Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Προσωρινό «πάγωμα» αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους: Εξετάζονται περιπτώσεις απάτης

 


Σε προσωρινό «πάγωμα» αποπληρωμής των σχετικών αιτήσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω ελέγχου και διασταύρωσης της ακρίβειας του περιεχομένου τους, προέβη το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας συγκεντρώσει έως και τις 28.09.2021, στοιχεία ελέγχων και διασταυρώσεων των ηλεκτρονικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr).

Σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση ότι, πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων στήριξης, εντόπισαν μέσω των αρμόδιων μηχανισμών, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Κατόπιν τούτου, για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές συμπολίτες μας, αποφασίστηκε και έχει, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή το «πάγωμα».

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι σε περίπτωση που τα ευρήματα των ελέγχων καταδείξουν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι υποθέσεις αυτές να παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στις πιθανές υποθέσεις καταστρατήγησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις που αφορούν υπέρογκο αριθμό αιτήσεων έναντι των αυτοψιών των αρμοδίων υπηρεσιών ανά περιοχή, μεταβολές στο Ε9, μεταβολές στο Μητρώο και άλλες επιμέρους περιπτώσεις απόκλισης από τα επίσημα στοιχεία του Δημοσίου.

Αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα περιπτώσεων, που αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω ελέγχων και διασταυρώσεων:

1. Σε συγκεκριμένη Περιφέρεια, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαπιστώθηκαν ζημίες συνολικά σε 6 κτίρια – είτε αυτές αφορούν οικίες είτε επαγγελματικούς χώρους – έχουν γίνει συνολικά αιτήσεις για αποζημίωση από περισσότερους από 500 Α.Φ.Μ.

2.  Πάνω από 4.700 Α.Φ.Μ. υπέβαλαν δήλωση Ε9 με εισαγωγή νέων δικαιωμάτων επί ακινήτων μετά την 10η.08.2021, ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης των πυροπλήκτων από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που, ενώ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με νέο δικαίωμα επί ακινήτου, εν συνεχεία, και αφού υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποζημίωση στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, φαίνεται να διέγραψαν το συγκεκριμένο δικαίωμα επί ακινήτου από την περιουσιακή εικόνα Ε9.

3. Υπήρξαν μεταβολές Ε9, στις οποίες φαίνεται να μεταβλήθηκε η τοποθεσία ακινήτων από μη πληττόμενη σε πληττόμενη περιοχή.

Αυτονόητο είναι, ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις «πάγωσε» άμεσα η διαδικασία πληρωμής, όπως προαναφέρθηκε, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής επιστολών στους συγκεκριμένους Α.Φ.Μ., ζητώντας να προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι έλεγχοι επιβεβαίωσης της καταστροφής των ακινήτων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχες υποθέσεις καταστρατήγησης μέτρων της πολιτείας, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για διερεύνηση και επιβολή στους παραβάτες των προβλεπόμενων από τον νόμο κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι, όσοι έχουν υποβάλει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr αίτηση για τη χορήγηση Κρατικής Αρωγής, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τροποποίηση ή ακόμη και ανάκλησή της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών. Αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη επιδίωξή μας, πέραν της διαλεύκανσης και παραπομπής στη Δικαιοσύνη κάθε παραβατικής συμπεριφοράς, είναι η ευρύτερη προστασία των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου της χώρας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Αλλοδαποί ληστές βίασαν 31χρονη μητέρα μπροστά στα παιδιά της στο Καματερό


 

Άγρια συμμορία αλλοδαπών ληστών μπούκαρε δυο φορές σε σπίτι 31χρονης μητέρας, την πρώτη έκανε πλιάτσικο αρπάζοντας ο,τι υπήρχε μέσα και τη δεύτερη, την ανάγκασαν να πιεί αλκοόλ και τη βίασαν μπροστά στα τρία ανήλικα παιδιά της. Μάλιστα φεύγοντας άρπαξαν το κινητο της τηλέφωνο και 1000 ευρώ.

Η γυναικα μετέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στο Τμήμα Αγίων Αναργύρων όπου κατήγγειλε όλα όσα έζησε, λέγοντας μάλιστα ότι αναγνώρισε τον έναν απο τους δράστες της κτηνώδους επίθεσης. Πρόκειται για εναν ελαιοχρωματιστή ο οποίος έχει εξαφανιστεί.

Η πρώτη εισβολή των ληστών στην οικία της νεαρής μητέρας στο Καματερό, σημειώθηκε οπως η ίδια κατήγγειλε στην Αστυνομία το μεσημέρι της 16ης Σεπτεμβρίου.

Ο ελαιοχρωματιστής μαζί με τρία ακόμη άτομα μπήκαν μέσα τη στιγμή που η 31χρονη από το Αφγανιστάν, βρισκόταν με τα τρία ανήλικα παιδιά της και απαίτησαν να τους δώσει χρήματα και κοσμήματα. Έντρομο το θύμα και φοβούμενη για τα παιδιά της δεν προέβαλε καμια αντίσταση και τους έδωσε 700 ευρώ. Οι ληστές τα πήραν και εξαφανίστηκαν.

Ομως το μαρτύριο της Αφγανής μητέρας δεν σταμάτησε εκεί. Όπως καταγγέλλει, στις 25 Σεπτεμβρίου και ενώ οι δεικτες του ρολογιού εδειχναν 2:40 άγριο ξημέρωμα, δυο εκ των τεσσάρων ληστών, ανάμεσα τους και ο αλλοδαπός ελαιοχρωματιστής, μπούκαραν και πάλι μέσα στο σπίτι του Καματερού από το παράθυρο.

Αυτή τη φορά η νεαρή μητέρα θα βίωνε φρικτές στιγμές στα χέρια τους. Το ντουέτο όρμησε πάνω της και αφού την ανάγκασαν να πιει αλκοολ, στη συνέχεια εκτόνωσαν πάνω της τα αρρωστημένα τους ένστικτα.

Αφου τη βίασαν διαδοχικά, της άρπαξαν 1000 ευρώ και το κινητό της τηλέφωνο και εξαφανίστηκαν. Η γυναίκα σε άθλια κατάσταση προσπαθούσε για τρεις ημέρες να σταθεί στα πόδια της και να μαζέψει τα κομμάτια της για να βρει τη δύναμη να πάει στην Αστυνομία.

Τελικά στις 12:40 το μεσημέρι της Πέμπτης πέρασε το κατώφλι του Τμήματος Ασφαλείας Αγίων Αναργύρων και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ολα οσα ειχε υποστεί.


Πηγή : protothema.gr



Μείωση του πληθυσμού έως και 500.000 σε σχέση με την απογραφή του 2011 – Ποιοι νομοί κατέγραψαν αύξηση

 



Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες θα το επιβεβαιώσει καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας στα τέλη του 2021 θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011 (υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη του πληθυσμού στις δυο αυτές απογραφές δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά). Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει πρόσφατη δημοσίευση των καθηγητών στο Παν. Πατρών και Θεσσαλίας, κκ. Βασίλη Παππά και Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Τα τελευταία εννέα χρόνια (1/1/2011 -1/1/2020) με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας, επισημαίνουν οι δυο ερευνητές, μειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτομα). Οι τάσεις όμως σε περιφερειακό επίπεδο είναι μεικτές. Η πλειοψηφία των νομών (39/51) είχε απώλειες και μια μειοψηφία μόνον (12/51) είχε κάποια κέρδη. Αν δε εξετάσουμε, την ίδια περίοδο, τα ποσοστά μεταβολής και όχι τα απόλυτα μεγέθη, διαπιστώνεται ότι τέσσερις μόνον νομοί είχαν μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους (>+6%, Δωδεκάνησα, Χίος, Λέσβος, Σάμος) ενώ οκτώ μια πολύ ήπια (<+3%).

Στον αντίποδα, ανάμεσα στους 39 νομούς που έχουν απώλειες το 1/5 (8) είχαν σημαντικά αρνητικά ποσοστά μεταβολής (υψηλοτέρα του – 7%). Οι νομοί με σημαντικά κέρδη αναφέρουν οι δυο ερευνητές είναι όλοι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα. Όσον αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, αυτό, σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι δυο ερευνητές, είναι αρνητικό την τελευταία εννεαετή περίοδο αγγίζοντας τις 223 χιλ.

Ελάχιστοι νομοί διαφοροποιούνται, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους: τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, το θετικό Φυσικό Ισοζύγιο των οποίων συσσωρευτικά όμως δεν υπερβαίνει τα 12.000 άτομα. Από τους έξι αυτούς νομούς, μόνον τέσσερις (Δωδεκάνησα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο) είχαν αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ στις Κυκλάδες και την Ξανθή ο πληθυσμός μειώθηκε ελαφρώς εξαιτίας των αρνητικών Μεταναστευτικών τους Ισοζυγίων (περισσότεροι έξοδοι από εισόδους). Τα υψηλοτέρα αρνητικά Φυσικά Ισοζύγια σε απόλυτες τιμές καταγράφονται στην Αττική (σχεδόν -40 χιλ.), στον νομό Σερρών (σχεδόν -15 χιλ.) και στους νομούς, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Ηλείας, Τρικάλων, Ευβοίας, Καβάλας, Έβρου, Πέλλας και Μαγνησίας (-8 έως – 6 χιλ.) συμβάλλοντας, αν και σε διαφοροποιημένο βαθμό, στην μείωση του πληθυσμού τους.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι δυο καθηγητές στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενο από τον Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ερευνητικού προγράμματος «Δημογραφικά Προστάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», προκύπτει ότι 1 στους 3 νομούς που βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική χώρα (με εξαίρεση το Λασίθι) έχουν λιγότερες γεννήσεις από θανάτους (αρνητικά φυσικά ισοζύγια) και ταυτόχρονα, περισσότερες εξόδους από εισόδους (αρνητικά μεταναστευτικά ισοζύγια. Στον αντίποδα 4 μόνον νομοί (τρεις στην Κρήτη + Δωδεκάνησα) έχουν θετικά Φυσικά Ισοζύγια και Μεταναστευτικά Ισοζύγια (και επομένως και μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους). Οι υπόλοιποι 30 νομοί εντάσσονται σε κάποια από τις άλλες τρεις ομάδες. Η πρώτη συμπεριλαμβάνει δυο μόνον νομούς, την Ξάνθη και τις Κυκλάδες, που αν και έχουν περισσότερες γεννήσεις από θανάτους χάνουν πληθυσμό καθώς οι έξοδοι είναι περισσότερες από τις εισόδους. Στην δεύτερη ομάδα εντάσσονται 20 νομοί – όλοι στην ηπειρωτική Ελλάδα-, όπου αν και τα Μεταναστευτικά τους Ισοζύγια είναι θετικά, δεν επαρκούν να καλύψουν τις απώλειες των αρνητικών Φυσικών τους Ισοζυγίων, με αποτέλεσμα να έχουν μείωση του πληθυσμού τους.

Τέλος, η τελευταία ομάδα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στους 8 νομούς που την αποτελούν (Βοιωτίας, Θεσπρωτίας, Λέσβου, Πιερίας, Σάμου, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου) το ισοζύγιο είσοδοι-έξοδοι είναι θετικό σε τέτοιο βαθμό που υπερκαλύπτει τις απώλειες που προκαλεί το γεγονός ότι έχουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν και αυτοί, αύξηση του πληθυσμού τους. Συμπερασματικά, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοτζαμάνης, ι) στην μεταβολή του πληθυσμού καθοριστικό ρόλο παίζουν όχι μόνον τα Φυσικά (γεννήσεις- θάνατοι) αλλά και τα Μεταναστευτικά Ισοζύγια (είσοδοι-έξοδοι) και ιι) όπως τα Φ.Ι. τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο νομών δεν πρόκειται να αλλάξουν πρόσημο (θα παραμείνουν δηλαδή και τα επόμενα χρόνια αρνητικά), αυτό που θα επηρεάσει όλο και περισσότερο τις δυο επόμενες δεκαετίες τις όποιες μεταβολές του πληθυσμού μας είναι η ζυγαριά είσοδοι-έξοδοι. Σε εθνικό δε επίπεδο, ακόμη και αν η ζυγαριά αυτή στο μέλλον γίνει από αρνητική μηδενική (όσοι δηλ. θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα άλλοι τόσοι θα εγκατασταθούν σε αυτήν), μετά από 20 χρόνια θα είμαστε σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι από ό,τι σήμερα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Eξοπλίζεται με ισραηλινό υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας η Κύπρος

 


Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η απόκτηση μιας παραλλαγής του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας «Ιron Dome» του Ισραήλ.

Απομένει η αποδέσμευση κονδυλίου.  Συνεπώς, το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου αναμένεται να υποβάλει αίτημα για να περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέχρι στιγμής, δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές της παραλλαγής του «Ιron Dome» που επιδιώκει να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές είναι παρόμοιες ή κοντά σε αυτές του συστήματος που χρησιμοποιεί το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει στα χέρια της ένα σπουδαίο αμυντικό όπλο.

Εδώ και δέκα χρόνια η γειτονική χώρα, προστατεύεται με το πολύ αποτελεσματικό το «Iron Dome», σε συνδυασμό με άλλα συστήματα. Όπως θα δείτε και στα πλάνα, το «Irοn Dome» χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και στις πρόσφατες αναχαιτίσεις εκατοντάδων ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. 

Το σύστημα αναχαιτίζει πολλαπλούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Ο κατασκευαστής δηλώνει ποσοστό επιτυχίας 90 τοις εκατό, ενώ ο «σιδερένιος θόλος», όπως αποκαλείται, έχει αναχαιτίσει πάνω από 2.400 ρουκέτες τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των υποδομών της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Αποτελούσε αίτημα της Γαλλίας που είχε μείνει για ένα διάστημα στο συρτάρι.

Η αναθέρμανση της προσπάθειας δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη και με την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την απόκτηση τριών +1 νέων υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra,  από την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούν να σταθμεύουν και να συντηρούνται στη βάση, μαζί με τις γαλλικές. 

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως μια τέτοια φρεγάτα, εάν βρεθεί στα 30 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λεμεσού, μπορεί να κλειδώσει όλο τον εναέριο χώρο της Κύπρου μέχρι τα παράλια της Τουρκίας.

Πάντως, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας επισκέφθηκε σήμερα την Κύπρο για να παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση και είχε επαφές με τον Κύπριο ομόλογό, του Χαράλαμπο Πετρίδη. Αυτό που προκύπτει ως πληροφόρηση είναι ότι οι δύο άνδρες, αν και δεν είχαν διμερείς επαφές, συζήτησαν το θέμα της στρατιωτικής αυτονομίας της Ε.Ε. και της δημιουργίας ευρωστρατού, κάτι που ως γνωστό προωθεί ζεστά η Γαλλία, μετά την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ναυαγήσει η πώληση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Επιπρόσθετα, οι Χαράλαμπος Πετρίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος συζήτησαν το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας.

Πάντως, την ώρα που η Ελλάδα εξοπλίζεται με σύγχρονα όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, λόγω και του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, στρέφεται αναγκαστικά προς τη Μόσχα. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου είχε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος παραδέχεται πως η Τουρκία καθίσταται ως η μόνη ΝΑΤΟική χώρα που θα παραλάβει όχι μόνο πυραυλικά αλλά και οπλικά συστήματα (μαχητικά, αεροπλάνα, υποβρύχια και νέους πυρηνικούς σταθμούς) από τη Μόσχα.



Πηγή: sigmalive.com





Πάνω από 5 εκατ. οι νεκροί από τον κορονοϊό


 

Οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο που συνδέονται με την COVID-19 ξεπέρασαν χθες Παρασκευή τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, με τους ανεμβολίαστους να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην επιθετική παραλλαγή Δέλτα.

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο δεν έχουν ακόμη λάβει έστω μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με το Our World in Data.

Σε ένα χρόνο οι θάνατοι που συνδέονταν με την COVID-19 ήταν 2,5 εκατ., ενώ οι επόμενοι 2,5 εκατ. θάνατοι καταγράφηκαν σε κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες, σύμφωνα πάντα με ανάλυση του Reuters. Περισσότεροι από τους μισούς των συνολικών θανάτων σε όλο τον κόσμο που καταγράφονται κατά μέσο όρο σε διάστημα επτά ημερών συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στο Μεξικό και στην Ινδία.

8.000 θάνατοι καταγραφόταν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα, ή περίπου πέντε θάνατοι το λεπτό. Ωστόσο το παγκόσμιο ποσοστό των θανάτων έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.



