Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Στο 23,2% η ανεργία τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,1 εκατ. οι άνεργοι



Οριακή μείωση (0,1%) σε σχέση με τον Ιανουάριο - Γυναίκες και νέοι ηλικίας 15-24 τα μεγαλύτερα θύματα

Το 23,2% έφτασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή σημειώνοντας οριακή μείωση 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο (23,3%).

Η οριακή κάμψη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο δείχνει ότι η όποια δυναμική μείωσης της ανεργίας ανακόπηκε το χειμώνα ενώ το ποσοστό του 23,2% είναι η υψηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (9,5%).

Ο αριθμός των ανέργων παραμένει πάνω από τα 1,1 εκατομμύρια ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε τα 3.263.180 άτομα με τον σύνολο των απασχολουμένων να εκτιμάται σε 3.656.783 άτομα.

Ειδικότερα:

- οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 7.589 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016 (αύξηση 0,2%) και κατά 7.032 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017 (αύξηση 0,2%).

- οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 43.387 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2016 (μείωση 3,8%) και κατά 6.915 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017 (μείωση 0,6%).

- Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 804 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016 (αμελητέα μεταβολή) και κατά 2.953 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017 (μείωση 0,1%).

Σε επίπεδο φύλου οι γυναίκες εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με το ποσοστό των ανέργων να φτάνει το 27,5% έναντι 19,7% των ανδρών.


Το βασικό πρόβλημα παραμένει η ανεργία των νέων καθώς η ανεργία για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών παραμένει στο εξαιρετικά υψηλό στο 47,9%, από 50,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2016.


Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, με ποσοστό 27,6%.



Πηγή : protothema.gr



Ο Τσίπρας κοροϊδεύει και πάλι τον κόσμο υποσχόμενος σε 2 ημέρες 24.000 προσλήψεις


Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τακτική που τον έκανε κυβέρνηση και είναι να εξαπατά ασύστολα χωρίς ίχνος φιλότιμου και ντροπής για τους Έλληνες που τον ακούν και δεν μπορούν να τον δείρουν.

Η εμφανίσεις του τελευταία συνοδεύονται από εξαγγελίες για προσλήψεις και αυτό νομίζοντας ότι θα λειάνει τα νέα αντιλαικά και αντικοινωνικά μέτρα που είναι έτοιμος να υπογράψει με χέρια και με πόδια μαζί με τον εταίρο του Πάνο Καμμένο. 

Οι εξαγγελίες απάτη, δεν έχουν καμία σχέση  με την πραγματικότητα και η πλειοψηφία των προσλήψεων είναι ψεύτικες και παραπλανητικές.

Τι έχει εξαγγείλει εν γνώση του ότι εξαπατά και παραπλανά τον ελληνικό λαό :

Στο υπουργείο Παιδείας, ο Τσίπρας εξήγγειλε 21.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου τον διέψευσε στον ΣΚΑΙ λέγοντας ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις. 

Στον Εύοσμο, ο Τσίπρας εξήγγειλε 3.000 προσλήψεις προκειμένου για να στελεχώσει τις τοπικές μονάδες Υγείας. Αυτή του την εξαγγελία την διέψευσε ο Βασίλης Λεβέντης αφού σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ο Τσίπρας, είχε αναφερθεί σε 6.000 υλοποιημένες προσλήψεις και άλλες 12.000 που εκκρεμούν, ενώ κατά τις εξαγγελίες για το επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, είχε κάνει λόγο σε 5.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας.  

Ο Παύλος Πολάκης το τερμάτισε αφού ενημέρωσε τη Βουλή για συνολικά 18.600 προσλήψεις που έχουν υλοποιηθεί ή εκκρεμούν, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλούν για μόλις 2.217 ολοκληρωμένες προσλήψεις μονίμων τη διετία 2015-2016.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το ψέμα είναι πάγια τακτική του Τσίπρα και των στελεχών της κυβέρνησης τους και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί εάν ο ένας με το ψέμα του διαψεύδει το ψέμα του άλλου και δεν τους ενδιαφέρει να συνεννοούνται για τα ψέματα που θα πουν και για το πώς θα στήσουν την απάτη.

Τους είναι αδιάφορη η ξεφτίλα.




