Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Μπάιντεν: «Γενναιόδωρη» επιστολή από Τραμπ

 


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε μια πολύ γενναιόδωρη επιστολή.

«Ο πρόεδρος έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή» δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ερωτηθείς αν έλαβε κάποια επιστολή από τον προκάτοχό του.

«Επειδή ήταν ιδιωτική, δεν θα μιλήσω γι’ αυτή πριν μιλήσω με τον ίδιο, αλλά ήταν γενναιόδωρη», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν.

Τα πρώτα διατάγματα

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν, μεταξύ άλλων, σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης.

Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Μορατόριουμ απελάσεων μεταναστών για 100 ημέρες

Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών μεταναστών για 100 ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριουμ απελάσεων.

Επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

Δείγμα των προθέσεών του νέου προέδρου για άμεση αλλαγή κατεύθυνσης, αποτελεί η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπεγράφη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) από τον Τζο Μπάιντεν, λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο.

Η έξοδος της Αμερικής από την εν λόγω Συμφωνία αποτέλεσε μια από τις πλέον εμβληματικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της.

Με Τριντό η πρώτη επικοινωνία

Ο κ. Μπάιντεν θα έχει αύριο Παρασκευή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. 

Οι δύο ηγέτες «ασφαλώς θα συζητήσουν για τις πολύ σημαντικές σχέσεις» των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και «για την απόφαση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Keystone XL», πρόσθεσε.

Το έργο αυτό, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την Οτάβα, αλλά επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018· ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, προτού το ξαναβάλει στις ράγες ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, για οικονομικούς λόγους.

Η ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού έγινε χθες με ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.


Με πληροφορίες από Reuters

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Οι απάτες είναι το έγκλημα του lockdown

 


Στο Διαδίκτυο συνεχίζουν να… αναζητούν διέξοδο οι απατεώνες βάζοντας στο στόχαστρό τους όλο και περισσότερους πολίτες που έχουν αναγκαστεί να εργάζονται από το σπίτι λόγω Covid-19.

Τη μερίδα του λέοντος στο χάρτη της εγκληματικότητας την εποχή του κορoνοϊού έχουν καταλάβει οι απάτες που παρουσιάζουν και τον Δεκέμβριο αυξητική τάση. Την ίδια ώρα, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες και ανθρωποκτονίες συνεχίζουν να ακολουθούν αντίστροφη πορεία εν μέσω lockdown και παρουσιάζουν νέα μείωση.

Οι απάτες που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. το μήνα Δεκέμβριο έφτασαν τις 453, παρουσιάζοντας αύξηση που ξεπερνά το 21% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019. Oπως και στο πρώτο lockdown, λιγότερες ήταν οι ληστείες, οι κλοπές και οι διαρρήξεις, με τη μείωση συγκριτικά με το 2019 να φτάνει το 48%. Το 44% άγγιξε η μείωση και στις κλοπές αυτοκινήτων.

Στο μεταξύ, δεύτερο lockdown με σαφάρι ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά του κορoνοϊού πέρασαν τις ημέρες των γιορτών οι Eλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τον Δεκέμβριο. Σε μπλόκα στους δρόμους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα παράνομα ανοιχτά καταστήματα, ακόμα και σε σπίτια που έγιναν εστίες υπεράριθμων συναθροίσεων, αναζητούσε η Αστυνομία απείθαρχους παραβάτες, βεβαιώνοντας λιγότερα πρόστιμα σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Λιγότερες παρεμβάσεις

Τον τελευταίο μήνα του 2020, καταγράφηκαν λιγότερες παραβάσεις, παρά τον αυξημένο αριθμό ελέγχων σε όλη την επικράτεια. Το ποσοστό όσων επιμένουν να μη συμμορφώνονται στα μέτρα έπεσε κάτω από το 3%. Βέβαια η κινητικότητα των πολιτών ήταν μεγάλη και αδύνατον να ελεγχθεί στο σύνολό της, όπως παραδέχονται στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά οι Αρχές προχώρησαν σε 1.614.764 ελέγχους, διαπιστώνοντας 46.644 παραβάσεις. Τον Νοέμβριο, οι… απείθαρχοι ήταν 50.527 σε 1.433.232 ελέγχους. Κατά το ήμισυ μειώθηκαν οι παραβάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία των καταστημάτων, με τις υπηρεσίες της Αστυνομίας να βεβαιώνουν 439 πρόστιμα σε όλη τη χώρα, ενώ τον Νοέμβριο ο αριθμός τους έφτανε τις 934. Από τις παραβάσεις δεν έλειψαν και αυτές που αφορούσαν παράνομες ιδιωτικές συναθροίσεις, με την ΕΛ.ΑΣ. να δίνει ιδιαίτερο βάρος τις μέρες των γιορτών. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συνολικά 2.258 ελέγχους μετά από καταγγελίες για διατάραξη, βεβαιώνοντας 75 παραβάσεις, με αρκετές να αφορούν παράνομα υπεράριθμα πάρτι σε σπίτια σε όλη την επικράτεια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Γεμάτα ακροαριστερούς καθηγητές τα Πανεπιστήμια στο πλευρό του τρομοκράτη Κουφοντίνα! Ανησυχούν οι γονείς με την ακροαριστερά

 


Ανησυχία στην κοινωνία για το ότι υπάρχουν τόσοι ακροαριστεροί καθηγητές στα πανεπιστήμια που φοιτούν τα παιδιά μας και τάσσονται υπέρ του τρομοκράτη εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Νέο κείμενο παρέμβασης υπέρ των δικαιωμάτων του κρατούμενου και ηγετικού στελέχους της 17Ν και εκτελεστή, Δημήτρη Κουφοντίνα δημοσιεύεται σήμερα (στον ιστότοπο της «Εφημερίδας των Συντακτών»), το οποίο συνυπογράφουν 68 πανεπιστημιακοί, πολλοί εκ των οποίων αποτελούν κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Ανάμεσά τους, ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, αλλά και η Ελένη Πορτάλιου, ιστορικό στέλεχος και υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο των υπογραφών:

Η διακριτική και εκδικητική αντιμετώπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα από την πολιτεία καταπατά τα δικαιώματα του κρατούμενου και προσβάλλει τη Δημοκρατία. Παρότι, όπως σημειώνει σε παλαιότερη παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, «η επιβληθείσα ποινή εξαντλεί τις αξιώσεις της Πολιτείας έχοντας προσμετρήσει το είδος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και την προσωπικότητα του δράστη», ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται συχνά -κατά παράβαση του σωφρονιστικού κώδικα- αντιμέτωπος με πρόσθετες ποικιλόμορφες ποινές εντός της φυλακής.

Τελευταίο περιστατικό παράβασης των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα αποτελεί η μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Δομοκού. Ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει ότι ο τόπος φυλάκισης του κρατουμένου πρέπει να επιλέγεται «με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του». Επιπρόσθετα, ο νόμος 4760/2020, άρθρο 3, προβλέπει για κρατούμενο που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις παραμονής του σε αγροτική φυλακή ότι «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη» δηλ. στις φυλακές Κορυδαλλού. Από την Παρασκευή 8/1/2020 ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Η κατάσταση της υγείας του -ιδιαίτερα επιβαρυμένη από προηγούμενες απεργίες, αλλά και από την ηλικία του- σημειώνει καθημερινή επιδείνωση. Ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν συνάδει με την απώλεια ζωής οποιουδήποτε απεργού πείνας. Τελευταία φορά ήταν το 1981 όταν η γηραιά ήπειρος βίωσε τον θάνατο απεργών πείνας. Υπό το πρίσμα πανανθρώπινων αξιών, μια παρόμοια δραματική εξέλιξη δεν θα πρέπει να αντικρίσει η κοινωνία μας.

Εμείς, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση. Επισημαίνουμε ότι η δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους, ανεξαρτήτως των αδικημάτων που έχουν διαπράξει. Προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων και υπενθυμίζουμε ότι στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν είναι η εξόντωση του κρατούμενου. Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι υπογράφοντες:


Αγγελόπουλος Βένιος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ


Αλεξόπουλος Απόστολος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ


Ανδρουλάκης Γιώργος, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών


Ασημόπουλος Στέφανος, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Βαν Μπουσχότεν Ρίκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Γαρύφαλλος Αλέξανδρος, Καθηγητής, ΑΠΘ


Γεωργούλας Στράτος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Γιαννέλος Λεγαντής, ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Γρόλλιος Γιώργος, Καθηγητής, ΑΠΘ


Γυιόκα Λία, Επίκ. Καθηγήτρια, ΑΠΘ


Ζορμπαλά Τίνα, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Θεοτοκάς Νίκος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Καλλέργης Δημήτρης, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής


Καραγιαννίδης Μπάμπης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Καρακατσάνη Δέσποινα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Καρασαββίδης Ηλίας, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Κάργας Γιώργος, Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας


Κατσανεβάκη Ζαμπία, ΕΔΙΠ, ΕΜΠ


Κατσαρδή Βανέσς, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Καψάλης Απόστολος, Διδάσκων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Κιουπκιολής Αλέξανδρος, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ


Κοσματόπουλος Νικόλας, Επίκ. Καθηγητής, Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού


Κουζής Γιάννης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Κουκουτσάκη Αφροδίτη, Επίκ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Κουμαριανός Βαγγέλης, Διδάσκων, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Κουράκης Τάσος, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ


Κουραχάνης Νίκος, Επίκ. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Κουτσούρης Αλέκος, Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας


Λάμψας Πέτρος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Μάγος Κώστας, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Μαΐστρος Γιάνης, Επικ. Καθηγητής, ΕΜΠ


Μανωλίδης Κώστας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Μαρούδας Λεωνίδας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών


Μητσοπούλου Χρυσούλα, ΕΔΙΠ, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Μπάρκας Νίκος, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


Μπασιούκας Κώστας, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Μπένος Αλέξης, Καθηγητής, ΑΠΘ


Μπίμπου Άννα, Καθηγήτρια, ΑΠΘ


Μυλόπουλος Νικήτας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ναξάκης Χάρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Πανταζής Βασίλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Παπαδοπούλου Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια, ΑΠΘ


Παπαηλία Πηνελόπη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Παπαρούση Μαρίτα, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Πατέλης Δημήτρης, Αναπλ. Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης


Παυλίδης Περικλής, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ


Πεχτελίδης Γιάννης, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Πισσίας Βαγγέλης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής


Πολίτης Τάκης, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Πορτάλιου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, ΕΜΠ


Ρήγος Άλκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Ρούσσης Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Σαπουνάκης Άρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Σειρηνίδου Βάσω, Επίκ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ


Σκαλκώτος Χρήστος, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Σπαθής Μάκης, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ


Στυλιανού Άρης, Αναπλ. Καθηγητής, ΑΠΘ


Σωτήρης Παναγιώτης, Διδάσκων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Τομπάζος Σταύρος, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου


Τουλούμη Γιώτα, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ


Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Τσιάκαλος Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής, ΑΠΘ


Τσόκογλου Αγγελική, Αναπλ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ


Τσουβαλά Μαρία, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Τσουκαλά Αναστασία, Αναπλ. Καθηγήτρια, Université Paris-Saclay


Χανιωτάκης Νίκος, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Χατζηκυριάκου Κώστας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Ψημίτης Μιχάλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

.




Όταν ο Μητσοτάκης γλεντάει τον Τσίπρα και γελάει ο κόσμος με τον θίασο ΣΥΡΙΖΑ

 


Η βουλή εχθές είχε ενδιαφέρον και εκτός του ότι έδειξε για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρωθυπουργό, έδειξε δυστυχώς ότι έχει και αξιωματική αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων με πρώτο βιολί τον θίασο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στις κόντρες και το γλέντι Μητσοτάκη εναντίον Τσίπρα που έδειξε για ακόμα μία φορά την ακαταλληλότητα του Αλέξη Τσίπρα, εντύπωση έκανε και ο διαξιφισμός για το καπιτώλιο και οι συγκρίσεις με την Ελλάδα. 

Με αφορμή τα όσα είπε στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας σύγκριση δήθεν με το οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή από ακροδεξιές ομάδες στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018-2019, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η εισβολή στο καπιτώλιο «θύμιζε το 2011 όταν η πάνω και η κάτω πλατεία» με «κρεμάλες και βιτριόλι» αμφισβητούσαν την αστική δημοκρατία.

«Εσείς καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού του, τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και γι’ αυτό κυβερνήσατε χωρίς καμία δυσκολία με τον κ. Καμμένο» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.




Μητσοτάκης σε Monocle: H Ελλάδα γίνεται κόμβος τεχνολογίας - Θέλω να αναμορφώσω τη χώρα

 



Monocle: «Φωτεινές φιλοδοξίες μετά από χρόνια στη γεωπολιτική ερημιά»

Ως έναν «Πρωθυπουργό με σημαντικό όραμα» παρουσιάζει το περιοδικό Monocle τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νεότερο πρωτοσέλιδό του, που έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου τεύχους, το οποίο φιλοξενούσε στο εξώφυλλο την ελληνική σημαία και κατέτασσε την χώρα μας στις σημαντικότερες δυνάμεις με κριτήριο την «ήπια ισχύ». Δηλαδή, τις επιδόσεις στα πεδία της διπλωματίας, της διεθνούς πολιτικής και της πολιτιστικής επιρροής.

Οι Tyler Brûlé και Andrew Tuck, διευθυντής σύνταξης και αρχισυντάκτης του περιοδικού αντίστοιχα, σημειώνουν ότι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πατάει “play” στις πιο φωτεινές φιλοδοξίες της χώρας του και, μετά από χρόνια στη γεωπολιτική ερημιά, επιδιώκει να ανανεώσει την οικονομία και να δώσει στον κόσμο έναν νέο ορισμό του “ελληνικού brand”. Μετατρέπει την Ελλάδα σε μια χώρα ήπιας ισχύος που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει».

