Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ποδηλάτης παρέσυρε μοτοσικλετιστή στον Κηφισό και τον εγκατέλειψε στο οδόστρωμα


 

Τροχαίο με ποδηλάτη να... παρασέρνει μοτοσικλετιστή σημειώθηκε στον Κηφισό, στην έξοδο προς το Περιστέρι, λίγο πριν τις 14:00.

Σύμφωνα με τις  πληροφορίες, ποδηλάτης κάτω από αδιευκρίνιστες αιτίες, χτύπησε μοτοσικλετιστή, ο οποίος στη συνέχεια τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο ποδηλάτης δεν σταμάτησε να δει σε τι κατάταση βρισκόταν ο μοτοσικλετιστής και να τον βοηθήσει, απεναντίας προσπάθησε να διαφύγει προς το Περιστερι εγκαταλείποντας τον τραυματία.

Ωστόσο εντοπίστηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι τον μετέφεραν στο σημείο όπου καταγράφηκε το ατύχημα.  

Ο μοτοσικλετιστής διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.




Συνελήφθη ένα άτομο για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα στην Κορινθία

 



Συνελήφθη, χθες 20.3.2024 το πρωί, στο Λουτράκι, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, 62χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία του 62χρονου, όπου βρέθηκαν, συνολικά και κατασχέθηκαν:

-6- περίστροφα,

-2- πιστόλια,

-1- τυφέκιο,

-1- κυνηγετικό όπλο,

-1- εικονική (μη λειτουργική) νάρκη,

-5- ξίφη,

-3- ξιφολόγχες,

-2- μαχαίρια,

-158- γεμιστήρες πολεμικών τυφεκίων, υποπολυβόλων και πιστολιών,

-2.160- φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

διάφορα ανταλλακτικά εξαρτήματα όπλων (επικρουστήρες, ελατήρια, λαβές, βυκίο περιστρόφου, κ.α.) καθώς και σκάγια κυνηγετικού όπλου, “fumo”, καψούλια κυνηγετικού όπλου και κάλυκες κυνηγετικού όπλου.

H αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου.



Τι προβλέπει η συμφωνία για τα επτά νέα αεροσκάφη Canadair


 

To «πράσινο φως» αναμένεται να λάβει σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση για την προμήθεια των επτά νέων Canadair τελευταίας γενιάς, τύπου DCH-515, συνολικού κόστους περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Τα πέντε από τα αεροσκάφη αυτά θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος «Αιγίς» του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και τα δύο μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης rescEU του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Καναδά και την εταιρεία De Havilland Canada (DHC) την προμήθεια 24 Canadair τελευταίας γενιάς.

Τα περισσότερα εξ αυτών θα πάνε στην Ελλάδα και την Ισπανία - από επτά έκαστη - η Γαλλία θα προμηθευτεί τέσσερα ενώ Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία θα αγοράσουν από δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις των νέων Canadair αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2030.

Ειδικά για την Ελλάδα η τελική συμφωνία, εφόσον κυρωθεί από τη Βουλή, θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, πέραν της αγοράς των επτά νέων Canadair, έστειλε επίσημη πρόσκληση στην κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών CL-415 της χώρας, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής για την αγορά των Canadair ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «η προμήθεια των Canadair είναι μια παρακαταθήκη για το Πυροσβεστικό Σώμα, για τους συμπολίτες μας, για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές, και έρχεται να προστεθεί σε ένα πολύ φιλόδοξο, πολύ-πολύ μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Για το οποίο είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει και με τον τρόπο με τον οποίον προχωρούμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου θα έχει δημοπρατηθεί στο σύνολό του».



Κλείσιμο

Η προμήθεια των νέων Canadair και η διαπραγμάτευση για την αναβάθμιση του στόλου των CL-415 είναι μέρος των δράσεων του εξοπλιστικού προγράμματος «Αιγίς», στο οποίο περιλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.



Τα γνωστά τρόλ του βόθρου Κουμουνδούρου προσπάθησαν να μπλέξουν τον Γεωργιάδη με την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό


 

Τα γνωστά τρολ του βόθρου Κουμουνδούρου ξαναχτύπησαν και αυτή την φορά είχαν και πάλι στόχο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο βόθρος Κουμουνδούρου με Στέφανο Κασσελάκη βρωμάει περισσότερο.

Την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προκάλεσε εικόνα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα social media από τα τρόλ του βόθρου Κουμουνδούρου, σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρει, να τον εμπλέξουν στη δίκη για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό.

Στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι η γυναίκα με την οποία απεικονίζεται στη φωτογραφία «δεν είναι τελικά η εισαγγελεύς (σ.σ.: της δίκης) αλλά μια απλή δικηγόρος», ενώ τα τρόλ του βόθρου προσπάθησαν να την αναβαθμίσουν σε εισαγγελέα.

«Το αναρτώ όχι μόνον για να σας αποδείξω το μέγεθος της τοξικότητας που υφίσταμαι και που κάποιοι ξοδεύουν πολλά χρήματα στα social για να τα διαδώσουν, αλλά ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν ενδιαφέρονται καν για το εάν θα βλάψουν άσχετους αθώους ανθρώπους! Τα πράγματα με όλο αυτό το κλίμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Εδώ και μέρες κυκλοφορεί αυτή η φωτό στο διαδίκτυο σε μία προσπάθεια να με εμπλέξουν στην δίκη για την 12χρονη στον Κολωνό. Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα βγάζω δεκάδες φωτό και μου είναι αδύνατον να θυμάμαι τους πάντες. Το φοβερό όμως στην προκειμένη περίπτωση όπως έμαθα χθες είναι ότι η συγκεκριμένη κυρία ΔΕΝ είναι τελικά η Εισαγγελεύς αλλά μία απλή δικηγόρος. Το αναρτώ όχι μόνον για να σας αποδείξω το μέγεθος της τοξικότητας που υφίσταμαι και που κάποιοι ξοδεύουν πολλά χρήματα στα social για να τα διαδώσουν αλλά ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν ενδιαφέρονται καν για το εάν θα βλάψουν άσχετους αθώους ανθρώπους! Τα πράγματα με όλο αυτό το κλίμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει».



Γελοιότητα Σπίρτζη ζητάει να γίνει ειδική επιτροπή για τον ίδιο την ώρα που έχουν παραγραφεί οι ευθύνες του

 


Γνήσιος αριστερός και θαυμαστής του Βελουχιώτη ο Χρήστος Σπίρτζης, δεν έχει φρένο σε οτιδήποτε λέει και κάνει με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζεται και να προκαλεί.

Η συγκεκριμένη διάταξη την οποία επικαλείται ο φαιδρός και αδίστακτος Χρήστος Σπίρτζης ορίζει πως «αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Έτσι το φαιδρό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκ του ασφαλούς, χωρίς ίχνος σοβαρότητας και κοροιδεύοντας τον κόσμο και ειδικά τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, κάτι για το οποίο, έχει επέλθει πενταετία και έχει παραγραφεί.

Στη διάθεση του Προέδρου της Βουλής έτσι ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του για την σύμβαση 717 και την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών δηλώνει με επιστολή που απέστειλε στον Κωνσταντίνο Τασούλα ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. 

Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητεί την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η επιστολή του Χρήστου Σπίρτζη προς τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Όπως γνωρίζετε, η Βουλή έχει απορρίψει προτάσεις για την συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ως προς την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ποινική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος (εγκλήματος, κατ’εμέ) των Τεμπών και ειδικότερα για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, ως προς αυτό. Αλλά και με το πόρισμα (της πλειοψηφίας) της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» είναι φανερό ότι δεν διαλευκάνθηκαν τυχόν ευθύνες για την διαχείριση της Σύμβασης 717 του 2014 και για την ΕΡΓΟΣΕ. Τούτων δοθέντων, είναι φανερό ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία, παρότι το ζήτησα σε όλους τους τόνους, να αντιμετωπίσω τις ποικίλες υπόνοιες ή/και κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος μου για την περίοδο 2015 – 2019, που διετέλεσα Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία ζητεί, εκτός των άλλων, τη διερεύνηση της Σύμβασης 717 του 2014, της ΕΡΓΟΣΕ, για την πιθανή τέλεση «παράβασης καθήκοντος» εκ μέρους μου, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά σε πράξεις ή παραλείψεις που θα μπορούσαν να την στοιχειοθετήσουν.

Ως εκ τούτου, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα έχω βρεθεί έκθετος, χωρίς κανένα λόγο και καμία αιτιολόγηση, σε μία προπαγανδιστική τακτική διάχυσης ευθυνών, καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο την εμπλοκή του ονόματος μου, γενικά και αόριστα, στην χορεία των υπαιτίων του δυστυχήματος/εγκλήματος.

Θεωρώ λοιπόν χρέος μου:

Πρώτον, να υπερασπισθώ την προσωπικότητά μου και την εν γένει πορεία και το έργο μου απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και σε οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης.

Δεύτερον, να τιμήσω έμπρακτα και όχι στα λόγια την μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την τόσο αξιοπρεπή αγωνιστική στάση των οικογενειών και των οικείων τους, ενώνοντας τις δυνάμεις μου με όλους τους Συμπολίτες μου που δίνουν τη μάχη για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία/έγκλημα των Τεμπών.

Με βάση τα ανωτέρω, για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι, ζητώ την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο:

«Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Θεωρώντας αυτονόητο, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, ότι συντρέχουν πλήρως οι προϋποθέσεις που θέτει η ως άνω διάταξη -δεδομένου μάλιστα ότι και η παραγραφή ήταν ένας από τους λόγους που επανειλημμένα αναφέρθηκαν για να δικαιολογηθεί η απόρριψη του αιτήματος δικαστικής διερεύνησης των αδικημάτων που φέρονται να μου αποδίδονται- παρακαλώ να κινήσετε ως τάχιστα την διαδικασία για την ικανοποίηση του αιτήματός μου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 155 παρ. 12 του Κανονισμού της Βουλής, που όπως γνωρίζετε ορίζει ότι:

«Στην ειδική επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου [δηλ. του άρθρου 86 παρ. 5 που το επαναλαμβάνει η παρ. 11 του ΚαΒ] προεδρεύει ένας από τους Αντιπροέδρους της Βουλής. Ο αριθμός των μελών, η σύνθεση και η συγκρότησή της σε Σώμα καθορίζονται με την απόφαση της Βουλής. Με την ίδια απόφαση ορίζεται προθεσμία υποβολής του πορίσματός της. Μετά την υποβολή του πορίσματος, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου ή των κληρονόμων του ή πρόταση του ενός δεκάτου (1/10) του συνολικού αριθμού των Βουλευτών, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων διεξάγεται συζήτηση στη Βουλή, που ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση».

Ελπίζω και εύχομαι ανάλογο αίτημα να υποβάλουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, δίνοντας στους πολίτες το μήνυμα ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία…

Με την ευκαιρία, κ. Πρόεδρε, θέλω να τονίσω ότι θα υποστηρίξω με κάθε τρόπο το δίκαιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων και σχεδόν ενάμιση εκατομμυρίου συμπολιτών μας, για την περαιτέρω τροποποίηση του θεσμού της ευθύνης υπουργών, ευελπιστώντας ότι τελικά και η Βουλή θα τείνει ευήκοον ούς και θα ολοκληρώσει το δειλό βήμα της προηγούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με την οριστική κατάργηση της ασυλίας των υπουργών και την ανάθεση της αρμοδιότητας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά αυτών αποκλειστικά στα Δικαστήρια (με αυξημένες, πάντως, εγγυήσεις)».



Economist: Η Ελλάδα ανέβηκε 28 θέσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον

 



Σημαντική άνοδος καταγράφει η Ελλάδα που δείχνει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών, όπως καταγράφει η τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit, που είναι το ερευνητικό σκέλος του Economist.

Τα στοιχεία αναδημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Χ και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Economist κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, που καταγράφει άνοδο 28 θέσεων, καθώς από τη θέση 62 την περίοδο 2014-2018, κατά τη διακυβέρνηση της φιλοεπιχειρηματικής, όπως τη χαρακτηρίζει, κυβέρνησης της ΝΔ, βρίσκεται στη έση 34, καταγράφοντας άνοδο 28 θέσεων.

Ο Economist κάνει ειδική αναφορά στη χώρα μας. «Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο δείκτη μας κατά την περίοδο αυτή. Αυτό αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο μιας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της ΝΔ, η οποία διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της, και η οποία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και ενίσχυσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», επισημαίνει.

Η κατάταξη έρχεται μετά από αξιολόγηση 91 δεικτών, που μετρούν την ελκυστικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε 82 χώρες και εδάφη. «Η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην κορυφή της τελευταίας κατάταξης και η βαθμολογία της Ελλάδας βελτιώθηκε σε σχέση με την τελευταία φορά, αντανακλώντας τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις, τις μειώσεις φόρων και την αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη» επισημαίνει ο Economist.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Σιγκαπούρη, η Δανία και οι ΗΠΑ θα είναι οι τρεις γεωγραφικές περιοχές με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, μαζί με τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Ζηλανδία.
















Δεν άρεσε στην ανθέλληνα Σόφι ιν'τ Βελντ φίλη του Συριζαίου Κώστα Αρβανίτη η συμφωνία Ευρώπης - Αιγύπτου


 

Είναι γνωστή η προσπάθεια της Ολλανδής ανθέλληνα ευρωβουλευτή Σόφι ιντ Βελντ, με την συνδρομή του ανθέλληνα ευρωβουλευτή του Σύριζα Κώστα Αρβανίτη να κάνουν όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν στην Ελλάδα.

Τώρα η αθέλληνας ευρωβουλευτής δηλώνει δυσαρεστημένη, αναφορικά με την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, στην οποία μετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης. 

Η ανθέλληνας Ολλανδή ευρωβουλευτής, σχολίασε σκωπτικά ένα τουίτ του Politico, το οποίο έλεγε «Πλαισιωμένη από μια ομάδα ηγετών της ΕΕ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να υποσχεθεί πάνω από € 7 δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια για την Αίγυπτο σε μια συμφωνία που αποσκοπεί στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης από τη βορειοαφρικανική χώρα», λέγοντας ότι η «οικονομική βοήθεια» είναι «δωροδοκίες σε δικτάτορες», καθώς και ότι ο «περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης», είναι η «κράτηση ανθρώπων μακριά από την Ευρώπη, χωρίς ερωτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Με λίγα λόγια η ανθέλληνας φίλη του Κώστα Αρβανίτη και του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ευρώπη μπάτε λαθρομετανάστες και μην αφήσετε τίποτα, και έτσι κριτικάρει τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, κάνοντας λόγο για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», τα οποία, σαφώς, ουδεμία σχέση έχουν με την λαθρομετανάστευση. 

Η δήλωση της ανθέλληνα Ολλανδής ευρωβουλευτή Σόφι Ιντ Βελντ

«"Οικονομική βοήθεια" = δωροδοκίες σε δικτάτορες. "Περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης" = κράτηση ανθρώπων μακριά από την Ευρώπη, χωρίς ερωτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. (παρόλα αυτά να περιμένετε μέσα στους επόμενους μήνες να ακούσετε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο να κάνει πολλές κούφιες δηλώσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές αξίες)».



Πώς γίνεται η εκτίναξη πιλότου πριν την απώλεια στήριξης μαχητικού

 


Πώς γίνεται η εκτίναξη πιλότου όταν χαθεί ο έλεγχος του μαχητικού, κάτι που έκανε άψογα ο πιλότος του F16 Block 52+, υποσμηναγός Παναγιώτης Αποστολάκης και σώθηκε χωρίς ούτε ένα τραυματισμό.





Ο πρώτος άνθρωπος με εμφύτευμα της Neuralink μπόρεσε να παίξει σκάκι σε υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του

 


Νόουλαντ Αρμπό, ο πρώτος ασθενής στον οποίο έχει εμφυτευτεί τσιπ εγκεφάλου της εταιρείας Neuralink του Έλον Μασκ, έπαιξε χθες σε ζωντανή μετάδοση σκάκι.

Ο 29χρονος Αρμπό, που έμεινε παράλυτος από τον ώμο και κάτω μετά από ένα ατύχημα κατάδυσης, έπαιξε σκάκι στο φορητό υπολογιστή του, κινώντας τον κέρσορα με τη σκέψη του μέσω της συσκευής Neuralink. 

Τον Ιανουάριο ο Έλον Μασκ είχε ανακοινώσει ότι ο Αμπρό μπορούσε να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του μηχανικού της Neuralink σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρείας, o 29χρονος εξηγεί ότι προηγήθηκε μια διαδικασία εκπαίδευσης, κατά την οποία χρειάστηκε να μάθει να διαφοροποιεί τη φανταστική κίνηση από την απόπειρα κίνησης. «Στο ξεκίνημα προσπαθούσα να κουνήσω π.χ. το δεξί μου χέρι αριστερά, δεξιά, μπροστά, πίσω. Κι από εκεί, νομίζω ότι απλά έγινε διαισθητικό για εμένα να αρχίσω να φαντάζομαι τον κέρσορα να κινείται».

«Η χειρουργική επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», είπε ο Αμπρο στο βίντεο που μεταδόθηκε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Μασκ, αναφερόμενος στη διαδικασία εμφύτευσης. «Κυριολεκτικά βγήκα από το νοσοκομείο μια μέρα αργότερα, δεν έχω γνωστικές διαταραχές.

«Βασικά είχα σταματήσει να παίζω αυτό το παιχνίδι», είπε ο Αμπρο, αναφερόμενος στο παιχνίδι Civilization VI, «όλοι (η Neuralink) μου δώσατε τη δυνατότητα να το κάνω ξανά και να παίξω για 8 ώρες συνεχόμενα».

Εξηγώντας την εμπειρία του με τη νέα τεχνολογία, ο Αμπρο είπε ότι «δεν είναι τέλεια» και «έχει αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα».

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», πρόσθεσε.



Μελβούρνη: Άνδρας έπεσε από αερόστατο

 



Ένα τρομακτικό βίντεο καταγράφει τις τελευταίες στιγμές ενός άνδρα, προτού κάνει βουτιά θανάτου από αερόστατο στη Μελβούρνη, από ύψος περίπου 450 μέτρων.

To θύμα διακρίνεται με ένα καφέ μπλουζάκι στο βίντεο που τράβηξε ένας από τους άλλους 10 επιβαίνοντες, την ώρα που το αερόστατο υψωνόταν στον ουρανό, γύρω στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας τοπική ώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο άνδρας φαινόταν καλά στην υγεία του και συζητούσε για θέματα πολιτικής με τον χειριστή του αερόστατου στην αρχή της πτήσης, αλλά δέκα λεπτά αργότερα, όταν έφθασαν σε ύψος περίπου 450 μέτρων, εντελώς απροειδοποίητα έκανε βουτιά θανάτου.

Ο χειριστής του αερόστατου ειδοποίησε αμέσως το κέντρο επιχειρήσεων, την ώρα που έντρομοι οδηγοί αυτοκινήτων και πεζοί στο έδαφος έβλεπαν το θύμα να πέφτει από τον ουρανό.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκε η σορός του στον κήπο σπιτιού στο προάστιο Πρέστον της βορειοανατολικής Μελβούρνης. Αστυνομικοί απέκλεισαν αμέσως την περιοχή, καθώς ξεκίνησε έρευνα για το τραγικό περιστατικό.







Συνελήφθησαν 2 άτομα που διακινούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα


 

Συνελήφθη, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα και αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, απογευματινές ώρες της 19-3-2024 στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, 2 αλλοδαποί, ηλικίας 33 και 31 ετών, για πλαστογραφία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με άτομα που διακινούν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, εντοπίστηκαν από ανωτέρω αστυνομικούς οι 2 κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Στην κατοχή τους αλλά και εντός βαλίτσας που κατείχαν, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, 171 ταξιδιωτικά έγγραφα, αρκετά εκ των οποίων ήταν πλαστά ενώ άλλα απασχολούν ως κλεμμένα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Σύλληψη 2 ανηλίκων που κινούνταν με κλεμμένη μοτοσυκλέτα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης

 



Συνελήφθησαν πρώτες πρωινές ώρες 20-3-2024 στη Νέα Σμύρνη, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 2 ανήλικοι, ηλικίας 16 ετών, για κατά περίπτωση κλοπή κατά συναυτουργία, απείθεια, επικίνδυνη οδήγηση και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, περιπολούντες αστυνομικοί εντόπισαν τους ανωτέρω κατηγορουμένους στην περιοχή της Νέας Σμύρνης να επιβαίνουν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Παρά τη χρήση ηχητικών σημάτων που έγινε από τους αστυνομικούς, ο οδηγός της μοτοσυκλέτας ανέπτυξε ταχύτητα και παραβίασε ερυθρούς σηματοδότες προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης.

Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι εγκατέλειψαν τη μοτοσυκλέτα και κινήθηκαν πεζή ωστόσο ανωτέρω αστυνομικοί τους εντόπισαν και τους ακινητοποίησαν.

Σημειώνεται ότι στην κατοχή ενός από τους 2 κατηγορουμένους, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 0,5 γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Σμύρνης, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Mεθυσμένοι Αμερικάνοι κοιμήθηκαν στην παραλία και άφησαν ανεξέλεγκτα τα παιδιά τους

 



Για παραμέληση των μικρών παιδιών τους κατηγορούνται ένας άνδρας και μια γυναίκα από την Τζόρτζια, οι οποίοι φέρονται να μέθυσαν και να αποκοιμήθηκαν στην παραλία, αφήνοντας χωρίς επίβλεψη τα δύο μικρά παιδιά τους, ηλικίας πέντε και επτά ετών.

Οι βοηθοί του Γραφείου του Σερίφη της κομητείας Βολούσια στη Φλόριντα επιχείρησαν πολλές φορές να ξυπνήσουν την Αλίσια Λάνγκλεϊ και τον μνηστήρα της Τίμοθι Στίβενς, ωστόσο οι δύο 27χρονοι είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και ήταν σε βαθύ λήθαργο.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο άνδρας και η γυναίκα εμφανίζονται να κοιμούνται αγκαλιασμένοι όταν φτάνουν στο σημείο οι αστυνομικοί, που προσπαθούν να τους ξυπνήσουν φωνάζοντας πάνω από τα κεφάλια τους και σκουντώντας τους.

«Είμαστε από το γραφείο του Σερίφη! Ξυπνήστε!» ακούγεται να φωνάζει μια αστυνομικός στο βίντεο που δημοσίευσε το Fox 35.

Όταν τελικά καταφέρουν να τους ξυπνήσουν, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είναι εμφανές ότι βρίσκονται σε σύγχυση. Ένας αστυνομικός ακούγεται να τους ρωτά πού είναι τα παιδιά τους, με τον Στίβενς να κάνει απλώς μια χειρονομία προς τη θάλασσα καθώς παραπατά στην άμμο.

«Δεν ξέρεις πού είναι;» επιμένει ο αστυνομικός χωρίς να παίρνει απάντηση.

Ευτυχώς τα δύο μικρά παιδιά του ζευγαριού, που είχαν απομακρυνθεί από τους μεθυσμένους γονείς τους ενώ εκείνοι κοιμόντουσαν, εντοπίστηκαν σώα και αβλαβή στην πισίνα του ξενοδοχείου τους που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Σχολιάζοντας τη σύλληψη, ο Σερίφης της Κομητείας Βολούσια είπε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο ανεύθυνοι γονείς. «Διάβαζα την αναφορά των αστυνομικών και σκεφτόμουν ότι κάποιος μου κάνει πλάκα», είπε στο Fox 35.

Σύμφωνα με τη New York Post, o Στίβενς (ο οποίος δεν είναι ο βιολογικός πατέρας των παιδιών αλλά έχει αναλάβει τον ρόλο του κηδεμόνα τους) επιχείρησε να το σκάσει όταν οι αστυνομικοί του έβγαλαν τις χειροπέδες αλλά αφού διένυσε απόσταση λίγων μέτρων σκόνταψε και έπεσε πάνω στην άμμο. Εκτός από την απόπειρα διαφυγής του κατηγορείται και για κατοχή αλκοολούχων ποτών στην παραλία. 



Κτηματολόγιο: Μόνο ψηφιακά η υποβολή πράξεων από δικαστικούς επιμελητές

 




Αποκλειστικά μέσω του ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr πραγματοποιείται από την Τρίτη 19 Μαρτίου, η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή πράξεων από τους δικαστικούς επιμελητές, στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ 273/14/28.02.2024, Β΄ 1663).

Συγκεκριμένα, η διαδικασία αφορά την ψηφιακή υποβολή των αιτήσεων και συνυποβαλλόμενων εγγράφων για την εγγραφή πράξεων που περιέχονται σε έγγραφα που συντάσσουν ή διακινούν οι δικαστικοί επιμελητές και για τα οποία προβλέπεται νόμιμη προδικασία επίδοσης.

Πρόκειται για ακόμη μία ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου που στοχεύει στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο των συναλλαγών.

Τους επόμενους μήνες μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου θα παρέχεται ψηφιακά.



Υπογραφή Σύμβασης για την προμήθεια 200 λεωφορείων φυσικού αερίου

 



Η σύμβαση για την προμήθεια 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), μήκους 12 μέτρων, τα οποία θα δρομολογηθούν στην Αθήνα, υπεγράφη από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Commercial Operation – Director της εταιρείας «Industria Italiana Autobus», Salvatore Danilo Martelli, παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου και του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούραςδήλωσε:

  • «Πραγματοποιείται, σήμερα, ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα. Ένα αναγκαίο βήμα, απόρροια του γερασμένου στόλου που υπάρχει στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, υπογράφεται η σύμβαση προμήθειας 200 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου, 12 μέτρων με την Industria Italiana Autobus. Τα λεωφορεία θα παραδοθούν έως το τέλος του 2025.
  • Έτσι, 440 νέα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας έως το τέλος του 2025. Λεωφορεία φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικά λεωφορεία.
  • Η προσπάθεια συνεχίζεται για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».


38.000 κενές θέσεις εργασίας το Δ’ τρίμηνο του 2023

 


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κενών Θέσεων εργασίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

  • Ο αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2023 παρουσιάζει αύξηση κατά 82,1% σε σύγκριση την αντίστοιχη χρονική περίοδο για το 2022 και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, με τις κενές θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε πάνω από 38.000.
  • Η μεταβολή αυτού του δείκτη αποδεικνύει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εργαζομένους και ότι δημιουργούνται καθημερινά περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις και η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7% και μάλιστα παρουσιάζεται σημαντική μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και τους νέους.
  • Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους, δηλαδή το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5,9% το 2023 μετά από αύξηση της τάξης του 5,5% για το 2022. Σωρευτικά έχει αυξηθεί 19,3% από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα επίπεδα του 2010.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται καθημερινά χάρη στην συνετή δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης και την επενδυτική της στόχευση, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 




Το IRIS καλύπτει την ανάγκη των πολιτών για συναλλαγές χωρίς προμήθειες

 


Οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών μπορεί να αποδειχθούν μια πολύ χρήσιμη λύση τόσο για τους πολίτες, ώστε να μην καταβάλλουν καθόλου προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους. Η μόνη διαθέσιμη υπηρεσία άμεσων πληρωμών μέχρι σήμερα, το IRIS, διαδίδεται ταχύτατα ως μέθοδος πληρωμής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2024, της εταιρίας Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε., η οποία προσφέρει την υπηρεσία IRIS:

  • Συνολικά, 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών.
  • 250 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία.
  • 30 φορές περισσότερες συναλλαγές έγιναν τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, τόσο μεταξύ ιδιωτών όσο και σε συναλλαγές με επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2024, πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και 25 χιλιάδες με επαγγελματίες.
  • Σε ετήσια βάση, οι συναλλαγές τριπλασιάζονται μεταξύ ιδιωτών και δεκαπλασιάζονται με επαγγελματίες.