Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Νομοσχέδιο για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση

 


Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση -που θα ολοκληρωθεί στις 19 Νοεμβρίου 2021- το Νομοσχέδιο για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση. Αποβλέπει στη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός συγκροτημένου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση, που θα ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους - κοινωνίας πολιτών και τον εθελοντισμό, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο στα ζητήματα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τη λειτουργία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και λογοδοσίας προβλέπονται:

Ο καθορισμός της έννοιας «Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών».

Η συγκρότηση Ειδικού Μητρώου και Δημόσιας Βάσης Δεδομένων για την καταγραφή τους και τη χαρτογράφησή τους.

Η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία σοβαρών και ισχυρών Οργανώσεων.

Η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την διαφάνεια, εποπτεία, λογοδοσία αλλά και η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των οργανώσεων που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η θέσπιση κοινών αρχών και κριτηρίων διαφάνειας και λογοδοσίας για την κρατική χρηματοδότηση.

Η κεντρική διαχείριση και έλεγχος όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών προϋποθέσεων για την χρηματοδότηση.

Η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία ισχυρών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και την παροχή δωρεών υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Η πλήρης κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ή στον δημόσιο τομέα, του νομικού καθεστώτος των εθελοντών και της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Η χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» για την αναγγελία των εθελοντών, με σκοπό την προστασία, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της υγειονομικής ασφάλειας και την ανάληψη των ευθυνών του φορέα εθελοντικής απασχόλησης.



Από τη Δευτέρα σε λειτουργία η πλατφόρμα http://edupass.gov.gr για τις δημόσιες σχολικές μονάδες


 

Με στόχο την υγειονομική θωράκιση, αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις δημόσιες σχολικές μονάδες, η λειτουργία της πλατφόρμας http://edupass.gov.gr -που ήδη καλύπτει τα ΑΕΙ- επεκτείνεται από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.

Με τη χρήση της πλατφόρμας, ο διευθυντής κάθε σχολείου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σ’ αυτή μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, επισκέπτες) που πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στη πλατφόρμα είναι οι μαθητές/τριες, το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε εκπαιδευτική διαδικασία στους χώρους της σχολικής δομής.

Η πρόθεση φυσικής παρουσίας σ’ αυτήν δηλώνεται από όσους υπόχρεους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου μόνο μία φορά, ενώ από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου δηλώνεται δύο φορές την εβδομάδα.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα http://self-testing.gov.gr και να εκδίδουν τη Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις 62 καθηγητών και γονέων μαθητών, που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κρίνοντας ότι  μέτρο ελήφθη για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας.



Κορονοϊός: επεκτείνεται η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας σε Βόρεια Ελλάδα - Θεσσαλία



Το υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.  Οι ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους:

Για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:  

Διακόσιες κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.  

Είκοσι κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο.

Τριάντα κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.  

Για non Covid ασθενείς:   

Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, δέκα κλίνες και δυο κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).  

Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, τριάντα κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις κλίνες ΜΕΘ.



Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα



Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.



Πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για την πρόληψη του καρκίνου

 


Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook:

Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που θα φέρει το όνομά της.

Ξεκινάμε όπως έχουμε δεσμευθεί από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού διότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες και ταυτόχρονα αυτόν που μπορεί να θεραπευθεί εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως.

Μέσα στο 2022 καθιερώνουμε, λοιπόν, με ένα ειδικό πρόγραμμα πιλότο, τη δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για το ετήσιο ραντεβού τους όλες οι γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα στις δομές υγείας θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να αλλάξουμε επικίνδυνες συνήθειες και συμπεριφορές.



Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον ιερέα που έβαλε πιστούς χωρίς μάσκα στον Άγιο Δημήτριο



Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ιερέας του Αγίου Δημητρίου προέτρεψε πιστούς να εισέλθουν στον Ιερό Ναό χωρίς μάσκα, ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις της αστυνομίας.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί, εάν τελέστηκε το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή. Η έρευνα ανατέθηκε στην αστυνομία.



Το συμβάν καταγράφηκε σε ζωντανή σύνδεση από τη δημόσια τηλεόραση, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ένα 24ωρο αργότερα, γίνεται λόγος για «ατυχές συμβάν», που προέκυψε εξαιτίας μιας «στιγμιαίας και μεμονωμένης παρανόησης μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων».



Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το γεγονός «έλαβε διαστάσεις και μεγαλοποιήθηκε ως μη όφειλε», ενώ τονίζεται ότι γενικά η συνεργασία των υπευθύνων του Ναού και των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σε κλίμα απόλυτης συνεννόησης.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Κακοποίηση αλόγων στον Ασπρόπυργο: Φυλάκιση 3,5 ετών στον ιδιοκτήτη της μονάδας - κολαστήριο

 


Στη καταδίκη του 72χρονου ιδιοκτήτη της μονάδας εμπορίας ιπποειδών για την άγρια και συστηματική κακοποίηση αλόγων, προχώρησε σήμερα με απόφασή του το Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

Ο κατηγορούμενος, εκτροφέας αλόγων και ιδιοκτήτης του χώρου-κολαστήριου στον Ασπρόπυργο, κρίθηκε ένοχος για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων. Το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 3. 600 ευρώ. 

Στον κατηγορούμενο, που απουσίαζε από το δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ του χορηγήθηκε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται ο 72χρονος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της στο δικαστήριο: «Από τις καταθέσεις των μαρτύρων και με βάση τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων που εντάσσεται στη διάταξη περί κακοποίησης των ζώων».

Η πρώτη μάρτυρας που εξετάστηκε στο δικαστήριο ήταν η κυρία Ρόζα Ρούσσου πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, η όποια αποκάλυψε και την υπόθεση. Η μάρτυρας ανέφερε στην κατάθεσή της: «Τον Αύγουστο του 2016 λάβαμε φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο. Στη συνέχεια πήγαμε εκεί και διαπιστώσαμε ότι 16 άλογα βρίσκονταν μόνιμα δεμένα πάνω σε κόπρανα πάνω σε ουρά, υποσιτισμένα. Το Δεκέμβριο 2016 και αφού συλλέξαμε υλικό κάναμε την καταγγελία στη Δικαιοσύνη».

Όπως ανέφερε η κυρία Ρούσσου, ο υποσιτισμός των ζώων αποτελεί βασανιστήριο. «Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12. Τα τέσσερα τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα δυο από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν όρους και άμεση περίθαλψη», σημείωσε η ίδια και τόνισε πως ο 72χρονος ιδιοκτήτης της μονάδας είχε καταδικασθεί και στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα.

Στη συνέχεια, στη δίκη κατέθεσε η κυρία Σταματινα Ψιμοπούλου, μέλος του Συλλόγου, εθελόντρια στο κομμάτι περίθαλψης αλόγων. «Όταν μετά την καταγγελία, πήγαμε με την αστυνομία να πάρουμε τα ζώα, ήταν κάτι το σοκαριστικό. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες», ανέφερε η μάρτυρας για να περιγράψει στη συνέχεια τις εικόνες ντροπής που αντίκρισε στη μονάδα: «Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό η νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε δυο ημέρες, είναι καταστροφικό καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο δυο φορές την ημέρα. Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από τα ζώα που είχε αποστεωθεί σε κάποια άλλα είχε ανοίξει και το δέρμα τους. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια».

Στο δικαστήριο δεν κατέθεσε κανένας μάρτυρας υπεράσπισης του 72χρονου, ενώ ο δικηγόρος του μίλησε για στοιχεία υπερβολής εκ’ μέρους των μαρτύρων. «Δεν υπήρξε πρόθεση κακοποίησης. Δεν αμφισβητώ το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας που αποδείχθηκε. Ζητώ το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη γιατί ο κατηγορούμενος έχει εγκαταλείψει αυτή τη δραστηριότητα» ανέφερε ο δικηγόρος πλην όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του.

Να σημειωθεί τέλος πως η υπόθεση εκδικάσθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και σήμερα κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο περισσότερες από 15 φωτογραφίες-σοκ με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν τα άτυχα ζώα στη μονάδα-κολαστήριο.



Συνελήφθη νεαρός Ρομά ως ύποπτος για τον θάνατο της 80χρονης στην Ιστιαία


 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες μετά τον εντοπισμό της νεκρής 80χρονης, στην αυλή του σπιτιού της, πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή στην Ιστιαία Ευβοίας.

Αστυνομικοί, οι οποίοι κατέφθασαν στο σημείο, εξετάζουν εξονυχιστικά τους χώρους του σπιτιού, ενώ στο σημείο κλήθηκε Ιατροδικαστής από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στο έδαφος της αυλής γεμάτη αίματα - πιθανότατα από το βράδυ της Πέμπτης - ενώ έως την άφιξη της ομάδας ασφαλείας από την Χαλκίδα, είχε τοποθετηθεί άσπρο σεντόνι στο πρόσωπό της.

Οι αρχές προχώρησαν νωρίτερα σήμερα στην σύλληψη ενός ύποπτου νεαρού Ρομά που φέρεται ως πιθανός δράστης.

Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας.






Συνεχίζει να παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ - Οι δηλώσεις στελεχών υπέρ Ρομά επηρεάζουν

 


ΣΥΡΙΖΑ, ότι χειρότερο και φαιδρότερο έχει εμφανιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας από την μεταπολίτευση και μετά.

Έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, αλλά όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι το κάνει για να καλύψει την δικιά τους άθλια παρέμβαση στην δικαιοσύνη με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλεύονται τους Ρομά για ψήφους.

Παράδειγμα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ και οπαδός του κακοποιού συμμορίτη Άρη Βελουχιώτη, Χρήστος Σπίρτζης, που αποφάνθηκε για να επηρεάσει την απόφαση της δικαιοσύνης, και μάλιστα από τηλεοράσεως, ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Πέραμα είναι «δολοφόνοι». Μετά από αυτό του το ατόπημα είναι τέτοια η φαιδρότητα του, που δεν έχει πει συγνώμη για τα όσα είπε, χαρακτηρίζοντας τους αστυνομικούς ακροδεξιούς δολοφόνους.

Ο ακροαριστερός Χρήστος Σπίρτζης δεν δίκασε τους αστυνομικούς, τους απέδωσε και ακροδεξιό φρόνημα, κρίνοντας ότι πρόκειται για ακροδεξιούς ρατσιστές. 

Τον Σπίρτζη, ακολούθησε και ο επίσης ακροαριστερός Τζανακόπουλος, καθώς και ο ακροαριστερός Σκουρλέτης του κόμματος με τις δικές του δηλώσεις και προκλήσεις με επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά.

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ αφού δίκασε τους αστυνομικούς πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη, και το έκανε για να επηρεάσει την δικαιοσύνη, ώστε να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί προς όφελος των Ρομά ψηφοφόρων, επηρέασε και συντόνισε τους Ρομά σε καταυλισμούς να δημιουργήσουν επεισόδια και διαμαρτυρίες τα τελευταία 24ωρα.

Όλα αυτά γιατί η απελπισία που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι πολίτες τους έχουν απαξιώσει, του οδηγεί στα μόνα θύματα που μπορούν να επηρεαστούν, και είναι οι Ρομά, οι λαθρομετανάστες, και φυσικά οι κακοποιοί που έχουν ευνοηθεί ακόμα και με αλλαγή του ποινικού κώδικα προς όφελος τους και μία ημέρα πριν της εκλογές του 2019.



Κόρη Μανώλη Καντάρη για Τζανακόπουλο: «Δεν είδα την ίδια ευαισθητοποίηση για την δολοφονία του πατέρα μου»

 


Τις επιλεκτικές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή και Γ.Γ του κόμματος κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου, για τη δολοφονία του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα, σχολίασε η κόρη του Μανώλη Καντάρη που τον Μάιο του 2011 δολοφονήθηκε από δύο Αφγανούς και έναν Πακιστανό για μία … βιντεοκάμερα.

Με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Ανδριάννα Καντάρη, σχολίασε την επίσκεψη του κ.Τζανακόπουλου στην οικογένεια του 20χρονο Ρομά και όσα δήλωσε μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες.

«Ο κύριος Τζανακόπουλος επισκέφθηκε την οικογένεια Ρομά και δήλωσε ότι θα διεκδικήσει από το κράτος «ν’ αναλάβει την ευθύνη για την στήριξη της οικογένειας του, των τριών παιδιών του και της συζύγου του». Δεν είδα την ίδια ευαισθητοποίηση για τον πατέρα μου, Μανώλη Καντάρη» έγραψε, καταλήγοντας: «Δέκα χρόνια μετά από τον άδικο θάνατο του μπαμπά μου, κανείς δεν μας έχει επισκεφθεί και ουδέποτε λάβαμε καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος. Τέτοιες κινήσεις μας αποδεικνύουν πως η ευαισθητοποίηση είναι επιλεκτική και πως επικρατεί το θέατρο του παραλόγου».

Ο κύριος Τζανακόπουλος επισκέφθηκε την οικογένεια Ρομά και δήλωσε ότι θα διεκδικήσει από το κράτος"να αναλάβει την ευθύνη για την στήριξη της οικογένειας του, των τριών παιδιών του και της συζύγου του." Δεν είδα την ίδια ευαισθητοποίηση για τον πατέρα μου, Μανώλη Καντάρη. #περαμα

— Andrianna Kantari (@AndrianaKantari) October 27, 2021

Ο 44χρονος τότε Μανώλης Καντάρης, στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας δολοφονήθηκε στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου κοντά στο σπίτι του, ενώ βρισκόταν στο δρόμο για το μαιευτήριο. Κοντά στο χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου του, του είχαν στήσει καρτέρι τρεις αλλοδαποί ληστές που κρατούσαν μαχαίρια. Του επιτέθηκαν. Ο 44χρονος προσπάθησε μάταια όμως δυστυχώς, να τους ξεφύγει. Τον μαχαίρωσαν στα τρεις φορές στα πλευρά, στο λαιμό και στα χέρια.

Σκοπός της δολοφονίας ήταν η ληστεία για μια κάμερα την οποία είχε πάνω του το θύμα προκειμένου να απαθανατίσει την κόρη του που θα γεννιόνταν σε λίγες ώρες. Η δολοφονία μονοπώλησε για αρκετές ημέρες τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων.

Το 2016 οι δύο Αφγανοί καταδικάστηκαν από το Εφετείο σε ισόβια, ενώ ακόμη καταζητείται ο τρίτος συνεργός, πακιστανικής καταγωγής.



Παναγιώτης Σαββίδης

Πηγή : protothema.gr



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας, Wang Yi

 


Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, συναντήθηκε 27.10.2021 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2022 είναι και έτος Ολυμπιακών Αγώνων, θέλουμε να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην οργάνωσή τους. Τον Σεπτέμβριο έγιναν στην Αρχαία Αγορά τα εγκαίνια του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021 – 2022, κάτι που επιβεβαιώνει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των κρατών μας. Προσδοκούμε και στον τομέα αυτό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αναπτύσσονται πολύ ομαλά. Οι δύο λαοί μας έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ τους. Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να συζητήσουμε με τους Έλληνες φίλους την μελλοντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και διεθνών ζητημάτων. Εξετάστηκαν ακόμη οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε συνέχεια της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας για παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO Shipping.Συζητήθηκαν, επίσης, οι πολιτιστικές σχέσεις στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021-22.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.



Γελάει ο κόσμος με το πολιτικό νούμερο Βαρουφάκης που καταγγέλλει τον Ζούκερμπεργκ

 


Δεν γελάμε μόνο στην Ελλάδα, γελάει όλη η υφήλιος με τον Γιάνη Βαρουφάκη και όσα ισχυρίζεται σε αναρτήσεις του.

Με μια σειρά αναρτήσεων στο twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης καλεί τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ να έχει «κοντά τα χέρια του» από το όνομα του mέta που το δανείστηκε από το Κέντρο Μετα Καπιταλιστικού Πολιτισμού που έχει συστήσει το DiEM25.

Όπως γράφει το νούμερο της βουλής Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στον ισχυρό άντρα του Facebook γράφει χαρακτηριστικά: «Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο».

Για να γελάσει περισσότερο ο κόσμος μαζί με τον Βαρουφάκη, σε ένα ακόμα tweet υποστηρίζει ότι η Facebook του έκλεψε και την ονομασία για το κρυπτονόμισμα αναφέροντας πως από Libra έγινε Diem. Σημειώνεται πως Diem25 είναι το πανευρωπαϊκό κίνημα που ίδρυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Σρέτσκο Χόρβατ. Ο Βαρουφάκης σημειώνει στο twitter: «Πρώτα μετονόμασε το κρυπτονόμισμα της Facebook από Libra σε… DIEM και τώρα ο Zuckerberg μετονομάζει την Facebook σε META (για το ορίτζιναλ, εδώ: https://t.co/2FzQ18HAf4). To επόμενο στάδιο θα είναι να ενστερνιστεί και το σύνθημά μας “Για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα”».







Συμμορία κουκουλοφόρων απειλεί, ληστεύει και ξυλοκοπεί φοιτητές

 


Τόπος δράσεις κακοποιών παραμένουν τα πανεπιστήμια, με την πανεπιστημιακή αστυνομία να μην έχει ενεργοποιηθεί ακόμα και οι πολίτες εκφράζουν τη απορία τους για αυτή την καθυστέρηση.

Επικίνδυνη εγκληματική συμμορία δρά ανεξέλεγκτα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, με τους κακοποιούς δράστες να φορούν κουκούλες και να ξυλοκοπούν τα θύματά τους, απειλώντας τους ακόμη και με μαχαίρια για να τους αρπάξουν χρήματα, κινητά τηλέφωνα αλλά και πορτοφόλια.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, το πρώτο περιστατικό έγινε εντός της Πανεπιστημιούπολης και ειδικότερα στο υπαίθριο πάρκινγκ της Φυσικομαθηματικής Σχολής, γύρω στις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τέσσερις κουκουλοφόροι νεαροί κακοποιοί, σύμφωνα με μαρτυρίες προσέγγισαν δύο άτομα, τους απείλησαν με μαχαίρι και τους ακινητοποίησαν. Στη συνέχεια άρπαξαν ένα κινητό τηλέφωνο και 20 ευρώ από το ένα από τα δύο θύματά τους και 25 ευρώ από το άλλο.

Αντίστοιχα την ίδια ημέρα και μία ώρα αργότερα στο ίδιο σημείο η ίδια ομάδα δραστών επιτέθηκε και ξυλοκόπησε ακόμη τέσσερα άτομα (ηλικίας 18 και 20 ετών), τραυματίζοντας μάλιστα τον ένα από αυτούς.

Οι κουκουλοφόροι κακοποιοί άρπαξαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα, το ποσό των 54 ευρώ και αρκετά προσωπικά αντικείμενα από τα θύματά τους.

Όλα τα θύματα κατήγγειλαν το συμβάν στην Αστυνομία, η οποία έλαβε όλες τις απαραίτητες καταθέσεις και τις περιγραφές των κακοποιών που φαίνεται πως κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο Πανεπιστήμιο και η πολιτεία, η πρυτανεία και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα να προστατέψει φοιτητές και πολίτες από την δράση τους.



Νέα καταδίωξη Ρομά κακοποιών στο Φάληρο - Απειλούσαν αστυνομικούς ότι θα τους κάψουν ζωντανούς

 


Οι Ρομά κακοποιοί έχουν πάρει θάρρος ειδικά μετά την μεταχείριση των αστυνομικών από την ίδια την υπηρεσία τους, από τις συγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών υπέρ των Ρομά κακοποιών, και ειδικά από τις επισκέψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη φορά η νέα καταδίωξη σημειώθηκε στο Νέο Φάληρο και έγινε το βράδυ της Πέμπτης 28.10.2021, με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τέσσερις Ρομά κακοποιούς. 

Οι αστυνομικοί οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα στα Καμίνια, με τους συλληφθέντες κακοποιούς και αυτοί με θράσος απειλούσαν ότι «θα κάψουν ζωντανούς» τους αστυνομικούς.

Ειδικότερα τρεις από τους τέσσερεις  Ρομά προσπάθησαν να εισβάλλουν σε σπίτι σε κεντρικό δρόμο του Νέου Φαλήρου. Στο σημείο είχαν φτάσει με ένα κόκκινο αυτοκίνητο, στο οποίο τους περίμενε ο συνεργός τους.

Όταν έγιναν αντιληπτοί από την αστυνομία, οι τρεις επίδοξοι διαρρήκτες που βρισκόταν στο μπαλκόνι προσπάθησαν να ξεφύγουν, όμως ειδικοί φρουροί της ομάδας ΔΙΑΣ τους ακινητοποίησαν.

Στην περιοχή έφτασε και περιπολικό της Άμεσης Δράσης με τον συνεργό των τριών διαρρηκτών να προσπαθεί να ξεφύγει, η εμπειρία του οδηγού του περιπολικού εγκλώβισε το κόκκινο αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές και σε σταθμευμένα οχήματα στην περιοχή.

Οι τέσσερις κακοποιοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων, και η συμπεριφορά τους ήταν εξαιρετικά προκλητική, λόγω της πρόσφατης στήριξης από αντιεξουσιαστές, και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τους έδωσαν την εντύπωση ότι μπορεί να κάνουν ότι θέλουν ατιμώρητοι.

Οι συλληφθέντες κακοποιοί απειλούσαν τους αστυνομικούς πως «θα τους κάψουν ζωντανούς».

Οι τέσσερις Ρομά έχουν απασχολήσει για παρόμοιες υποθέσεις και πάλι στο παρελθόν.





Η μετάλλαξη Δ' εξαπλώνεται και μεταξύ εμβολιασμένων -Αναγκαία η τρίτη δόση εμβολίου


 

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους ανθρώπους στα άτομα με τα οποία έχουν επαφή στο νοικοκυριό τους, σύμφωνα με μια μελέτη, αν και οι επαφές αυτές είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν εάν έχουν εμβολιαστεί.

Η μελέτη του Imperial College του Λονδίνου δείχνει πώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδυναμώνουν το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η βαριά νόσηση και τόνισαν ότι είναι απαραίτητες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων.

Όπως διαπίστωσαν, η λοίμωξη στους εμβολιασμένους περνά γρηγορότερα αλλά το μέγιστο ιικό φορτίο παραμένει παρόμοιο με εκείνο των ανεμβολίαστων.

«Με επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες στις επαφές των κρουσμάτων της Covid-19 βρήκαμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη μόλυνση στα μέλη του νοικοκυριού τους, ακόμη και στα εμβολιασμένα» εξήγησε η Δρ Ανίκα Σινγκαναγιάγκαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το γιατί η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 621 εθελοντές. Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα, το 38%, που ήταν ανεμβολίαστοι, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί βρέθηκαν το 25%.

Οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κατά μέσο όρο είχαν κάνει το εμβόλιο πολύ πριν από εκείνους που βγήκαν αρνητικοί στο τεστ. Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ένδειξη ότι η ανοσία φθίνει με τον καιρό και ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις.

Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον σχολίασε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της Δέλτα σημαίνει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» για μεγάλο διάστημα. «Αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: αν η σημερινή μεταδοτικότητα της επιδημίας κορυφωθεί και μετά αρχίσει να υποχωρεί, έχουμε εξ ορισμού, κατά κάποια έννοια, φτάσει την ανοσία της αγέλης αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι το μόνιμο», είπε στους δημοσιογράφους. «Η ανοσία φθίνει με τον καιρό, είναι ατελής, έτσι θα έχουμε ακόμη μεταδοτικότητα και για αυτό το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων είναι τόσο σημαντικό», τόνισε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


skai.gr



Προκλητική επίθεση Τσαβούσογλου κατά Δένδια με πρωτοφανείς διατυπώσεις

 


Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη, μιλώντας στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κλαίγεται σαν μικρό παιδί. Δεν μπορεί να μην πει κλέφτρα πέντε φορές την ημέρα την Τουρκία και να μην παραπονεθεί για αυτήν. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο», πρόσθεσε. 

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα F-35. Τους S-400 δεν τους επιστρέφουμε. Αν δεν λυθεί το θέμα με τις ΗΠΑ και μας βάλουν πάλι εμπόδια όπως με τα Patriot τοτε θα εξετάσουμε την αγορά S-57 η Su-35», ανέφερε. 

Χωρίς ραντεβού με τον Μπάιντεν ο Ερντογάν

Σημειώνεται παράλληλα ότι η συνάντηση Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί στη σύνοδο του G20, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν έδωσε ραντεβού στον Τούρκο ομόλογό του.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν και τόνισε πως «με τον Μπάιντεν μάλλον δεν θα συναντηθούμε στη σύνοδο του G20 στη Ρώμη, αλλά πιθανότατα θα συναντηθούμε στη Γλασκώβη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες είχε υποστηρίξει πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα έχει δύο συναντήσεις, μία στη σύνοδο του G20 και μία στη σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη [Διαβάστε περισσότερα].

Εμπρηστικές δηλώσεις για το ζήτημα των 10 πρέσβεων

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σήμερα σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, απαντώντας σε όσους λένε πως υποχώρησε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απέλασης των 10 πρέσβεων. 

Ειδικότερα, ο Ερντογάν υποστήριξε λίγο πολύ ότι αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον Οσμάν Καβαλά 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Η Μέρκελ στην Αθήνα


 

Αποχαιρετιστήρια, διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από εχθές το βράδυ η υπηρεσιακή καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Λίγα λεπτά πριν τις 20:00, το αεροπλάνο που μετέφερε τη Γερμανίδα καγκελάριο προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η γερμανική αποστολή αναχώρησε άμεσα για την περιοχή του Λυκαβηττού, όπου η κυρία Μέρκελ είχε ιδιωτικό δείπνο στην οικία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την υποδέχθηκε στην πόρτα. 



Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, η καγκελάριος αναχώρησε με τη συνοδεία της από το σπίτι του πρωθυπουργού.

Η σοβαρότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Γερμανία, από το ρίξει γέφυρες ώστε να βελτιώσει το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.



Ενόψει της άφιξης της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως «πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους». Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως «είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».