Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.


GPO: Παντοδυναμία Ν.Δ. βυθίζεται στην διαφθορά το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ


Οι έλληνες εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, αυτό καταδεικνύει η δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο. 

Στα μάτια των Ελλήνων πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και οι ΑΝΕΛ φαίνονται διεφθαρμένοι σε όλα τα επίπεδα

Εντυπωσιακά τα ποσοστά που λαμβάνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου: Σύμφωνα με το γκάλοπ της GPO η ΝΔ λαμβάνει 41%, έναντι 22% της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη διαφορά, δηλαδή, να φτάνει τις 19 μονάδες. Ακολουθεί με 6% το ΚΙΝΑΛ, 5.5% το ΚΚΕ, 4% η Ελληνική Λύση, ενώ στο 2,5% περιορίζεται το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη. 

Μετά τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, οι πολίτες απαξιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αυτό αποτυπώνει η δημοσκόπηση της GPO.

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας γνώριζε όσα καταγγέλλονται σήμερα;» οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες είναι: Ναι 34,5%, Μάλλον Ναι 20,2%, Όχι 19,6%, Μάλλον Όχι 10,6%, ΔΞ/ΔΑ 15,1%. Ένα 54,7% δηλαδή πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε.  

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη», το 39.6% απαντά Ναι, Μάλλον Ναι το 22,7%, Όχι το 19%, Μάλλον Όχι το 7,8%, ενώ ΔΞ/ΔΑ το 10,9%.
Το 62,3% πιστεύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη.

Στην ερώτηση αν «υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα το οποίο συμμετείχε σε οικονομικές δοσοληψίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», οι ερωτηθέντες απάντησαν: Συμφωνώ 36,2%, Μάλλον Συμφωνώ 17,5%, Διαφωνώ 26,7%, Μάλλον Διαφωνώ 4,2%, ΔΞ/ΔΑ 15,4%. Το 53,7% των ερωτηθέντων δηλαδή πιστεύει ότι υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.


Καμμένος σε Παπαγγελόπουλο : “απόδειξέ το ότι μου λες αλήθεια, πάρε τώρα τον Ζαγοραίο μπροστά μου και δωσ’ του εντολή να τους γα..σει”


Νέα Δημοκρατία : «Είναι ζήτημα δημοκρατίας»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή νέο δημοσίευμα για διαλόγους του παρακράτους μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου εξαπολύει η ΝΔ.

ΝΔ : «όσα αποκαλύπτονται σήμερα από τα “Παραπολιτικά”, αποτελούν άλλη μια κραυγαλέα επιβεβαίωση της λειτουργίας του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δύο υπουργοί, συζητούν μπροστά στον πρωθυπουργό να δοθούν εντολές σε δικαστικούς, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως εκτελεστικά τους όργανα, προκειμένου να προβούν σε διώξεις κατά δημοσιογράφων. Στα σκοτεινά σχέδια εμπλέκουν και αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Το ύφος των συνομιλιών ακριβώς ίδιο με εκείνο του Νίκου Παππά».

«Ο τότε πρωθυπουργός, φαίνεται να τα θεωρεί όλα αυτά απολύτως φυσιολογικά. Γι΄αυτό ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να καλύπτει όλα αυτά τα αδιανόητα για δημοκρατική χώρα. Οι  “αρμοί της εξουσίας” στην υπηρεσία του παρακράτους» τονίζει η ΝΔ.

«Τα όσα έρχονται στο φως, δείχνουν σε όλους το ύφος και το ήθος της εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό η αποκάλυψη του παρακράτους και η αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας, δεν είναι κομματική υπόθεση. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας» επισημαίνει η ΝΔ.

