Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Η Κύπρος στέλνει €2,5 εκατ. στην Πολεμική Αεροπορία ως ένδειξη αλληλεγγύης για το δυστύχημα με το Phantom

 



Στο Μάτι εκεί που συντελέστηκε το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρα, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών στο Πάρκο Μνήμης των θυμάτων της ανικανότητας ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα, οι οποίες εκτελούνται χάρη σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος πρόεδρος βρήκε, παράλληλα, την ευκαιρία να αναφερθεί και στη μοιραία πτώση του Phantom στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ανδραβίδας, που είχε σαν συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δύο Έλληνες πιλότοι. Παράλληλα, αποκάλυψε πως η χώρα του θα συνεσιφέρει ποσό ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως ένειδξη αλληλεγγύης για το τραγικό αυτό γεγονός.

«Δυστυχώς η επίσκεψή μου συμπίπτει και με ένα άλλο τραγικό γεγονός, την απώλεια δύο ηρωικών πιλότων, γι’ αυτό και πάλι σαν ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό, η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε και θα συνεισφέρει 2,5 εκατομμύρια στην Πολεμική Αεροπορία», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.




Υπόκοσμος απειλεί την υποψήφια Δήμαρχο Νέας Σμύρνης Δήμητρα Νάνου

 


Απειλές σε βάρος της ζωής της, από υπόκοσμο και κακοποιούς που λυμαίνονται την Νέα Σμύρνη, κατήγγειλε η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών και σύντομα υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Δημήτρα Νάνου.

Όπως λέει σε ανάρτησή της η Δημήτρα Νάνου, βρήκε ένα σημείωμα στην πόρτα της το οποίο την καλούσε να σταματήσει να ασχολείται με τα κοινό γιατί «θα είναι το επόμενο θύμα της πλατείας».

«Πλέον η Ελληνική Αστυνομία έχει τον λόγο. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήθελα, στον/ους εμπνευστή/ές αυτής της απαράδεκτης ενέργειας, να στείλω ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Δεν σε/σας φοβάμαι, δεν εκβιάζομαι, δεν σε/σας υπολογίζω. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν ανήκει σε εκβιαστές και ανθρώπους της νύχτας». έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση της Δήμητρας Νάνου:

Καλημέρα και καλό μήνα.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, έξω απο την πόρτα του σπιτιού μου, βρήκα να με "περιμένει" μια όμορφη ανθοδέσμη, που συνοδευόταν από ένα ακόμη πιο "όμορφο" μήνυμα.

Στο μήνυμα αυτό ο/οι συντάκτης/ες του, πέραν κάποιων σεξιστικών ύβρεων προς το πρόσωπό μου, μού υποδείκνυε/αν "ευγενικά" "να μαζευτώ", "να μην τολμήσω να ασχοληθώ με τον Δήμο Νέας Σμύρνης", "να κάτσω εκεί που είμαι γιατί και πολύ μου πάει", ότι "θα φοβάμαι να βγω από το σπίτι μου " καθώς και ότι θα είμαι "το επόμενο θύμα της πλατείας".

Με την όμορφη πράγματι ανθοδέσμη, καθώς και το "ευγενικό" σημείωμα που τη συνόδευε, πήγα άμεσα στο Τμήμα Ασφαλείας της Νέας Σμύρνης και υπέβαλα έγκληση κατά αγνώστων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πλέον η Ελληνική Αστυνομία έχει τον λόγο.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήθελα, στον/ους εμπνευστή/ές αυτής της απαράδεκτης ενέργειας, να στείλω ένα πολύ καθαρό μήνυμα:

Δεν σε/σας φοβάμαι, δεν εκβιάζομαι, δεν σε/σας υπολογίζω.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν ανήκει σε εκβιαστές και ανθρώπους της νύχτας.

Το φως για μια ακόμη φορά θα νικήσει το σκοτάδι.

Η προσπάθειά μου μόλις ξεκίνησε.





Ξεφτιλίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Βουλευτής διέκοψε συνεδρίαση στη Βουλή για να ρωτήσει το κόμμα αν πρέπει να ψηφίσει

 



Τα καραγκιοζιλίκια του ασόβαρου και εθνικά επικίνδυνου Αλέξη Τσίπρα, και του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν ξεφτίλα την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο "ανένδοτος", η μάλλον καλύτερα ο "ανέκδοτος", αγώνας που κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας με αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής για να ξεφτιλίστει περισσότερο στα μάτια των πολιτών, άρχισε και γελάει ο κόσμος μαζί τους.

Το περιστατικό που συνέβη στην Επιτροπή Δεοντολογίας κατά τη συζήτηση αιτήματος άρσης ασυλίας του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια είναι χαρακτηριστικό καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να ρωτήσει το κόμμα του αν πρέπει να ψηφίσει ή να απέχει από την συγκεκριμένη διαδικασία.

Τελικά επέστρεψε στην αίθουσα και ανήγγειλε στους συναδέλφους του πως ούτε στις ψηφοφορίες της Επιτροπής Δεοντολογίας θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας ότι ο "ανένδοτος", "ανέκδοτος" έχει ολιστικό χαρακτήρα.

Η επιτροπή εισηγήθηκε στην Ολομέλεια να μην αρθεί η ασυλία του κ. Κικίλια καθώς μόνο το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επιφυλάξεις. Η υπόθεση αφορά σε μήνυση που είχε κατατεθεί από πολίτη για προσβλητικές αναφορές του υπουργού (σε κείμενο μήνυσης που ο ίδιος είχε καταθέσει). Η υπόθεση πήγε στην επιτροπή Δεοντολογίας καθώς κρίθηκε πως η επίμαχη πράξη δεν συνέβη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.




Μητσοτάκης σε Τσίπρα : Έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία

 


Επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Μαραθώνα τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, και συναντήθηκε με πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θλιβερή και απαράδεκτη» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, έκανε λόγο για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια» και είπε ότι ο κ. Τσίπρας «με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη».

Υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε αυτό το δρόμο επειδή «δεν έχει τίποτα να πει στους πολίτες» και χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «αδιανόητο ακτιβισμό». Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να σας πει απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε, μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μη μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά -διότι προφανώς έχει άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο - καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μάς θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα».

«Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού. Και ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής, επειδή πριν από λίγες μέρες έκανε πρόταση δυσπιστίας, "έφαγε τα μούτρα του" και 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να «αφήσει, λοιπόν, στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικονωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους. Ας σοβαρευτεί και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων».

Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρίνουν τις διαδρομές τους και το έργο τους: «Να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Τέσσερα χρόνια ήταν πρωθυπουργός. Γιατί δεν θέλει να μας πει τι έκανε επιτέλους για τη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια; Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να κάνω το δικό μας απολογισμό, με τα πολλά καλά και τα όποια λάθη. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ από εσάς. Και όποτε έγιναν λάθη, με ευθύτητα τα αναγνώρισα. Μιας και είμαστε εδώ σε έναν τόπο φυσικών καταστροφών, θέλω να θυμίσω ότι όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές πρόπερσι το καλοκαίρι στην Εύβοια, πρώτος εγώ βγήκα και είπα ότι δεν τα καταφέραμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στο κυβερνητικό έργο που επιτελέστηκε από το 2019, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κατάσταση της οικονομίας, στην ενεργειακή κρίση, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση από το 2020, καθώς και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στις εκλογές του 2019.



Αναλυτικά ο ομιλία του πρωθυπουργού στο Μαραθώνα:


«Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, φίλες και φίλοι των κομματικών μας οργανώσεων, φίλες και φίλοι, Nεοδημοκράτισσες και Nεοδημοκράτες, καλό μήνα, καλή χρονιά.

Ήθελα να βρεθώ σήμερα μαζί σας στο Μαραθώνα, διότι πριν από λίγο ήμουν μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία έντονα συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή, σε έναν τόπο ο οποίος είναι ταυτισμένος στη συλλογική μας συνείδηση με τη μεγαλύτερη τραγωδία, τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει υποστεί ποτέ η πατρίδα μας.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο Μάτι, σε μία έκταση η οποία χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου δημιουργείται ήδη το μεγαλύτερο πάρκο στην Ανατολική Αττική. Εκατόν τριάντα στρέμματα, ένας πανέμορφος χώρος, θα αποδοθεί πιστεύω σύντομα στους κατοίκους, ένας χώρος αναψυχής, ένας χώρος πολιτισμού. Αλλά πρώτα και πάνω απ΄ όλα ένας χώρος μνήμης, για να θυμόμαστε αυτά τα οποία έγιναν και να δώσουμε όλοι μαζί μία δέσμευση: Ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά απροστάτευτη ανθρώπινη ζωή από τέτοια κρατική αδιαφορία και αδυναμία.

Θέλησα, λοιπόν, να έρθω σήμερα να σάς σφίξω το χέρι, να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, καθώς μπαίνουμε πια για τα καλά στο 2023, πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές και είμαι σίγουρος -αν κρίνω και από τη σημερινή σας προσέλευση, πρωί Τετάρτης, εδώ στο Μαραθώνα- ότι η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα είναι αυτοδύναμη στην κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την αυτοδύναμη Ελλάδα.

Και το λέω αυτό διότι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Πιστεύω ότι όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ευθύνη την οποία έχουν σε μία Δημοκρατία, να επιλέξουν το ποιος θα τους κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία, θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν δίκαια.

Βλέπω τελευταία την Αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού». Εγώ θα πω το εξής: η δίκαιη αποτίμηση του κυβερνητικού μας έργου θα είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει την επόμενη τετραετία.

Διότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε -και δεν ήταν λίγες οι μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε- είμαι ικανοποιημένος διότι σε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις ήμασταν συνεπείς. Σας είχα πει προεκλογικά και εδώ στην ανατολική Αττική ότι θα μειώσω τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους για όλους, πρωτίστως για τη μεσαία τάξη.

Σάς είχα δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και η ανεργία έπεσε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 17% στο 11%. Και εκτιμώ ότι σύντομα, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, θα είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό.

Σάς είχα δεσμευτεί ότι θα ξανακάνουμε τη χώρα αξιόπιστη και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολλές ξένες επενδύσεις. Και σήμερα, όπου και αν βρίσκομαι στο εξωτερικό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Έφτασα σήμερα το πρωί, στις 07:00 η ώρα το πρωί προσγειώθηκα από την Ιαπωνία, και επανεπιβεβαίωσα και εκεί το μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει, την έκπληξη την οποία πολλές φορές αισθάνονται διαχειριστές κεφαλαίου που μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά για αυτά τα οποία συμβαίνουν στη χώρα, όταν τους μιλάμε για αυτά τα οποία έχουμε πετύχει. Και πράγματι, ήταν μια έκπληξη για πολλούς. Όχι για εμάς, γιατί είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και κυρίως στις δυνατότητες του ελληνικού λαού.

Είχα, επίσης, δεσμευτεί ότι πρώτα και πάνω από όλα θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της χώρας. Και σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο αξιοπρεπής, είναι μια χώρα με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και είμαστε -πιστεύω- όλες και όλοι συντετριμμένοι από τον τραγικό χαμό δύο νέων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας την αποστολή τους και θυμίζοντάς μας πόσο δύσκολη, πόσο απαιτητική είναι η εκπαίδευσή τους για να μπορούν ακριβώς να υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία.

Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε την δέσμευσή μας ότι θα είμαστε πάντα κοντά, ψυχή τε και σώματι, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας για τη σπουδαία αποστολή την οποία επιτελούν.

Αυτά είναι λίγα μόνο ψήγματα από το σημαντικό κυβερνητικό έργο το οποίο επιτελέσαμε αυτά τα 3,5 χρόνια. Ειδικά εδώ εσείς, στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, ξέρετε πόσα σημαντικά έργα έχουν γίνει και με την αρωγή της Περιφέρειας και με τη στήριξη των δήμων.

Για πρώτη φορά οι δήμοι είχαν στην διάθεσή τους τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία και τόσα κεφάλαια, τα οποία τα αξιοποιούν τελικά για καλό σκοπό, για να βελτιώσουν τη δική σας καθημερινότητα. Και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι συνολικά για το επίπεδο της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρεμβάσεις, λοιπόν, έγιναν σε πολλά επίπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε δυσκολίες και δεν υπάρχουν προβλήματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή εισαγόμενη ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Όμως, και πάνω σε αυτό το πρόβλημα σκύψαμε με αποτελεσματικότητα, στηρίξαμε την κοινωνία, στηρίξαμε τα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν μιλούσαμε πριν από ένα χρόνο, το πρώτο θέμα το οποίο μου θίγατε, όταν μιλούσα με τους πολίτες, ήταν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό ουσιαστικά έχει αντιμετωπιστεί με σημαντικές επιδοτήσεις αλλά και με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε μία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Εννιά μήνες αγωνίστηκα να πείσω την Ευρώπη ότι έπρεπε να βάλουμε πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το καταφέραμε τελικά και αφότου μπήκε το πλαφόν οι τιμές του φυσικού αερίου κατέρρευσαν.

Αυτή είναι η εικόνα μιας Ελλάδος η οποία μετρά πια στην Ευρώπη, η οποία δεν είναι ουραγός, αλλά είναι πρωταγωνιστής και συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αντί να είμαστε απλά παθητικοί αποδέκτες ευρωπαϊκών πολιτικών.

Αλλά και στα ζητήματα της ακρίβειας, τα ζητήματα του σούπερ μάρκετ, που ξέρω ότι απασχολούν πολλούς και πολλές από εσάς γιατί υπάρχει ακόμα πρόβλημα, έχουμε την απάντηση: Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εκταμιεύεται μέσα από την πλατφόρμα το «Market Pass».

Τι κάναμε; Πήγαμε, προσέξτε, και φορολογήσαμε έκτακτα τα δύο διυλιστήρια και εξασφαλίσαμε 600 εκατομμύρια περίπου -εκτιμούμε- και όλα αυτά τα χρήματα τα επιστρέφουμε στην κοινωνία μέσα από μία έκτακτη επιδότηση που θα περιορίσει το εύρος των αυξήσεων στο σούπερ μάρκετ.

Αυτό είναι πραγματικά κοινωνική προοδευτική πολιτική στην πράξη. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Και βέβαια, απέναντι σε αυτήν την προσπάθειά μας να είμαστε κοντά στα προβλήματα των πολιτών, να τους αφουγκραζόμαστε, να δουλεύουμε σκληρά, να λύνουμε ζητήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε, φίλες και φίλοι, μία πρωτοφανή πολιτική τοξικότητα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δεν συνηθίζω συχνά να αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώ πολύ περισσότερο να μιλώ γι' αυτά τα οποία κάναμε και κυρίως γι' αυτά τα οποία θα κάνουμε από εδώ και στο εξής.

Δεν μπορώ, όμως, να μη σχολιάσω τη θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα ενός αρχηγού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, ο οποίος με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη.

Ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να σας πει απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε, μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μη μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά -διότι προφανώς έχει άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο- καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μάς θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα.

Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού.

Και ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής, επειδή πριν από λίγες μέρες έκανε πρόταση δυσπιστίας, «έφαγε τα μούτρα του» και 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση.

Ας αφήσει, λοιπόν, στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικονωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους. Ας σοβαρευτεί και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων.

Να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Τέσσερα χρόνια ήταν Πρωθυπουργός. Γιατί δεν θέλει να μας πει τι έκανε επιτέλους για τη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να κάνω το δικό μας απολογισμό, με τα πολλά καλά και τα όποια λάθη. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ από εσάς. Και όποτε έγιναν λάθη, με ευθύτητα τα αναγνώρισα. Μιας και είμαστε εδώ σε έναν τόπο φυσικών καταστροφών, θέλω να θυμίσω ότι όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές πρόπερσι το καλοκαίρι στην Εύβοια, πρώτος εγώ βγήκα και είπα ότι δεν τα καταφέραμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.

Και γίναμε καλύτεροι στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και το ξέρετε πολύ καλά πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί πια με το «112». Και είναι κατάκτηση για την κοινωνία, όχι για την κυβέρνηση, ότι έχουμε κουλτούρα, πια, εκκενώσεων.

Αυτό θα μείνει στη χώρα, δεν το πιστωνόμαστε μόνο εμείς, είναι σημαντικό για τη χώρα -όταν μιλάμε με την Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, όταν για πρώτη φορά έγινε τόσο καλός συντονισμός- το ξέρετε καλά. Και μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.

Να έρθει λοιπόν να συγκριθούμε, να μιλήσουμε γι' αυτά. Αλλά να μιλήσουμε κυρίως για την Ελλάδα της επόμενης μέρας: πώς την οραματιζόμαστε, πώς θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία ανάπτυξης. Πώς θα φέρουμε περισσότερες επενδύσεις. Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί.

Διότι δεν θα κουραστώ να το λέω, εάν η πρόκληση για εμάς της πρώτης τετραετίας ήταν να μειώσουμε τους φόρους, η μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας, που θα το κερδίσουμε, θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους.

Να έρθει να αντιπαρατεθούμε για τα πεδία πολιτικής, για τη στέγη που είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εδώ στο Δήμο σας, τα πολλά χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές κατοικίες. Θα έχουμε υπερύγχρονα διαμερίσματα για τους πυρόπληκτους οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους.

Αλλά το πρόβλημα της στέγης είναι ευρύτερο. Βλέπω συχνά νέα παιδιά, τα οποία μου λένε: «δεν θα αποκτήσουμε ποτέ εμείς, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ένα διαμέρισμα».

Κι ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε και λέμε: θα κάνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, που θα μπορούμε να πούμε σε ένα νέο ζευγάρι, «θα σου επιδοτήσω τη δόση του στεγαστικού δανείου και αντί να πληρώνεις ενοίκιο, θα πληρώνεις την ίδια δόση στεγαστικού δανείου και κάποια στιγμή θα σου μείνει και το σπίτι». Αυτές είναι εφαρμοσμένες πολιτικές για πραγματικά προβλήματα.

Να συζητήσουμε για το μέλλον της Υγείας, η οποία τόσο ξέρω ότι μάς απασχολεί και περάσαμε δύσκολα στη διάρκεια του κορονοϊού και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έδειξε τις δυνατότητές του, ανέδειξε όμως και τις αδυναμίες του.

Τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα; Πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόληψη στην υγεία; Τον Α΄ βαθμό υγείας; Πώς θα ξανασχεδιάσουμε τα Επείγοντα στα νοσοκομεία μας. Όλα αυτά είναι πραγματικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Αλλά πολύ φοβάμαι, φίλες και φίλοι, ότι τίποτα για όλα αυτά δεν θα σχολιαστεί και δε θα ακούσετε τίποτα για όλα αυτά, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η επιλογή τους είναι δεδομένη και δρομολογημένη. Θα φτάσουμε στις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης τοξικότητας.

Η στρατηγική μας όμως -κι αυτό θέλω να το μεταφέρω σε όλα μας τα στελέχη- πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη. Προφανώς και όταν προκαλούμαστε θα απαντάμε, όμως δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας την οποία έχουμε κρατήσει ψηλά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα βουλιάξουμε στη λάσπη μαζί τους. Θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα. Και τελικά θα έχουμε εμπιστοσύνη στην ίδια την κρίση του ελληνικού λαού.

Έχουμε μπροστά μας να απενεργοποιήσουμε μια «βόμβα». Η «βόμβα» αυτή είναι η «βόμβα» της απλής αναλογικής. Οι Δήμοι, οι οποίοι ήταν τα πρώτα θύματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να κυβερνάς χωρίς να έχεις πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θέλουμε να περάσουμε την ίδια διαδικασία και ως χώρα.

Για εμάς, λοιπόν, δεν υπάρχουν δύο κάλπες. Υπάρχει μια κάλπη, η εθνική κάλπη που θα στείλει το μήνυμα τού ποιον θα θέλει ο ελληνικός λαός να έχει ως κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Γι' αυτό και ζητώ από εσάς, από τα κομματικά μας στελέχη, μέγιστη κινητοποίηση. Δεν έχει μείνει πια πολύς καιρός. Ξέρουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλες και όλοι μαζί, θα τον δώσουμε με αισιοδοξία, θα τον δώσουμε με χαμόγελο, θα τον δώσουμε με αυτοπεποίθηση. Θα τον δώσουμε με την ικανοποίηση που μας δίνει το σημαντικό δημοσκοπικό μας προβάδισμα, αλλά και με τη μετριοφροσύνη ενός κόμματος που δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Ένα πράγμα δεν μπορούμε να δεχθούμε και αυτό είναι αλαζονεία και υπεροψία. Κάθε δημοκρατική διαδικασία επιβάλει σκληρή δουλειά και ταπεινότητα. Και προσέγγιση του κάθε πολίτη με τον απαραίτητο σεβασμό που του αξίζει.

Αυτό θέλω να σάς ζητήσω. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και είμαι σίγουρος ότι με τη δική σας στήριξη, με τον δικό σας αγώνα, θα μπορέσω να έχω τη δυνατότητα και μετά το πέρας των εκλογών, των διπλών εκλογών καθώς φαίνεται γιατί θα χρειαστούμε δυο εκλογές, να έχω τη δυνατότητα να τηρήσω την υπόσχεσή μου και να υποδεχθώ τον μικρό Μάξιμο στο Μαξίμου. Σάς ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά. Καλή δύναμη, καλό αγώνα».




Νεκρός και ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης

 


Nεκρός εντοπίστηκε και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης, το οποίο κατέπεσε ανοιχτά της Ανδραβίδας την περασμένη Δευτέρα (30/1).

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον θάνατο του κυβερνήτη

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ής Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσαν τον θάνατό του».



Ο Θεοδωρικάκος μήνυσε τον απόστρατο της ΕΛ.ΑΣ. και όσους κρύβονται από πίσω του

 


Στον Άρειο Πάγο βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, για να καταθέσει μήνυση  στον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που κατήγγειλε συγκάλυψη σε υπόθεση του γιου του και σε όσους κρύβονται απο πίσω του.

Θα τους πάω μέχρι τέλους, για την υπόληψη του γιου και της οικογένειάς μου. Έχει λάμψει η αλήθεια, θα αποκαλυφθούν όλα. Το λόγο έχει η Δικαιοσύνη» είπε ο υπουργός εξερχόμενος.

Ο υπουργός τόνισε ότι η καταγγελία του συκοφάντη και όσων βρίσκονται πίσω του, είχε στόχο να τον πλήξουν ηθικά και πολιτικά και ενημέρωσε ότι μαζί με τη μήνυση κατέθεσε πόρισμα στο οποίο βεβαιώνεται από τους πέντε αστυνομικούς που είχαν διενεργήσει τυχαίο έλεγχο προ 15 μηνών, πως ουδέν μεμπτό βρέθηκε για τους ελεγχόμενους νεαρούς.

Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, μετά την κατάθεση της μήνυσης:

«Υπέβαλα μήνυση προ ολίγου εναντίον του αποστρατευθέντος στις τελευταίες συκοφαντίες σε βάρος του προσώπου μου. Η σκευωρία κατέρρευσε από τα στοιχεία του ελέγχου που ήδη διεξάγεται. Οι πέντε αστυνομικοί που διεξήγαγαν τον έλεγχο στην παρέα των τεσσάρων νεαρών, πριν από 15 μήνες, που τώρα θυμήθηκε ο αποστρατευτείς αξιωματικός, κατέθεσαν και έχει εκδοθεί το σχετικό το σχετικό πόρισμα και δεν βρεθεί ουδέν μεμπτόν.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί πλέον τμήμα της δικογραφία. Ο συκοφάντης επιχείρησε να με πλήξει πολιτικά και ηθικά, αυτός και όποιος άλλος είναι από πίσω. Ακόμα και αυτός όμως στην κατάθεση του δεν είχε το παραμικρό να πει και ούτε καν αναφέρθηκε ουσιαστικά στο όνομα μου, άρα η υπόθεση οργανώθηκε για συγκεκριμένους σκοπούς.

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα λοιπόν προς τους σκευωρούς, σε αυτούς που οργάνωσαν και εκτελούν αυτή την σκευωρία, θα τους πάω μέχρι τέλους και τον λόγο έχει η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη. Και κάτι ακόμα με την τιμή και την υπόληψη του γιού μου και της οικογένειας μου δεν θα αφήσω κανέναν να παίξει».



Ο Τσίπρας σε απόγνωση προσπαθεί να διασφαλίσει την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα

 



Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ανίκανος να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, αφού έχει μόνο να λαϊκίζει, ανίκανος να μιλήσει για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, γιατί το μόνο που ξέρει είναι να εξαπατά και να λέει ψέματα οπότε δεν μπορεί να δώσει λύσεις, προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτική εκτροπή.

Όλη η στάση και συμπεριφορά του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα Τσίπρα φανερώνει την αγωνία του για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ξέροντας ότι θα ηττηθεί, ψάχνει τρόπο να γαντζωθεί στο κόμμα και να μην φύγει με τίποτα. 

Προσπαθεί, ο Τσίπρας σε απόγνωση να συσπειρώσει τους οπαδούς του και «να διασφαλίσει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος του μετά την ήττα» με το έτσι θέλω, γιατί εάν δεν συμβεί αυτό, εκτός του ότι θα τελειώσει πολιτικά με την ρετσινιά του αποδεδειγμένα μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα που πέρασε ποτέ από την χώρα, θα αντιμετωπίσει βέβαια και ποινικές ευθύνες για όσα έχει διαπράξει και αρχίζουν να αποκαλύπτονται. 

Όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών εκτιμούν ότι θα κορυφωθεί η επιχείρηση συκοφάντησης και σπέκουλας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να σύρει την πολιτική ατζέντα σε αυτό το γήπεδο και να αποπροσανατολίσει για τις σακούλες με τα μαύρα λεφτά που πήγαν στο κόμμα, η στον Αλέξη Τσίπρα, και πρέπει μέχρι τις εκλογές να δωθεί απάντηση που πήγαν τα λεφτά Καλογρίτσα;;;



Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι : «Μας έδωσαν να θάψουμε λάθος άνθρωπο και μας είπαν να αλλάξουμε τα πτώματα κρυφά»

 


Συνεχίζονται οι καταθέσεις θυμάτων και μαρτύρων για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα στο Μάτι.

«Η ανθρωπιά και το καθήκον δεν ήταν εκεί» είπε η Βασιλική Κούκλα περιγράφοντας την περιπέτεια της δικής της οικογένειας που μέτρησε την απώλεια των γονέων της, τους οποίους βρήκαν απανθρακωμένους στην κουζίνα του σπιτιού τους.

«Εκείνο το βράδυ το καθήκον ξεχάστηκε. Κανένας σεβασμός ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς σε όλη αυτή την τραγωδία» είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε πως μετά την κηδεία τους ενημέρωσαν πως έθαψαν λάθος άνθρωπο.

Σημείωσε πως δεν υπήρξε καμία βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό ενώ αναζητούσαν τους γονείς τους. «Φωνάζαμε σας παρακαλώ καιγόμαστε, πηγαίνετε. Καμία αντίδραση. Υπήρχε περιπολικό. Μας έδιωχνε όλους προς παραλία» υποστήριξε με λυγμούς.

«Γύρω στις 9 το πρωί ενημερώθηκα ότι η πυροσβεστική πήγε στο σπίτι και βρήκαν τους γονείς μου απανθρακωμένος στην κουζίνα. Μετά την κηδεία πήρα ένα τηλέφωνο και με ενημέρωσαν ότι είχε δοθεί λάθος πτώμα και πως ο άνθρωπος που κηδέψαμε δεν ήταν ο πατέρας μου και με παρακαλεί να έρθει πυροσβεστικό να με πάει εκεί να τα πούμε από κοντά. Το σοκ ήταν μεγάλο και ζήτησα από το γραφείο κηδειών να αναλάβει. Αλλά δυστυχώς φάνηκε ότι δεν υπήρχε διάθεση να δοθεί εισαγγελική οδηγία. Υπήρχε συγκάλυψη για να γίνει αλλαγή πτωμάτων χωρίς να κηδέψουμε τον πατέρα μου» κατήγγειλε η μάρτυρας.

«Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την πλευρά μας για ευνόητους λόγους και η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Κανένας δεν μας πήρε να μας πει μια κουβέντα παρηγοριάς όπως και κανείς εκείνο το βράδυ δεν έκανε τίποτα» κατέληξε η μάρτυρας και κατονόμασε τον άνθρωπο που της ζήτησε να κάνουν εκταφή χωρίς εισαγγελική παραγγελία για να μην μαθευτεί το λάθος. Μετά την κατάθεση της παρενέβη ο εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας πως ίσως πρέπει να γίνουν ενέργειες οίκοθεν για αυτό που για πρώτη φορά σήμερα κατήγγειλε δημόσια η μάρτυρας.

Η Ελισάβετ Σπυρίδη την προσπάθεια που έκανε με τον σύζυγο της να σώσουν τα δυο τους εγγόνια στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Δόξα τω θεώ σώσαμε τα παιδιά αυτό μετράει» είπε με λυγμούς και συμπλήρωσε πως ο σύζυγος της παρέμεινε στην εντατική 145 ημέρες και απεβίωσε.

Η κόρη της Κατερίνα Σπυρίδη, περιέγραψε την αγωνία που έζησε μέχρι να μάθει ότι η οικογένεια της επιβίωσε, αλλά τον πόνο της απώλειας του πατέρα της και παππού των ανιψιών της. «Ήταν μαύρος. Μόνο τα μάτια του ξεχώριζαν. Λίγο πριν μπει στην εντατική είχε σπασμούς και εφιάλτες και συνεχώς αναζητούσε το εγγόνι του. Σηκώθηκε και βγήκαν οι γάζες από την πλάτη και είδα μια πλάτη χωρίς δέρμα. Και έλεγα πως ξαπλώνει για να κοιμηθεί; Ο πατέρας μου είχε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, να φωνάζει για να αντέξει τον πόνο εκείνη την ώρα. Η μητέρα μου ήταν καμένη χέρια πόδια, ήταν ακινητοποιημένη. Μετά από δύο μήνες κατάφερε να κινήσει το χέρι της για να μπορέσει να φάει λίγη κρέμα. Η μαμά μου βρήκε μετά από δυόμισι μήνες από το νοσοκομείο για να μην κινδυνεύσει από τα μικρόβια. Χάσαμε τον πατέρα μου. Στην κηδεία του πατέρα μου όλοι βουβοί με κλάματα και η μάνα μου σε καροτσάκι να θέλουν να τη συλλυπηθούν να της πιάσουν το χέρι και εκείνη να πονά. Η μόνη της παρηγοριά ήταν ότι σώσανε τα παιδιά» περιέγραψε η μάρτυρας.

Η Μαρία Κωστοπούλου εξιστόρησε στο δικαστήριο την αγωνία που βίωσε όταν τα παιδιά της της τηλεφώνησαν, ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φωτιά με τους παππούδες τους. «Μου είπαν καιγόμαστε. Ώρες αργότερα στο άκουσμα ότι είναι καλά ανακουφίστηκα. Φτάνοντας στον Ευαγγελισμό έπαθα σοκ. Έβλεπα εικόνες που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου… Περνούσαν καμένοι άνθρωποι και δεν μπορούσα να καταλάβω πως έγινε αυτό. Μετά έφεραν την πεθερά μου. Με κοίταξε και μου είπε “τα παιδιά είναι εντάξει τα φέραμε”».



Η Λιθουανία τάσσεται κατά του να υπάρχουν πρεσβευτές της Ρωσίας στις χώρες της ΕΕ

 



Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε χθες Τρίτη τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην φιλοξενούν πλέον στο έδαφός τους πρεσβευτές της Ρωσίας, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής και τη Μόσχα δεν έχουν πάψει να κλιμακώνονται αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Δεν χρησιμεύει σε τίποτα να έχουμε πρεσβευτή, πρεσβευτή της Ρωσίας, σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», είπε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρίγα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για διπλωματικό θεσμό, πρόκειται για θεσμό προπαγάνδας, συγκάλυψης εγκλημάτων πολέμου και γενικότερα προώθησης γενοκτονικής ατζέντας», επέμεινε.

Η Λιθουανία υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Μόσχα, απελαύνοντας τον Ρώσο πρεσβευτή τον Απρίλιο του 2022, μετά τις ουκρανικές καταγγελίες για σφαγή αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

To σχόλιο του ΥΠΕΞ στο twitter

Την περασμένη εβδομάδα, η Εσθονία ανακοίνωσε πως απελαύνει τον πρεσβευτή της Ρωσίας εν είδει ανταπόδοσης, αφού το Κρεμλίνο κήρυξε persona non grata τον Εσθονό πρεσβευτή.

«Τηρούμε την αρχή της αναλογικότητας στις σχέσεις με τη Ρωσία», σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως ο Ρώσος πρεσβευτής θα φύγει ταυτόχρονα με τον Εσθονό ομόλογό του, ο οποίος κλήθηκε από τη Μόσχα να εγκαταλείψει τη ρωσική επικράτεια πριν από την 7η Φεβρουαρίου.

Η Λετονία, η τρίτη χώρα της Βαλτικής, ανακοίνωσε πως θα απελάσει επίσης τον πρεσβευτή της Ρωσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Εσθονία, συμπληρώνοντας πως αποσύρει τον δικό της πρεσβευτή από τη Μόσχα.


iefimerida.gr



Άλεκ Μπάλντουιν: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον πυροβολισμό στο πλατό

 


Ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν κατηγορείται και επισήμως για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον θανάσιμο πυροβολισμό της Χαλίνα Χάτσινς σε κινηματογραφικό πλατό στο Νέο Μεξικό, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν οι εισαγγελείς την Τρίτη.

Η εισαγγελέας της περιφέρειας Σάντα Φε, Mary Carmack-Altwies, κατέθεσε τα έγγραφα απαγγελίας κατηγοριών στα οποία κατονομάζονται ο Μπάλντουιν και η Hannah Gutierrez-Reed, η οποία επέβλεπε τα όπλα στα γυρίσματα του γουέστερν «Rust».

Η Χαλίνα Χάτσινς πέθανε λίγο μετά τον τραυματισμό της κατά τη διάρκεια των προβών σε ένα ράντσο στα περίχωρα της Σάντα Φε στις 21 Οκτωβρίου 2021. Ο Μπάλντουιν σημάδευε με πιστόλι τη Χάτσινς όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε, σκοτώνοντας την ίδια και τραυματίζοντας τον σκηνοθέτη, Τζόελ Σόουζα.



Λοβέρδος : Το ΠΑΣΟΚ το εκβιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Νέα Δημοκρατία

 


Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκαθάρισε σε οξείς τόνους πως πρόκειται για «βρώμικα μισόλογα» και κάνοντας λόγο για απαράδεκτες, ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες δηλώσει της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλα τα έχουμε ζήσει προ των εκλογών, αλλά να μας εκβιάζουν πριν τις εκλογές δεν το έχουμε ξαναζήσει τόσες πολλές φορές» είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος, και πρόσθεσε: «Μου είναι αδιανόητο να μην αναφερθώ από το βήμα αυτό σε έναν εκβιασμό που ασκείται στο κόμμα μας από την εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ούτε εκβιάζεται ούτε απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν και για κανέναν».

«Δεν είναι πρώτη φορά που αυτό το κόμμα διολισθαίνει σε τέτοιες κατηφόρες. Εύχομαι για το καλό της χώρας μας να είναι τελευταία, αλλά δεν το ελπίζω. Ούτε μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι από τέτοιες δηλώσεις, γιατί είναι δηλώσεις ευθέως ανάλογες με το κόμμα που εκπροσωπεί», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

«Σε μας, αυτά δεν περνάνε. Πολύ κακό δρόμο έχει διαλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσει, ενόψει εκλογών. Είναι συνηθισμένοι να μετατρέπουν σε βούρκο κάθε πεδίο πολιτικής μάχης αλλά και αυτή τη φορά θα τους αντιμετωπίσουμε με σθένος. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται από κανέναν και για κανέναν», κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Απαντώντας, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στον Α. Λοβέρδο είπε: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ κύριε συνάδελφε; Να πάτε». Ενώ ο Α. Λοβέρδος ανταπάντησε κάνοντας λόγο για προβοκατόρικες δηλώσεις Κατρούγκαλου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε επίσης να καλέσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «να μην παρερμηνεύουν τις δηλώσεις του προέδρου τους και να μη χρησιμοποιούν τοξικές εκφράσεις (!) όσο πηγαίνουμε σε εκλογές».

Για να προσθέσει υπαινικτικά: «Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία θέλουν την συνεργασία με τη ΝΔ, δεν θεωρώ σωστό να χρησιμοποιούν αυτόν τον υπονομευτικό τρόπο και καλό θα είναι να μην υποσκάπτουν το κλίμα». Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την δήλωση Τσαπανίδου μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Η θέση μας στο θέμα των παρακολουθήσεων είναι σαφής. Θεωρούμε ότι με την προσπάθεια της συγκάλυψης η κυβέρνηση προσπαθεί όχι μόνο συγκάλυψη ευθυνών πρωθυπουργού, αλλά να εκβιάσει και το ΠΑΣΟΚ και να το κρατήσει όμηρο», προσθέτοντας: «Θέλω να πιστεύω στις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι θέλει μια κυβέρνηση προοδευτική. Και την επόμενη δήλωση που λέει ότι είναι καιρός πλέον η ΝΔ να πάει στην αντιπολίτευση».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για εξωφρενικό ισχυρισμό του κ. Λοβέρδου ότι το ΠΑΣΟΚ το εκβιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η κυβέρνηση.

«Η απάντηση μου στη Βουλή στον εξωφρενικό ισχυρισμό του κ. Λοβέρδου ότι εκβιασμό κατά του κόμματος του δεν επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάνε με τη ΝΔ, ας το πουν ευθέως, μην ψάχνουν για προσχήματα» έγραψε ο κ. Κατρούγκαλος.



Ανήλικοι επιτέθηκαν με κροτίδες σε αστυνομικούς έξω από το στάδιο της Καλλιθέας

 



Η Καλλιθέα είναι ένας μεγάλος δήμος, με πολλούς αλλοδαπούς κατοίκους κάθε εθνικότητας, με πλειοψηφία τους Ρώσους και τους Αλβανούς.

Η εγκληματικότητα σε αυτή την περιοχή είναι μεγάλη, με το τμήμα της Καλλιθέας να αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το έγκλημα στον δήμο.

Επεισόδια με ρίψεις κροτίδων και πορσαγωγές ανηλίκων, σημειώθηκαν χθες έξω από το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας «Γρηγόρης Λαμπράκης», μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα της τοπικής ομάδας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ομάδα 25 περίπου ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και χειρουργικές μάσκες, κινήθηκε πλησίον του γηπέδου, κρατώντας ξύλινα κοντάρια. 

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προσέγγισαν και ακινητοποίησαν 15χρονο αλλοδαπό, μέλος της συγκεκριμένης ομάδας, που κρατούσε τέσσερα ξύλινα κοντάρια, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Ακολούθως, τα υπόλοιπα άτομα επιτέθηκαν με ρίψεις κροτίδων εναντίον των αστυνομικών, διαφεύγοντας στη συνέχεια προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον τρία ξύλινα κοντάρια, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμου ή φθορές σε δημόσια είδη.

Μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση από το σημείο της επίθεσης 12 ανήλικοι, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, για εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Σε βάρος τεσσάρων εξ αυτών σχηματίστηκε δικογραφία περί μη έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και παραδόθηκαν στους κηδεμόνες τους.

Από την Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 15χρονου, για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



«Άπιστος σύμμαχος η Τουρκία, δεν αξίζει νέα F-16» λέει ο Αμερικανός γερουσιαστής Βαν Χόλεν

 



Στο στόχαστρο του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν βρέθηκε η Τουρκία, την οποία παρουσίασε ως έναν «άπιστο σύμμαχο» που δεν αξίζει να ανταμειφθεί με την αναβάθμιση και την πώληση νέων F-16. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο «National Press Club» στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» όπου θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία χωρίς να έχει προηγουμένως επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν πρόκειται να δοθούν F-16 στην Τουρκία εάν δεν δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία... Εάν η κυβέρνηση έστελνε τώρα μια επίσημη ειδοποίηση (στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16), τότε ναι, θα είχε κατατεθεί ένα ψήφισμα για την απόρριψη (της αμυντικής σύμβασης)», εξήγησε ο κ. Βαν Χόλεν.

Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της Γερουσίας ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη άποψη. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει ομοφωνία και με τον Λευκό Οίκο, καθώς, όπως είπε, είναι απίθανο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση των F-16 χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Βαν Χόλεν αναγνώρισε ότι η διαδικασία προσφέρει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να παρακάμψει ένα ενδεχόμενο βέτο στο Κογκρέσο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι με την παρούσα κατάσταση ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να στείλει το επίσημο αίτημα για τα F-16 στους Αμερικανούς νομοθέτες.

Τέλος, ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν με την ΕΕ την από κοινού επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, τέτοιες κυρώσεις μπορούν να μπουν στο τραπέζι αν η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ή αν πραγματοποιήσει μια νέα εισβολή εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την τελική και οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή.


protothema.gr



Επιτέλους κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ την φαιδρότητα Τσίπρα : Γκεμπελικές πρακτικές – Λέγε, λέγε κάτι θα μείνει…

 


Τους πήρες κάποιους μήνες στο ΠΑΣΟΚ για να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με ένα φαιδρό κόμμα, επικίνδυνο για την δημοκρατία μας, με ένα επικίνδυνο αρχηγό.

Έκαναν μήνες να καταλάβουν ότι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας τους εκμεταλλευόταν και τους χρησιμοποιούσε για το συμφέρον του.

Και επιτέλους, κάλιο αργά παρά ποτέ, σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ – Κ ΙΝΑΛ χαρακτηρίζοντας τη στάση του ανεύθυνη αναφορικά με την απόφαση αποχώρησης από τις ψηφοφορίες της Βουλής και κάνοντας λόγο για «γκεμπελικές πρακτικές»  με τη χρήση του  «λέγε, λέγε κάτι θα μείνει»  από στελέχη και «επικοινωνιακούς βραχίονες».

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τέσσερις ημέρες έσπευσε να δώσει με την πρόταση μομφής “πολιτικό σωσίβιο” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα δήλωσε ότι θα απέχει από το Κοινοβούλιο αποδεικνύοντας και πάλι την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην οποία τονίζεται επίσης ότι «οι γκεμπελικές πρακτικές “λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει” είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

«Οι ψευδείς αναφορές στο άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη, που υιοθέτησε ο βουλευτής Παύλος Πολάκης, ότι τάχα οι Σοσιαλιστές δεν αναδεικνύουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, διαψεύστηκαν με στοιχεία από την Εκπρόσωπο Τύπου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» αναφέρει  η ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι «οι αθλιότητες της Εκπροσώπου Τύπου περί «εκβιαζόμενου» Νίκου Ανδρουλάκη, θύμισαν τις σταλινικές πρακτικές τους και κατόπιν εορτής προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα»

Προσθέτει επίσης «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξαν το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Δικαιοσύνη, στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν δέχονται μαθήματα από κανέναν. Ο κ. Ανδρουλάκης σημειωτέον είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο, που πιστοποίησε πέραν πάσης αμφιβολίας την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το λογισμικό Predator. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, θα πηγαίναμε σε εκλογές με τον λαό στο σκοτάδι»

Και καταλήγει:

«Η μόνη προσφορά του  Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι να παρέχει μονίμως άλλοθι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν οι εταιρείες, που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό, και μεγαλούργησαν επί Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να αγωνίζεται εντός και εκτός Βουλής απέναντι στην θεσμική εκτροπή, που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Πρωθυπουργού. Εμείς δεν θα καταθέσουμε τα κοινοβουλευτικά μας όπλα, ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση»



Σε δημόσια διαβούλευση το 7ο σχέδιο νόμου της αθλητικής μεταρρύθμισης


 

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, έως και τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, ώστε κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, βρίσκεται το 7ο σχέδιο νόμου του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τίτλο «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας» (http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=9100). Το σχέδιο νόμου, που συνεχίζει και εξελίσσει την αθλητική μεταρρύθμιση, περιέχει απαιτούμενες διαρθρωτικές τροποποιήσεις για την εξασφάλιση της συνοχής της αθλητικής νομοθεσίας, την απελευθέρωση συγκεκριμένων διαδικασιών από δυσλειτουργίες, διοικητικές αγκυλώσεις και ερμηνευτικά ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της κείμενης αθλητικής νομοθεσίας, εισάγοντας παράλληλα και νέες ρυθμίσεις». Τα 26 άρθρα του αφορούν, μεταξύ άλλων:


στη διευκόλυνση των ερασιτεχνικών σωματείων νησιωτικών περιοχών (απασχόληση προπονητών επιπέδου Γ΄, ανεξαρτήτως του πρωταθλήματος ή της αγωνιστικής κατηγορίας στην οποία συμμετέχουν, με τουλάχιστον τρίμηνη σχέση εργασίας αντί εξάμηνη και μηνιαία αμοιβή τουλάχιστον 150 ευρώ, αντί 250 ευρώ),

στη θωράκιση του διάφανου και με αντικειμενικά κριτήρια συστήματος αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών «Χίλων»,

στον προσδιορισμό ότι «κρατική χρηματοδότηση» προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες νοούνται τόσο η τακτική ετήσια επιχορήγησή τους, όσο και η ενίσχυσή τους από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων,

στον εξορθολογισμό της συστέγασης ερασιτεχνικών σωματείων με εμπορικές επιχειρήσεις,

στην αποκατάσταση αδικιών στον τομέα της απονομής προνομίων σε διακριθέντες αθλητές και για το έτος 2022, λόγω της πανδημίας το 2020 και το 2021,

στην αποσαφήνιση συγκρότησης και λειτουργίας των Επιτροπών Δεοντολογίας των αθλητικών Ομοσπονδιών,

στην αυτοδίκαιη έκπτωση του υπαίτιου Διοικητικού Συμβουλίου του υπόχρεου αθλητικού φορέα, εφόσον δεν καταχωρεί ή επικαιροποιεί τα στοιχεία του στο Μητρώο Φορέων του Υφυπουργείου Αθλητισμού στις προβλεπόμενες προθεσμίες,

στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους και τις Εκδηλώσεις Άθλησης για Όλους

στην εξομοίωση της μισθολογικής κατάταξης των Κωφών Ολυμπιονικών με εκείνη των Παραολυμπιονικών,

στην απαγόρευση συμμετοχής Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας σε αθλητικές διοργανώσεις, εφόσον δεν χορηγείται ή ανακαλείται το Πιστοποιητικό Συμμετοχής της, λόγω μη συμμόρφωσης με την κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής τράπεζας,

στα διαδικαστικά ζητήματα σύστασης και λειτουργίας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών,

στη δυνατότητα σωματείων και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης να διοργανώνουν δρομικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της οικείας ομοσπονδίας χωρίς την άδειά της,

στη χρησιμοποίηση πετρελαίου θέρμανσης στα κολυμβητήρια αθλητικών εγκαταστάσεων του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.




Γιατί είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών

 


Αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού (9,6%) και σύμφωνα με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020  οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την σχετική  απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Σημειώνεται ότι οι εισφορές μετά την αναπροσαρμογή παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και σε σχέση με τις εισφορές που καθιερώθηκαν το 2019 από την προηγούμενη Κυβέρνηση, μετά από την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου.


Ενδεικτικά, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωσε αρχικά 449 ευρώ τον μήνα και με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ. Αντίστοιχα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωνε αρχικά 674 ευρώ και με το νόμο Βρούτση περιόρισε τις εισφορές του μόνο στα 210 ευρώ, τώρα θα πληρώνει επίσης 230 ευρώ. Σημειώνεται ότι την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχει επιλέξει πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών.


Η αναπροσαρμογή των εισφορών -όπως επισημαίνει  ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου- είναι απαραίτητη προκειμένου οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον, αλλά και για να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων που λαμβάνει χώρα μετά από 12 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα:


Πρώτον, διότι η αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις. Αν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής εισφορών θα οδηγούμασταν σε απαξίωση της αξίας των εισφορών υπονομεύοντας τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα δε σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων όπως αυτή που διανύουμε. Γι’ αυτό το λόγο, σε κάθε σύστημα ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πραγματική τους αξία.

Δεύτερον, διότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, όπως γενικά συμβαίνει στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαφορετικά το ασφαλιστικό σύστημα θα μπει και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του.

Τρίτον, διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα οφείλει να λειτουργεί με όρους δικαιοσύνης και αναλογικής κατανομής των βαρών με βάση τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου. Σήμερα επικρατεί το παράδοξο, οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (περισσότεροι από 8 στους 10 επιλέγουν αυτή την κατηγορία) να είναι χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Συγκεκριμένα το 2022 η μηνιαία εισφορά για σύνταξη και υγεία για τους μη μισθωτούς στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία ήταν 210 ευρώ τον μήνα. Αντιστοίχως, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκαν πέρυσι (μετά τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού) σε 225,4 ευρώ τον μήνα (με αναγωγή για 14 μισθούς). Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο ένας εργοδότης να πληρώνει για δικές του εισφορές λιγότερα χρήματα από τις εισφορές που αντιστοιχούν σε υπάλληλό του ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό!




Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας – Ιαπωνίας για συνεργασία σε 5 άξονες

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Hiroyuki Hosoda και τον Πρωθυπουργό Fumio Kishida, ενώ είχε συνάντηση και με στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας, Keidanren.

Στη συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις τοποθετήσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του και την ομιλία του σε στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας Keidanren, στο Τόκιο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το κάνουν. Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται. 

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και οι οποίες όπως επισημαίνεται «διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως», είναι οι εξής:

Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού,

Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,

Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) (υπογράφεται την Τρίτη),

Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) (υπογράφεται την Τρίτη),

Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.