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο καθεστώς Μαδούρο και η πρεσβεία της Βενεζουέλας θίχτηκε



«Η Ελλάδα δεν θα γίνει η Βενεζουέλα του Μαδούρο. Όσο κι αν αρνείται να καταδικάσει ο κ.Τσίπρας ένα καθεστώς που σκοτώνει τους πολίτες του» ανέφερε σε  tweet του ο αρχηγός της Αξιωματικός αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επόμενη ημέρα η πρεσβεία της Λατινοαμερικανικής καθεστωτικής χώρας στην Ελλάδα που την κυβερνά ο δικτάτορας Μαδούρο απάντησε ως εξής: «Λυπούμαστε κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που χρησιμοποιείτε τη Βενεζουέλα για να ασκήσετε εσωτερική πολιτική. Τη βία στη Βενεζουέλα την προκαλεί η δεξιά».


Το καθεστώς Μαδούρο που έχει φέρει πείνα και εξαθλίωση στην χώρα, έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και το έχουν καταδικάσει όλες οι σοβαρές κυβερνήσεις και οι σοβαροί ηγέτες στην υφήλιο.


Ζητούν από τους συμβασιούχους να επιστρέψουν τα χρήματα των συμβάσεων




Πολλαπλές διαστάσεις έχει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς όχι μόνο έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων), αλλά οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους.

Το Α΄ Κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, το ίδιο κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους πρέπει να επιστραφούν.

Ωστόσο, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια. 

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο της Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια την Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και οι μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.

Κατά συνέπεια, το Α΄ Κλιμάκιο με την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.




Η Κυβέρνηση Τσίπρα, τσακίζει τη μεσαία τάξη και περιφρονεί το Σύνταγμα



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
           
«Η Κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά σε μεγάλες, οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. 

Δεσμεύεται, μάλιστα, στο Μνημόνιο, ότι οι μειώσεις αυτές δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα.

Πριν στεγνώσει το μελάνι των δεσμεύσεων αυτών, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε αρνητικά.

Η Κυβέρνηση, χωρίς αναλογιστική μελέτη, χωρίς ίχνος τεκμηρίωσης, προσπαθεί να δεσμεύσει τη χώρα και την επόμενη Κυβέρνηση σε μειώσεις συντάξεων. 

Φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους, τσακίζει τη μεσαία τάξη, περιφρονεί το Σύνταγμα.

Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας και μοναδικό του μέλημα να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας».


Σφοδρή επίθεση Σμπώκου κατά Βίκυς Σταμάτη και Ακη Τσοχατζόπουλου



Επίθεση στη Βίκυ Σταμάτη και τον 'Ακη Τσοχατζόπουλο, με αναφορά στην υπόθεση του "κυκλώματος εκβιαστών του Κορυδαλλού", εξαπέλυσε λίγο πριν κηρυχθεί το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τις παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού 'Αμυνας, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και πλέον συγκατηγορούμενός του, Γιάννης Σμπώκος.

Ο συγκατηγορούμενος του 'Ακη Τσοχατζόπουλου και της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη στην υπόθεση των "μιζών" για τα υποβρύχια και τα TORM1, κυριολεκτικά στο "παρά ένα" της λήξης της διαδικασίας των απολογιών ζήτησε τον λόγο από την πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να απαντήσει ,όπως είπε, σε όσα ισχυρίστηκε η σύζυγος του πρώην υπουργού τόσο στην απολογία της όσο και πρόσφατη συνέντευξη της σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

O κ. Σμπώκος, που σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών, όπως και για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών σε ισόβια κάθειρξη, αναφέρθηκε σε ισχυρισμό της κ. Σταμάτη ενώπιον του δικαστηρίου κατά την απολογία της στις 22 Μαρτίου, ότι "ένα πρόσωπο, που είχε άμεση σχέση με το περιβάλλον του άνδρα μου, μου είπε ότι πρέπει να απομακρύνει τον κ. Σμπώκο γιατί είναι η ¨τσάντα¨ του χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος. Αυτό έγινε το έτος 2000, που ο άνδρας μου ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας".

