Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ανέβαλε ο Τσίπρας το συνέδριο ξέρει ότι τον τελειώνουν και προσπαθεί να το καθυστερήσει

 


Με τη φράση «προτείνω λοιπόν να αποφασίσουμε την αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν» ο Αλέξης Τσίπρας μετέθεσε σε άγνωστο πλέον χρόνο τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου το οποίο ο ίδιος το αντιμετώπιζε ως συνέδριο τομής για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας ότι έχει τελειώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την επ’ αόριστον αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ξέκοψε κάθε ιδέα για διαδικτυακή διενέργειά του όπως πρότεινε μερίδα των προεδρικών του κόμματος.

Είπε λοιπόν ο απατεώνας για να αποφύγει τα χειρότερα :«Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν.

Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε» ανέφερε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας καθιστώντας σαφές πως το συνέδριο όταν και αν γίνει θα γίνει μόνο με τους παραδοσιακούς όρους διεξαγωγής του, δηλαδή με τη φυσική παρουσία όλων των αντιπροσώπων-συνέδρων.

Η πανδημία είναι μια καλή δικαιολογία για τον απατεώνα, ένα βολικό άλλοθι για τον Τσίπρα προκειμένου να μεταθέσει στο μέλλον, πιθανόν το 2021, μια προδιαγεγραμμένη εσωκομματική σύγκρουση και το τέλος του στο κόμμα.




Στ. Πέτσας: Η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας

 


«Είναι στο χέρι της Άγκυρας να απαντήσει με έμπρακτη αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Πέτσας στο briefing και πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν σύρεται και δεν εκβιάζεται».

«Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν και όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και συνέχισε: «Πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο δίκαιο της θάλασσας».

«Αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Περιμένουμε από την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.





Νέα προβοκάτσια και fake news από το καθεστώς Ερντογάν για Καστελλόριζο

 


Η τουρκική προπαγάνδα απο το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν συνεχίζεται και στο στόχαστρο παραμένει το Καστελλόριζο.

Fake news με δημοσιογράφους ελεγχόμενους από την δικτατορία Ερντογάν της εφημερίδας Anadolu ταξίδεψαν από τη Ρόδο στο Καστελόριζο, και δήθεν ο υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεστώτος Φαχρετίν Αλτούν, κατηγόρησε την Ελλάδα για «στοχοποίηση» των εργαζομένων του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων. 

Ο Αλτούν έχοντας ξεφτιλιστεί πολλές φορές, μην τηρώντας για μια ακόμη φορά τα προσχήματα, προειδοποίησε την Αθήνα πως θα «πληρώσει το τίμημα» εφόσον κινδυνεύσουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο νησί, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

«Θα πληρώσετε το τίμημα εάν αυτοί οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κινδυνεύσουν. Κανείς δεν μπορεί να σιωπήσει το πρακτορείο «Ανατολή», του οποίου το προσωπικό εργάζεται υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, μέσω απειλών, εκφοβισμού ή δημοσίευσης των προσωπικών τους πληροφοριών», έγραψε ο ξεφτιλισμένος εκπρόσωπος του δικτάτορα Ερντογάν Αλτούν, συνεχίζοντας: «Καταδικάζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για υποκίνηση βίας, μέσω ενός φασιστικού ιστότοπου, εναντίον δημοσιογράφων του Anadolou στο Καστελόριζο. Ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι εργάζονται ελεύθερα στην Τουρκία, την οποία η ΕΕ λατρεύει να κάνει μαθήματα για την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα μέλος της ΕΕ, ενεργεί ως κράτος-μαφία».

Αφορμή για την δήθεν τουρκική έκρηξη ήταν ότι την Τρίτη σχετικές στημένες πληροφορίες και φωτογραφίες των απεσταλμένων του Anadolu στο Καστελόριζο δημοσιοποιήθηκαν στην ελληνική ιστοσελίδα tourkikanea.gr,  «φωτογραφίζοντας» τους Τούρκους δημοσιογράφους ως «πράκτορες» της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT).



Νικημένος και απομονωμένος ο δικτάτορας Ερντογάν ζητάει τώρα διπλωματική λύση

 


Δέν βγάζει τίποτα με τις απειλές το καθεστώς, η Ελλάδα είναι ένα σοβαρό κράτος με σοβαρή κυβέρνηση, και ο τσαμπουκάς δεν περνάει. Κάλιο αργά παρά ποτέ και αυτό το κατάλαβε καλά ο δικτάτορας που νόμιζε ότι είναι παντοδύναμος και κυρίαρχος.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη “νότια Κύπρο”. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική kazan-kazan. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Μάλλον ο δικτάτορας κατάλαβε ότι μόνο ένα μιλήσει σοβαρά, θα καθίσει λίγο ακόμα στην εξουσία τυραννώντας τον λαό της Τουρκίας που δεν θέλει ούτε να τον βλέπει.



Εκκενώθηκε το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από κρούσμα

 


Εκκενώθηκε πριν από λίγο το κτίριο των  υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης στην οδό Νίκης προκειμένου να γίνει απολύμανση στους χώρους έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού σε επενδυτή που επισκέφτηκε τον υπουργό ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

Με εντολή της υπηρεσιακής γραμματέως οι υπάλληλοια ποχώρησαν και θα επιστρέψουν στα γραφεία τους την ερχόμενη Δευτέρα.

Η εκκένωση του κτιρίου γίνεται βάση του πρωτοκόλλου που πρέπει να ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.



Τρεις υπουργοί σε καραντίνα

 


Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης σε προληπτική καραντίνα.

Μετά τους Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκο Παπαθανάση, σε κατ οίκον απομόνωση τέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης καθώς και αυτός ήρθε σε επαφή με κρούσμα κοροναϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Πλακιωτάκης : «ενημερώθηκε σήμερα ότι σε υπηρεσιακή συνάντηση που είχε χθες στο Υπουργείο με επενδυτές από το εξωτερικό, ένας εξ αυτών διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό.

Τηρώντας απόλυτα το υγειονομικό πρωτόκολλο ο κ. Πλακιωτάκης βρίσκεται ήδη σε απομόνωση έως ότου σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ διαγνωστεί αρνητικός».

Νωρίτερα και λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανασης, ενημερώθηκαν, ότι σε υπηρεσιακή συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο με επενδυτές από το εξωτερικό, ο ένας εξ αυτών διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό.

Έτσι, ακολουθώντας κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο, αμφότεροι, αντί να φύγουν για Θεσσαλονίκη, μπήκαν  σε καραντίνα έως ότου σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ διαγνωστούν αρνητικοί.

Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν είχαν συναντήσει ακόμη τον πρωθυπουργό.



Ερντογάν εναντίον δικηγόρων

 


Ενοχλημένος από τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ ύστερα από παρατεταμένη απεργία πείνας, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει σε θέματα Δικαιοσύνης, αλλά θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για τον έλεγχο του δικηγορικού σώματος. «Θα έπρεπε να συζητάμε αν μέθοδοι όπως η αποβολή από το επάγγελμα θα έπρεπε να εισαχθούν για τους δικηγόρους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του ενώπιον δικαστών και εισαγγελέων στην Αγκυρα, ζητώντας να αφαιρείται η άδεια από όσους συνηγόρους «συνεργάζονται με τρομοκράτες».

Η Εμπρού Τιμτίκ ήταν μέλος του Σύγχρονου Δικηγορικού Συλλόγου, αριστερής οργάνωσης η οποία κατηγορείται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το εκτός νόμου μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα DHKP-C. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση και πέθανε στις 27 Αυγούστου σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από απεργία πείνας 238 ημερών. Στην κηδεία της παρέστησαν δικηγόροι που φορούσαν τήβεννο, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης ανήρτησε αφίσα της έξω από τα κεντρικά του γραφεία. Τη θλίψη της για τον θάνατο της δικηγόρου εξέφρασε η Ε.Ε., σημειώνοντας ότι ήταν η τέταρτη κρατούμενη που πέθανε φέτος έπειτα από απεργία πείνας.