Οι δύο δημοσιογράφοι σχολιάζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ώθηση «στην αναπτέρωση της εθνικής αυτοπεποίθησης μετά από χρόνια επίπονης οικονομικής λιτότητας και μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης», ενώ ο τίτλος της συνέντευξης -«Strike up the brand»- είναι αφιερωμένος στο σχέδιο ανανέωσης και αναβάθμισης της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Οι Tyler Brûlé και Andrew Tuck μνημονεύουν επίσης «την επιστροφή πολύ ταλαντούχων Ελλήνων της Διασποράς, τη γρήγορη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, την παροχή φορολογικών κινήτρων που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν μια ολοένα και πιο δραστήρια start-up σκηνή, και μία ανανεωμένη αποφασιστικότητα η Ελλάδα να διαδραματίσει καθοριστικό διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες».

Ο Πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαπνέεται σήμερα από μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση, καλλιεργεί μια νέα εικόνα στο εξωτερικό βασιζόμενη στο ταλέντο και στις αναξιοποίητες δυνατότητές της, ενώ παράλληλα δρομολογεί το μετασχηματισμό της οικονομίας της και ανοικοδομεί τη χαμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και στο κράτος.

«Την προηγούμενη χρονιά ήρθαμε αντιμέτωποι με προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία. Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα με την Τουρκία, αλλά και στο μεταναστευτικό. Ήταν σαν να ήμασταν διαρκώς σε καθεστώς διαχείρισης κρίσεων. Αλλά η ελληνική κοινωνία πραγματικά επέδειξε ενότητα, ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας. Η εθνική μας αυτοπεποίθηση τονώθηκε πάρα πολύ», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχει μια γενικευμένη εντύπωση πως η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή της κρίσης, επικρατεί μια νέα αίσθηση εθνικής αυτοπεποίθησης -η οποία είναι έκδηλη σε μεγάλο βαθμό στη Διασπορά», τονίζει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό δίνει επιπλέον κίνητρο στους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αντιστρέφοντας το brain drain.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο τεχνολογίας

Σκιαγραφώντας τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Θέλω να αναμορφώσω τη χώρα, μετατρέποντάς τη σε μια χώρα ανοιχτή και ανταγωνιστική, μια χώρα που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, και πάνω απ’ όλα μια χώρα που είναι δεκτική στην αλλαγή και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός γρήγορα εξελισσόμενου κόσμου».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «την προώθηση έργων με στόχο το μετασχηματισμό της χώρας». Τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι «απλά για μια χώρα που μπορεί να προσφέρει αποκλειστικά εξαιρετικές υπηρεσίες», αλλά θέλει να εστιάσει και στην υψηλού επιπέδου μεταποιητική δραστηριότητα. «Η Ελλάδα μετατρέπεται, επίσης, σε κόμβο τεχνολογίας», προσθέτει, ενώ συνάμα «έχει εξαιρετική προοπτική να εξελιχθεί σε κέντρο βιοφαρμακευτικής επόμενης γενιάς».

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ωστόσο ότι η νέα ταυτότητα θα συνοδεύεται από την προβολή μίας διαφορετικής Ελλάδας εκτός συνόρων, η οποία δεν θα βασίζεται μόνο στις φυσικές ομορφιές και στο ένδοξο παρελθόν, αλλά επίσης στο «πολλά υποσχόμενο μέλλον» και στις δυνατότητές της. «Αυτό που θα πρέπει πάντοτε να διακρίνει την Ελλάδα είναι η ποιότητα», υπογραμμίζει, παραθέτοντας ως παράδειγμα τα εξαιρετικά αλλά λιγότερο γνωστά εκτός συνόρων κρασιά που παράγει η Σαντορίνη, η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα.

Η πρωτοβουλία που θα ξανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, ή αλλιώς το νέο “branding” της χώρας, θα συμπέσει και με τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. «Είμαι ενθουσιασμένος για την πρωτοβουλία να ξανασυστήσουμε μια ανανεωμένη Ελλάδα στον κόσμο το 2021, που είναι μια εμβληματική χρονιά για την Ελλάδα», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ιστορία της Ελλάδας ήταν πάντα ιστορία θριάμβων τους οποίους ακολούθησαν καταστροφές. Αλλά η διαδρομή ήταν πάντα η σωστή. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας όταν κληθήκαμε να κάνουμε μεγάλες επιλογές. Επομένως, αυτή η χρονιά είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να διδαχθούμε από τα λάθη μας, αλλά και να αντλήσουμε δύναμη από όσα κάναμε καλά και να χαράξουμε την πορεία μας για την επόμενη δεκαετία».

Ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Monocle

Tyler Brûlé: Πρωθυπουργέ, σε τι κατάσταση βρισκόταν η Ελλάδα όταν εκλεγείκατε στην εξουσία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναλάβαμε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, υπό συνθήκες πολύ διαφορετικές από το υφιστάμενο πλαίσιο. Αλλά ουσιαστικά αυτό που συνέβη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η εκκωφαντική ήττα ενός συγκεκριμένου είδους λαϊκισμού που ευδοκίμησε στον τόπο μας μεταξύ 2015 και 2019. Εκείνα τα χρόνια, κυβερνούσε την Ελλάδα μια κυβέρνηση με κυρίαρχο ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο εξελέγη με μια λαϊκίστικη πλατφόρμα και ένωσε τις δυνάμεις του με ένα ακροδεξιό κόμμα. Ήταν δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας. Φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2015. Οι τράπεζές μας έκλεισαν. Ο λαός μας υποβλήθηκε σε αχρείαστες κακουχίες, ενώ η ανάπτυξη εκείνα τα χρόνια υστέρησε σημαντικά. Ήταν επίσης μια περίοδος που οι θεσμοί μας αμφισβητήθηκαν. Αλλά εδώ είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Οι Έλληνες ψήφισαν ελεύθερα και εξέλεξαν μια κυβέρνηση μετριοπαθή, η οποία εστιάζει στην ενίσχυση των θεσμών και της διαφάνειας.

Andrew Tuck: Όταν βλέπετε Έλληνες της Διασποράς να επιστρέφουν, ανθρώπους που επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα, σας εκπλήσσει η ταχύτητα με την οποία έχει ριζώσει αυτή η νέα αυτοπεποίθηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την προηγούμενη χρονιά, ήρθαμε αντιμέτωποι με προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία. Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα με την Τουρκία, αλλά και στο μεταναστευτικό. Ήταν σαν να ήμασταν διαρκώς σε καθεστώς διαχείρισης κρίσεων. Αλλά η ελληνική κοινωνία πραγματικά επέδειξε ενότητα, ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας. Η εθνική μας αυτοπεποίθηση τονώθηκε πάρα πολύ. Υπήρξε πίστη, μία αίσθηση υπερηφάνειας επειδή καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Προφανώς αντιμετωπίσαμε μεγαλύτερες προκλήσεις κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπου αντικειμενικά τα πήγαμε λιγότερο καλά σε σύγκριση με το πρώτο. Αλλά για μια χώρα που είχε εξέλθει από μια δεκαετία οικονομικών κακουχιών, με ένα σύστημα υγείας που είχε υποστεί μεγάλη πίεση, τα πήγαμε αξιοθαύμαστα καλά.

