Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Γιατί να μην εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόπειρα παρακολούθησης κινητού Ανδρουλάκη;


 

Για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη, ο μόνος που είχε λόγο να παρακολουθήσει τις συνομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των εσωτερικών αντιπάλων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ; Απλά γιατί ήταν ξεκάθαρα με τον αντίπαλο του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Παπανδρέου, και μισούσε απίστευτα τον επίσης αντίπαλο Ανδρέα Λοβέρδο.

Άρα ποιος είχε συμφέρον να ξέρει τι γίνεται με τις εσωκομματικές εκλογές; Ποιος είχε συμφέρον να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου; Ο Αλέξης Τσίπρας και η Κουμουνδούρου!

Οι αποκαλύψεις, εάν γίνουν και ανακαλυφθούν οι δράστες τις απόπειρας υποκλοπής, θα στριμώξουν έτσι και οδηγήσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουν παρελθόν υπόκοσμου και παρακράτους σε τέτοιες υποθέσεις.

Με λίγα λόγια. σε ποιους θα μπορούσαν να  οδηγήσουν οι παρακολουθήσεις την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Ποιος ξεχνάει την αγωνία, και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου; Όποιος το πάρει σοβαρά αρχίζει να ψάχνεται με ερωτηματικά, ποιον ωφελούσε μια πιθανή υποκλοπή συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη για να ενημερώνετε το πώς πηγαίνει η εκλογική διαδικασία; Ποιον αλήθεια;

Την ενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει η επίθεση που εξαπέλυσε πρώτος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη και κάθε σοβαρός αναρωτιέται; Η κυβέρνηση γιατί; Είχε κάποιο όφελος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας για να επιβιώσει πολιτικά;





Συνεχίζει τις προκλήσεις το καθεστώς Ερντογάν βγάζει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» 9 Αυγούστου

 


Δέν βάζει μυαλό το καθεστώς του Ερντογάν, αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε βάρος της Τουρκίας και στο ίδιο και συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα.

Η Τουρκία και το καθεστώς  έκαναν γνωστό το βράδυ της Τρίτης ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» βγαίνει στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.

Την αποκάλυψη έκανε το πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του καθεστώτος Φατίχ Ντονμέζ. Το «Abdulhamid Han» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Μιλώντας στους εορτασμούς για τον Αττίλα στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Οκτάι είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το γεωτρύπανο 7ης γενιάς Abdulhamid Han διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών με την ικανότητά του να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρων.

«Το νέο μας γεωτρύπανο προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα» είχε επισημάνει ο Οκτάι προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπίζονται αποφασιστικά απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις και παράτυπες πρωτοβουλίες και είχε υπογραμμίσει ότι οι πόροι υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι για τους Έλληνες.




Ζωή Κωνσταντοπούλου : Είχε δοθεί εντολή να μην περισυλλεγούν από τη θάλασσα οι νεκροί στο Μάτι


 

Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μίλησε στην Ώρα Ελλάδος και αναφέρθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η Ζωή Κωσταντοπούλου, αποκάλυψε πως είχε δοθεί εντολή "να μην περισυλλεγούν από τη θάλασσα οι νεκροί στο Μάτι"!!

Αυτή η εντολή δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν έγκλημα χωρίς να τιμωρηθούν ποινικά μέχρι και σήμερα.

Δείτε το video :


Παράλληλα υπομνηματική αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το έγκλημα στο Μάτι θα καταθέσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με κατοίκους, που έζησαν την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 στη Ραφήνα, το Κόκκινο Λιμανάκι και τις άλλες πληγείσες περιοχές ως μια ακόμα προσπάθεια να μετατραπούν τα αδικήματα από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Σύμφωνα με δήλωση της πρώην Προέδρου της Βουλής, «τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημειώνει πως αν και αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν διαγνώσει την διάπραξη κακουργημάτων «οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων. Ο Ανακριτής της υποθέσεως προσπάθησε κατ’ επανάληψη να επεκτείνει τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, προσκρούοντας στην άρνηση των Εισαγγελέων. Αλλά και όταν, πριν 3 μήνες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, αποφάσισε τη συνέχιση της Ανάκρισης για κακούργημα, πριν στεγνώσει το μελάνι του βουλεύματος, έγινε έφεση του Εισαγγελέα και βγήκε νέο βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που ακύρωνε την περαιτέρω ανάκριση για κακούργημα, με το σκεπτικό ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε αυτή την εξουσία».

«Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση» αναφέρει η ίδια και επισημαίνει πως η κατάθεση υπομνηματικής αναφοράς «έχει ως στόχο να θέσει ευθέως το ζήτημα της διερεύνησης του κακουργήματος, που δεν επιτρέπεται, ούτε ηθικά ούτε νομικά, να θαφτεί με δικονομικά προσχήματα, όπως αυτά που χρησιμοποίησε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, στο πρόσφατο βούλευμά του (29/6/2022). Η ενέργεια αυτή θα ακολουθηθεί και από την συλλογή και ανάδειξη των στοιχείων που αποδεικνύουν το κακούργημα και την υποβολή συμπληρωματικής μήνυσης».

Παράλληλα οι κάτοικοι του Ματιού, σε ανακοίνωση τους στην Ομάδα Act4Mati σημειώνουν μεταξύ άλλων «θα καταθέσουμε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου υπομνηματική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το κακούργημα της Έκθεσης κατά συρροή που διαπράχθηκε στο Μάτι. Το κακούργημα που ενώ στοιχειοθετείται πλήρως, παραμένει επισήμως αδιερεύνητο και αδίκαστο. Απευθυνθήκαμε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν βγήκε το τελευταίο βούλευμα, που για άλλη μια φορά εμποδίζει την ανακριτική διερεύνηση του κακουργήματος».



Ο Σωκράτης Μάλαμας ζήτησε να κατέβει πανό για τον Λιγνάδη και χάλασε το σώου αριστερών και ακροαριστερών

 


Ο Σωκράτης Μάλαμας διέκοψε τη συναυλία του το βράδυ της Δευτέρας (25/7) στο Πέραμα Ρεθύμνου και ζήτησε να κατέβει το πανό «Βιαστής Είναι» που αναφερόταν στην αποφυλάκιση του βιαστή Δημήτρη Λιγνάδη.

Μετά την αποφυλάκιση του βιαστή Λιγνάδη, μέχρι να δικαστεί από το εφετείο, η αριστερά, η ακροαριστερά και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν αυτή την απόφαση της δικαιοσύνης. Αυτή την ευαισθησία αριστεροί και ακροαριστεροί, δεν την έχουν δείξει σε αλλοδαπούς κακοποιούς βιαστές που έχουν καταδικαστεί και έχουν αφεθεί η θέλουν να αφεθούν ελεύθεροι.  

Ο αγαπημένος μουσικός και τραγουδιστής ζήτησε να κατέβει το πανό και να ανέβει αργότερα, λέγοντας ότι του αποσπά την προσοχή.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως δεν άρεσε σε αρκετούς θαυμαστές του και χρήστες των social media, οι οποίοι ξεκίνησαν να απαιτούν ακόμα και #cancel του γνωστού καλλιτέχνη:

Πολλοί του επιτέθηκαν στο Twitter για την πράξη του αυτή, αλλά και άλλοι τον υπερασπίστηκαν:

Φυσικά και όσοι επιτέθηκαν πήραν γραμμή από τα γνωστά ακροαριστερά και αριστερά κέντρα που οργανώνουν επιλεκτικά δράσεις όχι για όλους τους κακοποιούς, αλλά για ορισμένους και για συγκεκριμένους λόγους.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, εχθές Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε θετικό κλίμα, ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor) , του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Είχε ακόμα την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο ηγέτες εστίασαν επίσης την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mohammed bin Salman Abdulaziz Al Saud συζήτησαν ακόμη για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν σταθερό εταίρο με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού.

Την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θοεδωρικάκος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ακολούθησαν οι υπογραφές και ανταλλαγές συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές στους εξής τομείς: σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας, διμερών επενδύσεων, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, υγείας, καταπολέμησης του εγκλήματος, πολιτισμού και αθλητισμού, τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Επιπλέον, παρουσία του Πρωθυπουργού και του Πρίγκιπα-Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, ΔΕΗ και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC).



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρίγκιπα Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υψηλότατε, είναι πραγματικά χαρά μου να σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στο πρώτο ταξίδι σας στην Ευρώπη μετά την πανδημία Covid-19. Είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας σχέσης. Θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για το project «Vision 2030» και τη φιλοδοξία που το διατρέχει. Και θα θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στις οικονομίες μας, και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είναι, λοιπόν, μεγάλη μου χαρά να σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud: Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι βρίσκομαι στην Αθήνα και σας ευχαριστώ πραγματικά για τη θερμή υποδοχή, η οποία σημαίνει πολλά για εμένα και για τη Σαουδική Αραβία.

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μια ιστορική σχέση και πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα. Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα.

Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε κι ένα τέταρτο σημαντικό θέμα που μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα, μπορούμε να το κάνουμε αργότερα, εργαζόμαστε σε αυτό.

Και σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, Υψηλότατε.



Νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες

 


Το νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες παρουσίασε χθες η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η νομοθετική ρύθμιση:

Λαμβάνει υπόψη τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον.

Έχει βασιστεί, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, στην Ιερονομική Ρήτρα της 25/8/2016 των τριών Μουφτήδων της Θράκης, στο εκτενές υπόμνημα του Τμήματος Μουσουλμανικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στις προτάσεις - εισηγήσεις των Μουφτήδων της Θράκης, των Διαχειριστικών Επιτροπών Μουσουλμανικής Περιουσίας και των Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας, στην διατήρηση όλων των θετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν:

Ένα πλήρες πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της Μουφτείας, με προβλέψεις για τη στέγασή τους, για την ασφάλεια, για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού, για τις μετακινήσεις, για κάλυψη εξόδων για τις εργασίες τους, για έκδοση εντύπων, για δημιουργία ιστοσελίδων κλπ

Μετατόπιση της έμφασης, από το πρόσωπο του Μουφτή στο θεσμό της Μουφτείας.

Σαφή περιγραφή της τριπλής ιδιότητας του Μουφτή στη χώρα μας: θρησκευτικού λειτουργού, επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας και λειτουργού με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες.

Προστασία και σε ατομικό επίπεδο του κύρους των Μουφτήδων.

Καινοτομίες σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής των Μουφτήδων υπέρ της ευρύτερης δυνατής αποδοχής τους ως προσώπων αυξημένου κύρους, με ιδιαίτερους δεσμούς με τους πολίτες που καλούνται να υπηρετούν.




Ξεκίνησε η 2η φάση του North Evia – Samos Pass

 



Τέθηκε χθες σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη δεύτερη φάση του προγράμματος NorthEvia – SamosPass μέσω του vouchers.gov.gr που αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το διάστημα έως και 31 Αυγούστου για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών  σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο.

Ειδικότερα, για τη Βόρεια Εύβοια πρόκειται να εκδοθούν 4.050 κάρτες των 100 ευρώ και για τη Σάμο 2.025 κάρτες των 200 ευρώ.

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 32.000 δικαιούχους. 

Σημειώνεται, θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων (25-08-2022 έως 31-08-2022 και 26-09-2022 έως 10-10-2022).



Νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

 


Η Κυβέρνησή μας -με σχέδιο, επαγγελματισμό και κοινωνική ευαισθησία- έχει ξεκινήσει ένα διαρκή αγώνα για τη μείωση της ανεργίας ο οποίος έχει οδηγήσει στη ραγδαία μείωσή της και έχει δώσει αισιόδοξη προοπτική σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που τόσα χρόνια βρισκόντουσαν εκτός της παραγωγικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό:

Σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.000 ανέργων. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. -που θα καλύψουν 40.000 ανέργους-  διατίθενται στα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης των 12 Α.Ε.Ι. που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για το πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους, από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.

Το Φθινόπωρο θα ακολουθήσει δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων και θα έχει προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ.




Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την αναβίωση της περιοχής στο Μάτι

 



Τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη συνολική αναβίωση της περιοχής. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνησή μας, ξεκίνησε το σχεδιασμό ενός νέου οικισμού στην πυρόπληκτη περιοχή. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης προχώρησε ένα έργο που στο παρελθόν θα απαιτούσε πάνω από 10 χρόνια για να υλοποιηθεί.

Ήδη η  περιοχή διαθέτει σχέδιο πόλης, δηλαδή ένα πλήρως θεσμοθετημένο -με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας- Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που περιγράφει αναλυτικά τις χρήσεις γης, την οργάνωση του χώρου και τις πολεοδομικές κατευθύνσεις  για ένα πρότυπο οικισμό.

Παράλληλα, με ταχείες διαδικασίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, προχώρησε στο δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού, δηλαδή στην εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, που αφορά το σχεδιασμό για κάθε ιδιοκτησία και κοινόχρηστο χώρο στον οικισμό. Το  Σχέδιο ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα -με τη συμμετοχή και των κατοίκων- και αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να προχωρήσει και το τελικό στάδιο που είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο οικοπέδου.

Η Κυβέρνηση όπως έχουμε δεσμευτεί μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι, τιμά με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και διαμορφώνει ένα πρόγραμμα-πιλότο τόσο για πληγείσες περιοχές όσο και για την πληρέστερη οχύρωση των αντίστοιχων οικισμών.


 



Ανοίγει έως το τέλος της εβδομάδας το Fuel Pass 2


 

Έως το τέλος της εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel pass-2 για την επιδότηση των καυσίμων.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και θα καλύψει 3,1 εκατομμύρια οχήματα από 3,5 εκατομμύρια συνολικά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση στις αρχές του Αυγούστου, ενώ με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν μπόνους 15 ευρώ. Ειδικότερα, η οικονομική ενίσχυση με την ψηφιακή κάρτα, ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή της κύριας κατοικίας (ηπειρωτική χώρα ή νησιά), κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ, ενώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό είναι 45- 80 ευρώ.




Ο «ατομικός κουμπαράς» των νέων η απάντηση στην γκρίζα οικονομία

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με εργαζόμενους νέους στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου παρουσιάστηκε το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ):

Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η έννοια του "ατομικού κουμπαρά", και ο ίδιος ο νέος θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επιδιώξει να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία.

Με το νέο σύστημα το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας ο κάθε νέος ο οποίος θα εργάζεται έστω και μία ώρα ανασφάλιστος θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές από τον δικό του "ατομικό κουμπαρά", οι οποίες προστιθέμενες θα του επιτρέψουν μετά από αρκετές δεκαετίες, όταν θα βγει στη σύνταξη, να έχει μία επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτήν την οποία θα είχε. 

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι υποστηρίζουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, διαρκώς μειώνονται, ο πληθυσμός σε όλες τις Δυτικές χώρες γηράσκει και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν το σύστημα ασφάλισης των προηγούμενων γενιών. Άρα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του συστήματος είναι ακριβώς ότι γεννά πόρους οι οποίοι πια ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Η εισφορά, δηλαδή, του ασφαλιζόμενου δεν κατευθύνεται για να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη του πατέρα ή του παππού ως προς την επικουρική ασφάλιση πάντα, διότι ως προς την κύρια ασφάλιση το σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό.

Το κράτος εγγυάται τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου. Έχεις την εγγύηση ότι τα λεφτά σου δεν θα χαθούν. Πολύ σημαντικό. Ένας ιδιώτης αποταμιευτής μπορεί να μην την έχει, αυτό νομίζω ότι θα δημιουργήσει μια σωστή κουλτούρα επενδύσεων»



Ηλεκτρική ενέργεια: Στα 1,136 δισ. ευρώ η επιδότηση για τον Αύγουστο

 



Η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) , το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες. Συγκεκριμένα:

Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφάται έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.

Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφάται έως και το 100% της αύξησης.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφοφάται έως και το 80% της ανατίμησης.

Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.

Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ ανά MWh  ώστε να απορροφηθεί έως και το 67% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh.

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί στενά τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους,  ώστε να αποτρέπονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η Κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό μηχανισμό που δεσμεύει προς όφελος των πολιτών τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έσοδα αυτά μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μηχανισμός της Ισπανίας έχει μηνιαίο όφελος για τους εκεί καταναλωτές μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, από χθες, οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια, την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι πάροχοι υποχρεώνονται να ενημερώσουν για τις τιμές του επόμενου μήνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους. Τώρα όλα είναι καθαρά, όλα είναι διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν, και να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν.