Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Αυστηρό μήνυμα Μακρόν στην Άγκυρα: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας στο ΝΑΤΟ

 



Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 

Η στάση του Γάλλου προέδρου απηχεί την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στη Συμμαχία για το τουρκικό μπλόκο στη Σουηδία και τη Φινλανδία. 

Ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, και συζήτησε μαζί του το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής.

Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στα αιτήματα της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για χώρες με σημαντικές αμυντικές ικανότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρωατλαντικής ζώνης. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε δε τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο χωρών ως την ένταξή τους στην Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ουκρανικό όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.


skai.gr

 



Ανθελληνικό καραγκιοζιλίκι από την Αλβανική βουλή με δήθεν θέμα τσάμηδων συνεργατών του χίτλερ

 


Είναι τραγική η κατάντια ορισμένων χωρών, που αντί να μαζεύονται και να παίρνουν μαθήματα αποφυγής από γελοιότητες όπως αυτές που κάνει η Τουρκία, κάνουν τα δικά τους ανιστόρητα παιχνίδια, που η ιστορία έχει καταγράψει και έχει καταδικάσει.

Μετά τα καραγκιοζιλίκια της Τουρκίας, έχουμε και τα καραγκιοζιλίκια των Αλβανών που προσπαθούν με ψέματα να ανεβάσουν ένα θέμα που μόνο σε βάρος τους θα γυρίσει.

Απύθμενης προκλητικότητας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας εκδήλωση για την ανήκουστη χωρίς αλήθεια δήθεν «ημέρα γενοκτονίας των Τσάμηδων» έλαβε χώρα προχθές στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας, με αχαρακτήριστες ως και ανυπόστατες καταγγελίες και κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδος, που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη και κάποιος πρέπει να δώσει ένα μάθημα και σε αυτόν τον θίασο ξεφτίλας.

Η 27η Ιουνίου τιμάται στην Αλβανία κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των δήθεν θυμάτων της υποτιθέμενης «γενοκτονίας» των Τσάμηδων στην ακριτική Θεσπρωτία από τις τότε ελληνικές στρατιωτικές Αρχές (ειδικά στην περιοχή της Παραμυθίας). 

Η άθλια, ψευδή, γελοία και προκλητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την απόλυτη ανοχή του προεδρείου της αλβανικής Βουλής, που δείχνει ότι το καραγκιοζιλίκι πάει σύνεφο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το ακραίο και έντονα ανθελληνικό κόμμα PDIU, που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί Αλβανούς πολίτες τσάμικης καταγωγής, και συστηματικά προωθεί σε πολλά επιμέρους ζητήματα την ατζέντα της Τουρκίας στην Αλβανία. Αυτό δείχνει ότι τα νούμερα της Τουρκίας σε συνεννόηση με τα νούμερα της Αλβανίας κάνουν σώου που θα βγει σε βάρος τους.

Συνδιοργανωτές ήταν το ίδρυμα «Çamëria “Hasan Tahsini”» και ο αλυτρωτικός σύλλογος «Çamëria» που κατά καιρούς προκαλούν με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η γελοία και ανιστόρητη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ανοχή του προεδρείου της Βουλής αλλά και της κυβέρνησης του Εντι Ράμα που γελοιοποιήθηκε μαζί με τα νούμερα τους εθνικιστές.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής Βουλής τονίζονται ανιστόρητα και προκλητικά τα εξής: «Σήμερα, 78η επέτειος της γενοκτονίας των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Ελληνες, η 27η Ιουνίου αναγνωρίστηκε το 1994 από το Κοινοβούλιο ως ημέρα γενοκτονίας και μνήμης, πραγματοποιήθηκε παρουσία Τσάμηδων πατριωτών(!) ακτιβιστών κ.ά. εκδήλωση στη Βουλή, όπου τονίστηκε ότι είναι αναγκαία η επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων!!!!». Μπροστά από ένα πανό που έγραφε «78 χρόνια γενοκτονία» το οποίο κρατούσαν μικρά παιδιά ως και νέοι απήγγειλαν αλυτρωτικού περιεχομένου ποιήματα, για «σκλαβωμένες»(!) πατρίδες καλλιεργώντας έντονα τον μισελληνισμό.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι, οι τσάμηδες ήταν αλβανικό φύλο στην περιοχή της Ηπείρου, που εξαιρέθηκαν της αναγκαστικής ανταλλαγής πληθυσμών με την Τουρκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τη μετέπειτα Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι προδότες τσάμηδες συνεργάστηκαν στενά με τις δυνάμεις του Αξονα (ειδικά με τους Ιταλούς αρχικά και με τους Γερμανούς στην τελευταία φάση της αποχώρησής τους), ενώ είχαν χαρακτηρίσει ως «ελευθερώτριες» τις κατοχικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεργάστηκαν σχηματίζοντας ένοπλα τμήματα που έδρασαν στο πλευρό τους σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού, προκαλώντας τις εκτελέσεις περίπου 500 και πλέον Ελλήνων.

Η βία των κακοποιών τσάμηδων κατά των Ελλήνων αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική και πολιτισμική απόσχιση της Θεσπρωτίας από το ελληνικό κράτος και την ένωση της περιοχής με την Αλβανία, στο πλαίσιο των υποσχέσεων του Γ΄ Ράιχ προς το φιλοναζιστικό καθεστώς των Τιράνων για μια «νέα τάξη πραγμάτων»(!) στα Βαλκάνια, εφόσον νικητές του πολέμου θα αναδεικνύονταν οι δυνάμεις του Αξονα. Ο επικεφαλής του ΕΔΕΣ, στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να εκδιωχθούν προς την τότε κομμουνιστική Αλβανία τα διάφορα ανθελληνικά και ύπουλα στελέχη των μουσουλμάνων/τσάμηδων της Θεσπρωτίας.



Συνελήφθησαν μέλη εγκληματικής ομάδας που διέπραττε κλοπές εξαρτημάτων από Ι.Χ.Ε. σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων

 


Συνελήφθησαν με εντάλματα, μεσημβρινές ώρες της 20-6-2022 σε Άνω Λιόσια και Νέα Φιλαδέλφεια, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο ημεδαποί 31 και 30 ετών, για ένταξη σε εγκληματική ομάδα που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση. Επιπρόσθετα κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται για τα ίδια αδικήματα 24χρονος ημεδαπός μέλος της ομάδας.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τα τέλη του μηνός Οκτωβρίου του 2021 είχαν συγκροτήσει συμμορία και δραστηριοποιούμενοι στις περιοχές του Αλίμου και του Παλαιού Φαλήρου, προέβαιναν σε κλοπές εξαρτημάτων από Ι.Χ.Ε..

Κινούμενοι με το «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο της εγκληματικής ομάδας στις παραπάνω περιοχές, αναζητούσαν οχήματα συγκεκριμένου τύπου και μάρκας και μόλις τα εντόπιζαν, τα παραβίαζαν και αφαιρούσαν από το εσωτερικό τους εξαρτήματα και όργανα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρούσαν και ολόκληρα τα αυτοκίνητα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 6 κλοπές που τελέστηκαν από την εν λόγω εγκληματική ομάδα, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων αξιόποινων πράξεων συνεχίζεται.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

εξαρτήματα οχημάτων (καντράν, οθόνη, διαγνωστικό μηχάνημα λειτουργιών οχήματος, εγκέφαλοι αυτοκινήτων και προφυλακτήρας),

διαρρηκτικά εργαλεία,

ηλεκτρονικές συσκευές και κάμερα βιντεοεπιτήρησης,

μικροποσότητα κάνναβης,

φυσίγγιο και

πλήθος πακέτων τηλεφωνικών συνδέσεων.

Οι συλληφθέντες έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για κλοπές με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, και επιπρόσθετα ο 31χρονος για παραβάσεις για ναρκωτικά και όπλα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Αεροπλάνο έπιασε φωτιά μετά από σύρσιμο κατά την προσγείωση

 



Τον τρόμο έζησαν, οι επιβάτες ενός αεροπλάνου που τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από αναγκαστική προσγείωσή στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι.

Το αεροσκάφος της Red Air  είχε αναχωρήσει από το Σάντο Ντομίνγκο με προορισμό το Μαϊάμι, και σε αυτό βρίσκονταν 126 επιβάτες και 11 μέλη του πληρώματος όταν συνέβη το ατύχημα. 

Κατά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο, ο μηχανισμός προσγείωσης του αεροσκάφους παρουσίασε βλάβη, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να προσγειωθεί με την κοιλιά, προσκρούοντας πάνω σε ένα μικρό κτίσμα και έναν πύργο επικοινωνιών, προτού τελικά τυλιχθεί στις φλόγες. ..

