Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Και τι έγινε που μπήκε φυλακή, αποφυλακίστηκε πριν 40 ημέρες, πήρε ένα πολεμικό τυφέκιο και ξεκίνησε τις ληστείες

 


Με μία ρέπλικα πολεμικού τυφεκίου με κομμένη κάνη και κοντάκι, κακοποιός εισέβαλε μέσα σε φαρμακεία απειλώντας τους υπαλλήλους και άδειαζε τα ταμεία.

Ο λόγος για έναν 41χρονο από το Πέραμα ο οποίος ήταν φυλακή για ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά, αποφυλακίστηκε πριν από 40 ημέρες και χθες Τρίτη (5/12) κατέληξε και πάλι με χειροπέδες όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ Αθηνών τον έπιασαν μετά από ένοπλη ληστεία σε ένα φαρμακείο στην οδό Βουρδούμπα στο κέντρο της Αθήνας.

Με λίγα λόγια, η φυλακή δεν σωφρονίζει απλά καθυστερεί το έργο των κακοποιών κάποιους μήνες η χρόνια.

Ο 41χρονος, την ημέρα που συνελήφθη, είχε πραγματοποιήσει δύο χτυπήματα. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά στο στόχαστρο του μπήκε ένα φαρμακείο επί της οδού Κανάρη. Ο δράσης εισέβαλε στο κατάστημα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του και υπό την απειλή όπλου ζήτησε από τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο τα χρήματα του ταμείου.

Οι δύο άνδρες αντιστάθηκαν αρπάζοντας την κάννη του όπλου που κρατούσε ο 41χρονος και ξεκίνησαν να παλεύουν εντός του καταστήματος. Διερχόμενοι είδαν τα το περιστατικό και κάλεσαν την Αστυνομία. Τότε ο δράστης, προκειμένου να διαφύγει, χτύπησε με την λαβή του όπλου το υπάλληλο στο κεφάλι και έφυγε τρέχοντας.

Παρά το γεγονός ότι η «δουλειά» δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε, δεν τον έβαλε κάτω. Μετά από λίγο έβαλε στόχο το φαρμακείο επί της οδού Βουρδούμπα. Με την ίδια μέθοδο απείλησε τον υπάλληλο με το όπλο και κατάφερε να αποσπάσει 430 ευρώ.

Το θύμα κάλεσε την Αστυνομία και έδωσε τα ίδια χαρακτηριστικά με τον υπάλληλο της πρώτης ληστείας. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν ομάδες της ΔΙΑΣ Αθηνών και κατάφεραν όπως πάντα αποτελεσματικά να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον δράστη επί της οδού Λιοσίων και Γούσιου παρά την προσπάθεια του να διαφύγει.

Οι παθόντες αμφότεροι αναγνώρισαν τον ύποπτο ως τον δράστη των ληστειών, ενώ ανευρέθηκαν και τα χρήματα που απέσπασε από το δεύτερο φαρμακείο. Σε συνέχεια των αναζητήσεων από την ΔΙΑΣ εντοπίστηκε και το όπλο που είχε απορρίψει σε κοντινό σημείο. Ο 41χρονος οδηγήθηκε στο Τμήμα Πατησίων όπου παραδέχθηκε την πράξη του και συνελήφθη για απόπειρα ληστείας, ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων.



Κωνσταντοπούλου: Ο Τσίπρας είναι ό,τι χειρότερο συνέβη στην Αριστερά και στην κοινωνία

 

Μέσα σε όλα αυτά που είπε η πρόεδρος της ΠΛΕΥΣΗΣ, αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι «είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων από τότε που έχασαν το χρήμα. Το είχα προβλέψει από το 2015. Έφυγα αφήνοντας καρέκλες. Τώρα έχουμε μια μάχη της καρέκλας, της χρηματοδότησης. Εκτιμώ ότι ο λόγος που γίνεται σταδιακά αυτό είναι γιατί κάποιοι ελπίζουν να έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και η ομάδα Τσίπρα που θέλησε να ελέγξει την χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Για τον Αλέξη Τσίπρα η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «είναι το χειρότερο που συνέβη στην Αριστερά και την κοινωνία. Αυτό που κάνει και τώρα, που τρίβει τα χέρια του με αυτή την διάλυση που προκάλεσε και σιγοντάρει ελπίζοντας ότι θα τον φωνάξουν ως Μεσσία στη συνέχεια και αυτό δείχνει μία ποιότητα. Ποιότητα η οποία είναι πέρα και έξω από αυτό που εγώ πιστεύω. Που είναι ότι οφείλεις να στρατεύεσαι για την κοινωνία, να πληρώνεις κόστος και όχι να βγάζεις όφελος. Και ότι, οπωσδήποτε, προτεραιότητα πρέπει να είναι οι πολίτες».




Οι τρομοκράτες της Χαμάς βίαζαν και άντρες εκτός απο γυναίκες

 



Στην καταγγελία ότι το ολέθριο πρωινό της 7ης Οκτωβρίου οι τρομοκράτες της Χαμάς βίασαν και άνδρες εκτός από γυναίκες προχώρησε η εκπρόσωπος ισραηλινής οργάνωσης για τα θύματα σεξουαλικής βίας. 

Η καταγγελία έγινε στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας και συλλογής στοιχείων που γίνεται στο Ισραήλ για τη διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, από τα ΚΤΗΝΗ της Χαμάς

Όπως καταγγέλλεται, έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι τρομοκράτες στα θύματά τους, άνδρες και γυναίκες. Τα στοιχεία συλλέγονται και εντάσσονται στη μεγάλη έρευνα που κάνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συνεργασία με κρατικούς φορείς για τη στοιχειοθέτηση εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τη Χαμάς και εν προκειμένω, σεξουαλικών εγκλημάτων.

Η Γιαέλ Σερέρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, υποστήριξε σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC4 ότι έχουν εντοπιστεί στοιχεία για άσκηση σεξουαλικής βίας και βιασμούς σε βάρος ανδρών και γυναικών.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν ένα προμελετημένο σχέδιο να χρησιμοποιήσουν τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου, τονίζουν οι Ισραηλινοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Στο Ισραήλ, επικρατεί ένα αίσθημα οργής για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση να γίνουν αποδεκτές οι καταγγελίες για σεξουαλικές θηριωδίες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το εύρος της σεξουαλικής βίας που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.500 μαρτυρίες από μάρτυρες και ιατρούς.

Η αστυνομία του Ισραήλ διερευνά πολύ σοβαρές καταγγελίες και στοιχεία από βίντεο που παρουσιάζουν σοβαρές ενδείξεις για ομαδικούς βιασμούς έως και σεξουαλικούς ακρωτηριασμούς ανθρώπων που δολοφονήθηκαν.

Η καθηγήτρια Νομικής Ρουθ Χάλπεριν-Καντάρι είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4: "Είδα μια σειρά από μαρτυρίες από πρώτο χέρι, αυτόπτες μάρτυρες, για παράδειγμα έναν επιζώντα που κρύφτηκε στους θάμνους και είδε μια γυναίκα δίπλα του να βιάζεται από αρκετούς άνδρες" ενώ η μαρτυρία ενός μέλους πληρώματος ασθενοφόρου σύμφωνα με την οποία "μία γυναίκα που περιέθαλψε είχε βιαστεί από τέσσερις άνδρες" αξιολογείται ως πολύ σοβαρή.

"Είδα πλάνα και φωτογραφίες από πολλές τοποθεσίες με πτώματα των οποίων η κατάσταση εμφάνιζε το ίδιο μοτίβο ακρωτηριασμού και δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι είχε γίνει βιασμός σε αυτές τις γυναίκες πριν εκτελεστούν", σημείωσε η Ισραηλινή καθηγήτρια.

"Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι μια τέτοια συγκέντρωση περιπτώσεων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - λιγότερο από μια μέρα - σε πολλές τοποθεσίες, δεν θα μπορούσε να ήταν εκτός εάν δεν υπήρχε σχέδιο, προσχεδιασμός, για τη χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου".

Η καθηγήτρια Χαλπερίν-Καντάρι και άλλοι Ισραηλινοί καλούν τα όργανα του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν αυτά τα "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

"Δυστυχώς, μέχρι πριν από μια εβδομάδα, κανένας από αυτούς δεν είπε ρητά τη λέξη "σεξουαλική βία". Τους πήρε περισσότερες από επτά εβδομάδες", σημειώνει και προσθέτει ότι ο ο επισκέφθηκε τον ΟΗΕ στη Γενεύη μόλις πριν από μια εβδομάδα για να επιστήσει την προσοχή στη βία.

Η Γιαέλ Σερέρ, από την πλευρά της, εκπροσωπώντας την οργάνωση "Survivors of Sexual Violence" δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι και άνδρες ήταν θύματα σεξουαλικής βίας στις 7 Οκτωβρίου.

Εξήγησε ότι συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία από ορισμένους επιζώντες των επιθέσεων, καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες και τους πρώτους ανταποκριτές, που αναφέρουν λεπτομερώς τη βία.




Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».



Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε. Καταρχάς να ευχηθώ, κ. Τσακαλώτε, κα Αχτσιόγλου, καλή αρχή στη «Νέα Αριστερά», στην 9η Κοινοβουλευτική Ομάδα αυτής της Βουλής, και προφανώς, κ. Πρόεδρε, το γεγονός ότι αυξανόμαστε και πληθαίνουμε αυξάνει και τις υποχρεώσεις που έχουμε συζητήσει πολλές φορές, να τηρούμε τους χρόνους, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι απόψεις ακούγονται, με την επάρκεια που ο κοινοβουλευτικός διάλογος απαιτεί.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, από αυτό εδώ το βήμα τον περασμένο Ιούλιο, στις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, περιέγραφα τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό της χώρας ως την κεντρική στρατηγική επιδίωξη της νέας μας θητείας.

Ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν διαχρονικές παθογένειες και που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σε όλα τα πεδία, από την οικονομία, τη λειτουργία του κράτους και την άμυνα, μέχρι την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια του πολίτη.

Πρόκειται ακριβώς για την εφαρμογή του σχεδίου που αποτέλεσε, θυμίζω, την κεντρική προεκλογική δέσμευση της παράταξής μας: να οικοδομήσουμε δηλαδή όλοι μαζί μία πατρίδα παραγωγική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή. Μία πατρίδα δίκαιη και ισχυρή, μία πατρίδα που δεν θα είναι ουραγός, αλλά θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη.

Και για να συμβεί αυτό ένας είναι ο δρόμος: η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είμαι σε αυτή την αίθουσα 20 χρόνια, έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές για την πληγή της φοροδιαφυγής, μια αντικοινωνική συμπεριφορά που όλοι συμφωνούμε ότι στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και όλοι συμφωνούμε, επίσης, ότι επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.

Αν λοιπόν μέχρι σήμερα, την πρώτη τετραετία, η κυβέρνησή μας και το οικονομικό επιτελείο εστίαζε στην ανακούφιση των πολιτών από τις υπέρογκες υποχρεώσεις που μας κληροδοτήθηκαν από μία διαφορετική οικονομική πολιτική, τώρα στη δεύτερη τετραετία έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα.

Εξάλλου, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές στην εργασία, στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, Και μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για υποδομές, για γέφυρες, για δρόμους, για σύγχρονα νοσοκομεία, για σχολεία, για πανεπιστήμια.

Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις, να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και να πυκνώσουμε το δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων απέναντι στις έκτακτες δυσκολίες.

Αυτό, ξέρετε, είναι ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα και σε αυτό το βαθιά πολιτικό στοίχημα απαντά το νομοσχέδιο του οποίου η συζήτηση ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια, αντιλαμβάνομαι με μεγάλο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν ήδη εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο πιστεύω ότι διακρίνεται και για τόλμη αλλά και για σύνεση. Έντεκα βασικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν έναν σκοπό: να κλείσουν τα «παραθυράκια» φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Αναφέρομαι σε αυτές τις 11 ρυθμίσεις επειδή -για λόγους που νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι- η συζήτηση έχει μονοπωληθεί από το ζήτημα του τεκμηρίου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αξίζει όμως να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο σε αυτή τη συζήτηση εστιάζοντας στις υπόλοιπες 10 παρεμβάσεις. Νομίζω ότι από μόνες τους έχουν μία ξεχωριστή σημασία διότι αποκαθιστούν τη διαφάνεια των συναλλαγών, με τη βοήθεια πρωτίστως της τεχνολογίας, καταπολεμούν το λαθρεμπόριο, εμποδίζουν την διακίνηση μετρητών, συχνά άγνωστης προέλευσης, και διευρύνουν βέβαια με δίκαιο τρόπο τη βάση όσων συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη, αφού επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έξοδα και έσοδα να μπορούν να καταγράφονται με έναν τρόπο αντικειμενικό. Συγκροτεί επίσης ένα πλαίσιο το οποίο παρεμβαίνει και σε νέα δεδομένα της εποχής, όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Κυρίως όμως, συνιστά μία σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έτσι, από τους πρώτους μήνες του 2024, όπως έχουμε δεσμευτεί, όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν πια υποχρεωτικά, προσέξτε, σε ολόκληρη τη λιανική.

Αυτό σημαίνει ότι τελειώνουν πια οι επιχειρήσεις δυο ταχυτήτων, τελειώνουν όμως ή περιορίζονται, θα έλεγα, γιατί θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός, δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω για πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά μόνο για περιορισμό της, έτσι περιορίζονται και οι πελάτες δύο δυνατοτήτων. Δυσκολεύει το ψευδεπίγραφο δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη» το οποίο τελικά επιβαρύνει όλους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην πατρίδα μας δεν αποδίδεται ΦΠΑ που ξεπερνάει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα βαρύ κόστος το οποίο επωμίζεται ολόκληρη η κοινωνία. Θα έρθω στη συνέχεια πάλι στο ζήτημα του κενού ΦΠΑ και της βελτίωσης που έχουμε πετύχει, γιατί νομίζω ότι εκεί αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ήδη επιτυχημένη φορολογική μας πολιτική.

Παράλληλα οι εισπράξεις και οι δαπάνες των επιχειρήσεων θα αναρτώνται στην πλατφόρμα myDATA, μία πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Και με αυτή την διαδικασία εκείνοι που θα επιμένουν να «φουσκώνουν» τις υποχρεώσεις τους θα διαπιστώνουν ότι αυτές δεν θα εκπίπτουν πια με την ίδια ευκολία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Και βέβαια, ανάλογο καμπανάκι θα χτυπά και στις αρχές όταν θα εντοπίζεται αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.

Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια. Όσοι εφαρμόζουν, για παράδειγμα, έγκαιρα την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έχουν ταχύτερη επιστροφή φόρου και παραγραφή των ανοικτών τους υποθέσεων σε τρία χρόνια.

Ενώ θέλουμε να διευκολύνουμε και τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν το λογισμικό το οποίο απαιτείται, υπεραποσβέσεις έως και 200% για εξοπλισμό, αυτό προσφέρεται κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες και αυτές πρέπει να βοηθηθούν προκειμένου να κάνουν αυτό το αναγκαίο βήμα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού.

Μιλάμε, συνεπώς, για μία συνεκτική πρωτοβουλία η οποία απλουστεύει και επιταχύνει τις συναλλαγές, με όπλο πάντα τη διαφάνεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται κάπως τεχνικά, θα το ξαναπώ, είναι μέτρα τα οποία εξυγιαίνουν ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς και ήθελα να ακούσω με πολύ μεγάλη προσοχή πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση -τώρα που παρήλθε και η συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας- στα πιο πολλά άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία ακριβώς αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις οι οποίες, θέλω να τονίσω, ήδη απέδειξαν τις δυνατότητές τους, καθώς το κενό ΦΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Διότι καταφέραμε με οργανωμένες και καλά σχεδιασμένες πολιτικές να προωθήσουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η τεχνολογία, λοιπόν, εδώ είναι ένας πραγματικός σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπα και στην αρχή ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου λειτουργούν σε πολλές κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα ενισχύουμε και τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, σε επίπεδο ελέγχων αλλά και συνεπειών. Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, τουλάχιστον εμείς οι παλαιότεροι, πόσες φορές έχουμε συζητήσει για την ανάγκη να περιορίσουμε το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, με πρώτο μέτρο την αυτόματη διακοπή της συνεργασίας κάθε εταιρείας που παρανομεί από τον κύκλο διακίνησης και εμπορίας του κλάδου.

Στο εξής, όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντοπίζεται θα παύει τη δραστηριότητά του για δύο χρόνια. Οι εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προϊόντα που θα έχουν μετονομαστεί, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου θα υποχρεούνται να ελέγχουν αν οι συνεργάτες τους έχουν σύστημα εισροών και εκροών.

Όμως, ξέρουμε καλά ότι η φοροδιαφυγή έχει αποδεχθεί μέχρι στιγμής Λερναία Ύδρα. Ένα από τα πολλά κεφάλια της παραμένει και η χρήση μετρητών από άγνωστες πηγές.

Γι’ αυτό και με την ψήφιση του νομοσχεδίου απαγορεύεται πια οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με ρευστό, «χέρι-χέρι», όπως λέγεται.

Εξετάσαμε μαζί με το οικονομικό επιτελείο τα σχετικά στοιχεία. Δυστυχώς αυτή η πρακτική ακολουθείται σήμερα, πλήρως ή μερικώς, σε μία από τις τέσσερις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται στην χώρα. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, ενδεχομένως δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούνται σε τσάντες, βαλίτσες, χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους.

Από εδώ και στο εξής το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα, ας ξέρουν ένα: θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά. Και με τους παραβάτες να τιμωρούνται επιπλέον με πρόστιμο ίσο με το 10% του ποσού το οποίο θα έχει καταβληθεί, φυσικά για μια συναλλαγή η οποία δεν θα ισχύσει ποτέ.

Διπλάσιο της αξίας θα είναι επίσης και το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Αλλά δεν αρκεί μόνο να κάνουμε τη χρήση μετρητών πιο δύσκολη για τους πολίτες -φαντάζομαι ότι συμφωνούμε στον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Το ίδιο το κράτος πρέπει και αυτό να αλλάξει τη μέθοδο των πληρωμών του.

Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, οι περισσότερες κοινωνικές και προνοιακές παροχές θα καταβάλλονται μόνο μέσω καρτών. Είναι ένα ακόμα μέτρο το οποίο, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και την επέκτασή τους σε όλη την αλυσίδα της λιανικής, θα περιορίσει τη διοχέτευση ρευστού προς και από την παραοικονομία.

Τέλος, υπάρχουν και πρόσφατα, καινούργια φαινόμενα στην οικονομική δραστηριότητα τα οποία το κράτος οφείλει να ρυθμίσει. Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι δραστηριότητες ανταγωνίζονται συναφείς τομείς, όπως ο τουρισμός, όταν επηρεάζουν κοινωνικές ισορροπίες και την καθημερινότητα σε ολόκληρες γειτονιές. Αναφέρομαι βέβαια στη συνεχή επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε αυτό το κεφάλαιο πρόθεσή μας και του οικονομικού επιτελείου είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση -απαραίτητη- χιλιάδων μικροϊδιοκτητών οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν για κάποιο διάστημα το εξοχικό τους, ένα διαμέρισμα, συμπληρώνοντας νόμιμα το εισόδημά τους. Αυτή είναι μία οικονομική δραστηριότητα η οποία δεν θα εξαφανιστεί και στηρίζει πολύ ιδιοκτήτες ακινήτων. Από την άλλη, όμως, είναι χρέος της πολιτείας να καθορίσει κανόνες, ώστε αυτή η εξέλιξη των καιρών να μην μετατραπεί σε μία ξέφρενη κερδοσκοπία. Και, κυρίως, να μην μετατραπεί σε καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με αυτά λοιπόν τα κριτήρια, το νομοσχέδιο καλεί να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί τους ιδιοκτήτες εκείνους που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση. Εδώ δεν συζητάμε πια να νοικιάζεις το σπίτι σου ή το εξοχικό σου. Εδώ μια συμπληρωματική οικονομική δραστηριότητα μετατρέπεται σε πρωτεύουσα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεν τους απαγορεύεται αυτή η δραστηριότητα, όμως ορίζονται προϋποθέσεις: όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, πληρώνοντας δηλαδή εισφορές, ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, όπως ήδη κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, εφόσον όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας -και έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα- διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, τότε ευλόγως αυτή η πολυκατοικία θα πρέπει να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, για το οποίο προφανώς χρειάζεται ανάλογη άδεια και προφανώς θα ελέγχεται, όπως όλες οι συναφείς επιχειρήσεις.

Επειδή ακούσαμε αρκετές ενστάσεις περί δήθεν «κυνηγητού της μικροϊδιοκτησίας», πιστεύω ότι δεν έχουν θέση σε αυτή τη συζήτηση. Όπως είπα, η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο ιδιοκτήτες αλλά και εταιρείες που εκμεταλλεύονται έναν μεγάλο αριθμό κατοικιών. Εκείνους που στην ουσία είναι επιχειρηματίες αλλά εμφανίζονται ως απλοί πολίτες, οι οποίοι τάχα θέλουν να νοικιάζουν τα σπίτια τους.

Για να το πω διαφορετικά, πρόκειται πιστεύω για μία ισορροπημένη τομή, που οριοθετεί έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου μεταξύ άλλων παραμονεύει και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, φτάνω έτσι στο κεφάλαιο που αφορά την πιο δίκαιη μέθοδο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και εδώ χαίρομαι γιατί πράγματι, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναπτύχθηκε θεωρώ ένας γόνιμος και χρήσιμος δημόσιος διάλογος γύρω από το ζήτημα αυτό.

Έγιναν και σχετικές μετρήσεις της κοινής γνώμης, τις επικαλέστηκε και ο Υπουργός. Θετικό είναι πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, όπως εξίσου θετικό πιστεύω είναι ότι κατατέθηκαν και πάρα πολλά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, σχεδόν 3.000, πολλά από αυτά ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Ας ξεκινήσουμε όμως αυτή τη συζήτηση με μία αδιαμφισβήτητη παραδοχή: σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης, τρεις στους δέκα επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία και επτά στους δέκα εμφανίζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό.

