nike στη Ρωσία μέσω της θυγατρικής της Up And Run.

Οι μετοχές της Nike σημείωσαν άνοδο σχεδόν 1% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κορωνοϊός: Πόσους θανάτους απέτρεψαν τα εμβόλια στο πρώτο έτος χορήγησής τους

 


Τα εμβόλια κατά της Covid-19 έσωσαν περίπου 19,8 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κατά το πρώτο έτος του προγράμματος εμβολιασμού (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021), σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω κορωνοϊού εκτιμάται ότι αποτράπηκαν χάρη στα εμβόλια στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (12,2 εκατομμύρια). 'Αλλοι περίπου 600.000 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας έως το τέλος του 2021, κάτι που δεν υλοποιήθηκε τελικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Όλιβερ Γουάτσον του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Infectious Diseases», ανέλυσαν στοιχεία για 185 χώρες. Η μελέτη μαθηματικής μοντελοποίησης εκτιμά ότι χάρη στα εμβόλια μειώθηκαν κατά 63% οι θάνατοι που αλλιώς θα είχαν συμβεί (31,4 εκατομμύρια).

Το 79% των θανάτων που αποτράπηκαν (15,5 εκατομμύρια), αποδίδονται στην άμεση προστασία των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης, ενώ το υπόλοιπο 21% (4,3 εκατομμύρια θάνατοι) χάρη στην έμμεση προστασία των εμβολίων λόγω κυρίως της μειωμένης μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Τα ευρήματα μας παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση μέχρι σήμερα σχετικά με την αξιοσημείωτη παγκόσμια επίπτωση που ο εμβολιασμός είχε στην πανδημία Covid-19», δήλωσε ο Γουάτσον.

Πρόσθεσε πάντως ότι «εκατομμύρια ζωές πιθανώς σώθηκαν επειδή τα εμβόλια έγιναν διαθέσιμα παντού, άσχετα με τον πλούτο μιας χώρας. Όμως περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Αν οι στόχοι που είχε θέσει ο ΠΟΥ είχαν επιτευχθεί, εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχε σωθεί περίπου η μία στις πέντε ζωές που χάθηκαν λόγω Covid-19 στις χώρες χαμηλού εισοδήματος».

Από τότε που ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού (8 Δεκεμβρίου 2020) μέχρι σήμερα σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού (66%) έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ο στόχος του ΠΟΥ ήταν να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022.

Παρά τη μεγάλη ταχύτητα των εμβολιασμών, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας Covid-19 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.


iefimerida.gr



Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά!

 


Η θνησιμότητα στη χώρα μας, σύμφωνα με  δεδομένα 84 μελετών, είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί σε Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία - Έκκληση ειδικών και φορέων για ενίσχυση της πρόσβασης στη ναλοξόνη

Πολύ ανησυχητικά είναι τα δεδομένα ερευνών του πανεπιστημίου Αθηνών για τους θανάτους στη χώρα μας από ναρκωτικά. Ειδικότερα, την περίοδο 2018-2021, καταγράφηκαν 213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρηστών, που ήταν σε παρακολούθηση. Μάλιστα, η θνησιμότητα αυτή στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη, που έχει παρατηρηθεί στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία από συγκεντρωτικά δεδομένα 84 μελετών! Τα σοκαριστικά δεδομένα των μελετών ανακοινώθηκαν από τους καθηγητές Άγγελο Χατζάκη και Βάνα Σύψα σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά (26 Ιουνίου). 

Τη συνέντευξη οργάνωσαν το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με τις οργανώσεις της Πλατφόρμας Μείωσης της Βλάβης (PRAKSIS, Steps και Γιατροί του Κόσμου) και τον Δήμο Αθηναίων.

Οι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα δεδομένα από τα προγράμματα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HIV/HCV και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, που απευθύνονται σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών (ΧΨΟ). Τα προγράμματα διεξήχθησαν από το 2018 έως το 2021 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώθηκε εξαιρετικά αυξημένη θνησιμότητα στους ΧΨΟ, με επίπτωση 3,4% θάνατοι ανά έτος στο σύνολο της χώρας, 2,9% στην Αθήνα και 4,6% στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως αναφέρθηκε, από τη βιβλιογραφία έχει αποδειχθεί ότι η συνύπαρξη HIV λοίμωξης, υπερδοσολογίας οπιοειδών, χρόνιας ηπατίτιδας C, αστεγίας και η  δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ή σε προγράμματα μείωσης βλάβης αυξάνουν τη θνησιμότητα κατά 10 – 15 φορές περίπου σε σχέση με τη θνησιμότητα ατόμων αντίστοιχης ηλικίας και φύλου. 

Σημαντική συνιστώσα της αυξημένης θνησιμότητας είναι και η υπερδοσολογία οπιοειδών για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχουν προγράμματα στην Ελλάδα και η χρήση του αντιδότου της ναλοξόνης είναι πολύ περιορισμένη.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι ΧΨΟ από μεγάλο μέρους της κοινωνίας και η μεγάλη μείωση των δημοσίων δαπανών από το 2009 έως σήμερα στο χώρο των ψυχοδραστικών ουσιών έχουν περιπλέξει το πρόβλημα. Πρέπει να τονιστεί ότι από τα δεδομένα του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ HIV/HCV  έχει τεκμηριωθεί ότι ο επιπολασμός HIV από 14% που ήταν το 2012 – 2013, έφτασε το 22% το 2018 – 2020 στην Αθήνα. Την τάση αυτή ακολούθησε και η Θεσσαλονίκη όπου από το πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, διαπιστώθηκε ότι ο επιπολασμός από λιγότερο του 1% το 2018 έφτασε το 7% το 2021 και αποτελεί πλέον εξελισσόμενη τοπική επιδημία. 

 





«Η πανδημία Covid-19 μας δίδαξε ότι στην διαχείριση των προβλημάτων δημόσιας υγείας, οφείλουμε να θέτουμε σε προτεραιότητα τους πλέον ευάλωτους. Δυστυχώς, οι αναχρονιστικές ιδεοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα στην χώρα μας για δεκαετίες να αγνοούμε αυτή την βασική αρχή δημόσιας υγείας. Στο πρόβλημα των ναρκωτικών απαντούσαμε με ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης και ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών», επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου «Προμηθέας» κ. Γιώργος Καλαμίτσης. «Φέτος, η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά, συμπίπτει με την ανακοίνωση ανησυχητικών δεδομένων σχετικά με την αύξηση της θνησιμότητας και του HIV στους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Η θλιβερή πρωτιά που αφορά τους ετήσιους θανάτους των χρηστών οφείλει να μας κινητοποιήσει. Η επιστήμη έχει ήδη δώσει απάντηση στο πρόβλημα της υπερδοσολογίας με την ευρεία χρήση της Ναλοξόνης. Πλέον είναι σειρά της Πολιτείας να κάνει ότι είναι νομίμως δυνατό ώστε η κοινότητα να αποκτήσει πρόσβαση στην Ναλοξόνη», κατέληξε.

 Δήλωση Χρήστου Αναστασίου: 

«Τα στοιχεία είναι τραγικά, εμείς τα νιώθαμε, τα βλέπαμε, γιατί ζούμε καθημερινά αυτήν την αδιέξοδη πολιτική. Τα υπάρχοντα προγράμματα πρέπει να αξιολογηθούν και να προσφέρουν υπηρεσίες και στους ενεργούς χρήστες. Στις μονάδες υποκατάστασης, οι εξυπηρετούμενοι που εργάζονται είναι ανάγκη να διευκολυνθούν με απογευματινές βάρδιες, να υπάρξει συνταγογράφηση στους σταθεροποιημένους χρήστες και ελευθερία επιλογής από όλες τις εγκεκριμένες φαρμακολογικές θεραπείες. Κλείνοντας να τονίσουμε ότι άστεγοι στους δρόμους και προβληματικοί χρήστες καταλήγουν οι πιο φτωχοί, πιο αμόρφωτοι και πιο κοινωνικά απομονωμένοι, και εμείς συνεχίζουμε την τιμωρία τους μέχρι να πεθάνουν ! Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι πόρτες των προγραμμάτων πρέπει να ανοίξουν για όλους».

