Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικό χρέος η αντιμετώπιση του δημογραφικού

 



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση»



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή, νέε εκλεγμένε Περιφερειάρχη Αττικής κ. Χαρδαλιά, κ. Χατζηνικολάου, κ. Καραβία, κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του σημερινού συνεδρίου και θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό το οποίο είπε ο κ. Χατζηνικολάου ως προς την ποιότητα των ομιλητών που θα συμμετάσχουν στα πάνελ τα οποία έχουν προγραμματιστεί μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση.

Είναι πραγματικά εξαιρετικά, όπως είχα την ευκαιρία να τα διατρέξω, και νομίζω ότι ακριβώς αυτή η ποικιλία των θεματικών που θα αναδειχθούν στη συνέχεια των συζητήσεων αναδεικνύει και την περιπλοκότητα του προβλήματος του δημογραφικού, τη συνθετότητά του και επιτρέψτε μου, σε αυτήν την κατεύθυνση, να μοιραστώ μαζί σας λίγες εισαγωγικές σκέψεις.

Όπως είπε και ο κ. Χατζηνικολάου, πολύ πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμανε ίσως τον πιο ηχηρό συναγερμό όλων των τελευταίων ετών για το δημογραφικό. Τα στοιχεία του 2022 ήταν όντως εξαιρετικά αποκαρδιωτικά. Η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους. Είναι ένα αρνητικό ισοζύγιο, το οποίο όμως, δυστυχώς, κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της και η πανδημία, όμως πρέπει να βλέπουμε τις διαχρονικές τάσεις και αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Έρχεται, λοιπόν, το σημερινό συνέδριο να εξετάσει έναν εθνικό κίνδυνο ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έναν κίνδυνο που όμως δεν πρέπει να γίνει καθεστώς.

Πρόκειται, βεβαίως, για ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί όλη τη Δύση, απασχολεί σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στη δική μας πατρίδα, όμως, επιβαρύνεται και από άλλες ιδιαιτερότητες.

Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20 έως 40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000, ως αποτέλεσμα μιας πτώσης των γεννήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80.

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια, έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές, αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες, με τη συνολική, πάντως, δημογραφική κατάρρευση να καθίσταται κυριολεκτικά ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας.

Και μάλιστα, σε μια συγκυρία όπου πολλοί άλλοι δείκτες το προδιαγράφουν εξαιρετικά ευοίωνο. Γιατί, πράγματι, σήμερα η πατρίδα μας έχει αφήσει πίσω της για τα καλά την οικονομική κρίση. Σημειώνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μειώνοντας την ανεργία. Παρά τις δυσκολίες, το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθεί να στηρίζεται.

Όμως, τι νόημα θα έχει μια τέτοια ελπιδοφόρα, αισιόδοξη, φωτεινή πορεία, εάν παράλληλα η σκιά της συρρίκνωσης απλώνεται πάνω στους πρωταγωνιστές της, πάνω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του αύριο.

Σε αυτό ακριβώς το μεγάλο στοίχημα απαντά η ίδρυση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε η χώρα να μπορέσει επιτέλους να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας: την οικογένεια. Συντονίζοντας καλύτερα τα μέτρα που προωθεί η Πολιτεία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: στην οικονομία, στην εργασία, στη στέγη, στην παιδεία, αλλά και στην καθημερινή ζωή.

Άλλωστε, σε πολλά πεδία απλώνεται και ο κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού μας. Έχει προφανώς συνέπειες γεωστρατηγικές, για ένα έθνος σε μια κομβική περιοχή του χάρτη, και αυτό αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Συνδέεται, όμως, άμεσα και με την παραγωγικότητα του τόπου, με την πρόοδο των πολιτών. Συνδέεται άμεσα, όπως ακούσαμε και στην εισαγωγή του κ. Χατζηνικολάου και θα ακούσουμε και στη συνέχεια, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Κυρίως, όμως, συνδέεται με την ευημερία των επόμενων γενιών.

Ξέρουμε φυσικά -και θέλω να το ξεκαθαρίσω εξ αρχής- ότι εδώ δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε υπάρχουν επιλογές οι οποίες μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Το δημογραφικό συνεπάγεται μια πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια. Και, βεβαίως, προϋποθέτει πολλούς συμμάχους: το κράτος και τις επιχειρήσεις μέχρι τους ίδιους τους πολίτες, γιατί και εκείνοι συμμετέχουν προφανώς στις εξελίξεις, ως φορείς συγκεκριμένων αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο βρισκόμαστε πια στο μεταίχμιο της λεγόμενης «δεύτερης δημογραφικής μετάβασης». Τα ζευγάρια κάνουν οικογένειες σε μεγαλύτερες ηλικίες, κάνουν όμως ταυτόχρονα και λιγότερα παιδιά από παλιά. Με πιο πολλές πια -και αυτή είναι η θετική πτυχή της εξέλιξης της κοινωνικής στον ανεπτυγμένο κόσμο- εργαζόμενες γυναίκες, αλλά όχι κατ’ ανάγκη ισομερές μοίρασμα της οικογενειακής φροντίδας.

Αλλά, φυσικά, και μία άλλη θετική εξέλιξη: την αύξηση του προσδόκιμου ζωής που συντείνει στη γήρανση των δυτικών λαών. Ταυτόχρονα, αλλάζει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων. