Στη καταδίκη του 72χρονου ιδιοκτήτη της μονάδας εμπορίας ιπποειδών για την άγρια και συστηματική κακοποίηση αλόγων, προχώρησε σήμερα με απόφασή του το Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Ο κατηγορούμενος, εκτροφέας αλόγων και ιδιοκτήτης του χώρου-κολαστήριου στον Ασπρόπυργο, κρίθηκε ένοχος για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων. Το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 3. 600 ευρώ.
Στον κατηγορούμενο, που απουσίαζε από το δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ του χορηγήθηκε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται ο 72χρονος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της στο δικαστήριο: «Από τις καταθέσεις των μαρτύρων και με βάση τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων που εντάσσεται στη διάταξη περί κακοποίησης των ζώων».
Η πρώτη μάρτυρας που εξετάστηκε στο δικαστήριο ήταν η κυρία Ρόζα Ρούσσου πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, η όποια αποκάλυψε και την υπόθεση. Η μάρτυρας ανέφερε στην κατάθεσή της: «Τον Αύγουστο του 2016 λάβαμε φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο. Στη συνέχεια πήγαμε εκεί και διαπιστώσαμε ότι 16 άλογα βρίσκονταν μόνιμα δεμένα πάνω σε κόπρανα πάνω σε ουρά, υποσιτισμένα. Το Δεκέμβριο 2016 και αφού συλλέξαμε υλικό κάναμε την καταγγελία στη Δικαιοσύνη».
Όπως ανέφερε η κυρία Ρούσσου, ο υποσιτισμός των ζώων αποτελεί βασανιστήριο. «Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12. Τα τέσσερα τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα δυο από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν όρους και άμεση περίθαλψη», σημείωσε η ίδια και τόνισε πως ο 72χρονος ιδιοκτήτης της μονάδας είχε καταδικασθεί και στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα.
Στη συνέχεια, στη δίκη κατέθεσε η κυρία Σταματινα Ψιμοπούλου, μέλος του Συλλόγου, εθελόντρια στο κομμάτι περίθαλψης αλόγων. «Όταν μετά την καταγγελία, πήγαμε με την αστυνομία να πάρουμε τα ζώα, ήταν κάτι το σοκαριστικό. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες», ανέφερε η μάρτυρας για να περιγράψει στη συνέχεια τις εικόνες ντροπής που αντίκρισε στη μονάδα: «Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό η νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε δυο ημέρες, είναι καταστροφικό καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο δυο φορές την ημέρα. Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από τα ζώα που είχε αποστεωθεί σε κάποια άλλα είχε ανοίξει και το δέρμα τους. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια».
Στο δικαστήριο δεν κατέθεσε κανένας μάρτυρας υπεράσπισης του 72χρονου, ενώ ο δικηγόρος του μίλησε για στοιχεία υπερβολής εκ’ μέρους των μαρτύρων. «Δεν υπήρξε πρόθεση κακοποίησης. Δεν αμφισβητώ το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας που αποδείχθηκε. Ζητώ το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη γιατί ο κατηγορούμενος έχει εγκαταλείψει αυτή τη δραστηριότητα» ανέφερε ο δικηγόρος πλην όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του.
Να σημειωθεί τέλος πως η υπόθεση εκδικάσθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και σήμερα κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο περισσότερες από 15 φωτογραφίες-σοκ με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν τα άτυχα ζώα στη μονάδα-κολαστήριο.