Ο κατηγορούμενος, άλλοτε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου 'Αμυνας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κ. Σταμάτη στην οποία, όπως είπε, απέστειλε και εξώδικο χαρακτηρίζοντας "χυδαίους και ψευδείς" τους ισχυρισμούς της τόσο στο δικαστήριο όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα. Μάλιστα ο κ. Σμπώκος, αφού επανέλαβε ότι είχε αποχωρήσει από τη θέση του στο υπουργείο 'Αμυνας από τον Μάρτιο του 2000 καθώς είχε εκλεγεί βουλευτής, εξαπέλυσε επίθεση και στον συγκατηγορούμενο του πρώην υπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά "ο σύζυγός της κ. Σταμάτη όχι μόνον άβουλος και εύπιστος δεν ήταν,  αλλά ανέκαθεν αποτελούσε και εξακολουθεί αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα να είναι ένα στρατηγικό μυαλό. Καταφανής επίσης είναι η συστράτευσή τους σε ένα σχέδιο - αφήγημα της εμπλοκής Σημίτη-Γιώργου Παπανδρέου το οποίο διακινούν και ανακοινώνουν προς κάθε κατεύθυνση με συνεντεύξεις και την προαναγγελία συγγραφής βιβλίων τους."

Και ο κ. Σμπώκος συνέχισε: "ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η μέθοδος της εκτροπής της πίεσης και των ευθυνών σε άλλους χρησιμοποιήθηκε και στη γνωστή υπόθεση των εκβιασμών των γνωστών ποινικών και των βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν εις βάρος της οικογένειάς μου και των συγγενών μου, με παρόμοια ψεύδη με αυτά της κ. Σταμάτη, προκειμένου να εκβιαστώ να τους δώσω χρήματα από αυτά που κι αυτή (καθόλου τυχαία) υποστήριξε τηλεοπτικώς ότι δήθεν έχω. Στην υπόθεση αυτή, όπως φυσικά γνωρίζει η κ. Σταμάτη, ελεγχόμενος ποινικά είναι και ο σύζυγός της."

Μετά την παρέμβαση του κ. Σμπώκου η πρόεδρος κήρυξε το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας και διέκοψε τη δίκη για τις 14/6/2017, οπότε αναμένεται η αγόρευση της εισαγγελέως επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων στην υπόθεση.



ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή


Ο Τσίπρας που ξέσκισε τις συντάξεις και ετοιμάζει και νέες μειώσεις "έστησε" συνταξιούχο να πει ότι φταίνε οι άλλοι



Η αριστερή προπαγάνδα δεν έχει όρια και προσβάλει την νοημοσύνη των Ελλήνων

Πόσο εύκολα ήταν να στήσει ένα διάλογο με συνταξιούχο εο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα έλεγε το φυσιολογικό πώς θα ζήσω με 650€, αλλά εσείς δεν μου μειώσατε την σύνταξη, οι άλλοι το έκαναν.

Ο διάλογος είναι παρακάτω :

«Παίρνω σύνταξη 652 ευρώ. Τα έξοδά μου είναι 500 ευρώ το μήνα. Πώς θα ζήσω;» ρώτησε με απόγνωση τον κ. Τσίπρα ένας καρκινοπαθής στον Εύοσμο.
«Πού μένεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.
«Εδώ κοντά» απάντησε ο συνταξιούχος.
«Όχι, σε δικό σου σπίτι ή σε ενοίκιο;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Σε δικό μου» ήρθε η απάντηση.
«652 ΟΓΑ;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.
«Ήμουνα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ» ήρθε η απάντηση. 
«Οι μειώσεις γίνανε επί ΝΔ, από σας δεν είδα τίποτα, 5 ευρώ» συνέχισε ο συνταξιούχος. 
«Να τα λέμε κι αυτά γιατί παραλάβαμε το σπίτι διαλυμένο και μας κουνάνε και το δάχτυλο» ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού...

Και όπως καταλαβαίνετε ο Τσίπρας δεν έχει καμία ευθύνη για τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, φταίνε οι άλλοι και νομίζουν ότι είμαστε ηλίθιοι να μην καταλάβουμε πόσο στημένο ήταν.


Συνελήφθη ο αδερφός γνωστής τηλεπερσόνας για ληστείες και εκβιασμούς

Φωτογραφία: Eurokinissi


H ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε έναν 37χρονο άνδρα για ληστείες, απάτες κατ’ εξακολούθηση και εκβιασμούς.

Εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης και επιπλέον είχε παραβιάσει περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Ο 37χρονος είναι αδελφός γνωστής τηλεπερσόνας και επικαλούνταν στα θύματα του σχέσεις με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, βουλευτές, υπουργούς και διοικητές ΕΥΠ.

Όταν ήθελε να γίνει πιο απειλητικός χρησιμοποιούσε δήθεν γνωριμίες με φυλακισμένους μπράβους αλλά και με τον Αλκέτ Ριζάι. Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Πώς έστηνε τις απάτες και τις ληστείες    

Από τον περασμένο Ιούνιο, ο κατηγορούμενος, προσποιούμενος των πωλητή ηλεκτρικών συσκευών, ερχόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα υποψήφια θύματα του, στα οποία υποσχόταν πώληση σε χαμηλές τιμές και τους έπειθε να τον συναντήσουν σε προκαθορισμένο τόπο και χρόνο, προκειμένου να προβούν στην αγοραπωλησία των συσκευών.

Οταν συναντούσε τα θύματα του απαιτούσε την προκαταβολή του εκάστοτε προσυμφωνηθέντος χρηματικού ποσού, με την υπόσχεση να τους παραδώσει τις συσκευές που είχαν ζητήσει και μόλις παραλάμβανε τα χρήματα, διέφευγε από το σημείο με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.

Αν οι παθόντες δεν επιθυμούσαν να προκαταβάλλουν το προσυμφωνηθέν χρηματικό ποσό, , τότε ο κατηγορούμενος δεν δίσταζε με την απειλή όπλου ή μαχαιριού να τους αφαιρεί τα χρήματα που κατείχαν.



Πηγή: iefimerida.gr 


Αντισυνταγματική η παράταση συμβάσεων ΟΤΑ



Αντισυνταγματικές κρίθηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι παρατάσεις στις συμβάσεις των συμβασιούχων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία αποκλείει ουσιαστικά τη δυνατότητα παρατάσεων στις συμβάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ –υπολογίζονται σε περίπου 15 χιλιάδες– που είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου), παράγει συνέπειες για τους χιλιάδες συμβασιούχους των ΟΤΑ, καθώς απαγορεύει και την πληρωμή τους για όσο χρόνο κρίνεται ότι οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.

Δηλαδή, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι δεν μπορούν καν να πληρωθούν όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση, έστω για έναν χρόνο, των συμβάσεών τους, κατά παράβαση του Συντάγματος, ενώ εμποδίζει τόσο την παράταση των συμβάσεών τους όσο και τη μονιμοποίησή τους.

Η κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις προσπαθεί να υπερβεί τον σκόπελο των συμβασιούχων στους δήμους και να επιβάλει την ανανέωση των συμβάσεών τους. Πρόκειται για χιλιάδες συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις το 2015. Οταν έληξαν οι συμβάσεις δόθηκε παράταση, με κυβερνητική παρέμβαση, μέχρι τα τέλη του 2016. Στη συνέχεια η κυβέρνηση προχώρησε με νομοθετική ρύθμιση σε νέα παράταση μέχρι τα τέλη του 2017, παρά τις αντιδράσεις πολλών δημοτικών αρχών. Ηδη τα προβλήματα, όμως, είχαν εμφανιστεί και με επιμέρους συγκεκριμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις, καθώς μετά την ολοκλήρωση διετίας δεν μπορούσε να υπάρξει ανανέωση εργασίας συμβασιούχου.

Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να περάσει τροπολογία σε άσχετο νόμο, η οποία καθόριζε πως «οι συμβάσεις παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης»! Οταν μάλιστα εμφανίστηκαν αντιδράσεις από δημοτικές αρχές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έστειλε εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική. «Επειδή στην υπηρεσία μας έχουν περιέλθει ερωτήματα προφορικά και γραπτά σχετικά με την άρνηση εφαρμογής του άρθρου 16 του ν. 4429/2016, εκ μέρους των ΟΤΑ, που προβαίνουν είτε επιλεκτικά σε μερική παράταση των οικείων συμβάσεων είτε στη λήψη απόφασης περί μη παράτασης των συμβάσεων του συνόλου του απασχολουμένου στην καθαριότητα προσωπικού που έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τυχόν απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας», αναφερόταν χαρακτηριστικά.