Σας ρωτώ, λοιπόν: είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Θα το πω καθαρά, είναι κάτι το οποίο όλοι μας μεταξύ μας το γνωρίζουμε, όλοι το συζητάμε, όλοι μπορεί να το ομολογήσουμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Βέβαια αυτή η στρέβλωση δεν επιβαρύνει μόνο εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους. Επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες, αν αναλογιστείτε ότι μόλις το 4%, τέσσερις στους εκατό ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας.

Γι’ αυτό και ο πυρήνας των νέων ρυθμίσεων γίνεται τώρα απολύτως σαφής: ένας ελεύθερος επαγγελματίας να μην μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό. Αυτό είναι το ποσό το οποίο κρίνουμε ότι ουσιαστικά αντανακλά την ελάχιστη, προσέξτε, την ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας.

Και, όπως ειπώθηκε αναλυτικά και από τον Υπουργό, αν συντρέχουν λόγοι για να παραμένει στο επάγγελμα ενώ μπορεί να παρουσιάζει ζημιές, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιό του. Το τεκμήριο αυτό είναι, όπως έχει εξηγηθεί αναλυτικά, μαχητό.

Το ύψος βέβαια της τελικής εισφοράς θα καθορίζεται, ναι, και από τα έτη λειτουργίας, από το ύψος της μισθοδοσίας της επιχείρησης, από τον τζίρο της, με τρόπο μάλιστα πολύ πιο αναλογικό σε σχέση με την αρχική πρόταση του νομοσχεδίου. Πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο σωστά ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν στη δημόσια διαβούλευση.

Όσον αφορά στις προσαυξήσεις που προκύπτουν, και αυτές τελικά -μην έχετε καμία αμφιβολία- θα αφορούν λιγοστές επιχειρήσεις. Εταιρείες δηλαδή οι οποίες αν και έχουν υψηλούς τζίρους, 200% ή 300% πάνω από τον μέσο όρο ομοειδών επιχειρήσεων, επιμένουν να δηλώνουν μηδενικό ή ελάχιστο καθαρό εισόδημα.

Και βέβαια να πω και κάτι: εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση, έχουμε τέτοιες επιχειρήσεις, με ένα εκατομμύριο τζίρο, θέλουν να εμφανίζονται ως προσωπικές, ενώ ως μεγαλύτερες, αν αποκτήσουν μια άλλη νομική μορφή, θα μπορούν να έχουν ακόμα χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Σε αυτό το επιχείρημα θα πρέπει να απαντήσουν όσοι μας ασκούν κριτική για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Επόμενο στοιχείο της παρέμβασης, θα το ξαναπώ, το είπε και ο Υπουργός, είναι ότι αυτή δεν είναι μια οριζόντια παρέμβαση. Οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο και αυτό κρίθηκε, επειδή παρακολούθησα την προηγούμενη συζήτηση, συνταγματικό.

Σωστά επιλέγουμε να μην κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση, διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο μια ουσιαστικά εταιρεία με κύκλο εργασιών άνω του ενός εκατομμυρίου με έναν ελαιοχρωματιστή που μπορεί να βγάζει 20.000 το χρόνο. Ούτε να συγκρίνουμε έναν μεγαλογιατρό του Κολωνακίου με τον ιδιοκτήτη ενός καφενείου στην Ανάφη. Γι’ αυτό και απαλλάσσονται από το όριο βάσης αγρότες, αμειβόμενοι με δελτίο παροχής, επαγγελματίες με σοβαρή αναπηρία.

Παράλληλα, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται στο μισό για απασχολούμενους σε μικρά χωριά και σε νησιά. Και βέβαια κλιμακώνεται για όσους ξεκινούν ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.

Ακούσαμε πολλή κριτική και γι’ αυτό -και λογικό είναι. Ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος μηχανικός χρειάζεται όντως κάποια χρόνια για να επενδύσει στη δουλειά του, για να χτίσει το γραφείο του, δεν προσδοκά κανείς άμεσα σημαντικά έσοδα όταν ξεκινά μία δουλειά.

Όμως, ακριβώς το νομοσχέδιο έρχεται και καλύπτει αυτή την ανάγκη, γιατί ουσιαστικά θα αρχίσουν να καταβάλλουν φόρο μόνο όταν η δουλειά τους θα έχει θεμελιωθεί και θα παράγει κέρδη. Αυτό προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Μειωμένη θα είναι και η βάση φορολόγησης στους γονείς πολύτεκνων ή και μονογονεϊκών οικογενειών, σε όσους έχουν εξαρτημένα τέκνα με αναπηρία. Ενώ βέβαια και το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα υπολογίζεται όταν προκύπτουν προφανείς αντιξοότητες -σε μεγάλες φυσικές καταστροφές για παράδειγμα, σε περιπτώσεις νοσηλείας, εγκυμοσύνης, στράτευσης- ακόμα και αν υπάρχουν ειδικές χρονικές συνθήκες λειτουργίας, όπως στα σχολικά κυλικεία, ενσωματώθηκε και αυτή η αλλαγή μετά τη διαβούλευση.

Ανάλογες προβλέψεις, τέλος, υπάρχουν για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν και παράλληλα έσοδα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτικές εργασίες.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι αυτή η ρύθμιση είναι κάθε άλλο παρά οριζόντια. Όχι μόνο εξαιρεί ομάδες φορολογούμενων, αλλά αντιμετωπίζει με ευαισθησία, αντιμετωπίζει με αναλογικότητα κάθε περίπτωση που μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, είναι μία πρόταση επεξεργασμένη, λεπτομερής, προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα. Στην αληθινή όμως, όχι στην παραπλανητική, επίπλαστη πραγματικότητα που προβάλλει σήμερα όποιος αντιτίθεται σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Αυτό το κόστος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος, η κυβέρνηση αυτή το αναλαμβάνει, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Μας ασκήθηκε κριτική ότι αιφνιδιάσαμε και ότι δεν μιλήσαμε για τα θέματα αυτά στην προεκλογική περίοδο. Είναι λάθος. Όποιος είχε παρακολουθήσει όλες τις προεκλογικές μου ομιλίες και προεκλογικές συνεντεύξεις θα με είχε ακούσει να μιλάω συστηματικά για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και για τη συσχέτιση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε μετεκλογικά.

Να δούμε και για ποια επιβάρυνση μιλάμε τελικά. Με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι το 17% των επαγγελματιών θα καταβάλλει φόρο έως 1.000 ευρώ τον χρόνο, το 54% έως 3.000. Και όσον αφορά την μεγάλη εικόνα, τη συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα συνολικά έξοδα της χώρας: πού βρίσκεται αυτή σήμερα; Στο 0,8% του ΑΕΠ. Ποιος είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος; 2,1% του ΑΕΠ. Πού πηγαίνουμε; Στο 1,1% του ΑΕΠ. Κάνουμε ένα βήμα σύγκλισης. Στο μέλλον θα υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που θα πρέπει να γίνει.

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: με την ρύθμιση αυτή εξοικονομούνται πόροι, περί τα 100 εκατομμύρια. Από πού; Από κοινωνικά επιδόματα ευπαθών.

Είναι χρήματα τα οποία τώρα, θα βρουν τον αληθινό προορισμό τους. Σήμερα τα εισέπρατταν κατά πάσα πιθανότητα, θα έλεγα μάλλον με απόλυτη βεβαιότητα, αυτοί που δεν τα δικαιούνται: 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταυτόχρονα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ενώ δηλώνουν, δηλαδή, ότι είναι ενεργοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, την ίδια ώρα εμφανίζονται περίπου ως άποροι. Ελάτε να μου πείτε εσείς ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί.

Όλα, συνεπώς, αποδεικνύουν την ανάγκη αυτής της σημερινής μεταρρύθμισης. Πολύ περισσότερο καθώς, πέρα από τις εξαιρέσεις και την αναλογικότητά της, προβλέπεται και κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και το φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο, που δεν είναι άλλο από την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ένα πρώτο αντιστάθμισμα και βέβαια υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης, με προοπτική και το άλλο 50% να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.

Δύο ακόμα χρήσιμα στοιχεία. Το ένα άκουσα να το αναφέρει και ο Υπουργός στην απάντησή του στη συζήτηση επί της αίτησης αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση.

Δεν πρωτοτυπούμε. Θα το ξαναπώ: αντίστοιχα συστήματα προσδιορισμού του εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχουν σε χώρες με πιο προχωρημένη φορολογική διοίκηση από τη δική μας, όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή το Βέλγιο.

Και το δεύτερο, το οποίο το θεωρώ ακόμα πιο σημαντικό: τα πρόσθετα έσοδα τα οποία θα προκύψουν για το Δημόσιο εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ. Θα κατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία. Ένα συνολικό συλλογικό πλεόνασμα το οποίο επιστρέφει σε συλλογικές ανάγκες.

Αυτή ήταν πάντα η στόχευση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Νομίζω τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ορατά.

Είχα δεσμευθεί προεκλογικά ότι μέχρι το τέλος του 2023 η ελληνική οικονομία θα έχει κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων στην επενδυτική βαθμίδα από τους επενδυτικούς οίκους και με την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch τήρησα στο ακέραιο αυτή την υπόσχεση.

Η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά στο 9,6%, με τους ανέργους μας να περιορίζονται στους 454.000, 45.000 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί μόνο μέσα στον Οκτώβριο. Στους δύο αυτούς δείκτες αποτυπώνεται και ο συνδυασμός της ανάπτυξης, με το μέρισμα αυτής της ανάπτυξης να έχει δικαιούχους σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δίπλα ασφαλώς σε όσα έρχονται και τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πολύ πιο αναλυτικά στη συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία θα ξεκινήσει σε δέκα ημέρες από τώρα.

Πρώτες αυξήσεις, μετά από παραπάνω από μία δεκαετία, σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους. Νέες αυξήσεις για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Νέα αύξηση του βασικού μισθού τον Απρίλιο.

Θυμίζω επίσης τις νέες, ψηφισμένες φοροελαφρύνσεις, με πρώτη το μεγαλύτερο κατά 1.000 ευρώ αφορολόγητο σε 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας με παιδιά, τον σταθερά χαμηλότερο ΦΠΑ πια στις συγκοινωνίες, σε πολιτισμό, σε αγαθά που συνδέονται με την υγεία.

Αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις που ξεπερνούν το 1,6 δισ. ευρώ, χωρίς ταυτόχρονα να σταματούν και τα «αναχώματα» που η πολιτεία υψώνει στην ακρίβεια. Αναχώματα ιδίως υπέρ των πιο ευάλωτων. Ναι, πράγματι, ο παγκόσμιος πληθωρισμός φαίνεται στην Ευρώπη και την Ελλάδα να παρουσιάζει τάσεις ύφεσης. Μέχρι όμως το κύμα αυτό να εξαντληθεί, τα χαμηλά εισοδήματα θα στηρίζονται από την κυβέρνησή μας.

Αυτόν τον μήνα, πριν από τις γιορτές, 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν και πάλι έκτακτες ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Μιλώ για φτωχά νοικοκυριά με παιδιά, για δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για χαμηλοσυνταξιούχους, για άτομα με αναπηρία.

Αν αθροιστούν οι παραπάνω αριθμοί, αν αθροιστούν και οι στόχοι τους, εύκολα διαπιστώνεται ότι η οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, παρά τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, συντονίζεται με την κοινωνική μας πολιτική. Απευθύνεται τελικά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί κατά συνέπεια μία κρίσιμη ψηφίδα αυτού του συνεκτικού σχεδίου, ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία για κάθε πολίτη, υπό την προϋπόθεση όμως και πάλι ότι η φοροδιαφυγή θα περιοριστεί και ότι ταυτόχρονα η φορολογική συνείδηση όλων θα βελτιωθεί.

Τον δρόμο αυτό για εμάς δείχνουν και τα αντικειμενικά στοιχεία. Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους στην πατρίδα μας είναι μόλις το 8,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 13%. Στη χώρα μας περίπου το 15% του ΦΠΑ που πληρώνει ο καταναλωτής δεν αποδίδεται στο κράτος. Αυτοί είναι οι συσχετισμοί οι οποίοι πρέπει να αναστραφούν.

Μίλησα για το κενό ΦΠΑ, το βρήκαμε -και χρόνια πολλά, κ. Παππά- στο 23%, όταν μας παραδώσατε τη διακυβέρνηση το 2019. Έχει πέσει στο 15%. Η προοπτική μας και ο στόχος μας είναι να το πάμε στο 9%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, έως το 2027.

Όσο για το επιχείρημα, το ακούω συνέχεια, ότι τάχα αυτές οι ρυθμίσεις στρέφονται κατά των μικρών, δήθεν αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγάλους, αυτός ο ισχυρισμός απορρίπτεται από όποιον ασχοληθεί στοιχειωδώς να διαβάσει το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα.

Ποιος είπε ότι τα ηλεκτρονικά στοιχεία, το myDATA, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, η διακίνηση μετρητών για αγορά ακινήτων, αυτά αφορούν τους μικρούς; Ποιος ισχυρίζεται ότι παράλληλα θα πάψουν να υφίστανται όλα τα άλλα μέσα τα οποία διαθέτουν πια οι φορολογικές αρχές, όπως οι διαρκείς διασταυρώσεις και οι έλεγχοι;

Και η αλήθεια είναι ότι η επανάσταση των μεγάλων δεδομένων και οι νέοι αλγόριθμοι που έχουμε στη διάθεσή μας, δίνουν τη δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μπορεί να κάνει πολύ πιο στοχευμένους ελέγχους, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και να κατανέμει έτσι πολύ πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις της.

Γι΄ αυτό και θα το ξαναπώ: για να ευοδωθεί αυτή η μεγάλη εθνική προσπάθεια πρέπει πρώτα εμείς, οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα, να πάψουμε να συμφωνούμε στις διακηρύξεις αλλά να διαφωνούμε μόλις κάποιος επιχειρεί αυτές τις διακηρύξεις να τις κάνει πράξη.

Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Τα όσα συζητούμε σήμερα πράγματι προσφέρονται για μία νέα αρχή, δίνοντας αύριο με την ψήφο μας ρητές απαντήσεις. Και εσείς όλοι θα πρέπει να δώσετε ρητές απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις: πρέπει για όλες τις υπηρεσίες να κόβονται πραγματικές αποδείξεις; Τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων πρέπει ή δεν πρέπει να κατατίθενται ηλεκτρονικά; Να κλείνουν επιτέλους οριστικά όσοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων; Συμφωνείτε ή όχι να περιορίσουμε την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος; Θέλουμε καθαρούς κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενισχύοντας τους μικροϊδιοκτήτες; Συμφωνούμε ότι αυτές δεν πρέπει να μετατραπούν σε μια «ζούγκλα» όπου θα κυριαρχούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα; Είμαστε τελικά όλοι υπέρ της βάσης του κατώτατου μισθού, της αξίας της εργασίας, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συμμετέχουν στις κοινές υποχρεώσεις; Επιθυμούμε να έχουν δικαίωμα να ζητούν έλεγχο αν θεωρούν ότι το κράτος τους αδικεί; Και, τέλος, λέμε τελικά «ναι» ή «όχι» στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως αντιστάθμισμα για τις πολιτικές αυτές τις οποίες υλοποιούμε;

Θα περιμένω λοιπόν καθαρές θέσεις, μακριά από τις όποιες συνηθισμένες κολακείες και τα εύκολα συνθήματα. Όμως φοβάμαι ότι, δυστυχώς, συγκροτείται πάλι μια αντιπολίτευση του «όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Ελπίζω ειλικρινά αυτή τη φορά, κ. Πρόεδρε, να διαψευστώ. Όχι γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο θα μας ευνοούσε κομματικά, το αντίθετο. Όσο περισσότεροι πολεμάμε αυτές τις μεγάλες διαχρονικές παθογένειες, τόσο πιο εύκολα αυτές θα υποχωρήσουν.

Κλείνω γνωρίζοντας ότι αυτή η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν θα είναι ούτε σύντομη, ούτε εύκολη, όπως και ότι η φορολογική δικαιοσύνη συνιστά τελικά μία διεκδίκηση διαρκείας. Αλλά είναι κάτι το οποίο βαθιά πιστεύω: η ισονομία απέναντι στους φόρους μάς βοηθά τελικά να μειώνουμε τους φόρους για όλους.

Θα επιμείνω, όμως, ότι και οι δύο αυτοί βραχίονες στηρίζουν τη συλλογική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, παράλληλους στόχους τους οποίους υπηρετεί και αυτό το νομοσχέδιο. Ένα σημαντικό βήμα προόδου το οποίο πραγματικά αξίζει να το κάνουμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ.



Κρύβουν το ΚΤΗΝΟΣ της Αράχωβα και προσπαθούν να συγκαλύψουν το έγκλημα - Θα πάνε όλοι κατηγορούμενοι

 


Πρόκληση έχει καταντήσει η εξέλιξη της υπόθεσης του άγριου βασανισμού του Όλιβερ, του χάσκι που βρέθηκε βαρύτατα κακοποιημένο στην Αράχωβα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. 

Μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να εντείνουν τα τελευταία 24ωρα τις έρευνες για τον κακοποιητή του. Στο μικροσκόπιο έχει μπει το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει από κάμερες σε σπίτια και επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στο σημείο που χάθηκε ο Όλιβερ το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Το ανησυχητικό και προκλητικό είναι ότι ορισμένοι συνεργοί όπως φαίνεται από τις πράξεις τους στο έγκλημα προσπαθούν να συγκαλύψουν τις πράξεις του ΚΤΗΝΟΥΣ και να ρίξουν στα μαλακά τον δράστη, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από τους κατοίκους της περιοχής που τηρούν «ομερτά» και δεν βοηθούν τις αρχές.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του χαρακτηρίζει «σοκαριστικά απάνθρωπο» το έγκλημα στην Αράχωβα, ενώ καλεί την τοπική κοινωνία να βοηθήσει να συλληφθεί ο δράστηςκαι υπογραμμίζει πως η περιοχή θα πληρώσει βαρύ τίμημα. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανάρτησή του: «Το έγκλημα αυτό είναι σοκαριστικά απάνθρωπο. Η τοπική Κοινωνία της Αράχωβας οφείλει να συνδράμει τις Αρχές για να συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες αυτού. Εάν στην Κοινωνία μας υπάρξει η υπόνοια της συγκάλυψης η Αράχωβα θα πληρώσει βαρύ τίμημα ως προορισμός». 

Πρόκληση προκαλεί και η διαφορετική γνωμάτευση που κατέθεσαν στον εισαγγελέα, οι κτηνίατροι της Περιφέρειες Βοιωτίας αφού εξέτασαν τη σορό του σκύλου, στην προσπάθεια τους να απαξιώσουν την κτηνίατρο που εξέτασε το άτυχο ζώο. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, το ζώο δεν φαίνεται να κακοποιήθηκε στον πρωκτό του από αιχμηρό αντικείμενο, κάτι που αναφέρεται στην αρχική γνωμάτευση. Αυτή η διχογνωμία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ζωόφιλων που κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. «Κατά τον δήμαρχο και τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας Βοιωτίας ο Όλιβερ δεν βιάστηκε. Σκυλιά του προκάλεσαν τα τραύματα που επέφεραν τον θάνατο. Δεν τον γλιτώνετε τον εισαγγελέα...» αναφέρει σε ανάρτηση της η Μάρθα Πουλτίδου, επικεφαλής ομάδας για την κακοποίηση των ζώων, και μπαίνει και στο κάδρο εκτός απο ένα παίκτη ριάλιτι που λέγεται ότι είναι ο δράστης και ο δήμαρχος της περιοχής που συμβάλει στην συγκάληψη της δολοφονίας.



Νεκροί οι μισοί διοικητές των τρομοκρατών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

 


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν περίπου τους μισούς από τους διοικητές μονάδων της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει την υπόθεση πως η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε», είπε ο κ. Νετανιάχου, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως δρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας από χθες, ιδίως στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, τη Χαν Γιούνις.

Ο κ. Νετανιάχου καταφέρθηκε εξάλλου εναντίον διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΟΗΕ διότι κατ’ αυτόν δεν καταγγέλλουν τα σεξουαλικά εγκλήματα μελών της Χαμάς σε βάρος γυναικών. Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακωχής και συγγενείς τους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους πως άκουσε, «όπως και εκείνοι», φρικιαστικές αφηγήσεις για βιασμούς.



Συνελήφθη για την δολοφονία της 43χρονης ο αμετανόητος και προκλητικός 71χρονος

 


Ψυχρός, κυνικός, συνειδητοποιημένος, και αμετανόητος για την πράξη του ο 71χρονος δολοφόνος της 43χρονης Γεωργίας. 

Ο καθ΄ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας της 43χρονης Γεωργίας στη Σαλαμίνα, συνελήφθη χθες Τρίτη (5/12) στο Κερατσίνι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο 71χρονος, ο οποίος είναι οδηγός σε σχολικό και διατηρούσε σχέση με το θύμα τα τελευταία επτά χρόνια, ούτε έδειξε κάποιο ίχνος μεταμέλειας για την αποτρόπαια πράξη του, ούτε αρνήθηκε τίποτα από όσα έκανε στην 43χρονη.

Ο δολοφόνος ισχυρίστηκε ότι λίγες μέρες πριν το φονικό έπιασε την 43χρονη με άλλον άνδρα, κάτι που, όπως είπε, δεν μπόρεσε να αποδεχθεί και αποφάσισε να την σκοτώσει. «Την έπιασα με άλλον, τρελάθηκα και αποφάσισα να την σκοτώσω» υποστήριξε ψυχρά χωρίς ίχνος μεταμέλειας.

Στην ερώτηση γιατί δεν επέλεξε να την αφήσει αντί να κάνει φόνο, ο άνδρας απάντησε «γιατί να την αφήσω; Μετά από τόσα χρόνια που είμαστε μαζί να με κερατώσει;. Πώς μου το έκανε αυτό;», προσθέτοντας πως ένιωσε προδομένος από τις πράξεις της.

Όσον αφορά στο όπλο του εγκλήματος, μία καραμπίνα την οποία κατείχε παράνομα, ο 71χρονος υποστήριξε ότι την προμηθεύτηκε από έναν Αλβανό ο οποίος δουλεύει σε λαϊκή του νησιού.




Ξεφτιλίστηκε ο Κασσελάκης στο 34th Annual Greek Economic Summit παρουσιάζοντας την Ελλάδα ότι καταρρέει

 



Συνταγή καταστροφολογίας Αλέξη Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ο Στέφανος Κασσελάκης με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζεται και να μην τον παίρνει κανένας στα σοβαρά.

Οι συμμετέχοντες στο 34th Annual Greek Economic Summit έμειναν με το στόμα ανοιχτό ακούγοντας τον φαιδρό Στέφανο Κασσελάκη να εμφανίζει την Ελλάδα ως χώρα που έχει σχεδόν καταρρεύσει, χρησιμοποιώντας fake news, στην προσπάθεια του να εξαπατήσει τους παρευρισκόμενους.

Οι ίδιοι συμμετέχοντες είχαν ακούσει πριν από το νούμερο Κασσελάκη, τον Αμερικανό Πρέσβη Γιώργο Τσούνη να εκθειάζει την Ελλάδα, αναφέροντας ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ΕΕ.

Τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου και οι λοιποί προσκεκλημένοι άκουσαν τον απίστευτο Στέφανο Κασσελάκη, να καταστροφολογεί, να λέει ψέματα παρουσιάζοντας μια ψεύτικη εικόνα, δηλώνοντας πως κανείς δεν επενδύει στην χώρα, να εμφανίζει την οικονομία έτοιμη να καταρρεύσει και δείχνοντας ότι είναι ψεύτης, και δεν έχει καμία σοβαρότητα.

Αυτή η επιχείρηση του Στέφανου Κασσελάκη να μειώσει την Ελλάδα επειδή δεν φρόντισε να μελετήσει, και αναφέρει απλά ότι του γράφουν με συνταγή ΣΥΡΙΖΑ - Αλέξη Τσίπρα, εκτέθηκε ακόμα περισσότερο σε αυτούς που έχουν παραμείνει στο κόμμα του, και ειδικά σε όσους άναυδους τον παρακολουθούσαν να παραληρεί λέγοντας ψέματα.



Εξιχνίαση 35 κλοπών σε οικίες, οχήματα και καταστήματα – σύλληψη μέλους της μετά από διάπραξη κλοπής

 



Εξιχνίαση -35- κλοπών σε οικίες, οχήματα και καταστήματα – διακρίβωση δράσης εγκληματικής ομάδας – σύλληψη μέλους της μετά από διάπραξη κλοπής

Από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάτων – Αρτέμιδος, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021 δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διάπραξη κλοπών σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα σε οικίες και καταστήματα, χρησιμοποιώντας οχήματα τα οποία επίσης είχαν αφαιρέσει.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος -4- μελών της εγκληματικής ομάδας, από τα οποία το ένα συνελήφθη, αμέσως μετά τη διάπραξη κλοπής.

Κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση (συμμορία) από άτομα που έχουν οργανωθεί για τη διάπραξη κλοπών (τετελεσμένων και σε απόπειρα), φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023, δύο ανήλικα μέλη της εγκληματικής ομάδας αφού αφαίρεσαν όχημα από την περιοχή του Πικερμίου, αποπειράθηκαν με χρήση βαριοπούλας να εισέλθουν σε πρατήριο υγρών καυσίμων της περιοχής ενώ στη συνέχεια κατάφεραν να εισέλθουν σε άλλο κατάστημα, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και μηχάνημα με κάρτες αεροχρόνου.

 Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, με τους δράστες να προσπαθούν να διαφύγουν αναπτύσσοντας ταχύτητα με αποτέλεσμα να προσκρούσουν σε πινακίδα οδικής σήμανσης. Στη συνέχεια ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει με το όχημα, ενώ ο συνοδηγός τράπηκε σε φυγή πεζός, ωστόσο εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Σπάτων.

Όπως προέκυψε από την επακόλουθη έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργώντας από κοινού με κατά περίπτωση διαφορετική σύνθεση, από τον Μάιο του 2021 έως το Δεκέμβριο του 2023 εμπλέκονται σε συνολικά -35- κλοπές και απόπειρες κλοπής από οικίες και καταστήματα καθώς και σε αφαιρέσεις οχημάτων σε Σπάτα, Αρτέμιδα, Κορωπί, Πικέρμι, Ραφήνα, Παλλήνη και Παιανία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της εγκληματικής ομάδας καθώς και για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της δράσης τους.



Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 το «καλάθι του νοικοκυριού»

 



Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Οργανωτικές και Διαδικαστικές Διατάξεις για την Ανάπτυξης, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

  • Το συγκεκριμένο μέτρο, που ήδη έχει παραταθεί, είχε διάρκεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και κρίθηκε αναγκαία η διατήρησή του και για το επόμενο εξάμηνο.
  • Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο νόμου (στις διατάξεις που αφορούν σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης) παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2024 και η προθεσμία ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (Α' 136), περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. 


Οκτώ αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών με το νομοσχέδιο για τα δάνεια


 

Οκτώ συγκεκριμένες αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών και των καταναλωτών τίθενται σε εφαρμογή με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ». Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που βελτιώνουν τη θέση των δανειοληπτών και των καταναλωτών περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Νέες αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας, για την καλύτερη ενημέρωση των δανειοληπτών. Καθίσταται υποχρεωτική η παροχή προσωποποιημένης και αναλυτικής ενημέρωσης προς τους οφειλέτες από τους servicers, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Η ενημέρωση θα παρέχεται μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών) που θα ενημερώνεται τουλάχιστον σε μηνιαία βάση και η οποία θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Οι ποινές για όσους δεν συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
  2. Βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους. Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών που προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών. Έτσι καταργείται η ευχέρεια των servicers που υπήρχε μέχρι σήμερα να απορρίπτουν την πρόταση του εξωδικαστικού ακόμη και με το απλό «όχι» ενός υπαλλήλου. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι πιστωτές θα μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια, μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές. Έτσι, θωρακίζεται η προστασία για τους ευάλωτους και τίθενται παράλληλα, δικλείδες ασφαλείας για την διαπίστωση όσων είναι πραγματικά ευάλωτοι και όχι κακοπληρωτές. Εξάλλου για τις περιπτώσεις των μη ευάλωτων για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού τίθεται όριο μέχρι 10 % επί της οφειλής στο ύψος της προκαταβολής που μπορούν να ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να συναινέσουν σε ρύθμιση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός. Επιπρόσθετα, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση (όχι μόνο για τους ευάλωτους) βελτιώνεται ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής και της οφειλής μέσω του εξωδικαστικού. Η εν λόγω ρύθμιση, που θα θεσπιστεί με Υπουργική Απόφαση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οδηγεί σε μείωση έως και 28% της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Με τον ίδιο τρόπο (Υπουργική Απόφαση) θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων.
  3. Ενίσχυση του ανταγωνισμού, με χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς. Οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων (η λειτουργία των οποίων επιτρέπεται ήδη στη χώρα μας), εκτός από πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών, θα μπορούν στο εξής να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια όπως και συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων. Με τον τρόπο αυτό εντείνεται ο ανταγωνισμός στην παροχή πιστώσεων, διευκολύνεται η αναχρηματοδότηση δανείων και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα. Οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στη χώρα μας λειτουργούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
  4. Επέκταση των συναλλαγών που υλοποιούνται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών. Έτσι επεκτείνονται οι συναλλαγές που διεκπεραιώνονται χωρίς προμήθεια ενώ διευκολύνεται και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αφού οι συναλλαγές μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού θα καταγράφονται.
  5. Βελτίωση του πλαισίου για το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Εισάγονται νομοθετικές τροποποιήσεις με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών προκειμένου να προχωρήσει η σύσταση και λειτουργία του φορέα. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής τους αξίας, έκπτωση από την οποία θα ωφελείται στο μέλλον και ο δανειολήπτης με αντίστοιχη μείωση της τιμής επαναγοράς του ακινήτου. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να επαναγοράσει το ακίνητο πριν από την συμπλήρωση 12ετίας (που είναι το ανώτατο χρονικό όριο) καθώς καταργείται η υποχρέωση να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα το δικαίωμα επαναγοράς.
  6. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα. Προβλέπεται ότι με την υποβολή της αίτησης πτώχευσης αναζητούνται αυτομάτως τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη από δημόσιους φορείς και Τράπεζες ενώ όποια σφάλματα σε στοιχεία μπορούν να διορθωθούν κατά τη συζήτηση της αίτησης πτώχευσης ώστε να μην κηρύσσεται απαράδεκτη. Επιπρόσθετα, μπαίνει ένα σαφές τέλος στη διαδικασία της πτώχευσης με τη διαπίστωση της επέλευσης της απαλλαγής του πτωχού με πράξη του εισηγητή δικαστή.
  7. Άμεση δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων, στις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας. Η ΤτΕ δε θα είναι πλέον υποχρεωμένη να αναμένει την έκβαση τυχόν δικαστικών προσφυγών πριν προχωρήσει σε δημοσιοποίηση παραβάσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση ενημέρωση του κοινού για παραβατικές συμπεριφορές που θα επηρέαζαν και τις επιλογές του.
  8. Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για την μείωση των «κόκκινων δανείων» στις τράπεζες. Εισάγεται η τρίτη φάση του προγράμματος «Ηρακλής» που προβλέπει τη χορήγηση εγγυήσεων έως και 2 δις ευρώ σε τράπεζες ως τις 31.12.2024, προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Μέσω του προγράμματος από το 2019 το Δημόσιο έχει χορηγήσει εγγυήσεις συνολικού ύψους 18,7 δις. ευρώ γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην μείωση του αποθέματος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στις τράπεζες, από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019 σε 8,6% τον Ιούνιο του 2023. Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επικεντρωθούν στη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 



14 ερωτήσεις-απαντήσεις για την επιστολική ψήφο


 


1. Ποιους αφορά η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου;

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Πρέπει να τονιστεί ότι για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό στις προσεχείς ευρωεκλογές, δεν θα υπάρχουν δηλαδή εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

 

2. Πώς ξεκινάει η διαδικασία της επιστολικής ψήφου;

  • Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
  • Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
  • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

 

3. Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και πότε αυτός αποστέλλεται στον εκλογέα;

  • Ο φάκελος αποστέλλεται στον εκλογέα από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του.
  • Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για να βλέπει την πορεία αποστολής (tracking).
  • Ο φάκελος περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων και έντυπο - υπεύθυνη δήλωση.
  • Οι φάκελοι ψηφοφορίας θα είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και θα έχουν ειδικό γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

 

4. Πώς θα είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου;

  1. Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό. Είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
  2. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν.
  3. Στη δεύτερη σελίδα επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει με την επιλογή του αριθμού του υποψηφίου.
  4. Η σειρά αναγραφής των συνδυασμών είναι η σειρά ανακήρυξης από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

 

5. Πώς ψηφίζει ο εκλογέας;

  • Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
  • Έχει έτοιμη φωτοτυπία της ταυτότητας ή του ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης. Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές.
  • Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει. Βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον κλείνει. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση.

 

6. Τι γίνεται στη συνέχεια, αφότου ο εκλογέας ψηφίσει και στείλει τον φάκελο;

  • Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου.
  • Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα. Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητής ΣτΕ και ΕλΣυν) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι παραλαμβάνουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου και ελέγχουν την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.
  • Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την παραλαβή του φακέλου. Αφού σημειώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής επιστολικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.
  • Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.

 

7. Πού συγκεντρώνονται οι φάκελοι που αποστέλλουν οι εκλογείς;

  • Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλονται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση. Ο χώρος μπορεί να είναι σε δημόσιο κτίριο ή σε ιδιωτικό κτίριο, ο οποίος μισθώνεται για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος).
  • Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
  • Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές δικαιούνται να ορίσουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

 

8. Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

  • Η ψήφος σας είναι μυστική. Η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό του φακέλου ψηφοφορίας από τον φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια των άλλων ψηφοφόρων.
  • Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιό σας. Το δε φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς σας ή του διαβατηρίου σας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό σας.

 

9. Έχασα τον φάκελο ψηφοφορίας. Τι κάνω;

Ο φάκελος ψηφοφορίας, μαζί με το υπόλοιπο υλικό πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής εκ νέου του φακέλου, καθώς αυτός είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο, ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου σας.

 

10. Τι θα γίνει αν πάω να ψηφίσω στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσω επιστολικά;

Αν έχω κάνει αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα μου επιτρέψει να ψηφίσω. Αν δεν φτάσει έγκαιρα ο φάκελος, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

 

11. Αν μετάνιωσα και θέλω να ψηφίσω με φυσική παρουσία;

Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο αν δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα (δηλ. έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών). Τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί.

 

12. Αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;

Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

 

13. Είμαι κάτοικος εξωτερικού. Μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία σε εκλογικό τμήμα εξωτερικού;

Όχι, στις προσεχείς ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό, θα μπορούν να ψηφίσουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, όπως έγινε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Εντός της ελληνικής επικράτειας, οι εκλογείς θα μπορούν να επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο ή με φυσική παρουσία στο εκλογικό τους τμήμα.

 

14. Θα μπορώ να ψηφίσω με επιστολική ψήφο και στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Η παρούσα πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Το ζήτημα των εθνικών εκλογών θα εξετασθεί και θα συζητηθεί εκτενώς με τους εκπροσώπους των κομμάτων.




Σκρέκας: Τα πρόστιμα στις εισπρακτικές «Do Value» και «Cepal» επιβλήθηκαν για προσβλητική συμπεριφορά

 



Καθημερινά το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων δέχεται μέχρι και 20 καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά από εισπρακτικές εταιρίες, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σήμερα σε «Do Value» και «Cepal» περιλαμβάνεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, για μια μόνο περίπτωση, στην οποία οφειλέτης αντιμετώπισε προσβλητική συμπεριφορά από εκπρόσωπο εισπρακτικής εταιρείας.

«Οι εισπρακτικές θα πρέπει να σέβονται το νόμο»

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Αction24 ότι «οι εισπρακτικές θα πρέπει να σέβονται το νόμο και ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό».

Τα πρόστιμα, όπως είπε ο κ. Σκρέκας επιβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις λόγω όχλησης δανειοληπτών με ρυθμισμένες οφειλές.

«Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Ήδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.