Πόνεσε τους Τούρκους η ήττα και περισσότερο οι δηλώσεις Μαρινάκη


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης η δήλωση Μαρινάκη που κάνει περήφανους τους Έλληνες αλλά ξεφτιλίζει τους Τούρκους. 

Οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην γειτονική χώρα, που τρώνε ήττες συνέχεια τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο ποδόσφαιρο. 

Η εφημερίδα Fotomac έχει θέση στο εξώφυλλό της για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, ο οποίος βρίσκεται και στα πρώτα θέματα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hurriyet. Οι Τούρκοι συντηρούν την ένταση μετά από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη και δεν στέκονται μόνο σε όσα είπε, αλλά, επιπρόσθετα, ασχολούνται επισταμένως με την ζωή, τον βίο και την πολιτεία του στην Ελλάδα.






Υπέβαλε παραίτηση ο Παναγιώτης Αρκουμανέας

 


Την παραίτησή του από την προεδρία του ΕΟΔΥ υπέβαλε σήμερα, Σάββατο, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.




Panagiotis Arkoumaneas
πριν από 25 λεπτά

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 2.500 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες μου. Τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους.

Τέλος, κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό –ας μου επιτραπεί– θα ήθελα να δηλώσω πως τίμησα το αξίωμα που μου εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνω από το ηθικό καθήκον μου, και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των συμπολιτών μας.

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
56
9
3


Γκλέτσος στο protothema.gr: «Δεν έχω καμία σχέση με το κύκλωμα της κοκαΐνης»

 


Το όνομα του Απόστολου Γκλέτσου έχει εμπλακεί στην υπόθεση με το κύκλωμα κοκαΐνης που ήρθε στην επιφάνεια με τη σύλληψη του λιμενικού. Χθες συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και 5 ιδιώτες, για – κατά περίπτωση – παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, τα όπλα και του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αξιωματικός, που φαίνεται πως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα, κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι τροφοδοτούσε με ποσότητες ναρκωτικών τον ηθοποιό.

Ο Απόστολος Γκλέτσος, το όνομα του οποίου αναφέρεται στη δικογραφία του καρτέλ της κοκαΐνης του αξιωματικού του λιμενικού – συνδέσμου της FRONTEX ξεσπά στο protothema.gr και δίνει τη δική του εκδοχή των πραγμάτων. «Δεν κρύβομαι και δεν μασάω τα λόγια μου» και συνεχίζει λέγοντας «Πείτε μου λοιπόν γιατί κατηγορούμαι» αναρωτιέται και όταν λίγα λεπτά αργότερα πληροφορείται ότι το όνομα του φιγουράρει στη δικογραφία στην παράγραφο που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Από την περαιτέρω αξιολόγηση των τηλεφωνικών συνομιλιών, κατηγορούμενοι για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών, πέρα από τους συλληφθέντες, τυγχάνουν και έτερα άτομα – ιδιώτες, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν γιατί δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου. Ωστόσο, τα στοιχεία τους έχουν ταυτοποιηθεί. Μεταξύ των προαναφερόμενων είναι και ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας και ηθοποιός Γκλέτσος Απόστολος ηθοποιός (σ.σ αναφέρονται όλα τα στοιχεία ημερομηνία γέννησης, κατοικίας) ο οποίος φέρεται να προμηθεύεται ναρκωτικές ουσίες από τον λιμενικό» σπεύδει να δηλώσει πως: «Αναφέρει ότι "φέρεται". Όταν θα αποδειχτεί, θα τα ξαναπούμε. "Φέρεται". Λέει μια παροιμία στο χωριό μου ότι αν άκουγε ο Θεός τους κόρακες, δεν θα υπήρχε κανένας γάιδαρος ζωντανός στην κοιλάδα. Όταν θα αποδειχτεί αυτό με το καλό, τότε θα τα ξαναπούμε. Προς το παρόν λέω κατηγορηματικά ότι δεν έχω καμία σχέση Αυτή είναι η δήλωση μου και σας το είπα για να το κρατήσετε. Ο,τι ακριβώς σας είπα. Αν άκουγε ο Θεός τους κόρακες δεν θα υπήρχε κανένα γαϊδούρι ζωντανό. Δεν έχω καμία σχέση».

Μάλιστα αναφέρεται και στον λιμενικό λέγοντας: «Και πιστεύω ότι και αυτός ο άνθρωπος με τα τρία του παιδιά που τον γνωρίζω τρεις γενιές οικογενειακά, δεν νομίζω ότι έχει σχέση με τέτοια πράγματα. Εγώ σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχω σχέση με όλα αυτά και προχωράμε. Η αλήθεια θα λάμψει» λέει και η συζήτηση στρέφεται στα προβλήματα υγείας που είχε αντιμετωπίσει μετά το έμφραγμα που υπέστη «Μόνο ένας τρελός με τις δικές μου καταστάσεις θα μπορούσε να κάνει χρήση κοκαΐνης. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Πάμε παρακάτω».

Ερωτηθείς για το πώς ενεπλάκη το όνομα του στην υπόθεση δηλώνει πως «Εφόσον αυτή η ιστορία είναι στη δικαιοσύνη βεβαίως οι αρχές θα πρέπει να ψάξουν τους πάντες» λέει και στην ερώτηση αν έχει κληθεί από τις αρχές αναφέρει πως «Όχι. Ο,τι ακούω το ακούω πρώτη φορά από εσάς. Δεν δεν έχω καμία σχέση».


Το χρονικό της υπόθεσης

«Από την περαιτέρω αξιολόγηση των τηλεφωνικών συνομιλιών, κατηγορούμενοι για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών, πέρα από τους συλληφθέντες, τυγχάνουν και έτερα άτομα – ιδιώτες, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν γιατί δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου. Ωστόσο, τα στοιχεία τους έχουν ταυτοποιηθεί. Μεταξύ των προαναφερόμενων είναι και ο ηθοποιός (σ.σ αναφέρονται όλα τα στοιχεία ημερομηνία γέννησης, κατοικίας) ο οποίος φέρεται να προμηθεύεται ναρκωτικές ουσίες από τον λιμενικό».

Αυτό είναι το κομμάτι του διαβιβαστικού της δικογραφίας που παρουσιάζει το protothema.gr και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι πελάτες του καρτέλ του Λιμενικού, ανάμεσα στους οποίους και ο Απόστολος Γκλέτσος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι εγκέφαλος είναι ένας 47χρονος σημαιοφόρος του Λιμενικού, ο οποίος υπηρετούσε ως σύνδεσμος του Λιμενικού με την FRONTEX στο νησί της Λέσβου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, όλα ξεκίνησαν «την 15η Ιανουαρίου του 2021 όταν στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, άνευ ημερομηνίας σχετική με την υπόθεση έγγραφη καταγγελία την οποία φέρεται να έχουν συντάξει «Αγανακτισμένοι Πολίτες» (περιοχής Φθιώτιδας) οι οποίοι δεν κατονομάζονται». Η υπηρεσία των «Αδιάφθορων» προχώρησε σε πολύμηνη παρακολούθηση τηλεφώνων και υπόπτων και την Τετάρτη πέρασαν στην τελική φάση του σχεδίου. «Την 29η Σεπτεμβρίου του 2021 μετά από αξιολόγηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, ο αξιωματικός του Λιμενικού τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση από στελέχη των Αδιάφθορων στη Λαμία κατά την επιβίβαση του σε Ι.Χ για τη μετάβαση του στον Πειραιά προκειμένου να ταξιδέψει ακτοπλοϊκά για τη Λέσβο, για ανάληψη υπηρεσίας ως σύνδεσμος του Λιμενικού με την FRONTEX. Το επιτηρούμενο όχημα αφού εισήλθε στον Πειραιά, πραγματοποίησε στάση στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Ο λιμενικός εισήλθε εντός του καταστήματος και μετά από λίγα λεπτά βγήκε συνοδευόμενος από άλλο συγκατηγορούμενο, εισήλθε εκ νέου στο όχημα συνέχισε την πορεία του και κατέληξε στο λιμάνι του Πειραιά. Κατά την αποβίβαση του από το Ι.Χ, πλησίον της πύλης Ε3, κλιμάκιο της υπηρεσίας μας του διενήργησε σωματική έρευνα κατά την οποία ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια πλαστική συσκευασία που περιείχε κοκαΐνη 3.7 γραμμάρια και ένα κινητό τηλέφωνο. Από την έρευνα στο αυτοκίνητο μέσα σε σακίδιο πλάτης που ανήκει στον λιμενικό διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός πλαστικού κουτιού που περιείχε κάνναβη βάρους 137 γραμμαρίων».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, σε οικίες και χώρους εργασίας του λιμενικού και ακόμη πέντε ατόμων στον Πειραιά και σε περιοχή της Φθιώτιδας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:


257,9 γραμμάρια κάνναβη, 

10 δενδρύλλια κάνναβης, 

4,55 γραμμάρια κοκαΐνη, 

325 γραμμάρια λαθραίου καπνού, 

πιστόλι με γεμιστήρα, 

μεταλλική σιδερογροθιά, 

57 φυσίγγια πυροβόλου και κυνηγετικού όπλου, 

κινητά τηλέφωνα και κάρτα sim , 

4.800 ευρώ. 

Οι κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, τα ψηφιακά πειστήρια και το όπλο στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Τα συνθηματικά

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ, η ομάδα, χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες για να περιγράψει τα ναρκωτικά όπως «μαύρο» «τέτοιο» «τσοπάνης», «παραγάδι». «αγκίστρια», «λαλά», «κρουασάν», «κορίτσια», «adidas» «κυδώνια», «χρυσή κασετίνα», «αναπτήρας», «όστρακα», «τελάρο», «ψάρια» «κλειδί», «λάδια», «κόλπο».


Πηγή : protothema.gr



Fitch: Στο 6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά

 


Στο 6% αναβαθμίζει την εκτίμησή του για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Fitch, όπως είχε επισημάνει άλλωστε ο Pau Labro Vila, (CFA και Director της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες), σε event του αμερικανικού οίκου με τίτλο «Greek and Cypriot Banks - Rapidly Evolving Banking Systems».

Η καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο οδηγεί τον οίκο αξιολόγησης στη βελτίωση της πρόβλεψης για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 στο 6%. Η κίνηση αυτή, επισημαίνει, δεν οδηγεί σε μείωση της εκτίμησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά υπονοεί ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ έχει κινηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα στηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από την επόμενη χρονιά.

Η Fitch περιμένει κάποια αστάθεια στην πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους και αυτό περιορίζει την ανοδική αναθεώρηση. Οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα σε εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους κλάδους που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα κόστη μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί από μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο οίκος πάντως επισημαίνει ότι βλέπει περισσότερη ανοδική δυναμική παρά πτωτική και γι’ αυτό ανεβάζει την εκτίμηση στο 6%. Επισημαίνει δε ότι προς αυτό συνηγορεί το γεγονός πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, οι δείκτες υψηλής ταχύτητας είναι θετικοί για το τρίτο τρίμηνο και η τουριστική σεζόν φαίνεται να πήγε καλά.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% το α' τρίμηνο του έτους (σε τριμηνιαία βάση) και 3,4% το β’ τρίμηνο, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του β’ τριμήνου του περασμένου έτους που προκλήθηκε από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Επιπλέον, η ανάπτυξη ήταν περίπου 7% στο α' εξάμηνο του έτους και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στα επίπεδα προ πανδημίας το β' τρίμηνο, με την εγχώρια ζήτηση να οδηγεί την ανάπτυξη κατά το α’ εξάμηνο φέτος, με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να διευρύνονται σσυγκριτικά με το 2020, ενώ η απότομη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

Ωστόσο για το 2022 έχει μειώσει την εκτίμησή της στο 4% από 5,3%, λόγω του λιγότερου θετικού carryover από το 2021. Η ανάκαμψη όμως θα συνεχιστεί με βασικό πυλώνα και της επίδρασης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σκέλος των επιχορηγήσεων για τη χώρα ανέρχεται σε 18,4 δισ. ευρώ (10,1% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2019, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους δικαιούχους του Ταμείου). Αν και η Fitch αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εξαιτίας σημαντικού παραγωγικού κενού στην οικονομία.

Οι βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη για το 2021 δεν μεταφράζονται σε μια πρόβλεψη για χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Αντίθετα, η Fitch εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ από 9,5% προηγούμενη πρόβλεψη εξαιτίας των μεγαλύτερων δαπανών για την οικονομία, η οποία υπερκαλύπτει το όφελος από την υψηλότερη ανάπτυξη. Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 3,3% του ΑΕΠ το 2023 καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.



Ένα κιλό βίδες και καρφιά στο στομάχι ενός ασθενούς

 


Οι γιατροί ενός νοσοκομείου στη Λιθουανία ανακοίνωσαν σήμερα πως ανακάλυψαν στο στομάχι ενός άνδρα διάφορα μικρά μεταλλικά αντικείμενα, όπως βίδες και καρφιά, βάρους άνω του ενός κιλού.

Ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο της Κλαϊπέντα, στη Βαλτική, καθώς παραπονιόταν για οξείς πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Οι γιατροί του έκαναν ακτινογραφία και σύντομα ανακάλυψαν πως μέσα στο στομάχι του υπήρχαν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν μήκος έως και 10 εκατοστά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του.

«Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διάρκειας 3 ωρών (…), όλα τα ξένα σώματα, ακόμα και τα μικρότερα, αφαιρέθηκαν από το στομάχι του ασθενούς», δήλωσε ο χειρουργός Σαρούνας Νταϊλιντένας.

Το νοσοκομείο έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από τις βίδες και τα καρφιά που βρέθηκαν στο στομάχι του ασθενούς.



«Δεν έχουμε ποτέ δει ξανά κάτι παρόμοιο», είπε ο Αλγκίρντας Σλεπαβίτσιους, επικεφαλής χειρουργός στο νοσοκομείο της Κλαϊπέντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνδρας άρχισε να καταπίνει μεταλλικά αντικείμενα τις τελευταίες εβδομάδες αφότου σταμάτησε να πίνει.

Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, συμπλήρωσε ο γιατρός.


Πηγή : protothema.gr




Εξάρθρωση «σπείρας με τις Louis Vuitton» - Αρχηγός ένας Γεωργιανός μαφιόζος

 



Το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων σε οικίες και αποθήκες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Χαλκίδας και του Λουτρακίου.

Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι "VOR V ZAKONE" ή "Thieves in Law".

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, αστυνομικοί της υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν χθες 30 Σεπτεμβρίου 2021, οργανωμένη επιχείρηση σε Πεύκη, Περιστέρι, Πατήσια και Κυψέλη και κατάφεραν να συλλάβουν έξι (6) μέλη της, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό που έφερε τον τίτλο «VOR».

Λόγω του διεθνικού χαρακτήρα της Οργάνωσης και της συμμετοχής σε αυτή στελέχους της Γεωργιανής Μαφίας, την όλη επιχείρηση συνέδραμε και σύνδεσμος της EUROPOL .

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 42 διαρρήξεις, ενώ κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών, ασημικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από την εγκληματική τους δράση υπερβαίνει τις 194.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και απόπειρες αυτών, του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για απείθεια, πλαστογραφία καθώς και των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες 30 Σεπτεμβρίου 2021, τους άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέδραμε και σύνδεσμος ΕUROPOL, λόγω του διεθνικού χαρακτήρα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της συμμετοχής σε αυτή στελέχους της Μαφίας.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που επιδίωκε τη διάπραξη κακουργημάτων και κυρίως διακεκριμένων κλοπών - διαρρήξεων σε οικίες και αποθήκες.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση ήταν δομημένη στα πλαίσια των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος.

Ο αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διεθνών αστυνομιών φέρει και τον τίτλο του «VOR», ήταν φυσικός αυτουργός σε ορισμένες διαρρήξεις, κυρίως στην επαρχία. Ήταν αυτός που λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας, τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

Σημαντικό ρόλο στην ομάδα κατείχε έτερος συλληφθείς, ο οποίος είχε τον ρόλο του «επιχειρησιακού αρχηγού» ειδικά στις περιπτώσεις που η ομάδα δρούσε σε οικίες. Ήταν αυτός που έδινε τις σχετικές εντολές στους υπολοίπους και επιπλέον ήταν το άτομο το οποίο λάμβανε τις σχετικές πληροφορίες για τις οικίες-στόχους, πολλές φορές ακόμα και από οικιακές βοηθούς, τις οποίες στη συνέχεια διοχέτευε στην ομάδα.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, όπως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους στις διαρρήξεις των οικιών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία σπάνια διαφοροποιούνταν και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου οι συνθήκες το απαιτούσαν.

Επέλεγαν αρχικά περιοχές στην Αττική ή στην επαρχία, όπου μετέβαιναν χρησιμοποιώντας πάντα τα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα της οργάνωσης. Για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους, μετέβαιναν στην περιοχή σε διάφορες χρονικές στιγμές, όταν οι ένοικοι έλειπαν, και κατόπτευαν τις οικίες. Ακολούθως επιτηρούσαν τις κινήσεις των ενοίκων, ώστε να είναι σε θέση να καταστρώσουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την επίτευξη τους στόχου τους.

Όταν τα μέλη της οργάνωσης, επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν και αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην διάρρηξη των οικιών, στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά των στόχων σημεία και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους (πχ κλειστά παντζούρια) έλεγχαν εξωτερικά τα διαμερίσματα προκειμένου να καταλάβουν αν απουσίαζαν οι ένοικοί τους.

Ακολούθως, με διαφόρους τρόπους και τεχνάσματα προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών. Τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας παρέμενε σε κατάλληλο σημείο και επιτηρούσε εξωτερικά την πολυκατοικία, ώστε να βεβαιωθεί ότι αφενός μεν δεν θα προσεγγίσουν το σημείο αστυνομικές δυνάμεις και αφετέρου ότι δεν θα επιστρέψουν οι ένοικοι. Επιπλέον έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή προκειμένου να μην τους καταγράψουν.

Η δράση της ομάδας δεν περιοριζόταν μόνο σε διαρρήξεις στην περιφέρεια της Αττικής.

Χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της ομάδας και σχεδόν πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αρχηγού μετέβαιναν σε διάφορες πόλεις της επαρχίας όπως στο Λουτράκι και στη Χαλκίδα και πραγματοποιούσαν και εκεί κλοπές και διαρρήξεις με τον ως άνω αναφερόμενο τρόπο δράσης.

Μάλιστα ήταν τέτοιο το επίπεδο οργάνωσής τους ως προς τα μέτρα προφύλαξης, που στις περιπτώσεις που μετέβαιναν στην επαρχία απέφευγαν να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα μεταξύ τους προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις μικρές κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων.







Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


• πλήθος ηλεκτρικών και διαρρηκτικών εργαλείων,


• κάνη μακρύκαννου όπλου, 2 αεροβόλα όπλα, 2 διακοσμητικά πιστόλια και 2 μαχαίρια,


• 2 συσκευές ανίχνευσης μετάλλων και μπαλτάς,


• πλήθος διάφορων ασημικών και διακοσμητικών χώρου,


• πλήθος οικιακών συσκευών, τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές,


• αναλογικός ασύρματος και 2 συσκευές ενδοεπικοινωνίας,


• πλήθος κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών, ηλεκτρονικών συσκευών και tablet,


• πλήθος ρολογιών και πλήθος πορτοφολιών,


• πλήθος αρωμάτων και γυαλιών ηλίου,


• χρυσά και ασημένια κοσμήματα,


• πλήθος γυναικείων τσαντών διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων,


• δερμάτινα είδη ένδυσης και υπόδησης,


• ζυγαριά ακριβείας,


• πλήθος αποδείξεων ενεχυροδανειστηρίων,


• πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων,


• 4 αυτοκίνητα,


• το χρηματικό ποσό των 7.863 ευρώ σε διάφορα χαρτονομίσματα, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ, 2 συλλογές διαφόρων νομισμάτων, 4 χρυσές λίρες Αγγλίας, καθώς και κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό,


• διαβατήρια,


• δελτία μεταφοράς κεφαλαίων εξερχόμενων εμβασμάτων,


• τουλάχιστον δέκα (10) ενεχυριάσεις χρυσών κοσμημάτων, τα οποία και κατασχέθηκαν και


• μικροποσότητα κάνναβης.


Από την γενικότερη έρευνα, προέκυψε επίσης ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων. Ήταν άεργοι, δεν είχαν κανένα νόμιμο εισόδημα και μοναδική πηγή εσόδων τους αποτελούσαν οι εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Ο αρχηγός της οργάνωσης έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα και θεωρείται επαγγελματίας εγκληματίας που καταλαμβάνει υψηλή θέση μεταξύ άλλων εγκληματιών του οργανωμένου εγκλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο το 2004 χρήστηκε «Thief-in-law» ( «Κλέφτης στο νόμο» ή στα Ρώσικα, «Vor V Zakone»).

Ομοίως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι στη χώρα μας και σε βάρος τους έχουν σχηματισθεί πλήθος δικογραφιών για κλοπές σε οικίες, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν εκτίσει και ποινές φυλάκισης.

Τέλος, σε βάρος συλληφθέντα εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης ενός έτους για απόδραση κρατουμένου από το κατάστημα κράτησης το 2014, όταν παραβίασε τακτική εννιαήμερη άδεια και δεν επέστρεψε ως όφειλε.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ σε συνεργασία με διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς εξετάζεται η διεθνής δράση της εγκληματικής οργάνωσης και οι δεσμοί των μελών της με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στο εξωτερικό.»





Απείλησαν και κούρεψαν 15χρονη μαθήτρια στο ΕΠΑΛ Κερατσινίου


Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοσχολικής βίας κατήγγειλε μητέρα ανήλικης που πηγαίνει στο ΕΠΑΛ Κερατσινίου.

Μια 15χρονη κοπέλα που φοιτούσε στο σχολείο άρχισε να γίνεται θύμα λεκτικής βίας και απειλών από μερίδα συμμαθητών της. 

Αυτή η επικίνδυνη για το σχολείο ομάδα, δεν έμεινε στην λεκτική βία, αλλά την κούρεψε παρά τη θέληση της.

«Το παιδί είχε προβλήματα. Της έστελναν απειλητικά μηνύματα που της έλεγαν ότι πρέπει να έχει μαχαίρι μαζί της, γιατί “θα σε σκοτώσουμε στο ξύλο’’. Την επόμενη μέρα, μία κοπέλα πήρε ψαλίδι και της έκοψε τα μαλλιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του θύματος. 



Οι καθηγητές έδωσαν αποβολή στον μαθητή που έστειλε τα μηνύματα ενώ του συστάθηκε και να ζητήσει συγγνώμη από την έφηβη, ενώ η υπόθεση δεν πήγε στην δικαιοσύνη.

Μετά από το περιστατικό με το κόψιμο των μαλλιών, τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της 15χρονης πήγαν στο σχολείο της και ο ένας από τους δύο απείλησε όσους την παρενοχλούσαν.

Μάλιστα χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα καθώς οι καθηγητές προσπαθούσαν να σταματήσουν και να ηρεμήσουν τον αδερφό της κοπέλας που ήταν σε έξαλλη κατάσταση.





Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: «Ο νόμος εφαρμόστηκε»

 


Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Για τα γεγονότα έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Την 18.40 ώρα οι συγκεντρωθέντες ξεκίνησαν πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Όθωνος και κατάληξη την Πλατεία Συντάγματος

Όταν την 19.20 ώρα έφτασαν στην Λεωφόρο Αμαλίας, ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής τους κάλεσε να περιορισθούν στην λεωφορειολωρίδα και στο πεζοδρόμιο, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πορευόμενοι αγνόησαν την ανωτέρω έκκληση, απωθώντας τις Αστυνομικές Δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, προκειμένου να οριοθετήσουν την πορεία και εισήλθαν στο οδόστρωμα της Λ. Αμαλίας, με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Με τις κατάλληλες κινήσεις, ρίψη νερού από το ειδικό όχημα και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, οι Αστυνομικές Δυνάμεις απώθησαν τους συγκεντρωμένους, και αποκαταστάθηκε με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λ. Αμαλίας, η οποία είχε διακοπεί επί πεντάλεπτο.

Εν συνεχεία, μέρος των συγκεντρωθέντων μετέβη στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και παρά την παραχώρηση από την Αστυνομία ( μέσω του Διαμεσολαβητή), δύο λωρίδων κυκλοφορίας της οδού Πανεπιστημίου, προκειμένου να μεταβούν στα Προπύλαια για να ολοκληρώσουν την πορεία τους όπως επιθυμούσαν, αρνήθηκαν επιμένοντες στην παραχώρηση όλου του οδοστρώματος της οδού Πανεπιστημίου.

Στο σημείο παρέμειναν επί ημίωρο και την 20.20 ώρα απεχώρησαν και μέσω των οδών Πλατείας Συντάγματος, Φιλελλήνων, Αμαλίας και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μετέβησαν στο Σταθμό Μετρό «Ακρόπολη» όπου και ολοκλήρωσαν την συγκέντρωση-πορεία τους.

Προανακρίσεως επελήφθη η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, ενώ για τα συμβάντα στην ανωτέρω συγκέντρωση, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Απορριπτική εισήγηση στο αίτημα του αμετανόητου εκτελεστή Κουφοντίνα


 

Να απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα ζητεί η αρμόδια εισαγγελέας Λαμίας, απευθυνόμενη προς το δικαστικό συμβούλιο της πόλης, για υπό όρους αποφυλάκιση του πολυϊσοβίτη. 

Ο καταδικασμένος τρομοκράτης και αμετανόητος αρχιεκτελεστής της «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας είχε ζητήσει τη 18η Αυγούστου την υφ’ όρων απόλυσή του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στις 5 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 19 χρόνια εγκλεισμού και άρα πληροί τη βασική προϋπόθεση του νόμου για έξοδό του από τη φυλακή. 

Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, τη 19η Αυγούστου, το αίτημα του διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Λαμίας, που προχώρησε σε αρνητική εισήγηση. 

Πλέον, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το συμβούλιο πλημμελειοδικών της πόλης.

Η τελική κρίση του δικαστηρίου επί του αιτήματος αναμένεται να δημιουργήσει δεδικασμένο και για τους ακόμα τέσσερις πολυϊσοβίτες της «17 Νοέμβρη» που παραμένουν στη φυλακή. 



ΝΔ για δηλώσεις Καμμένου : «Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να τοποθετηθεί»

 


Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Πάνος Καμμένος μετά από ενάμιση χρόνο, έβγαλε ειδήσεις για την διαφθορά που υπήρχε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Το καλύτερο θα ήταν ξέρουμε και ακριβώς ποιοι, πόσα, και τι,για να καταλάβουμε το πως λειτουργούσε η ακροαριστερή κυβέρνηση με στήριξη της ακροδεξιάς του Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα είπε: «Πώς να ρίξω την κυβέρνηση με τους βουλευτές μου που είχαν όλοι αγοραστεί; Οι βουλευτές μου περάσανε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η απάντηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει: 

«Ο κ. Καμμένος, δήλωσε σήμερα το πρωί, ότι αγοράστηκαν οι βουλευτές του όταν ήρθε προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών. Αναμένουμε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στις βαρύτατες δημόσιες καταγγελίες», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ και προσθέτει: «Επιβεβαιώνει τα όσα καταγγέλλει ο κ. Καμμένος, ή τον συκοφαντεί ο πρώην συγκυβερνήτης του; Οφείλει να τοποθετηθεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά».