Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

«Άγρια κατσάδα» στην Φωτίου από 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους άστεγους



Οι βουλευτές «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου λόγω της έναρξης της χειμερινής περιόδου - Κάνουν λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

Για «αδικαιολόγητες» καθυστερήσεις κατηγορούν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αναφορικά με το θέμα της στέγασης των χιλιάδων αστέγων.

Οι βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή μετά από πρωτοβουλία του κ. Μάκη Μπαλαούρα «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου λόγω της έναρξης της χειμερινής περιόδου και υποστηρίζουν ότι για οποιαδήποτε απώλεια ζωής των ανθρώπων που δεν έχουν στέγη λόγω κρύου ευθύνη θα έχει ο κρατικός μηχανισμός.

Υπενθυμίζουν μάλιστα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυρίας Φωτίου στις 9/2/2015 που δεσμευόταν για αντιμετώπιση των αναγκών στέγασης με διαμερίσματα για άπορες οικογένειες (ενδεικτικά 30.000 διαμερίσματα) και για διεύρυνση του θεσμού της εργατικής κατοικίας ώστε να μιλάμε για κοινωνική κατοικία κλπ και ρωτούν «Γιατί έχει καθυστερήσει η παραχώρηση δημοσίων κτιρίων για την προτεινόμενη χρήση, η οποία μάλιστα είχε περιληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2015; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για την εξεύρεση στέγης στους αστέγους;».

Το κείμενο υπογράφουν οι εξής βουλευτές: Μπαλαούρας Γεράσιμος, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαγενά Άννα, Βάκη Φωτεινή, Βαρδάκης Σωκράτης, Γαβρόγλου Κώστας, Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη, Γιαννακίδης Στάθης, Γκιόλας Γιάννης, Δημητριάδης Μίμης, Θελερίτη Μαρία, Καββαδία Αννέτα, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Καρακώστα Ευαγγελία, Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα, Κωνσταντινέας Πέτρος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μπαξεβανάκης Δημήτρης, Μπάρκας Κώστας, Ντζιμάνης Γιώργος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Παυλίδης Κώστας, Ρίζος Δημήτρης, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σιμορέλης Χρήστος, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ), Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στέφος Ιωάννης, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφύλλου Μαρία, Ψυχογιός Γιώργος

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:


«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-        Οικονομικών

-        Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-        Περιβάλλοντος και Ενέργειας

-        Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων



Θέμα: Εξεύρεση στέγης για τους αστέγους



Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έμειναν χωρίς στέγη, ενώ χιλιάδες ζουν στους δρόμους. Κάθε νέος χειμώνας είναι γι’ αυτούς μια θανάσιμη πρόκληση με την έννοια ότι μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία και τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, η εξεύρεση στέγης για ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν για άλλο ένα χειμώνα στο κρύο, έρμαια των καιρικών συνθηκών, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού δεν δικαιολογούνται ούτε από την ανάγκη προετοιμασίας, ούτε από την ανάγκη συντονισμού των σχετικών ενεργειών. Η μακρόχρονη έκθεση στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ακόμα και αν δεν αποβεί άμεσα μοιραία για πολλούς και πολλές, είναι σίγουρο ότι υπονομεύει δραστικά τη δυνατότητά τους να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, μιας και πολύ γρήγορα δημιουργούν μόνιμα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως.

Οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού είναι επιπλέον αδικαιολόγητες και για τους εξής λόγους. Καταρχάς η στέγασή των αστέγων έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την πολιτεία διότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα τα δεκάδες αδιάθετα κτίρια που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά δεύτερον η αξιοποίηση και υποστήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των προαναφερόμενων κτιρίων και στεγαστικών συγκροτημάτων, είναι επίσης χαμηλού κόστους, με δεδομένο ότι θα καλύψει βασικές λειτουργικές ανάγκες και δαπάνες προσωπικού.

Επομένως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς μπορεί καταρχάς να υποδείξει τα κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε οι άστεγοι συμπολίτες μας να έχουν στέγη, υποδομές καθαριότητας και τροφή και κατά δεύτερον να διασφαλίσει τις πρώτες ύλες (τρόφιμα κυρίως ή και είδη υγιεινής), ώστε οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να οργανώσουν την προετοιμασία των χώρων  και την παροχή γευμάτων.

Τα ζητήματα αλλαγής της κυριότητας ή επισκευής των κτιρίων (εφόσον αυτά είναι κατοικήσιμα και ασφαλή) μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα με την αρχική εγκατάσταση των αστέγων. 

Επίσης, η πολιτεία μπορεί να εξασφαλίσει επιπρόσθετα κτίρια για τους αστέγους μέσα από συνέργειες με ιδιοκτήτες κενών ιδιωτικών κτιρίων. Η συντήρηση των ιδιωτικών και των δημόσιων κτιρίων μπορεί να εξασφαλιστεί με ελάχιστο κόστος για την πολιτεία μέσα από την ενεργοποίηση θεσμών, όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, και Ιδρυμάτων, όπως το Πολυτεχνείο, για την επίβλεψη και ανακαίνιση όπου αυτή χρειάζεται.

Η στέγη πάνω απ' όλα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Θυμίζουμε ότι στις προγραμματικές θέσεις της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, στις 9/2/2015, τονιζόταν ότι θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στέγασης με διαμερίσματα για άπορες οικογένειες (ενδεικτικά 30.000 διαμερίσματα), ότι θα διευρυνθεί ο θεσμός της εργατικής κατοικίας ώστε να μιλάμε για κοινωνική κατοικία κλπ.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.      Γιατί έχει καθυστερήσει η παραχώρηση δημοσίων κτιρίων για την προτεινόμενη χρήση, η οποία μάλιστα είχε περιληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2015;

2.      Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για την εξεύρεση στέγης στους αστέγους;»


Πηγή : protothema.gr


Συνελήφθη παιδόφιλος στον Πειραιά



Ο δράστης την περασμένη Τετάρτη 28 Οκτωβρίου έκανε ασελγείς πράξεις σε 14χρονη, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να τη δελεάσει, προσφέροντάς της μικρό χρηματικό ποσό για να τον ακολουθήσει στο σπίτι του.

Συνελήφθη, σε περιοχή του Πειραιά, 33χρονος παιδόφιλος για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και αποπλάνηση παιδιών κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, ο δράστης την περασμένη Τετάρτη 28 Οκτωβρίου έκανε ασελγείς πράξεις σε 14χρονη, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να τη δελεάσει, προσφέροντάς της μικρό χρηματικό ποσό για να τον ακολουθήσει στο σπίτι του. Την επόμενη ημέρα έγινε αντιληπτός στο ίδιο σημείο, από διερχόμενους και προσήχθη από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης.

Από την έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος είχε προβεί κατ΄ επανάληψη σε ασελγείς πράξεις και προτάσεις σε βάρος της 14χρονης, καθώς και σε άλλα δύο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 9 και 10 ετών, στην ίδια περιοχή.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή.




Πηγή: skai.gr


Die Welt: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2034



Απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις της εταιρείας Prognos AG με έδρα τη Βασιλεία, για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση όπως αυτές παρουσιάζονται σε νέα έκθεση που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη», αναφέρει η σχετική έρευνα, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών «σοκ» καθώς και αυτής καθ’αυτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ειδικά για το ποσοστό του εθνικού χρέους επί του ΑΕΠ,  η ίδια έκθεση εκτιμά ότι  θα παραμείνει υψηλότατο για χρόνια:

«Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» σημειώνεται, με την ιδιαίτερη υπογράμμιση ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Πρόκειται ωστόσο για αυτό ακριβώς το σενάριο που απορρίπτει σταθερά η ευρωζώνη και κατεξοχήν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos  AG, Μίχαελ Μπέμερ, μιλώντας στην Die Welt για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, κάνει λόγο για μια ακόμη γενιά Ελλήνων μέχρις ότου η κοινωνία βρεθεί στα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός το οποίο τοποθετεί κοντά στο 2034.

«Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένα άνεργος», επισημαίνει.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μόνο από την δεκαετία του 2020 πια θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να οδεύσει σταθερά στην ανάπτυξη. Ενώ θα χρειασθούν 25 χρόνια πριν το ποσοστό ανεργίας φτάσει το 10%.

Μιλώντας βέβαια για την Ελλάδα, καταλήγει ο Μπέμερ, τα προγνωστικά ενέχουν πάντα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.


Πηγή : kathimerini.gr


Ντύστε τον καθαρίστρια και θα τον δει ο Τσίπρας...




Του Γιώργου Κράλογλου

Τον τίτλο του σημερινού σημειώματος τον "έγραψε" πρώην κορυφαίος του ΣΥΡΙΖΑ. Κουβεντιάζοντας για επενδύσεις του είπα για την εξακριβωμένη πληροφορία μου ότι ο επικεφαλής της πολυεθνικής Eldorado Gold, κ. Paul Wright ήλθε από τον Καναδά να δει τον κ. Τσίπρα αλλά για ένα δεκαήμερο απορρίπτεται η συνάντηση. "Μα ο Τσίπρας βλέπει μόνο καθαρίστριες..." μου απάντησε...

Είπαμε και άλλα. Του περιέγραψα την συνάντηση που είχε, πριν μία εβδομάδα, ο Wright στον ΣΕΒ με όλους τους προέδρους των βιομηχανικών Οργανώσεων, όπου δεν έκρυψε την αμηχανία του διαπιστώνοντας απραξία της κυβέρνησης μπροστά στην εμφανέστατη αποεπένδυση με ό,τι σημαίνει αυτό για την ανεργία και την κοινωνία.

"Με λένε τρελό που επιμένω σε επενδύσεις στην Ελλάδα (είπε –σύμφωνα με τις πληροφορίες μου– ο κ. Paul Wright) όταν έχω αυτήν την μεταχείριση για μια επένδυση 1 δισ. ευρώ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε από την οποία το δημόσιο θα εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη εικοσαετία. Όταν, η εταιρεία και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι, απασχολούν 2.000 εργαζόμενους, ενώ υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου θα απασχολούνται 5.000. Όταν το 2017, ο τζίρος της εταιρείας θα υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Και όταν η τοπική οικονομία ενισχύεται, μέσω των προμηθειών σε υλικά, πρώτες ύλες, αναλώσιμα, υπηρεσίες εστίασης, εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα, όπως το 2014 που η ντόπια αγορά έκανε τζίρο 27,5 εκατ. από την λειτουργία της Εταιρείας.

Προσθέστε στα παραπάνω και ότι στους βασικούς μετόχους της Eldorado Gold περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως η BlackRock και η Fidelity που βεβαίως και μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δεν έχω λόγο να σταθώ περισσότερο ούτε στις ειρωνικές αντιδράσεις του παραγκωνισμένου συντρόφου, σε θέματα οικονομίας, του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο πείσμα της Eldorado Gold να συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Ούτε βεβαίως και στην αμηχανία του Paul Wright για την πρωτόγνωρη (σ' αυτόν) κυβερνητική συμπεριφορά.

Παρουσιάζω όμως το συγκεκριμένο παρασκήνιο μήπως και κάποιοι αμετάπειστοι αντιληφθούν ότι ή λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας ή ιδεοληψίας ή τέλος λόγω σκοπιμότητας και βάσει σχεδίου ο
ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας "εκτροχιάζουν" την οικονομία.

Γιατί η οικονομία, που υποχρεούται πλέον να ακολουθήσει ευρωπαϊκό δρομολόγιο ανάκαμψης και αν τα καταφέρει να περάσει σε τροχιά ανάπτυξης, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλον χάρτη από αυτόν των ιδιωτικών επενδύσεων με "επιστράτευση" δυνάμεων για επενδυτικό σοκ (τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ έχει υπολογισθεί μέχρι το 2020) αν θέλουμε να δούμε κατάματα και την ανεργία που μετατρέπεται σε κοινωνικό καρκίνωμα.

Στην περίπτωση δε αυτή οι κατευθύνσεις είναι μόνο δύο αλλά πάντα με βάση το άνοιγμα της αγοράς στην ιδιωτική οικονομία.

Μείωση του κράτους με ιδιωτικοποιήσεις για άμεση εισροή κεφαλαίων μέσα από παράλληλη απελευθέρωση της αγοράς. Και φοροελαφρύνσεις με σταθερό φορολογικό ορίζοντα 10ετίας αλλά ταυτόχρονη "ιδιωτικοποίηση" διαδικασιών από την έκδοση αδειών μέχρι και την παρακολούθηση των κανόνων λειτουργίας κάθε επένδυσης.

Εάν δεν δούμε ραγδαία επενδυτική δράση στην οικονομία, από την δευτερογενή παραγωγή μέχρι την καινοτομία και τις νέες επιχειρηματικές ιδέες σε όλα τα μεγέθη και όλα τα επίπεδα θα συνεχίσουμε με τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε... και θα τρώμε αριστερό σανό σε ονειροπαρμένο κόκκινο περιτύλιγμα με δρεπανάκια και σφυράκια...

Εκτός αν επιμένουμε να εθελοτυφλούμε στην τραγωδία που εξελίσσεται στην χώρα μπροστά στα μάτια μας αλλά εμείς απαθείς απλά το σχολιάζουμε παίζοντας τάβλι...

Το grexit είναι ήδη σε απόσταση ψηλάφησης... για όποιον θέλει να ερμηνεύσει αυθεντικά την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό πρώτον με τις υποχρεώσεις μας για την τήρηση των 48 (συγκεκριμένων) προαπαιτουμένων και των προθεσμιών του τρίτου μνημονίου. Και δεύτερον με τα μηνύματα της Τρόικας, των Βρυξελλών και (των τελευταίων) των Γιουνκέρ και Μοσκοβισί.
Αλλά εμείς με την γκιλοτίνα της εξόδου πάνω από το κεφάλι μας διατηρούμε τόσο για την οικονομία όσο και την κοινωνία ως πρότυπο σκηνικό ίδιο με εκείνο της Αλβανίας του Χότζα.

