Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Μέρκελ: Η ελληνική οικονομία θα κριθεί από τους θεσμούς - Τσίπρας: Το πρωτοσέλιδο του Spiegel αδικεί την Καγκελάριο



Σε κλίμα εμφανούς αμηχανίας πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. 

Το διπλό «όχι» της Καγκελαρίου σε γερμανικές αποζημιώσεις και ενίσχυση της ρευστότητας, έδειξε τη σκληρή στάση που τηρεί το Βερολίνο στα συνεχή αιτήματα της Ελλάδας. Παράλληλα, πέταξε τη μπάλα στο γήπεδο των θεσμών, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις επί των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων  λαμβάνονται από το Eurogroup και όχι από τη Γερμανία. Η κυρία Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά:

Εκπροσωπώ ένα κράτος από τα 19 του ευρώ. Οι αποφάσεις για τη ρευστότητα είναι αποφάσεις που παίρνει το Eurogroup, αφού δουν την αποτίμηση των θεσμών. Δεν μπορώ να υποσχεθώ και να διασφαλίσω κάτι σχετικά με τη ρευστότητα.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, αν και έβαλε στο τραπέζι τα καυτά θέματα του σκανδάλου της Siemens, υπενθυμίζοντας έτσι τη διαφθορά των γερμανικών εταιριών, καθώς και των γερμανικών αποζημιώσεων, έκανε ένα βήμα πίσω: Παραδεχόμενος ότι δεν φταίνε για όλα οι ξένοι... Και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με ένα εθνικό μείγμα μεταρρυθμίσεων. 

Σε ερώτηση για το εάν θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε κατάσχεση του ινστιτούτου Γκαίτε είπε:

Δεν υπάρχει κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης που να εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει κτίρια του γερμανκού δημοσίου. Ακούστηκε πολύ το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και η ιδέα να σταματήσουμε την τόσο σημαντική και σπουδαία δραστηριότητα του Ινστιτούτου Γκαίτε. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

Η ανάδειξη εκ νέου του αιτήματος για τις πολεμικές επανορθώσεις δεν είναι υλική διεκδίκηση. Δεν το συσχετίζουμε με τη παρούσα συζητήση για την κρίση. αλλά είναι ένα διμερές ζήτημα, ξεχωριστό, που για εμάς έχει ηθική αξία.

«Φέρτε μας σαφή οικονομικά στοιχεία»

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για συγκεκριμενοποίηση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έστειλε η γερμανίδα Καγκελάριος. Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε πολύ θερμές και ουσιαστικές τις επαφές με τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό συζητήθηκαν θέματα του ευρώ, αλλά διμερούς ενδιαφέροντος. 

Ωστόσο, τόνισε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον έλληνα Πρωθυπουργό βρέθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων. «Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή, δηλαδή ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία θα κριθεί από τους θεσμούς. «Η Γερμανία δεν θα πει αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup και οι μεταρρυθμίσεις θα κριθούν από τους θεσμούς» ξεκαθάρισε. 

Υπογράμμισε, ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σημαίνει μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένο προϋπολογισμο, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τη γραφειοκρατία. Θέλαμε να ακούσουμε απο την ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει να υλοποιήσει κάποια προγράμματα ή όχι τόνισε η κυρία Μέρκελ, παραπέμποντας και στην task force.

Γερμανικές αποζημιώσεις και Siemens από τον Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται πρωτίστως για ένα ηθικό ζήτημα, αλλά και το θέμα της ζημίας που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο το σκάνδαλο της Siemens. 

Πρέπει να επιλύσουμε  τις διαφορές του παρελθόντος. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι υλική διεκδίκηση, είναι πρωτίστως ηθικό θέμα. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη τα δύο κράτη να δουλέψουν από κοινού για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που κράτησε και επιχειρεί να κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη, όπως είπε.

«Μια πρώτη πρωτοβουλία θα ήταν η δικαστική συνδρομή των δικαστικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός κατέρριψε το μύθο του success story, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο. Χαρακτηριστικά τόνισε:

Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που, παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ό,τι αφορά την προσαρμογή και τον χρόνο της, κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story.

Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, δημιούργησε απαραδεκτη ανεργία στους νέους κοντά στο 60%. Το δημόσιο χρέος διογκώθηκε, ενώ αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε και πολύ μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, τονίοζντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και τρόπος πέρα από τον διάλογο, για να γεφυρωθούν διαφορές, όπου υπάρχουν.  «Όπως και η ίδια (σ.σ. Μέρκελ) μου είπε στο τηλέφωνο την προηγούμενη εβδομάδα «είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλον, παρά να μιλάει ο ένας για τον άλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

Ωστόσο, προχώρησε και σε μια δεύτερη παραδοχή που απευθυνόταν στο εσωτερικό της Ελλάδας:

Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα φταίνε οι ξένοι. Υπάρχουν και ενδογενείς, εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει στην κρίση και, δυστυχώς, τα πέντε τελευταία χρόνια δεν βοήθησαν.

Η αναποτελεσματικότητα του Κράτους παραμένει, η διαφθορά παραμένει. Αν αυτές οι δυο παραδοχές γίνουν κοινός τόπος, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι, όχι να γρκεμίσουμε τα θετικά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής.
 
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι οι μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση με την κυρία Μέρκελ, γόνιμη, τουλάχιστον ως προς το να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους και διαφορές.

 
«Κοινός τόπος πρέπει να είναι στο εξής ότι αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και με κοινωνική συναίνεση μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής με διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα: ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά της Ελλάδας».
 
Μέρκελ: Λήξαν το θέμα των αποζημιώσεων 

«Η Γερμανία θεωρεί ότι το θέμα των επανορθώσεων έχει ολοκληρωθεί» ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συζητηθεί μελλοντικά το πρόβλημα της στάσης που τηρήθηκε στην κατοχή:

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιες ηταν οι συνθήκες, τη στάση που τήρησε το γερμανικό κατοχικό καθεστώς και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες. Δεν φτάσαμε σε συμπέρασμα, αλλά η Γερμανία έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος της στάσης της στην κατοχή. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα μελλοντικά.

Τσίπρας: Άδικο το δημοσίευμα του Spiegel

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του με το πρωτοσέλιδο του Spiegel που έδειχνε την Άνγκελα Μέρκελ, παρέα με ναζί, στο βράχο της Ακπρόπολης.

«Η εμπειρία μου από τη συζήτηση με την κ. Μέρκελ είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων. Ενδεχομένως προς τα έξω να δίνεται μια διαφορετική εικόνα και αυτό είναι, επίσης, κάτι που δημιουργεί στερεότυπα» τόνισε. Και συμπλήρωσε:

Είδα κι εγώ το πρωτοσέλιδο του Spiegel, είναι εξαιρετικά άδικο και για την Καγκελάριο και για τη Γερμανία, τον γερμανικό λαό,
να υφίσταται τέτοια επίθεση ή να δημιουργούνται υπόνοιες ότι έχει οποιαδήποτε σχέση η σημερινή δημοκρατική Γερμανία με την εκείνη του Γ' Ράιχ, που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα. 

«Όταν ένα τέτοιο σκίτσο βγήκε και σε εφημερίδα του δικού μου κόμματος στην Ελλάδα έβαλα τις φωνές» συμπλήρωσε. 


Πηγή : newpost.gr


Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη 7 Αλβανών: Επιτέθηκαν και χτύπησαν 20χρονο φαντάρο




Δύο από τους δράστες έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας, ενώ άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι που έστησαν ενέδρα στο νεαρό φαντάρο, στη Χαλκίδα.

Συνελήφθησαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής (22-03-2015) δύο Αλβανοί ηλικίας 22 και 28 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του 20χρονου φαντάρου που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στην παραλία της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με το eviazoom, ήταν περίπου στις 22.30 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο 20χρονος Χαλκιδέος δέχτηκε επίθεση από 7 Αλβανούς οι οποίοι άρχισαν να τον χτυπούν με μανία, με μπουνιές και κλωτσιές. Περαστικοί που έγιναν μάρτυρες του άγριου ξυλοδαρμού ειδοποίησαν την αστυνομία και μάλιστα όπως καταγγέλουν ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Ο νεαρός έπεσε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα, ενώ μόλις έφτασαν στο σημείο οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, οι δράστες είχαν ήδη εξαφανιστεί. Η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη των δραστών και όπως προαναφέραμε προχώρησε στην σύλληψη δύο Αλβανών ηλικίας, 22 και 28 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.




Βρέθηκε ο 24χρονος γιος της 60χρονης που δολοφονήθηκε στην Βούλα




Εντοπίστηκε στο χωριό Στιμάγκα Κορινθίας, ο 24χρονος γιος της 60χρονης εκπαιδευτικού, η οποία βρέθηκε άγρια δολοφονημένη την περασμένη Παρασκευή 20 Μαρτίου, στο σπίτι της στη Βούλα.

Την άτυχη γυναίκα είχε βρει ο σύζυγός της, στο υπόγειο του σπιτιού τους, άγρια δολοφονημένη με 33 μαχαιριές.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο δράστης της δολοφονίας είχε επιχειρήσει να κάψει τη σορό της γυναίκας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο γιος της 60χρονης αναζητείτο εδώ και μέρες από τις Αρχές, προκειμένου να εξεταστεί και να οδηγηθεί στην Ασφάλεια Αττικής.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο 24χρονος άνδρας αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.



Πηγή


Αντιδρά στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή ο Δήμος Κορυδαλλού



«Όχι στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής» λέει ο Δήμος Κορυδαλλού ενώ για το θέμα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα στις 20.30 στο Δημαρχείο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα διακοπεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, των παιδικών σταθμών και των αθλητικών κέντρων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις Φυλακές Κορυδαλλού, λόγω της δίκης της Χρυσής Αυγής που ξεκινάει στις 20 Απριλίου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, ενόψει της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επί αρκετούς μήνες, έχει αποστείλει ήδη επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, ζητώντας τη μη διεξαγωγή της στον Κορυδαλλό, επειδή θα προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναστάτωση στη λειτουργία της πόλης και των έντεκα σχολικών μονάδων, των τριών Βρεφονηπιακών Σταθμών και των δύο Αθλητικών Κέντρων της περιοχής.

Και σημειώνεται ότι προκειμένου να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της η Δημοτική Αρχή προσκάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους βουλευτές της Β΄Πειραιά, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, την ΕΛΜΕ , τον Σύλλογο Δασκάλων Κορυδαλλού - Αγ. Βαρβάρας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άλλους φορείς, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να προγραμματίσουν τις περαιτέρω ενέργειες τους.


Πηγή : tanea.gr


ΝΔ: Να σταματήσει η ανοχή της κυβέρνησης απέναντι σε τρομοκράτες και κουκουλοφόρους



Την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Πατήσια καταδικάζει σε ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, καλώντας την κυβέρνηση να “σταματήσει την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι σε τρομοκράτες και κουκουλοφόρους”. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

“Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Πατήσια. 

Επαναλαμβάνει, ταυτόχρονα, την πάγια θέση της εναντίον της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν αφορά, όποιο πρόσχημα κι αν επιστρατεύεται. 

Καλεί, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι σε τρομοκράτες και κουκουλοφόρους”.


Πηγή: capital.gr


Αυτοί είναι οι δουλέμποροι που έφερναν στην Ελλάδα κωφάλαλους μετανάστες και τους υποχρέωναν να κάνουν τους επαίτες





Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τις φωτογραφίες μίας 49χρονης Ελληνίδας και τριών αλλοδαπών -ενός άνδρα και μίας γυναίκας- μέλη σπείρας εμπορίας ανθρώπων.
Πρόκειται για τους (από τα αριστερά όπως είνάι στη φωτό)
Α) ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Όλγα του Φωτίου και της Ανδρομάχης, που γεννήθηκε το 1966 στο Περιστέρι Αττικής.
Β) (επ) FAWAL (ον) RAMI του HUSSEIN και της WAHIBA, που γεννήθηκε το 1967 στη Συρία.
Γ) (επ) FEHER (ον) RITTA του VASILE και της JULIA, που γεννήθηκε το 1980 στη Ρουμανία.
Δ) (επ) PUSCAS (ον) GHEORGHETA του ION και της SMARANTA, που γεννήθηκε το 1975 στη Ρουμανία.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας
Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 49χρονης ημεδαπής καθώς και τριών (3) αλλοδαπών και συγκεκριμένα ενός 48χρονου υπηκόου Συρίας και δύο (2) γυναικών, υπηκόων Ρουμανίας, ηλικίας 35 και 40 ετών, μελών σπείρας που μετέφεραν κωφαλάλους υπηκόους Ρουμανίας από τη χώρα καταγωγής τους στην Ελλάδα και με σωματική και ψυχολογική βία τους εξαναγκάζουν να πουλάνε διάφορα αντικείμενα ή να επαιτούν.
Τα τέσσερα (4) ανωτέρω μέλη της σπείρας συνελήφθησαν στις 6-3-2015, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της εμπορίας ανθρώπων κατά συναυτουργία. Αναζητείται άγνωστος αριθμός συνεργών τους.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και μέσω ιστοσελίδας, όπου καταχωρούσαν αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα και άλλες χώρες, εντόπιζαν κωφάλαλα άτομα και κανόνιζαν τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Όταν τα θύματα έφθαναν στη χώρα μας, τους παραλάμβαναν μέλη της οργάνωσης και τους εγκαθιστούσαν σε καταλύματα που τους παρείχαν η 49χρονη και ο 48χρονος, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση. Στη συνέχεια τους μετέφεραν - εγκαθιστούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και με χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας τους ανάγκαζαν να επαιτούν ή να πωλούν διάφορα προϊόντα, παρακρατώντας το ήμισυ των εισπράξεών τους.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο (2) οικίες στο Περιστέρι και στον Κολωνό βρέθηκαν τέσσερις (4) αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 21, 24, 30 και 36 ετών, θύματα της σπείρας.

Πηγή : iefimerida.gr


Κρησφύγετα των ναζί στη ζούγκλα της Αργεντινής ανακάλυψαν αρχαιολόγοι





Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Ερείπια, κάπου στο πουθενά της ζούγκλας της Αργεντινής. Κι εκεί, σημάδια παντού: πέντε γερμανικά νομίσματα με ημερομηνίες από το 1938 έως το 1941, ένα κομμάτι από πορσελάνινο πιάτο με την υπογραφή made in Germany και διάφορα ναζιστικά σύμβολα, περιλαμβανομένης μίας σβάστικας. Αυτά είναι τα ευρήματα που εντόπισαν αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες, και τα οποία σε συνδυασμό με τις ύστατες προσπάθειες των ναζί να μην πέσουν μαζί με το Τρίτο Ράιχ, κάνουν τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι τα «περίεργα» ερειπωμένα κτίρια στη ζούγκλα ήταν πράγματι κρησφύγετα των ναζί. 

«Προφανώς, στα μισά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί είχαν ένα μυστικό σχέδιο, το οποίο προέβλεπε την κατασκευή καταφυγίων για τους ηγέτες του Τρίτου Ράιχ, σε περίπτωση ήττας. Επρόκειτο για απρόσιτες τοποθεσίες, μέσα σε ερήμους, σε βουνά, σε λόφους ή στη μέση της ζούγκλας, όπως στην Αργεντινή», επισημαίνει στην Guardian ο επικεφαλής της έρευνας Ντάνιελ Σαβελζόν. Η έρευνα επικεντρώνεται στο Πάρκο Τεγιού Κουάρε, στη Βόρεια Αργεντινή, κοντά στην Παραγουάη. 

Εν τέλει όμως, φαίνεται ότι τα κρησφύγετα δεν χρειάστηκαν. Χιλιάδες ναζί, καθώς επίσης κροάτες και ιταλοί φασίστες κατέφθασαν στην Αργεντινή με τις ευλογίες του προέδρου Χουάν Περόν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1946 έως το 1955 και για ένα μικρό διάστημα τη δεκαετία του ’70, σύμφωνα με το Κέντρο Simon Wiesenthal της Καλιφόρνιας. 

Πολλοί ήταν οι υποστηρικτές του Τρίτου Ράιχ που αναζήτησαν «απάγκιο» στη Νότια Αμερική. Η Αργεντινή ωστόσο είναι η χώρα, η οποία συγκεντρώνει τους περισσότερους μύθους, τις φήμες, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Διάφορες ιστορίες θέλουν τους ναζί να κατέφθασαν με φουσκωτές βάρκες στα ανοιχτά των ακτών της Παταγονίας, βρώμικοι και μουσκεμένοι από το μακρινό τους ταξίδι. Αλλες μιλούν για ναζί – ακόμη και τον ίδιο τον Χίτλερ - που κατέφθασαν κατάκοποι στις ακτές με κιβώτια γεμάτα χρυσό κι έπειτα χάθηκαν στα ομιχλώδη βουνά των Ανδεων. 

Σε κάθε περίπτωση, κάποιες ιστορίες κρύβουν πολύ μεγαλύτερη αλήθεια από τις παραπάνω. Το ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον Περόν δέχθηκε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ναζί, δεν αμφισβητείται. «Εκείνες τις μέρες, η Αργεντινή ήταν κάτι σαν παράδεισος», είχε παραδεχθεί το 1991 ο Εριχ Πρόμπκε, ο οποίος πέθανε το 2013 σε ηλικία 100 ετών. Αλήθεια είναι επίσης ότι κορυφαία σύμβολα του ναζισμού, όπως ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος Αδόλφος Αϊχμαν, δραπέτευσε στην Αργεντινή. Το 1960 συνελήφθη στο Μπουένος Αϊρες και αργότερα εκτελέστηκε στο Ισραήλ.

Μάρω Βακαλοπούλου



Newsroom ΔΟΛ


Ενας νεκρός από φωτιά που ξέσπασε στο High Speed 5 στη Δραπετσώνα



Ενας νεκρός από φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κατάστρωμα του ταχύπλοου επιβατηγού πλοίου High Speed 5 που βρίσκεται παραβεβλημένο στο μώλο της ΔΕΗ στη Δραπετσώνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε κατά τη διάρκεια εργασιών, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί εάν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος στο εσωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως οι εργαζόμενοι όταν αντιλήφθηκαν τις φλόγες άμεσα εγκατέλειψαν το σκάφος.

Στο σημείο έφτασαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα που δίνουν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο εσωτερικό ενώ συνδράμει και ένα πυροσβεστικό πλοιάριο.

Στη περιοχή κατευθύνεται επίσης και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.


Πηγή : tovima.gr


Αγρια επίθεση του BBC στον Τσίπρα



Ταπεινωτική η επιστολή «παρακαλώ-στείλτε-χρήματα-γρήγορα» για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σχολιάζει ο αρθρογράφος - «Και οι δύο πλευρές θέλουν ο άλλος να παραδεχθεί ότι είχε λάθος στο παρελθόν» αναφέρει για τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, που παρατηρεί πως βρίσκονται σε τέλμα

«Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να ήταν προσωπικά ταπεινωτικό να στείλει αυτήν την "παρακαλώ-στείλτε-χρήματα-σύντομα" επιστολή του προς την Ανγκελα Μέρκελ», αναφέρει σε ένα εξαιρετικά επιθετικό προς την ελληνική πλευρά κείμενο, ο αρθρογράφος του BBC Ρόμπερτ Πέστον. 

«Παραπονιέται πως δεν υπάρχει σημάδι πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης, που θα σημάνει μια νέα αρχή και τους κατηγορεί πως προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα του σε ένα πρόγραμμα που η κυβέρνησή του έχει απορρίψει και που, εκείνος πίστευε πως το ίδιο έχουν κάνει και οι εταίροι του», αναφέρει επιθετικά ο Πέστον.

Ωστόσο, αυτό που καταδεικνύεται, σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, είναι ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Φεβρουάριο αντί να γεφυρώσει το χάσμα, το διεύρυνε και σημειώνει ότι πρόκειται για ένα «συναισθηματικό και ιδεολογικό χάσμα». «Και οι δύο πλευρές θέλουν ο άλλος να παραδεχθεί ότι είχε λάθος στο παρελθόν, όμως κανείς δεν δείχνει τη διάθεση να το κάνει αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πέστον, η σαφής διακήρυξη της αμοιβαίας παρεξήγησης ήταν αυτό που ανέφερε στο blog του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπου αναφέρεται στην αδυναμία των πακέτων βοήθειας να σώσουν την Ελλάδα, καθώς αυτά επιβλήθηκαν όχι για να σώσουν τη χώρα, αλλά τις τράπεζες και τους επενδυτές.

«Αλλά εάν ήταν με κάποιο τρόπο σοφό και διπλωματικό το να πεις στους Γερμανούς πως είναι λάθος και εγωιστές, στην παρούσα συγκυρία, είναι αμφισβητήσιμο» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως οι δύο πλευρές έχουν συγχωρέσει η μία την άλλη και προχωρούν».


Πηγή : protothema.gr


Μητρόπουλος καρφώνει Κατρούγκαλο: Υπήρξαν ατοπήματα και λάθος χειρισμοί από τον Κατρούγκαλο




Τόνισε πως πρόκειται για τον κορυφαίο συνταγματολόγο, αλλά υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου κάτι που θα έπρεπε να λάβει υπόψην του

Θέση για το θέμα που ανέκυψε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι υπήρξαν ατοπήματα και λανθασμένοι χειρισμοί από την πλευρά του.

Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1, πρόκειται για τον κορυφαίο συνταγματολόγο, αλλά υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου κάτι που θα έπρεπε να λάβει υπόψην του: «Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ατελής λανθασμένοι χειρισμοί εκ μέρους του αλλά είναι ο κορυφαίος των συνταγματολόγων... Yπήρξαν ατοπήματα ατελής χειρισμοί, λανθασμένοι χειρισμοί... Εδώ υπάρχει και θέμα ασυμβιβάστου πολιτικών προσώπων»

Διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει τεράστια απόσταση από αυτό το σημείο μέχρι να κάνουν λόγο γερμανικά δημοσιεύματα για διεφθαρμένο υπουργό. Πρόσθεσε δε πως από το 2009, ανέστειλε την επαγγελματική του δραστηριότητα, ενώ απαγόρευσε και στις κόρες του να έχουν δικηγορική δράση. 


Πηγή : protothema.gr 


Ντόρα: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επιδώξει την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Γερμανία


Να συζητήσει «επί της ουσίας» και να επιδιώξει να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας στη συνάντηση που θα έχει αύριο, Δευτέρα, με την Άνγκελα Μέρκελ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. 


«Δεν ωφελεί κανέναν αυτό το κλίμα. Το μεγάλο πρόβλημα που έχει ξανά η Ελλάδα, μετά τις εκλογές, είναι ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των εταίρων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα. Αυτό πρέπει να το ανατρέψει οικοδομώντας σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, με ρεαλισμό και καθαρές κουβέντες» τονίζει στη RealNews.


Η κ. Μπακογιάννη «βλέπει» να έρχεται ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης και προτείνει να υπάρξει «μία εθνική ομάδα που θα συμφωνήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα τις διαπραγματευτεί με επιτυχία».


Για την κυβέρνηση Σαμαρά εκτιμά ότι παρά τα όποια λάθη «το ισοζύγιο είναι θετικό». «Από εκεί και πέρα, καμία καταστροφή δεν μπορεί να αποτελέσει δικαίωση για κανέναν» τονίζει.


Πηγή


Η επιστολή Τσίπρα δείχνει ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα και όχι μόνο για την καταβολή μισθών και συντάξεων




του Κώστα Βουκελάτου

Τελικά τα δημοσιεύματα είχαν σοβαρότητα και ήξεραν τι έλεγαν όταν αναφερόντουσαν για μεγάλο ταμειακό πρόβλημα στην χώρα μας τέλος Μαρτίου παρά τις δημόσιες διαψεύσεις της κυβέρνησης.

Η επιστολή Τσίπρα 15 Μαρτίου προς Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δείχνει το μέγεθος της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα  η επιστολή προειδοποιεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι η Αθήνα θα είναι «αδύνατο» να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της για το χρέος αν η ΕΕ αποτύχει να της παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια. 

Στην επιστολή ο Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή των δανείων, που οφείλονται στο ΔΝΤ, και στις κοινωνικές δαπάνες. Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι περιορίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας για έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους καθώς και τις αρχές της ευρωζώνης επειδή δεν επιτρέπουν την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στην Αθήνα πριν να υιοθετήσει ένα νέο μνημόνιο.

Αναφέρει ο Τσίπρας : «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος» και αυτό θα οδηγούσε σε επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.

Ο Τσίπρας επικρίνει την στάση της ΕΚΤ για το ότι έχει απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να διακρατήσουν περαιτέρω βραχυπρόθεσμο χρέος από αυτό που είχαν όταν υπήρξε το αίτημα για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος τον περασμένο μήνα και αυτός ο περιορισμός  εμποδίζει την Αθήνα από το να βασιστεί στα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε ρευστότητα. 

Η αλήθεια είναι μία εάν δεν καταφέρει η κυβέρνηση αυτή την βδομάδα να αλλάξουν στάση οι εταίροι μας τότε δυστυχώς μας περιμένουν πάρα πολύ δύσκολες και τραγικές ημέρες χωρίς υπερβολή.

Η επιστολή Τσίπρα σε μετάφραση

Στην Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Άγκελα Μέρκελ

Σας γράφω για να σας εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την οποία είχε προηγηθεί επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών μας που παρουσίαζε μια σειρά από ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει το Eurogroup. Ζητήματα τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά, μεταξύ των οποίων και την ανάγκη:

α) να συμφωνηθούν οι αμοιβαία αποδεκτοί οικονομικοί και διοικητικοί όροι, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 που θα λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση

β) θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεισαγάγει το waiver (σ.σ. εξαίρεση στα ελληνικά ομόλογα) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της

γ) να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια για ένα πιθανό νέο Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Εξέλιξη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ακολουθήσει την τρέχουσα συμφωνία

δ) να συζητηθούν μέσα για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 12ης Νοεμβρίου σχετικά με πιθανά επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος και την παροχή βοήθειας για την εφαρμογή τους μετά την ολοκλήρωση της παρατεταμένης Συμφωνίας και στο πλαίσιο του νέου Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Mε βάση την επί της αρχής αποδοχή της επιστολής αυτής και του περιεχομένου της, ο πρόεδρος του Eurorgroup συγκάλεσε τη συνάντηση της 20ής Φεβρουαρίου η οποία κατέληξε σε μια ομόφωνη απόφαση που εκφράζεται στο ανακοινωθέν. Το τελευταίο συγκροτεί ένα νέο πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, των εταίρων της και των θεσμών.

Ειδικότερα, η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε μια σειρά από σημεία του νέου αυτού πλαισίου και της νέας διαδικασίας, μεταξύ των οποίων:

α) Oι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη λίστα από μεταρρυθμιστικά μέτρα, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, ως το τέλος της Δευτέρας της 23ης Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα δώσουν μια πρώτη εκτίμηση για το αν είναι αρκετά συνεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η λίστα αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.

β) Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση σε μια πιο βαθιά και ευρύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο να βελτιωθεί η ανάπτυξη και οι προοπτικές απασχόλησης, να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν επί μακρόν εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της τεχνικής βοήθειας.

γ) Παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.

Με βάση το κοινό αυτό έδαφος, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε στον πρόεδρο του Εurogroup ένα γράμμα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, με την προαναφερόμενη «πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων» [δείτε πάνω το α)] που πρότεινε η κυβέρνησή μας. Στις 25 Φεβρουαρίου η αποκαλούμενη «πρώτη λίστα» έγινε δεκτή από τους θεσμούς ως «αρκετά συνεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ως την 20ή Απριλίου.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup στις 5 Μαρτίου, απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των τεχνικών συζητήσεων για τον περαιτέρω καθορισμό της «πρώτης λίστας μεταρρυθμίσεων». Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Οικονομικών επισύναψε επτά παραδείγματα για το πώς οι μεταρρυθμίσεις στην «πρώτη λίστα» θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν και να εξελιχθούν περαιτέρω.

Μετά τη θετική απάντηση του προέδρου του Eurogroup (στις 6 Μαρτίου) και τη συνάντηση του Eurogroup που ακολούθησε στις 9 Μαρτίου του 2015, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων του Brussels Group (στο οποίο μετέχουν οι τέσσερις θεσμοί – ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ – και η τεχνική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 11 Μαρτίου, που επικεντρώθηκε σε πολιτικά και τεχνικά ζητήματα. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε ότι οι τεχνικές ομάδες των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Αθήνα την επόμενη ημέρα για μια διερευνητική αποστολή (fact finding) για να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων θεωρώ ότι είναι κρίσιμο να επιστήσω την προσοχή σας σε μια σειρά από εξελίξεις που είτε υπονομεύουν το πνεύμα των συμφωνιών είτε καθιστούν την εκπλήρωσή τους επικίνδυνα δύσκολη:

α) Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 η ΕΚΤ ήρε την εξαίρεση (waiver) για τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδονται από την ελληνική δημοκρατία ή έχουν την εγγύησή της, ενώ ξεκαθάριζε πως η εξαίρεση θα επανέλθει μόλις επέλθει μια συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup. Επιπλέον, ακόμα και μετά την παραπομπή των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό του ΕLA της ΤτΕ ΕΛΛ +1,52%, η ΕΚΤ ανεβάζει το όριο του ELA σε συντομότερα διαστήματα από το συνηθισμένο και σε μικρότερες αυξήσεις που δημιουργούν φήμες και προκαλούν αβεβαιότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ καθόρισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να διακρατούν περισσότερα έντοκα από ό,τι στις 18 Φεβρουαρίου, περιορίζοντας τη συμμετοχή τους πολύ κάτω από το όριο για τα έντοκα. (Παρακαλώ σημειώστε ότι το καλοκαίρι του 2012, όταν μια νέα ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε στην ίδια θέση με τη δική μας, υπήρξε μια γενναιόδωρη επέκταση του ELA, το όριο έκδοσης εντόκων ανέβηκε ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές χρέους στους πιστωτές μας και οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν σε κανένα όριο μιας προηγούμενης ημερομηνίας. Με τον τρόπο αυτό η τότε κυβέρνηση και το Eurogroup εξασφάλισαν αρκετό «χώρο» για να φτάσουν σε μια συμφωνία που επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να μετακινηθούν από τον ELA και να επιστρέψουν στις συνηθισμένες μεθόδους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ).

β) Εξαιτίας των αποτυχιών του παρελθόντος (των προηγούμενων κυβερνήσεων) για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αξιολογήσεων, οι εκταμιεύσεις με βάση τη δανειακή συμφωνία με τον ESM-EFSF έγιναν με πολλές διακοπές (ενώ αυτές του ΔΝΤ είχαν παρόμοιες καθυστερήσεις, δημιουργώντας ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και το 2015. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα κέρδη από τις λήξεις ομολόγων του προγράμματος SMP της ΕΚΤ, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στα κράτη μέλη με την κατανόηση ότι θα μεταφερθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και επίσης εν όψει των αυξημένων υποχρεώσεων για την αποπληρωμή χρέους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 (κυρίως προς το ΔΝΤ), πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ [δείτε πάνω το α)] σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις [δείτε το β)], θα καθιστούσαν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος. Η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων μόνο μέσω εσωτερικών πηγών, θα οδηγούσε σε μια μεγάλη επιδείνωση στη χτυπημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ένα ενδεχόμενο που δεν θα το επιτρέψω.

Εν τω μεταξύ, λυπούμαι που πρέπει να αναφέρω πως έχει γίνει λίγη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Ο λόγος για την εξαιρετικά αργή πρόοδο είναι πως οι τεχνικές ομάδες των θεσμών, καθώς και ορισμένοι παράγοντες σε υψηλότερο επίπεδο, φαίνεται να δίνουν μικρή σημασία στην συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στη γραμμή του Μνημονίου Κατανόησης που είναι προγενέστερο τόσο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου όσο και της 25ης Ιανουαρίου, της ημέρας που ο ελληνικός λαός εξέλεξε μια νέα ελληνική κυβέρνηση με εντολή να διαπραγματευτεί τη νέα διαδικασία που εγκαθίδρυσε η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι εταίροι μας θεωρούν πως μια επιτυχημένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί με τόσο αυστηρούς και πιεστικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής πίεσης κάτω από την οποία εργάζεται η κυβέρνησή μου.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στους εταίρους της στο πλαίσιο της επιστολής της 18ης Φεβρουαρίου και της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Ωστόσο είμαι υποχρεωμένος να σας ξεκαθαρίσω, πως για να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, όπως έχουμε κάνει ως τώρα, πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά από μέτωπα:

α) Μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και την αποδοχή της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης από τα κράτη μέλη και δεδομένου ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις τεχνικές ομάδες, η ΕΚΤ πρέπει να επαναφέρει τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στην προ 4ης Φεβρουαρίου κατάσταση

β) Η διαδικασία με την οποία οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και η αξιολόγησή τους, θα ξεκαθαρίζονται άμεσα ώστε να υπάρξει μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Απριλίου του 2015, καθώς και να συγκεκριμενοποιηθεί η επανεκκίνηση των εκταμιεύσεων με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

γ) Πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία (καθώς και οι μετέχοντες και το χρονοδιάγραμμα) μέσω της οποίας θα συμφωνηθούν νέες ρυθμίσεις οι οποίες η κυβέρνησή μου θα ήθελε να πάρουν τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και οι προβλέψεις για το ελληνικό χρέος στο πνεύμα της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με καλή πίστη και σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Για το σκοπό αυτό δεσμευόμαστε πλήρως στη διαδικασία που καθορίζει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα το έργο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που είναι κρίσιμες για τις προοπτικές της οικονομίας για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε μια χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Με την επιστολή αυτή σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας, και σε ορισμένες «θεσμικές αδράνειες», να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.



Έρχεται η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των φυλακών της τελευταίας 20ετίας και ο Θεός βοηθός



Ο Σάββας Ξηρός μπαίνει στο καράβι για την Ικαρία μετά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - Ανυπολόγιστος μέχρι τώρα ο αριθμός των αποφυλακιζόμενων - Το bullying τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών

Η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των φυλακών της τελευταίας 20ετίας επέρχεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ με αφορμή την τραγική κατάληξή της από την εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, το bullying (ενδοσχολική βία) τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών.

Την ίδια στιγμή ήδη έχει βγάλει εισιτήριο για την Ικαρία, την ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και έχει υψηλό ποσοστό αναπηρίας (93%) λόγω του τραυματισμού του από έκρηξη βόμβας στα χέρια του.

Και αυτό γιατί με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα αποφυλάκισής του, όπως αποφυλακίζεται ακόμη και μια μεγάλη κατηγορία κρατουμένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εκτός των ενηλίκων αποφυλακίζονται και ανήλικοι, αλλά και οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού (τύπου Γ’) που ξεκίνησαν επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου ανήκουν στο παρελθόν.


Το bullying τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών

Ειδικότερα, με φυλάκιση μέχρι 5 ετών τιμωρείται το bullying εφόσον «με συνεχή σκληρή συμπεριφορά» προκαλεί σωματικές κακώσεις ή προκαλεί άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Ομως αυστηροποιείται η ποινή για το bullying σε περίπτωση κατά την οποία το θύμα είναι ανήλικο (δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του) ή ανυπεράσπιστο ή είναι υπό την επιμέλεια του δράστη ή έχει σχέση εργασίας με τον δράστη.

Παράλληλα, προσαυξάνονται οι ποινές έως 6 μήνες εάν προκληθεί βλάβη λόγω κακόβουλης παραμέλησης των υποχρεώσεων του δράστη, όπως είναι η εγκατάλειψη του θύματος.


Ανυπολόγιστος μέχρι τώρα ο αριθμός των αποφυλακιζόμενων

Ανυπολόγιστος μέχρι στιγμής, αλλά αισθητά μεγάλος, είναι αριθμός κρατουμένων, ακόμη και ισοβιτών που αποφυλακίζονται άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.Ετσι, δίνεται η δυνατότητα υφ’ όρον απόλυσης των ισοβιτών εφόσον έχουν εκτίσει 15 χρόνια της ποινής τους (αντί των 16), ενώ αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι:
- Εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.
 - Εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.
 - Εκτίουν ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους.
 - Εκτίουν ποινή μεγαλύτερη των 3 και μέχρι 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.
  Πάντως, δεν αποκλείει το νομοσχέδιο σε όσους απολυθούν με τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις να επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Παράλληλα, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια η ποινή τους μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική και να εξαγοραστεί.
Την ίδια στιγμή παρέχεται η δυνατότητα της κατ’ οίκον έκτισης ποινής για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξη έως 10 έτη και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. Εξαίρεση αποτελούν όσοι κριθεί ότι πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους για να μη διαπράξουν ξανά τα ίδια αδικήματα.


Ασθενείς κρατούμενοι

Ο Σάββας Ξηρός είναι ένας από τους πρώτους ισοβίτες που θα απολυθεί άμεσα λόγω της αναπηρίας του, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο του παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
Ετσι, προβλέπεται η αποφυλάκιση για όσους είναι σοβαρά ασθενείς, υπερήλικες, άτομα με αναπηρίες, όπως οι πάσχοντες από AIDS, νεφρική ανεπάρκεια με συχνές αιμοκαθάρσεις, ανθεκτική φυματίωση, τετραπληγικοί, όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση ήπατος, μυελού, καρδιάς, έχουν γεροντική άνοια, έχουν υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας τους κ.ά.

Ακόμη, το πολυπόθητο χαρτί της ελευθερίας μπορούν να πάρουν οι κατάδικοι με αναπηρία άνω του 67% ή άνω του 50%, εφόσον διακριβωθεί ότι ο εγκλεισμός τους καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της κατάστασης της υγείας τους.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, για την αποφυλάκιση απαιτείται να έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής.

Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει 5 έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω.


Ανήλικοι - ναρκωτικά

Οι ανήλικοι που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν την ποινή τους απολύονται με βούλευμα, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ προβλέπονται και αναμορφωτικά μέτρα.
Επίσης, οι ανήλικοι θα φυλακίζονται εφόσον είναι άνω των 15 και έχουν διαπράξει αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ αυξάνεται το όριο ηλικίας που μπορεί να καταλογιστεί ευθύνη σε ανήλικο. Μέχρι τώρα ήταν από τα 13 έως τα 15 και αυξάνεται από τα 8 έως τα 15 έτη.
Παράλληλα, σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτικό κατάστημα κράτησης.
Τα εξαρτημένα άτομα που έχουν καταδικαστεί μπορεί να δηλώνουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα και να εισαχθούν σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης.


Πηγή : protothema.gr


Μυστηριώδης «νόσος του ύπνου» έχει προσβάλει χωριό στο Καζακστάν



Αλμάτι, Καζακστάν

Αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας, βαρέα μέταλλα στο νερό ή κάτι άλλο, πιο… μυστηριώδες, ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχουν ήδη περιπέσει 152 από τους συνολικά 600 κατοίκους του χωριού Καλάτσι στο βόρειο Καζακστάν;

Η ασθένεια που έχει ενσκήψει στο Καλάτσι έχει ονομαστεί, επιστημονική αδεία, «νόσος του ύπνου» και είναι μια πάθηση κατά την οποία ένας άνθρωπος αισθάνεται εξάντληση, μετά πέφτει για ύπνο και μπορεί να μείνει ναρκωμένος για πολλά μερόνυχτα –υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατοίκων που ξύπνησαν μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα ύπνου.

Επίσης, όταν ξυπνάνε, πολλοί κάτοικοι έχουν μερική απώλεια μνήμης.

Παράδειγμα, ο Βίκτορ Καζατσένκο, ο οποίος μάλιστα είναι... ειδική περίπτωση, καθώς έπεσε για ύπνο ξαφνικά, ενώ οδηγούσε (!) τη μοτοσικλέτα του -από θαύμα δεν τραυματίστηκε σοβαρά ο ίδιος και η συνεπιβάτης σύζυγός του.

«Ο εγκέφαλός μου σταμάτησε να λειτουργεί. Αυτό ήταν. Δεν θυμάμαι τίποτα», λέει στην εφημερίδα Guardian ο Καζάκος που έπεσε σε νάρκη στις 28 Αυγούστου και ξύπνησε στο νοσοκομείο μετά από τέσσερα μερόνυχτα, στις 2 Σεπτεμβρίου!

Αφού ξύπνησε, κατόπιν για αρκετά μεγάλο διάστημα ο Καζατσένκο είχε προβλήματα, όπως ισχυρούς πονοκεφάλους κι υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η πάθηση αυτή ξεκίνησε να πλήττει τους κατοίκους μέσα στο 2013. Αρχικά, από τη «νόσο» είχε χτυπηθεί το 10% των κατοίκων. Πέρσι το καλοκαίρι, άλλοι 60 κάτοικοι πήγαν στο τοπικό νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα εξάντλησης. Πολλοί μιλούσαν για μια κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αποφασίζει έτσι ξαφνικά να… κατεβάσει το ρελιέ. Άλλοι έκαναν λόγο για αμνησία και παραισθήσεις.

Τα δύο τελευταία περιστατικά καταγράφηκαν στις αρχές Μαρτίου και πλέον ο αριθμός πολιτών που έχουν επηρεαστεί έχει φτάσει τους 152, δηλαδή ένας στους τέσσερις, ενώ αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, όπως ο Καζατσένκο, έχουν βιώσει την ίδια κατάσταση περισσότερες από δύο φορές.

Οι γιατροί που εξέτασαν τους ασθενείς διέγνωσαν συμπτώματα εγκεφαλοπάθειας, και συγκέντρωσης υγρού στον εγκέφαλο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να βρουν την αιτία της εγκεφαλοπάθειας.

Μέχρι τα τέλη του 2014 είχαν διενεργηθεί περισσότεροι από 20.000 εργαστηριακοί και κλινικοί έλεγχοι στον αέρα, το έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα, τα ζώα, τα οικοδομικά υλικά και στους ίδιους τους κατοίκους.

Έγιναν ενδελεχή τεστ προκειμένου να διερευνηθεί αν στην περιοχή υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας, μονοξειδίου του άνθρακα, ραδόνιο και άλλες τοξικές ουσίες ή βαρέα μέταλλα που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τη «νόσο». Αποφάνθηκαν όμως πως η ακτινοβολία είναι εντός των επιτρεπτών ορίων.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι πιστεύουν πως έχουν βρει την αιτία της μυστηριώδους νόσου: το εγκαταλελειμμένο ορυχείο ουράνιου Κρασνογκόρσκι το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χωριό, ένας χώρος που εγκαταλείφθηκε σταδιακά από το 1990.


Ωστόσο, κι εδώ οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς στην περιοχή γύρω από το ορυχείο, όπου ζουν μερικές δεκάδες οικογένειες, κανένα από τα μέλη αυτών των οικογενειών δεν έχει πληγεί από την «νόσο του ύπνου».

Οι έρευνες συνεχίζονται αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα και οι επιστήμονες  αποφάνθηκαν… αδυναμία να βγάλουν μια διάγνωση, με την κυβέρνηση του Καζακστάν να έχει απευθυνθεί στη διεθνή ιατρική κοινότητα για βοήθεια.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος


Newsroom ΔΟΛ


Aύξηση φόρου για εισοδήματα άνω των 25.000€ η των 30.000€



Όλα για τη συμφωνία, φαίνεται ότι είναι το σύνθημα του οικονομικού επιτελείου. Κάπως έτσι ψηλά στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις είναι οι άμεσες αλλαγές στο φορολογικό με νέους φόρους και πρόστιμα, αλλά και στόχο για έσοδα από την φοροδιαφυγή στα 800 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015.

Στη λίστα που πρόκειται να παρουσιαστεί ως την Τετάρτη το Brussels Group εξέχουσα θέσει περιλαμβάνουν οι αλλαγές στο φορολογικό που αφορούν κυρίως στις νέες κλίμακες φορολόγησης που μειώνουν το φόρο για τα χαμηλά εισοδήματα και ειδικά, σύμφωνα με πληροφορίες για εκείνα ως 12.000 ευρώ, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και μειώσεις για εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ. Την ίδια ώρα όμως οι αλλαγές θα αφορούν σε σημαντικές αυξήσεις φόρου για εισοδήματα άνω των 25.000 ή των 30.000 ευρώ όχι μόνο για να ισοσκελιστούν οι απώλειες από τη μείωση της φορολόγησης στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά για την αύξηση των εσόδων και αυτό οδηγεί αυτομάτως σε σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης αυτών των προσώπων.

Παράλληλα παίρνει τέλος η αυτοτελής και συνήθως ευνοϊκότερη φορολόγηση εισοδημάτων όπως από μερίσματα μετοχές κλπ

Οι ελάχιστες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει αναμένεται να περικοπούν ακόμη περισσότερο, ενώ σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν και στο κυνήγι της φοροδιαφυγής με νέου τύπου πρόστιμα τα οποία θα επιβάλλονται και θα πρέπει να πληρώνονται με διαδικασίες εξπρές.


Πηγή : newsit.gr


«Νέα παραποίηση της αλήθειας από την Νέα Δημοκρατία» κατηγορεί ο Κατρούγκαλος



Απάντηση Κατρούγκαλου για την υπόθεση της Λάρισας

«Νέα παραποίηση της αλήθειας από τη Νέα Δημοκρατία και όργανα της κίτρινης δημοσιογραφίας. Με εμφανίζουν να χειρίζομαι υπόθεση του Δήμου Λάρισας ενώ είμαι υπουργός. Όπως προκύπτει, όμως, από απλή ανάγνωση της από 12-02-2015 υπ’ αριθμ. 47 απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής δικηγορική εμπλοκή είχα μόνο το έτος 2014 και όχι μετά την ανάδειξη μου σε υπουργό» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος για τη νέα υπόθεση που είδα το φως της δημοσιότητας σήμερα το απόγευμα από τοπικά ΜΜΕ της Λάρισας. 

Αναλυτικότερα, στην απάντηση την οποία εξέδωσε πριν από λίγο ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει πως: «τον Οκτώβρη του 2014 είχε ανατεθεί από κοινού στην δικηγορική μου εταιρία και σε μία άλλη δικηγόρο την Α.Λ. (με την υπ.αρ. 682/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής), η άσκηση προσφυγής κατά της διαδικασίας ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου που είχε αποφασίσει ο κύριος Μητσοτάκης. Τότε, προφανώς, δεν ήμουν υπουργός και δεν υπήρχε σχετικό κώλυμα» 

Αντιθέτως, τον Φεβρουάριο του 2015, που είμαι Υπουργός, τελώ σε αναστολή και η δικηγορική μου εταιρία δεν υπάρχει, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου είναι σαφής καθώς ανέφερε ότι «ήδη την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Κ.Λ.». 

Τα χαλκεία πάλι είχαν δουλειά μπλέκοντας τον Οκτώβριο του 2014 με τον Φεβρουάριο του 2015»


Πηγή : newsbeast.gr


Στο εδώλιο ο Λαυρεντιάδης για τα «θαλασσοδάνεια» της Proton Bank



Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις, αυτή των επισφαλών δανείων της Proton Bank ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μπαίνει σήμερα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.

Στο εδώλιο θα κάτσουν -εκτός του επιχειρηματία-  άλλα 42 άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία. Σε κάποιους από τους κατηγορουμένους η κατηγορία αποδίδεται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με τα ισόβια.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αλλά και εταιρειών που ανήκαν στον άλλοτε κραταιό όμιλο Λαυρεντιάδη. Μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες είναι οι Τρύφων Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου αλλά και ο φυγόδικος επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του κ. Λαυρεντιάδη, Πέτρος Κυριακίδης. Για την υπόθεση είναι καταζητούμενοι τόσο οι επιχειρηματίες Πέτρος Κυριακίδης και ο γιος του, Γιώργος όσο και η δικηγόρος Ελένη Σκούρα αλλά και ο σύζυγός της Περικλής Λίβας.

