Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Σε διαθεσιμότητα η δασκάλα δημοτικού στον ΆλιμοΣε διαθεσιμότητα τέθηκε η δασκάλα Μουσικής σε δημοτικό σχολείο του Αλίμου, η οποία έβαλε εννιάχρονους μαθητές να χαστουκίσουν συμμαθητή τους μέσα στην τάξη, επειδή εκείνος δεν πρόσεχε στο μάθημα.

Η δασκάλα ήταν γνωστή για τις αναχρονιστικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε και είχε προκαλέσει διάφορα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στο σχολείο με τη συμπεριφορά της.

Πριν αντικατασταθεί, οι γονείς είχαν ήδη εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους μέσω επιστολής που εστάλη στις 22 Σεπτεμβρίου από μητέρα μαθητή της Γ’ Δημοτικού προς τον διευθυντή του σχολείου με κοινοποίηση στην προϊστάμενη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου.


Σέρφερ γλίτωσε από τα σαγόνια του καρχαρία με μια γροθιάΜια τρομακτική επίθεση από καρχαρία δέχθηκε ένας 25χρονος Βρετανός, ενώ έκανε σέρφινγκ στην παραλία Αβόκα, βόρεια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, αλλά κατάφερε να γλιτώσει ρίχνοντας μια γροθιά στο ρύγχος του σαρκοβόρου κήτους, που είχε προλάβει να τον δαγκώσει στο χέρι.

Δείτε το video της επίθεσης του καρχαρία : Πανευρωπαϊκή κατασκήνωση αντιεξουσιαστών στο Πολυτεχνείο


Η πανευρωπαϊκή «κατασκήνωση» του τριήμερου φεστιβάλ εξέγερσης στην αίθουσα Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η δημοσιοποίηση για πρώτη φορά μιας «κρυφής» αλλά συνηθισμένης ανακοίνωσης-κάλεσμα για τη στήριξη των πολιτών στις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, με το «πέταγμα μιας γλάστρας από το μπαλκόνι», είναι τα κύρια ζητήματα που ανησυχούν τους επικεφαλής αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, εν όψει της επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Στον συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός ατόμων μεταξύ των οποίων και ξένοι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι διαμένουν εκεί χρησιμοποιώντας υπνοσάκους. Το φεστιβάλ υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο, οι αστυνομικοί είναι επιφυλακτικοί για αυτήν την εξέλιξη, καθώς εκτιμούν ότι η αίθουσα θα παραμείνει υπό κατάληψη, όπως είχε γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, και το 2016.

Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο κτίριο να αποτελέσει ορμητήριο επιθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρουν επικεφαλής αξιωματικοί των μέτρων ασφάλειας, θα επιχειρηθεί και πάλι η «απομόνωση» των καταληψιών με την περιμετρική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και αποτροπή ενίσχυσής τους από άτομα που θα συμμετάσχουν στην πορεία μνήμης.

7.000 και «μυστικοί»

Σημειώνεται ότι στα μέτρα ασφάλειας και περιφρούρησης των εκδηλώσεων και της πορείας θα συμμετάσχουν περίπου 7.000 αστυνομικοί, αριθμός λίγο μεγαλύτερος από τον περσινό, παρότι το 2016 λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, είχε ταξιδέψει στη χώρα μας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στις συσκέψεις και επικοινωνίες με τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι πόρτες των πανεπιστημίων θα κλείσουν μετά το πέρας των εκδηλώσεων. Το ίδιο θα συμβεί και στο Πολυτεχνείο, όταν ξεκινήσει η πορεία και το πανεπιστημιακό ίδρυμα θα περιφρουρηθεί περιμετρικά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας έχει ως βασική αρχή την απομόνωση ύποπτων ταραξιών και «καθοδήγησή» τους προς την περιοχή των Εξαρχείων. Περιλαμβάνει την ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων. Εχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό το φόβο επιθέσεων εις βάρος τους.

Στο μεταξύ, σε επιτήρηση θα βρίσκονται καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

«Δώσε ‘‘πυρομαχικά’’, πέτα γλάστρες»
Για πρώτη φορά οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι φυλλάδια που δίνονταν χέρι με χέρι στα Εξάρχεια, και προέτρεπαν στη βοήθεια των πολιτών στις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, δημοσιοποιήθηκαν και διαδικτυακά. Η τακτική ανοικτή Συνέλευση Ενάντια στην Αστυνομική Κατοχή, με έδρα την αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου, απηύθυνε κάλεσμα… αντίστασης στους κατοίκους των Εξαρχείων με τίτλο «ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ».

Στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Συμμετέχοντας στην αντίσταση χτίζουμε τη συλλογική αυτοδιεύθυνση. … μπορείς κι εσύ:

– να ανοίξεις την πόρτα της πολυκατοικίας ή και του σπιτιού σου σε αυτούς που καταδιώκονται από τους μπάτσους
– να δώσεις πρόσβαση στην ταράτσα, για τους διαδηλωτές
– να πετάξεις μια (άδεια) γλάστρα από το μπαλκόνι
– να βγάλεις έναν κουβά με νερό για την εξουδετέρωση των χημικών
– να προσφέρεις νερό, διάλυμα malox σε βαποριζατέρ (1/2 νερό) ή riopan στους πληγέντες από τα χημικά
– να βγεις στο δρόμο και να σταθείς απέναντι στους κρατικούς δολοφόνους
– να συμβάλεις στην ανέγερση οδοφραγμάτων και στη διάθεση «πυρομαχικών» με ό,τι αχρείαστο αντικείμενο υπάρχει
– να εναντιωθείς σε προσαγωγές-συλλήψεις
– να παρατηρείς την καθημερινή κίνηση της Αστυνομίας και να μοιράζεσαι τις πληροφορίες με τους συναγωνιστές
– να εμψυχώνεις όσους μάχονται».


Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΕλεύθεροςΤύπος


Διέλυσε την χώρα του ο Μαδούρο σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" η ΒενεζουέλαΣε κατάσταση "επιλεκτικής χρεοκοπίας" (selective default" κηρύχθηκε η Βενεζουέλα από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors καθώς η χώρα δεν κατάφερε να προβεί στην αποπληρωμή ομολόγων 200 εκατ. δολ.  που έληγαν χθες.

Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έλαβε αυτή την απόφαση καθώς χθες παρήλθε η περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η χρεοκοπία αυτή ενδέχεται να έχει οδυνηρές συνέπειες για την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική ηλεκτρική εταιρεία της Βενεζουέλας Electricidad de Caracas έχει ήδη κηρυχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας από τους οίκους Fitch και Moodys καθώς τις προηγούμενες μέρες δεν κατόρθωσε να προβεί στην πληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων.
4 σποτάκια για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών«Αυτό είναι σεξουαλική παρενόχληση. Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη».

Με αυτά τα λόγια και τέσσερα σποτάκια με πρωταγωνιστές γνωστούς ηθοποιούς, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων (ΓΓΙΦ), ενημερώνει τις γυναίκες με αφορμή την 25η Νοέμβρη (παγκόσμια ημέρα εξάλειψης βίας κατά των γυναικών), ζητώντας τους να τηλεφωνούν στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή sos 15900 κάθε φορά που πέφτουν θύμα οποιασδήποτε κακοποίησης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης «στρώνει το χαλί» για την νέα άδεια του Κουφοντίνα


Προωθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του εισαγγελέα, διά της μειοψηφίας του, να οδηγεί πάντα σε αναστολή στη χορήγηση της άδειας, εξαλείφεται

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στρώνει το χαλί για την νέα άδεια του μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος έχει καταδικαστεί  11 φορές σε ισόβια κάθειρξη, αλλά και για κάθε άλλο ομοϊδεάτη του ή βαρυποινίτη. Και στρώνει το χαλί  μέσω των   ρυθμίσεων  του  νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, που προσανατολίζεται να καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα στην  Βουλή.
          
Ο νέος Σωφρονιστικό Κώδικα δρομολογεί, μεταξύ των άλλων,  μεταβολές στο στον θεσμό των αδειών των κρατουμένων. Υπενθυμίζεται ότι οι Κώδικες ψηφίζονται από την Βουλή με μια και μόνο ψηφοφορία στον σύνολό τους, δηλαδή δεν προβλέπεται η ψηφοφορία κατ΄  άρθρον. 
          
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αν ο εισαγγελέας φυλακής ήταν αρνητικός για τη χορήγηση της διήμερης άδειας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα έβγαινε, καθώς ο νόμος προβλέπει, ότι η μειοψηφία του εισαγγελικού λειτουργού αναστέλλει, σε κάθε περίπτωση, τη χορήγηση της άδειας.
          
Αντίθετα, στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, το οποίο έχει δοθεί ήδη σε διαβούλευση,  περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του εισαγγελέα, διά της μειοψηφίας του, να οδηγεί πάντα σε αναστολή στη χορήγηση της άδειας, εξαλείφεται.          
 Έτσι,  πλέον  εάν ο εισαγγελέας της φυλακής  μειοψηφήσει στο συμβούλιο των φυλακών για τη χορήγηση της άδειας ενός κρατουμένου, τότε, η άδεια αναστέλλεται,  και μόνον εάν ο εισαγγελέας ασκήσει προσφυγή και φέρει την υπόθεση προς   κρίση σε δικαστικό συμβούλιο θα υπάρξει οριστική απόφαση.
          
Δηλαδή, με  μόνη τη μειοψηφία του εισαγγελέα δεν αναστέλλεται η άδεια του κρατούμενου όπως γίνεται  σήμερα.
           
Από την πλευρά των  εισαγγελέων γίνεται λόγος   για "μείωση του δικαιώματος του εισαγγελικού λειτουργού που εποπτεύει τις φυλακές" και επισημαίνεται ότι   ενδέχεται   η εφαρμογή μιάς τέτοιας διατάξεως να "οδηγήσει εκτός φυλακής κρατούμενους, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις".
          
Παράλληλα, εισαγγελικές πήγες έλεγαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, πιθανώς από άγνοια,  κινείται πάνω σε λεπτές γραμμές οι οποίες εκπέμπουν επικινδυνότητα για τη δημόσια ασφάλεια.


Πηγή : protothema.gr


Νέα Δημοκρατία : Οι ελεύθεροι επαγγελματίες....πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν.Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, η Κυβέρνηση εξαναγκάζει 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να εξακολουθούν - για τέταρτο συνεχόμενο μήνα - να  πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν».

Πλήρης Δήλωση

«Είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, η Κυβέρνηση εξαναγκάζει 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να εξακολουθούν - για τέταρτο συνεχόμενο μήνα - να  πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν.

Τι έχει συμβεί: o νόμος Κατρούγκαλου - Αχτσιόγλου συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών  με το εισόδημα τους. Ενώ λοιπόν οι εισφορές θα έπρεπε από τα μέσα του 2017 - όπως άλλωστε ο δικός του νόμος ορίζει - να προσδιορίζονται με βάση τις απολαβές που είχαν το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες, αυτές εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2015. Με συνέπεια να πληρώνουν δυσβάσταχτες και άδικες εισφορές, καθώς τα εισοδήματα του  2016 είναι  μειωμένα κατά 900 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί ως βάση υπολογισμού τα εισοδήματα του 2016, αν δεν είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς της, είναι προφανές ότι υποκρύπτει σκοπιμότητα προκειμένου να εμφανιστεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ πλασματικά μεγαλύτερο. Η κυρία Αχτσιόγλου δεν μπορεί να κρύβεται. Διότι αν περάσουν άλλοι δύο μήνες απραξίας της, θα χαθεί οριστικά για αυτό το έτος η δυνατότητα συμψηφισμού των άδικα καταβαλλόμενων εισφορών στο Κράτος».


Μέτωπο με τις... γουρούνες άνοιξε ο ΣπίρτζηςΜέτωπο με τις …γουρούνες άνοιξε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που ο ίδιος προωθεί, στο εξής θα απαγορεύει την κυκλοφορία τους στην άσφαλτο.

Περίπου 350 ιδιοκτήτες των τετράτροχων μηχανών από την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, που αντιδρούν στην προωθούμενη διάταξη, αψηφώντας τη δυνατή βροχή, έκαναν το μεσημέρι της Δευτέρας πορεία με τις «γουρούνες» τους μέχρι το υπουργείο Μεταφορών στην περιοχή του Παπάγου, το οποίο και απέκλεισαν για αρκετές ώρες.

Αντιπροσωπεία τους ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Σπίρτζη, όμως καθώς ο ίδιος βρισκόταν εκτός Αθηνών, τελικά συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Μεταφορών, Αθανάσιο Βούρδα.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βούρδας, υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο οι τετράτροχες μοτοσυκλέτες με κυβισμό μέχρι 125 κυβ. εκατοστών, δεν θα επιτρέπεται (με το νέο ΚΟΚ) να κυκλοφορούν πλέον στην άσφαλτο, είναι η συχνή εμπλοκή τους σε τροχαία ατυχήματα.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των μηχανών, ανέφεραν ότι εάν συμβεί αυτό, περίπου 3.800 επιχειρήσεις και θα αναγκαστούν να κλείσουν, καθώς σήμερα νοικιάζουν συχνά τις «γουρούνες» στους τουρίστες, ενώ τα ίδια τετράτροχα οχήματα χρησιμοποιούνται και από ΑμεΑ.

Πάντως, ο κ. Βούρδας ανέφερε, ότι η απαγόρευση για τις «γουρούνες» δεν θα είναι καθολική, καθώς τελικά όσες διαθέτουν κυβισμό άνω των 125 κυβ. εκατοστών θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην άσφαλτο, αλλά με νέες ενισχυμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Επίσης, οι οδηγοί που θα τις οδηγούν, θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό δίπλωμα κι όχι απλά δίπλωμα οδήγησης δικύκλου ή αυτοκινήτου (καθιέρωση νέας κατηγορίας).