Πηγή : kathimerini.gr


Εισαγγελέας δείχνει εδώλιο με απειλή ισοβίων στην πρώην γγ Εσόδων Κ. Σαββαΐδου



Εδώλιο με κατηγορία που εμπεριέχει ακόμα και κίνδυνο απειλής ισοβίων δείχνει η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ στην πρώην γενική γραμματέα εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία αποπέμφθηκε τον Αύγουστο του 2015 απο τη θέση της με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου. Η εισαγγελέας με πρότασή της προς το αρμόδιο για να αποφασίσει οριστικά Συμβούλιο εφετών ζητεί να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πρώην γγ για απόπειρα απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η κατηγορία συνδέεται με την απόφαση που εξέδωσε και η οποία φέρεται να "πάγωσε"  μέσω επανελέγχου που διέταξε, πρόστιμο 78 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρία GENNET. Η εν λόγω εταιρεία εμπλέκεται και σε υπόθεση τοκογλυφίας που εκκρεμεί στα δικαστήρια όπου μεταξύ των κατηγορουμένων είναι  ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος.

Η εισαγγελική λειτουργός με την ίδια πρόταση εισηγείται την απαλλαγή του κύριου μετόχου της GENNET, Κωνσταντίνου Τσουκαλίδη.

Η υπόθεση 

Η υπόθεση αφορά σε απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία(για έκδοση εικονικών τιμολογίων), παρ' ό,τι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Μάλιστα, η απόφαση φέρεται απλώς να "πάγωσε" επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Στην κ. Σαββαΐδου αποδίδεται ότι ανέσυρε μια ήδη κατατεθείσα αίτηση της εταιρίας από το 2013 και διέταξε επανέλεγχο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κι ενώ υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις από το σύνολο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα. Σύμφωνα με την κατηγορία  "με την πράξη της αυτή (σ.σ. του επανελέγχου) απέβλεπε στη μείωση έως και την εξάλειψη του επιβαλλόμενου προστίμου".
Αρνείται

Η ίδια πάντως αρνείται όσα της  αποδίδονται υπεραμυνόμενη του δικαιώματός της να διατάσσει επανελέγχους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα  είχε υποστηρίξει ότι ο επανέλεγχος δεν σημαίνει "πάγωμα" του προστίμου και ευνοϊκή μεταχείριση μίας εταιρίας, αλλά το αντίθετο καθώς  μπορεί να οδηγήσει σε καταλογισμό μεγαλύτερων φόρων και προστίμων.

Κατά την πρώην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δε, ο επανέλεγχος δεν ακυρώνει τον καταλογισμό του προστίμου αλλά συνεκτιμάται από το δικαστήριο, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει το πρόστιμο.



Παναγιώτης Στάθης
Πηγή: capital.gr


Σενάρια για επιτροπεία ως το... 2050 με τη ρύθμιση του χρέους



Ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο μακροχρόνιας επιτροπείας για την Ελλάδα, με όχημα αυτή τη φορά τη διευθέτηση του χρέους, έρχεται στο προσκήνιο.

Ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο μακροχρόνιας επιτροπείας για την Ελλάδα, με όχημα αυτή τη φορά τη διευθέτηση του χρέους, έρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, μετά τη διαρροή εγγράφου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στη γερμανική Handelsblatt. 

Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο εξετάζεται μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους δια της δυνατότητας αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050 μέσω της επιβολής ενός ανώτατου πλαφόν. Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι πως το εν λόγω σχέδιο εκτυλίσσεται σε τρεις δεκαετείς φάσεις. Σε κάθε φάση η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να ενεργοποιούνται τα σχετικά μέτρα ελάφρυνσης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Handelsblatt, οι τρεις αυτές φάσεις τοποθετούνται χρονικά στο 2030, το 2040 και το 2050. «Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους». 

Όπως καθίσταται σαφές, τα παραπάνω προδιαγράφουν ένα σενάριο επιτροπείας μέχρι το 2050, όπου η κάθε σειρά μέτρων ελάφρυνσης χρέους θα σχετίζεται με συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να εκπληρώνει η ελληνική πλευρά. 