Οι πιλότοι ψύχραιμοι επαγγελματίες κατάφεραν να σώσουν τους επιβάτες και το πλήρωμα.

Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά το ατύχημα, που ευτυχώς δεν κατέληξε σε τραγωδία, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά του πιλότου, του πληρώματος και της πυροσβεστικής.






Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ βανδάλισαν πάλι το μνημείο της Marfin

 



Έχετε ακούσει τόσα χρόνια να βανδαλίζουν τα μνημεία των άτυχων και δολοφονημένων Φύσσα και Γρηγορόπουλου; Φυσικά και όχι γιατί απλά για τους συντρόφους, οι αθώοι πολίτες δεν μετράνε για θύματα των ακροαριστερών δολοφονικών ενεργειών τους.

Είναι βέβαιο ότι ανάμεσα στους συντρόφους αντιεξουσιαστές του ΣΥΡΙΖΑ που βανδαλίζουν το μνημείο, βρίσκονται και οι δολοφόνοι των υπαλλήλων της Marfin.

Το μνημείο είχε εγκαινιαστεί τον Μάιο του 2020 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης που είχε πραγματοποιηθεί στο σημείο όπου έχασαν την ζωή τους οι τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας το 2010.

Τον Μάιο του 2020 από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει: «η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν πριν 10 χρόνια, με ειδική πλακέτα, στο κτίριο της Μαρφίν στη Σταδίου… στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους. Θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια». 



Δύο χρόνια μετά και δεν είναι η πρώτη φορά, η εικόνα που αντικρίζει κανείς περνώντας από  το σημείο, είναι αυτή με την πλακέτα να έχει καταστραφεί απο τους γνωστούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ!! Και αυτό που γράφουμε είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ!!!



«Νεύρα» Τούρκων βουλευτών μετά την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τις απειλές της Άγκυρας

 



«Αναταραχή» σε Τούρκους βουλευτές που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης έφερε η ευθύτητα της τοποθέτησης της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μίλησε για τα πεπραγμένα της γείτονος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στην ολομέλεια του Συμβουλίου, εκ μέρους του ΕΛΚ, για την ασφάλεια στην Ευρώπη και την τουρκική προκλητικότητα μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η δημοκρατία, ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου και οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές είναι οι αξίες που εγγυήθηκαν την ειρήνη στην Ευρώπη για περισσότερο από 70 χρόνια.

«Αξίες που πλέον παραβιάζονται, αναθεωρούνται και απειλούνται. Όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από άλλα σημερινά μέλη αυτού του Συμβουλίου που υιοθετούν τέτοιου είδους στάση. Υπάρχει η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Τουρκίας η οποία αναφέρει ότι η χώρα οδεύει προς μια απολυταρχία και όχι προς μια δημοκρατία. Ένα κράτος μέλος που αψηφά τις δημοκρατικές αξίες, φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους και ακτιβιστές, χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους ως αντιφρονούντες, και απειλεί σε καθημερινή βάση την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών και των πολιτών τους, είτε είναι η Ελλάδα είτε η Κύπρος", είπε η κ. Μπακογιάννη. "Η έκθεση του κ.Κλιχ υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο πρέπει να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των κρατών μελών της στο πλαίσιο της εντολής του. Λοιπόν, σας ρωτάω αγαπητοί συνάδελφοι, πώς μπορούμε να το κάνουμε αν δεν είμαστε ειλικρινείς, αν δεν απευθυνθούμε στον "ελέφαντα στο δωμάτιο" και δεν εργαστούμε πραγματικά για την ειρήνη και την ασφάλεια ανάμεσά μας;» πρόσθεσε.

Η αναφορά της κ. Μπακογιάννη έφερε τον εκνευρισμό Τούρκων βουλευτών, οι οποίοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν, ανταπαντώντας στην κ. Μπακογιάννη, ότι τα θέματα που εγείρει είναι διμερή και δεν θα έπρεπε να αναφέρονται.

Η στάση των Τούρκων βουλευτών, βεβαίως, έφερε την αντίδραση και άλλων Ελλήνων βουλευτών, όπως του Δημήτρη Καιρίδη (ΝΔ), της Νίνας Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του Τάσου Χατζηβασιλείου (ΝΔ), ο οποίος πήρε με τη σειρά του τον λόγο τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά είναι "ευρωτουρκικά", εξ ου και τίθενται επί τάπητος.




Αμετανόητος ο 17χρονος έδειρε την 44χρονη μητέρα του και βανδάλισε το αυτοκίνητό της

 


Ο 17χρονος, επικίνδυνος νεαρός επιτέθηκε εκ νέου, χθες το βράδυ, και βανδάλισε το αυτοκίνητο της μητέρας του.

Μια κουβέντα της μητέρας, εξόργισε τον νεαρό, «μην ανησυχείς, ο πατέρας σου δεν πρόκειται να πεθάνει... Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει».

Τότε εκείνος της επιτέθηκε με τρεις γροθιές στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να της σπάσει τη μύτη, και εκείνη να πάρει τη δύσκολη απόφαση, μολονότι πρόκειται για το παιδί της, να απευθυνθεί στις Αρχές.

Η 44χρονη μητέρα είχε μεταβεί για διακοπές στη Μύκονο (όπου διαθέτει ιδιόκτητο σπιτι) με τα παιδιά της και μάλιστα όλα κυλούσαν ομαλά πριν το περιστατικό που ήρθε να ταράξει τις σχέσεις τους. Ο 17χρονος για κάποια χρόνια ζούσε με τον πατέρα του και αποφάσισε να μετακομίσει και να μείνει με τη μητέρα του, η οποία είχε προθυμοποιηθεί να τον βοηθήσει να συνεχίσει τις σπουδές του ή όποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ήθελε να ακολουθήσει. 



Εγκλειστη για 42 χρόνια σε διαμέρισμα της Λάρισας!

 


Μια δραματική οικογενειακή ιστορία αποκάλυψε ο αιφνίδιος θάνατος μιας 76χρονης Λαρισαίας.

Στη Λάρισα, όπου και ζούσε, συγκατοικούσε με την 51χρονη κόρη της, η οποία είχε να βγει από το διαμέρισμά τους ...από την ηλικία των 9 ετών, δηλαδή εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια! Η 76χρονη συνταξιούχος βρέθηκε νεκρή στην είσοδο του σπιτιού της ενώ επέστρεφε από την αγορά. Την εντόπισε νεκρή μια συγγενής της, αλλά η έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας αποκάλυψε -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε»- ένα οικογενειακό «μυστικό», αφού η 51χρονη κόρη της άτυχης συνταξιούχου, όπως αναφέρθηκε στις αρχές, δεν είχε βγει από το διαμέρισμά της από τότε που ήταν 9 ετών, μαθήτρια δηλαδή της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Με εισαγγελική εντολή, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων κλήθηκε και διερευνά ήδη τις συνθήκες διαβίωσης της 51χρονης η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να έχει αντίληψη της κατάστασης. Η κοινωνική διερεύνηση ωστόσο της υπόθεσης κρίθηκε επιβεβλημένη από την Εισαγγελία Λάρισας, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα που, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν με τους λόγους για τους οποίους η οικογένεια της 51χρονης την κρατούσε κλεισμένη στο διαμέρισμα, σε κεντρική συνοικία της Λάρισας.

Σημειώνεται πως ο πατέρας της 51χρονης απεβίωσε πριν αρκετά χρόνια, ενώ μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία της 76χρονης στη γενέτειρά της θα πρέπει να εξεταστεί το περιβάλλον στο οποίο θα παραμείνει εφεξής η 51χρονη.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας που ερευνά την υπόθεση παραγγέλθηκε ιατροδικαστική έρευνα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες θανάτου της 76χρονης. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, ο θάνατος της 76χρονης εκτιμάται πως οφείλεται σε παθολογικά αίτια διαψεύδοντας την αρχική εκτίμηση ότι τραυματίστηκε θανάσιμα έπειτα από πτώση, παραπατώντας στη σκάλα. Η 76χρονη στις 7.30 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου βρέθηκε νεκρή από συγγενικό της πρόσωπο και ειδικότερα βρέθηκε ξαπλωμένη στην εξωτερική σκάλα της διπλοκατοικίας.

Δίπλα της βρέθηκαν τσάντες με ψώνια, διάσταση που ενισχύει την εκτίμηση ότι η 76χρονη απεβίωσε αιφνιδίως ενώ επέστρεφε σπίτι της από την αγορά. Σε κάθε περίπτωση, από την ΕΛ.ΑΣ. αποκλείστηκε εγκληματική ενέργεια, ενώ γιατρός του ΕΚΑΒ βεβαίωσε τον θάνατο της 76χρονης. Ένας θάνατος που αποκάλυψε ότι η 51χρονη κόρη της, επί 42 χρόνια δεν είχε βγει από το διαμέρισμα.


Πηγή 



Νέο κύμα κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη

 



Πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφουν σημαντική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η άρση σχεδόν κάθε περιορισμού ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτόξευση των μολύνσεων και περισσότερους θανάτους το καλοκαίρι. 


Σύμφωνα με τον επιστημονικό ιστότοπο συλλογής δεδομένων Our World in Data, ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι σε άνοδο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία και φυσικά Ελλάδα. 


Τα μεταδοτικά υποστελέχη


Η Πορτογαλία βιώνει το πιο δραματικό κύμα κορωνοϊού, με τις μολύνσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού να παραμένουν κατά μέσο όρο επταημέρου στις 2.043 - το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, αν και χαμηλότερο από τις αρχές Ιουνίου. 


Ο αντίστοιχος αριθμός στη Γαλλία έχει εκτοξευτεί από τα 224 κρούσματα στις 13 Ιουνίου στα 920 σήμερα. «Η πανδημία επιταχύνεται ξανά, παρά τον ζεστό καιρό» λέει ο δρ. Μπενζαμέν Νταβιντό, ειδικός λοιμωδών στο νοσοκομείου Raymond-Poincaré, στα περίχωρα του Παρισιού. 


«Τα νέα υποστελέχη της Όμικρον BA.4 και BA.5 είναι 10 με 15% πιο μεταδοτικά και είναι αυτό που δίνει στον ιό περαιτέρω ώθηση» εξηγεί ο ίδιος στο γαλλικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας πως μεσοπρόθεσμα η κατάσταση μπορεί να είναι «πολύ δύσκολη» στα νοσοκομεία της χώρας. 


 

«Είμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση όπου είναι σημαντικό να διατηρήσουμε σταθερή την ανοσία μέσω των αναμνηστικών δόσεων» συμπληρώνει ο ίδιος, σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία ενδέχεται να γεμίσουν το καλοκαίρι, εκτός αν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών κάνουν την τέταρτη δόση το συντομότερο δυνατόν. 


«Η περίοδος των διακοπών ξεκινά, σχεδόν όλοι οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει και τα πράγματα μπορούν να εκτροχιαστούν ξανά πολύ γρήγορα. Είναι ανησυχητικό πως μόλις το 29% των ανθρώπων άνω των 60 έχουν κάνει μέχρι στιγμής την τέταρτη δόση, την οποία όλοι δικαιούνται» προειδοποιεί ο δρ. Νταμιέν Μασκρέ στη γαλλική τηλεόραση. 


Ο μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι χαμηλότερος στη Γερμανία, φτάνοντας τα 715 κρούσματα χθες Δευτέρα, ωστόσο αυξάνεται σταθερά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οπότε και οι μολύνσεις ήταν 324. Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ έκανε λόγο για «θερινό κύμα» κορωνοϊού. 


«Αυτό δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα» είπε ο ίδιος στην Ραΐνισε Ποστ την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας μέσω Twitter τις ευάλωτες ομάδες να κάνουν την τέταρτη δόση και υπενθυμίζοντας πως οι μάσκες είναι μια καλή ιδέα στους κλειστούς χώρους. 


Παρότι το Βερολίνο επιμένει πως η χώρα έχει πλεονέκτημα της «υψηλής ανοσίας» και των παραλλαγών που προκαλούν σχετικά ήπια συμπτώματα, η ιατρική ένωση BÄK προέτρεψε την κυβέρνηση να ετοιμαστεί για νέα επέλαση της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καλώντας για περαιτέρω σχεδιασμό ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, οι ευπαθείς ομάδες να προστατευθούν και τα νοσοκομεία να εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά. 


«Τρίτο καλοκαίρι πανδημίας κι ακόμα να πάρουμε το μάθημά μας»


Στην Ιταλία, οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί από τις 354 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε 549 σε διάστημα μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο ρυθμός μεταδοτικότητας αυξήθηκε ξανά σε επίπεδο επιδημίας. 


Ο ποσοστό των διασωληνωμένων εξακολούθησε να καταγράφει πτωτική πορεία, αλλά μόλις 1 από τις 21 περιφέρειες της Ιταλίας θεωρείται «χαμηλού κινδύνου». 14 έχουν καταχωρηθεί ως «μέτριου κινδύνου» και άλλες έξι «υψηλού». 


«Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς πολύ γρήγορα. Είναι το τρίτο καλοκαίρι πανδημίας και ακόμα να μάθουμε το μάθημά μας» λέει ο καθηγητής Γουόλτερ Ρικιάρντι, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου. 


«Τις πιο ευνοϊκές περιόδους στη μάχη των ιών, την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την επιφυλακή μας και πρέπει να προετοιμαστούμε για δυσάρεστες συνθήκες το φθινόπωρο και νομίζω τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει» λέει ο ίδιος. 


Για τρίτη συνεχή εβδομάδα ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται και στην Ολλανδία, με τον ολλανδικό «ΕΟΔΥ» να αποδίδει την παγκόσμια εκτόξευση περιστατικών στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5. 


Ο κίνδυνος ενός νέου κύματος προβάλλει άμεσος, προειδοποιούν πολλοί, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Υγείας προέβλεψε πως «υπάρχει ένας πολύ ρεαλιστικός κίνδυνος» να υπάρξουν εκατομμύρια κρούσματα αυτό το φθινόπωρο. 


Ως προς την Ελλάδα, από τα 377 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις 13 Ιουνίου, φτάσαμε στα 681. Σήμερα, Τρίτη δε, ο αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε υπερδιπλάσιος από χθες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ακόμη και για 20.000 ημερήσια κρούσματα προσεχώς. 


Με πληροφορίες από Guardian 

Lifo.gr



Σταθερότητα και αποτελεσματικότητα το βασικό ζητούμενο


 

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον διευθυντή του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη:

Η απλή αναλογική δεν ήταν ποτέ επιλογή μου. Και μάλιστα εξακολουθώ να επιμένω, ακόμα περισσότερο τώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλες κρίσεις, ότι είναι ένα εκλογικό σύστημα καταστροφικό για τη χώρα. Διότι μας εγκλωβίζει σε συμμαχίες εξαιρετικά σύνθετες και πολλές φορές καθιστά και μικρά κόμματα ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, με κριτήρια τα οποία δεν ωφελούν πάντα το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.

Άρα, εγώ έχω μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για την απλή αναλογική. Την ίδια άποψη φαντάζομαι ότι είχε και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, διότι δεν την είχε ψηφίσει. Και γι’ αυτό και επιμένω στην ανάγκη στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη κάλπη φαντάζομαι ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο- να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία να εγγυάται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.

Μιλάω για την αυτοδύναμη Ελλάδα και για μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι, τυπικά, μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας, έχω αποδείξει όμως ότι δεν έχω καμία δυσκολία να αξιοποιήσω στελεχιακό δυναμικό και από άλλους χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας και να αξιοποιήσω πραγματικά τους καλύτερους. Και αυτό θα κάνω εφόσον με εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός μετά τις -λογικά- μεθεπόμενες εκλογές.

Από εκεί και πέρα δεν θα πω τίποτα παραπάνω πέραν του ότι ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα επιλέξει τελικά αν αυτό το οποίο εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, πιστεύουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία ότι πρέπει να γίνει, είναι και αυτό τελικά το οποίο θα επιλέξουν οι πολίτες.

Προσοχή όμως: δείτε τι γίνεται σήμερα στη Γαλλία. Η Γαλλία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια απόλυτη παράλυση.

Όπου ναι μεν ο Πρόεδρος Macron κερδίζει τις εκλογές, πλην όμως, μη έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το νομοθετικό του έργο.

Ο ίδιος, ισχυρός σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του -σε ένα διαφορετικό σύστημα από το ελληνικό- σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, σταθερός και πιστός φίλος της Ελλάδας, πλην όμως στην εσωτερική μεταρρυθμιστική του ατζέντα με πολύ μεγάλες δυσκολίες εξεύρεσης των κατάλληλων συμμαχιών.

Είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας, σε μια εποχή κρίσης όπου η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα και το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας είναι το βασικό ζητούμενο; Αυτό, τελικά, θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα των εκλογών.




Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ


 

Το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και μπήκε ήδη για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, αφορά  τον  εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και το  πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών. Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.

Προσέλκυση  μέχρι το 2030  επενδύσεων για νέα έργα ΑΠΕ άνω των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχουμε επιπλέον παραγωγή 15 GW ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε  να φτάσουμε συνολικά τα 25 GW.

Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

Χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών τους έργων σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο εκτός των λιμανιών.

Η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι στρατηγικός στόχος της χώρας για λόγους περιβαλλοντικούς, γεωστρατηγικούς, ποιότητας ζωής και τουρισμού. Η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία και να αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. 



Η επίθεση στις fast track συντάξεις είναι από εκείνους που χάνουν την πελατεία τους

 


Την ώρα που ο ΕΦΚΑ καταγράφει ιστορικό ρεκόρ έκδοσης συντάξεων τον Μάιο με πάνω από 30.000 απονομές και το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων φτάνει στο τέλος του εντός του καλοκαιριού, ορισμένοι "εκπρόσωποι συνταξιούχων" και εργατολόγοι που έκαναν καριέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα, επενδύοντας στην αγωνία των ασφαλισμένων να πάρουν εγκαίρως τις συντάξεις τους, σήμερα αποδομούν κάθε μεταρρύθμιση στον Οργανισμό.


Αφού πολέμησαν με κάθε τρόπο τον θεσμό των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και δεν τα κατάφεραν, καθώς, μέσω αυτού, εκδίδονται πλέον συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες, σήμερα εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων.  Ισχυρίζονται πως οι συντάξεις αυτές εκδίδονται με σοβαρά λάθη και παραλείψεις και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν διοίκηση και υπαλλήλους για σοβαρή διοικητική αμέλεια εις βάρος των ασφαλισμένων.

Γιατί άραγε επιλέγουν την τακτική του ψεύδους, της παραπληροφόρησης και της σύγκρουσης; Διότι πολύ απλά χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της πελατείας τους. Ο ασφαλισμένος που θέλει να βγει γρήγορα η σύνταξή του δεν έχει ανάγκη πλέον να πληρώσει κάποιο δικηγορικό γραφείο με προσβάσεις και επαφές στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ, για να την λάβει.

Με τη νέα διαδικασία fast track, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει τρεις μήνες περιθώριο να εκδώσει τη σύνταξη και, αν δεν το πράξει, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματά του, αλλά και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος.

Με τις fast track συντάξεις και την οριστική έκδοση των εκκρεμών συντάξεων εντός του καλοκαιριού "σπάει" επιτέλους ένα παρα-σύστημα εξάρτησης των ασφαλισμένων που αναγκάζονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ως "γρηγορόσημο" για την έκδοση της σύνταξής τους.

Η σύνταξη θα εκδίδεται στην ώρα της και ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιον "ειδικό στις συντάξεις", για να την "τρέξει".

Είναι τόσο μεγάλη δε η αγωνία τους να αποδομήσουν τις fast track συντάξεις, που διανέμουν στα ΜΜΕ περιπτώσεις συντάξεων που εκδόθηκαν με λάθη και παραλείψεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν εκδόθηκαν μέσα από τη fast track διαδικασία! Εκδόθηκαν μέσα από τη διαδικασία αυτοματοποίησης, με την επιφύλαξη συμπληρωματικών ελέγχων και έκδοσης τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαίωσης. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία εδώ και χρόνια και ισχύει και για τις περιπτώσεις εκείνων των σύνθετων συντάξεων που εκδίδονται απευθείας από τους εισηγητές. Άλλωστε, η πιθανότητα λάθους ή παράλειψης κατά την έκδοση της σύνταξης προβλέπεται ως ενδεχόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό και υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες των επανελέγχων που διασφαλίζουν στο ακέραιο το ακριβές ύψος της σύνταξης και ενεργοποιούνται ακόμα και χωρίς την υποβολή ένστασης από τον ασφαλισμένο! Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι "δήθεν προστάτες" των ασφαλισμένων, όμως σκοπίμως αποφεύγουν να το τονίσουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις...

Ειδικά, για τις συντάξεις fast track έχει προβλεφθεί τόσο η υποχρέωση εκ των υστέρων - σε βάθος τριετίας - συμπληρωματικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και διόρθωσης τυχόν λαθών, αλλά και ενστάσεων οποτεδήποτε ο ασφαλισμένος το επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης κατοχυρώνεται πλήρως και μηδενίζεται το ενδεχόμενο να αδικηθεί από τον ΕΦΚΑ ως προς το ύψος της σύνταξης που θα λάβει.

Εκείνοι που πολεμούν με τέτοια ζέση τη νέα αυτή διαδικασία ας σκεφτούν πως πολεμούν πρωτίστως τους χιλιάδες ασφαλισμένους που θέλουν να λάβουν εγκαίρως τη σύνταξή τους. Πολεμούν την επιλογή ο πολίτης να λάβει άμεσα τη σύνταξή του και, την ίδια ώρα, υπερασπίζονται τις πολύμηνες καθυστερήσεις έναντι σοβαρού οικονομικού οφέλους για τους ίδιους. Και ας αναλογιστούν πως μεταξύ του προσωπικού και του κοινωνικού συμφέροντος προέχει πάντα το κοινωνικό.



Ελλάδα 2.0: Δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του InvestEU


 

Εγγυοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων, κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ειδικότερα, η Ελλάδα δεσμεύει 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.

Επί της ουσίας τα 500 εκατ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0» που θα διοχετευτούν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, θα λειτουργήσουν ως εγγύηση, προκειμένου οι συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα, ελληνικές εμπορικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2023.

Αξίζει να επισημανθεί πως για πρώτη φορά ενεργοποιείται το εθνικό σκέλος του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος, με αποκλειστική στόχευση τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα του InvestEU ενεργοποιείται παράλληλα με το ευρύ δανειοδοτικό πρόγραμμα των 11,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με απώτερο σκοπό την κάλυψη του σημαντικού επενδυτικού και χρηματοδοτικού κενού σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.




Σε πλήρη εξέλιξη το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια

 



Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώσαμε στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων τόσο της πανδημίας όσο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Όπως  επισημαίνουν έγκυροι διεθνείς οργανισμοί, η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Η Ισπανία και η Ιταλία αντίστοιχα δαπανούν περίπου 2%, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία περίπου 1%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται, αλλά και της μέριμνας που έχουμε δρομολογήσει. Η Ελλάδα, και σε αυτή την παγκόσμια κρίση, ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση σε ό,τι αφορά τη στήριξη της κοινωνίας.

Ειδικότερα, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υπάρχει σημαντική ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επίσης, άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα Power Pass μέσω του vouchers.gov.gr και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022. 

Οι επιστροφές θα είναι ίσες με το 60% του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα φτάνουν έως τα 600 ευρώ.

Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ  -γι’ αυτούς που επιβαρυνθήκαν με συνολική αύξηση 30 ευρώ- και θα  φτάνουν κατ’ ανώτατο όριο τα 600 ευρώ. 

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. 

Ακόμα, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, μπαίνει σε εφαρμογή  από  την 1η Ιουλίου ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 70% έως 90%. Ειδικότερα:

Στα περίπου 500.000 νοικοκυριά κοινωνικού τιμολογίου θα απορροφάται το  100% της αύξησης. 

Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια  (όλες οι κατοικίες) η απορρόφηση της αύξησης θα φτάνει έως και το 85%. 

Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απορροφάται έως και το 82% της αύξησης.

Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια η μείωση θα κυμαίνεται από το 90% έως 95% της αύξησης.

Η ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με Υπουργική απόφαση, που θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον ορισμό της ανώτατης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο έκτακτος αυτός μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί για διάστημα έως και ενός έτους.

Η Κυβέρνηση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κάνει πράξη όσα είχε εξαγγείλει. Κάνουμε πράξη την βασική μας αρχή: Να είμαστε δίπλα στους πολίτες γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Γιατί για τη Νέα Δημοκρατία ο πολιτικός ανθρωπισμός είναι βασικός πυρήνας της ιδεολογίας και της αντίληψής της. Με σκληρή δουλειά, με επαγγελματισμό, με σχέδιο μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα που δημιουργεί η πολιτική μας σε κοινωνικό κεκτημένο. 




Ένα «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα η χώρα μας

 



Ένα «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία αποτελεί «εθνικό στόχο», βρίσκεται πλέον η χώρα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από έναν ακόμη διεθνή οίκο αξιολόγησης, τον ιαπωνικό R&I.

Είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά τη Standard & Poor's, τη DBRS και τη SCOPE Ratings, που αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, αποτέλεσμα της άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής.

Μετά την επίτευξη των στόχων της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ, της μείωσης του όγκου των "κόκκινων" δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, της σταδιακής δημοσιονομικής ισορροπίας, της διαμόρφωσης ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της γενναίας και αποτελεσματικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και του τελευταίου στόχου της: την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Εθνικός στόχος με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία.