Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Καταγγελία Μηταράκη στην Ε.Ε: Τουρκική ακταιωρός αναποδογύρισε φουσκωτό και αποχώρησε!

 



Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τους Επιτρόπους Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ylva Johansson και Γειτονίας & Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi και τον επικεφαλής της Frontex κ. Fabrice Leggeri για το ναυάγιο της 30ης Ιουλίου ανοικτά της Λέσβου, απέστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης ενημερώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η φουσκωτή λέμβος που μετέφερε 13 πολίτες τρίτων χωρών, αναποδογύρισε εντός των τουρκικών υδάτων, μεταξύ της Λέσβου και των τουρκικών ακτών, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 30ης Ιουλίου 2021.



Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίζει στην επιστολή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι ξεκάθαρο ότι η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε από τουρκική ακτή, ονόματι Altinova, προσεγγίστηκε από το Τουρκικό Λιμενικό περίπου στις 03:50 και η τουρκική ακταιωρός όχι μόνο δεν προσπάθησε να τη σταματήσει ή να της αλλάξει πορεία, αλλά της επέτρεψε να συνεχίσει και τελικά να εισέλθει παρανόμως στα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ο κ. Μηταράκης, «τα νερά ήταν ήρεμα την ώρα που η τουρκική ακταιωρός προσέγγισε τη φουσκωτή λέμβο» και, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, «η τουρκική ακταιωρός έκανε ελιγμούς κοντά στη λέμβο, οι οποίοι προκάλεσαν κυματισμούς, που οδήγησαν στο αναποδογύρισμά της».

Παρά δε την απροκάλυπτη συμμετοχή τους στο αναποδογύρισμα της φουσκωτής λέμβου, οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην άμεση έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, αλλά αποχώρησαν από το σημείο.

Οι άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντικαθιστώντας τους Τούρκους συναδέλφους τους και ενώπιον της αδράνειάς τους, περιγράφει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην επιστολή του, προσήλθαν για έρευνα και διάσωση μισό ναυτικό μίλι εντός των τουρκικών υδάτων, διασώζoντας 10ανθρώπους. Οι 9 διασώθηκαν εντός των τουρκικών υδάτων και ένας, που είχε κολυμπήσει μακριά από τον τόπο του περιστατικού, εντός των ελληνικών υδάτων. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τρεις άνθρωποι αγνοούνται, αναφέρει ο κ. Μηταράκης.

Στο περιστατικό αυτό, «η ανευθυνότητα της Τουρκίας συγκρούεται ευθέως με το καθήκον προστασίας της ζωής στη θάλασσα και τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα», σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός και υποστηρίζει ότι το εν λόγω συμβάν υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την έλλειψη δέσμευσης της Τουρκίας στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18.3.2016, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ανέλαβε να αποτρέψει τις θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία, τονίζει ο κ. Μηταράκης στην επιστολή του, «συνεχίζει να υπονομεύει τη Δήλωση με το να μην δέχεται επιστροφές αιτούντων άσυλο με οριστική απορριπτική απόφαση από τα νησιά του Αιγαίου εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τώρα».

Οι συνεχείς θαλάσσιες και χερσαίες διαβάσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα, γράφει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην επιστολή του, αποδεικνύουν την αποτυχία της Τουρκίας να περιορίσει τη λειτουργία δικτύων λαθρεμπορίας ανθρώπων στο έδαφός της.

«Οι τουρκικές αρχές φαίνεται να ασχολούνται υπερβολικά με τη μαγνητοσκόπηση λαθρεμπόρων ανθρώπων, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για τη δίωξη και τη διάλυση αυτών των εγκληματικών κύκλων που εκθέτουν ευάλωτα άτομα σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι οι ίδιες οι τουρκικές αρχές εμπλέκονται στην έκθεση ατόμων στη θάλασσα σε κίνδυνο» αναφέρει ο κ. Μηταράκης και καταλήγει: «Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και την προστασία των εξωτερικών μας κοινών συνόρων σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Αυτές οι προσπάθειες είναι ακόμη πιο κρίσιμες σε μια εποχή που τρίτα κράτη επιλέγουν να “εργαλειοποιήσουν” τη μετανάστευση, για πολιτικούς σκοπούς».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά:

«Στο ναυάγιο της 30ης Ιουλίου, η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε την πορεία της παράνομα από τις τουρκικές ακτές. Η τουρκική ακτοφυλακή την είδε και την πλησίασε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όχι μόνο δεν επιχείρησε να την αποτρέψει, αλλά την άφησε να συνεχίσει την πορεία της με σκοπό να εισέλθει παρανόμως στα χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, και ενώ η θάλασσα ήταν ήρεμη, η τουρκική ακταιωρός έκανε ελιγμούς που προκάλεσαν κυματισμούς, οι οποίοι επέφεραν την ανατροπή της φουσκωτής λέμβου. Στη συνέχεια, αντί να προχωρήσουν άμεσα σε έρευνα και διάσωση, η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε από το σημείο.

Έπειτα, το Ελληνικό Λιμενικό εντόπισε το συμβάν, εισήλθε εντός τουρκικών θαλασσίων υδάτων και διέσωσε 10 ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν ακόμη τρεις αγνοούμενοι, εκ των οποίων ο ένας ανήλικος. Για ακόμη μία φορά, η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στο καθήκον της και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016».


Πηγή : protothema.gr



Αστυνομικοί έσωσαν σκύλο από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη

 



Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και αστυνομικοί έσωσαν σκύλο από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σκύλος βρισκόταν σε αυλή σπιτιού στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, το οποίο είχαν περικυκλώσει οι φλόγες.

Για καλή τύχη του σκύλου αστυνομικοί που έλεγχαν την περιοχή προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους ότι θα πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή, εντόπισαν τον σκύλο, ο οποίος ήταν έντρομος και σε κατάσταση σοκ.



Ο σκύλος απομακρύνθηκε από τη φωτιά και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο, με τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να τον φροντίζουν δίνοντας του νερό.

Ευχόμαστε να έχουν κινητοποιηθεί φιλοζωικές οργανώσεις για να μαζεύουν τα ζώα που διασώζονται ώστε να παραδωθούν μετά στους ιδιοκτήτες τους.





Ακτιβιστής κατά του καθεστώτος Λουκασένκο βρέθηκε νεκρός σε δασάκι της Ουκρανίας


 

Ο Βιτάλι Σίσοβ, Λευκορώσος ακτιβιστής κατά του Λουκασένκο και επικεφαλής ΜΚΟ που βοηθούσε Λευκορώσους που διέφευγαν στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός, όντας αγνοούμενος από τη Δευτέρα.

Η σύντροφος του Σίσοβ είχε καταγγείλει την εξαφάνισή του, όταν εκείνος δεν επέστρεψε από ένα δασάκι, όπου είχε πάει για τρέξιμο και δεν ανταποκρινόταν σε όποιον τον καλούσε στο κινητό του. Η αστυνομία του Κιέβου, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα ο Σίσοβ, τον βρήκε σε άλσος της ουκρανικής πρωτεύουσας, νεκρό και κρεμασμένο από ένα δέντρο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνά τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του άνδρα, ακολουθώντας όλα τα στοιχεία και πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής δολοφονίας του «που παρουσιάστηκε εσκεμμένα ως αυτοκτονία». Φίλοι και συνάδελφοι του Σίσοβ έχουν ανοιχτά υποστηρίξει πως αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ο Σίσοβ ήταν επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Το σπίτι των Λευκορώσων στην Ουκρανία», μέσω της οποίας βοηθούσε φυγάδες Λευκορώσους- όπως ο ίδιος- να καταφύγουν στην Ουκρανία και σε κάποιες περιπτώσεις να μετακινηθούν προς την Πολωνία ή τη Λιθουανία. Μετά τον θάνατό του, η οργάνωσή του εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστήριξε, επίσης, πως ο Σίσοβ έπεσε πιθανότητα θύμα δολοφονίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο θάνατός του πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σχεδιασμένης επιχείρησης εξόντωσης ενός Λευκορώσου που ήταν επικίνδυνος για το καθεστώς», έλεγε η ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την αλήθεια γύρω από τον θάνατο του Βιτάλι».

Μια άλλη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Viasna, σχολίασε μέσω της εφαρμογής «Telegram» ότι ο Σίσοβ είχε παραπονεθεί πρόσφατα για το γεγονός ότι κάποιοι «άγνωστοι» τον ακολουθούσαν όταν έβγαινε για τρέξιμο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την δική του ΜΚΟ. Η οργάνωση του Σίσοβ αποκάλυψε πως τα μέλη της είχαν δεχθεί αρκετές φορές απειλές για μια πιθανή απαγωγή ή δολοφονία τους.

Ο Σίσοβ είχε και ο ίδιος διαφύγει από τη Λευκορωσία ένα χρόνο πριν, μετά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν έπειτα από την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στην Προεδρία της χώρας. Οι κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο, ως γνωστόν, φυλακίστηκαν ή έφυγαν από την χώρα, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν. Ο Σίσοβ είχε διοργανώσει ο ίδιος πολλές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο, συμπεριλαμβανομένης μιας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην 31η επέτειο της λευκορωσικής ανεξαρτησίας από την Σοβιετική Ένωση.


ΠΗΓΗ: The Guardian 



Παράταση έως 10 Σεπτεμβρίου 2021 για τις δηλώσεις εισοδήματος


 


Παράταση φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021. 

Για την έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι 27/8 και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και 31/8.





Φωτιά-Βαρυμπόμπη: Μεταβαίνει στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 


Συναγερμός έχει σημάνει στην Κυβέρνηση λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη που κινείται ανεξέλεγκτα λόγο των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων.

Για αυτό τον λόγο, μεταβαίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι για να ενημερωθεί για την κατάσταση των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί, Μορτέρο, Αδάμες, Φασίδερη και Βαρυμπόμπη. 

Οι πυροσβέστες και τα πτητικά μέσα δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα με σκοπό να οριοθετηθεί πριν πέσει η νύχτα.







Ακόμα δύο αυτοκτονίες αστυνομικών που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο

 



Σε μυστήριο εξελίσσεται η υπόθεση των αυτοκτονιών αστυνομικών οι οποίοι είχαν κληθεί να υπερασπιστούν το Καπιτώλιο ενάντια στην εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ μέχρι πρότινος είχαν καταγραφεί δύο, μέσα σε λίγες ώρες οι αυτοκτονίες έφτασαν τις τέσσερις συνολικά.

Υπενθυμίζεται πως ο Γκάνθερ Χασίντα βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του την περασμένη Πέμπτη, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ο αστυνομικός, μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας, εντάχθηκε στο σώμα τον Μάιο του 2003.

Ο Κάιλ Ντιφράιταγκ, που υπηρετούσε επίσης στη Μητροπολιτική Αστυνομία, βρέθηκε νεκρός τη 10η Ιουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Είχε ενταχθεί στο σώμα τον Νοέμβριο του 2016. Κρίθηκε και σε αυτή την περίπτωση πως επρόκειτο για αυτοκτονία.

Είχαν προηγηθεί οι αυτοκτονίες του Τζέφρι Σμιθ, της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, και του Χάουαρντ Λίμπενγκουντ, της αστυνομικής δύναμης του Καπιτωλίου.

Ως αυτό το στάδιο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε πάνω από πεντακόσια πρόσωπα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής στο κτίριο του Κογκρέσου. Οι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος προσπαθούν από την πλευρά τους να υποβαθμίσουν τα γεγονότα, στα οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένου αστυνομικού που υπέκυψε σε νοσοκομείο την επομένη – και τραυματίστηκαν πάνω από 100 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Οι οπαδοί του κ. Τραμπ αποπειράθηκαν, ανεπιτυχώς, να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Τα επεισόδια οδήγησαν στη δεύτερη παραπομπή του θυελλώδη μεγιστάνα σε δίκη στη Γερουσία.


Πηγή :protothema.gr



Εδώ είναι Ρωσία: Δύο χρόνια… φυλακή σε φαρσέρ που έκανε ότι είχε κορωνοϊό


 

Στη Ρωσία ακόμα και οι κακόγουστες φάρσες πληρώνονται ακριβά… Δύο χρόνια φυλακή (και κάτι ψιλά) επιβλήθηκαν στον video blogger από το Τατζικιστάν Καρομάτ Ντζαμπόροφ, επειδή προσποιήθηκε ότι κατέρρευσε από κορωνοϊό στο μετρό της Μόσχας, κάτι που προκάλεσε πανικό στους επιβάτες!

Ο διαβόητος video blogger καταδικάστηκε σε 28 μήνες πίσω από τα κάγκελα από ένα ρωσικό δικαστήριο καθώς η επιπόλαια συμπεριφορά του προκάλεσε συναγερμό στο μετρό της Μόσχας. 

Ο Καρομάτ Τζαμπορόφ κρίθηκε ένοχος για «χουλιγκανισμό» από έναν δικαστή στη ρωσική πρωτεύουσα τη Δευτέρα για τη φάρσα, η οποία βιντεοσκοπήθηκε από φίλους του το Φεβρουάριο του 2020, την ώρα που άρχιζαν να εντείνονται οι φόβοι για τον νέο ιό. 

Ο Στάνισλαβ Μελίχοφ και ο Αρτούρ Ισατσένκο, που ήταν μαζί του καταδικάστηκαν και οι δύο σε ποινές δύο ετών με αναστολή. 



Στο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Instagram «Kara Prank», ο Τζαμπόροφ φαίνεται να παραπαίει σε ένα βαγόνι γεμάτο κόσμο και να πέφτει στο έδαφος. Όταν κάποιοι πολίτες προσπαθούν να τον βοηθήσουν, δείχνει να έχει σπασμούς και να πιάνει το λαιμό του. Κάποιος στο βίντεο φωνάζει στη συνέχεια «κορωνοϊός», με  τους επιβάτες να τρέχουν μακριά από τον Τζαμπόροφ. 

Η αστυνομία συνέλαβε τον φαρσέρ λίγες ημέρες αργότερα και, όταν προέκυψε ότι είχε δώσει λάθος διεύθυνση στους ανακριτές, κρατήθηκε στη φυλακή ενόψει της δίκης. Οι εισαγγελείς μάλιστα επιζητούσαν ποινή τεσσάρων ετών για τον νεαρό… 



 

Πηγή: rt.com

skai.gr



Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές! Εννοείται ότι περιμένουν την μείωση στην Ελλάδα


 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώνονται κατά -2,80% στα 73,30 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά -3,64% στα 71,26 δολάρια το βαρέλι.

Εννοείται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και μείωση στις τιμές στην Ελλάδα.



Δύο Αλβανοί μαστίγωναν με ζώνη ένα δεμένο 16χρονο Έλληνα στα Χανιά

 



Ένα απίστευτο περιστατικό βιαιότητας μεταξύ δυο ανηλίκων 16χρόνων και ενός νεαρού ενήλικα 18 χρόνων εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Δευτέρας στα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr ένας 18χρονος και ένας 16χρονος και οι δυο αλβανικής υπηκοότητας, χτύπησαν αλύπητα έναν 16χρονο Έλληνα.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα όταν οι δυο δράστες έδεσαν τον 16χρονο για να τον ακινητοποιήσουν πλήρως και στη συνέχεια άρχισαν να τον χτυπούν και να τον μαστιγώνουν με μία ζώνη. 

Στη συνέχεια ο 16χρονος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο Χανίων, ενώ οι δυο Αλβανοί κακοποιοί δράστες έχουν συλληφθεί από την αστυνομία.



Ε.Ε.: 3 στους 10 δεν «αντέχουν» οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας


 

«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι». Αυτό επισημαίνει η μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στην ΕΕ.

«Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της ETUC, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα με το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

Η ETUC υπογραμμίζει την “ανισότητα των διακοπών”, ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι. Επισημαίνεται, ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης. «Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους”, δήλωσε η Έσθερ Λιντς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Νέα συζυγοκτονία, δολοφόνησε τη σύζυγό του, μέσα σε ταβέρνα

 



Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της Λάρισας, 54χρονος άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε την 43χρονη σύζυγό του, μητέρα τριών παιδιών, μέσα σε καφενείο.

Η 43χρονη εργαζόταν για την καλοκαιρινή σεζόν σε ταβέρνα στο χωριό Σωτηρίτσα, στα παράλια της Λάρισας, η οποία ανήκει στον αδερφό της.

Ο δράστης εισέβαλε σήμερα το πρωί στο κατάστημα και τη σκότωσε πυροβολώντας την 8 φορές.

Ο συζυγοκτόνος, ο οποίος συνελήφθη, ζήλευε παθολογικά το θύμα και αυτή ήταν η αιτία της δολοφονίας.




Lockdown: Πώς άλλαξαν οι συνήθειες των Αθηναίων στον πρώτο εγκλεισμό, τι έγινε με χάπια και κάπνισμα

 



Έρευνα από το ΕΚΠΑ στα απόβλητα αποκαλύπτει αλλαγές στις συνήθειες των Αθηναίων στο πρώτο lockdown και παρουσιάζεται σε άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό. Στην εργασία διερευνήθηκαν λύματα προ κορονοϊού και λύματα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.

Τα δείγματα διερευνήθηκαν για χιλιάδες οργανικούς χημικούς ρύπους χρησιμοποιώντας εξελιγμένα αναλυτικά όργανα και υπολογιστικά εργαλεία.


Μεταξύ των ουσιών που διερευνήθηκαν ήταν βιομηχανικές ουσίες (δισφαινόλες, φθαλικοί εστέρες, πολυφθοριωμένες ουσίες), επιφανειοδραστικές ουσίες που περιέχονται στα απορρυπαντικά, αντιμικροβιακές ουσίες που περιέχονται στα αντισηπτικά προϊόντα, φυτοπροστατευτικές ουσίες, πρόσθετα τροφίμων, ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα, την κατανάλωση ναρκωτικών και τη ψυχική υγεία (αντικαταθλιπτικά).


Τα ευρήματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά:

Οι ουσίες που περιέχονται στα απορρυπαντικά παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση (οι επιφανειοδραστικές ουσίες αυξήθηκαν κατά +196%, κατιονικά τασιενεργά τεταρτοταγούς αμμωνίου αυξήθηκαν κατά +331%).

Οι ουσίες που περιέχονται στα αντισηπτικά προϊόντα παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση στις συνθήκες του lockdown με αύξηση της τάξης του +152%.

Οι βιομηχανικές ουσίες παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση (-52%), η οποία αποδίδεται στο πάγωμα της βιομηχανικής παραγωγής και κυρίως της χημικής βιομηχανίας.

Οι πολίτες αποδείχθηκε πως ελάττωσαν το κάπνισμα (-33%), πιθανώς επηρεαζόμενοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις πρώτες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες υποστήριζαν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Το lockdown, τουλάχιστον κατά τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου, φάνηκε να έχει μικρή αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των πολιτών (αύξηση ψυχοδραστικών ουσιών κατά +20%).

Ανάμικτες τάσεις για τα ναρκωτικά: δραστική μείωση της έκστασης (κύρια αιτία το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης), δραστική μείωση της ηρωίνης, μικρή μείωση για την κάνναβη και αυξητικές τάσεις για διεγερτικά ναρκωτικά όπως αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη και κοκαΐνη.

Αύξηση της συγκέντρωσης των τεχνικών γλυκαντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής που πιθανώς σχετίζεται με την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων λόγω της συνεχούς παραμονής στο σπίτι.

Το άρθρο έχει τίτλο «Change in the chemical content of untreated wastewater of Athens, Greece under COVID-19 pandemic» και υπογράφεται από τους ερευνητές Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Αικατερίνη Γαλάνη, Νικόλαο Ρούση, Reza Aalizadeh, Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη.

Το άρθρο έγινε δεκτό για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment, που είναι ένα από τα πιο έγκριτα περιβαλλοντικά περιοδικά με παγκόσμια απήχηση.


Πηγή



Πιάστηκαν στα χέρια ταξιτζήδες στον Πειραιά

 


Μεγάλη φασαρία προκλήθηκε σε «πιάτσα» ταξί, απέναντι από το λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα τις μεσημεριανές ώρες, όπου δύο οδηγοί ταξί πιάστηκαν στα χέρια, χωρίς να γίνει κατανοητώς ο λόγος που προκλήθηκε το περιστατικό.

Στο σημείο, έφτασε σύντομα η αστυνομία και τα πνεύματα κατευνάστηκαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αρκετά συχνό χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος.

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες και το video του GRTimes.gr, οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί, προσπαθούσαν να βγάλουν τον ένα από τους δύο που ενεπλάκησαν στο περιστατικό από το ταξί του, χωρίς ο ίδιος να είναι πρόθυμος να το πράξει. Όσο για τον δεύτερο οδηγό, όπως θα δείτε στα πλάνα, φαίνεται ότι η μπλούζα που φοράει έχει σκιστεί ολόκληρη.






Πηγή : grtimes.gr


ΗΠΑ – Τρίτη αυτοκτονία αστυνομικού που αντιμετώπισε την έφοδο στο Καπιτώλιο

 


Αστυνομικός που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει την έφοδο οπαδών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας χθες Δευτέρα.

Νεκρός στο σπίτι του

Ο Γκάνθερ Χασίντα βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του την περασμένη Πέμπτη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο αστυνομικός, μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας της Ουάσιγκτον, εντάχθηκε στο σώμα τον Μάιο του 2003.

Πρόκειται για την τρίτη γνωστή αυτοκτονία αστυνομικού που αντιμετώπισε την έφοδο οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Προηγήθηκαν οι αυτοκτονίες του Τζέφρι Σμιθ, που υπηρετούσε επίσης στη Μητροπολιτική Αστυνομία, και του Χάουαρντ Λίμπενγκουντ, που υπηρετούσε στην αστυνομική δύναμη του Καπιτωλίου.

Κατηγορίες σε εκατοντάδες άτομα

Ως αυτό το στάδιο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε πάνω από πεντακόσια πρόσωπα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής στο κτίριο του Κογκρέσου.

Οι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος προσπαθούν από την πλευρά τους να υποβαθμίσουν τα γεγονότα.


Πηγή: ΑΠΕ

in.gr