Η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέμεινε επί 18 μήνες προσωρινά κρατούμενος. Ο επιχειρηματίας, αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2014, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριο και την ταυτότητα του, τού απαγορεύτηκε η μετακίνηση ακόμη και εκτός του νομού Αττικής ενώ στους περιοριστικούς όρους προβλέπεται ρητά ότι μπορεί να διανυκτερεύσει μόνο στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο στο πλαίσιο οργανωμένης και με κατανεμημένους ρόλους ομάδας. Από τα στοιχεία της έρευνας του Εισαγγελέα Ι.Δραγάτση και της ανακρίτριας Ι.Χατζάκη που παρέλαβε τον φάκελο μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, φαίνεται να προκύπτει ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης και συνεργάτες του, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν εταιρίες με μόνο στόχο να δεχθούν τα χρήματα των δανείων από την Proton Bank. Αντίστοιχα το κατηγορητήριο θεωρεί πως τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, σκοπίμως αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση, γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των δανείων ,από εταιρία σε εταιρία ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πάντως, φέρεται να αμφισβητεί τα ποσά των αποκαλούμενων επισφαλών δανείων επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά εκταμιεύτηκαν ενώ ο ίδιος δεν ήταν καν μέτοχος. Όπως ισχυρίζεται. μέρος των δανείων για τα οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις έχουν μεταφερθεί στην «καλή Proton Bank» ενώ επισημαίνει πως έχει επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα και πρόθεση του είναι να επιστρέψει και άλλα.

Η δίκη αναμένεται πολύμηνη καθώς έχουν κληθεί για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορητηρίου 53 άτομα. Επιπλέον οι μάρτυρες υπεράσπισης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη που βαρύνει το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αφού είναι κατηγορούμενος και για ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, στις 15 Ιουνίου 2012. Η συγκεκριμένη υπόθεση αναβλήθηκε αορίστως - ενώ ήταν σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία- λόγω προβλήματος υγείας ενός εκ των συγκατηγορουμένων του επιχειρηματία.


Πηγή : zougla.gr


Ανησυχία του Μ. Γλέζου για το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία



Με κείμενο του, ο Μανώλης Γλέζος, εκφράζει την ανησυχία του για το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εθνικιστικές οξύτητες. 

Επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά επαναφέρει το θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά τονίζει ότι σταθερά επιδιώκει τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. 

Αναλυτικά το κείμενο αναφέρει τα εξής: 

«Μου προκαλεί ανησυχία το κλίμα διχόνοιας, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που επιχειρείται να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και το οποίο, αν εδραιωθεί, απειλεί να οδηγήσει σε εθνικιστικές οξύτητες που σε καμιά περίπτωση δεν διευκολύνουν την επίλυση των προβλημάτων.

Απευθύνω έκκληση τόσο προς τις δύο πλευρές όσο και προς τον Τύπο να αφήσουν τα εθνικιστικά παραληρήματα και να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, η λογική και το δίκαιο.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτά είναι:

(α) Οι Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις καταστροφές που προκάλεσε το Γ΄ Ράιχ στη χώρα και
(β) Τα χρέη που δημιούργησαν τα δάνεια για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, με εμπνευστή και πρωτουργό εκτελεστή τη σημερινή ηγεσία της Γερμανίας.

Βεβαίως δεν θεωρούμε το σημερινό λαό της Γερμανίας υπεύθυνο για τα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ εναντίον του ελληνικού λαού ‒ και όχι μόνο. Επίσης, σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν ταυτίζουμε τον Χίτλερ με τους σημερινούς ηγέτες της Γερμανίας, αλλά ούτε και συμψηφίζουμε το ένα θέμα με το άλλο.

Ζητώντας την εξόφληση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δεν το κάνουμε για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να αποκαταστήσουμε το Δίκαιο. Αξιώνουμε την άρση της αδικίας και την αποκατάσταση του Δικαίου. Ein Unrecht must gesühnt Werden.

Προσωπικά, ποτέ μου δεν έθιξα ούτε τη Μέρκελ ούτε τον Σόιμπλε. Στον Γερμανό υπουργό, όμως, όποτε ισχυρίζεται ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, έλεγα και λέγω: «Πότε και πώς έληξε;» Και απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει.

Σταθερά επιδιώκω τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς και επαναλαμβάνω όσα είπα πρόσφατα στη Γερμανική Σχολή στην Αθήνα: «Υποχρέωση των δύο Λαών είναι να αποτελέσουν τους παραστάτες για τη γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Λαούς της Ευρώπης».

Στόχος μας αταλάντευτος πρέπει να είναι η συναδέλφωση των ευρωπαϊκών Λαών. Τότε μόνο η αποστροφή του Ομήρου για όποιον αγαπά τον πόλεμο θα αφορά κάθε πολίτη της Ευρώπης: «Αφρήτωρ, αθέμιστος, ανέστιος έστιν εκείνος, ός πολέμου έραται επιδημίου οκρυόεντος» (Ιλιάδα Ι 63-64)». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: capital.gr


Ντε Γκίντος: Καμία πληρωμή στην Αθήνα χωρίς μεταρρυθμίσεις


Η Ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει σε καμία πληρωμή προς την Ελλάδα μέχρι την ψήφιση και την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων ως προς τις οποίες η Αθήνα συμφώνησε τον Φεβρουάριο, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.
«Θα δούμε εάν η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά διεξοδική ή όχι. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση πριν επιβεβαιωθεί πραγματικά ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί και εφαρμοσθεί. Αυτή είναι η προσέγγιση» σημείωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. «Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Αλλά θα ήταν αντίστοιχη, ή και ακόμη μεγαλύτερη, αποτυχία η παραβίαση των κανόνων μας» τόνισε.

«Το θέμα είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Πώς θα γίνει αυτό; Πρέπει να το επιτύχουμε μέσω μέτρων με στόχο την ανταγωνιστικότητα, την αύξηση της παραγωγικότητας, την καταπολέμηση των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων, την εφαρμογή αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού συστήματος και ενός πραγματικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» συμπλήρωσε ο Λουίς ντε Γκίντος.




Αφγανιστάν: Απολύτως αθώα η 27χρονη που λιντσαρίστηκε


Εσφαλμένα κατηγορήθηκε η γυναίκα που λιντσαρίστηκε την περασμένη εβδομάδα από εξαγριωμένο πλήθος μπροστά σε αστυνομικούς στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, επειδή φέρεται να έκαψε το Κοράνι, απεφάνθη σήμερα ο ανώτερος ποινικός ανακριτής της χώρας.

Μάλιστα, βίντεο από κινητό που κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου στη χώρα, εμφανίζει αστυνομικούς να παρακολουθούν αμέτοχοι ένα εξαγριωμένο πλήθος ανδρών να λιντσάρει την 27χρονη Φαρκχούντα. Κατόπιν, οι ίδιοι φαίνονται να βάζουν φωτιά στο πτώμα της και να το πετούν σε ποτάμι.

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη στην κεντρική Καμπούλ υπό το φως της μέρας. "Χθες το βράδυ, εξέτασα όλα τα έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία εκ νέου, αλλά δεν μπόρεσα να βρω καμία ένδειξη ότι η Φαρκχούντα έκαψε το Ιερό Κοράνι", δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζαχίρ στους δημοσιογράφους στην κηδεία της γυναίκας που τελέστηκε σήμερα. "Η Φαρκχούντα ήταν απολύτως αθώα", είπε σχετικά.

Τη δολοφονία καταδίκασε ο αφγανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι, αλλά υπήρξαν και φωνές που την επικρότησαν--περιλαμβανομένου ενός προβεβλημένου κληρικού, ο οποίος υποστήριξε ότι οι άνδρες είχαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τις ισλαμικές τους πεποιθήσεις με κάθε τρόπο.



Πηγή: Megatv