«Ως προς την κατεύθυνση της μείωσης βλάβης έχουν γίνει πολύ γενναία βήματα, όπως η έναρξη λειτουργίας του Χώρου Επιτηρούμενης Χρήσης (ΧΕΧ) αλλά και των υπνωτηρίων και ξενώνων για χρήστες σε κατάσταση δρόμου. Ωστόσο ακόμα μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα, όπως άλλωστε διαφαίνεται από τον υψηλότατο βαθμό θνησιμότητας των ανθρώπων, που κάνουν προβληματική χρήση στη χώρα μας», δήλωσε ο Μάριος Ατζέμης από τη Θετική Φωνή. «Να τονίσουμε πως Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, που ουσιαστικά χαράζει τις βασικές κατευθύνσεις για τις πολιτικές για τα ναρκωτικά στη χώρα,    σχεδιάστηκε χωρίς την συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών και της άμεσα θιγόμενης κοινότητας. Επίσης, μέχρι τώρα δεν έχει περάσει από το στάδιο έγκρισης της διυπουργικής επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει». Ακόμη, προσέθεσε «Οι θάνατοι από υπερβολική δόση είναι μια έκφανση της αποτυχίας των πολιτικών για τα ναρκωτικά στη χώρα μας. Ως εκ τούτου κρίνεται στη βάση του κατεπείγοντος η ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες μείωσης βλάβης που σώζουν ζωές. Πιο συγκεκριμένα, η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε προγράμματα χορήγησης ναλοξόνης (η ουσία που λειτουργεί ως αντίδοτο στην υπερβολική δόση) τα οποία θα περάσουν και στη διαχείριση των δικτύων χρηστών και των υπηρεσιών πρώτης γραμμής των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών .Ετσι θα μπορούν οι χρήστες και οι οικογένειές τους να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτή όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές χώρες Ως προς την κατεύθυνση της Μείωσης Βλάβης έχουν σαφώς γίνει πολύ γενναία βήματα, όπως η έναρξη λειτουργίας του Χώρου Επιτηρούμενης Χρήσης (ΧΕΧ) αλλά και των υπνωτηρίων και ξενώνων για χρήστες σε κατάσταση δρόμου. Ωστόσο, ακόμα μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα όπως άλλωστε διαφαίνεται από τον υψηλότατο βαθμό θνησιμότητας των ανθρώπων που κάνουν προβληματική χρήση στη χώρα μας και τον επιπολασμό του HIV που επίσης είναι υπερβολικά αυξημένος. Φαίνεται σαν να ξεχάστηκαν τα “μαθήματα’’ που λάβαμε από την πρώτη επιδημική έξαρση μεταξύ 2011-2013 και έχουμε τώρα μιά νέα.»

Τέλος, από την πλευρά του δήμου Αθηναίων η κα. Φωτεινή Λεομπίλλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις, που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, όπως η λειτουργία του Ξενώνα Αστέγων Χρηστών, η λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης και ενισχύθηκε το Streetwork. Τις επόμενες ημέρες, επίκειται η λειτουργία Ανοικτού Κέντρου Ημέρας και Υπνωτηρίου, ενώ είναι θέμα λίγων μηνών η λειτουργία 5 κινητών μονάδων Εποπτευόμενης Χρήσης. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί η λειτουργία ενός προγράμματος Ολιστικής Παρέμβασης σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C και του HIV/AIDS. Το πρόγραμμα θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας (διαγνωστικές εξετάσεις, συνοδευτικές υπηρεσίες και διασύνδεση με το ΕΣΥ), παροχή εξοπλισμού μείωσης της βλάβης (σύριγγες, αντισηπτικά, προφυλακτικά), ενημέρωση για τα λοιμώδη νοσήματα (φυλλάδια, συμβουλευτική, safe injectingseminars), Α΄θμια περίθαλψη κλπ και υπάρχει πρόβλεψη, σε δεύτερο χρόνο, για τη λειτουργία, στον ίδιο χώρο, ενός Κέντρου Ημέρας.

Δείτε ΕΔΩ τα δεδομένα των μελετών , τα οποία ανακοινώθηκαν από τους καθηγητές Άγγελο Χατζάκη και Βάνα Σύψα.


protothema.gr



Συγγενείς του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα : Τουρκική προβοκάτσια, δεν έχει σχέση με όσα του καταλογίζουν

 



Για «τουρκική προβοκάτσια» κάνουν λόγο συγγενείς του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος – σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ – συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως εκείνος «δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζουν».

Η «Κ» συνομίλησε με ανθρώπους από το περιβάλλον του, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της Αττικής.

Όπως τονίζουν, ο φερόμενος ως συλληφθείς από τις τουρκικές Αρχές συνεργάζεται με λατομείο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία.

Πριν από 35 ημέρες ταξίδεψε με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες στη γειτονική χώρα προκειμένου να επισκεφθεί έκθεση χαλιών και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες. Από τότε, η οικογένειά του έχει χάσει τα ίχνη του.

Οι συγγενείς του, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές στην Τουρκία και το υπουργείο Εξωτερικών, τον εντόπισαν σήμερα για πρώτη φορά μέσα από τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα έχει τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό.

Διπλωματικές πηγές: Έχουν ενημερωθεί οι τουρκικές Αρχές για την εξαφάνισή του 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η εξαφάνιση του Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, είχε δηλωθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Έκτοτε, όπως σημειώνουν, η ελληνική πρεσβεία έχει επανειλημμένα και μετ’ επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Συνελήφθη Έλληνας κατάσκοπος»

Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) συνέλαβαν τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα για κατασκοπεία.

Ύστερα από έρευνες της ΜΙΤ, αποκαλύφθηκε, όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). 

Ισχυρίζονται επίσης ότι ακολουθώντας τις εντολές της ΕΥΠ, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία, καθώς και επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν, επίσης, ότι κατασκόπευε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για επιχειρηματίες στην Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



O ΡώSSος δολοφόνος, δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν χτύπησε το Κίεβο

 



Κυριακή διάλεξαν οι δολοφόνοι του δικτάτορα Πούτιν, να σκοτώσουν αθώους πολίτες μέσα στο Κίεβο

Εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Σεβτσενκίβσκιι του Κιέβου, ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τέσσερις πυραύλους που έπληξαν την πόλη. Τουλάχιστον ένας πύραυλος χτύπησε στους πρώτους ορόφους συγκροτήματος κατοικιών, που κατοικούν αθώοι πολίτες.

Από την δολοφονική επίθεση των ΡώSSων υπάρχει μέχρι στιγμής ένας νεκρός και ένας τραυματίας.




Άλωσε την παραλιακή η τροχαία

 


Στοχευμένες δράσεις και τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και λοιπών επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή διακίνηση των πολιτών, πραγματοποιήθηκε, βραδινές ώρες της 23 προς 24 Ιουνίου 2022, ειδική εξόρμηση κατά μήκος του οδικού άξονα της παραλιακής (Λ. Ποσειδώνος - Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου).

Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Τροχαίας Καλλιθέας και Α΄ Νοτιοανατολικής Αττικής, με τη συνδρομή Αστυνομικών των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Συνολικά διενεργήθηκαν -241- τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν -85- παραβάσεις του Ν.2696/99 «Περί Κ.Ο.Κ.», εκ των οποίων οι -4- σε βαθμό πλημμελήματος, ως ακολούθως:


 Μη χρήση κράνους: -35-

 Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: -5-

 Πραγματοποίηση επικίνδυνων ελιγμών: -4-

 Πραγματοποίηση αυτοσχέδιων αγώνων ταχύτητας: -2-

 Αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση: -1-

 Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: -1-

 Ανασφάλιστο όχημα: -2-

 Στέρηση της προβλεπόμενης άδειας ικανότητας οδήγησης: -4-

 Μη εφοδιασμός με αποτελεσματικό σιγαστήρα: -5-

 Μη εφοδιασμός με ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου:-2-

 Μη εφοδιασμός με καθρέπτες: -4-

 Μη τοποθετημένη/δυσδιάκριτη κρατική πινακίδα: -5-

 Μη προβλεπόμενοι υαλοπίνακες (φιμέ): -2-

 Λοιπές παραβάσεις: -13-

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν -33- ζεύγη πινακίδων και -16- μονές πινακίδες κυκλοφορίας και ισάριθμες άδειες κυκλοφορίας και -45- άδειες ικανότητας οδήγησης. Ακινητοποιήθηκαν -4- οχήματα και μεταφέρθηκαν με γερανό τα -2- εξ αυτών.

Ακόμη, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, -2- ημεδαποί οδηγοί, διότι κατελήφθησαν να ενεργούν συνεχείς και επικίνδυνους ελιγμούς, προκαλώντας τρόμο και ανησυχία στους λοιπούς χρήστες της οδού και κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Συγκεκριμένα, ο ένας εξ αυτών, οδηγός αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων στο ύψος της χ/θ 30,5 της Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου ( RIBAS ) δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης, που του έγινε από τους αστυνομικούς και ανέπτυξε ταχύτητα, ενεργώντας αναστροφή και κινούμενος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, διαταράσσοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Ο έτερος οδηγός δίκυκλης μοτοσυκλέτας υψηλού κυβισμού, κινούμενος επί της Λ. Ποσειδώνος, ρεύμα προς Γλυφάδα δε συμμορφώθηκε ομοίως σε σήμα των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα, προβαίνοντας σε επικίνδυνους ελιγμούς και παραβιάζοντας κατ’ επανάληψη ερυθρό φως σηματοδότη.

Τα εμπλεκόμενα οχήματα κατασχέθηκαν και οι συλληφθέντες με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και θα διενεργηθούν και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.



Μητσοτάκης για αμβλώσεις: «Ενα μεγάλο βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών»

 


«Πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.