«Αποστολή της δικηγορίας δεν είναι να υπερασπίζεται τη βαναυσότητα, αλλά να υπερασπίζεται τη Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Ερντογάν, απαντώντας στους επικριτές του, για να προσθέσει: «Οπως δεν μπορεί ένας κλέφτης να υπερασπίζεται έναν ληστή, έτσι δεν θα έπρεπε εκείνοι που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις να υπερασπίζονται τρομοκράτες». Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, εξαπέλυσε οξεία επίθεση εναντίον μεγάλων δικηγορικών συλλόγων της χώρας. «Είναι πολύ οδυνηρό ότι αυτοί οι σύλλογοι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι θεσμοί Δικαιοσύνης, μετατράπηκαν σε πίσω αυλή τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε.

Πολλοί δικηγορικοί σύλλογοι έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην προσπάθειά της να τους αποδυναμώσει, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε προ μηνών αλλαγές στη δομή των δικηγορικών συλλόγων, δίνοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν πολλαπλοί σύλλογοι σε κάθε πόλη. Η χθεσινή ομιλία του Ερντογάν προοιωνίζεται νέες αλλαγές προς την ίδια κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, οι διωκτικές αρχές ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία. Πρόκειται για τον Μαχμούτ Οζντέν, «εμίρη» της οργάνωσης στη χώρα, ο οποίος συνελήφθη στην επαρχία των Αδάνων μαζί με τρεις συνεργούς του. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Οζντέν είχε λάβει εντολές από την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ να πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός της τουρκικής επικράτειας στο προσεχές μέλλον. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές βρήκαν στοιχεία που υπονοούν ότι ο Οζντέν και οι συνεργοί του σχεδίαζαν απαγωγές πολιτικών και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Στη διάρκεια της επιχείρησης που οδήγησε στη σύλληψη του Οζντέν, κατασχέθηκαν υπολογιστές, ντοκουμέντα, όπλα και πυρομαχικά.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη αρκετών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης εκείνης σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το 2017, η οποία κόστισε τη ζωή 39 ανθρώπων. Τον Ιούλιο, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν 27 υπόπτους με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Υπόθεση Ναβάλνι: «Αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν για να τον κάνουν να σιωπήσει» λέει η Μέρκελ

 



Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Στέφεν Ζάιμπερτ για τον εντοπισμό ιχνών ουσίας τύπου Νοβιτσόκ σε δείγματα από τον Ναβάλνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε για τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ήταν θύμα μιας «απόπειρας δολοφονίας με δηλητηρίαση», στόχος της οποίας ήταν να τον σιωπήσει.

«Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης» δήλωσε η Μέρκελ και προσέθεσε «ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok» και «αυτό το δηλητήριο ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις».

Τα τεστ που έγιναν από ένα γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο έδειξαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με ουσία τύπου Νοβιτσκόκ, το οποίο χρησιμοποιούνταν από τη σοβιετική εποχή.

Ακολούθως, η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρά ερωτήματα που μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει».

Σημειώνεται πως η Μέρκελ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομικών και αξιωματούχους της καγκελαρίας, για να αναλύσουν την εξέλιξη της υπόθεσης Ναβάλνι και να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα της Γερμανίας. 

Κρεμλίνο: «Θέλουμε πλήρη ανταλλαγή στοιχείων με το Βερολίνο»

Απάντηση στους γερμανικούς ισχυρισμούς έδωσε το Κρεμλίνο το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκαθαρίζοντας πως οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ίχνη δηλητηριώδους ουσίας στον Ναβάλνι πριν από τη μεταφορά του στο Βερολίνο. Ακόμη, ζήτησαν πλήρη ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο, σχετικά με την υπόθεση του Ρώσου πολιτικού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «η Γενική εισαγγελία της Ρωσίας απευθύνθηκε επίσημα στην γερμανική πλευρά, υπολογίζοντας ότι θα της δοθεί επίσημη απάντηση» και πρόσθεσε ότι και οι Ρώσοι γιατροί «πρότειναν να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους».

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση του Βερολίνου να απευθυνθεί σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για την υπόθεση του Ναβάλνι, είναι απαραίτητη, προκειμένου να δικαιολογήσει τα «προαποφασισμένα μέτρα αντίδρασης» κατά της Ρωσίας.

Τι ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ζάιμπερτ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελάριου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι οι δοκιμές από ειδικό γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο απέδειξαν την παρουσία «νευροτοξικού παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ».

«Κατόπιν αιτήματος του Charite University Clinic Berlin, ένα εργαστήριο της Bundeswehr διενήργησε τοξικολογικές εξετάσεις στα δείγματα του Αλεξέι Ναβάλνι. Τα αποτελέσματα παρείχαν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους συμμάχους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα ευρήματά της, ενώ θα αποφασίσουν από κοινού για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Ρωσία. 

Ο 44χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ασθένησε μέσα στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα, ωστόσο εισήχθη τελικά σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ σε κωματώδη κατάσταση τον περασμένο μήνα.

Στη συνέχεια, ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο για να συνεχίσει τη θεραπεία του.

«Δεν έχουμε λάβει ενημέρωση από τη Γερμανία» απαντά η Μόσχα

Στο μεταξύ, η Μόσχα απαντώντας, αρχικά, στους γερμανικούς ισχυρισμούς, ανέφερε πως περιμένει την απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα του Ρώσου εισαγγελέα.

«Περιμένουμε απάντηση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον Ναβάλνι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε σχόλιό του για τη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε με δηλώσεις στο πρακτορείο Sputnik, πως το Βερολίνο δεν ενημέρωσε τη Μόσχα για τα συμπεράσματά της σχετικά με τη «δηλητηρίαση του Ναβάλνι με το Νοβιτσόκ» και ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοιες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σκοπεύει, σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, να ενημερώσει τον Σεργκέι Νετσάεφ, τον Ρώσο πρεσβευτή στο Βερολίνο, για τα αποτελέσματα εργαστηριακών αποτελεσμάτων του Ναβάλνι.


Πηγή : protothema.gr



Διαψεύδει την Welt η Τουρκία - Η εφημερίδα τα έγραψε η Ελλάδα την πληρώνει

 


Κινήσεις πανικού από την Τουρκία, και με καθυστέρηση διέψευσε η Άγκυρα το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt περί εντολής Εντογάν στους στρατηγούς του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Μάλλον δεν τους άρεσε που οι Τούρκοι Στρατηγοί δεν ακολούθησαν τις εντολές του δικτάτορα Ερντογάν.

«H είδηση που δημοσιεύτηκε στην Die Welt για την Ανατολική Μεσόγειο και κάνει αναφορά στη χώρα μας είναι αποκλειστικά αποκύημα φαντασίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ.

Ο Χαμί Ακσόϊ επιτέθηκε και στον έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, λέγοντας ότι οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της Τουρκίας βασιζόμενος στο εν λόγω δημοσίευμα «δείχνει πως η χώρα αυτή βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου και είναι αποτέλεσμα της προβοκατόρικης πολιτικής της που δεν αρμόζει στην διεθνή πρακτική και στο δίκαιο. Αντί οι ελληνικές αρχές να ασχολούνται με αυτά τα ψευδή ας σταματήσουν τα βήματα τα οποία αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», τονίζει ο Ακσόι και γελάει και πάλι με την ξεφτίλα των Τούρκων η υφήλιος.





