Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Γάτα παραμένει εδώ και έναν χρόνο στο σημείο που την εγκατέλειψαν


Πηγή: VKontakte/Ostap Zadunayskiy

Άνθρωποι που συμβιώνουν με ζώα και κάποια στιγμή τα παρατούν γιατί βαρέθηκαν να τα φροντίζουν ή επειδή βρήκαν κάτι άλλο να ασχοληθούν, δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Συνήθως ακούμε και διαβάζουμε για σκύλους που περιμένουν μάταια τους ιδιοκτήτες τους στο σημείο που αυτοί τους εγκατέλειψαν. Αυτή τη φορά, θύμα της ανθρώπινης αδιαφορίας έπεσε μια πανέμορφη και αρχοντική γάτα.

Όπως γράφει το metro.co.uk, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες της όταν αυτοί μετακόμισαν. Όπως μάλιστα αποκάλυψαν κάτοικοι περιοχής στη Ρωσία, από όπου και η φωτογραφία, στον άνθρωπο που ζήτησε πληροφορίες στο VKontakte (ρωσική έκδοση του facebook), η γάτα έτρεξε να τους προλάβει όταν απομακρύνονταν με το αυτοκίνητο, αλλα...

Από τότε και για περίπου ένα χρόνο, παραμένει στο ίδιο σημείο και τους περιμένει. Αν μη τι άλλο έχει κάνει αρκετούς φίλους που την ταϊζουν σε καθημερινή βάση.


Πηγή: cnn.gr


Απίστευτο! Ζητούν την "κρατικοποίηση" των ιδιωτικών θεραπευτηρίων



Μπροστά σε ένα άκρως εκβιαστικό δίλημμα βρέθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές όταν πήγαν να διαπραγματευτούν την ανανέωση των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η τριμελής επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης, η οποία αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Οργανισμού και έναν του υπουργείου Υγείας, και πιο συγκεκριμένα του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ζήτησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, και μάλιστα ως απαράβατο όρο προκειμένου να συνεχιστούν οι συμβάσεις, να θέσουν το 25% των κλινών τους στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή να ενταχθεί το ¼ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς φυσικά να μπορούν οι κλινικές να ζητήσουν την προβλεπόμενη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους (30% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 50% για όσους ανήκουν στον ΟΓΑ).

Όπως αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο όρος αυτός είναι μόνο ένας από τους συνολικά 16 που τέθηκαν ώστε να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό.

Οι υπόλοιποι όροι κινούνται στο ίδιο κλίμα. Η επιτροπή ζήτησε από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να αναλάβουν και το κόστος της διαχείρισης των φιαλών αίματος που ζητούνται από τους ασθενείς για τη διενέργεια επεμβάσεων, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αγγίζει τα 250 ευρώ περίπου για κάθε φιάλη, το οποίο- όπως φαίνεται να απαιτήθηκε- θα μετακυλίεται στη συνέχεια στους ασθενείς!

Μιλάμε για 100 περίπου γενικές κλινικές που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα θεραπευτήρια όπως το Ιασώ, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο όμιλος Υγείας, και για άλλες 40 ψυχιατρικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι κλινικές θα πρέπει να συνεισφέρουν και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που ασχολούνται με τον έλεγχο των παραστατικών και την εφαρμογή του ελέγχου τους σε πραγματικό χρόνο. Το "τίμημα” ορίστηκε στο 1,8% επί των μηνιαίων υποβολών των κλινικών, που σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους όρους ήταν τέλος να πληρώνονται οι γιατροί που απασχολούνται στις κλινικές από τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τις μηνιαίες υποβολές των θεραπευτηρίων.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο Capital.gr οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, δεν δέχθηκαν κανένα από τους παραπάνω όρους και αποφάσισαν να διακόψουν κάθε συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό, κατάφωρη καταπάτηση της λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και για προσπάθεια κρατικοποίησης της ιδιωτικής υγείας, κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς. Εξάλλου, ανοιχτά η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεθεί κατά των ιδιωτικών κλινικών, διοχετεύοντας τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και στέλνοντας στα ιδιωτικά μόνο όσους δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ.

Αυτό που σκέφτονται τώρα είναι να μην δεχθούν την παράταση που δόθηκε για την υπογραφή των νέων συμβάσεων μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αντιθέτως να καταγγείλουν την υπάρχουσα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν στον αέρα.


Βασιλική Κουρλιμπίνη
Πηγή : capital.gr


Αποκλειστικό: 27.000 ευρώ για την μπάντα του... Καμμένου στις ΗΠΑ



Το Newsbomb.gr παρουσιάζει την απόδειξη πληρωμής του Πολεμικού Ναυτικού στο ταξιδιωτικό γραφείο προκειμένου να μετακινηθεί η μπάντα στις ΗΠΑ - Άραγε κάποιοι επιμένουν ότι τα έξοδα τα πλήρωσε η ομογένεια; 

Σε μια χώρα ρημαγμένη, με έναν λαό εξαθλιωμένο στα όρια της ανέχειας, είναι τουλάχιστον ανήθικο τα μέλη της κυβέρνησης να σκορπούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την προσωπική τους προβολή, μετατρέποντας την εξωτερική πολιτική της χώρας σε πανηγυράκι...

Ο κ. Πάνος Καμμένος απασχόλησε αρνητικά την επικαιρότητα (δεν είναι η πρώτη φορά) με το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων, πήρε μαζί του και 19 μουσικούς από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού σε μια επίσκεψη που δεν είχε κανένα γεωστρατηγικό ή πολιτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Επρόκειτο δηλαδή για μια εθιμοτυπική επίσκεψη πατριωτικού χαρακτήρα, χωρίς κανείς να θέλει να μειώσει ή να ακυρώσει τη συγκεκριμένη σημασία.

Αλλά μέχρι εκεί.

Είναι άλλο πράγμα οι επικοινωνιακές φιέστες και άλλο πράγμα η ανάγκη χάραξης εξωτερικής πολιτικής.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι μετά την αρνητική δημοσιότητα που πήρε το θέμα με τη μετάβαση της μπάντας και του κύριου Καμμένου στις ΗΠΑ, ο κύριος υπουργός δεν απάντησε ποτέ επί της ουσίας στο μείζον ερώτημα «ποιος πλήρωσε τα έξοδα;».

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως αν ο κ. Καμμένος δεν το γνωρίζει, οφείλει να το γνωρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι αποτελεί ύψιστη υποχρέωση να ενημερώνουν οι υπουργοί του τον ελληνικό λαό για τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνουν τη χώρα.

Και όταν δεν το κάνουν οι υπουργοί του, η ευθύνη μεταφέρεται αυτομάτως στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Πάμε όμως παρακάτω, στην ταμπακιέρα της υπόθεσης.

Η ανεπίσημη δικαιολογία από το περιβάλλον του υπουργού Πάνου Καμμένου ήταν ότι τα εισιτήρια για τη μετακίνηση της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού τα πλήρωσε η ομογένεια.

Τα πλήρωσε όμως;

Κι αν τα πλήρωσε η ομογένεια, αυτά τα 27 χιλιάδες ευρώ που πλήρωσε το Πολεμικό Ναυτικό τι είναι;

Όπως σας επισημάναμε και εχθές (7/04/2016) το Newsbomb.gr θα κάνει αυτό που κάνει εδώ και χρόνια: Θα ελέγχει την πολιτική εξουσία και θα αποκαλύπτει (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Δείτε το έγγραφο που παρουσιάζει το Newsbomb.gr


Τα 27.180 ευρώ που πλήρωσε το Πολεμικό Ναυτικό σε ταξιδιωτικό γραφείο τι ακριβώς είναι; 
Κύριε πρωθυπουργέ της χώρας δείτε καλά την απόδειξη πληρωμής. 

Έχετε ή δεν έχετε τον έλεγχο της κυβέρνησής σας; 

Πάμε όμως παρακάτω...

Μήπως ξέρουν να μας πουν, οι κύριος Καμμένος ή ο κ. Τσίπρας ή ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού τι είναι αυτά τα 27 χιλιάδες ευρώ που πλήρωσε το Π.Ν. σε ταξιδιωτικό γραφείο;

Επίσημα βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν απαντήθηκε ποτέ από καμία αρμόδια υπηρεσία, ούτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Και βεβαίως δεν έχει αναρτηθεί κανένα στοιχείο για τα έξοδα της συγκεκριμένης αποστολής στην Διαύγεια, παρά το γεγονός ότι υπήρξε και σχετική ερώτηση από τον βουλευτή της ΝΔ, Αθανάσιο Δαβάκη.

Ο κ. Δαβάκης κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, ρωτώντας τον κ. Καμμένο πόσο κόστισε το ταξίδι στις ΗΠΑ με το υπερπολυτελές προεδρικό αεροσκάφος και αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο υπουργός Άμυνας δεν συναντήθηκε με κάποιον αξιωματούχο από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ποια ήταν η απάντηση του κ. Καμμένου;

Απολύτως καμία. Πέταξε την μπάλα στην εξέδρα ισχυριζόμενος ότι η ΝΔ επιθυμεί την κατάργηση των παρελάσεων.

Σε απλά ελληνικά, άλλο πράγμα τον ρώτησε ο κ. Δαβάκης κι άλλο πράγμα απάντησε.

Διαβάστε την ανακοίνωση Καμμένου μετά την ερώτηση Δαβάκη:

«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η στάση του κ. Δαβάκη και της Νέας Δημοκρατίας που με ερώτησή τους στη Βουλή προτείνουν την κατάργηση των παρελάσεων της Ομογένειας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος θεωρεί υποχρέωσή του να συμβάλλει ώστε να συνεχιστούν και να ενδυναμωθούν οι εθνικές εορτές στην Ομογένεια, οι οποίες αποτελούν εθνικό καθήκον και όχι μόνο αναγκαίο καλό».

Υπενθυμίζουμε για τελευταία φορά: ο κ. Καμμένος και ο κάθε κύριος Καμμένος είναι υποχρεωμένος να απαντά ενώπιον του ελληνικού λαού.

Αν έχει επιλέξει να μην απαντά στον κ. Δαβάκη είναι πρόβλημά του. 

Είναι όμως υπόλογος στον ελληνικό λαό, με τα χρήματα του οποίου όχι μόνο διαβιοί αλλά παριστάνει και τον υπουργό. 




Τράμ πήγε να σκοτώσει σκύλο στο Παλαιό Φάληρο ενώ τον είδε



Γιάννης Αθανασίου

Μερικές φορές είναι να αναρωτιέσαι για τους ανθρώπους.

Σήμερα το πρωί ήμουν  μάρτυρας ενός περιστατικού που πραγματικά με έκανε να βγω από τα ρούχα μου.

Στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στο ύψος της Παναγίστας 11:55 με 12:00 έχει σταματήσει ο συρμός του τραμ στην στάση προς παραλιακή και μπροστά του στα 10 μέτρα είναι ένα σκυλάκι το οποίο μυρίζει το γκαζόν.

Ξεκινώντας με φόρα ο οδηγός και αφού έχει δει το σκυλάκι πέφτει επάνω του και το παίρνει από κάτω αδιάφορος ανάλγητος και ψυχρός.

Για κακή του τύχη του οδηγού πάνω σε μία μηχανή ήταν γνωστός Παλαιοφαληριώτης o K.B. μαζί με τον Διοικητή Ασφαλείας του Παλαιού Φαλήρου, που βλέπουν το περιστατικό και κλείνουν τον δρόμο του τραμ με κίνδυνο της ζωής τους για να σταματήσει την πορεία του και να σώσουν το σκυλάκι.

Από τις φωνές τους το τραμ σταμάτησε με αποτέλεσμα να μην προλάβει το σκυλάκι να μπει ποιο βαθιά στον συρμό και να σκοτωθεί και βγήκε ενώ ήταν πεσμένο κάτω από τον προφυλακτήρα του τραμ τρομαγμένο χωρίς ευτυχώς τραύματα.

Όταν οδηγός και συνεπιβάτης της μηχανής φώναξαν στον ανάλγητο οδηγό του τραμ ρωτώντας τον τι κάνει ο οδηγός έκανε ότι δεν κατάλαβε και δεν ήξερε και μάλιστα τους είπε εσείς γιατί μπήκατε μέσα στις γραμμές του τραμ.

Φυσικά και όσοι είμαστε εκεί είδαμε ότι ο οδηγός του τραμ και είδε και ήξερε τι έκανε και δεν πάτησε φρένο πηγαίνοντας εν γνώση του επάνω στον σκύλο, μέχρι την στιγμή που μπήκαν μπροστά του στις ράγες με την μηχανή οι ποιο πάνω επιβάτες και μάλιστα ο ένας από αυτούς ήταν ανώτερος αξιωματικός της ασφάλειας.

Ο οδηγός είχε δει καθαρά τον σκύλο στα 10 μέτρα αλλά όπως φάνηκε αδιαφόρησε για τις συνέπειες και για τον νέο νόμο που επισύρει πρόστιμο 30.000€ για κακοποίηση ζώου και για θάνατο και ποινές πολυετής φυλάκισης.

Το περιστατικό δεν είχε συνέχεια αφού ο σκύλος δεν είχε πάθει τίποτα εκτός από το σοκ τον οποίο ηρέμησαν οι δύο επιβαίνοντες της μηχανής  με χάδια και λίγο νερό.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα σταματούν τους απάνθρωπους ένα μεγάλο μπράβο στον Διοικητή ασφαλείας του Παλαιού Φαλήρου και στο οδηγό της μηχανής.


Αυτός ο Λαμιώτης είναι ο παιδεραστής – Ασέλγησε σε 8 παιδάκια!




Στην δημοσιότητα τα στοιχεία παιδεραστή που έδρασε στα σε βάρος 8 ανηλίκων

Δίνονται στη δημοσιότητα, ύστερα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 53χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη στις 29 Μαϊου 2015 στην περιοχή των Τρικάλων από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων, για τα αδικήματα της αποπλάνησης παιδιών και της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια.

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών από γονείς ανηλίκων διαπιστώθηκε ότι ο 53χρονος είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος 8 ανηλίκων.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Παπακώστα του Κων/νου και της Δήμητρας, που γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1963 στην Λαμία.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις κακουργηματικές πράξεις της αποπλάνησης παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή και της κατάχρησης ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας 2 μηνών, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου των ανηλίκων των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 24310–63023 του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.





Ανομία παντού επίθεση από 16 αναρχικούς του Ρουβίκωνα με πέτρες και βαριοπούλες στο «Πρώτο Θέμα»



Τα γνωστά - άγνωστα παρακρατικά στοιχεία - Έσπασαν τζαμαρίες και δύο αυτοκίνητα εργαζομένων - Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα «Ρουβίκωνας» - ΝΔ: Η επίθεση πλήττει τη Δημοκρατία - Το Ποτάμι: Οι κουκούλες είναι μαύρος φασισμός

Επίθεση από τα γνωστά-άγνωστα παρακρατικά στοιχεία δέχθηκε το πρωί της Παρασκευής το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Κρυμμένοι πίσω από κουκούλες και κράνη 16 άτομα που επέβαιναν σε οχτώ δίκυκλα επιτέθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί κρατώντας βαριοπούλες και πέταξαν πέτρες και μπογιές.

Πρόκειται για την έκφανση της αληθινής βίας μετά τις επίσημες απειλές που δέχεται η εφημερίδα για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματά της. 

Από την επίθεση σημειώθηκαν υλικές ζημιές στην τζαμαρία του κτηρίου ενώ οι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και σε δύο αυτοκίνητα εργαζομένων της εφημερίδας.



Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα «Ρουβίκωνας»


Με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα athens.indymedia η οργάνωση Ρουβίκωνας 

ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα στη Ν.Φιλοθέη Αμαρουσίου στις 11.00 το πρωί σύντροφοι του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν στα γραφεία του Πρώτου Θέματος. Βάφτηκε με μπογιές η πρόσοψη του κτιρίου, σπάστηκε όλη η είσοδος, όπως και αυτοκίνητα στελεχών της εφημερίδας. Οι σύντροφοι αποχώρησαν χωρίς πρόβλημα. Θα ακολουθήσει εκτενέστερο κείμενο».

Η ομάδα Ρουβίκωνας στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στον Τειρεσία, στις εκλογές της ΝΔ, στη Βουλή, στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα. ενώ πρόσφατα μπήκαν στο ξενοδοχείο Χίλτον στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Νέα Δημοκρατία: Οι επιθέσεις αυτού του είδους πλήττουν τη δημοκρατία


Στην καταδίκη της επίθεσης κατά του Πρώτου Θέματος προχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Καταδικάζουμε με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο επιθέσεις αυτού του είδους που πλήττουν την ουσία της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Χωρίς να συνδέουμε το θέμα με την κυβερνητική πρακτική εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατι φαινόμενα που πλήττουν την καρδιά της δημοκρατίας αυξάνονται».

Το Ποτάμι: Οι κουκούλες είναι μαύρος φασισμός


Σε σχόλιό του το Ποτάμι για την επίθεση στο Πρώτο Θέμα το πρωί της Παρασκευής αναφέρει: Οι βαριοπούλες και οι κουκούλες είναι μαύρος φασισμός. Όσες κόκκινες μπογιές και αν χυθούν, όσα λόγια και αν ειπωθούν αυτό δεν αλλάζει. 



Πηγή : protothema.gr


Α. Σαμαράς: Η κυβέρνηση εκτροχιάζει την οικονομία και καταργεί τις μεταρρυθμίσεις





Ευθείες βολές εναντίον της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε από το βήμα συνεδρίου επενδυτών στο Χονγκ Κονγκ ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά του κυβερνητικού οικοδομήματος των κύριων Τσίπρα και Καμμένου, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως σήμερα η χώρα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μίγμα ενός αριστερίστικου κι ενός ακραίου δεξιού κόμματος.

"Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται "στην ίδια γραμμή":

Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την Οικονομία. Και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα… 

Αλλά οι ψεύτικες υποσχέσεις τελικά προκαλούν γενικευμένη απογοήτευση, επιφέρουν βαθιά πόλωση, αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, προκαλούν διάχυτη απελπισία, ενισχύουν τον εξτρεμισμό. Αυτός ο επικίνδυνος κατήφορος πρέπει να σταματήσει!

Πρέπει να πολεμήσουμε τον Εξτρεμισμό! 

Πρέπει να πολεμήσουμε τον Λαϊκισμό, που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα… 
Και πρέπει να καταπολεμήσουμε την απελπισία! 

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουμε την καθίζηση στη στασιμότητα", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και επεσήμανε πως η Ελλάδα  χρειάζεται ανάπτυξη, με στόχο να χτυπήσει την απελπισία.

"Χρειαζόμαστε συνεργασία σε παγκόσμια επίπεδο και δημοκρατία στο εσωτερικό κάθε χώρας, για να καταπολεμήσουμε το Λαϊκισμό. Και χρειαζόμαστε περιβάλλον παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας για να καταπολεμήσουμε τον Εξτρεμισμό", ήταν η χαρακτηριστική φράση του Αντώνη Σαμαρά. 

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η ελληνική κρίση είχε επιπτώσεις πολύ πέραν των Ελληνικών συνόρων. "Βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου εδώ χρόνια τώρα. Είναι ήδη αντικείμενο σοβαρής μελέτης για τους Ευρωπαίους, αλλά και πέραν της Ευρώπης.  Πρέπει λοιπόν, να μάθουμε απ’ αυτήν. Γιατί μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι και δυνατότεροι, μόνον αν αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα σφάλματα του παρελθόντος και μόνον αν τα διορθώσουμε αποτελεσματικά.  
Αυτό ακριβώς προσπάθησα στα χρόνια της Πρωθυπουργίας μου στην Ελλάδα…

Της "πιο δύσκολης δουλειάς στον κόσμο ολόκληρο", όπως μου έλεγαν τότε πολλοί ξένοι ηγέτες κατά τις συναντήσεις μας…", ανέφερε.

Εστιάζοντας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως αν και οι πολιτικές της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει ήδη να αποδίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα από κάθε άποψη, το εκλογικό σώμα, εξαντλημένο από την μακροχρόνια ύφεση, όπως είπε, δεν είχε προλάβει να αισθανθεί τη διαφορά ή να εκτιμήσει το γεγονός ότι η χώρα είχε πια αλλάξει κατεύθυνση. "Η Λαϊκίστική Αντιπολίτευση υποσχόταν μια γενική "στροφή προς τα πίσω". Να αντιστρέψει τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να επιστρέψει πίσω στις ξέφρενες δημόσιες σπατάλες. Να ξανακτίσει το "πελατειακό κράτος" που εμείς σταδιακά κατεδαφίζαμε. Να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη εφαρμόσει. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση. 

Να διώξει τους ξένους επενδυτές. Να ματαιώσει τη στρατηγική στροφή μας στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.  Στους δεκαπέντε μήνες που μεσολάβησαν από τότε, τα αποτελέσματα που έφερε η Λαϊκιστική συγκυβέρνηση είναι πλέον ολοφάνερα:

Η οικονομία μας "γύρισε", από την Ανάκαμψη πίσω στην Ύφεση. Ο Προϋπολογισμός "γύρισε", από τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα. Το Χρέος μας εκτροχιάστηκε από την τροχιά βιωσιμότητας όπου το είχαμε βάλει…Μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, είτε ακυρώθηκαν συνολικά είτε βρίσκονται σε στασιμότητα έκτοτε…Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, που ήδη προχωρούσαν, ματαιώθηκαν!  

Εκτενέστατοι πιστωτικό έλεγχοι - capital controls – επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015...Κι ακόμα, επί πλέον όλων αυτών, αντιμετωπίζουμε τώρα πια και μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική κρίση! Επειδή η νέα κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα, έδωσε 6 μήνες άδεια παραμονής χωρίς όρους σε κάθε "παράτυπο επισκέπτη", κι έτσι κυριολεκτικά "προσκάλεσε" εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες ή πρόσφυγες, να μπουν στην Ελλάδα "transit", καθοδόν προ άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως τότε οι βόρειοι γείτονες μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα με την Ελλάδα…", επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, η Ελλάδα είναι γεμάτη από ανεκμετάλλευτες δυνατότητες ανάπτυξης, αναξιοποίητες επενδυτικές ευκαιρίες, από τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν ανενεργά. Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, τόνισε πως:

-Η Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να γίνει μοναδικό κέντρο ευκαιριών για επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη. Όχι μια χώρα όπου αποτυγχάνει κάθε "σχέδιο διάσωσης"….

-Μπορεί να γίνει μεγάλη "πύλη" εμπορευμάτων, κεφαλαίων και επενδύσεων από και προς την Ευρώπη, από και προς την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τον Ασιατικό κόσμο γενικότερα. Όχι μια απομονωμένη χώρα πίσω από "κλειστά σύνορα" προς κάθε κατεύθυνση. 

-Μπορεί να γίνει αληθινό "προπύργιο" της Ευρώπης στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο και στην πάντα ανήσυχη Μέση Ανατολή. Προπύργιο της Ευρώπης! Όχι "Αχίλλειος Πτέρνα" της Ευρώπης…
"Μόλις η Ελλάδα τακτοποιήσει "τα του οίκου της", μπορεί να αναδειχθεί σε φάρο Ανάπτυξης, Σταθερότητας και Ελπίδας για την υπόλοιπη Ευρώπη και – το πιο σημαντικό, ίσως – για την τόσο ταραγμένη γειτονιά της. 

Πρέπει να "εξάγουμε" σταθερότητα στους γείτονές μας. 

Όχι να "εισάγουμε" αποσταθεροποίηση απ’ αυτούς…Μην έχετε καμία αμφιβολία: Θα ξεπεράσουμε τις τωρινές μας δυσκολίες.  

Είναι αλήθεια, ότι πληρώνουμε τα δικά μας σφάλματα από τις περασμένες δεκαετίες…

Είναι επίσης αλήθεια, ότι μερικοί εξωτερικοί παράγοντες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν σε βάρος μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα… 

Είναι αλήθεια, ότι η Ευρώπη ήταν αρχικά εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση… 

Αλλά αν το δείτε από ευρύτερη σκοπιά, όλες αυτές οι "αιτίες" ή οι "δικαιολογίες", δεν έχουν πια μεγάλη σημασία… 

Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Και θα τα καταφέρουμε! Αυτό μετράει…", σημείωσε. 


Πηγή : capital.gr


Παγκόσμιος συναγερμός από το FBI για απάτη μέσω e-mail



Οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, έχουν οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εξέλιξη της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας με την οποία πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές απάτες.

Τα στοιχεία ερευνών των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας (FBI) δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι και οι συμμορίες του οικονομικού ηλεκτρονικού εγκλήματος, στοχοποιούν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υψηλόβαθμών στελεχών επιχειρήσεων και κατορθώνουν να στείλουν πλασματικές εντολές στους υφισταμένους τους, για μεταφορά οικονομικών ποσών, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν.

Οι απάτες αυτές, μέσω της κακόβουλης διαχείρισης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι γνωστές ως “business email compromise,” με το οικονομικό τους ύψος να ξεπερνά τα 2,3 δισ δολάρια από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με το FBI.


Το FBI έχει προχωρήσει στην έκδοση ειδικής προειδοποίησης αυτή την εβδομάδα, με αναφορές προς τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

Οι υποθέσεις έχουν και διεθνή διάσταση, καθώς αναφέρονται σε 17.642 επιχειρήσεις διαφόρων οικονομικών μεγεθών, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον 79 χώρες.




Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
real.gr





Άκαρπες οι προσπάθειες μετακίνησης των προσφύγων από τον Πειραιά δεν θέλουν να φύγουν


Δεν φαίνεται προς το παρόν να πείθονται οι μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν στελέχη στην πύλη Ε2, ουδείς έδειξε πρόθυμος να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχωρήσει από το σημείο, όπου ήδη βρίσκεται ένα πούλμαν, το οποίο αν γεμίσει τελικά θα αναχωρήσει με προορισμό την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Ο διοικητής του Α' Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου, πλωτάρχης Αριστοτέλης Γιαννιώτης, με τη βοήθεια μεταφραστή κάλεσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να μαζέψουν τις σκηνές τους, καθώς, όπως ανέφερε, το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι μόνιμη δομή φιλοξενίας και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένο κέντρο αλλού.

Πρόσφυγας σε αναπηρικό καροτσάκι, μιλώντας στον διοικητή του πρώτου λιμενικού τμήματος, κατήγγειλε ότι ένας ομοεθνής του, τού είπε ότι αν μετακινηθεί σε κέντρο φιλοξενίας και δεν του αρέσει ο χώρος δεν θα τον αφήσουν να φύγει και μπορεί να τον απειλήσουν. 

Ο κ. Γιαννιώτης είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η ελληνική πολιτεία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, τα κέντρα που δημιουργεί να γίνουν όσο το δυνατόν με καλύτερες υποδομές.

Την ίδια ώρα, ένας Αφγανός μετανάστης με ντουντούκα ζητούσε από τους πρόσφυγες και τους ομοεθνείς του να διαδηλώσουν φωνάζοντας «ανοίξτε τα σύνορα».

Ανάλογη προσπάθεια ενημέρωσης από το λιμενικό σώμα έγινε το πρωί και σε μετανάστες και πρόσφυγες στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1.

Αφγανοί ανέφεραν στα στελέχη του λιμενικού ότι ομοεθνείς τους που «απέδρασαν» από τις οργανωμένες δομές, τους είπαν ότι εκεί είναι χειρότερα και να μείνουν στο λιμάνι. Το ίδιο γεγονός ανέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες και στην πύλη Ε2.

Την Πέμπτη περίπου 700 άτομα, που δεν μπήκαν στα λεωφορεία, μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση εν όψει Πάσχα.

Μόνο 40 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν την Πέμπτη σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα των αρχών προς τους πρόσφυγες αναφέρει: «Είναι καλό για εσάς να φύγετε ειρηνικά. Είναι υποχρεωτικό να φύγετε με τις σκηνές. Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι hot spot. Η προσωρινή διαμονή τελείωσε».

«Είμαστε κουρασμένοι, ανοίξτε τα σύνορα» απαντούν οι πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι διακινείται σημείωμα στα αραβικά και τα φαρσί, το οποίο κατά άλλους καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον επίσημο μεταφραστή του λιμενικού στην πύλη Ε-2 έλεγε τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει πούλμαν για να πάρει τους μετανάστες και πρόσφυγες από εδώ στην Αθήνα με προορισμό τα βουνά. Μην πάτε και μην μπαίνετε μέσα στο λεωφορείο. Να μείνετε σταθερά στις θέσεις σας εδώ στον Πειραιά για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.Θα πρέπει να είμαστε μια γροθιά θα πολεμήσουμε για τη ζωή μας και την ελευθερίας μας.»


Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ετοιμάσει δικό του φυλλάδιο, γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί) το οποίο θα αρχίσει να διανέμεται από τη Δευτέρα στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά.

Με αυτό, οι αρχές προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν στους πρόσφυγες την εικόνα που υπάρχει για τα σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας και τη διαδικασία του ασύλου. Καλεί τους πρόσφυγες να εμπιστευθούν τις αρχές και όχι τους διακινητές και ζητά να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας το συντομότερο. Ξεκαθαρίζεται, δε, σε λίγες ημέρες το λιμάνι θα αδειάσει.

Το φυλλάδιο του υπουργείου Ναυτιλίας:


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ 50 προκάτ οικίσκους για το συγκεκριμένο χώρο μετέφερε από τον Βόλο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το βασικότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο που προσπαθούν να επιλύσουν τα συνεργεία αυτή τη στιγμή είναι αυτό της αποχέτευσης, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα δοθεί και σε αυτό λύση.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4.668 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε1, 1.000 στην πέτρινη αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2. Σε όλη τη χώρα βρίσκονται 52.666 πρόσφυγες.

Το πρωί κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό «Αριάδνη» μεταφέροντας 22 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο και το «Superfast XII» με δύο πρόσφυγες από Κω.

Στις 11:35 το βράδυ της Πέμπτης  κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 25 πρόσφυγες από τη Σάμο.



Newsroom ΔΟΛ


Αποχώρησαν οι δανειστές από την Αθήνα λόγω υποκλοπών




Οι δανειστές αποχωρούν από την Αθήνα προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τους επικεφαλής, και ενώ οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως φαίνεται η απόφαση να αναχωρήσουν για Βρυξέλλες συνδέεται με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Βελκουλέσκου-Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν από την Αθήνα για να συνομιλήσουν με τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς δεν επιθυμούν η επικοινωνία αυτή να γίνει μέσω τηλεφώνων.

Αρχικά η αποχώρηση τους ήταν προγραμματισμένη για χθες Πέμπτη, ωστόσο σκόνταψε στην απεργία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα επιστρέψουν ξανά εντός 24 ωρών, αφού δείξουν στους επικεφαλής το κείμενο της συμφωνίας με την ελληνική πλευρά.

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί ραντεβού των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό.


Πηγή : koolnews.gr


Λέσβος: Νέες επαναπροωθήσεις προσφύγων, αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα



Εν μέσω έντασης επαναλαμβάνεται νωρίς το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία. Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες. Συνολικά, για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η επαναπροώθηση 145 ατόμων.

Τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε.

Εκτός των 45 ατόμων που βρίσκονται εν πλω προς την Τουρκία, ακόμη 100 πρόσφυγες θα επαναπροωθηθούν σήμερα. Πρόκειται για πρόσφυγες που κρατούνταν στην Κω και τη Σάμο και θα μεταφερθούν εντός της ημέρας στη Λέσβο, και εν συνεχεία θα μεταφερθούν στο Δικελί, όπου θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Τους πρόσφυγες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου ατόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, κι έτσι γι' αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης. 

Περίπου 240 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων που διέμεναν υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. 

Πρόκειται για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες. 

«Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου αλλά, προκειμένου να ανακουφιστεί και το hot spot της Μόριας, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Καρά Τεπέ ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που χρίζουν περαιτέρω βοήθειας» δήλωσε στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης. 

Στο σύνολό τους, οι παραπάνω πρόσφυγες έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Αναμένεται πάντως να συνεχισθεί η μεταφορά στον Καρά Τεπέ, ανθρώπων που χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας. 

Στον καταυλισμό αυτόν θα μεταφέρονται επίσης πρόσφυγες που το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα εγκρίνεται όταν φυσικά ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να παραμένουν και περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στο νησί πριν τις 20 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί και τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα. Προτιμούν όμως να παραμένουν στο νησί, αφού διαπιστώνουν την κατάσταση στον Πειραιά ή σε άλλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε κρίσιμη κατάσταση Αφγανός που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει από το περασμένο Σαββάτο, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, 36χρονος Αφγανός, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας μεγάλη ποσότητα φαρμάκων. 

Σύμφωνα τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η κατάσταση της υγείας του 36χρονου, αν και κρίσιμη, παραμένει σταθερή. 

Πάντως, ο Αφγανός, μέλος οικογένειας και με άλλα άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του πολέμου στην περιοχή, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και άλλες φορές. Μάλιστα τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποίησε και τα οποία κατείχε η μητέρα του αυτόχειρα προέρχονται από την αγωγή που του συνεστήθη στην Τουρκία όταν νοσηλεύθηκε για άλλη απόπειρα αυτοκτονίας.

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας το ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μπόρις Τσέσιρκοφ, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την υπόθεση από την αρχή και προσφέρουν την όποια απαιτούμενη στήριξη στον νοσηλευόμενο.

 


Newsroom ΔΟΛ


Σε απόγνωση οι καρκινοπαθείς πάλι χωρίς χημειοθεραπείες στο «Λαϊκό»




Σε απόγνωση βρέθηκαν και πάλι χθες οι καρκινοπαθείς που λαμβάνουν την θεραπεία τους από το «Λαϊκό» αφού δεν έγιναν οι χημειοθεραπείες στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης των απαραίτητων φαρμάκων.

'Οπως αναφέρουν από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για τις ελλείψεις σε φάρμακα χημειοθεραπείας, "η καθυστέρηση της θεραπείας των καρκινοπαθών εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επιδείνωση της κατάστασης τους αλλά και για της ίδιας τους της ζωής.  Καλούμε το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που για δεύτερη φορά από τον Ιανουάριο δημιουργείται στο Λαϊκό, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και είναι πολύ αργά".

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και άλλες οργανώσεις όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, βοηθούν με όσα αποθέματα φαρμάκων έχουν, ωστόσο "την λύση όμως πρέπει να την δώσει η Πολιτεία.  Ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της", προσθέτουν.

Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και τον Ιανουάριο και τότε είχαν δοθεί υποσχέσεις για εξομάλυνση της κατάστασης.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του iatropedia από τον Ιανουάριο.


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Λαγκάρντ: Το ασφαλιστικό της Ελλάδας πάει στα βράχια – Τι απάντησε για τα WikiLeaks



Την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι «πάει στα βράχια».

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks απάντησε ότι οι διάλογοι των Τόμσεν-Βελκουλέσκου δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα καινούργιο από τα όσα ήδη έχει κατά καιρούς πει το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους. «Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι το μπαλάκι είναι στην Αθήνα: «Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι οδηγείται στα βράχια, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό» ανέφερε.

Μιλώντας στο συνέδριο «Women in the World», στη Νέα Υόρκη, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι απαιτείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν ανέφερε ποτέ την λέξη «κούρεμα»., προτείνοντας την επέκταση των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων»» είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να «σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες».



Πηγή: iefimerida.gr 


Τρόμος σε σχολική παράσταση! 2 μαθητές με κομμένο λαιμό στο "Sweeney Todd"



Πανικός κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης "Sweeney Todd" που ανέβασε σχολείο στη Νέα Ζηλανδία. Δύο 16χρονοι τραυματίστηκαν από το ξυράφι που χρησιμοποιήθηκε στην παράσταση.

Ο ένας από τους μαθητές έχει τραυματιστεί σοβαρά, με τον συμμαθητή του να έχει πιο ελαφρά τραύματα. Οι δύο μαθητές του Saint Kentigern College στο Auckland νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στο Auckland Hospital.

Η λεπίδα που χρησιμοποιείται για την παράσταση ήταν, σύμφωνα με τον διευθυντή του St Kentigern College, τυλιγμένη με ταινία. Ο Steve Cole δήλωσε πως το ξυράφι είχε ελεγθχεί και δεν θεωρούνταν επικίνδυνο, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στις πρόβες πριν από την έναρξη της παράστασης.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος από όπου αγοράστηκε το ξυράφι είπε ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού του σχολείου είχε ζητήσει να καλυφθεί η αιχμηρή άκρη.




Πηγή: Dailymail, newsit.gr


Άνδρας μαχαίρωσε άγρια τη σύζυγό του έξω από το Αττικό Νοσοκομείο




Σε άγριο φονικό κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης ο καβγάς ενός παντρεμένου ζευγαριού, λίγα μέτρα έξω από το Αττικό Νοσοκομείο.

Ο 55χρονος άρχισε να λογομαχεί με την 53χρονη σύζυγό του για άγνωστο λόγο, ο διαπληκτισμός ξέφυγε και ο άνδρας, εκτός εαυτού, έβγαλε μαχαίρι και μαχαίρωσε 16 φορές την άτυχη γυναίκα.

Η 53χρονη μεταφέρθηκε αιμόφυρτη άμεσα στο χειρουργείο, όμως υπέκυψε στα τραύματά της.


Βρούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα



Στο στόχαστρο της σκληρής κριτικής που άσκησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, βρέθηκαν οι ενέργειες και οι κινήσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το σύνολο των γεγονότων που εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, από τα wikileaks μέχρι την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καθώς και τα θέματα της αξιολόγησης που είναι σε εκκρεμότητα.

Ο κ. Βρούτσης είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής: «Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας. Η εικόνα της Ελλάδας είναι τραγική. Δυστυχώς μετατρέψατε την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα». Και υπογράμμισε: «Σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα με κλειστά σύνορα, με κλειστές τράπεζες, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό της και δείχνει «ακυβέρνητο καράβι».

Ο πρώην Υπουργός με επικριτικό σχολιασμό, υπογράμμισε: «Ζούμε απίστευτες στιγμές και μέσα στο κοινοβούλιο. Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως η διαφάνεια στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού αποτελεί το νούμερο «ένα» στην ιεραρχία και τις προτεραιότητες που θέτει. Πως μετέτρεψε η Κυβέρνηση το Κοινοβούλιο; Σε πλυντήριο ανομίας; Πριν από λίγο καιρό στο «όνομα» της μεταναστευτικής πολιτικής ζητήσατε εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο για να κάνετε απ’ ευθείας αναθέσεις».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο βουλευτής Κυκλάδων τόνισε: «Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Δόθηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις χρήματα σε εταιρείες που εμφανίστηκαν σ’ ένα βράδυ. Έχουν γίνει ανάλογες καταγγελίες και περιμένουμε απαντήσεις που μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν. Σήμερα, ζητάτε να γίνει ένα επιπρόσθετος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες. Σ’ αυτό το λογαριασμό θα πάνε χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ευρωπαϊκοί πόροι και όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θέλει να συμμετέχει. Ανθρώπινο και καλοδεχούμενο».

Όμως, με επικριτική ωμότητα κατά των κυβερνητικών χειρισμών, ο πρώην Υπουργός, αποκάλυψε: «Η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού διενεργείται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημοσίων επενδύσεων, ανάθεσης μελέτης, σύναψη συμβάσεων καθώς και άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Δηλαδή, στην τσέπη των Υπουργών τα λεφτά και τα κάνουν και τα χειρίζονται όπως θέλουν». Και κατέληξε: «Πως θα τα ψηφίσετε αυτό;»


Της Άντζελας Πεΐτση
Πηγή : zougla.gr


Οριστικά 3ος ο Παναθηναϊκός, αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός



Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 91-86 από τη Εφές Αναντολού και κατέλαβαν την 3η θέση που τους οδηγεί με μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Στο δρόμο τους θα βρούν τη Λαμποράλ Κούτσα με μειονέκτημα έδρας. Eκτός 4αδας και προημιτελικών ο Ολυμπιακός.

Ο Παναθηναϊκός το πάλεψε, ήταν ανταγωνιστικός αλλά στα τελευταία λεπτά η Εφές Αναντολού, παρ' ότι αδιάφορη (έχει αποκλειστεί) τον νίκησε με 91-86 και του στέρησε κάθε πιθανότητα διεκδίκησης της 2ης θέσης. Εάν φυσικά η Λοκομοτίβ έχανε στην αυριανή αναμέτρηση με τη Νταρουσάφακα!

Έτσι η ομάδα του Τζόρτζεβιτς θα πάει στα προημιτελικά, όπου θα αναμετρηθεί με τη Λαμποράλ Κούτσα με μειονέκτημα έδρας, προσδοκώντας να πάρει (τουλάχιστον) ένα διπλό και με όπλο το ΟΑΚΑ να προκριθεί σ' ένα ακόμη Final -4.

Η ισπανική ομάδα ηττήθηκε από τη Μπάμπεργκ στη Γερμανία και έτσι ανεξάρτητα από το αυριανό ματς της ΤΣΣΚΑ με τον Ολυμπιακό κατέλαβε τη 2η θέση!

Από την πλευρά τους οι Πειραιώτες, όπως αναμενόταν έμειναν εκτός... κόλπου, αφού πέρα από την ήττα της Λαμποράλ και η Μπαρτσελόνα νίκησε τη Ζαλγκίρις το Κάουνας (66-59).

Σε ότι αφορά το ματς του Παναθηναϊκού με την Εφές, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς σούταρε εκπληκτικά πίσω από την γραμμή του τριπόντου και τελείωσε τον αγώνα με 11/18, ενώ στο πρώτο μέρος είχε το φοβερό 90% με 9/10 προσπάθειες να βρίσκουν στόχο. Ωστοσο τα λάθη ήταν πάρα πολλά για την ελληνική ομάδα, με τους Τούρκους να κυριαρχούν και να βγάζουν μεγάλη θέληση για τη νίκη, στο κλείσιμο μίας πλήρους αποτυχημένης σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Έλιοτ Γουίλιαμς με 14 πόντους, όσους σημείωσαν και οι Καλάθης, Γκιστ.

Για τους νικητές, ο Ντάριο Σάριτς ο οποίος με βάση το ρεπορτάζ των Τούρκων δεν θα αγωνιζόταν σταμάτησε στους 15 πόντους κάνοντας μεγάλη ζημιά στην τελευταία περίοδο.

Δεκάλεπτα: 17-23, 43-52, 61-66, 91-86

Εφές Αναντολού (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Τάιους 10, Μπαλμπάι, Μπράουν 11 (1), Οσμάν 12 (1), Μπατούκ 7 (1), Σάριτς 15 (2), Κορκμάζ 3, Γκρέιντζερ, Ερτέλ 9, Ντίμπλερ 13 (3), Ντάνστον 11

Παναθηναϊκός (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Χέινς 6 (2), Γιάνκοβιτς 10 (2), Φώτσης, Ραντούλιτσα 10, Φελντέιν 5 (1), Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 14 (2), Καλάθης 14 (2), Κούζμιτς 1, Γουίλιαμς 14, Χάντερ 2


Πηγή : euro2day.gr


Στο Μαξίμου το αφεντικό της COSCO για την υπογραφή της πώλησης του ΟΛΠ



Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπογράφεται σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η συμφωνία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. στην Cosco.

Σε μια ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Πεκίνο στην εξαγορά, την υπογραφή στη συμφωνία θα βάλει για λογαριασμό του αγοραστή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μητρικού ομίλου China Cosco Shipping Corporation Limited, Xu Lirong. Το νούμερο ένα δηλαδή του πρόσφατα συγκροτηθέντος, από την συγχώνευση της Cosco και της China Shipping, ομίλου αλλά και επιτρόπου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Αντισυμβαλλόμενο είναι το ΤΑΙΠΕΔ δια του προέδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα ενώ η παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού αλλά και του κινέζου πρέσβη στην υπογραφή αλλά και στην σχετική τελετή που θα ακολουθήσει στις 12:30 στο Ζάππειο είναι ενδεικτικές του υψηλού προφίλ που επέλεξε η κυβέρνηση για την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που ολοκληρώνει στην θητεία της .

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται πάντως δύο χρόνια σχεδόν μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και ένα χρόνο ακριβώς μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Πεκίνο όπου και είχαν δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και σε συνέχεια σχετικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού προς τον κινέζο ομόλογό του.

Να σημειωθεί πως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και η πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Παρά τη σημερινή υπογραφή πάντως απομένουν ακόμα κρίσιμες ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων να περάσει τη συμφωνία από την Βουλή αλλά και να νομοθετήσει για την μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων σε πλήρως ανεξάρτητη αρχή.

Θα πρέπει επίσης να τονισθεί πως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους στη συμφωνία με την ΟΜΥΛΕ να απεργεί σήμερα. Όπως επίσης πρέπει να υπογραμμισθούν και οι ανησυχίες που διατυπώνουν παράγοντες της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας των μεταφορών και Logistics για το πλήγμα στην αξιοπιστία του ελληνικού άξονα διαμεταφορών από τα συνεχιζόμενα προβλήματα που προκαλεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού και της δια του σιδηροδρόμου προώθησης των εμπορευμάτων που φτάνουν σε αυτό από την Ασία στην κεντρική Ευρώπη αλλά και οι απεργίες.

Στο 1,5 δισ. η αξία της συμφωνίας

Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ ανέρχεται σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο ποσό του 1,5 δισ. συνυπολογίζονται και τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Πως θα γίνει η συναλλαγή

Η συναλλαγή διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Cosco Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67% (δεύτερο στάδιο).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της ικανοποίησης ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών. Μεταξύ αυτών και η ψήφιση από την Βουλή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου, με βάση την οποία η εταιρεία θα εκμεταλλεύεται τις λιμενικές υποδομές οι οποίες παραμένουν στην κυριότητα του δημοσίου.

Έως και 4 δισ. ετησίως το όφελος προοπτικά

Οι προσδοκίες για την δυνητική ανάπτυξη του Πειραιά με καταλύτη την ιδιωτικοποίηση και τις κινεζικές επενδύσεις έχουν διαμορφωθεί πλέον σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μετά και την σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ( ΙΟΒΕ) που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες. Ειδικότερα ο ΙΟΒΕ υπολογίζει πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μπορεί να αποφέρει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην ελληνική οικονομία έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, το συνολικό ακαθάριστο προϊόν από την δραστηριότητα του ΟΛΠ αναμένεται να προσθέτει στο ΑΕΠ έως και 2,6 δισ. ετησίως το 2025 και αν συμπεριληφθούν οι επιδράσεις σε κλάδους που αναμένεται να ενισχυθούν από τη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς και της ναυπηγοεπισκευής και οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας τότε η συνολική συνεισφορά σε όρους παραγόμενου προϊόντος αναμένεται να φτάσει τα 4,0 δισ. το 2025.


Πηγή : kathimerini.gr


Νέα «τρικλοποδιά» από το ΔΝΤ



Έγγραφη δέσμευση για την υιοθέτηση μέτρων που θα προωθούν περαιτέρω την ευελιξία στην αγορά εργασίας ζήτησε χθες από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή μεγάλο αγκάθι στο ασφαλιστικό παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις με το Ταμείο να απαιτεί περικοπές ύψους 700 εκατ. ευρώ εδώ και τώρα. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του enikonomia, με έγγραφό του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στη χώρα, επιμένοντας σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό αφορά την επόμενη αξιολόγηση. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η επανεξέταση της νομοθεσίας θα γίνει μέσω της 9μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και οι αλλαγές θα θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης (σ.σ. συνδικαλιστικό νόμο) και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη στη συμφωνία επισημαίνεται ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ». Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού δεν έχει κλείσει ούτε το μέτωπο του ασφαλιστικού. 



Και σε αυτό ούτε χθες σημειώθηκε πρόοδος αφού οι δανειστές στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων δεν αποδέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα, με αποτέλεσμα οι μειώσεις που προτείνει η κυβέρνηση να μην είναι αρκετές. Μάλιστα το ΔΝΤ ζητά την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται αμετακίνητη επιμένοντας ότι το έλλειμμα που υπάρχει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης είναι αδύνατο να καλυφθεί μόνο από περικοπές, προτείνοντας τον συνδυασμό τους με τη χρήση του αποθεματικού του ταμείου και την αύξηση των εισφορών. 

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στην κλίμακα των συντελεστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων με τους δανειστές να ζητούν χαμηλότερα ενδιάμεσα ποσοστά, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί η κλίμακα να ξεκινά από 0.77 για 15 χρόνια ασφάλισης και να φτάνει το 2.00 για περισσότερα από 40 χρόνια. 
Βέβαιες θεωρούνται οι αλλαγές στο καθεστώς καταβολής συντάξεων χηρείας μετά τις απαιτήσεις των δανειστών να την λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με την συμπλήρωση του 57ου έτους της ηλικίας τους. 

Αναλυτικά ζητούν οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω. Οι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για 3 έτη, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα επέλθουν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου. 
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο το Σάββατο. 


Πηγή : real.gr


Από τους μισθωτούς των 800 ευρώ ξεκινούν τα χαράτσια



Η κυβέρνηση στέλνει τον λογαριασμό για τα φορολογικά μέτρα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους

Με αυξήσεις φόρων για όσους βγάζουν 10.000 ως 20.000 το χρόνο (δηλαδή και για μισθωτούς και συνταξιούχους των 700-800 ευρώ το μήνα) θα κλείσει την πρώτη αξιολόγηση η κυβέρνηση.

Μετά και τις χθεσινές συναντήσεις Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου με τους θεσμούς στο Χίλτον, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα» και πως «είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία»,  ενώ «το αργότερο μέχρι την Τρίτη (σσ: αντί Κυριακής που έλεγε την Τετάρτη πως "ελπίζει" ο κύριος Τσακαλώτος) θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών».

Ωστόσο το ΔΝΤ κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται οι διαφοροποιήσεις του.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πάντως η κυβέρνηση στέλνει τον λογαριασμό στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο, η επιβάρυνση θα είναι κατά μέσο όρο 80 ευρώ», κάτι που σημαίνει πως για άλλους μπορεί να είναι μεν χαμηλότερη (πχ 30 ή 50 ευρώ) αλλά για άλλους πολλαπλάσια.

Με βάση την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης  (και βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 για τα εισοδήματα 2014), στην κυβέρνηση λένε πως:

- «το 99,8% των μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση»! Αυτό όμως είναι θεωρητικά αδύνατον και το λένε για να καλύψουν την φοροκαταιγίδα που έρχεται, αφού τουλάχιστον το 30%-40% των φορολογουμένων παρέμενε ήδη αφορολόγητο και, λογικά λοιπόν, μειώσεις φόρων θα μπορούσε να δει, θεωρητικά, μόνον το υπόλοιπο 60%-70% των φορολογουμένων. Ακόμα και γινόταν πράξη η εξαγγελία για αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, τότε θα έμεναν αφορολόγητοι το 60% των φορολογουμένων, άρα δηλαδή θα ήταν λιγότεροι εκείνοι που θα έβλεπαν ελάφρυνση ή, έστω, μια κάποια επιβάρυνση.

-  «ελάφρυνση θα δουν τα μεσαία εισοδήματα από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ. Έως και 400 ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν μισθωτοί». Αυτό υποκρύπτει ενδεχομένως, αν ισχύσει, ότι στις τελικές προτάσεις της η κυβέρνηση δέχτηκε μικρότερη μείωση στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, ενδεχομένως στα 2.000 αντί 1.900. Επιπλέον η μείωση κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος (που οδηγεί στον μηδενισμό της έκπτωσης στα 42.000 ευρώ) θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο, ώστε σε κάποιες οριακές μόνον περιπτώσεις να προκύπτει τόσο μεγάλη μείωση του τελικού φόρου.

- «επιβάρυνση υπάρχει για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους». Δηλαδή ακόμα και οικογένειες με τρία, πέντε ή περισσότερα παιδιά, που ζουν με μηνιαία εισοδήματα των 3.500 -4.000 ευρώ, θα θεωρούνται «ρετιρέ» και θα δουν την εφορία να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Με βάση όλα αυτά που υποστηρίζουν παρουσιάζουν στην κυβέρνηση, τα τουλάχιστον 1 δισ. επιπλέον έσοδα από άμεσους φόρους εισοδήματος (πέραν των έμμεσων φόρων κλπ) θα τα πληρώσουν ελάχιστοι, αν και θέλουν να μιλούν για επιβαρύνσεις έως μόλις 5% για τα «υψηλά» εισοδήματα.

Οι ίδιες πηγές λένε πως συνολικά τα μέτρα θα φτάσουν στα 5,4 δισ. ευρώ και θριαμβολογούν θυμίζοντας ότι «από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν», παραβλέποντας όμως τα ότι τα μέτρα του νέου Μνημονίου έρχονται να προστεθούν στα παλαιότερα των δύο πρώτων Μνημονίων.
Πού θα φτάσει ο λογαριασμός

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν επίσης ότι «πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν» και  πως «το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση».

Πώς θα βγουν όμως τα ποσά αυτά;

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές:

1.      Στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

2.      «τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί». Επαναλαμβάνουν δηλαδή κάτι ανάλογο με το επιχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι δηλαδή το email Χαρδούβελη προέβλεπε και μέτρα που δεν θα χρειάζονταν να νομοθετηθούν  παρά μόνο αν διαπιστωνόταν τέτοια ανάγκη και είχε πέσει έξω ο προϋπολογισμός στα μέσα της επόμενης χρονιάς, με την διαφορά όμως ότι τη φορά αυτή είναι άγνωστο αν η «μη υποχρέωση» νομοθέτησης των μέτρων θα προβλέπεται ρητά και στην συμφωνία της αξιολόγησης που θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Αιχμές κατά ΔΝΤ

Κυβερνητικές πηγές απέκρουαν μάλιστα την άποψη πως οι υποκλοπές και η διαρροή στα Wiileaks μπορεί να στοίχησαν στην χώρα, λέγοντας πως «φαντασιώνονται κάποιοι ότι "οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά" ανεβάζοντας το "λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ"».

Από την άλλη, στην κυβέρνηση αφήνουν αιχμές ότι «το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε, αλλά από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του».

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, με στοιχεία που επικαλούνται σε non paper:

1. Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015,  προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!

2. Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%.  Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήψη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3%, που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.


Πηγή : protothema.gr