Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Σε πλήρη εξέλιξη το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια

 



Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώσαμε στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων τόσο της πανδημίας όσο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Όπως  επισημαίνουν έγκυροι διεθνείς οργανισμοί, η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Η Ισπανία και η Ιταλία αντίστοιχα δαπανούν περίπου 2%, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία περίπου 1%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται, αλλά και της μέριμνας που έχουμε δρομολογήσει. Η Ελλάδα, και σε αυτή την παγκόσμια κρίση, ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση σε ό,τι αφορά τη στήριξη της κοινωνίας.

Ειδικότερα, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υπάρχει σημαντική ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επίσης, άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα Power Pass μέσω του vouchers.gov.gr και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022. 

Οι επιστροφές θα είναι ίσες με το 60% του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα φτάνουν έως τα 600 ευρώ.

Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ  -γι’ αυτούς που επιβαρυνθήκαν με συνολική αύξηση 30 ευρώ- και θα  φτάνουν κατ’ ανώτατο όριο τα 600 ευρώ. 

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. 

Ακόμα, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, μπαίνει σε εφαρμογή  από  την 1η Ιουλίου ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 70% έως 90%. Ειδικότερα:

Στα περίπου 500.000 νοικοκυριά κοινωνικού τιμολογίου θα απορροφάται το  100% της αύξησης. 

Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια  (όλες οι κατοικίες) η απορρόφηση της αύξησης θα φτάνει έως και το 85%. 

Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απορροφάται έως και το 82% της αύξησης.

Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια η μείωση θα κυμαίνεται από το 90% έως 95% της αύξησης.

Η ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με Υπουργική απόφαση, που θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον ορισμό της ανώτατης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο έκτακτος αυτός μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί για διάστημα έως και ενός έτους.

Η Κυβέρνηση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κάνει πράξη όσα είχε εξαγγείλει. Κάνουμε πράξη την βασική μας αρχή: Να είμαστε δίπλα στους πολίτες γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Γιατί για τη Νέα Δημοκρατία ο πολιτικός ανθρωπισμός είναι βασικός πυρήνας της ιδεολογίας και της αντίληψής της. Με σκληρή δουλειά, με επαγγελματισμό, με σχέδιο μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα που δημιουργεί η πολιτική μας σε κοινωνικό κεκτημένο. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου