Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Συνελήφθησαν 2 μέλη συμμορίας τα οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών



Η οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε 14-2-2019 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο μελών συμμορίας, τα οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών.

Πρόκειται για αλλοδαπούς, ηλικίας 41 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση (συμμορία), παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και κλοπή, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένων αστυνομικών ερευνών και στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων που διακινούν ναρκωτικά, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες δραστηριοποιούνται συστηματικά στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, από τις έρευνες προέκυψε ο τρόπος δράσης τους και συγκεκριμένα ότι ο 46χρονος αποκρύπτει ποσότητες ναρκωτικών σε δύο οικίες και μία αποθήκη στο νομό Θεσσαλονίκης, τις οποίες ακολούθως παραδίδει στον 41χρονο, ενώ αυτός με τη σειρά του τις εναποθέτει δίπλα σε κάδους απορριμμάτων σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκειμένου στη συνέχεια να τις παραλάβουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Ακολούθησε καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τ η διάρκεια της οποίας εντοπίσθηκε ο 41χρονος να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να παραλαμβάνει από τον 46χρονο μία σακούλα με ναρκωτικά (1.050 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 52 γραμμάρια κοκαΐνης), την οποία στη συνέχεια εναπόθεσε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίσθηκαν οι οικίες και η αποθήκη, στο εσωτερικών των οποίων ο 46χρονος απέκρυπτε τα ναρκωτικά, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού και τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν:

11 συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 3.901 γραμμαρίων
9 δέματα και 1 συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 9.557 γραμμαρίων
3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
1 χειροβομβίδα
1 κυνηγετικό όπλο, το οποίο όπως προέκυψε αποτελεί προϊόν κλοπής
67.700 ευρώ
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών κατασχέθηκαν συνολικά 10.607 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 3.901 γραμμάρια ηρωίνης, 52 γραμμάρια κοκαΐνης, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 1 χειροβομβίδα, 1 κυνηγετικό όπλο, το χρηματικό ποσό των 68.340 ευρώ, 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Οι πέντε καλύτερες ασκήσεις για εξαφανίσετε το κοιλιακό λίπος



Για να καταφέρετε να δείτε την κοιλιά σας επίπεδη πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή. Η αλλαγή δε θα έρθει από τη μία ημέρα στην άλλη, ούτε υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να χάνουμε λίπος μόνο από τις περιοχές που θέλουμε.

Προκειμένου να συρρικνώσετε το στομάχι σας, πρέπει να χάσετε συνολικό βάρος, κάτι το οποίο θα πετύχετε με ισορροπημένη διατροφή, πολύ νερό και τακτική άσκηση.

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε πέντε αποτελεσματικές ασκήσεις που στοχεύουν στην περιοχή της κοιλιάς.

Για να δείτε διαφορά στο σώμα σας, καλό είναι να τις εκτελείτε σε σταθερή βάση, πάντα σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.




vita.gr


"Κλειδί" το "κούρεμα" οφειλής στις ρυθμίσεις των δανείων του νέου νόμου Κατσέλη



Δικαίωμα εισόδου με βάση την αντικειμενική, αλλά "κούρεμα" δανείου με βάση την εμπορική  αξία της πρώτης κατοικίας, θα έχουν οι δανειολήπτες του νέου νόμου Κατσέλη.

Το "κούρεμα" του δανείου θα αποτελεί το αρχικό βήμα για τον καθορισμό της ρύθμισης που θα γίνεται στο δάνειο, της επιμήκυνσης στη χρονική διάρκεια της αποπληρωμής του και της κρατικής επιδότησης στη μηνιαία δόση. Σημειώνεται ότι η τελευταία θα μπαίνει κατευθείαν στον λογαριασμό του δανείου και δεν θα καταβάλλεται στον δανειολήπτη. Επίσης, η επιδότηση δεν θα είναι φιξαρισμένη στο 1/3 της δόσης, αλλά θα διαμορφώνεται αναλογικά στη βάση των εισοδηματικών και περιουσιακών δεδομένων του δανειολήπτη. Τα δεδομένα αυτά θα επανελέγχονται ανά τριετία ώστε η επιδότηση να καταβάλλεται μόνο εφόσον ο δανειολήπτης συνεχίζει να αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Δικαίωμα σε "κούρεμα" δανείου και επιδότηση δόσης, θα έχουν τυπικά όλοι οι εισερχόμενοι στον νέο νόμο Κατσέλη.

Σε αντίθεση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα καθορίζει μαζί με τον συνολικό δανεισμό του δανειολήπτη, το δικαίωμα υποβολής ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας, η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας θα είναι αυτή που θα καθορίζει το "κούρεμα" του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι για υπαγωγή στον νέο νόμο Κατσέλη, τα βασικά κριτήρια είναι ύψος δανεισμού του οφειλέτη έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του έως 250.000 ευρώ. Αναφορικά με το ύψος του δανεισμού στις 130.000 ευρώ, διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά πάσης φύσεως δάνεια (στεγαστικά, επαγγελματικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά κ.λπ.) τα οποία έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και όχι αθροιστικά όλα τα δάνεια του δανειολήπτη (π.χ. στεγαστικό και επιχειρηματικό δάνειο που έχουν προσημείωση στην πρώτη κατοικία, αλλά όχι και καταναλωτικό δάνειο που δεν έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία).

Το "κλειδί" για τις ρυθμίσεις των δανείων που θα γίνουν με το νέο νόμο, αποτελεί το "κούρεμα" της οφειλής.

Το "κούρεμα" θα γίνεται στη βάση της σχέσης της υπολειπόμενης οφειλής με την εμπορική αξία του ακινήτου, δηλαδή την αξία με την οποία το έχει εκτιμήσει η τράπεζα στα βιβλία της. Η σχέση αυτή πρέπει να διαμορφώνει μια ποσοστιαία αναλογία 120%, με το υπόλοιπο του δανείου να υπερβαίνει την αξία του ακινήτου. Το "κούρεμα" θα γίνεται στο ποσό της διαφοράς των δύο.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σε 130.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου είναι 100.000 ευρώ, θα "κουρεύονται" από το δάνειο 10.000 ευρώ, ώστε να διαμορφώνεται η αναλογία LTV (loan to value, αξία δανείου προς αξίας ακινήτου) στο 120% και ο δανειολήπτης να έχει να αποπληρώσει δάνειο 120.000 ευρώ.

Αντιστοίχως, με βάση την αναλογία του 120%, εάν π.χ. το υπολειπόμενο δάνειο ανέρχεται σε 130.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου στις 80.000 ευρώ, το ποσό στο οποίο θα γίνει η ρύθμιση του δανείου θα είναι οι 96.000 ευρώ, αφού θα "κουρεύεται" το υπόλοιπο μέχρι τις 130.000.

Ή εάν π.χ. το ύψος του δανείου ανέρχεται σε 75.000 ευρώ και η αξία της πρώτης κατοικίας στις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση που θα προκύπτει για τον δανειολήπτη κατόπιν του "κουρέματος", θα αφορά την αποπληρωμή 60.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο νέο νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση ένστασης του δανειολήπτη αναφορικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου του από την τράπεζα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Δημόσιο θα μπορεί να ζητήσει εκτίμηση του ακινήτου από ανεξάρτητους εκτιμητές.

Τέλος, η επιμήκυνση που θα δίνεται στις ρυθμίσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα φτάνει μέχρι τα 25 έτη, ενώ το επιτόκιο με το οποίο θα γίνονται οι ρυθμίσεις των δανείων θα είναι το euribor τριμήνου με περιθώριο 2%.


Της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr


Επίθεση του Ρουβίκωνα σε πολυκατάστημα στην Κηφισίας



Επίθεση του Ρουβίκωνα νωρίς το πρωί της Κυριακής, σε πολυκατάστημα που βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας.

Ομάδα δέκα ατόμων του Ρουβίκωνα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έσπασαν τη τζαμαρία με βαριοπούλες και στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές στο εσωτερικό του καταστήματος. 

Το γνωστό ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα» έγραψε αμέσως μετά την επίθεση στο Facebook : «… εννέα θα είναι οι ώρες σας».

Σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ανέβασαν και κείμενο :

ΖΗΣΕ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΣ! ΜΕ ΤΗ LEROY MERLIN ΜΠΟΡΕΙΣ! 

Τα αφεντικά της πολυεθνικής Leroy Merlin γνωστής για τα DIY λιανικού εμπορίου προϊόντα της, αλλά κυρίως για την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, συνεχίζει να απαξιώνει τους εργαζόμενους της. Αυτή τη φορά με τις νέες συμβάσεις υποχρεωτικού 9ώρου.

Μόλις 7 μήνες μετά από την αβάσιμη και παράνομη απόλυση εργαζόμενης με σοβαρά προβλήματα υγείας η Leroy Merlin μας υπενθυμίζει τον “ανθρωποκεντρικό” χαρακτήρα της προτείνοντας στο προσωπικό της να υπογράψουν συμβάσεις 9ώρου, συγκεκριμένα 9:00-18:00. Αυτές οι συμβάσεις όμως δεν πιστοποιούν μόνο την αύξηση του ωραρίου, αλλά πιστοποιούν και το τρίπτυχο με το οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της: ευελιξία ωραρίου, εντατικοποίηση εργασίας και ανακύκλωση τους.

Εκμεταλλευόμενη την αντιεργατική νομοθεσία η πολυεθνική Leroy Merlin με αφορμή την επίσκεψη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και την ανακάλυψή του ότι οι υπάλληλοι δούλευαν αδήλωτες υπερωρίες, προσπαθεί τώρα να τις νομιμοποιήσει. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, οι εργαζόμενοι ήταν άτυπα αναγκασμένοι να ανέχονται τραμπουκισμό και απειλές από τα τσιράκια των αφεντικών σε ό,τι αφορά στην αβεβαιότητα της θέσης εργασίας τους και να εκτελούν παράλληλα υπερωρίες που δε φαίνονταν πουθενά παρά μόνο στην ψυχική και σωματική τους κούραση, πλέον καλούνται να συμφωνήσουν στη νομιμοποίηση της εκμετάλλευσής τους υπό τις ίδιες συνθήκες απειλών και τραμπουκισμού.

Φυσικά αυτές οι συνθήκες τρομοκρατίας εργαζομένων επικρατούν στις περισσότερες πολυεθνικές που θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους δίχως να νοιάζονται για “παράπλευρες απώλειες”, όπως οι εργαζόμενοι ή τα δικαιώματά τους. Έτσι λοιπόν, στη Leroy Merlin εκτός από τις υπερωρίες «φαντάσματα», η εντατικοποίηση είναι άλλος ένας πυλώνας της εκμετάλλευσης που υφίστανται όσοι επιλέγουν να εργαστούν στην εν λόγω εταιρεία. Όπως δήλωσε απροκάλυπτα ο γενικός διευθυντής της Leroy Merlin Ελλάδας και Κύπρου, Olivier Arduin, ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας το 2017 ήταν 150 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2025 αποβλέπει ο τζίρος να είναι 500 εκατομμύρια. Προφανώς, όταν εκθίαζε σε συνέντευξη του τους “υψηλούς” επιχειρηματικούς στόχους που βάζει η Leroy Merlin δεν ανέφερε ότι αυτοί δε θα επιτευχθούν με νέες προσλήψεις, παρά με το ξεζούμισμα των ήδη υπάρχοντων “ανακυκλώσιμων” υπαλλήλων, στερώντας τους άδειες, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν Κυριακές ή να εργάζονται παραπάνω από το επιτρεπόμενο 8ωρο.

Παρά τον τζίρο της τάξης των 150 εκατομμυρίων, το ίντερνετ βρυχάται με καταγγελίες για χαμηλούς μισθούς, οικονομία σε φως τουαλέτας ή προσωπικό για διαφημίσεις ή ακόμα και παράνομες απολύσεις με την πρόφαση ότι “το budget της εταιρείας δε δικαιολογεί τη θέση σου”. Έχοντας, λοιπόν, άψογη συνεργασία με το εκμοντερνισμένο σκλαβοπάζαρο, η Leroy Merlin είτε απολύει, είτε εξωθεί στην παραίτηση υπαλλήλους, και έπειτα ενοικιάζει νέους “σκλάβους” από εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων ανακυκλώνοντάς τους συνεχώς. Τα αφεντικά, οι μεγαλομέτοχοι και τα τσιράκια τους “πετώντας” τους παλιούς, τους “προβληματικούς”, τους “μη αποδοτικούς”, ενοικιάζοντας εργαζόμενους με συμβάσεις 4ωρου, 6ωρου ή ορισμένους αορίστου χρόνου, προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Μάλλον για τη Leroy Merlin και το μεγαλομέτοχο της Παύλο Φουρλή οι εργαζόμενοι είναι εξίσου αναλώσιμοι με τα λιανικού εμπορίου προϊόντα τους.

Για αυτό και εμείς στεκόμαστε απέναντι στις στυγνές υστερόβουλες τακτικές τους και καλούμε τους εργαζόμενους να σταθούν απέναντι στα αφεντικά και να μην ενδώσουν στις απειλές τους.

Οι εργαζόμενοι να οργανωθούν σε σωματεία βάσης, να μην υπογράψουν τις συμβάσεις και να μην νομιμοποιήσουν την καπιταλιστική πολιτική των εκμεταλλευτών που δεν υπολογίζει ανθρώπους και δικαιώματα παρά μόνο αριθμούς.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ 9ΩΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας


Αδήλωτους εργαζομένους είχε μία στις δέκα επιχειρήσεις το 2018



Αδήλωτους και κατά συνέπεια «αόρατους» από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εργαζομένους απασχολούσε τον περασμένο χρόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους ελέγχους που διεξήγαγαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, βάσει των ετήσιων στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις», σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ελέγχθηκαν, κατά το 2018, 37.270 επιχειρήσεις. Από αυτές, οι 3.869, που αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξης του 10,38%, απασχολούσαν αδήλωτους εργαζομένους. Σε σύνολο 112.073 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν αδήλωτοι 5.689 (ήτοι ποσοστό 5,08%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα, αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία, που ανέρχονται σε 58,8 εκατ. ευρώ.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στις 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας το 2018 παρουσιάζει μείωση καθώς διαμορφώνεται στο 8,94%, από 12,4% το 2017, 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014. Συγκρίνοντας τα έτη 2018 και 2014, η μείωση είναι 10,23 ποσοστιαίες μονάδες.

Να σημειωθεί ότι τα ειδικά κλιμάκια του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ διενεργούν ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλη τη χώρα.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται:

α) Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των υπηρεσιών ή των καταγγελιών που δέχονται.

β) Σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Παραδοσιακά, οι τομείς δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας είναι τα επισιτιστικά επαγγέλματα (τα εστιατόρια - ταβέρνες, οι αίθουσες δεξιώσεων, τα μεζεδοπωλεία, οι καφετέριες - μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης), τα βιοτεχνικά πάρκα, οι βιομηχανικές ζώνες, τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, η καθαριότητα, οι κατασκευές, η φιλοξενία, οι υπηρεσίες ασφάλειας και οι επιχειρήσεις φασόν.

Εντός του 2018, τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας κατεγράφησαν στον τομέα της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών (20,45%), στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ειδικά στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (16,44%) και στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (14,61%). Επονται το χονδρικό εμπόριο (10,28%), η παροχή υπηρεσιών (9,74%) και οι λοιπές μεταποιητικές δραστηριότητες (8,81%). Από τους συνολικά 40.352 εργαζομένους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του συστήματος καταγραφής «Αρτεμις» –ήτοι από τις 15/9/2013 έως και τις 31/12/2018–, οι άνδρες αντιστοιχούν στο 53,81% και οι γυναίκες στο 46,19%.

Το μερίδιο των αδήλωτων εργαζομένων ανδρών σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων ανδρών αντιστοιχεί σε 5,89%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων εργαζομένων γυναικών καταλαμβάνει το 5,63%.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέες δολοφονικές επιθέσεις από αναρχικούς με μολότοφ κατά αστυνομικών



Στόχος δολοφονικής επίθεσης έγινε για άλλη μία φορά η διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στις οδούς Πατησίων και Τοσίτσα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι αναρχικοί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς και εξαφανίστηκαν.Από την επίθεση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ούτε έγιναν προσαγωγές.

Οι αναρχικοί δεν κρύφτηκαν για πολύ, αφού μετά από λίγο στο ίδιο σημείο ομάδα αναρχικών επιτέθηκαν ξανά στην διμοιρία των ΜΑΤ στην συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, χωρίς ούτε μια προσαγωγή.


Συνελήφθη ο 36χρονος που λήστευε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία στην Δυτική Αττική



Συνελήφθη, στις 13-2-2019 το βράδυ στο Χαϊδάρι, από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ,  36χρονος ημεδαπός για ληστείες σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ αναζητείται ο 35χρονος ημεδαπός συνεργός του.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) μετά την καταγραφή περιπτώσεων ληστειών σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, κατά το τελευταίο δίμηνο, συγκρότησαν ειδική ομάδα για τον εντοπισμό του δράστη.

Μετά από έρευνες και αξιοποίηση όλων των προανακριτικών στοιχείων, επετεύχθη ο εντοπισμός και η σύλληψη του, μετά από ληστεία που είχε διαπράξει σε ζαχαροπλαστείο στο Περιστέρι.

Ως προς τον τρόπο δράσης, ο 36χρονος κινούμενος με μοτοσυκλέτα, προσέγγιζε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Ακολούθως εισέρχονταν σε αυτά, φορώντας είτε καπέλο και γυαλιά είτε κράνος μοτοσικλετιστή και προσποιούμενος ότι φέρει όπλο μέσα στο μπουφάν του, απειλούσε τους υπαλλήλους και αποσπούσε χρηματικά ποσά.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά :

Δύο (2) μπουφάν μηχανής
Δύο (2) κράνη μηχανής
Τρία (3) ζευγάρια γάντια
καπέλο και κασκόλ
Δύο (2) κινητά τηλέφωνα και
τμήμα πινακίδας κυκλοφορίας δίκυκλης μοτοσυκλέτας
Επιπλέον, κατασχέθηκε και η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούσε.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί οκτώ 8 περιπτώσεις ληστειών σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα).

Επιπρόσθετα κατά το παρελθόν ο 36χρονος είχε συλληφθεί για τη διάπραξη ίδιων αδικημάτων και είχαν εξιχνιασθεί είκοσι μια 21 περιπτώσεις ληστειών.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.


Ο Πολάκης πήρε καταναλωτικό δάνειο 100.000 από την αμαρτωλή Attica Bank



Από την κρατική και αμαρτωλή Attica Bank με υποθήκη το ήδη υποθηκευμένο για 300.000 ευρώ σπίτι του στα Σφακιά για άλλο χρέος. 

Το δάνειο το πήρε πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, χάρη στην ταχεία έγκριση και εκταμίευση καταναλωτικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ σε δύο τμήματα, 70.000 και 30.000, με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, σε 15 και 9 χρόνια αντίστοιχα, και αμφίβολες εγγυήσεις.

Τέτοιου οικονομικού μεγέθους καταναλωτικά δάνεια δεν δίνονταν ακόμα και σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ούτε στις προ κρίσης εποχές των παχιών αγελάδων και ειδικά όταν ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε τραπεζικά στελέχη της Attica Bank για καταχρηστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ίδια τράπεζα σε πελάτες που δεν πληρούσαν τα εχέγγυα, ξεπερνώντας την πάγια τραπεζική πρακτική, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την εν λόγω τράπεζα και τους μετόχους της.



Ο Παύλος Πολάκης επιτίθεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», που έφερε στο φως την υπόθεση, αλλά επιβεβαιώνει πως πήρε το δάνειο, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου, όπως αναφέρει.

Προς τον εκδότη και τη συντακτική ομάδα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ-ΦΛΕΜΑΤΟΣ:
Παλικάρια της φακής (του Κεελπνο και σεις ) όταν είδα το σημερινό σας πρωτοσέλιδο και επειδή γνωρίζω πόσο ...... έγκριτη και αδέσμευτη (!) είναι η εφημερίδα σας, εντυπωσιάστηκα τα μάλα που βγάλατε επιτέλους μια είδηση ικανή να προκαλέσει αληθινή έκπληξη σε όλους τους κατοίκους αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας: ένας εν ενεργεία αναπληρωτής υπουργός αναγκάζεται να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό βάζοντας υποθήκη το σπίτι του (η αξία του οποίου ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ την αξία του δανεισμού ) για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου!!!
Πράγματι, στη χώρα όπου Υπουργοί και βουλευτές ζούσαν επί δεκαετίες πολυτελή και ανέφελο βίο, διεξάγοντας γιγαντιαίες προεκλογικές καμπάνιες, χωρίς να αναρωτιέται κανείς, ούτε ασφαλώς η εφημερίδα σας, για το πού έβρισκαν τα χρήματα (τα οποία πάντα προέρχονταν από «οικογενειακές περιουσίες» ή «από επιχειρηματική δραστηριότητα» των συζύγων τους ή ακόμη και από τον ιδρώτα της εργασίας τους βρε αδελφέ, διότι ήταν όλοι δουλευταράδες και νοικοκύρηδες) βρέθηκε ο ...... κουζουλός που αντί να προτιμήσει την ανεπίσημη «διευκόλυνση» από «φίλους» επιχειρηματίες (οι οποίοι βέβαια με τη σειρά τους προσέφευγαν σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις με εγγυήσεις «ΑΕΡΑ») ή από τους πόρους που διαθέτει το ίδιο το Υπουργείο του, πήγε και χρεώθηκε για πολλα χρονια στις Τράπεζες για να μπορέσει να επισκευάσει το σπίτι του και να πληρώσει τους λογαριασμούς του.
-Επειδή όμως, παλικάρια, εγώ θέλω να μιλάω και να περπατάω χωρίς να παίρνω άδεια από κανέναν «φίλο» - διευκολυντή μου,να τους κοιτάω όλους ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ και να κάνω αυτο που πρεπει για τον κοςμο και οχι για την ελίτ
-Και επειδή απο τον Οκτώβρη του 15 αναγκαστικά σταμάτησα, λογω της υπουργικής ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρούργου -εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλα χρονια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα απο τα σημερινά μου
-Και επειδή η γυναίκα μου δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες να μου χρηματοδοτεί τις προεκλογικές εκστρατείες, ούτε για να προσλάβει επικοινωνιολόγους να μου "φτάξουν" το προφίλ, αλλα αντίθετα δουλεύει σκληρά για να καλύψουμε τις ανάγκες που εχουμε στην οικογένεια μας (μια κόρη φοιτήτρια σε αλλη πόλη και μια αλλη κόρη στην προετοιμασία για πανελλήνιες εξετάσεις )
-Και επειδή θα είμαι πάντα ,γιατι ετςι ΑΝΑΤΡΑΦΗΚΑ ο "αγροίκος και ορεσίβιος" που προτιμώ να χάσω το σπίτι μου αν δεν έχω να πληρώσω το δάνειό μου, παρά να πουληθώ και να ξεφτιλιστώ σαν τόσους και τόσους -κατά τα άλλα ‘κυριλέδες’- πολιτικούς.
Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την "ευγενική" φιλοξενία στο πρωτοσέλιδό Σας! Μόνο ως τιμητικό μπορώ να εκλάβω ότι, αφού δεν μπορείτε να μου προσάψετε καμία λαμογιά και κανένα σκάνδαλο (που εναγωνίως και εις μάτην ψάχνετε να βρείτε τρια χρονια και εμένα ως δήμαρχο και υπουργό και μέχρι τους όγδοου βαθμού συγγενείς μου) αποφασίσατε να πληροφορήσετε το αναγνωστικό κοινό ότι βρέθηκε τελικά ο ... "άγριος και αγενής" υπουργός που πάει και υποθηκεύει το σπίτι του για να πάρει δάνειο από τράπεζα , αντί να δώσει «αέρινες» εγγυήσεις ή να απευθυνθεί απλώς σε "καλούς φίλους" και ευγενικούς χορηγούς από τους οποίους βρίθει αυτή η Χώρα ...
ΥΓ Και τώρα που ξεκαθάρισα τα του δανείου και της ευπρέπειας ας μας πουν οι συντάκτες:
Πως πήρε το Πρωτο ΘΕΜΑ-ΦΛΕΜΑ 33 εκατομμύρια δάνεια και συνεχίζει να λειτουργεί με ζημιές 8,5 εκ και 11 εκατ χρέη στο Δημοσιο;
Πώς και γιατί εφοπλιστής έδωσε 1,8 εκ μέσω ελβετικής Τράπεζας στον Τ Καραμητσο για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εφημεριδα;;;
(ο ίδιος Εφοπλιστης που έδωσε 800.000 ευρω στην επιςης χρεωμένη εταιρεία της Μαρεβα Γκραμποβσκι -Μητσοτακη)
ΕΙΣΤΕ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΙ ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΣΚΟΙΝΙ !!!
ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ,ΝΑΙ ,ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ .....γιατι εγω ειμαι καθαρός και σεις βρώμικοι ....Γι αυτο σας ΕΧΩ !!!!
Παύλος Πολακης Αναπλ Υπ Υγειας

Η απάντηση του Πρώτου Θέματος στον Πολάκη :

Ο κ. Πολάκης με την απάντησή του ομολογεί - επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ- ότι πριν από λίγες ημέρες πήρε προσωπικό-καταναλωτικό δάνειο από μία μικρή κρατική τράπεζα -την τράπεζα Αττικής- το πρωτοφανές για τις εποχές που ζούμε ποσό των 100.000 ευρώ, τέτοιους καιρούς που οι τράπεζες παίρνουν μόνο από κατασχέσεις λογαριασμών ακόμα και 500 ευρώ, μέχρι και σπίτια του κόσμου και φυσικά δεν δίνουν ούτε ευρώ.
Αλήθεια κ. Πολάκη, γνωρίζετε κάποιον Έλληνα πολίτη, έστω κι έναν, που να του εγκρίνει οποιαδήποτε τράπεζα όχι 100.000 ευρώ αλλά έστω και 10.000 ευρώ ως καταναλωτικό-προσωπικό δάνειο; Και μάλιστα με ενέχυρο ένα σπίτι με αντικειμενική αξία (αυτή δηλαδή που αναγνωρίζει επισήμως το κράτος) 95.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το ποσό του δανείου και ενώ το ίδιο σπίτι έχει «πάνω του» πρώτο ενέχυρο άλλες 300.000 ευρώ από δάνειο που έχετε πάρει στο παρελθόν (Eurobank). Ας μας απαντήσει η Attica Bank πόσα προσωπικά-καταναλωτικά δάνεια των 100.000 ευρώ έχει δώσει το 2018 και το 2019. 
Στην απάντησή του ο κ. Πολάκης ισχυρίζεται ότι πήρε το δάνειο «για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου». Κύριε Πολάκη, αν δεν σας φτάνουν τα 7.000 ευρώ το μήνα που παίρνετε για να παριστάνετε τον υπουργό, δικό σας πρόβλημα. Κάντε καμιά άλλη δουλειά.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά -δυστυχώς για εσάς- είναι αυτονόητες. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το δανειάκι το πήρατε λόγω της υπουργικής σας ιδιότητας και μόνο. Και τις... κλάψες ότι «δεν σας βγαίνει» ο λογαριασμός για να ζήσετε, πέστε τις στους Έλληνες πολίτες. 
Κύριε Πολάκη, το πιο μεγάλο ΠΡΩΤΟ ΦΛΕΜΑ της δημόσιας ζωής είστε εσείς και δυστυχώς... πολυφαίνεστε. Διαβάστε και την Εφημερίδα των Συντακτών που σας χαρακτήρισε μόλις προχθές «σαχλαμαρόμαγκα» για όσα γράψατε προσβάλωντας τη μνήμη ενός νεκρού.
Εις ό,τι αφορά τα δικά μας, αν χρωστάγαμε στις τράπεζες και στο Δημόσιο και δεν πληρώναμε, θα μας είχατε από καιρό «μαζέψει», αλλά επειδή δεν σας κάναμε τη χάρη σκυλιάσατε (ζητούμε συγγνώμη από τα ζώα) κι εσείς κι όλο το παρεάκι του υπόκοσμου που εκπροσωπείτε.
Πείτε μας λοιπόν για το χαριστικό κρατικό δανειάκι που τσιμπήσατε κι αφήστε τα υπόλοιπα. Και «ΠΟΥΣΤΕ» κατά την προσφιλή σας έκφραση: Αντί να στριφογυρνάτε νυχτιάτικα στο facebook και στα μπουζούκια, πηγαίνετε να δείτε και τις εντατικές που γέμισαν νεκρούς από τη γρίπη.



Με μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση! Μόνος του "παίζει" στην Αθήνα ο Μπακογιάννης



Σε δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 31,2% και στην δεύτερη θέση έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει μόλις το 18,1% της προτίμησης των ερωτηθέντων. 

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,8%, το ΚΙΝΑΛ με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει η πρόθεση ψήφου για το Δήμο της Αθήνας και μεγάλο προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 38,3%, με δεύτερο τον Παύλο Γερουλάνο με  12%. Τρίτος έρχεται ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος που λαμβάνει μόλις 10,1%, ο Ηλίας Κασιδιάρης 8,1% και ο Νίκος Σοφιανός 4,8%. 





Βραβεύτηκε περήφανος και αντρόπιαστος ο Τσίπρας για το ξεπούλημα της Μακεδονίας



Αντρόπιαστος ο Αλέξης Τσίπρας και περήφανος για το κατόρθωμα του να ξεπουλήσει την Μακεδονία για να κάνει το χατήρι των ξένων, έδειξε ακόμα μία φορά το πόσο επικίνδυνος και ανεύθυνος είναι.

Με το ετήσιο βραβείο «Ewald von Kleist» τιμήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών των Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ξεπουλώντας ο ένας την Μακεδονία στον άλλο.

Ο Τσίπρας είχε και το θράσος να πει στο Μόναχο: Εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ γράφουμε ιστορία 

Έχοντας πλήρη συναίσθηση ο Ζόραν Ζάεφ για όσα λέει και για τα όσα θα κάνει μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας από τον Αλέξη Τσίπρα, είπε σε συνέντευξη του σε ένα από τα πρώτα ερωτήματα που δέχτηκε για την μετονομασία: «Γεννηθήκατε ως Μακεδόνας, πείτε μου, πώς νιώθετε όταν πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε από τη Βόρεια Μακεδονία;» 
Η προκλητική απάντηση του Ζάεφ : «Πρώτον, παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας".

Το κείμενο της ομιλίας του επικίνδυνου και ακατάλληλου Αλέξη Τσίπρα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει το κακό που έχει κάνει: «Κυρίες και κύριοι, Αρχικά, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε μια περίοδο που τα ζητήματα ασφάλειας γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά, όσο και σύνθετα, για την καθημερινή ζωή των πολιτών μας και για το κοινό μας μέλλον. Πιθανώς, η πιο σημαντική τάση που παρατηρούμε να αναπτύσσεται στις παγκόσμιες, αλλά ειδικά στις ευρωπαϊκές πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις, είναι η ενίσχυση της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού, ως απάντηση στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις. Από την οικονομία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, ως τις διμερείς υποθέσεις. Μου φαίνεται σαν να σπρώχνουμε τους τροχούς της ιστορίας προς τα πίσω. Σαν να γυρνάμε την πλάτη μας στο πιο πολύτιμο μάθημα που μας δίδαξε η κοινή μας ιστορία ως δυτικές κοινωνίες. Και αυτό είναι, ότι η πρόοδος έρχεται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, το διάλογο, τη συνεργασία και την αναζήτηση κοινού εδάφους. Η απόρριψη της πολυμέρειας υπέρ του απομονωτισμού ή η αναβλητική στρατηγική δεν προστατεύει το εθνικό συμφέρον μακροπρόθεσμα. Είναι εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Αυτή η τάση είναι καταστροφική. Δημιουργεί ένα αδιέξοδο χωρίς τέλος για ζητήματα που απαιτούν επείγουσες λύσεις. Μακροπρόθεσμα, αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της ίδιας της ΕΕ, που οικοδομήθηκε στη βάση της συνεργασίας και του συμβιβασμού αποκλινόντων συμφερόντων. Γιατί ο εθνικισμός, όχι πολύ καιρό πριν, προκάλεσε περιφερειακές συρράξεις στην πίσω αυλή της ΕΕ. Κάποιοι μπορεί να πουν, ότι είναι σημείο των καιρών και ότι αυτή η τάση είναι βαθιά ριζωμένη στις κοινωνίες μας. Αλλά και ακόμα ότι πρέπει να ζήσουμε με αυτή και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να προσαρμοστούμε. Αυτή είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. Οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, από την κοινωνική αδικία, την ανισότητα του πλούτου, ως τη λιτότητα, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία ή την κλιματική αλλαγή. Προκλήσεις που δημιουργούν ένα ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας και άγχους για το μέλλον. Προκλήσεις που ωθούν όσους νιώθουν ως οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης, να περιχαρακωθούν πίσω από την εθνική, φυλετική ή σεξουαλική τους ταυτότητα. Η άποψή μου είναι, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις στη βάση των αξιών μας. Και, κυρίως, δεν πρέπει να προσαρμοστούμε. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτό είναι το νέο μέλλον. Θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε τη συλλογική μας αποτυχία να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις στη βάση των αξιών μας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την τάση να γίνει κανόνας. Είναι συλλογικό μας καθήκον, ως ηγέτες, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και μεταξύ των λαών μας, να βρούμε κοινό έδαφος και να επενδύσουμε στη συνεργασία. Η ανθρωπότητα γνώρισε την ευημερία μέσα από τη συνεργασία. Όχι μέσα από την εχθρότητα και την καχυποψία. Βρίσκοντας, σε κάθε περίσταση, τα πράγματα που μας ενώνουν κι όχι όσα μας χωρίζουν. Αυτό είναι το δικό μου modus operandi. Και μπορώ να πω, ότι είμαι πολύ περήφανος που τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Ποτέ δεν αναζήτησα λύσεις που θα οδηγούσαν στην εθνική περιχαράκωση. Πάντα πίστευα, ότι είναι αναποτελεσματικό, αλλά και βαθύτατα προσβλητικό για την ιστορία και την παράδοση της χώρας μου. Η γη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και πρωτοφύτρωσαν οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού δεν μπορεί και δεν θα συμμορφωθεί με μια τάση που απειλεί την ίδια τη βάση της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού. Ξεπεράσαμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, σκληρή δουλειά και εποικοδομητικούς συμβιβασμούς, πάντα -αναντίρρητα- εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των θεσμών του. Και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να μεταρρυθμίσουμε αυτούς τους θεσμούς, να τους κάνουμε πιο αποτελεσματικούς, πιο δημοκρατικούς και πιο περιεκτικούς, αν αποφασίζαμε να τους απορρίψουμε. Βάλαμε, επίσης, τέλος, σε μια σχεδόν τριακονταετή διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία, δουλεύοντας μαζί τους για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η διαμάχη αποτελεί case study για το πού μπορεί να οδηγήσει η εθνική περιχαράκωση και ο απομονωτισμός. Για 27 χρόνια αυτοί, οι πολύ λίγοι που τόλμησαν να προσεγγίσουν το ζήτημα με παραγωγικό και εποικοδομητικό τρόπο και να εργαστούν για μια λύση, ήταν υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν εντός ενός δηλητηριασμένου και τοξικού πλαισίου, στο οποίο κυριαρχούσε ο εθνικισμός σε κάθε πλευρά των συνόρων. Και τελικά όλοι τους παραδόθηκαν σε αυτή την κυριαρχία. Ανίκανοι να βρουν το θάρρος και την πολιτική βούληση να σταθούν με απόλυτη αίσθηση πατριωτισμού και να εργαστούν αποφασιστικά για μια λύση. Αυτή ήταν η βασική μας διαφορά. Δεν είπαμε απλώς λόγια. Δεν επιλέξαμε την αδράνεια. Αναλάβαμε δράση στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με τους γείτονές μας. Και επιτέλους καταλήξαμε σε μια συμφωνία, που ήταν η καλύτερη για τη χώρα μας, για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη. Όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στη μεταπολεμική ιστορία, ήμουν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία μέσα σε έξι μήνες. Η Ελλάδα επέμεινε σε λύσεις με την Τουρκία, που προστατεύουν το διεθνές δίκαιο. Και μαζί με την Τουρκία και τους εταίρους μας της ΕΕ αναπτύξαμε τη δύσκολη, αλλά αναγκαία Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που έχει οδηγήσει στη γρήγορη μείωση των θανάτων στο Αιγαίο και των παράνομων ροών. Παράλληλα, φτάσαμε κοντά στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο και στο διάλογο που ξεκινήσαμε με την Αλβανία. Μια χώρα που χρειάζεται να έχει ευρωπαϊκή προοπτική στη βάση σχέσεων καλής γειτονίας και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Προσπαθούμε, επίσης, να κάνουμε το ίδιο και με την Τουρκία. Παρά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την αποτρόπαιη απόπειρα πραξικοπήματος, δεν αποδεχτήκαμε ότι το μέλλον του Αιγαίου είναι αυτό των εντάσεων και της στρατιωτικής κλιμάκωσης. Και ήμουν ο πρώτος Πρωθυπουργός που υποδέχτηκε ένα Τούρκο Πρόεδρο στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Το όραμά μου είναι ξεκάθαρο. Πιστεύω βαθύτατα, ότι η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους που επενδύουν στο φόβο και τις διαιρέσεις. Πρέπει να γράφεται από εκείνους που έχουν το κουράγιο και το στρατηγικό όραμα να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων. Η ηγεσία δεν είναι ζήτημα κοντόφθαλμων πολιτικών μηχανορραφιών ή βραχυπρόθεσμων πολιτικών κερδών. Ηγεσία είναι να δημιουργείς ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές, για ένα καλύτερο μέλλον, με ευημερία. Και σε αυτή την παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει αεροστεγές μέλλον για μια μόνη χώρα. Καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προκλήσεις, κανείς αληθινός ηγέτης δεν μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη για συλλογικές απαντήσεις. Και αυτό ισχύει για κάθε χώρα. Για τις μικρότερες, που τείνουν να πιστέψουν ότι ο απομονωτισμός είναι ένας τρόπο να μείνουν ασφαλείς και ανεπηρέαστες από τις προκλήσεις των καιρών μας. Αλλά και για τις ισχυρότερες χώρες, που, σε πολλές περιπτώσεις στην ιστορία, έδειξαν στον υπόλοιπο κόσμο ότι η αλαζονεία της ισχύος, δεν είναι ένας αποτελεσματικός και βιώσιμος τρόπος δράσης. Αντιθέτως, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκόπευε αρχικώς να λύσει. Κυρίες και κύριοι, Οι καιροί αλλάζουν γοργά. Η άποψή μου είναι ότι το βασικό μας καθήκον ως ηγέτες είναι να αγκαλιάσουμε αυτή την αλλαγή. Και να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε στενά, αποτελεσματικά, θαρρετά, ώστε να βρούμε κοινές και δημιουργικές λύσεις προς όφελος των λαών μας. Η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που διστάζουν, αυτούς που φοβούνται και δειλιάζουν ενώπιον των προκλήσεων. Η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν τις μεγάλες αλλαγές και να σταθούν – παρά τις όποιες αντιδράσεις – στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Σας ευχαριστώ»