Οι ιδιοκτήτες των τετράτροχων μηχανών χαρακτήρισαν άκαρπη τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους. «Όχι άλλη κοροϊδία», « θέλουμε λύση εδώ και τώρα», ήταν τα συνθήματα που φώναζαν μέσα στο κτίριο του υπουργείου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών, κ. Γιώργος Μπαμιεδάκης, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, για άλλη μια φορά, δεν έδωσε τις λύσεις που ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι μέσα στο επόμενο διάστημα θα επανακαθορίσουν της στάση τους.

Σημειώνεται, ότι πάνω από 100 επαγγελματίες από την Κρήτη έφτασαν ακτοπλοϊκώς μαζί με τις «γουρούνες» τους νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα. Στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού με την Αμφιθέας συναντήθηκαν και με άλλους επαγγελματίες από άλλες περιοχές της χώρας και σχηματίζοντας «κονβόϊ», έφτασαν με αναμμένα φώτα στο υπουργείο Μεταφορών. 

Στην είσοδο του υπουργείου, ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων και Μοτοποδηλάτων Ζακύνθου, κ. Γιάννης Λιβέρης δήλωσε: «Αν ο υπουργός κ. Σπίρτζης προχωρήσει το νομοσχέδιο που θα καταργεί τις “γουρούνες”, θα πρέπει να μας αποζημιώσει. Πρέπει να κουβεντιάσουμε μαζί του. Οι “γουρούνες”' είναι νόμιμες. Εμείς δύο φορές που ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό, μας αγνόησε και μας παρέπεμψε στον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη, ο οποίος όμως μας είπε ότι αρμόδιος για το θέμα αυτό, είναι μόνο ο υπουργός!».


Πηγή : tanea.gr


Η Κομισιόν ούτε αδειάζει ούτε καλύπτει τις εξαγγελίες Τσίπρα για το μέρισμαΣε γενικές γραμμές εντός των συζητήσεων που έχουν γίνει οι εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν καθώς η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμα, διαμήνυσαν οι Βρυξέλλες.

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ συνάδουν μεν «σε γενικές γραμμές» με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους θεσμούς, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και συνεπώς οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού θα πρέπει να πρώτα να εξεταστούν, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγές της Κομισιόν διευκρίνισαν μάλιστα πως το διάγγελμα του κ. Τσίπρα ήλθε λίγο νωρίτερα από ό,τι το περίμεναν στις Βρυξέλλες.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επέσπευσε την ανακοίνωση του μερίσματος για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών μακριά από το σκάνδαλο του Πάνου Καμμένου και τις προσπάθειες πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. 

Νωρίτερα, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία χαιρέτιζε την πρόοδο της Ελλάδας στα δημοσιονομικά και στις μεταρρυθμίσεις επισημαίνοντας όμως συνάμα πως η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των αξιολογήσεων του προγράμματος στήριξης.

Οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν ακόμα ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπενθυμίζοντας «τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε προς την εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης».Πηγή: skai.gr


Νέα έγγραφα Λοβέρδου για την υπόθεση του αμυντικού υλικού της Σαουδικής ΑραβίαςΕμφανίζουν τον Β. Παπαδόπουλο να μην έχει εξουσιοδότηση για υπογραφή της συμφωνίας

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για την υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή του φερόμενου ως «μεσάζοντα» Β. Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδος, την παραμονή της συμφωνίας εκκρεμούσε ακόμα ο καθορισμός του εξουσιοδοτημένου αξιωματούχου της Σαουδικής Αραβίας για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος εμφανιζόταν μόνον ως εξουσιοδοτημένος για την διαπραγμάτευση εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας. 

Ανήμερα της συμφωνίας της 13ης Ιουνίου 2017, η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ αναφέρει ότι «έχει ζητήσει από τους αρμόδιους Σαουδαραβικούς φορείς να προσδιορίσουν τον αξιωματούχο που θα εξουσιοδοτηθεί για να υπογράψει τη σχετική Διακρατική Συμφωνία» και ότι «ο εξουσιοδοτημένος μέχρι σήμερα εκπρόσωπος για τις διαπραγματεύσεις της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας κ. Παπαδόπουλος ”ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.” αιτήθηκε να υπογράψει τη Διακρατική Συμφωνία θέματος». 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της ΓΓΔΕΕ (από 14 Ιουνίου 2017), «γνωρίστηκε στον εκπρόσωπο διαπραγματεύσεων του Βασιλείου Σαουδικής Αραβίας (σ.σ. τον κ. Παπαδόπουλο) ότι πρέπει να μας γνωστοποιήσει τον εξουσιοδοτημένο αξιωματούχο που θα υπογράψει τη Διακρατική Συμφωνία και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή των όρων της Διακρατικής Συμφωνίας θα απαιτούνταν επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης των πυρομαχικών από την αρχή». Κάτι που πιστοποιεί ότι αρμοδίως δεν θεωρείτο ως εξουσιοδοτημένος να υπογράψει. 

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται κατόπιν να αιτήθηκε τηλεφωνικά να γίνει σύσκεψη στην έδρα του ΥΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ παρουσία εκπροσώπου του ΓΕΣ, ενώ η πρεσβεία μας στο Ριάντ ανέφερε ότι οι σαουδάραβες στρατιωτικοί «δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία για συνομιλίες Government to Government». 

Αφού ζητήθηκαν αυθημερόν αντίγραφα του σχεδίου Διακρατικής Συμφωνίας από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, τα οποία μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακό όχημα και παραδόθηκαν «στο γραφείο του κ. ΥΕΘΑ προσωπικά στον Γενικό Δντή ΓΔΑΕΕ», το απόγευμα πάντα της ίδιας μέρας, ο τελευταίος «αφού βγήκε από το γραφείο του κ. ΥΕΘΑ ζήτησε το Δ/ντή ΔΑΠΚΣ (σ.σ. Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων) να τον συνοδεύσει αεροπορικώς στην Θεσσαλονίκη (πτήση με αεροπλάνο κ. ΥΕΘΑ C-27) για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας από τον κ. Παπαδόπουλο “ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙO” όπως και έγινε». 

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «πραγματικό σκάνδαλο» και για «δήθεν διακρατική συμφωνία». «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία και με ψέματα δεν απαντάται το θέμα. Με αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες η Ελλάδα έχασε 64 εκατομμύρια ευρώ», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ.
Σταυρόπουλος Λάμπρος
Πηγή : tovima.gr


Βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια των 200.000 ευρώ!Χαριστική βολή για τα ελληνικά νοικοκυριά αποτελούν οι πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση για επίσπευση των πλειστηριασμών.

Με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να χτυπούν… κόκκινο και υπό τον φόβο της τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πάει περίπατο… Αντιμέτωποι με το σφυρί θα βρεθούν, σύντομα, όχι μόνο οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και οι οικονομικά αδύναμοι δανειολήπτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δόσεις τους.

Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίστηκε την άτυπη συμφωνία τραπεζών-υπουργείου Δικαιοσύνης να εξαιρούνται από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σπίτια εμπορικής αξίας έως 300.000 ευρώ. Στη σύντομη παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι οι πλειστηριασμοί για μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο έως το Μάρτιο, ειδάλλως θα υπάρξει θέμα stress tests και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρώτες θα βγουν στο σφυρί βίλες, μερικές από τις οποίες, μάλιστα, έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο ξένων funds, που επιθυμούν να τις μετατρέψουν σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που αφορούν σε κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, όπου έχουν προγραμματιστεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί της ακίνητης περιουσίας των επιχειρηματιών (π.χ. επαγγελματικές στέγες, γραφεία, θέσεις στάθμευσης, οικόπεδα κ.λπ.), κάτω από 300.000 ευρώ όμως, αφού το συγκεκριμένο όριο ισχύει ως κατώτατο πλαφόν μόνο για τις κατοικίες.

Οι δε τράπεζες έχουν δεσμευτεί να ανακτήσουν περίπου 11,5 δισ. ευρώ μέσα από πλειστηριασμούς ακινήτων (ρευστοποιήσεις) έως το 2019. Δεδομένου, ωστόσο, πως η πλειονότητα των κόκκινων δανείων δεν συνδέεται με κατοικίες άνω των 300.000 ευρώ, είναι επόμενο για την αντιμετώπισή τους να ακολουθήσουν νέα απανωτά κύματα πλειστηριασμών που θα αφορούν σε σπίτια χαμηλότερης αξίας.

«Δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με τις δικλίδες προστασίας, αφού δεν έχουν γίνει σαφείς οι αλλαγές που έρχονται από 1.1.2018, όπως αυτές συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, για να προσθέσουν πως «η πρώτη κίνηση θα είναι να πέσει το όριο από τις 300.000 στις 200.000».

Αρση αποχής

Κυβερνητικά στελέχη ασκούν στενό μαρκάρισμα στους συμβολαιογράφους, ζητώντας τους να αναστείλουν την απόφασή τους για αποχή από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους. Με τη διενέργειά τους, μάλιστα, να αποτελεί προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης, η καθυστέρησή τους συνιστά ήδη αιτία επιπλήξεων από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Γύρω στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται, τελικά, να κριθεί αν θα συνεχιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς. Στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης θα ενημερωθεί το Σώμα για τα νέα δεδομένα και θα υπάρξει αίτημα αναστολής της αποχής. Υπενθυμίζεται η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις 29 Νοεμβρίου.

Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα γραφεία τους. Οι ίδιοι ζητούν -μεταξύ άλλων- την υπαγωγή της ευθύνης και εποπτείας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μία ημέρα την εβδομάδα, σε μία βάρδια.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για αυστηροποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ώστε για σειρά συγκεκριμένων αδικημάτων, π.χ. απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, να προβλέπεται η άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης και να μην απαιτείται η υποβολή έγκλησης όπως ισχύει σήμερα. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να επιλαμβάνονται σε περίπτωση που διαπιστώνεται απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης που αφορά την εισβολή στα γραφεία των συμβολαιογράφων χωρίς να απαιτείται μήνυση από τους ίδιους.

Πρόσθετα, έχει κοινοποιηθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Οι επιλογές των δανειοληπτών για να σώσουν την κατοικία τους

Στο μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται η προστασία ακόμη και δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Κι αυτό, τη στιγμή που το ίδιο το Σύνταγμα αντιμετωπίζει την κατοικία ως άσυλο θεσπίζοντας το απαραβίαστο αυτού και ως αντικείμενο ειδικής φροντίδας από το κράτος. «Είναι πρόδηλο ότι η διενέργεια πλειστηριασμού που αφορά την πρώτη κατοικία του οφειλέτη τού αποστερεί τη δυνατότητα για αξιοπρεπή διαβίωση και βάλλει κατά της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές», τονίζουν νομικοί κύκλοι στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες συνοψίζονται ως εξής:

1. Καταρχάς, ο νόμος Κατσέλη (3869/2010), γνωστός και ως το τελευταίο «οχυρό» για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων στο κόκκινο, ακόμη και αν δεν «ξηλωθεί», άμεσα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα έχει καμία σχέση με τον νόμο που ήταν κάποτε. Ηδη οι τράπεζες εισηγούνται την αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης. Μεταξύ άλλων προτείνουν την άρση του τραπεζικού απορρήτου, κατά το πρότυπο του εξωδικαστικού μηχανισμού, για όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο, τη θέσπιση της εξωδικαστικής διευθέτησης, ως υποχρεωτικό βήμα πριν η υπόθεση να φτάσει στο δικαστήριο, την άρση της δυνατότητας να παίρνει κάποιος αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, με την υποβολή και μόνο της αίτησης υπαγωγής στον νόμο, την κατάργηση της τριετίας βάσει της οποίας διαγράφονται τα χρέη από καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες, την αυστηροποίηση των κριτηρίων για όσους σταματούν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση κ.λπ. Εφόσον όλα αυτά γίνουν πράξη, θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο για τους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια στο κόκκινο να υπαχθούν στον νόμο. Υπενθυμίζεται πως επί ηγεσίας Γ. Σταθάκη στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ο νόμος αναθεωρήθηκε και τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2016 περιλαμβάνοντας πιο αυστηρά κριτήρια (εισόδημα και αντικειμενική αξία ακινήτου σε χαμηλά επίπεδα).

2. Με αυτά τα δεδομένα, η τύχη των δανειοληπτών που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον ν.3869/2010 επαφίεται στις προθέσεις του εκάστοτε τραπεζικού ιδρύματος, το οποίο με «μπούσουλα» τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών (ΚΔΤ) προτείνει την «κατάλληλη λύση». Γι’ αυτό τον σκοπό λαμβάνονται υπόψη η συνολική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, δηλαδή εισοδήματα, ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία κ.ά. Συνοπτικά τα τρία «πακέτα» ρυθμίσεων που προβλέπει ο ΚΔΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

Βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις διάρκειας μικρότερης των 2 ετών που περιλαμβάνουν κεφαλαιοποίηση ή τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μειωμένη δόση μεγαλύτερη των οφειλόμενων τόκων, καταβολή μόνο τόκων και περίοδο χάριτος.
Μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 2 ετών που αφορούν σε μείωση επιτοκίου, παράταση διάρκειας του δανείου, διαχωρισμό ή ακόμα και μερική διαγραφή της οφειλής και λειτουργικά αναδιάρθρωση της εταιρείας αλλά και συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο
Λύσεις οριστικής διευθέτησης που μπορεί να συνδυάζονται με παράδοση εμπράγματης εξασφάλισης προς την τράπεζα ή και οικιοθελή ρευστοποίηση στοιχείων. Περιλαμβάνει εθελοντική παράδοση ή και εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου, διακανονισμό απαιτήσεων αλλά και ολική διαγραφή της οφειλής αν δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα στοιχεία και δεν αναμένεται περαιτέρω ανάκτηση κ.ά.
3. Από εκεί και πέρα σε περίπτωση που δανειολήπτες-τράπεζες δεν τα βρουν υπάρχει και η επιλογή του Συνηγόρου του Καταναλωτή προς εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης. Ακόμη ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί στον Διαμεσολαβητή Τραπεζικών Υπηρεσιών, στις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού ή στο αρμόδιο Δικαστήριο για τη ρύθμιση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζει ο δανειολήπτης είναι ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμού πρέπει να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση που να τον υποχρεώνει να καταβάλει το οιοδήποτε ποσό. «Η άμυνα που του παρέχει ο νομοθέτης σε μία τέτοια περίπτωση είναι η άσκηση ανακοπής σε 15 εργάσιμες ημέρες και συγχρόνως η άσκηση αίτησης αναστολής, εφόσον υπάρχουν βάσιμοι και παραδεκτοί λόγοι για την άσκηση αυτών των ένδικων μέσων, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο δανειολήπτης θα βρεθεί σε δεινή θέση, διότι θα απολέσει άσκοπα χρήματα και χρόνο που θα επιβαρύνει την οφειλή του», επισημαίνουν νομικές πηγές.

«Ο πανικός ότι καταρρέουν οι τράπεζες δεν πείθει κανέναν»

Στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διάταξη που να προστατεύει το οιοδήποτε ακίνητο από πλειστηριασμό, ακόμη κι αν επρόκειτο για πρώτη κατοικία, δεν υφίσταται. Η τελευταία οριζόντια προστασία επεκτάθηκε μέχρι την 31η.12.2014. Κατά συνέπεια, εν δυνάμει ακίνητα να εκπλειστηριαστούν είναι τα ακίνητα όσων έχουν οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και σαφώς σε οιονδήποτε τρίτο. Η μόνη προστασία παρέχεται με την ένταξη του οφειλέτη στον νόμο Κατσέλη που σαφώς δεν αφορά το σύνολο των ανυπαίτιων οφειλετών.

Τις τελευταίες ημέρες και μετά τον σάλο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας και μάλιστα εξαιρετικά μικρής αξίας, υπήρξε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και τραπεζών, κατά δηλώσεις αμφοτέρων των μερών, ότι δεν θα εκπλειστηριαστούν ακίνητα που αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι 300.000 ευρώ.

Εύλογες απορίες δημιουργούνται, βέβαια, για τους λόγους μη θεσμοθέτησης σχετικής διάταξης, έτσι ώστε το άτυπο αυτό μορατόριουμ να αποκτήσει νομική ισχύ. Και σαφώς απαραίτητη κρίνεται η πρόβλεψη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειμένου να αποκλειστούν από οιαδήποτε προστασία οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, διότι η οριζόντια αποχή από πλειστηριασμούς κατοικιών έως 300.000 ευρώ μπορεί να συμπεριλάβει κακοπληρωτές, στους οποίους υποτίθεται ότι έχει κηρυχθεί «πόλεμος».

Αξια επισήμανσης αποτελεί η απουσία, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, οιασδήποτε δήλωσης εκ μέρους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ως προς τις οφειλές απέναντί τους. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υφίστανται δύο μέτρα και δύο σταθμά, διότι αυτό θα αποτελούσε από την πολιτεία μία καθ’ όλα υποκριτική στάση.

Αδήριτη ανάγκη καθίσταται, πλέον, η δημοσιοποίηση αρμοδίως, υπευθύνως και αριθμητικώς του δημοσιονομικού οφέλους από τη μαζική εκποίηση διά πλειστηριασμών των ακινήτων. Η διάχυση του πανικού ότι, σε περίπτωση μη πλειστηριασμών, καταρρέουν οι τράπεζες, κινδυνεύουν οι καταθέσεις, δεν ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση και άλλα «τρομακτικά» δεν πείθει κανέναν σκεπτόμενο πολίτη.

Οι μαζικοί πλειστηριασμοί το μόνο που πιθανολογείται σφόδρα ότι θα επιφέρουν είναι επιπρόσθετη και ανυπολόγιστη κατάρρευση της αξίας των ακινήτων, που αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για τα θεμέλια των τραπεζών, πλήρη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων πολιτών και μία «χρυσή ευκαιρία» μόνο για τους ελάχιστους που έχουν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν.ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Με το νόμο-έγκλημα Παρασκευόπουλου κυκλοφορούν ελεύθεροι 3.000 βαρυποινίτες
Ο «χασάπης» που σκότωσε τη Δώρα, ο εκτελεστής του Ζαφειρόπουλου, o βιαστής της 19χρονης Γερμανίδας...

Στους 30 μήνες εφαρμογής του διαβόητου νόμου 

Παρασκευόπουλου η εγκληματικότητα καλπάζει. Αποφυλακίζονται αθρόα, εντελώς άκριτα και με πρωτοφανή επιείκεια 3.000 περίπου αμετανόητοι βαρυποινίτες που αλωνίζουν βίαια και δολοφονικά ανενόχλητοι, προκαλώντας δίκαια την οργή όλης της κοινωνίας.

Φρικιαστικές δολοφονίες, άγριες ληστείες, βιασμοί, βασανισμοί μέχρι θανάτου. Ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη στο νεκροταφείο, αφού πιάστηκε με 37,5 κιλά χασίς και έφαγε 20 χρόνια, πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα έξι από αυτά αποφυλακίστηκε. Ο Γεωργιανός ληστής που σιδέρωσε την 85χρονη στο κέντρο της Αθήνας και με γροθιές τής έσπασε το σαγόνι, για να της πάρει 50 ευρώ, συνελήφθη με το αποφυλακιστήριο στην τσέπη. 


 Αναρίθμητες είναι οι απεχθείς ενέργειες των  σεσημασμένων κακοποιών, αλλοδαπών και Ελλήνων, με πολλά χρόνια κάθειρξη, που αποφυλακίστηκαν σκανδαλωδώς εκμεταλλευόμενοι τους ευνοϊκούς όρους του νόμου Παρασκευόπουλου. Το νοσηρότερο στην υπόθεση που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα «η χαρά του εγκληματία» είναι ότι μεγάλο ποσοστό αμετανόητων βαρυποινιτών που αδιαφορούν παγερά για την ανθρώπινη ζωή, επέστρεψαν άμεσα στην παραβατική τους δραστηριότητα. Γεγονός που από το 2015 -αφότου ο νόμος για την «αποσυμφόρηση των φυλακών» εφαρμόστηκε- προκαλεί ανακύκλωση της εγκληματικότητας και αυξάνει τα παραβατικά περιστατικά, μετά από συνεχή μείωσή τους τα τρία προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις καταγραφές της Ελληνικής Αστυνομίας. Εν τω μεταξύ, τα δυσάρεστα και κλιμακούμενα αποτελέσματα για τη δημόσια ασφάλεια που διαμορφώνονται με ακέραια βαριά ευθύνη του νόμου Παρασκευόπουλου παγιώνονται όσο περνάει ο καιρός. Οι ίδιοι σκληροί κακοποιοί και λαθρέμποροι ναρκωτικών  μπαινοβγαίνουν στις φυλακές, πιάνονται και να ξαναπιάνονται από την Αστυνομία, οδηγούνται πίσω στα σωφρονιστικά ιδρύματα και προλαβαίνουν κάνοντας χρήση του ίδιου νόμου να αποφυλακιστούν και πάλι και να επιστρέψουν στην παράνομη δράση τους. Με πληθώρα αδικημάτων, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, βαριές σωματικές βλάβες και ειδεχθείς ανθρωποκτονίες που βιώνει στην καθημερινότητά του ο ανυπεράσπιστος Ελληνας πολίτης.

Ιδιαίτερη, όμως, ανησυχία και προβληματισμό στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταδικασμένοι σε πολυετή κάθειρξη για βαριά αδικήματα καταστρώνουν στη φυλακή την εγκληματική δράση τους  και πραγματοποιούν τα χτυπήματά τους τις μέρες των αδειών τους. Είναι μια νέα τάση, κάτι σαν «εγκληματικές εκδρομές», που φουσκώνει ολοένα περισσότερο. 

Προφανώς οι συγκεκριμένοι κακοποιοί δεν βγαίνουν με άδειες για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά για να υλοποιήσουν τα προμελετημένα σχέδια που έχουν εκπονήσει στα κελιά τους και στη συνέχεια επιστρέφουν σε αυτά για να λουφάξουν. Γεγονός που δυσκολεύει τις  διωκτικές αρχές  να εξιχνιάσουν τις υποθέσεις αφού οι κακοποιοί μετά από κάθε επίθεση βρίσκονται πάλι πίσω από τα κάγκελα. Πρόκειται για μία ακόμη διευκόλυνση που χάρισε ο νόμος Παρασκευόπουλου σε βαρυποινίτες. Μεταξύ άλλων, ευεργέτησε και τον 11 φορές καταδικασμένο σε ισόβια κατά συρροή δολοφόνο Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έκανε χρήση του προνομίου της άδειας, καθώς νόμος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κατάργησε με το πρώτο κιόλας άρθρο του τις φυλακές «τύπου Γ». Δηλαδή τα υψίστης ασφαλείας καταστήματα κράτησης στα οποία θα κρατούνταν καταδικασμένοι για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία και άλλοι βαρυποινίτες, με κριτήριο την επικινδυνότητά τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα χορήγησης άδειας. Ωστόσο, χάρη στις κραυγαλέα ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και τη σύμφωνη απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών, αρκετοί κακοποιοί μετά από  ένα σύντομο πέρασμα πίσω από τα σίδερα βγήκαν έξω και αμεταμέλητοι ξαναρίχτηκαν στη βαριά εγκληματική παρανομία.


Εκτελεστής με άδεια 

Ο Ιμπραήμ Καστριότ που δολοφόνησε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο κυκλοφορούσε μεν ελεύθερος γιατί παραβίασε την άδεια που πήρε από τη φυλακή, όμως και αυτός είχε προλάβει να αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και ο καταζητούμενος συνεργός του, ο 30χρονος Ενο Μάτα, είχαν αποφυλακιστεί το 2015. Ο 32χρονος Αλβανός που έχει ομολογήσει τη δολοφονία,  παρότι είχε καταδικαστεί κατά συγχώνευση σε 25 χρόνια κάθειρξη για βιασμούς και ληστείες, είχε αποφυλακιστεί το 2015, με τον νόμο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης επειδή είχε εκτίσει τα 2/5 της ποινής του. Αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό και απελάθηκε στην Αλβανία. Γύρισε όμως και ξαναρίχτηκε στη μαφιόζικη δράση. Επιπλέον, του δόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου πενθήμερη άδεια από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας χωρίς να προσμετρηθεί ότι είχε προχωρήσει σε νέα αδικήματα, είχε επιστρέψει παράνομα στη χώρα, δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία της διεύθυνσής του και φυσικά υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να παραβιάσει την άδειά του. Ψιλά γράμματα. Δεν επέστρεψε ποτέ από την άδεια και εκτέλεσε εν ψυχρώ τον άτυχο δικηγόρο. 

Βγήκε το 2017 αντί για το 2035

Το μεσημέρι της 27ης Ιουνίου του 2014 τέσσερις Αλβανοί ληστές, ανάμεσά τους και ο 43χρονος Illy Muca, φορώντας κουκούλες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κρατώντας στα χέρια καλάσνικοφ φτάνουν με κλεμμένο αυτοκίνητο στην Αρχαία Ολυμπία. Μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών, σηκώνουν τα όπλα, πυροβολούν στον αέρα και αφού σπάνε με βαριοπούλες την τζαμαρία κεντρικού κοσμηματοπωλείου, εισβάλλουν σε αυτό. Με τις καπνισμένες κάννες των καλάσνικοφ ακινητοποιούν τον ιδιοκτήτη, ανοίγουν τις προθήκες και αρπάζουν κοσμήματα αξίας 112.000 ευρώ. Στη συνέχεια αναγκάζουν τον κοσμηματοπώλη να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο και παίρνουν 8.500 ευρώ. Με τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2014 ο 43χρονος Αλβανός στη δίκη που γίνεται τον Μάιο του 2016 καταδικάζεται σε 24 χρόνια κάθειρξη, τα οποία γίνονται 20 στο Εφετείο. Τελικά, αν και θα έπρεπε, σύμφωνα με την ποινή που του επιβλήθηκε ο ληστής να βγει από τα σίδερα τον Νοέμβριο του 2035, έφυγε σαν κύριος τον Σεπτέμβριο του 2017, «συνέπεια ευεργετικού υπολογισμού 800 ημερών λόγω αναπηρίας, βάσει του νόμου 4 Παρασκευόπουλου και αναστολή του υπολοίπου της ποινής του». Οι πληροφορίες λένε ότι η αναπηρία του Αλβανού ληστή προέκυψε από έναν τραυματισμό στο πόδι λόγω τροχαίου ατυχήματος λίγες ημέρες προτού συλληφθεί.   
Το φιάσκο της ντουλάπας 

Οι δράστες που εισέβαλαν σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο την περασμένη άνοιξη έγιναν γνωστοί ως οι «ληστές της ντουλάπας», αφού όταν έγιναν αντιληπτοί, ο ένας κρύφτηκε στην ντουλάπα, παρέμεινε για πολλές ώρες,  πέρασε από τους υποτιθέμενους ελέγχους των αστυνομικών και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο πρώτος που συνελήφθη, ο 40χρονος Ρώσος Ιγκόρ Γκουσέφ, αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό στις 23 Ιουλίου του 2015. Απασχολούσε τις Αρχές με συλλήψεις και καταδίκες για σωρεία ληστειών και αποδράσεις από τις 14 Φεβρουαρίου του 1996. Είχε διαπράξει 36 ληστείες ενώ κατά τη διάρκεια ληστείας σε κατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα, στην προσπάθεια να διαφύγει  με τους συνεργούς του, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν περαστικό και τη 12χρονη κόρη του.  Ο δεύτερος, ο Μολδαβός Μικαέλ Γκενόφ, που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση από τον 5ο όροφο στο κενό, είχε κατηγορηθεί από το 2006 για σειρά ανθρωποκτονιών καθώς πρωταγωνίστησε σε ληστεία κοσμηματοπωλείου στην Καλλίπολη του Πειραιά δολοφονώντας εν ψυχρώ τον ιδιοκτήτη και έναν περιπτερά που έτρεξε να βοηθήσει. Τελικά, στις 24 Αυγούστου του 2015 αποφυλακίστηκε και αυτός με τον νόμο Παρασκευόπουλου, ενώ στις 20 Νοεμβρίου πέρυσι κατηγορήθηκε εκ νέου για απόπειρα κλοπής. Ωστόσο, παρά το βεβαρυμένο παρελθόν του, δεν προφυλακίστηκε, αλλά του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο τρίτος του κουαρτέτου των ληστών, ο 35χρονος Αρμένιος Αραμαΐς Μπαγκντασαριάν, μπαινόβγαινε στις φυλακές από το 2009  και παρότι με βεβαρυμένο παρελθόν κατά τη διάρκεια της ληστείας κυκλοφορούσε ελεύθερος. Για τον άγνωστο τέταρτο οι διωκτικές αρχές δεν αποκλείουν να ανήκε και αυτός στο «σωματείο» των ευνοημένων αποφυλακισθέντων του ίδιου νόμου. 


Οι βασανιστές της Υδρας

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ευνοημένων κακοποιών από τον διαβόητο νόμο είναι αυτή του βασανισμού μέχρι θανάτου του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα στις 16 Αυγούστου 2015, προκειμένου να του αρπάξουν τις εισπράξεις της ημέρας. Μοιάζει απίστευτο, όμως στις 14 Ιουλίου και στις 9 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς αποφυλακίστηκαν οι δύο από τους επτά Γεωργιανούς ληστές που λήστεψαν και δολοφόνησαν τον άτυχο άνδρα. Οι δύο σκληροί ληστές εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για να πετάξουν στην ελευθερία και να «αναβαθμίσουν» την εγκληματική τους δράση. Μάλιστα, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς έχοντας τα αποφυλακιστήρια στην τσέπη, γεγονός που αναδεικνύει το πόσο σκληροί και αμετανόητοι ήταν. Ο 30χρονος Ιγκόρ Τσακμάζοφ και ο 34χρονος Ιρακλί Κατζάτζεφ είχαν αποφυλακιστεί πριν από λίγες εβδομάδες: συγκεκριμένα ο πρώτος στις 14/7/2015 από το Κατάστημα Κορυδαλλού, όπου φυλακίστηκε στις 27/11/2012 για κλοπές, και ο δεύτερος από το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων στις 9/6/2015, όπου βρισκόταν από τις 22/11/2012 για κλοπές και ληστείες, ενώ τους συνόδευε η υποσημείωση ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά. Πέρα από τους δύο, και οι υπόλοιποι πέντε συλληφθέντες μπαινόβγαιναν στις φυλακές, κανείς τους δεν είχε εργασία και μόνιμη κατοικία, ενώ οι πληροφορίες της Αστυνομίας λένε ότι μετά την Υδρα θα συνέχιζαν την εγκληματική τους δράση και στα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού, τον Πόρο και τις Σπέτσες. 

Δολοφόνος εσωτερικού - εξωτερικού  

Σοβαρές ευθύνες από το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα ζητά η Γερμανία για την περίπτωση του νεαρού Αφγανού μετανάστη που βίασε και δολοφόνησε 19χρονη φοιτήτρια πετώντας μάλιστα το πτώμα της στον ποταμό Ντρέισα της πόλης Φράιμπουργκ πριν από μερικούς μήνες. Ο αλλοδαπός λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2013, είχε επιτεθεί σε 20χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας και προκειμένου να της αρπάξει την τσάντα την πέταξε στα βράχια από ύψος πολλών μέτρων τραυματίζοντάς τη σοβαρά. Ο Αφγανός κακοποιός συνελήφθη, δήλωσε στις ελληνικές αρχές ότι ήταν 17 χρόνων και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη. Στις ελληνικές φυλακές παρέμεινε για περίπου 30 μήνες και στις 31 Οκτωβρίου του 2015 κάνοντας φυσικά χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκε. Στη συνέχεια, πήγε στη Γερμανία για να συνεχίσει την εγκληματική του δράση στην πιο ακραία μορφή της με στόχο νεαρές φοιτήτριες.

«Διαβατήριο» για φονιάδες   

Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων. Στα χαρτιά του εμφανιζόταν η επισήμανση ότι είχε κριθεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνος, όμως τελικά και αυτός με «διαβατήριο» τον νόμο Παρασκευόπουλου πέταξε στην ελευθερία και βούτηξε πάλι στην παρανομία. Ο 40χρονος σήμερα Γεωργιανός Ρομπέρτο Σαχακιάν αποφυλακίστηκε στις 7 Αυγούστου του 2015 και με το που συμπλήρωσε έναν μήνα εκτός φυλακής πρωταγωνίστησε σε φρικτό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε νεαρό κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο 27χρονος Θεόδωρος Παπαδόπουλος βρισκόταν στο κατάστημά του μαζί με την 54χρονη μητέρα του όταν εισέβαλε ο Γεωργιανός ληστής, ο οποίος, αφού πυροβόλησε μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό, στη συνέχεια ζήτησε από τον κοσμηματοπώλη να του βάλει στον σάκο που κρατούσε κοσμήματα αξίας περίπου 20.000 ευρώ. Ο νεαρός έκανε το λάθος να αντισταθεί και τότε ο ληστής τον πυροβόλησε δύο φορές στην κοιλιά τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε, ενώ ο Σαχακιάν συνελήφθη μετά από καταδίωξη. 

Ληστής και ντίλερ ναρκωτικών 

Πριν από οκτώ μήνες η Ασφάλεια συνέλαβε κύκλωμα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε όλη την Ελλάδα. «Εγκέφαλος» ένας γνωστός των αστυνομικών, ο Αλβανός Σαντέρ Πεμάι, τον οποίο η Ασφάλεια συνέλαβε τον Φεβρουάριο του 2010 γιατί μαζί με τον Αλβανό ληστή Μαριάν Κόλα στη διάρκεια ληστείας στον Βύρωνα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν πολίτη και τραυμάτισαν σοβαρά δύο αστυνομικούς. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 16 χρόνων, όμως στην Ελλάδα οι ποινές των δικαστηρίων ποτέ δεν εκτίονται ολόκληρες και έτσι ο συγκεκριμένος κακοποιός την άνοιξη του 2015 αποφυλακίστηκε. Δεν συμπλήρωσε δύο χρόνια ελεύθερος, όταν και πάλι συνελήφθη, αυτή τη φορά ως «εγκέφαλος» σε εγκληματική οργάνωση που έριχνε ναρκωτικά στις πιάτσες της Αθήνας. 

Ενας από τους πιο σκληρούς ληστές με βαρύ παρελθόν που έστηνε καρτέρι στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης, λήστευε και ξυλοκοπούσε άγρια ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα πολλά από τα θύματά του να καταλήγουν στην Εντατική, κυκλοφορούσε ελεύθερος έχοντας κάνει χρήση του νόμου Παρασκευοπούλου. Ο γεννημένος στη Νιγηρία 32χρονος Amechi Prince πραγματοποίησε 14 άγριες επιθέσεις σε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών, τους οποίους εντόπιζε σε τραπεζικά υποκαταστήματα την ώρα που σήκωναν χρήματα, τους ακολουθούσε και μόλις έμπαιναν στις πολυκατοικίες ορμούσε, τους έσπαγε στο ξύλο και άρπαζε τις λιγοστές αναλήψεις τους εγκαταλείποντας αιμόφυρτα τα θύματά του.