Παραμένουν οι διαφορές ΔΝΤ-Βερολίνου 

Στο σχετικό έγγραφο του ESM αναφέρεται πάντως ότι η ανωτέρω πρόταση πιθανότητα δεν θα έβρισκε σύμφωνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το τελευταίο θεωρεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος απαιτούνται σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις. 

Από την άλλη πλευρά, σταθερά το Βερολίνο μεταφέρει κάθε σχετική συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ειδικότερα, τo γερμανικό υπουργεείο Οικονομικών φαίνεται να μην έχει συμφωνήσει -τουλάχιστον για την ώρα- ούτε στο σενάριο που θέλει την ρύθμιση του χρέους σε δύο φάσεις. Δηλαδή, σε μια πρώτη φάση να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων χωρίς συγκεκριμένα νούμερα προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και σε μια δεύτερη φάση να γίνει η ποσοτικοποίηση των μέτρων. 

Την ίδια στιγμή πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και πρωθυπουργός επιμένουν να ποντάρουν στο θέμα του χρέους προκειμένου να στρέψουν την προσοχή μακριά από τα νέα σκληρά μέτρα. Το πρωθυπουργικό επιχείρημα εξακολουθεί να είναι ότι εάν δεν δοθεί ρύθμιση του χρέους τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν. 

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης και τα ραντεβού στο Πεκίνο 

«Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μια αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους» δήλωσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας. Μερικές ημέρες πριν, στο υπουργικό συμβούλιο είχε τονίσει ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την επιτροπεία. 

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου συνεχίζει την προετοιμασία για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο για το φόρουμ αναβίωσης του «Δρόμου του Μεταξιού». Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν τελικώς θα υπάρξει συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. 

Tην ίδια στιγμή, η κυβερνητική πλευρά φαίνεται να έχει προσδοκίες από την εκλογή Μακρόν στη γαλλική προεδρία, ενώ ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους στη Σύνοδο των G20 στο Μπάρι της Ιταλίας μεταξύ 11-13 Μαϊου, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει το Washington Group.



Πηγή : thetoc.gr


Όπως έλεγε θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα Μνημόνια, έτσι θα καταργήσει και τις πανελλαδικές εξετάσεις.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάθε ώρα που περνάει αποκαλύπτονται νέες πτυχές του τέταρτου μνημονίου Τσίπρα  - Καμμένου, με νέα βάρη για τους πολίτες.

Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές των συντάξεων προκύπτουν νέα επώδυνα μέτρα. 

Δραματική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Μειώσεις επιδομάτων και καταργήσεις φοροαπαλλαγών. 

Ενώ παρίσταναν ότι δεν δέχονταν τις ομαδικές απολύσεις, τώρα υπογράφουν πρόθυμα τις σχετικές ρυθμίσεις. 

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση ανοίγοντας άλλα ζητήματα, αλλά πάντα χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς καμία προετοιμασία. 

Όπως έλεγε κάποτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα Μνημόνια, έτσι τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Με ποιο σύστημα θα τις αντικαταστήσει; Σε ποιες πανεπιστημιακές αίθουσες θα μπουν οι φοιτητές, με τι βιβλία και καθηγητές;

Ανεύθυνα και επιπόλαια παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους. 

Αντιμετωπίζω την Παιδεία με ευθύνη και ευαισθησία ως εθνικό θέμα. 

Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν. 

Στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς, που αποτελούν κεφάλαιο για τη χώρα, ώστε να δώσουν ορμή στους μαθητές. 

Συνδέοντας την εκπαίδευση με την απασχόληση, για να βρουν κεφάλαια τα πανεπιστήμια, αλλά και για να βρουν μετά δουλειές οι απόφοιτοι. 

Αξιοποιώντας τις νέες δεξιότητες της ψηφιακής εποχής.

Ενισχύοντας την ελευθερία και αυτονομία κάθε εκπαιδευτικής μονάδας.

Το δικό μας σχέδιο είναι συγκεκριμένο και τολμηρό. Θα έρθει σύντομα σε δημόσιο διάλογο γιατί επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. 

Οι νέοι μας αξίζουν την ελπίδα της αλήθειας. Αξίζουν ένα καλύτερο αύριο. 

Μπορούμε να το δημιουργήσουμε».