Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Μητσοτάκης: «Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας αρχίζει άμεσα»


«Η πλήρης ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας της χώρας θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους της επόμενης κυβέρνησης».  Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις συζητήσεις που είχε με εθελοντές δασοπυροσβέστες, κατοίκους αλλά και μαθητές που συμμετείχαν στη δράση της Νέας Δημοκρατίας «Υμηττός-Γινόμαστε Εθελοντές», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Με τη φράση «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να κάνουμε πάντα το καλύτερο», ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας ώστε η Ελλάδα να θωρακιστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, μιλώντας με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, δεσμεύθηκε ότι εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευθούν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και αφού αντιμετωπίσει με την υπάρχουσα δομή τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα φροντίσει ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβριο για την ριζική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της  υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Και αυτό όπως είπε, ώστε ήδη από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προληπτικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας για το καλοκαίρι του 2020.

Από την πλευρά τους, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τον εθελοντισμό αλλά πρότειναν και λύσεις σε πρακτικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα που ανέφεραν για να καταγγείλουν το υδροκέφαλο κράτος με το οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωποι, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι οδηγοί υδροφόρων δεν μπορούν να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους διότι τους σταματούν στα διόδια για έλεγχο και χρειάζονται να πείσουν όχι μόνον τους υπαλλήλους αλλά και τους προϊσταμένους τους ότι με τα οχήματά τους θέλουν απλά να συμβάλουν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Ο κ. Μητσοτάκης αφού άκουσε τις εξόφθαλμα λογικές παρατηρήσεις τους, δεσμεύθηκε να δώσει άμεσες λύσεις για να καταπολεμηθεί η νοσηρή γραφειοκρατία.  «Οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά σε μία κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουμε στην προστασία των περιαστικών δασών, καθώς η επιβίωση τους επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. «Τα περιαστικά δάση της Αθήνας είναι απόλυτης προτεραιότητας διότι από αυτά εξαρτάται το μικροκλίμα ολόκληρου του λεκανοπεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως οικισμοί που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής διαχείρισης, με ασκήσεις εκκένωσης, εκπαίδευσης και έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση πυρκαγιών. Και επανέλαβε κάτι που πλέον δεν χωρά καμίας αμφισβήτησης. Ότι «αν στο Μάτι είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, όταν όλοι συνειδητοποίησαν ότι το μέγεθος της απειλής, θα είχαν σωθεί δεκάδες ζωές».




«Λουκέτο» στο εργοστάσιο που παρήγε το «Γάλα Βλάχας» μετά 45 χρόνια


Εκτός Ελλάδος θα παράγεται πλέον το γάλα εβαπορέ που... μεγάλωνε γερά παιδιά, το «Γάλα Βλάχας», μετά την απόφαση της «Δέλτα Τρόφιμα» να κλείσει το εργοστάσιο συμπυκνωμένου γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας, θεωρώντας στην ουσία ασύμφορη τη συνέχιση της λειτουργίας του. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του ομίλου Vivartia για εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας των θυγατρικών του και ειδικά της «Δέλτα», η οποία μέχρι σήμερα διαθέτει έξι εργοστάσια ανά την Ελλάδα.

Η απόφαση για κλείσιμο του εν λόγω εργοστασίου, μετά 45 χρόνια λειτουργίας, είναι θα ενεργοποιηθεί άμεσα, από την ερχόμενη Δευτέρα. Για τους 76 εργαζομένους έχει προβλεφθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» περιλαμβάνει τη χορήγηση πρόσθετης, κατά 70%, αποζημίωσης από αυτή που προβλέπει ο νόμος.

Το σήμα «Γάλα Βλάχας Εβαπορέ» παραμένει στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της «Δέλτα», όμως θα παράγεται για λογαριασμό της από άλλη εταιρεία στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιο συμπυκνωμένου γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας μέχρι το 2006 ανήκε στη Nestle και τότε εξαγοράστηκε από τη «Δέλτα» (Δέλτα Συμμετοχών τότε). Ταυτόχρονα η «Δέλτα» πώλησε στη Nestle το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο. Σύμπτωση και ειρωνεία συνάμα: το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο επίσης δεν λειτουργεί πλέον, καθώς η Froneri στην οποία η Nestle το μεταβίβασε το 2016, αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να το κλείσει.

Παρότι παλαιότερα το γάλα εβαπορέ αποτελούσε βασικό προϊόν στην καθημερινή διατροφή της ελληνικής οικογένειας, η δραστηριοποίηση των γαλακτοβιομηχανιών στο φρέσκο γάλα οδήγησε σε δραστική μείωση της κατανάλωσής του και πλέον χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στη ζαχαροπλαστική.

Αν και το 2006 αποτελούσε σχεδόν το 1/3 της συνολικής αγοράς γάλακτος, σήμερα αποτελεί μόλις το 21% (σε όγκο) της κατηγορίας του λευκού γάλακτος και το 16% σε αξία.

Το υψηλότερο μερίδιο στο εβαπορέ έχει στην ελληνική αγορά η FrieslandCampina Hellas (52,8% σε όγκο και 57% σε αξία), ενώ το μερίδιο της «Δέλτα» στην κατηγορία αυτή είναι μόλις 12% σε όγκο και 14% σε αξία.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απίστευτη πρόκληση Μπαλάφα: Είστε δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, θα λέτε «13η σύνταξη» όχι «επίδομα»



Ο Μπαλάφας εκφράζει τον Συριζοφασισμό και με καθεστωτική νοοτροπία λίγο πριν το τέλος της κυβέρνησης τους προσπαθούν να επιβληθούν.

Ο προκλητικός  Γιάννης Μπαλάφας προσπαθεί να περάσει τη γραμμή της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους και οι δημοσιογράφοι έκαναν το... λάθος να αποκαλέσουν «επίδομα» την «13η σύνταξη». 

Ο καθεστωτικός ακροαριστερός απαράδεκτος Μπαλάφας θύμωσε καλώντας τους δημοσιογράφους (Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου) να θυμηθούν πως εργάζονται στη δημόσια ΕΡΤ και πως αν αυτοί αποκαλούν την «13η σύνταξη» ως «επίδομα», τότε ταυτίζονται με τα ιδιωτικά κανάλι που υπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μάλιστα επέπληξε τους δημοσιογράφους πως μιλώντας για «επίδομα» ταύτίζονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν και υπενθύμισαν στον κ. Μπαλάφα ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υιοθετούν την ορολογία και κυβέρνησης, όμως ο τέως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνέχισε στον ίδιο τόνο, επιμένοντας να τους νουθετεί. 

Ο κατάπτυστος διάλογος του απαράδεκτου Γιάννη Μπαλάφα που δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί :




Συνεχίζουν να προκαλούν οι τελειωμένοι Συριζαίοι με όργιο προσλήψεων και μετατάξεων


Αδίστακτοι ακόμα και στο τέλος τους προσπαθούν να ευνοήσουν τελευταία στιγμή κακοποιούς ποινικούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, με αλλαγή του ποινικού κώδικα, να προστατέψουν τον εαυτό τους για τα όσα θα βγουν στην επιφάνεια μετά τις 8 Ιουλίου και να προσλάβουν για λίγες ημέρες η λίγους μήνες όσους περισσότερους συντρόφους μπορούν.

Όργιο προσλήψεων καιμετατάξεων από υπηρεσίες του Δημοσίου σε προσωποπαγείς θέσεις στη Βουλή αποκαλύφθηκε αναγκαστικά χθες το βράδυ, μέσω της κοινοβουλευτικής Διαύγειας και έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία για το θράσος των συριζαίων.

Είναι τόσο προκλητικοί που ανάμεσα στους προσληφθέντες υπάρχει απόφοιτος Λυκείου με «καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας», άνευ λοιπών στοιχείων, αλλά και υπάλληλος που μετατάσσεται στη Βουλή από το… Αστεροσκοπείο Αθηνών!

Αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια 32 μετατάξεις υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες υπουργείων και ΟΤΑ στο προνομιακό μισθολογικά περιβάλλον της Βουλής και έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Γίνονται ασύστολες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων σε θέσεις δημοσιογράφων, δικηγόρων και διοικητικών υπαλλήλων, ενώμόλις πριν από λίγες ημέρες η Βουλή προσέλαβε ως συμβασιούχους μετακλητούς υπουργείων που, μετά τις εκλογές, θα έπρεπε να αναζητήσουν κανονική εργασία.

Κανένας δεν έχει καταλάβει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές είναι αρνητικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη προκαλώντας να τους μαυρίσουν περισσότερο σε βαθμό εξαφάνισης.


60 νεκροί στο Σουδάν - Βιάζουν διαδηλωτές και τραυματιοφορείς



Παραστρατιωτικοί καταπνίγουν με αίμα την εξέγερση για δημοκρατία.

O αριθμός των θυμάτων από την αιματηρή και βίαιη καταστολή της εξέγερσης για περισσότερη δημοκρατία στο Σουδάν έχει φτάσει τους 60 σύμφωνα με τον απολογισμό ομάδων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση της αφρικανικής χώρας. Μέλη μιας παραστρατιωτικής ομάδας που σπέρνει τον φόβο φέρεται να περιφέρεται στους δρόμους του Χαρτούμ και να επιτίθεται σε πολίτες. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για βιασμούς πολιτών και τραυματιοφορέων. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δυνάμεις του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) επιχείρησαν να διαλύσουν άοπλους διαδηλωτές κάνοντας χρήση βίας, σύμφωνα με αναφορές. Για τη βίαιη καταστολή, ο στρατός του Σουδάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διεθνή κατακραυγή.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η Βρετανία και η Γερμανία διένειμαν ένα κείμενο που προέτρεπε τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Απρίλιο και τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν να συνεργάζονται» προκειμένου «να εξευρεθεί συναινετική λύση στην τρέχουσα κρίση».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν διπλωμάτες, η Κίνα απέρριψε το κείμενο αυτό και η Ρωσία επέμεινε ότι το Σ.Α. πρέπει να αναμείνει την αντίδραση της Αφρικανικής Ένωσης.

Διαδηλωτές έχουν καταλάβει την πλατεία μπροστά από το γενικό επιτελείο του στρατού από τις 6 Απριλίου, πέντε ημέρες προτού ο στρατός ανατρέψει τελικά τον πρώην πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος.

Τη Δευτέρα, δυνάμεις του στρατού επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές διά της βίας. Οι στρατηγοί, οι οποίοι κατέλαβαν στη συνέχεια την εξουσία,  ανακοίνωσαν χθες ότι ακυρώνουν όλα τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανώσουν εκλογές μέσα σε εννέα μήνες.




Πηγή : cnn.gr


Η Αλαμπάμα υιοθετεί τον υποχρεωτικό χημικό ευνουχισμό στα αδικήματα της παιδεραστίας



Η Αλαμπάμα ετοιμάζεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον χημικό ευνουχισμό πριν από την αποφυλάκιση προσώπων που έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που όμως ισχύει ήδη σε πολλές άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Το κοινοβούλιο της Αλαμπάμα υιοθέτησε έναν νόμο που υποχρεώνει όλους τους κρατούμενους άνω των 21 ετών οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο κάτω των 13 ετών, να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο της τεστοστερόνης πριν αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους. Η «θεραπεία» αυτή θα συνεχίζεται μέχρι να κριθεί από δικαστήριο ότι «δεν είναι πλέον αναγκαία». Αν ο καταδικασθείς την διακόψει μόνος του, τότε θα οδηγείται πίσω στη φυλακή.

Οι κρατούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τα φάρμακα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Ο νόμος δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τη Ρεπουμπλικανή κυβερνήτη Κέι Αιβι. Την λύση του χημικού ευνουχισμού φαίνεται πως εξέταζε στο παρελθόν και η τουρκική κυβέρνηση.

Μέτρο αποτροπής ο νόμος, λένε οι Αρχές

Ο βουλευτής Στίβεν Χερστ που πρότεινε αυτήν την αλλαγή στον νόμο, εξήγησε ότι ήθελε «μια τιμωρία που να αντιστοιχεί στο αδίκημα», υποστηρίζοντας ότι ο χημικός ευνουχισμός θα αποτελέσει «μέτρο αποτροπής».

Η Καλιφόρνια υιοθέτησε ένα παρόμοιο μέτρο το 1996 και ακολούθησαν πολλές ακόμη Πολιτείες (Φλόριντα, Τζόρτζια, Λουιζιάνα…). Κάποιες Πολιτείες, όπως το Τέξας, προτείνουν στους κρατούμενους ακόμη και τον χειρουργικό ευνουχισμό, δηλαδή την αφαίρεση των όρχεων.

Επιφυλακτικοί για το μέτρο οι επιστήμονες

Κάποιοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του χημικού ευνουχισμού, υπογραμμίζοντας ότι η παιδεραστία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της σεξουαλικής ορμής αλλά είναι μια σύνθετη ψυχοσεξουαλική διαταραχή. Αλλοι επισημαίνουν ότι, μολονότι είναι αναστρέψιμος, ο χημικός ευνουχισμός έχει επιπτώσεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες, για παράδειγμα στην εμφάνιση του ατόμου.

Σε νομικό επίπεδο, ορισμένοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν ότι το μέτρο αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα που απαγορεύει τις «βάναυσες και ασυνήθιστες» ποινές. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια και στην Ινδονησία.


Πηγή: iefimerida.gr