Μάλιστα, έστειλε τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες στην Εντατική με βαριές κακώσεις, μία εκ των οποίων δεν άντεξε και άφησε την τελευταία της πνοή. Ο Νιγηριανός ληστής είχε ξανασυλληφθεί το 2013 και είχε καταδικαστεί σε ποινή 10 ετών για παρόμοια αδικήματα. Το 2016, όμως, εκμεταλλευόμενος τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, βγήκε έξω και συνέχισε τη δράση του.


Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


Ν.Δ: Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δις ευρώ που έχει υφαρπάρξει από τους Έλληνες,Μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον επίδομα που θα μοιραστεί, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δις ευρώ που έχει υφαρπάρξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους. 

Είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.

Υ.Γ. Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την Κυβέρνησή του».


Απίστευτο συμβουλές στους κατοίκους Εξαρχείων δίνουν οι αναρχικοί για να συμμετέχουν σε επεισόδιαΟδηγίες σε κατοίκους των Εξαρχείων δίνει η "Συνέλευση ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ", σε κείμενό της που δημοσιεύτηκε στο indymedia, με το οποίο καλεί τους πολίτες από το να βοηθούν τους αντιεξουσιαστές μέχρι και να επιτίθενται και οι ίδιοι οι κάτοικοι σε αστυνομικούς. 

Η ομάδα, που κάθε Δευτέρα πραγματοποιεί συνέλευση δίνει στους κατοίκους πληροφορίες "χρηστικές", για να βγάλουν "έναν κουβά με νερό για την εξουδετέρωση των χημικών", να ανοίξουν "την πόρτα της πολυκατοικίας ή και του σπιτιού σε αυτούς που καταδιώκονται από τους μπάτσους" ή να δώσουν "πρόσβαση στην ταράτσα για τους διαδηλωτές κλπ".


Το κείμενο της "Συνέλευσης ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ" αναφέρει:

Κάλεσμα στήριξης - συμμετοχής στην αντίσταση, που διακινείται στη γειτονιά των Εξαρχείων αυτές τις μέρες:

ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής ανοίγουν δρόμους και ορίζοντες για την καταστροφή του καθεστώτος καταπίεσης κι εκμετάλλευσης.
Το σπάσιμο της αστυνομικής κατοχής στις γειτονιές απελευθερώνει εδώ και τώρα εδάφη αυτοοργάνωσης ενός κόσμου ελευθερίας, κοινότητας και ισότητας.
Η κοινωνική ισχύς απέναντι στην κρατική καταστολή θεμελιώνεται στην μαχητική αλληλεγγύη.
Συμμετέχοντας στην αντίσταση χτίζουμε τη συλλογική αυτοδιεύθυνση.
... μπορείς κι εσύ :
να ανοίξεις την πόρτα της πολυκατοικίας ή και του σπιτιού σου σε αυτούς που καταδιώκονται από τους μπάτσους.
να δόσεις πρόσβαση στην ταράτσα, για τους διαδηλωτές.
να πετάξεις μια (άδεια) γλάστρα από το μπαλκόνι.
να βγάλεις έναν κουβά με νερό για την εξουδετέρωση των χημικών.
να προσφέρεις νερό, διάλυμα malox σε βαποριζατέρ (1/2 νερό) ή riopan στους πληγέντες από τα χημικά.
να προσφέρεις πρώτες βοήθειες και προστασία στους τραυματίες.
να βγεις στον δρόμο και να σταθείς απέναντι στους κρατικούς δολοφόνους.
να επικοινωνήσεις με άλλους γείτονες και διαδηλωτές, να συγκεντρωθείτε και να συντονιστείτε.
να συμβάλεις στην ανέγερση οδοφραγμάτων και στη διάθεση «πυρομαχικών» με ότι αχρείαστο αντικείμενο υπάρχει.
να βιντεοσκοπήσεις τη δράση των κατοχικών μονάδων και να δημοσιοποιήσεις τις βαρβαρότητές τους σε μέσα αντιπληροφόρησης (χωρίς να φαίνονται πρόσωπα διαδηλωτών).
να εναντιωθείς σε προσαγωγές-συλλήψεις.
να παρατηρείς την καθημερινή κίνηση της αστυνομίας και να μοιράζεσαι τις πληροφορίες με τους συναγωνιστές.
να εμψυχώνεις όσους μάχονται.
να κάνεις ότι άλλο μπορείς να φανταστείς για να συμβάλεις στον αγώνα.
να οργανωθείς σε δομές αντίστασης και να συνδιαμορφώσεις τις συλλογικές στρατηγικές της.

ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ,
για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΩΝΑ
ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
O Τσίπρας μοιράζει 1,4 δισ. € από τα λεφτά μας που μας έχει πάρει η εφορία για να κάνει τον επιτυχημένο - Πώς θα διανεμηθείΤο κοινωνικό μέρισμα όπως το ονόμασε ο Αλέξης Τσίπρας και προέρχεται από τα λεφτά του ελληνικού λαού που έχουν παρακρατηθεί από την εφορία, θα διανεμηθεί φέτος και ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Φυσικά και είπε ψέματα κατά την προσφιλή του τακτική γιατί τα λεφτά που θα μοιράσει ως επίδομα και πάλι δεν προέρχεται από δημοσιονομική υπεραπόδοση και φυσικά από νοικοκύρεμα του κράτους.

Με τους ανέργους, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους να αποτελούν προτεραιότητα, 720 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή «έκτακτης ενίσχυσης» σε περίπου 3,4 εκατ. πολίτες, βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης, είπε, δίνοντας παραδείγματα και τονίζοντας ότι η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ποσό 315 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιστροφή σε συνταξιούχους της παράνομης «με ευθύνη προηγούμενων κυβερνήσεων» παρακράτησης υψηλότερων εισφορές υγείας για την περίοδο 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016. Η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών θα γίνει άμεσα, δηλαδή με την καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ποσό 360 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους των Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2018 για τους καταναλωτές, αλλά και να δημιουργηθεί περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τα κριτήρια για τη διανομή των 720 εκατ. ευρώ

Από τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη «μορφή έκτακτης ενίσχυσης», η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, είπε ο πρωθυπουργός.

Μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, πρόσθεσε.

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, «έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Τα εισοδηματικά κριτήρια, πρόσθεσε, αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Παράλληλα, «δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ».

Παραδείγματα:

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν, εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι:

Για οικογένειες με δύο παιδιά: 

για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και
για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά: 

για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και
για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά: 

για ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και
για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.
315 εκατ. για επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «πέραν όμως αυτής της ενίσχυσης, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις».

Συγκεκριμένα, «315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων».

Τόνισε ότι «η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». 

«Εμείς αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016» είπε για να τονίσει «και το άμεσα, δεν είναι σχήμα λόγου, η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου».

Παραδείγματα:

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.
360 εκατ. στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους ΥΚΩ

Τέλος, ανακοίνωσε ότι «από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Επισήμανε ότι «με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περεταίρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ».
«Υλοποιούμε το σχέδιο μας, σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν τη χώρα»