Και επισημαίνει: «Είναι ένα σημαντικό βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών»

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: 





Το σπάνιο φαινόμενο της ευθυγράμμισης πέντε πλανητών - Δείτε ζωντανή εικόνα


 

Στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν ευθυγραμμιστεί πέντε πλανήτες και συγκεκριμένα οι Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος. 

Η σπάνια σύνοδός τους δεν θα γίνει ξανά ορατή πριν το 2040. 

Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και με γυμνό μάτι έως τη Δευτέρα 27 Ιουνίου αλλά πριν την αυγή.

Η Σελήνη θα παρεισφρήσει στην Συνάντηση των Πέντε ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη. Είναι, μεταξύ άλλων, μία σπάνια ευκαιρία να δει κανείς τον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας, ο οποίος συνήθως «εξαφανίζεται» λόγω του έντονου ηλιακού φωτός.

Η καλύτερη ώρα για να το παρατηρήσετε εκτιμάται ότι είναι 45 με 90 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, σε κατεύθυνση ανατολική, ιδανικά με σημείο παρατήρησης κάποιο ψηλό σημείο, όπως έναν λόφο ή μια ταράτσα.





Ακροαριστεροί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στην Αθήνα

 



Είναι ξεκάθαρο και δεν το κρύβουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ακροαριστερά και οι αντιεξουσιαστές είναι σώμα τους, σύντροφοι τους.

Εχθές, ομάδα 50 συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ πέριξ των Εξαρχείων, προκάλεσαν ένταση καίγοντας κάδους στην οδό Τοσίτσα και στα γύρω στενά.



Η ομάδα των ακροαριστερών κακοποιών επιτέθηκε και στη διμοιρία έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στη διμοιρία έξω από το υπ. Πολιτισμού.

Έκαψαν αυτοκίνητο αθώου πολίτη στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη και προκάλεσαν ζημιές σε άλλα.

Οι ακροαριστεροί είχαν ξεκάθαρο στόχο με την ρίψη μολότοφ την δολοφονία αστυνομικού.

Νωρίτερα, ομάδα ακροαριστερών συντρόφων κακοποιών, είχε επιτεθεί σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ που διέρχονταν με μηχανάκια από τα Εξάρχεια. 

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ προσήχθησαν δύο άτομα.



Σκότωσαν χιμπατζή που διέφυγε απο το Ζωολογικό Πάρκο γιατί δεν ήξεραν να τον χειριστούν

 


Πολλές αντιδράσεις για την εύκολη λύση της δολοφονίας που κατέφυγε το πάρκο!!

Σε μία πράξη που δείχνει ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση και κατάρτιση υπαλλήλων στο Ζωολογικό Πάρκο, δείχνει η δολοφονία του χιμπατζή.

Οι υπάλληλοι του πάρκου κατέφυγαν στην εύκολη λύση, σκοτώστε γιατί απλά δεν ήξεραν ούτε πώς να τον κοιμίσουν, ούτε πώς να τον πλησιάσουν.

Στη θανάτωση ενός alpha male χιμπατζή προχώρησε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουνίου, μετά τη διαφυγή του ζώου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας του χώρου.

Ο χιμπατζής, μετά από επεισόδιο μεταξύ χιμπατζήδων, το έσκασε και βρισκόταν τρομαγμένος σε σύγχυση. Το πάρκο ενεργοποίησε το πρωτόκολλο ασφαλείας, ενημέρωσε την αστυνομία και απομονώθηκαν οι επισκέπτες.

Ο χιμπατζής, με συντονισμένες κινήσεις, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας και αντί να δεσμευτεί , μετά από 20 λεπτά θανατώθηκε.

Μέχρι στιγμής και με τον νέο νόμο δεν έχει γίνει σύλληψη για την θανάτωση του ζώου.

Η ανακοίνωση του Ζωολογικού Πάρκου :

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Αντίστοιχο περιστατικό αντιμετώπισε το πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν αφότου πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους».

Οι αντιδράσεις είναι πολλές και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν να κλείσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ως ακατάλληλο.



Το σκίτσο του Αρκά για την απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ

 



Με ένα απλό σκίτσο, εύστοχο και περιεκτικό σχολίασε τη μεσαιωνική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για απαγόρευση των αμβλώσεων, ο Αρκάς.

Το σκίτσο είναι χωρίς λόγια γιατί τα λέει όλα.

Στο σκίτσο υπάρχει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε μαύρο φόντο. Η στέγη έχει αντικατασταθεί από μια αιματοβαμμένη κρεμάστρα.