Πιστεύω πραγματικά στην αξία της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική τάξη είχε καταρρεύσει. Ξαναχτίζουμε βήμα-βήμα αυτή την εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια γενικευμένη εντύπωση ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή της κρίσης, επικρατεί μια νέα αίσθηση εθνικής αυτοπεποίθησης -η οποία είναι έκδηλη σε μεγάλο βαθμό στη Διασπορά. Πρόκειται για πολύ ταλαντούχους ανθρώπους που έφυγαν από την χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο λόγος για τον οποίο επιστρέφουν -ή σκέφτονται να επιστρέψουν- δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι τους προσφέρονται περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Έχει να κάνει και με μία γενική αίσθηση πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Tyler Brûlé: Αναφερθήκατε στην Τουρκία και στο μεταναστευτικό. Πώς αξιολογείτε το υφιστάμενο γεωπολιτικό κλίμα σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου; Ήταν κάπως «έντονο» αυτό το καλοκαίρι…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έντονο». Ενδιαφέρουσα επιλογή λέξης για να περιγράψει κανείς όσα συνέβησαν το καλοκαίρι. Σίγουρα η θερμοκρασία ανέβηκε με την Τουρκία. Ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη. Οι διαφορές μας με την Τουρκία επηρεάζουν επίσης τη σχέση της με την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω, ότι η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία, σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση πως η Τουρκία συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της φιλίας στην περιοχή.

Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον Πρόεδρο Erdogan να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων.

Tyler Brûlé: Στο ζήτημα της μετανάστευσης, θεωρείτε πως οι διπλωμάτες σας στις Βρυξέλλες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξηγήσουν τον ρόλο που διαδραματίζετε εδώ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λάβαμε μεγάλη στήριξη τον Μάρτιο, όταν η Τουρκία προσπάθησε συστηματικά να παραβιάσει τα σύνορα και να στείλει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αλλά υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας με την Τουρκία και, 48 ώρες αργότερα, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέβη στην περιοχή για να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα στήριξης. Κάποια ευρωπαϊκά κράτη κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι οφείλουμε (ως χώρα) να προστατέψουμε τα σύνορα, δίχως όμως να επιδεικνύουν πραγματική αλληλεγγύη.

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, καταστήσαμε σαφές πως αλλάζουμε την προσέγγισή μας στο θέμα της προστασίας των συνόρων μας. Βεβαίως, άνθρωποι θα καταλήγουν να φτάνουν στην Ελλάδα και θα χορηγείται άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται. Η Ελλάδα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για αυτούς που διαφεύγουν από διώξεις και πολέμους. Για αρκετούς από αυτούς η Ελλάδα είναι πλέον η πατρίδα τους και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που είναι εδώ. Υπάρχει όμως μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Ταυτόχρονα, ζητάμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιες χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, είναι απρόθυμες να συνεισφέρουν.

Andrew Tuck: Το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία που έχετε καταρτίσει θα αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και τις φιλοδοξίες της. Βλέπετε την πανδημία ως μια ευκαιρία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να αναμορφώσω τη χώρα, μετατρέποντάς τη σε μια χώρα ανοιχτή και ανταγωνιστική, μια χώρα που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, και πάνω απ’ όλα μια χώρα που είναι δεκτική στην αλλαγή και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός γρήγορα εξελισσόμενου κόσμου. Εδώ και κάποιο καιρό οι επιδόσεις μας ήταν υποδεέστερες των δυνατοτήτων μας. Η πανδημία μας προσέφερε ένα επιπρόσθετο εργαλείο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας: Χρήματα. Στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στην προώθηση έργων με στόχο το μετασχηματισμό της χώρας.

Θέλουμε να εστιάσουμε στην υψηλού επιπέδου μεταποιητική δραστηριότητα. Δεν είμαστε απλά μια χώρα που μπορεί να προσφέρει αποκλειστικά εξαιρετικές υπηρεσίες. Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα και ο κορονοϊός κατέδειξε ότι κάποιος μπορεί να εργαστεί από οπουδήποτε. Η Ελλάδα μετατρέπεται, επίσης, σε κόμβο τεχνολογίας. Όταν η Microsoft ανακοίνωσε μια τεράστια επένδυση σε data centers στη χώρα πολλοί άνθρωποι το παρατήρησαν -γιατί όταν η Microsoft αποφασίζει να επενδύσει σε μια χώρα, έχει προηγηθεί επισταμένη έρευνα. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προοπτική να εξελιχθεί σε κέντρο βιοφαρμακευτικής επόμενης γενιάς. Αν κοιτάξει κανείς τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας και βιοφαρμακευτικής των ΗΠΑ, θα βρει πάρα πολλούς Έλληνες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer είναι Έλληνας ενώ και η Regeneron ουσιαστικά διοικείται από Έλληνες.

Tyler Brûlé: Ας μιλήσουμε τώρα για το εθνικό branding. Σε τι βαθμό χρειάζεται «γυάλισμα» ή «ραφινάρισμα» ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα παρουσιάζεται στην διεθνή σκηνή. Και σε πρακτικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει περιθώριο για μια προσέγγιση «Made in Greece»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης μιας πολύ φιλόδοξης στρατηγικής rebranding για τη χώρα. Και αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στο brand μας -στην αισθητική του αλλά και στα μηνύματα που θα στείλουμε, και στις ιστορίες που λέμε. Ένα brand είναι το άθροισμα των απρόσμενων ιστοριών που πηγάζουν από την Ελλάδα και πολλοί άνθρωποι δεν θα περίμεναν πως όντως θα μπορούσαν να γεννηθούν εδώ τέτοιες ιστορίες. Εστιάζουμε πολύ στο ένδοξο παρελθόν μας -και όντως έχουμε πολλά να πούμε σε αυτό το μέτωπο. Αλλά υπάρχει επίσης ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον μπροστά μας. Και αυτό που θα πρέπει πάντοτε να διακρίνει την Ελλάδα είναι η ποιότητα.

Αν κοιτάξει κανείς την ελληνική οινοποιία, για παράδειγμα, καταγράφει μεγάλη άνθηση. Έχουμε εξαιρετικό κρασί που λαμβάνει εγκωμιαστικές αξιολογήσεις και εντελώς νέες ποικιλίες. Δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε το Γαλλικό και το cabernet sauvignon. Αντ’ αυτού, θέλω να εστιάσω στο ξινόμαυρο και το μαυροτράγανο, ποικιλίες που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ. Αλλά όσοι δοκιμάζουν αυτές τις ποικιλίες ενθουσιάζονται, γιατί είναι ελληνικές, είναι αυθεντικές και αφηγούνται μία ιστορία. Και αν κάποιος συνδυάσει την ανακάλυψη αυτών των κρασιών με ταξίδια σε άγνωστους προορισμούς, τότε πραγματικά μπορείς να διηγηθείς μια συναρπαστική ιστορία. Για παράδειγμα, η Σαντορίνη φημίζεται για το υπέροχο ηλιοβασίλεμά της, αλλά παράγει και εξαιρετικό κρασί.

Tyler Brûlé: Ας κλείσουμε με μία χαρούμενη νότα. Χωρίς να αποκαλύψετε πολλά κρατικά μυστικά, ποιες είναι οι μεγάλες πρωτοβουλίες που διαφαίνονται στον ορίζοντα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι ενθουσιασμένος για την πρωτοβουλία να ξανασυστήσουμε μια ανανεωμένη Ελλάδα στον κόσμο το 2021, που είναι μια εμβληματική χρονιά για την Ελλάδα. Γιορτάζουμε 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε τα επιτεύγματά μας. Η Ελλάδα ήταν τότε ουσιαστικά τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, μάλλον τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες, αν όχι όλες.

Ήταν μια διαδρομή με αναταράξεις. Η ιστορία της Ελλάδας ήταν πάντα ιστορία θριάμβων τους οποίους ακολούθησαν καταστροφές. Αλλά η διαδρομή ήταν πάντα η σωστή. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας όταν κληθήκαμε να κάνουμε μεγάλες επιλογές. Επομένως, αυτή η χρονιά είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να διδαχθούμε από τα λάθη μας, αλλά και να αντλήσουμε δύναμη από όσα κάναμε καλά και να χαράξουμε την πορεία μας για την επόμενη δεκαετία. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Συνειδητοποιείς όμως ότι η προσπάθεια αυτή μοιάζει με ένα παζλ: Ξεκινάς βάζοντας κάτω όλα τα κομμάτια, στην αρχή μπορεί να μην προκύπτει κάτι που βγάζει νόημα, αλλά ξαφνικά συνειδητοποιείς ποια είναι η βαθύτερη ουσία. Έτσι νιώθω γι’ αυτό το σημαντικό εγχείρημα.



Πυρκαγιά στο Μάτι: Φύτρου «Η Εισαγγελία έχει πρόβλημα και πρέπει να το λύσει».

 


«Η Εισαγγελία έχει πρόβλημα και πρέπει να το λύσει». Αυτή η φράση συνοψίζει τις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους η Βαρβάρα Βουκάκη-Φύτρου, τραγική φιγούρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, αφού ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά χάθηκαν στις φλόγες.

Η κ. Φύτρου κατέθεσε χθες στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη, στα χέρια του οποίου παραμένει η δικογραφία για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων, που κατά το κατηγορητήριο οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα. Ο ανακριτής έχει ήδη καταθέσει πολλαπλά αιτήματα προς την Εισαγγελία για να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο και να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο. Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές έχουν κάθε φορά απορρίψει τα αιτήματά του, επιμένοντας πως δεν θεμελιώνεται το αδίκημα, παρά μόνο αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (που είναι πλημμέλημα).

«Σήμερα έδωσα για πρώτη φορά κατάθεση στον κύριο ανακριτή. Ο κ. Μαρνέρης έχει κάνει μια ενδελεχέστατη έρευνα από την οποία προκύπτουν όλα όσα έγιναν στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου 2018. Είναι κακουργήματα. Κάποιοι, οι πράξεις τους είναι κακουργηματικές και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τους προστατέψουν. Αυτό για εμένα είναι τραγικό και λυπηρό», δήλωσε εμφανώς συγκινημένη η κ. Φύτρου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι κατέθεσε, ανέφερε «όλα όσα έζησα, όλα όσα βίωσα, όλα όσα άκουσα, όλα όσα έμαθα από το σύζυγό μου και τα παιδιά μου λίγο πριν να καταλήξουν».

Ο συνήγορός της, Βασίλης Καπερνάρος, έκανε επίσης λόγο για εξαιρετική δουλειά του ανακριτή, σημειώνοντας πως θα ζητήσει παρέμβαση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «για να λυθεί το πρόβλημα της Εισαγγελίας».

«Στο κάτω κάτω, η Εισαγγελία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των κανόνων που προστατεύουν τη δημόσια τάξη και που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Μιλάμε για 102 σκοτωμένους συνανθρώπους μας στο Μάτι. Μακάρι η Εισαγγελία να είχε επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια σημασία όπως στην υπόθεση της κ. Μπεκατώρου», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως πέραν στελεχών της Πυροσβεστικής, κατηγορούμενοι -για πλημμέλημα- είναι συνολικά είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης κ.ά.


Πηγή



Γιατί πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το Messenger του Facebook

 



Του Zak Doffman

Εάν είστε ένας από τους 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook Messenger, τότε η ξαφνική κατακραυγή ως προς το WhatsApp θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση. Ναι, η συλλογή δεδομένων του Messenger είναι πολύ πιο ανησυχητική από αυτή του WhatsApp. Αλλά, ακόμη χειρότερα, υπάρχει τώρα ένα άλλο σοβαρό νέο πρόβλημα που μπορεί να σας πείσει να φύγετε.

Μία ατυχής σειρά γεγονότων, μερικές άσχημες επιλογές στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και μία ιστορία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, επέφεραν στο WhatsApp ισχυρότατο πλήγμα. Και ενώ η τεράστια βάση χρηστών του μπορεί να αντέξει μερικές δεκάδες εκατομμύρια "μεταναστεύσεις" προς το Signal ή το Telegram, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι δημοφιλείς από τη φύση τους - γι' αυτό είναι τόσο πολύτιμες. Και εκεί ελλοχεύει μακροπρόθεσμα κίνδυνος.

Εάν κάθε χρήστης που αποχωρεί πάρει μαζί του 5 - 10 φίλους του ή αν οι επιχειρήσεις απαγορεύσουν τη χρήση του WhatsApp για μηνύματα που σχετίζονται με την εργασία, τότε οι αριθμοί των "φευγάτων" εκτοξεύονται κατακόρυφα. Το group link του Signal είναι ένα εξαιρετικό τέχνασμα. Επιτρέπει την "ψηφιακή μετανάστευση" αυτής της κλίμακας που βλέπουμε τώρα.

Ο κίνδυνος όμως που κρύβεται για το Messenger, αλλά και για το WhatsApp είναι ακόμα μεγαλύτερος. Το WhatsApp ήταν ήδη σε αρνητική τροχιά, πριν αλλάξουν οι καταστροφικοί όροι υπηρεσίας. Ναι, το WhatsApp φαινόταν κακό σε σύγκριση με το Signal και το Telegram, αλλά φαινόταν πραγματικά αγγελικό σε σύγκριση με το Messenger.

Στην πραγματικότητα, η καταστροφή του WhatsApp έχει αποσπάσει την προσοχή από το πόσο κακή είναι η εισβολή του Messenger στο απόρρητό σας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Facebook ζει από τα δεδομένα μας - έτσι πληρώνουμε για τις "δωρεάν" υπηρεσίες του. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Εάν βρεθούμε σε ένα σημείο όπου το Facebook λέει "θα πάρουμε όσα δεδομένα μπορούμε να πάρουμε" κι εμείς απαντήσουμε "ναι", τότε τι λέει αυτό για εμάς και την αξία που αποδίδουμε στο απόρρητό μας; Η κύρια άμυνα του WhatsApp  ενάντια στους αντιπάλους του ήταν το "δεν μπορούμε να δούμε τα προσωπικά σας μηνύματα… και ούτε το Facebook". Κάτι που δεν ισχύει στο Messenger. Το Facebook παραδέχεται ότι παρακολουθεί το περιεχόμενο που αποστέλλεται μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών. Και το Facebook σίγουρα διαμοιράζεται με τον εαυτό του τα συλλεχθέντα δεδομένα, κάτι που το WhatsApp αρνούνταν να κάνει.

Πάντως μη θεωρείτε δεδομένη την κρυπτογράφηση end-to-end· το γεγονός ότι μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο και να στείλουμε μηνύματα από οπουδήποτε στον κόσμο, όντας ασφαλείς από κυβερνητικούς ελέγχους δικτύου και κακόβουλες οντότητες, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Μία από τις ειρωνείες της αντίδρασης προς το WhatsApp είναι ότι οι χρήστες εγκαταλείπουν το WhatsApp, το οποίο είναι προεπιλεγμένα end-to-end κρυπτογραφημένο, και επιλέγουν το Telegram, το οποίο δεν είναι.

Αυτό με φέρνει στο σοβαρό νέο πρόβλημα που είναι πιθανό να επηρεάσει τους χρήστες του Messenger. Το 2019, ο Mark Zuckerberg υποστήριξε ότι οι εφαρμογές ιδιωτικών μηνυμάτων θα γίνουν η νέα μόδα, αντικαθιστώντας την κοινωνική ανάγκη να μοιραζόμαστε τα πάντα, παντού. Μετά ήρθαν οι πρώτες αναφορές για τα σχέδια του Facebook να ενσωματώσει το WhatsApp στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων του Messenger και του Instagram, δημιουργώντας ένα μεγάλο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που θα εξυπηρετεί σχεδόν 3 δισεκατομμύρια χρήστες. Εκείνη την εποχή, αυτό  σήμανε συναγερμό για τους χρήστες του WhatsApp, αλλά επίσης οδήγησε σε αναφορές ότι το Messenger θα κρυπτογραφηθεί end-to-end - μια σημαντική βελτίωση. Αλλά δύο χρόνια μετά, δεν έχουμε δει καμία απτή πρόοδο. Αυτό που έχουμε δει, ωστόσο, είναι η αρχή αυτής της ενσωμάτωσης, ξεκινώντας από το Messenger και το Instagram, χωρίς να υπάρχουν βελτιώσεις ασφαλείας. 

Πέρυσι, η Facebook μου είπε ότι παραμένει "αφοσιωμένη στο να κάνει το Messenger, end-to-end κρυπτογραφημένο". "Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν με ασφάλεια και ιδιωτικά με φίλους και αγαπημένους χωρίς κανέναν - συμπεριλαμβανομένου του Facebook - να ακούνε ή να παρακολουθούν τις συνομιλίες τους", δήλωσε  ο Jay Sullivan του Facebook σε μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας το 2019. 

Η προσθήκη end-to-end κρυπτογράφησης θα έδινε πολλούς πόντους στο Messenger, αλλά μετά τα γεγονότα με το WhatsApp οι χρήστες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η κρυπτογράφηση περιεχομένου δεν είναι από μόνη της αρκετή.

Το WhatsApp υπαναχώρησε, παρατείνοντας την ημερομηνία που οι χρήστες θα πρέπει να αποδεχτούν την αναγκαστική αλλαγή όρων, διασφαλίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει το χρόνο για να κοινοποιήσει καλύτερα τα γεγονότα πίσω από την κατακραυγή. Αυτό που δεν έχει κάνει, ωστόσο, είναι η δέσμευση να επανεξετάσει τα μεταδεδομένα που συλλέγει και να παρέχει μια λεπτομερή παρουσίαση των συγκεκριμένων δεδομένων που μοιράζεται με το Facebook, πέρα ​​από τις διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Το WhatsApp πρέπει να είναι ειλικρινές και πρέπει να αποφασίσει αν μπορεί να περιορίσει τη συλλογή δεδομένων του, κάτι που θα θέσει σε ίδια βάση με το iMessage, το Telegram και το Signal.

Το σοβαρό νέο πρόβλημα για τους χρήστες του Messenger είναι διπλό. Πρώτον, η καθυστερημένη επέκταση της κρυπτογράφησης σε επίπεδο WhatsApp έχει γίνει πιο αμφιλεγόμενη, τόσο επειδή θα κινδύνευε να έρθει σε κόντρα με τους βουλευτές που δεν θέλουν να το δουν να επεκτείνεται, όσο και επειδή φαίνεται να είναι μια αμυντική κίνηση ενάντια στις αντιμονοπωλιακές αγωγές στις ΗΠΑ που εστιάζουν συγκεκριμένα στις εξαγορές του Instagram και του WhatsApp από το Facebook.

Δεύτερον, αυτή η κρυπτογράφηση δεν θα ήταν πλέον αρκετή για να σωπάσει τις φωνές που καλούν τους χρήστες να παρατήσουν το Messenger για κάτι άλλο. Τα μεταδεδομένα που συλλέγει είναι τόσο εκτεταμένα, ώστε αν δεν δεσμευτεί να ταιριάξει με το WhatsApp, οι χρήστες θα πρέπει να φύγουν. Είτε του αρέσει είτε όχι, οι πρακτικές δεδομένων του Facebook είναι πλέον ορατές σε όλους, δεν γίνεται ούτε καν προσπάθεια απόκρυψης στα ψιλά γράμματα της πολιτικής απορρήτου. Μπορούμε όλοι να δούμε τη γελοία διαφορά μεταξύ του Messenger και άλλων πλατφορμών, αν και πρέπει να καταλάβουμε πώς αυτά τα μεταδεδομένα δημιουργούν έσοδα και χρησιμοποιούνται για στοχευμένες διαφημίσεις.

Από τεχνικής άποψης, η ενσωμάτωση του Facebook πιθανότατα δυσκολεύεται να προσφέρει κρυπτογράφηση καθώς και ένα συνδυασμένο back-end που δεν μειώνει ουσιαστικά τη συλλογή δεδομένων από το Messenger και ταυτόχρονα δεν επεκτείνει τη συλλογή από το WhatsApp, σε βαθμό που να διώξει κι άλλους χρήστες. Να σημειωθεί ότι το Instagram, παρεμπιπτόντως, είναι ακόμη χειρότερο από το Messenger.

Υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα και μας επηρεάζει όλους. Τα μηνύματα και οι κλήσεις WhatsApp είναι ασφαλή - χρησιμοποιεί πραγματικά το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης του Signal, αν και μια προσαρμοσμένη έκδοση. Έχει επίσης μια αρχιτεκτονική που μπορεί να φιλοξενήσει 2 δισεκατομμύρια χρήστες και 100 δισεκατομμύρια καθημερινά μηνύματα. Η κλίμακα του οικοσυστήματος που απαιτείται για την υποστήριξη αυτού υπογραμμίστηκε από τη διακοπή λειτουργίας της Signal, καθώς εκατομμύρια χρήστες μετακόμισαν εκεί. Θα χρειαστεί χρόνος για άλλες πλατφόρμες να χτίσουν τέτοιου μεγέθους ηλεκτρονικά οικοσυστήματα.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατακραυγή να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των χρηστών στην ασφάλεια του WhatsApp. Αυτό είναι επικίνδυνο. Όποιος εργάζεται στην ασφάλεια πληροφοριών πιθανότατα ρωτήθηκε από φίλους, συγγενείς και συναδέλφους αυτήν την εβδομάδα, εάν πρέπει να αλλάξει πλατφόρμα. Φυσικά και όχι. Και ενώ η μετάβαση στη Signal είναι μια χαρά, τι γίνεται με το Telegram - το οποίο είναι λιγότερο ασφαλές ή το Android Messages, το οποίο δεν έχει καθόλου κρυπτογράφηση end-to-end, πέρα ​​από ένα περιορισμένο beta;

Η συμβουλή τώρα είναι απλή. Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το Messenger ή αν χρησιμοποιείτε Instagram DM για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αλληλεπίδραση με εταιρείες από τις οποίες αγοράζετε ή απλές επαφές, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξετε. Η ευκολότερη επιλογή σας παραμένει το WhatsApp δεδομένης της κλίμακας του - όλοι οι φίλοι και η οικογένειά σας είναι πιθανότατα χρήστες. Εάν θέλετε μια πιο ασφαλή επιλογή, κρατήστε παράλληλα το Signal.

Με το WhatsApp και το Signal να λειτουργούν παράλληλα, είστε εντάξει από την άποψη της ασφάλειας και του απορρήτου.


Πηγή : capital.gr



Άγκυρα προς Αθήνα: Στο Αιγαίο δεν πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα μονομερώς

 



To υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος και τονίζει πως αυτή η ενέργεια «καταλήγει στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζουν καθόλου το Αιγαίο».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Aκσόι αναφέρθηκε όμως στις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. 

«Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστή η θέση μας πως τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, με τρόπο που θα περιορίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα και την πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες, τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου έρχονται λίγες μόλις ημέρες πριν την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η χώρα μπορεί να πράξει το ίδιο και στην Κρήτη και αλλού, ενώ σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί και χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.


Μανώλης Κωστίδης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ στην Τουρκία: Συνεχίζει να αποσταθεροποιεί

 



Υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων CAATSA εναντίον της Τουρκίας τάχθηκε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του, ο κ. Μπλίκεν εκτίμησε ότι οι κυρώσεις πρέπει να συνεχιστούν έως ότου εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα τους. Υπό αυτό το πρίσμα, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα στην περίπτωση που εκτιμηθεί ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις δεν έχουν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Βλέποντας τις κυρώσεις CAATSA, αυτό που έχει κάνει η Τουρκία ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να προμηθευτεί S-400 είναι απαράδεκτο. Η ιδέα ότι ένας λεγόμενος στρατηγικός εταίρος μας θα είναι ευθυγραμμισμένος με τον μεγαλύτερο στρατηγικό μας ανταγωνιστή δεν είναι αποδεκτή. Θα χρειαστεί να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχουν οι υπάρχουσες κυρώσεις και να προσδιορίσουμε αν θα χρειαστεί να γίνει κάτι περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ακροαματική διαδικασία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αναμένεται ότι θα αναλάβει σύντομα τη θέση του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής ρώτησε τον κ. Μπλίνκεν εάν η νέα κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για την Τουρκία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον υποψήφιο υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι «σε τελική ανάλυση η Τουρκία είναι μία σύμμαχος χώρα, η οποία τοποθετείται σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο. Αυτό αποτελεί μία πολύ ουσιαστική πρόκληση για μας και είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός γερουσιαστής συνέδεσε την Τουρκία με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι χώρες που χρήζουν άμεσης προσοχής. Σχετικά με τις περιφερειακές κινήσεις της Άγκυρας, υπογράμμισε τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο, λέγοντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί μέσω της υποστήριξης της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπαχ και μέσω της δικής της επιθετικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των δημοκρατικών μας συμμάχων Ελλάδας και Κύπρου». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα τηρήσει μια σθεναρή στάση:

· στο θέμα της αγοράς των S-400

· στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Συρία

· στην εισβολή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου

· στη διεκδίκηση ολόκληρης περιοχής της ελληνικής ΑΟΖ μέχρι την Λιβύη

· στην υποστήριξη που παρέχει ο Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν και την εμπλοκή και επιθετική του δράση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τέλος, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως έγινε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Είναι μία αρμόζουσα ενέργεια που πρέπει να γίνει. Το βρίσκω ανάρμοστο οι πρέσβεις μας στην Αρμενία να πηγαίνουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία, αλλά να μην βρίσκουν τη λέξη», τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Νέες αποκαλύψεις κατά την κατάθεση της Σ. Μπεκατώρου για κακοποίηση 12χρονης ανήλικης

 



Σε νέες αποκαλύψεις προέβη κατά την κατάθεση της στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, κατονομάζοντας και άλλη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος 12χρονης αθλήτριας από τον χώρο της ιστιοπλοϊας.

Η νέα σοβαρή καταγγελία που έκανε στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου αφορά μια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης πριν από 9 χρόνια και αφορά κορίτσι που τότε ήταν 12 ετών, σήμερα 21 και το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί.

Η Σοφία Μπεκατώρου εκτός από τη δική της προσωπική καταγγελία για την οποία έχει ήδη μιλήσει δημόσια, κατέθεσε στον εισαγγελέα, όσα γνωρίζει και για άλλη σεξουαλική κακοποίηση, αθλήτριας από τον χώρο της ιστιοπλοίας, για την οποία μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν υπάρχει και θέμα παραγραφής. Δηλαδή είναι περιστατικό μεταγενέστερο το οποίο μπορεί ποινικά να διερευνηθεί, καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει επέλθει παραγραφή. 

Η νέα καταγγελία που έγινε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, δικαιώνει και την πρωτοβουλία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου που άνοιξε την έρευνα, έστω κι αν η όποια ευθύνη είχε παραγραφεί για την περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, προσδοκώντας να υπάρξουν αποκαλύψεις και καταγγελίες και από άλλα θύματα για τις οποίες η Εισαγγελία θα μπορούσε να κινηθεί.



Προκλητικός ο Μπουντούρης για την Μπεκατώρου: Δεν υπήρξε βιασμός, άνοιξε την πόρτα και μπήκε μέσα μόνη της

 


Ο Τάσος Μπουντούρης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου - Τι ανέφερε για την παρέμβαση που έγινε με συνθήματα έξω από το σπίτι του

Τουλάχιστον άστοχες, αν όχι προκλητικές, μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του Τάσου Μπουντούρη για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα βιασμού πριν από 23 χρόνια.

«Κακώς αναφέρομαι στη Μπεκατώρου, έχει τελειώσει το κεφάλαιο Μπεκατώρου», τόνισε ο Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, μιλώντας στον Alpha.

«Δεν υπάρχει βιασμός, το πήρε πίσω η Μπεκατώρου. Πού υπάρχει βία, όταν της είπε γλυκά λόγια και ενέδωσε και άνοιξε την πόρτα και μπήκε μόνη της; Σας παρακαλώ, μπορούμε να μάθουμε άπαντες την αλήθεια; Και θα του φάμε το κεφάλι του ανθρώπου. Να μάθουμε την αλήθεια. Δεν στηρίζω τον άνθρωπο, στηρίζω τη δικαιοσύνη. Είμαι πιο δεξιός και από τον Πρωθυπουργό. Έχουμε βουλιάξει τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι τραγικό. Αν η Σοφία φώναζε με μια φωνή, δεν θα σταμάταγαν τα πάντα; Μπορεί να είναι και τα δύο θύματα. Δεν λέω για θύμα και θύτης. Μπορεί να έχει γίνει άλλη χρήση. Φοβάμαι για τα μέλη της Ομοσπονδίας», είπε.

Αναφερόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΙΟ που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου, ο κ. Μπουντούρης ανέφερε ότι τον γνωρίζει καλά και «έχει προσφέρει τεράστιο έργο. Είναι οικογενειάρχης, έχει εγγόνια και έχει τη χειρότερη αρρώστια που τον σκοτώνει. Να δικαστεί και να του φάμε το κεφάλι εμείς, αλλά να μάθει ο κόσμος την αλήθεια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην παρέμβαση που έγινε έξω από το σπίτι του και τα συνθήματα που έγραψαν, μιλώντας για γελοίες αναρτήσεις.

«Έχω βγει 400 φορές στις ειδήσεις και λέω ότι δεν είμαι κατά της βίας των γυναικών. Είμαι κατά της βίας από όπου κι αν προέρχεται. Αυτά τα συνθήματα δεν έχουν να κάνουν με τις αναρτήσεις που έκανα (δείτε φωτογραφίες από τα συνθήματα). Σας το υπογράφω. Τα συνθήματα έχουν γίνει από τον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΙΟ, από το δικό του κύκλωμα., τον κ. Γιάννη Αθανασίου. Εγώ είμαι εν εξάλλω. Τα συνθήματα και η απειλή για τη ζωή μου με κάνουν να φοβάμαι. Θέλω να καταγγείλω δημόσια τη δράση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να γίνεται η ίδια κατήγορος και δικαστής. Με απαράδεκτη πολιτική θέλει να πάρει την Ομοσπονδία. Δεν θα τολμήσει κανείς να ακουμπήσει κανείς την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Έχει το 95% υπέρ της».





Πηγή : protothema.gr



Νέα Δημοκρατία: Συμφωνεί ο Τσίπρας με τη στήριξη στον Κουφοντίνα;

 



Πολλές αντιδράσεις στην κοινωνία και οργή, προκάλεσαν οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που τα μέλη της είναι ποιο ακροαριστεροί από τους ακροαριστερούς.

Μόνο άνοιγμα στο κέντρο δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες ακροαριστερές συμπεριφορές, Κουφοντινισμού, που δείχνει το κατάντημα και την περιθωριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο κατά συρροήν δολοφόνος Δημήτρης Κουφοντίνας και οι υποστηρικτές του πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν προς υπεράσπισή του ενώ ποτέ δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για τα θύματά του. Αλήθεια ποια είναι η θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνεί με το κείμενο των στελεχών του; Περιμένουμε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα».




Οι νεκροί στις ΗΠΑ από Covid-19 ξεπέρασαν τον αριθμό των θυμάτων στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο

 


Η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας 405.400 θανάτους, με άλλα λόγια περισσότερα θύματα από τους νεκρούς της σε όλον τον Β΄ ΠΠ, που είχαν ανέλθει σε 405.399, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Βετεράνων.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασε χθες Τετάρτη τον αριθμό των νεκρών που θρήνησε η χώρα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας 405.400 θανάτους, με άλλα λόγια περισσότερα θύματα από τους νεκρούς της σε όλον τον Β΄ ΠΠ, που είχαν ανέλθει σε 405.399, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Βετεράνων.

Στα τέλη Απριλίου, ο απολογισμός της πανδημίας ξεπερνούσε τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ, ορόσημο με βαρύ συμβολισμό στις ΗΠΑ, καθώς η σύρραξη αυτή παραμένει ανοιχτό τραύμα για τους Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, είναι η χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, αν και ορισμένες άλλες χώρες καταγράφουν βαρύτερους απολογισμούς κατ’ αναλογία προς τους πληθυσμούς τους (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο).

Έπειτα από το πρώτο κύμα την άνοιξη, που ποτέ δεν καταλάγιασε κι είχε τότε επίκεντρο τη Νέα Υόρκη, και κατόπιν την αναζωπύρωση του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη από την αρχή του χειμώνα με φοβερή έξαρση της πανδημίας.

Περίπου 122.000 άνθρωποι νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομεία με τον COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του COVID Tracking Project, που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση.

Ως εδώ πάνω από 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Αλλά ο αριθμός τους θεωρείται πως είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με δεδομένο το ότι αρχικά δεν γίνονταν τεστ.

Οι Αμερικανοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία. Όμως η συλλογική ανοσία θα χρειαστεί μήνες για να επιτευχθεί, προειδοποιούν ειδικοί, ενώ η ανοσοποίηση δεν θα σταματήσει το κύμα μολύνσεων

Μέχρι στιγμής περίπου 14,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των δύο εμβολίων η κατεπείγουσα χρήση των οποίων έχει εγκριθεί στη χώρα (Pfizer/BioNTech, Moderna). Και μόλις 2,2 εκατομμύρια έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Αντιμέτωπος με την τεράστια πρόκληση της υγειονομικής και συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ , ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, λίγη ώρα αφού ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του εκτελεστικό διάταγμα που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση για τους δημόσιους λειτουργούς σε όλες τις ομοσπονδιακές κτηριακές εγκαταστάσεις.


Πηγή





Δωρεάν από το Βατικανό ο εμβολιασμός των άστεγων της Ρώμης

 



Tους δωρεάν εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού των αστέγων της Ρώμης άρχισε το Βατικανό, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στο κεντρικό δωμάτιο της Αίθουσας Ακροάσεων πάπας Παύλος ο ΣΤ’, την τεράστια αίθουσα για το κοινό όπου τελείται το εβδομαδιαίο κήρυγμα του πάπα, η οποία δεν χρησιμοποιείται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Τη διαδικασία του εμβολιασμού επέβλεπε ο 57χρονος καρδινάλιος Κόνραντ Κρατσιέφσκι, ο Πολωνός επικεφαλής του παπικού γραφείου φιλανθρωπίας, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά ηγετικό ρόλο στην φροντίδα των αστέγων της Ρώμης.

Την περασμένη εβδομάδα ο 84χρονος πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο προηγούμενος πάπας, ο 93χρονος Βενέδικτος, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις αρχές του μήνα ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν «Είναι μια ηθική επιλογή γιατί διακινδυνεύετε την υγεία σας, την ζωή σας, αλλά και τις ζωές των άλλων» δήλωσε τότε στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Υπό τον Φραγκίσκο το Βατικανό έχει εγκαινιάσει μια σειρά από δομές για να βοηθήσει τον άστεγο πληθυσμό της Ρώμης, μεταξύ των οποίων μια κλινική, εγκαταστάσεις καθαριότητας και υπηρεσίες για κούρεμα.



Ο Τζό Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

 


Έπειτα από μια συγκινητική τελετή, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, και κατευθύνθηκε με την σύζυγο του στον Λευκό Οίκο όπου θα είναι η κατοικία τους για τα επόμενα 4 χρόνια.


Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε περπατώντας στον Λευκό Οίκο με την οικογένειά του, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, 
μπήκε στον Λευκό Οίκο και άρχισε αμέσως δουλειά. 



Λίγη ώρα αργότερα, διέρρευσαν και οι πρώτες φωτογραφίες του Τζο Μπάιντεν στο οβάλ γραφείο. Φορώντας τη μάσκα του, με τα ντοσιέ έτοιμα για υπογραφή και τις σημειώσεις μπροστά του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάθισε στη δερμάτινη πολυθρόνα η οποία άλλαξε.