Διάλογοι

Η εφημερίδα Παραπολιτικά αναφέρει πως ο Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει στον προϊστάμενο της Εισαγγελέας Αθηνών, τον κ. Ζαγοραίο, για να «χτυπήσει» τον εκδότη της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «στην κουβέντα που είχαν οι δυο υπουργοί κυριαρχούσε η επιθυμία του υπουργού Άμυνας να υπάρξει παρέμβαση Παπαγγελόπουλου προκειμένου να εξοντωθούν τα “Παραπολιτικά”. Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαγγελόπουλος στον κ. Τζένο, ο κ. Πάνος Καμμένος αφού τον κατηγόρησε ότι “καλύπτει τον Κουρτάκη”, φέρεται να ζήτησε – σύμφωνα με τα όσα διατείνεται ο ίδιος- να επικοινωνήσει με τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ηλ. Ζαγοραίο και να τους ζητήσει να μας γ…., για να του αποδείξει ότι όντως δεν λειτουργεί υπέρ υμών.

“Μου λέει “απόδειξέ το ότι μου λες αλήθεια, πάρε τώρα τον Ζαγοραίο μπροστά μου και δωσ’ του εντολή να τους γα..σει”, είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος μεταφέροντας την κουβέντα που είχε με τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα ο λόγος που ο τότε υπουργός Άμυνας ζητούσε από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας είχε να κάνει με εκκρεμή υπόθεση που χειρίζόταν ο εισαγγελέας κ. Ανδρέου». 



Προσπαθούν να σταματήσουν τις αποκαλύψεις στον ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτουν αναφορά για τις συνομιλίες Μιώνη



Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα βλέπουν την δημοσιότητα για τις πρακτικές του ακροαριστερού παρακράτους, και από το κόμμα ψάχνουν τρόπο να σταματήσουν τις αποκαλύψεις. Είναι σίγουρο πώς όταν κυκλοφορήσουν όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα θα βγουν και άλλα πολλά που η Κόζα Νόστρα μπροστά το μαγαζάκι του ΣΥΡΙΖΑ θα δείχνει παιδική συμμορία.

12.30 η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  Ολγα Γεροβασίλη μαζί με τον ακόλουθο της και υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη θα καταθέσουν αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παράνομη όπως θέλουν να περάσει ηχογράφηση του Σαμπύ Μιωνή και θα ζητήσουν να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια σε σχέση με αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις καθώς και να εφαρμοστεί ο νόμος από όλες τις Αρχές.


ΝΔ: «Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό»




Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως:

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο "μαγαζί" του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

Τι έχουν να πουν τώρα, οι "μαγαζάτορες" του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη;  Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ.  Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο».


Κίνδυνος εξάρτησης από την κάνναβη για δύο στους 5 Ελληνες 16αρηδες



Μεγάλη… εξοικείωση με την κάνναβη δείχνουν οι έφηβοι στην Ελλάδα, με τους δύο στους πέντε 16άρηδες να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την ουσία.
Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), την οποία δημοσιοποίησε με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΕΠΙΨΥ (2019), το 9,4% των εφήβων 16 ετών στην Ελλάδα έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω μια φορά στη ζωή του. Με την πάροδο των ετών, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των 16χρονων στην Ελλάδα που θεωρούν «ακίνδυνη» τη δοκιμή, την περιστασιακή και τη συστηματική χρήση της κάνναβης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν διπλάσιο ποσοστό των εφήβων θεωρούν «ακίνδυνη» τη συστηματική χρήση το 2019 (11,4%), συγκριτικά με πριν από μία 8ετία (5,1% το 2011).
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ, την τελευταία 15ετία έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των 16χρονων μαθητών στην Ελλάδα οι οποίοι θεωρούν «εύκολη» την πρόσβαση στην κάνναβη (19,9% το 2003 έναντι 27,6% το 2019).
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ο σοβαρός πιθανός κίνδυνος εξάρτησης. Για το 2019 αποτυπώνεται σε δύο στους πέντε – βάσει ειδικής κλίμακας ανίχνευσης-, ενώ το 2007 η αναλογία ήταν ένας στους πέντε.
Η χρήση συνθετικών κανναβινοειδών επίσης προβληματίζει τους ειδικούς του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας. Το 2019 3,3% των Ελληνων 16χρονων αναφέρει χρήση συνθετικών κανναβινοειδών σε σχέση με το 2,3% που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.
Τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα έρχονται να προστεθούν στον προβληματισμό που αφορά και στους ενήλικες τους τελευταίους μήνες, καθώς θεωρείται ότι η καραντίνα, η οικονομική ανασφάλεια και ο φόβος για την υγεία ενέτειναν τη χρήση ουσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας έδειξε αυξημένη χρήση κοκαΐνης στους Ελληνες το δίμηνο του lockdown.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων και Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. «Είναι αγωνιστές και μαχητές της ζωής. Σε όλα αυτά τα παιδιά, σε όλους τους νέους ανθρώπους, θέλω να στείλω ένα μήνυμα: το υπουργείο Υγείας, οι δομές του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του 18ΑΝΩ, τους στηρίζουν και δίνουν τη μάχη μαζί τους. Εχει αξία αυτή η μάχη, γιατί έχει αξία η ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας. «Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να αναπτύσσουμε συνήθειες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Δυνητικά όλοι μπορούμε να χάσουμε τον έλεγχο υπό αντίξοες συνθήκες και άλλες ψυχοπιεστικές καταστάσεις συναισθηματικές ή κοινωνικές. Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες και να κερδίσουμε ξανά τον έλεγχο», δήλωσε με τη σειρά του ο εθνικός συντονιστής για τα Ναρκωτικά, Δρ Χρήστος Κουιμτσίδης, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα.
Οι αριθμοί
  • 9,4% έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μία φορά στη ζωή του
  • 8,2% έχει κάνει χρήση κάνναβης – σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (4,8%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές
  • 7,2% έχει κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης (μέσα στους τελευταίους 12 μήνες) – περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών (4,6%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές στο διάστημα αυτό
  • 4,7% έχει κάνει πολύ πρόσφατη χρήση κάνναβης (μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες) – οι μισοί εξ αυτών (2,5%) έχουν επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον τρεις φορές στο διάστημα αυτό
  • 1,2% δοκίμασε για πρώτη φορά ή ξεκίνησε τη χρήση κάνναβης σε ηλικία ≤13 ετών
  • 2 στους 5 μεταξύ όσων έχουν κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την ουσία
  • 3,3% έχει κάνει χρήση συνθετικών κανναβινοειδών
  • 3,3% έχει κάνει χρήση και κάποιας άλλης παράνομης ουσίας, εκτός της κάνναβης, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 0,5% (κεταμίνη) και 1,5% (κοκαΐνη)
  • 13,1% έχει κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών – 8,2% έχει κάνει πρόσφατη και το 5,2% πολύ πρόσφατη χρήση
  • 5,0% έχει κάνει μη συνταγογραφημένη χρήση ισχυρών παυσίπονων και 3,5% ηρεμιστικών/υπνωτικών
  • 50,8% θεωρεί «ακίνδυνη» τη δοκιμή, 33,0% την περιστασιακή και 11,4% τη συστηματική χρήση κάνναβης
  • 27,6% θεωρεί «εύκολη» την πρόσβαση στην κάνναβη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αμετανόητη η Ελένη Τουλουπάκη έστειλε παραπλανητικά έγγραφα στην βουλή για την Novartis



Σε μια πρωτοφανή κίνηση προέβη η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis, διαβίβασε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και Novartis, αλλά με ανεπίσημη μετάφραση παραπλανητικού εγγράφου για να κάνει την χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ!

