Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Σοβαρές εξελίξεις στην υπόθεση των 8 τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα! Πολιτικοί οι λόγοι;



Σημαντικά στοιχεία φέρνει στο φως το newsit.gr σχετικά με την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που μπήκαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο, την επομένη του πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πολιτικοί θεωρούνται πως είναι οι λόγοι καθυστέρησης της ανακοίνωσης της πρωτοβάθμιας απόφασης για το αίτημα ασύλου του Αχμέτ Γκιουζέλ, ενός εκ των 8, σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης του, κ. Σταυρούλα Τομαρά,.

Η κα Τομαρά μιλώντας στο newsit.gr είπε: "Πιστεύω πως έχει αποφασίσει θετικά η χειρίστρια της υπηρεσίας ασύλου στο αίτημα του Αχμέτ Γκιουζέλ για να πάρει άσυλο γιατί στον πρώτο βαθμό αποφασίζουν ατομικά οι χειρίστριες. Είναι προσωπική μου άποψη και φυσικά θα δημιουργηθεί θέμα αν ενα αίτημα απο τα 8 είναι θετικό ενώ τα αλλα 7 είναι αρνητικά. Μπορεί και να κάνω λάθος", αναφέρει χαρακτηριστικα η συνήγορος.

"Έχουμε ένα αίτημα ασύλου του τελευταίου απο τους 8 ο οποίος ειναι και ο αρχαιότερος των 8. Είναι ταγματάρχης και ειναι αυτός που είχε υπηρετήσει στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Για τον συγκεκριμένο έχει βγει απόφαση στην πρωτοβάθμια υπηρεσία ασύλου. Το γνωρίζω γιατί μου το είπαν οι υπάλληλοι. Εδω και 2,5 μήνες δεν ανακοινώνεται. Έχει δώσει 2 ή 3 φορές συνέντευξη, την τελευταία στις 19 Σεπτεμβρίου, και έκτοτε δεν εχει ανακοινωθεί η απόφαση", υπενθυμίζει η κ. Τομαρά.

Όπως προσθέτει η συνήγορος, το γραφείο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Ροτ εχει ζητήσει να επικοινωνήσει η ίδια μαζί του προκειμένου να ενημερωθεί.

"Εχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των 8. Συνεκλήθη το συμβούλιο εφετών για τους 3 απο αυτούς την Τρίτη (29/11). Η δίκη με πρόταση της Εισαγγελέως αναβλήθηκε για την επόμενη Τρίτη. Υπάρχει ακόμη ένα συμβούλιο εφετών για τους τρεις απο αυτούς την ερχόμενη Παρασκευή και για τους άλλους δυο την ερχόμενη εβδομάδα", λέει η συνήγορος.

"Τα αιτήματα διεθνούς προστασίας που ήταν να εξεταστούν από την Αρχή Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό για το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουν αναβληθεί μετα απο πρόταση των επιτροπών για Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω έλλειψης διερμηνέων στην τουρκική γλώσσα. Οι αυτοπρόσωπες συνεντεύξεις θα γίνουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Υπάρχει μια συνέντευξη στις αρχές Δεκεμβρίου για τον έναν απο τους οκτώ όπου θα παραστώ για να δώσω εξηγήσεις ενώπιον της επιτροπής για τους λόγους τους οποίους διεκόπη απότομα στην πρωτοβάθμια υπηρεσία ασύλου η συνέντευξή του. Αυτός μάλιστα έχει καταγωγή και από την Ελλάδα. Ο παππούς του ήταν απο την Κοζάνη και ανταλλάχθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης", σημειώνει χαρακτηριστικά.





ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Πηγή : newsit.gr


Νέα Δημοκρατία : Ο φόρος στο κρασί αύξησε το λαθρεμπόριο




Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τις συνέπειες της επιβολής Ειδικού Φόρους Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

            «Η Κυβέρνηση επέβαλλε έναν άδικο φόρο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον κλάδο του κρασιού. Από την αρχή που θεσπίστηκε αυτός ο φόρος είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οινοποιητικής παραγωγής αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς το μόνο που θα μεγάλωνε θα ήταν η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

            Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το μόνο που πέτυχε η επιβολή αυτού του ακατανόητου φόρου ήταν να αυξήσει την παραοικονομία και το λαθρεμπόριο, καθώς το 65% του οίνου διακινείται παράνομα. Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα, τόσο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) όσο και από τον Φ.Π.Α. 

Ταυτόχρονα, νοθεύει τον ανταγωνισμό καθώς πλήττει όσους δραστηριοποιούνται νόμιμα και υπονομεύει ένα δυναμικό τμήμα του πρωτογενή τομέα πλήττοντας τις εξωστρεφείς μικρές οινοποιητικές μονάδες. 

            Το μέτρο απέτυχε, όπως είχαμε προειδοποιήσει. 

            Δεν χωρούν ημίμετρα. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συμφωνία Αλήθειας στη Δ.Ε.Θ. δεσμεύθηκε για την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί».



Αυτά είναι τα 15 μεγαλύτερα σκυλιά στον πλανήτη



Τα 15 μεγαλύτερα σκυλιά στον πλανήτη με άγρια όψη αλλά με καρδιά μικρού παιδιού.






CNN: Οι ανήλικοι μετανάστες που καταφεύγουν στην πορνεία για να ζήσουν (video)



Το CNN International ακολουθεί τα βήματα ενός 17χρονου Αφγανού που αναγκάστηκε να εκπορνευθεί για να μπορέσει να ζήσει. Ο Αλί είναι ένα από τα χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα της Αθήνας των οποίων το όνειρο για μία καλύτερη ζωή γρήγορα καταποντίστηκε στη σκληρή πραγματικότητα της επιβίωσης.




Πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο «πατέρας του BigMac»



Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης

Ο Μάικλ Τζέιμς Ντελιγκάτι, που επινόησε το 1967 το BigMac, σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει το μενού των McDonald’sμε ένα μεγάλο μπέργκερ, έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, η αμερικάνικη εταιρεία αρχικά δεν θεώρησε το BigMacκαλή ιδέα, θεωρώντας ότι το παραδοσιακό μπέργκερ της (μπέργκερ, πατάτες και milkshake) ήταν άκρως επιτυχημένο, γι’ αυτό και πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι να το εντάξει στο μενού της.

Ως εκ τούτου, το BigMac, που αποτελείτο από δύο μπιφτέκια μέσα σε ένα στρογγυλό ψωμάκι (το περιεχόμενο είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο, παρότι διαφέρει η τιμή πώλησης και η θερμιδική του αξία - στην αμερικανική εκδοχή, το BigMac έχει 540 θερμίδες, 28 γραμμάρια λίπους και 25 πρωτεΐνης), έκανε την παρθενική του εμφάνιση σεεστιατόριο,που ο ίδιος ήταν δικαιοπάροχος,της αμερικάνικης αλυσίδας, στην Πενσυλβάνια, το 1967.

Λίγα χρόνια αργότερα, ενδεικτικό της επιτυχίας του, το «δίπατο burger» μπήκε σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας. Σε μια συνέντευξή του, αρκετά χρόνια μετά παραδέχθηκε ότι δεν πίστευε ποτέ ότι το δημιούργημά του θα άλλαζε τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικάνων, και όχι μόνο – οι πωλήσεις του έφθασαν αισίως τα 550 εκατ. τεμάχια ετησίως.

Πριν λίγες μέρες, τα McDonald's με μήνυμά τους στο Twitter εξήραν τη συμβολή του Ντελιγκάτι στη διάσημη εταιρεία fast-food, όπου ήταν δικαιοπάροχος (franchisee). "...Μάικλ "Τζιμ" Ντελιγκάτι σε ευχαριστούμε και θα σε θυμόμαστε για πάντα", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμπνευστής του BigMacδεν πήρε ούτε ένα σεντ με τη μορφή δικαιωμάτων για την ανακάλυψή του…


Ομοφοβικό παραλήρημα Κατσίκη και επίθεση στον Γεωργιάδη

Φωτογραφία: Eurokinissi


Πρωτοφανές ομοφοβικό παραλήρημα από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνο Κατσίκη και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κύρωση οδηγιών, μεταξύ των οποίων και αυτή για την ίση μεταχείριση προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής ή προσανατολισμού στην απασχόληση και την εργασία.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ «βάθυνε» ακόμα περισσότερο το ρήγμα της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του με τα σχετικά άρθρα με τα οποία «ανοίγουν» το δρόμο – όπως θεωρούν- να πάει το σύμφωνο συμβίωσης ακόμα παρακάτω (σε υιοθεσίες) και «διατρανώνοντας» πως οι ΑΝΕΛ παραμένουν πιστοί στις θρησκευτικές τους αντιλήψεις…

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενός ανθρώπου πρέπει να υπόκειται σε οριοθετήσεις στην εργασία. Μάλιστα τεκμηρίωσε την άποψή του λέγοντας «έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβεί στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού εάν η δασκάλα του προβεί σε αλλαγή φύλου και την επόμενη χρονιά εμφανιστεί ως δάσκαλος; Μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Ένας ομοφυλόφιλος μπέι-μπι σίστερ;».

Τα παραδείγματα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση από τα έδρανα του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Μάριου Γεωργιάδη που τον διέκοψε. Ενέργεια που «κέντρισε» περαιτέρω τον κ. Κατσίκη, που έβαλε ευθέως εναντίον του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, λέγοντάς του πως «από αυτά που λέτε εκτιμάμε και το IQ σας, οι ισορροπίες είναι λεπτές»!

Την αποστροφή για το IQ του Μάριου Γεωργιάδη αποδοκίμασε και ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού μιλώντας για «μεσαιωνικό σκοταδισμό» και σημειώνοντας πως «εγώ πάντα είμαι προσεκτικός μέσα σε αυτή την αίθουσα, δεν έχω προσβάλει ποτέ κανένα συνάδελφο και δεν δέχομαι να με προσβάλουν».

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος «εκτόνωσε» την κατάσταση λέγοντας πως «ο καθένας έχει IQ και μπορεί να κρίνει».



Πηγή : newsit.gr


Η ανικανότητα της κυβέρνησης εδώ και 2 χρόνια φέρνει νέα μέτρα βυθίζοντας την χώρα περισσότερο στον πάτο




Κώστας Βουκελάτος


Δεν 'έχει καμία αξιοπιστία πλέον η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο εξωτερικό γενικότερα.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει σοβαρά εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, λόγω ανυπαρξίας σοβαρών στελεχών και σοβαρότητας γενικά φέρνει δυστυχώς νέα μέτρα 

Έτσι η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι όπως το 2015 αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των επιπτώσεων της ανικανότητας της και υπόλογη και πάλι στους πολίτες που καλούνται να επωμιστούν το βάρος των νέων δυσβάσταχτων μέτρων που συνοδεύουν την επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου, την ώρα που το ελληνικό χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.


Ορισμένα από τα νέα μέτρα που έρχονται και αναγκάζεται η κυβέρνηση λόγω ανικανότητας να επιβάλει είναι :

  •  «Μαχαίρι» στο επίδομα θέρμανσης, με το σχετικό κονδύλιο για το 2018 να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών (π.χ. διαγραφή της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων).
  • Μείωση μισθών και συντάξεων μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • «Ψαλίδι» στα επιδόματα που επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, με στόχο την εξοικονόμηση 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.
  • Ομαδικές απολύσεις: Α) Αύξηση από το 5% στο 10% και κατάργηση της διοικητικής έγκρισης. Β) Η σχετική δικαιοδοσία περνάει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο μετέχουν με ίση εκπροσώπηση κράτος, εργαζόμενοι και εργοδότες. Το Συμβούλιο αυτό, όμως, δεν θα μπορεί να απορρίπτει ομαδικές απολύσεις, παρά μόνο θα ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας. Αν μάλιστα το Συμβούλιο διαπιστώνει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης, οι απολύσεις θα μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τρίμηνο.
  • Συλλογικές συμβάσεις: Α) Ψήφιση διάταξης με την οποία θα ορίζεται ότι παραμένουν σε αναστολή τόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Β) Συγκρότηση ειδικής ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία έως τον Ιούνιο του 2017 θα παραδώσει πόρισμα αναφορικά με έναν ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της υποχρεωτικής διαιτησίας με σκοπό την προώθηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Απεργίες: Α) Αύξηση από τις 24 στις 48 ώρες του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας. Β) Διαδικασίες εξπρές για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας αλλά και της απόφασης των εργοδοτών να μην καταβάλλουν αμοιβή στους μη απεργούς, εφόσον εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να εργαστούν (λοκάουτ).
  • Αποκρατικοποιήσεις: Α) Άμεση πρόσληψη συμβούλων για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ (5%), Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος» (30%). Β) Ολοκλήρωση του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας για το Ελληνικό έως τον Ιούνιο του 2017. Γ) Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης η επιλογή έως τον Μάρτιο του 2017 του ΔΣ της ΕΔΗΣ. Δ) Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ εντός του 2017, εφόσον το σχέδιο για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο.


Θλιβερή πρωτιά: Πέφτει η ανεργία στην Ε.Ε. - Αυξάνεται στην Ελλάδα



Η ανεργία στη χώρα μας βρίσκεται στο 23,4% -Αυξημένη κατά 0,2% 

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εδώ και πέντε χρόνια καταγράφονται τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. των 28, με την Ελλάδα όμως να διατηρεί για ακόμα μια φορά τη θλιβερή πρωτιά και μάλιστα με την ανεργία στη χώρα μας να καταγράφει μικρή αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2016 η Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη άγγιξε το 9,8% τον Οκτώβριο, από 9,9% τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 (ακόμα) κρατών-μελών, η ανεργία μειώθηκε επίσης στο 8,3% από 8,4% αντίστοιχα.  

Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργία από τον Ιούλιο του 2009 για την Ευρωζώνη και από τον Φεβρουάριο του 2009 για την Ε.Ε. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία 20,4 εκ. Ευρωπαίοι πολίτες ήταν εκτός αγοράς εργασίας τον Οκτώβριο του 2016 εκ των οποίων 15,9 εκ ήταν πολίτες κρατών-μελών της Ευρωζώνης. 

Ανάμεσα στα κράτη -μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα διατηρεί την θλιβερή πρωτιά με την ανεργία στη χώρα μας να βρίσκεται στο 23,4% (στοιχεία Αυγούστου), αυξημένη κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Ακολουθεί η Ισπανία με 19,2% (πτώση της ανεργίας κατά 0,1%), η Κροατία με 12,7% (αύξηση κατά 0,1%) και η Κύπρος με 12% (σταθερή). Η χαμηλότερη ανεργία καταγράφεται στην Τσεχία με 3,8%, την Γερμανία με 4,1% και την Μεγάλη Βρετανία με 4,7%. 

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015 η ανεργία μειώθηκε σε 24 κράτη-μέλη, αυξήθηκε σε 3 και έμεινε σταθερή στην Ιταλία. 

Η ανεργία των νέων

Τον Οκτώβριο του 2016 4,16 εκ. Νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι εκ των οπίων 2,93 εκ ήταν πολίτες κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Συνολικά, το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη ήταν στο 20,7% και στην Ε.Ε 18,4%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε και πάλι στην Ελλάδα με 46,5% (στοιχεία Αυγούστου 2016), με την Ισπανία (43,6%) και την Ιταλία (36,4%) να ακολουθούν. Τα χαμηλότερα ποσοστά στην ανεργία των νέων καταγράφηκε στην Γερμανία με 6,9%. 



Βασίλης Δαλιάνης
Πηγή : protothema.gr


Αξιολόγηση με συνέντευξη για τους υπαλλήλους της Βουλής



Σε νέα εποχή εισέρχεται το Κοινοβούλιο: Οχι μόνο ανοίγει επισήμως διαδικασία «κοινωνικού ελέγχου» του Ναού της Δημοκρατίας, αλλά και όσον αφορά τους εργαζομένους σε αυτό, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής που από χθες είναι αναρτημένη στη Διαφάνεια, αρχίζει ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης. Ειδικότερα καθορίζεται το ποιοί είναι οι αξιολογητές, πώς θα γίνεται η αξιολόγηση -περιλαμβάνεται και διαδικασία «προσωπικής συνέντευξης», ενώ προσδιορίζεται και η κλίμακα βαθμολόγησης. Το μόνο που, ίσως, απουσιάζει, είναι μια πρόβλεψη αναφορικά με την τύχη εκείνων των υπαλλήλων που πλέον θα χαρακτηρίζονται «ανεπαρκείς» ή και «ακατάλληλοι για τη συγκεκριμένη υπηρεσία» υπάλληλοι ή και προϊστάμενοι.

«Αξιολογητές των υπαλλήλων και των προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι οι δύο ιεραρχικοί προϊστάμενοί τους. Στην περίπτωση των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, αξιολογητές είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, και ο Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω απόφαση. Παράλληλα, υπάρχουν πρόνοιες σχετικά με περιπτώσεις που οι αναφερόμενοι αξιολογητές κατά το χρόνο που πρέπει να υποβάλουν τις εκθέσεις τους απουσιάζουν ή βρίσκονται σε άλλες θέσεις, καθώς επίσης και για το θέμα των υπαλλήλων «που υπηρετούν στα γραφεία Προέδρου, Αντοιπροέδρων, Γενικού, Ειδικού Θεματικού ή Ειδικού Γραμματέα» της Βουλής: Εδώ, «οι εκθέσεις αξιολόγησης θα συντάσσονται από τον Προϊστάμενο του οικείου γραφείου». Επίσης, «για τους απεσπασμένους υπαλλήλους συντάσονται εκθέσεις αξιολόγησης από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων στις οποίες υπηρετούν».

Η βαθμολογία

Σύμφωνα με την απόφαση: «Η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει τουλάχιστον: 1) Τους τίτλους σπουδών του υπαλλήλου, καθώς και τις δραστηριότητες επιμόρφωσής του κατά το έτος στο οποίο αναφέρεται η αξιολόγηση. 2) Συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από την οργανική μονάδα (Διεύθυνση, Τμήμα) στην οποία ανήκει ο αξιολογούμενος, κατά την περίοδο που αξιολογείται. 3) Συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από τον αξιολογούμενο, κατά την περίοδο που αξιολογείται. 4) Τα στοιχεία της συμβουλευτικής συνέντευξης. 5) Τη βαθμολογία του αξιολογουμένου βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων».
Τα κριτήρια αυτά είναι: «Γνώση του αντικειμένου, ενδιαφέρον, δημιουργικότητα. Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά. Αποτελεσματικότητα».

Οπως σημειώνεται, «κάθε επιμέρους κριτήριο αξιολόγησης, βαθμολογείται από τους αξιολογητές με τον, κατ’ αντικειμενική κρίση, προσήκοντα βαθμό. Η κλίμακα των βαθμών ορίζεται από το 0 έως το 100». Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι «Με βαθμό από 90 έως 100 βαθμολογούνται οι άριστοι», «με τους βαθμούς 25 έως 39 οι ανεπαρκείς» και «με βαθμούς 0 έως 24 οι ανατάλληλοι για τη θέση». Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τονίζεται, πρέπει να υπάρχει «ειδική αιτιολογία», η οποία να «στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά και αντικειμενικά δεδομένα».

Η συνέντευξη

Στην απόφαση του Προέδρου, προβλέπεται ότι «πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενος, ως πρώτος αξιολογητής, καλεί τον αξιολογούμενο υπάλληλο για να συζητήσει μαζί του τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του, προς όφελος τόσο του ιδίου, όσο και της αποδοτικής λειτουργίας της οργανικής μονάδας που υπηρετεί». Διευκρινίζεται πως «η ημερομηνία της συμβουλευτικής συνέντευξης, καθώς και οι υπογραφές του αξιολογητή και του αξιολογύμενου, σημειώνονται σε ειδικό χώρο του εντύπου αξιολόγησης, με επισημείωση στην περίπτωση κατά την οποία ο αξιολογούμενος ζήτησε προθεσμία για να υποβάλει απόψεις ή αντιρρήσεις του». Η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ημέρες.

Κοινωνικός έλεγχος

Από τα αξιοσημείωτα της απόφασης που υπογράφει ο κ. Ν. Βούτσης είναι και το δέκατο άρθρο της, το οποίο τιτλοφορείται «Λογοδοσία και κοινωνικός έλεγχος».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο κοινωνικός έλεγχος αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας των υπηρεσιών (του παραγόμενου έργου) της Βουλής. Για το σκοπό αυτό «καθιερώνεται διαδικασία Ακρόασης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών, με σκοπό την καταγραφή και άμεση απάντηση στα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας που εντοπίζουν οι πολίτες». Αυτή η διαδικασία προβλέπεται να «διεξάγεται μία φορά κάθε δύο μήνες, δημόσια και με τήρηση πρακτικών». Προς τούτο και πρόκειται να συγκροτηθεί «Επιτροπή Ακρόασης», από προϊσταμένους Γενικών διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων.

Ως «μέσα κοινωνικού ελέγχου» θα αξιοποιηθούν «μεταξύ άλλων έρευνες, ηλεκτρονικές και μη, μέσω των οποίων οι πολίτες θα αξιολογούν τις υπηρεσίες της Βουλής που χρησιμοποίησαν».  




ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Πηγή : kathimerini.gr


Προκαλεί και ο Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος



Η άποψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κατατέθηκε γραπτώς σε απάντηση ερώτησης Τούρκου βουλευτή για το καθεστώς νησιών του Αιγαίου - Θέσεις σαν αυτή υπονομεύουν την ασφάλεια στο Αιγαίο, απαντά η Αθήνα

Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε άλλος Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. 

Η προκλητική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP Κιλιτσντάρογλου ότι δήθεν η Ελλάδα έχει... καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Το ανησυχητικό με την δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως τα Ίμια (σαν Καρντάκ τα αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών) είναι δήθεν τουρκικό έδαφος είναι ότι η θέση αυτή καταγράφεται γραπτώς -δεν είναι δηλαδή απλώς μια λεκτική... υπερβολή- σε απάντηση ερώτησης Τούρκου βουλευτή του κεμαλικού CHP.

Είκοσι χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια το 1996 που η Ελλάδα και η Τουρκία σχεδόν βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση, ο κ. Τσαβούσογλου υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι δήθεν τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι περιέχονται σε γραπτή απάντηση του κ. Τσαβούσογλου σε ερώτηση βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, δεν έχει ακόμη αναρτηθεί επισήμως στην ιστοσελίδα του τουρκικού κοινοβουλίου, παρά μόνο δημοσιεύεται στην φιλοκεβερνητική «Μιλιέτ».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου υπονομεύουν την ασφάλεια

Το www.protothema.gr συνομίλησε με ανώτατες διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ρωτώντας πώς σχολιάζουν την έκρηξη της τουρκικής προκλητικότητας όπως καταγράφεται και με την τοποθέτηση Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη, τονίζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές. «Η θέση της Ελλάδας ως προς το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφής και ξεκάθαρη» προσθέτουν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες και προειδοποιούν ότι οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπονομεύουν την ασφάλεια στο Αιγαίο.



Πηγή : protothema.gr


Τι 200.000€; 300.000 κόστισε το ταξίδι του Τσίπρα στους Έλληνες υπερφορολογούμενους



Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρηστόπουλου για την εφημερίδα τα ΝΕΑ αποκαλύπτει ότι κακός νομίζαμε ότι είναι υπερβολικό το ποσό των 200.000€ για το ταξίδι του Τσίπρα στην Κούβα, τελικά ήταν σκληρότερο το νούμερο που φτάνει τις 300.000€

Το αεροσκάφος που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και ανοίκει στην VIP πτέρυγα της πολεμικής αεροπορίας μόνο φτηνό δεν είναι για ένα τέτοιο ταξίδι και ειδικά για να κάνει το κόμματι του ο Τσίπρας πρός όφελος του εσωκομματικού του ακροατηρίου λέγοντας τον επικείδιο στην κηδεία του δικτάκτορα.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, στη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», αποκαλύπτει πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα μας κόστισε 300.000 δολάρια!

Ο Γιώργος Παπαχρηστόπουλος γράφει στην εφημερίδα τα ΝΕΑ «Το πόσο μας κόστισε ως φορολογούμενων αυτό το τετραήμερο ταξιδάκι ως την Αβάνα, μπορώ να δώσω και μόνος μου την απάντηση (με βάση πληροφορίες που μου παρείχε χθες βράδυ φίλος μου πιλότος – διαψεύσεις δεν θα δεχθώ, γιατί ο άνθρωπος ΤΩΡΑ πιλοτάρει ένα τέτοιο ακριβώς αεροσκάφος): κάθε ώρα πτήσης του συγκεκριμένου αεροπλάνου, που είναι το περίφημο Gulfstream, κοστίζει περί τις 15.000 δολάρια, τα οποία αναλύονται σε καύσιμα, ασφάλειες, τέλη υπερπτήσεων και τέλη αεροδρομίων. Το οποίο σημαίνει ότι για τις 10 ώρες του "πήγαινε" και τις άλλες 10 της επιστροφής από την Αβάνα, το κόστος του αεροπλάνου μόνο έφτασε τις 300.000 δολάρια».

Με το 1/100 αυτού του κόστους όπως γράφει πολύ σωστά ο δημοσιογράφος  θα μπορούσε να ταξιδέψει σε business θέση μέσω Μαδρίτης ή Παρισιού.

Τώρα βάλτε και τα έξοδα της συνοδείας του δηλαδή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ελληνοκουβανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας, Νίνα Κασσιμάτη αλλά και ο Δημήτρης Καραμάνος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασύστολα αντρόπιαστος και προκλητικός σε όλα του ο δυστυχώς πρωθυπουργός για λίγο ακόμα ευτυχώς της χώρας Αλέξης Τσίπρας.


Μία νεκρή από έκρηξη σε κατάστημα εστίασης στην πλ. Βικτωρίας



Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο υπόγειο καταστήματος εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας, στη γωνία Γ' Σεπτεμβρίου 87 και Χέυδεν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 42χρονη και να τραυματιστούν πέντε άτομα. 

Η άτυχη γυναίκα -κατά πληροφορίες η λογίστρια της επιχείρησης- ανασύρθηκε νεκρή από το υπόγειο, όπου, όπως όλα δείχνουν, σημειώθηκε η έκρηξη.



Πέντε άτομα, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών και το 401 ΓΣΝΑ. H κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς ένας τραυματίας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και οι υπόλοιποι φέρουν ελαφρά εγκαύματα, θλάσεις και κακώσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, και οι πέντε είναι εκτός κινδύνου και ενδέχεται να λάβουν σύντομα εξιτήριο.

Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής (20 πυροσβέστες με 8 οχήματα) για την κατάσβεση της φωτιάς, το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο της Γ' Σεπτεμβρίου αποκλείστηκε από την Αστυνομία, ενώ έκλεισε προσωρινά και ο παρακείμενος σταθμός του ΗΣΑΠ στην πλατεία Βικτωρίας.



Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, που ειδοποιήθηκε για το συμβάν στις 09.25, η έκρηξη ισοπέδωσε κυριολεκτικά το υπόγειο, καθώς γκρέμισε τοίχους και ψευδοροφές. 



Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να επεκταθεί στο ισόγειο του καταστήματος και πλέον οι πυροσβέστες προχωρούν στην αποκάθαρση του υπογείου, προκειμένου να ερευνηθούν από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα τη φωτιά. Επί τόπου έσπευσαν και τεχνικοί της Επιχείρησης Αερίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση των σχετικών παροχών.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές και στο ισόγειο του ταχυφαγείου, καθώς και σε διπλανά καταστήματα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.



Newsroom ΔΟΛ


Άρωμα τρομοκρατίας στη ληστεία των Αγίων Θεοδώρων!



Οι ληστές φορούσαν καπαρντίνες και μάσκες. Πυροβόλησαν στον αέρα φεύγοντας και μετά... έκαψαν το αυτοκίνητο της διαφυγής τους. Όλα τα παραπάνω, έχουν χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ενέργειες αντάρτικου πόλης...

και για το λόγο αυτό, για την πορεία των ερευνών ενημέρωνεται η Αντιτρομοκτατική, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας, για τον εντοπισμό των δραστών που λήστεψαν σήμερα το μεσημέρι υποκατάστημα τράπεζας, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. 

Οι αστυνομικοί έχουν ήδη βρει καμένο, στη θέση Καμινάκι Αγίων Θεοδώρων, το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Η ένοπλη ληστεία έγινε λίγη ώρα πριν κλείσει το υποκατάστημα. Οι δυο δράστες μπήκαν στην τράπεζα, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες. 

Στη συνέχεια, πάντα με την απειλή των όπλων, πήραν περίπου 4.000 ευρώ από το ταμείο κι διέφυγαν με αυτοκίνητο, στο οποίο τους περίμενε συνεργός τους έξω από το υποκατάστημα. Φεύγοντας πυροβόλησαν στο αέρα προκειμένου, όπως εκτιμάται, να μην τους ακολουθήσει κάποιος. 

Στην συνέχεια εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο -αφού πρώτα του έβαλαν φωτιά ώστε να εξαφανίσουν στοιχεία- και επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα, που είχαν αφήσει στο σημείο.



Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου
Με στοιχεία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή : newsit.gr


Δύο σεισμοί μικρής έντασης στην Θεσσαλονίκη




Σεισμός  ανησύχησε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης λίγα λεπτά μετά τις επτά το πρωί.

Οι δονήσεις σημειώθηκαν και είχαν μικρό εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις επτά και ένα λεπτό με μέγεθος 1,7 και ακολούθησε μια δεύτερη δόνηση της τάξης των 2,3 Ρίχτερ στις επτά και οκτώ πρώτα λεπτά.


Μπακογιάννη για Παπαδημητρίου: Αλλα έλεγε ως ακαδημαϊκός και άλλα λέει ως υπουργός




Μιλώντας στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου υποστηρίζοντας πως άλλα έλεγε ως ακαδημαϊκός και άλλα λέει ως υπουργός.

Η κα Μπακογιάννη στην ομιλία της ως εισηγήτρια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε:  

«Ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Λεβί, πρότεινε παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα. Και το Σεπτέμβριο του 2016, λίγο πριν οριστεί υπουργός, στην έκθεση του Ινστιτούτου, την οποία ο ίδιος προσυπογράφει, αναφέρει: οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν, καθώς εφαρμόζονται νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί πλήρως το μνημόνιο, τότε το 2016 αναμένεται βαθύτερη ύφεση από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% αντί για την εκτίμηση –0,3% του υπουργείου Οικονομικών. Για το 2017, προβλέπει οριακή ανάπτυξη 0,2%. Η κυβερνητική πρόβλεψη του προϋπολογισμού μιλάει για μεγαλύτερη ανάπτυξη, στο 2,7%, κάτι το οποίο ο υπουργός επαναλαμβάνει σε κάθε του συνέντευξη εδώ και λίγες μέρες» και αναρωτήθηκε «ποιον να πιστέψουμε; Τον ακαδημαϊκό ή τον υπουργό»;



Πηγή: iefimerida.gr 


Δικαστές του ΣτΕ κατά του προέδρου Σακελλαρίου: Θίγουν το κύρος μας οι δηλώσεις του

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ



Απάντηση στα όσα γράφηκαν με αφορμή την ομιλία του πρόεδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το τα μνημόνια και το PSI, τα οποία κρίθηκαν συνταγματικά, δίνουν οι δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας.

Με ανακοίνωση τους εκφράζουν την δυσαρέσκεια αλλά και την αποδοκιμασία τους , υποστηρίζοντας ότι θίγεται το κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη αναφορά για τα δυο κρίσιμα θέματα που είχαν απασχολήσει τη χώρα είχε κάνει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Oλγα Γεροβασίλη αμέσως μετά την διάσκεψη με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές :

«Πρόσφατα έλαβαν χώρα αναφορές στον Τύπο, οι οποίες άφησαν υπόνοιες για τις συνθήκες, υπό τις οποίες ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (σχετικές με τη συμφωνία ή μη των μνημονίων και του PSI προς το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ). Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την πλήρη αποδοκιμασία της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του Δικαστηρίου και των λειτουργών του, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και, κατά συνέπεια, υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό. Άλλωστε, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από δικαστικούς σχηματισμούς διευρυμένης σύνθεσης (με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αντιπροέδρων και των Συμβούλων) και οι σχετικές κρίσεις επιβεβαιώθηκαν, ως προς τη νομική τους ορθότητα, τόσο από τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 7ηςΟκτωβρίου 2015, Τ-79/2013, Accortini κατά ΕΚΤ και απόφαση της 11 Ιουνίου 2015, C-226, 245, 247 και 578/2013 Fahnenbrock κλπ. κατά Ελλάδας) όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Μαματάς κλπ. κατά Ελλάδας της 21.7.2016, απόφαση Ι.Κ. κατά Ελλάδας και ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας της 31.8.2012)".

Οι επίμαχες δηλώσεις Σακελλαρίου

Οι δικαστές απαντούν σε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου, ο οποίος είπε στην ομιλία του:

«Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως επηρεάζουν την υπηρεσιακής τους εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός».



Πηγή: iefimerida.gr


ΟΟΣΑ: Έσπασε το κοντέρ η Ελλάδα στην υπερφορολόγηση





Ταβάνι χτύπησε η φορολόγηση στην Ελλάδα το 2015, πραγματοποιώντας ρεκόρ για τα τελευταία 51 χρόνια. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα επίπεδα φορολόγησης στις 35 χώρες του Οργανισμού η οποία δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. 

Ειδικότερα, τα συνολικά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα το 2015 ανήλθαν στο 36,8% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση μια ολόκληρη μονάδα σε σχέση με το 2014 που ήταν στο 35,8%. 

Το χαμηλότερο επίπεδο φορολόγησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας 50ετίας εμφανίζεται στη χώρα μας το 1965 με ποσοστό 17,1%. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή την περίοδο 1995 – 2007, το επίπεδο των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαινόταν από 27,8 έως 33,4%. Με την επίδοση των φορολογικών εσόδων στο 36,8% του ΑΕΠ η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 34,4%.

Πάντως τα χρόνια της κρίσης, δηλαδή από το 2009 και μετά, το ποσοστό των φορολογικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ παρουσιάζει σταθερή αύξηση. Να σημειωθεί ότι το 2009 ήταν 30,9%. 

Όσον αφορά τη φορολογία στο εισόδημα, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ αφού τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος το 2015 ήταν 8,7% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου του ΟΟΣΑ 11,6%. 



Πηγή


Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία του ΔΝΤ



Περιορίζονται πολύ οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου όχι μόνο γιατί υπάρχουν μία σειρά από ανοικτά ζητήματα αυτή τη στιγμή με την ελληνική πλευρά, αλλά κυρίως γιατί για να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το γεγονός ότι χρειάζεται απαραίτητα το «πράσινο φως» του ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση διαφέρει σε σχέση με άλλες αξιολογήσεις στο παρελθόν, στις οποίες το ΔΝΤ διατηρούσε τις δικές του διαφωνίες και επιφυλάξεις· χωρίς όμως να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, οι οποίες γίνονται σε πολύ θετική ατμόσφαιρα, «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε συμφωνία, καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα ανοικτά», όπως ανέφερε. Συγχρόνως, εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά θα συμφωνηθούν σε πολιτικό επίπεδο τελικά και όχι σε τεχνικό. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο 2016, «αν όλοι είναι πρόθυμοι για συμφωνία». Για το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο έκτακτο Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά ότι η Ευρωζώνη είναι πάντα ευέλικτη. Επιβεβαίωσε, εξάλλου, πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ δεν θα συμμετάσχει στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία κρίνεται απαραίτητη για να κλείσει η αξιολόγηση. «Είναι λογικό πως χρειάζεται το ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement), όλοι πρέπει να βρίσκονται στην ίδια σελίδα», είπε.

Και για να συμμετάσχει το ΔΝΤ πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2015 τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και τη διατήρησή του μεσοπρόθεσμα. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μόλις 1,5% το 2018 και τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και υποστηρίζει πως αν δεν μειωθεί ο στόχος τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει περισσότερα μέτρα κυρίως μειώνοντας το αφορολόγητο όριο, αλλά και με περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις για να τον πετύχει.

«Κλειδί» στις αποφάσεις είναι το πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει το μεσοπρόθεσμο διάστημα για τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, το θέμα για τη διάρκεια της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σύμφωνα όμως με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, μεσοπρόθεσμο διάστημα σίγουρο δεν είναι «ένα με δύο χρόνια, διότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο διάστημα και σίγουρα όχι 20 - 30 χρόνια, διότι αυτό είναι μακροπρόθεσμο». Αλλωστε, η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για δύο μόνο χρόνια και όχι περισσότερα σημαίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο είναι «κόκκινη» γραμμή για μία σειρά από κράτη-μέλη. Οσον αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, την οποία χρειάζεται και το ΔΝΤ για να πάει στο διοικητικό του συμβούλιο, αυτή θα προκύψει μετά το τέλος της αξιολόγησης, καθώς πρέπει να ενσωματωθούν μια σειρά από προβλέψεις, όπως αυτές για τα μακροοικονομικά στοιχεία και την ανάπτυξη. Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα στη συνάντηση της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο πρώτα πρέπει να κοστολογήσουν τα βραχυπρόθεσμα και ύστερα να δουν πόσο είναι η απόκλιση στο χρέος ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Μετά θα συμφωνήσουν σε έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα – «ένα πράγμα χωρίς μαθηματικούς τύπους», όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.



Ελένη Βαρβιτσιώτη
Έντυπη Καθημερινή