Kυρ. Μητσοτάκης: «Σύμμαχος η κοινωνία» και στη χρήση μάσκας

 

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στις συστάσεις για συστηματική χρήση μάσκας και για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για τον κορονοϊό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο διάστημα της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τη χθεσινή «εξαιρετική ενημέρωση» των πολιτών, σημείωσε για τη χρήση μάσκας «ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος» και σε αυτή την προσπάθεια. «Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα», τόνισε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων ιδίως στα γηροκομεία, ενώ διαπιστώθηκε με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«Καλημέρα σας, καλημέρα Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση χθες. Θέλω καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια.

Εξακολουθούμε να έχουμε ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως μία θετική εξέλιξη. Και, στη συνέχεια όσων είπε και ο Σωτήρης χθες, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πια την ανάγκη να φοράμε τη μάσκα εκεί που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Με κατανόηση πάντα στις ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες, τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν με αγάπη και με φροντίδα για το πώς θα την φορέσουν.

Νομίζω όμως ότι είναι μία μάχη αυτή η οποία κερδίζεται, είναι το ένα μέτρο το οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικό, το οποίο θα μας επιτρέψει -πιστεύω- να περιορίσουμε την εξάπλωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας και φυσικά να αποτρέψουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ένα οικονομικό κόστος.

Οπότε θέλω να επιμείνουμε σε αυτό το θετικό μήνυμα. Φαίνεται ότι η κοινωνία είναι σύμμαχος και σε αυτή την προσπάθεια, είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και θέλω να πιστεύω ότι στην κοινή γνώμη είναι μία μάχη η οποία φαίνεται να κερδίζεται».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.




233 νέα κρούσματα στην χώρα μας

 


Σε 233 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Εξ αυτών, 20 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 38 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν δύο ακόμα θάνατοι.

Από τα 233 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα, τα 207 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

- 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 87 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 17 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 4 κρούσματα στην  Π.Ε. Δράμας

-  2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 15 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με συρροή

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 7 προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

-  4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 στο ΚΥΤ Λέσβου και 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

-  6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

-  2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

-  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-  3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 3 κρούσματα στην  Π.Ε. Χίου

 - 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.






Θεοδωρικάκος : Πρώτη μας μέλημα η ασφάλεια των παιδιών

 


Εχθές Τετάρτη θα υπάρξουν προσωρινοί ανάδοχοι θα γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες που χρειάζονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και θα ακολουθήσει η ανακήρυξη των ανάδοχων προκειμένου να γίνει προμηθεία και την 1η ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία ώστε να υπάρχουν δωρεάν μάσκες για όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Θεοδωρικάκος επικαλούμενος σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. 

«Μέσα σε 14 μέρες το κράτος λύνει το θέμα, μετά από υπόδειξη των ειδικών πρώτη φορά γίνεται αυτό… Πρόκειται για ρεκόρ ταχύτητας του ελληνικού κράτους» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι διατέθηκαν στην ΚΕΔΕ πάνω από 6 εκατ. ευρώ για προμήθεια μασκών σε όλα τα σχολεία από τις 14 Σεπτεμβρίου.  

«Πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των παιδιών, η μάσκα είναι το απόλυτο εργαλείο που προστατεύει στις δύσκολες ημέρες του κορωνοΐου, φροντίζουμε να διατεθεί δωρεάν για όλα τα παιδιά... Υπάρχει συνευθύνη της αυτοδιοίκησης, έχουμε εξηγήσει στους κυρίους της αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα και εκτιμώ ότι γίνονται τα πάντα. Η διαδικασία (προμήθειας μασκών) διεξάγεται με απολυτή διαφάνεια, σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Η ΚΕΔΕ πιστεύω ότι κινείται όπως πρέπει. Ο αριθμός μασκών εξαρτάται από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Γίνονται τα πάντα που χρειάζονται» διαβεβαίωσε ο υπουργός.