Γιατί η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι ιστορίες για αγρίους όταν έχεις κυβέρνηση με τον αιθεροβάμονα Τσακαλώτο, τον δάσκαλο του πίνακα... Σταθάκη, τους "ενάντια στον ιδιώτη" Σκουρλέτη, Σπίρτζη, Δρίτσα. Και τον Μάρδα να μας κάνει πλάκα με αντιγραφή του Νταβός στην Ελλάδα των κατοίκων-κρατικών υπαλλήλων, του κομματικού στρατού κατοχής και του συρτάκι ντανς...



Πηγή : capital.gr


Προσπάθεια να αμαυρωθεί το μαθητικό συλλαλητήριο από ελεγχόμενες ομάδες αναρχικών




Προσπάθησαν κάποιοι κατά την προσφιλή του τακτική όλα αυτά τα χρόνια πλήρως ελεγχόμενοι και κατευθυνόμενοι  να αμαυρώσουν το δίκαιο συλλαλητήριο των μαθητών που ήθελαν να εκφράσουν την αγανάκτηση τους για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει η παιδεία σε εποχές διαχείρισης της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Δεν είναι τυχαίο ότι προηγούνταν της πορείας και ο σκοπός ήταν ένας να προκαλέσουν ταραχές για να διαλυθεί το συλλαλητήριο πριν φτάσει στο τέλος του, δεν κατάφεραν όμως  να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την πραγματικότητα των δίκαιων αιτημάτων των μαθητών.

Διαβάζουμε στο protothema.gr




Ομάδες νεαρών πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες στην Όθωνος - Ένταση και μπροστά στο κτήριο της Βουλής - Με περιορισμένη χρήση χημικών απάντησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ - Το κύριο «σώμα» της διαδήλωσης αποδοκίμασε τους ταραξίες

Ένταση επικράτησε πριν από λίγη ώρα στο πανεκπαιδευτικό συλαλλητήριο όταν ομάδες νεαρών πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν φθορές σε υποκασταστήματα τραπεζών που βρίσκονται επί της οδού Όθωνος.

Η ένταση συνεχίστηκε με νεαρούς να πετούν αντικείμενα προς το κτήριο της Βουλής και την αστυνομία να προχωρά με περιορισμένη χρήση χημικών

Tα επεισόδια σημειώθηκαν την ώρα που η πορεία των μαθητών κατευθυνόταν προς τη Βουλή.



Το κύριο σώμα του μαθητικού συλλαλητηρίου διαχωρίστηκε άμεσα από την ομάδα των νεαρών κουκουλοφόρων. Μαθητές σχημάτισαν αλυσίδα και αποδοκίμασαν τους «πρωταγωνιστές» των συμπλοκών.

Κύριο σύνθημα του μαθητικού συλλαλητηρίου είναι «Τσίπρα και φίλοι ακούστε το καλά. Οι μαθητές στο δρόμο ακόμη μια φορά». 

Μετά τα επεισόδια διμοιρίες των ΜΑΤ εμφανίστηκαν μπροστά από το κτήριο της Βουλής και επιτηρούσαν τους διαδηλωτές την ώρα που αυτοί αποσύρονταν στην οδό Αμαλίας με κατεύθυνση προς το Ζάππειο.




Βραζιλία: Πιλότος σκοτώθηκε μπροστά σε εκατοντάδες θεατές



Τραγικό θάνατο μπροστά στα μάτια εκατοντάδων θεατών που λίγα δευτερόλεπτα πριν παρακολουθούσαν τις εντυπωσιακές φιγούρες του βρήκε ένας πιλότος στη Βραζιλία

Το δυστύχημα που σημειώθηκε σε παραλία του Σαλβαδόρ κατεγράφη σε βίντεο, το οποίο αποτυπώνει τη διαδρομή του θανάτου του αεροσκάφους.

Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, η μία μηχανή του αεροσκάφους εξεράγη με αποτέλεσμα όχημα και πιλότος να καταλήξουν στη θάλασσα.
Αμέσως μετά την πτώση στο σημείο έσπευσαν σωστικά συνεργεία και περισύνελεξαν τον άτυχο άνδρα ο οποίος αν και ανασύρθηκε έχοντας τις αισθήσεις του τελικά κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.



Πηγή


Παπαδημούλης για ισοδύναμα: Δηλώσεις αναρμοδίων δεν ωφελούν



Μέσω του realfm 97.8 και της εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξαπέλυσε «βολές» για την πολυφωνία της κυβέρνησης στο ζήτημα των ισοδυνάμων.

«Ο Νοέμβριος είναι ένας πολύ βαρύς μήνας με μεγάλες απαιτήσεις, περίπου το μισό του τρίτου μνημονίου πρέπει να δρομολογηθεί ή να υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Γι΄αυτό τον λόγο χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, συνοχή. Στα περίφημα ισοδύναμα, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε αυτό το θέμα απαιτείται φειδώ, ο πληθωρισμός περί ισοδυνάμων δεν ωφελεί και δεύτερον αυτό είναι δουλειά πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων, του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου. Όποιοι, εκτός αυτών, μιλούν για τα ισοδύναμα δεν ωφελούν», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε:

«Στο θέμα ισοδύναμα απαιτείται φειδώ και προτεραιότητες, δεν μπορείς να αναζητήσεις ισοδύναμα σε πενήντα θέματα. Πρέπει να επιλεγούν τα θέματα με προσοχή και προτεραιότητες.

Και το δεύτερο είναι ότι είναι δουλειά του οικονομικού επιτελείου, με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού να επιλεγούν τα κατάλληλα ισοδύναμα, να συμφωνηθούν και να ανακοινωθούν. Δηλώσεις, πολύ περισσότερο αναρμοδίων, γύρω από ιδέες δεν ωφελούν, όποιος έχει κάποια ιδέα καλό είναι να την καταθέτει στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο».

«Να προστατευθούν φτωχά και μεσαία νοικοκυριά από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας»

Ερωτηθείς για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς και αν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη σημερινή κυβέρνηση το να χάσουν την πρώτη τους κατοικία ανθρώποι που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Αυτό αποκλείεται να γίνει, δεν πρόκειται να γίνει. Το πολιτικό πλαίσιο έχει τεθεί με μεγάλή σαφήνεια και από τον πρωθυπουργό χθες και προχθές από τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου,,κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση.

Θα πρέπει να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αυτό δεν είναι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένο είναι και οικονομικά λογικό, γιατί το αντίθετο θα οδηγούσε σε μία κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, πλήρη, και σε μία αχρήστευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς θα γέμιζε το χαρτοφυλάκιό της από απαξιωμένα ακίνητα».



Πηγή : real.gr


Μαργαρίτα Παπανδρέου αποκαλύπτει: Είχα και εγώ εξωσυζυγική σχέση!



Τις άγνωστες πτυχές της ζωή της δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου περιγράφει η Μαργαρίτα Παπανδρέου στο  βιβλίο της «Έρωτας και εξουσία», το οποίο κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα,  η 92χρονη Μαργαρίτα αναφέρει ότι η σχέση του Ανδρέα με την «αεροσυνοδό», όπως αποκαλεί τη Δήμητρα Λιάνη σε όλο το βιβλίο, δεν ήταν η μόνη εξωσυζυγική που είχε, αλλά ήταν η πιο σοβαρή. Και ήταν αυτή που την οδήγησε λίγους μήνες αργότερα  στην αγκαλιά ενός μυστηριώδους Γάλλου αξιωματικού ονόματι Πιερ.
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου γνώρισε τον «Πιερ», όπως τον αποκαλεί, την άνοιξη του 1986 σε μια αεροπορική πτήση για Αμερική. Ηταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γαλλικού Στρατού στο ΝΑΤΟ και έδινε διαλέξεις για το Ευρωπαϊκό Κίνημα Ειρήνης ως μέλος μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Για τον Πιερ: «Το πρόσωπό του ήταν σμιλεμένο, είχε τετράγωνο πιγούνι με λακκάκι, ανοικτά καστανά μάτια. Πολύ αρρενωπός. Είχα μπροστά μου έναν Κερκ Ντάγκλας, έναν Κάρυ Γκραντ»
Ο «Πιερ» ήταν 10 χρόνια νεότερός της, γύρω στα 55. Τον συναντούσε στην Αμερική, στην Ελλάδα και όπου αλλού συνέπιπταν τα προγράμματά τους. Ηταν ο φίλος και εραστής της επί δύο χρόνια, οπότε του ζήτησε να διακόψουν επιχειρώντας μια τελευταία προσπάθεια επανένωσης με τον Ανδρέα. Ο «Πιερ» ήταν πάντα εκεί, όταν τον χρειαζόταν. Εφυγε όταν του το ζήτησε.

Για την περίφημη σκηνή με το «νεύμα» του Ανδρέα στην «αεροσυνοδό», κατά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ, περιγράφει: «Ο Ανδρέας, ο πρωθυπουργός, ήταν ο εραστής μου, ο σύζυγός μου, ο πατέρας των παιδιών μου, ο σύντροφός μου στις πολιτικές δράσεις. Η κίνησή του ήταν το τελειωτικό χτύπημα- το δηλητηριασμένο βέλος κατευθείαν στο στήθος, στην καρδιά μου. Αλλά τον αγαπούσα ακόμα. Ήταν ο αετός μου και ο δεσμός δεν μπορούσε να διαρραγεί. Ήταν παρ’ όλ’ αυτά και η λύτρωσή μου…».



Πηγή: aixmi.gr


Καταβολή προνοιακών επιδομάτων διμήνου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου 2015



Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015  είχε ολοκληρωθεί η αποστολή των καταστάσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών από τους δήμους με λίστες όλων των δικαιούχων για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2015.

Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από τους δήμους αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου μετά την πίστωση από το αρμόδιο υπουργείο του ποσού που αναλογεί για τον κάθε δήμο και να ολοκληρωθεί έως 15 Νοεμβρίου.



Πλήρωνε ταλαίπωρε φορολογούμενε το ΥΠΟΙΚ προσλαμβάνει 165 νέες καθαρίστριες





Κώστας Βουκελάτος

Και ενώ στην Νέα Δημοκρατία οι υποψήφιοι πρόεδροι ασχολούνται, τσακώνονται μεταξύ τους και εκλιπαρούν από τις τηλεοπτικές εκπομπές για ένα debate που αφορά αποκλειστικά τους 50 με 60 χιλιάδες που θα πάνε να ψηφίσουν (γιατί τόσοι θα είναι στο τέλος βλέποντας αυτή την αδιαφορία και συμπεριφορά των υποψηφίων) η κυβέρνηση ενεργεί ασύστολα σε όλα τα επίπεδα ανενόχλητη.

Στο "άνοιγμα" 165 νέων θέσεων μερικής απασχόλησης για την καθαριότητα των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με απόφασή του η οποία υπογράφηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως χθες Κυριακή.

Η απόφαση προβλέπει την πρόσληψη 111 καθαριστριών στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (κατά κύριο λόγο στις εφορίες σε όλη την Ελλάδα) καθώς και άλλων 54 σε κεντρικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (π.χ. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

Με την απόφαση ορίζεται ότι η απασχόληση των καθαριστριών θα είναι τετράωρη ημερησίως και η μεικτή μηνιαία αμοιβή για κάθε καθαρίστρια θα είναι 484,81 ευρώ, δηλαδή καθαρά 325 ευρώ.

Η νέες προσλήψεις καθαριστριών έγινε λίγε ημέρες μετά την μεταφορά 17 καθαριστριών σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες είχαν επαναπροσληφθεί από την κυβέρνηση μετά την απόλυσή τους στο πλαίσιο των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση με το δεύτερο μνημόνιο και με τις γνωστές φιέστες των κόκκινων γαντιών.

Το ερώτημα του Έλληνα φορολογούμενου είναι πώς αφού έχεις προσλάβει και πάρει πίσω τις 400 προηγούμενες απολυμένες και μάλιστα τις έχεις κάνει μόνιμες ζητάς άλλες 165 με νέες προσλήψεις επιβαρύνοντας και άλλο τον ταλαίπωρο φορολογούμενο που τον έχεις ξετινάξει;




VW Golf GTE 2015: Επιστροφή στο μέλλον



Δεν ξεχωρίζει για τον φουτουριστικό σχεδιασμό του ή την εκκεντρικότητα εκείνων των εξοπλιστικών ή μη χαρακτηριστικών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καλούνται να υποστηρίξουν την ιδιαιτερότητα των τεχνικών προδιαγραφών του.

Ακόμα και αν πλησιάσεις σε απόσταση μερικών μέτρων, ενδεχομένως το λογότυπο της έκδοσης και οι πολύ συγκεκριμένες χρωματικές επιλογές που έχουν πραγματοποιηθεί σε πολύ συγκεκριμένα τμήματα του αμαξώματος ίσως να μην αποδειχθούν αρκετά ώστε να αντιληφθείς πλήρως τη διαφορετικότητά του.



Ο λόγος για το VW Golf GTE, που με ένα plug-in υβριδικό σύνολο έρχεται να συμπληρώσει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο την γκάμα του δημοφιλέστερου μικρομεσαίου hatchback της ευρωπαϊκής αγοράς.

Πριν μπεις στην διαδικασία να αναρωτηθείς τον λόγο για τον οποίο η VW επέλεξε να τοποθετήσει μια plug-in υβριδική έκδοση δίπλα στα μέχρι σήμερα γνωστά Golf GTI και GTD, η συνδυαστική απόδοση των 204 ίππων και των 350 Nm χαρίζει τις πρώτες απαντήσεις.



Στοιχεία όπως οι τροχοί των 17 ιντσών, οι ανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες, η εμφανώς περιορισμένη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος και τα τύπου bucket καθίσματα με τις χαρακτηριστικές καρό επενδύσεις, αποκαλύπτουν την προσπάθεια της γερμανικής φίρμας να δημιουργήσει την απαραίτητη σύνδεση με τις κορυφαίες, από πλευράς επιδόσεων, εκδόσεις του Golf και την ίδια στιγμή να επενδύσει στον διττό προσανατολισμό ενός αυτοκινήτου που θα μπορούσε κάλλιστα να αρκεστεί στον τίτλο του περιβαλλοντικά συμβατού.

Όπως και να έχει, άξια αναφοράς είναι η παρουσία στον βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου των προβολέων τεχνολογίας LED και του αναβαθμισμένου συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με το τελευταίο να φιλοξενεί στην έγχρωμη οθόνη αφής των 6,5 ιντσών τις προσαρμοσμένες, στις ανάγκες ενός υβριδικού συνόλου, ενδείξεις του.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του πίνακα οργάνων, καθώς τη θέση του στροφόμετρου έχει πάρει ένα επίσης αναλογικό όργανο το οποίο ενημερώνει τον οδηγό για την ισχύ που απαιτείται από το υβριδικό σύνολο τη δεδομένη χρονική στιγμή.



Μένοντας στις αλλαγές που έχει να παρουσιάσει το εσωτερικό του Golf GTE, δύο ξεχωριστοί διακόπτες στη βάση της κεντρικής κονσόλας εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση στα δύο από τα πέντε προγράμματα λειτουργίας της υβριδικής μονάδας ισχύος.

Επιλέγοντας το E-Mode και με την προϋπόθεση ότι τα αποθέματα ενέργειας επαρκούν, το Golf GTE θα κινηθεί ως ένα καθαρόαιμο ηλεκτροκίνητο, μέχρι τουλάχιστον η ταχύτητα κίνησης να αγγίξει τα 130 χλμ./ώρα.

Αντιθέτως, το GTE mode ενισχύει τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, παραμετροποιώντας αναλόγως τη λειτουργία του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα βενζίνης των 1,4 λίτρων και του ηλεκτρικού μοτέρ, την απόκριση του γκαζιού και τα χαρακτηριστικά του συστήματος διεύθυνσης.

Παρών στα εύκολα και τα δύσκολα δηλώνει το ημι-αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των έξι σχέσεων, αποσυμπλέκοντας μάλιστα τους κινητήριους τροχούς από τη μονάδα ισχύος με κάθε ευκαιρία ενισχύοντας την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Φορτίζοντας πλήρως τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε περίπου τέσσερις ώρες, η πραγματική αυτονομία αγγίζει τα 40 χιλιόμετρα, απόσταση αρκετή για να καλύψει τις καθημερινές μετακινήσεις σου στην πόλη.

Αν πάλι αποφασίσεις να μην αξιοποιήσεις άμεσα τα 8,7 kWh ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στις βάρους 120 κιλών μπαταρίες, μπορείς να επιλέξεις, μέσω της οθόνης αφής, το αντίστοιχο πρόγραμμα λειτουργίας (Battery Hold).

Επίσης, το Golf GTE σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις τον TSI των 1,4 λίτρων ώστε να αυξήσεις τα επίπεδα φόρτισης των μπαταριών ή να αφεθείς στις αποφάσεις της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου, απολαμβάνοντας την εμπειρία οδήγησης μιας συμβατικής μεν, εξαιρετικά αποδοτικής δε υβριδικής πρότασης.

Από τη στιγμή που θα εξοικειωθείς με την ιδέα της ηλεκτροκίνησης, αυτό που ενδεχομένως να σε ξενίσει είναι η λειτουργία της ανάρτησης, από τα χαρακτηριστικά της οποίας λείπει η κορυφαία ποιότητα κύλισης που συναντάς στη συντριπτική πλειοψηφία των εκδόσεων του Golf.

To επιπλέον βάρος, καθώς και η πρόθεση της VW να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα δικαιολογεί τον τίτλο του GT, οδήγησαν στην επιλογή ενός πιο «επιθετικού» setup.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το υπεράνω κάθε υποψίας προφίλ ενός plug-in υβριδικού τετράτροχου κρύβονται οι 204 ίπποι και τα 350 Nm ροπής που εξασφαλίζει η συνδυαστική λειτουργία του γνώριμου από το πρόσφατο παρελθόν TSI κινητήρα των 1,4 λίτρων και του ηλεκτρικού μοτέρ.

Πατώντας τον διακόπτη του GTE Mode, το εν μέρει ηλεκτροκίνητο Golf δείχνει ικανό να προσφέρει τις συγκινήσεις ενός GTD ή ακόμα και ενός GTI, ξαφνιάζοντας ευχάριστα πρωτίστως με τη συμπεριφορά του στην άσφαλτο και δευτερευόντως με τις επιδόσεις του.

Παρά το παραπανίσιο βάρος που καλείται να διαχειριστεί, το πλαίσιο του GTE ανταποκρίνεται με εξαιρετικό τρόπο στην πίεση, επιτρέποντας στον οδηγό να ξεπεράσει πολύ σύντομα τις όποιες αναστολές δημιουργεί η παρουσία ενός υβριδικού συνόλου πίσω από τις μεταλλικές επιφάνειες.

Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από τον «πάγκο» της πίσω σειράς καθισμάτων έχει λειτουργήσει ευεργετικά, βελτιώνοντας την κατανομή των φορτίων και περιορίζοντας το κέντρο βάρους.

Με λίγα λόγια το VW Golf GTE δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει, είτε επιλέξεις να μεγιστοποιήσεις τα περιβαλλοντικά και μη οφέλη που προκύπτουν από τον συνδυασμό ενός θερμικού κινητήρα με έναν ηλεκτρικό και φυσικά τη δυνατότητα κίνησης με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας είτε αναζητήσεις στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στο plug-in υβριδικό Golf να τοποθετείται δίπλα στα GTD και GTI.



Πηγή 


Γυναίκα έπεσε στις ράγες του ΗΣΑΠ στη Νέα Ιωνία



Μεσήλικη γυναίκα έπεσε σήμερα το πρωί στις ράγες του Ηλεκτρικού στη Νέα Ιωνία, από την πλευρά με κατεύθυνση προς Πειραιά. Απεγκλωβίστηκε ζωντανή, από πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Η κυκλοφορία του Ηλεκτρικού με κατεύθυνση προς Πειραιά είχε διακοπεί σε ορισμένους σταθμούς, ενώ λίγη ώρα μετά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε όλη τη γραμμή.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΙΣΑ: Ελλιπής στελέχωση των νοσοκομείων, χειρότερη εκπαίδευση των νέων γιατρών





της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των Ελλήνων γιατρών που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 14ο Ετήσιο Συνέδριο Ενδοκρινών Αδένων που επιμελήθηκε ο πρόεδρος και διευθυντής του ΕΣΥ Γιώργος Ζωγράφος. Αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η υποστελέχωση και οι ελλείψεις καθώς θα οδηγήσουν σε ελλιπή επιστημονική κατάρτιση των νέων γιατρών.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στο έλλειμμα στην εκπαίδευση των νέων γιατρών και τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των Δημοσίων νοσοκομείων ώστε να επιτελεστεί το διδακτικό έργο και η μεταλαμπάδευση της γνώσης στους νέους επιστήμονες.

"Η αφυδάτωση" των δημόσιων δομών υγείας έχει επίπτωση όχι μόνο στην περίθαλψη του ασθενή αλλά και στην εκπαίδευση των νέων γιατρών οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τους λαμπρούς επιστήμονες που αποτελούν την κορωνίδα της χειρουργικής στην Ευρώπη.

"Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να στελεχώσει άμεσα τα νοσοκομεία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την σωστή εκπαίδευση των νέων γιατρών αξιοποιώντας το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.", τόνισε ο Γ. Πατούλης



Πηγή : iatropedia.gr


Ευρωπαική Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων : Εκρηκτική η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές



Την επιτακτική ανάγκη αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος, προκειμένου οι φυλακές στην Ελλάδα να πάψουν να είναι «αποθήκες ψυχών» αλλά και προκειμένου η χώρα μας να

 σταματήσει να εισπράττει σωρηδόν καταδίκες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, επισημαίνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων (CPT) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας για την Ελλάδα, Hugh Chetwynd.



Βαθύς γνώστης της κατάστασης, δεδομένου ότι επισκέπτεται τις ελληνικές φυλακές τα τελευταία δέκα χρόνια ως μέλος της CPT και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Hugh Chetwynd καταδεικνύει την ανάγκη εκπαίδευσης των Ελλήνων σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκειμένου να «σταματήσουν απλώς να ανοίγουν και να κλείνουν τις πόρτες της φυλακής» αλλά και την άμεση σύνδεση των νοσοκομείων των φυλακών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Πρόκειται για νοσοκομείο μόνο κατ’ όνομα, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού» λέει για το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ο κ. Chetwynd. Οταν του αντιτείνω ότι όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, η απάντησή του είναι αποστομωτική. «Και το να μην κάνεις τίποτα στοιχίζει χρήματα, στην Ελλάδα», δεδομένων των προστίμων που «εισπράττει» από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

– Ποια είναι η άποψή σας για τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές;

– Το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σε κρίση. Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό σωφρονιστικών υπαλλήλων και το χαμηλό επίπεδο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάνουν την κατάσταση εκρηκτική. Σε κάποια σωφρονιστικά καταστήματα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι τόσο λίγοι που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν τους κρατούμενους. Επί της ουσίας, το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν και να κλείνουν τα κελιά.

– Μήπως υπερβάλλετε;

– Εχετε δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ειδικά αυτοί που εργάζονται στις φυλακές Κορυδαλλού, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, και μάλιστα ειδικά εκπαιδευμένου, αλλιώς οι φυλακές θα παραμείνουν αποθήκες ψυχών, ένα προσωρινό μέρος διαμονής για τους κρατουμένους μέχρι την αποφυλάκισή τους.

– Στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχεδόν πάντα υπάρχουν δυσμενείς αναφορές για τα νοσοκομεία των φυλακών και την περίθαλψη των κρατουμένων. Τι προτείνετε;

– Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα νοσοκομεία των φυλακών υπάγονται στο υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι γιατροί του Δημοσίου. Στην Ελλάδα οι γιατροί των φυλακών είναι σαν φυλακισμένοι. Τους έχουν αφήσει στη μοίρα τους, χωρίς καθοδήγηση και εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους.

– Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή. Για να γίνουν αυτά που προτείνετε χρειάζονται χρήματα. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το Συμβούλιο της Ευρώπης;

– Η αναδιοργάνωση κοστίζει χρήματα. Το ίδιο όμως και το να μην κάνεις τίποτα. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των υποθέσεων που φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι καταδικαστικές αποφάσεις επιβαρύνουν σημαντικά τους Ελληνες φορολογούμενους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει περιορισμένους πόρους, ωστόσο υπάρχουν διεθνείς μηχανισμοί οικονομικής στήριξης.

– Πιστεύετε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης;

– Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να θέσει την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος και των φυλακών ως προτεραιότητα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δηλώσει τη βούλησή του για αλλαγή και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι αρωγός. Είναι η ώρα να δράσουμε. Αμεσα.



Πηγή : kathimerini.gr, bloko




Ο κύβος ερίφθη - δείτε σε ποια σημεία της Ελλάδος θα γίνουν οι προσφυγικοί καταυλισμοί.



Στη δημιουργία δώδεκα οργανωμένων, κλειστών και φυλασσόμενων καταυλισμών με τροχοβίλες και κοντέινερς σε 12 σημεία της χώρας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Αυτό περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία των κέντρων προσωρινής υποδοχής προσφύγων των γνωστών και ως hot spots. Όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας στην εφημερίδα «Αγορά», ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων στην Αττική χωρητικότητας περίπου 3.00 ατόμων το καθένα!

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση κατασκευή 12 hot-spots, σε

- Αττική: Ραφήνα, Ασπρόπυργο, Λαύριο

- Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα

- Αιγαίο: Λέσβος (2), Κως, Λέρος, Χίος, Σάμος

Οι ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες περιοχές επιλέχθηκαν με το σκεπτικό ότι βρίσκονται σε λιμάνια και έτσι δεν θα διανύονται μεγάλες αποστάσεις με τα λεωφορεία όταν τα πλοία από τα νησιά φέρνουν τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι εκτός από τα τρία κέντρα της Αττικής να δημιουργηθούν και άλλα τρία στην κεντρική Μακεδονία (χωρητικότητας 3.000 ατόμωβν το καθένα), δύο στη Λέσβο (1.000 και 2.000 ατόμων) και από ένα σε Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο για 1.000 άτομα το καθένα.

Σύμφωνα με την «Αγορά» η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές «προτάθηκαν και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις που παλαιότερα λειτουργούσαν ως παιδικές κατασκηνώσεις ενώ η σκέψη για αξιοποίηση του στρατοπέδου «Στρατηγού Λίοση» στα Λιόσια εγκαταλείφθηκε καθώς χρειάζονταν τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκάλυψε, επίσης, στην «Αγορά», πως σε ό,τι αφορά τα νησιά θα υπάρχουν κάποιοι αρχικοί χώροι τα λεγόμενα «Rest Points» όπου οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αμέσως μετά την αποβίβαση ή την περισυλλογή τους από τις βάρκες.

Εκεί θα τους παρέχεται τροφή, ένδυση και πρώτες βοήθειες. Σε λίγες ώρες με λεωφορεία θα μεταφέρονται στους κατaυλισμούς υποδοχής και φιλοξενίας όπου θα βρίσκονται υπό φύλαξη και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα εξόδους η απομάκρυνσης.

Οι πρόσφυγες άμεσα θα περνούν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων και της ταυτοποίησης από μικτά κλιμάκια της Frontex, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και θα ακολουθεί η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης.

Θα απαιτούνται από 48 έως 72 ώρες για να εξακριβωθεί ποιοι δικαιούνται άσυλο ώστε εντός 10 ημερών να προωθούνται σε χώρες προορισμού που οι ίδιοι επιθυμούν.


Πηγή : aftodioikisi, ellas - lyste.blogspot


100 δόσεις - Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας: Ξηλωθείτε! - Αλλάζουν όλα – Την “πληρώνουν” (και) οι μικροοφειλέτες




Αλλάζουν όλες οι δόσεις για την πληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Νοεμβρίου και τα νέα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν στο εξής 267.981 οφειλέτες που έχουν ρύθμιση είναι αυξημένα έως και 23,92%, επειδή από αυτόν το μήνα ισχύει νέο επιτόκιο στο 5,05% αντί 3% που ήταν μέχρι και τη δόση του Οκτωβρίου.

Τα νέα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι υπήχθησαν και παραμένουν στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων (ν. 4321/15) φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, μέσα από τα πραγματικά στοιχεία των ρυθμίσεων που «παρακολουθεί» για λογαριασμό όλων των Ταμείων το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την αύξηση του επιτοκίου στο 5,05% δεν θα έχουν όσοι χρωστούν πολλά, αλλά αντίθετα όσοι έχουν ρυθμίσει οφειλές έως 5.000 ευρώ! Αν δεν έχουν πάρει απαλλαγή για να διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο που προέβλεπε η αρχική τους ρύθμιση, οι μικροοφειλέτες των 5.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν από εδώ και στο εξής όλες τις επόμενες δόσεις με τόκο 5,05% επί του αρχικού κεφαλαίου μέχρι την εξόφληση της οφειλής.

Για παράδειγμα:
1. Οφειλέτης των 5.000 ευρώ με ρύθμιση 100 δόσεων πλήρωνε μέχρι τον Οκτώβριο 50 ευρώ το μήνα, ενώ από τον Νοέμβριο θα πληρώνει 61,96 ευρώ επειδή η οφειλή «τοκίζεται» με 5,05%. Το ποσό της μηνιαίας δόσης δηλαδή αυξάνεται κατά 12 ευρώ ή κατά 23,92% σε σχέση με αυτό που πλήρωνε!
2. Οφειλέτης που ρύθμισε σε 100 δόσεις χρέος 8.021,75 ευρώ (4.970,15 ευρώ κεφάλαιο και 3.051,60 ευρώ προσαυξήσεις) πλήρωνε άτοκη δόση 80,22 ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ από την 1η Νοεμβρίου θα πληρώνει 92,69 ευρώ. Επιβαρύνεται δηλαδή κατά 12,47 ευρώ ή κατά 15,54% σε σχέση με αυτά που πλήρωνε.
3. Οφειλέτης που ρύθμισε σε 72 δόσεις χρέος 19.671 ευρώ είχε επιτόκιο 3% και μέχρι τον Οκτώβριο η δόση ερχόταν στα 273,21 ευρώ το μήνα. Από 1ης Νοεμβρίου τα ποσά αλλάζουν με το νέο επιτόκιο 5,05% και η δόση βγαίνει στα 291,82 ευρώ με αύξηση κατά 18,61 ευρώ ή κατά 6,81%.

Μπορεί όμως όσοι χρωστούν λίγα να έχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, πλην όμως και όσοι χρωστούν πολλά δεν πάνε πίσω. Εδώ οι διαφορές φαίνονται στον τόκο που βαρύνει πλέον την οφειλή τους και όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος τόσο αυξάνεται και το ποσό για τόκους. Για παράδειγμα:

1. Οφειλέτης που μπήκε στις 100 δόσεις με χρέος 228.460 ευρώ είχε τόκο ρύθμισης 30.144,27 ευρώ (με 3%) και πλήρωνε δόση 3.686,16 ευρώ το μήνα. Με το 5,05% ο τόκος της ρύθμισης που βαρύνει το σύνολο της οφειλής αυξάνεται στις 51.907,15 ευρώ και το ποσό της μηνιαίας δόσης πάει στις 3.920,17 ευρώ, αύξηση δηλαδή κατά 234 ευρώ το μήνα ή κατά 6,35% επιπλέον επιβάρυνση!
2. Οφειλέτης με αρχικό χρέος 28.698 ευρώ και ρύθμιση 100 δόσεων είχε τόκο 3.801,82 ευρώ, ενώ με την αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5,05% το ποσό για τόκους που βαρύνει την οφειλή αυξάνεται στις 6.571,43 ευρώ και η μηνιαία δόση από την 1η Νοεμβρίου αυξάνεται στα 369,92 ευρώ από 340,14 ευρώ που ήταν μέχρι τον Οκτώβριο.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων που παρακολουθεί το ΚΕΑΟ για λογαριασμό όλων των Ταμείων παραμένουν 267.981 οφειλέτες, οι οποίοι άρχισαν να ειδοποιούνται με e-mails από το απόγευμα του Σαββάτου για τα νέα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν με τη δόση του Νοεμβρίου.

Το e-mail αυτό, που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, λαμβάνουν και θα λαμβάνουν με μαζική αποστολή από τη Δευτέρα όλο και περισσότεροι οφειλέτες, οι οποίοι ενημερώνονται από το ΚΕΑΟ ότι άλλαξε το επιτόκιο της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί και καλούνται να είναι προσεκτικοί στις ηλεκτρονικές τους πληρωμές, ώστε να καταθέσουν το ακριβές ποσό της νέας δόσης του Νοεμβρίου, διαφορετικά, αν δηλαδή αγνοήσουν την ειδοποίηση και πληρώσουν την παλιά δόση, θα «πεταχτούν» εκτός ρύθμισης!

Την ίδια στιγμή ενεργοποιούνται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης χρεών από οφειλέτες που είτε έκαναν ρύθμιση είτε την έχασαν είτε δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία ρύθμιση έως τώρα. Τα αναγκαστικά μέτρα που θα εφαρμόζουν τα Ταμεία είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών, με πιθανό πλαφόν τις 30.000 ευρώ οφειλής, ποσό κάτω από το οποίο εξετάζεται να μην επιβάλλεται κατάσχεση υπό προϋποθέσεις.  



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος Κυριακής


B. Μεϊμαράκης: Αποτέλεσμα της ανευθυνότητας της κυβέρνησης η ανακεφαλαιοποίηση



«Η χώρα δεν κυβερνιέται» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην Ολομέλεια της Βουλής

«Αυτό που έγινε από την αρχή του χρόνου ήταν έγκλημα. Έγκλημα που το πληρώνουμε όλοι. Έγκλημα για το οποίο είσαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Η ανακεφαλαιοποίηση είναι μόνο λόγω των δικών σας σχεδιασμών και μέτρων», υποστήριξε ο Β. Μεϊμαράκης και τόνισε: «Βυθίσατε ήδη τη χώρα σε ανασφάλεια. Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές υπάρχει αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας. Η χώρα δεν κυβερνιέται. Mας είπατε ότι την πρώτη φορά δεν κυβερνήσατε, αλλά ούτε και τώρα, τη δεύτερη φορά, κυβερνάτε».

«Δυστυχώς δεν κυβερνάτε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Ο λαός λέει ότι ΄ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται΄. Όμως ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν είναι παντός καιρού. Δηλαδή δεν είναι καπετάνιος, όταν ο καιρός δεν είναι καλός, τότε ψάχνει να βρει άλλον να πάρει το πηδάλιο. Ε, λοιπόν πρέπει να πιάσετε το πηδάλιο, να δείτε πως θα προχωρήσετε το σκάφος».

Σύμφωνα με τον Β. Μεϊμαράκη το τέλος του 2014 οι τράπεζες ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και θα άντεχαν, όμως «εξαιτίας του πειράματος που ανεύθυνα έστησε η κυβέρνηση, έκλεισε τις τράπεζες και έφερε τα capital control». Αναφερόμενος στις «πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης» ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως και η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ανακεφαλαιοποίηση οφείλεται στην ύφεση του 2015 και 2016, στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και στο κλείσιμο των τραπεζών που έκανε η κυβέρνηση. «Ο Γ. Βαρουφάκης γύρισε περήφανος στο σπίτι του και είπε 'ντάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες. Ντάρλινγκ χρέωσα με 14,4 δισ. τον ελληνικό λαό»», είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Tι άλλο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ώστε εσείς ως μαθητευόμενοι μάγοι να κάνετε πειράματα εις βάρος τους;».


«Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, όπως οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση την πρώτη της περίοδο, παρ’ ότι εμείς της το είχαμε επισημάνει», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση είναι ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση και γι’ αυτό την ψηφίζουμε, γιατί πρέπει να προστατέψουμε τους καταθέτες, να μην προχωρήσουμε σε κούρεμα». «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση, να μην γίνει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων και για να μην γίνει αυτό είχαμε ζητήσει την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση και χαιρόμαστε που το καταλάβατε και εσείς και στην Ευρώπη», πρόσθεσε, ενώ άσκησε κριτική στην κατεπείγουσα διαδικασία που συζητείται το νομοσχέδιο. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει συνεχώς το Κοινοβούλιο και πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε.



newsroom naftemporiki.gr


Από την Τρίτη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των φοιτητών που ενδιαφέρονται για μετεγγραφή



Από την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, έως και την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, www.minedu.gov.gr . Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη γραμματεία της σχολής ή του τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ), των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σημειώνεται, επίσης, ότι το δικαίωμα μετεγγραφής παρέχεται και στους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι έκαναν χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών.

Περισσότερες λεπτομέρειες και εξειδίκευση των κριτηρίων μοριοδότησης μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική εγκύκλιο, η οποία είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.



Πηγή


Σύμβολο της αεροπορικής τραγωδίας η μικρή Νταρίνα



Τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου μια συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει ένα κοριτσάκι 10 μηνών, να ακουμπά τις παλάμες στο τζάμι, καθώς περιμένει να μπει στο μοιραίο Airbus A321, με προορισμό την πατρίδα της.

Η φωτογραφία της μόλις 10 μηνών Νταρίνα Γκρόμοβα αναδεικνύει το βρέφος σε σύμβολο της αεροπορικής τραγωδίας στο Σινά.

Οι φωτογραφίες των θυμάτων της τραγωδίας όπως και προσωπικές ιστορίες έχουν κατακλύσει τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όμως η τελευταία εικόνα της μικρής Νταρίνα συγκλονίζει. Πρόκειται για ένα από τα 25 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα.

Με την μικρή Νταρίνα ήταν και οι γονείς της Aleksei Gromov και Tatiana.
Στην παρακάτω φωτογραφία οι γινείς ποζάρουν ενώ η μητέρα είναι ακόμη έγκυος και αναμένουν τον ερχομό της μοναχοκόρης τους.







Πηγή : skai.gr


Τουρκία-εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία κέρδισε ο Ερντογάν



Απόλυτη πλειοψηφία συγκέντρωσε στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πρωθυπουργός,Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα ως μια νίκη της Δημοκρατίας.

Υψηλά ποσοστά, που του δίνουν και αυτοδυναμία, συγκέντρωσε στην Τουρκία το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.
«Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο.
«Καλός εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο  Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε  έκκληση για ενότητα στην χώρα , ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος».

«Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές» δήλωσε.

Η άσκηση εξουσίας το μεγάλο ερώτημα της επόμενης ημέρας

Με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει από εδώ και πέρα την Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό το βασικό προεκλογικό ερώτημα απαντήθηκε. Η αυτοδυναμία έρχεται με το 49,4% (316 έδρες) που συγκεντρώνει το ΚΔΑ με καταμετρημένο το 96,9% των ψήφων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.

Η καθολική άνοδος του ΚΔΑ, η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και οι αυξομειώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των δυνάμεων, για λογαριασμό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Με βάση το 95,5% των ψήφων, το ΡΛΚ συγκεντρώνει το 25,4%, -134 έδρες (24,95% και 132 έδρες τον Ιούνιο), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος το 12,0% -41έδρες (16,29% και 80 έδρες τον Ιούνιο) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των λαών το 10,5% -59 έδρες (13,12% και 80 έδρες τον Ιούνιο).

Το φιλοκουρδικό κόμμα προς στιγμήν αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος είναι ανοδική.
Το ΚΔΑ καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος των ψήφων του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτό και τίποτε άλλο, είναι το απλό κλειδί για την κατανόηση του αποτελέσματος.

Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το ΚΔΑ μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του ΚΔΑ και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του 'Ασαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του 'Ασαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.

Με λίγα λόγια, από το ΚΔΑ εξαρτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει πατατοσαλάτα ή καυτή έως εκρηκτική πατάτα.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.

H συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε σήμερα ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γιουκσεκντάγ τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.

Επεισόδια στο Ντιαρμπακίρ

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο.
Όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος καταγράφουν πτώση με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το 10%, που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.


Πηγή : ethnos.gr