Στο διαβιβαστικό της Εισαγγελίας η κ. Τουλουπάκη μεταξύ άλλων αναφέρει «Σας διαβιβάζουμε συνημμένα δύο έγγραφα των δικαστικών αρχών των Η.Π.Α. με στοιχεία UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF NEW JERSEY – Criminal No. 20-538 – και UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF NEW JERSEY –CASE NO.20-cr-, τα οποία εστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Υπηρεσίας μας την 25-6-2020 και ώρα 8.17 μ.μ. από το Νομικό Γραφείο της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, γνωρίζοντας σας ότι έχουν ήδη διαβιβασθεί προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για επίσημη μετάφραση τους»

Ωστόσο στο ίδιο διαβιβαστικό η κ. Τουλουπάκη επιλέγει να κάνει ανεπίσημη μετάφραση σε συγκεκριμένες σελίδες του κειμένου από το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι όπου ξεκίνησε η διαδικασία του συμβιβασμού και όχι στο τελικό κείμενο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση το οποίο ολοκληρώθηκε η εξωδικαστική συμφωνία της εταιρείας με την Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιλογή της μετάφρασης μόνο συγκεκριμένου τμήματος από το σύνολο των εγγράφων που έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η αναφορά για αξιωματούχους που προτρέπονταν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε αλλοδαπή κυβέρνηση για να βοηθήσει με τις ενέργειες της την Novartis, όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έγινε σκοπίμως προκειμένου να στηριχθεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, αφού στο τελικό κείμενο με βάση το οποίο έγινε η συμφωνία στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν υπάρχει καμία από αυτές τις αναφορές.

Μέλος της προανακριτικής σχολιάζοντας την κίνηση Τουλουπάκη παρατηρούσε ότι «λειτουργεί ήδη ως κατηγορούμενη που προστατεύει τον εαυτό της παρά ως Εισαγγελέας Διαφθοράς».

Δείτε τα έγγραφα Τουλουπάκη στην Προανακριτική της Βουλής:






Το κείμενο αυτό, με εσκεμμένα λανθασμένη μετάφραση επιχειρεί να εμφανίσει ως «κρατικούς αξιωματούχους» όσους ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο που έληξε με συμβιβασμό, χωρίς να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή πολιτικών προσώπων.



Πηγή


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ξεφτιλιστεί συνεχίζει να παραπλανά με fake news τους πολίτες για την NOVARTIS




Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που σε κατάσταση πανικού βάζει τα φιλικά ΜΜΕ να διαδίδουν fake news για να διατηρήσουν εμπλοκή πολιτικών προσώπων για την Novartis ενώ αυτό έχει διαψευσθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη,

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ίχνος ηθικής και αξιοπρέπειας και γνώσης αγγλικών, συνεχίζει να παραπλανά τους πολίτες και όσους έχουν μείνει να διαβάζουν fake news των εφημερίδων που τον στηρίζουν έτσι έσπευσε ανήθικα και πονηρά να μεταφράσει την λέξη employees (υπάλληλοι) που αναφέρεται στο κείμενο της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως Έλληνες «αξιωματούχους» για να γίνουν οι προφανείς συνειρμοί.

Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι δεσμεύσεις της Novartis ενώπιον της Εισαγγελίας του Νιού Τζέρσεϊ, στην οποία είχε ανατεθεί η υπόθεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στην σελίδα 2 αυτού του εγγράφου, αναφέρεται σε «άτομα υπαλλήλους νοσοκομείων και κλινικών οι οποίοι ήταν "ξένοι αξιωματούχοι" με την έννοια που προσδίδει στον όρο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Επίσης στο σημείο 7 της ίδιας σελίδας αναφέρεται σε «Ελληνα Πάροχο Υγείας» (HCP) κάνοντας λόγο για άτομο - η ταυτότητα του οποίου είναι γνωστή στις ΗΠΑ - και ο οποίος ήταν Πάροχος Υγείας, (Health Care Provider-HCP), υπάλληλος σε ελληνική δημόσια κλινική και «ξένος αξιωματούχος» με την έννοια που προσδίδει στον όρο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει το εν λόγω κείμενο, ότι δύο υπάλληλοι είχαν αναλάβει να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να τα καταφέρουν τελικά. Αυτό αφορούσε έρευνα του 2008, η δε έρευνα του FBI αφορά συνολικά την περίοδο 2008-2016. Με άλλα λόγια, καλύπτει και την μισή από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα πρώτα χρόνια της οποίας δεν βγήκε δελτίο τιμών και αυξήθηκαν οι τιμές των φαρμάκων.





«Έκρηξη» κρουσμάτων στις ΗΠΑ - Σε ποιες χώρες αναζωπυρώνεται η πανδημία


Με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία μέρα χθες, οι ΗΠΑ καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση και βλέπουν το μέτωπο της πανδημίας να μετακινείται προς τα δυτικά και τα νότια της χώρας, με τη Φλόριντα και το Τέξας να παγώνουν τη χαλάρωση των μέτρων. Αν και ορισμένες χώρες βλέπουν τα κρούσματα και τους θανάτους να μειώνονται, σε άλλες χώρες παρατηρείται ανησυχητική αύξηση.

Η απότομη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καταδείξει την αμερικανική ήπειρο ως το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Στη Βραζιλία, το Περού, τη Χιλή, το Μεξικό και τον Ισημερινό η εξάπλωση του ιού είναι ταχύτατη, ενώ ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα κορυφωθεί στην κεντρική και νότια Αμερική.

Στη Βραζιλία καταγράφονται σταθερά περισσότεροι από 1.000 θάνατοι την ημέρα, με το σύνολο να φτάνει περίπου τους 55.000. Είναι η μοναδική χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που έχουν αναφερθεί πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν αύξηση κατά 25% σε νέα κρούσματα COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, με την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Τέξας να σημειώνουν θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων. 

Είκοσι πέντε πολιτείες των ΗΠΑ ανέφεραν περισσότερα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων δέκα πολιτειών που είδαν εβδομαδιαίες νέες λοιμώξεις να αυξάνονται περισσότερο από 50%.

Το Τέξας ανέφερε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, φτάνοντας τα 24.000 κρούσματα -αύξηση 84% από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αντίστοιχος αριθμός στη Φλόριντα είναι σχεδόν 22.000 και στην Αριζόνα 17.000 και το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης 80-90%.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επέκρινε σήμερα Πολιτείες που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, λέγοντας ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι αυτές οι Πολιτείες έκαναν λάθος.

Ο Κουόμο τόνισε ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση. «Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα», ανέφερε ο κυβερνήτης. «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα».

Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε σήμερα, την τελευταία στιγμή, την αναχώρησή του για το Νιου Τζέρσεϊ όπου επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο, στο θέρετρο γκολφ του στο Μπέντμινστερ. Φυσικά, ο Λευκός Οίκος δεν συνέδεσε τα δύο γεγονότα.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές» παραδέχτηκε από την πλευρά του ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φαούτσι. Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών.

Αυξητικές τάσεις και στις άλλες ηπείρους

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η πανδημία και στην Ευρώπη, με τη Βρετανία να ανακοινώνει αυξημένο ημερήσιο αριθμό θανάτων για δεύτερη ημέρα, με το σύνολο να φτάνει επισήμως τους 43.414.

Στη Γερμανία, έξι κρατίδια επιβάλλουν πλέον περιορισμούς για τους προερχόμενους από τις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στις οποίες εντοπίζονται νέες εστίες κορονοϊού. Μετά τη Βαυαρία, την Κάτω Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Σλέσβιγκ-Χολστάιν και η Ρηνανία-Παλατινάτο αποκλείουν τους τουρίστες οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, μια πρωτοφανής αύξηση από τις 30 Μαΐου, την ώρα που οι 26 θάνατοι από επιπλοκές του νέου κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων εδώ και 3 ημέρες,

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση πως το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.588, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 498 τις τελευταίες επτά ημέρες και τον μέσο όρο των 430 κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου.

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο αυξήθηκε κατά 26 και ανέρχεται πλέον σε 29.778, σε σύγκριση με 21 χθες, Πέμπτη, και 11 την Τετάρτη και έναν μέσο όρο 19 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Στην Πορτογαλία οι κάτοικοι 19 συνοικιών των βόρειων προαστίων της Λισαβόνας όπου επιμένουν εστίες μόλυνσης του κορονοϊού θα περιοριστούν εκ νέου στο σπίτι τους από 1η Ιουλίου. Στη χώρα Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ημερησίως αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400, ενώ είχε πέσει σχεδόν στα 100 στις αρχές Μαΐου. 

Αύξηση των νέων κρουσμάτων σημειώνεται και στη Σερβία, αφού το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 193 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τη νόσο στους 13.565. Μέσα σε τέσσερις ημέρες τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση διπλασιάστηκαν.

Η Σουηδία έχει καταγράψει 5.230 θανάτους από τον ιό και αποδίδει την αύξηση του αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων στα περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Εντούτοις, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι «η ταχεία μετάδοση έχει οδηγήσει σε πολύ σημαντική αναζωπύρωση, η οποία εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα ωθήσει ξανά τα συστήματα υγείας στα όρια».

Στην προειδοποίηση του ΠΟΥ περιλαμβάνονται επίσης η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία, το Κόσοβο, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας Κιργιζιστάν και Καζακστάν.

Εξάρσεις της επιδημίας παρατηρούνται επίσης στην Ινδία και στο Πακιστάν, ενώ φόβοι για δεύτερο πανδημικό κύμα υπάρχουν και στο Ιράν, όπου αριθμός θανάτων ανά ημέρα αυξήθηκε περίπου στους 100 για πρώτη φορά στους τελευταίους δύο μήνες. 

Guardian: 10 χώρες αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα κορονοϊού

Με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού να είναι ορατός, ύστερα από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ΗΠΑ Κίνα και Ευρώπη η εφημερίδα Guardian, ξεχωρίζει 10 χώρες οι οποίες βρίσκονται ενώπιον του παραπάνω ενδεχομένου.

Βάσει των δεδομένων που συλλέγει για τον κορονοϊό, σε συνδυασμό με το σύστημα ιχνηλάτισης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις ΗΠΑ οι οποίες σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο Απρίλιο. Ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι στις ΗΠΑ ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων είναι ίσως 10πλάσιος από αυτό που καταγράφεται. 

Ομοίως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Ινδονησία και το Μπαγκλαντές αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, επιλέγοντας λιγότερο αυστηρή αντίδραση και κατά συνέπεια επιτρέποντας την αύξηση των κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται η Γερμανία και η Ελβετία, δύο χώρες όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R 0) αυξήθηκε κατά έναν βαθμό αυτήν την εβδομάδα.

Στη Γερμανία, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού άγγιξε σχεδόν το 3 την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νέα μεγάλη εστία σε ένα σφαγείο, που ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου lockdown σε δύο περιοχές στα δυτικά της χώρας. 

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της Βραζιλίας, με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο. Αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου εμφανίζεται αρκετά «χαλαρός», ο δείκτης αυστηρότητας παραμένει υψηλός. Τα κρούσματα όμως εξακολουθούν να αυξάνονται, περίπου κατά 17,5% ανά εβδομάδα.   

Τρεις ακόμα χώρες από τη Λατινική Αμερική προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Αυτές είναι οι Βολιβία, Αργεντινή και Κολομβία. Και οι τρεις χώρες βρίσκονται ακόμη στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η Αργεντινή επέβαλε lockdown και θεωρήθηκε το success story της Νότιας Αμερικής, καθώς τα κρούσματα παρέμειναν σταθερά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία μετά τη μερική άρση των μέτρων στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου.


Πηγή : liberal.gr