Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ο «ατομικός κουμπαράς» των νέων η απάντηση στην γκρίζα οικονομία

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με εργαζόμενους νέους στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου παρουσιάστηκε το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ):

Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η έννοια του "ατομικού κουμπαρά", και ο ίδιος ο νέος θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επιδιώξει να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία.

Με το νέο σύστημα το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας ο κάθε νέος ο οποίος θα εργάζεται έστω και μία ώρα ανασφάλιστος θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές από τον δικό του "ατομικό κουμπαρά", οι οποίες προστιθέμενες θα του επιτρέψουν μετά από αρκετές δεκαετίες, όταν θα βγει στη σύνταξη, να έχει μία επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτήν την οποία θα είχε. 

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι υποστηρίζουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, διαρκώς μειώνονται, ο πληθυσμός σε όλες τις Δυτικές χώρες γηράσκει και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν το σύστημα ασφάλισης των προηγούμενων γενιών. Άρα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του συστήματος είναι ακριβώς ότι γεννά πόρους οι οποίοι πια ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Η εισφορά, δηλαδή, του ασφαλιζόμενου δεν κατευθύνεται για να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη του πατέρα ή του παππού ως προς την επικουρική ασφάλιση πάντα, διότι ως προς την κύρια ασφάλιση το σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό.

Το κράτος εγγυάται τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου. Έχεις την εγγύηση ότι τα λεφτά σου δεν θα χαθούν. Πολύ σημαντικό. Ένας ιδιώτης αποταμιευτής μπορεί να μην την έχει, αυτό νομίζω ότι θα δημιουργήσει μια σωστή κουλτούρα επενδύσεων»



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου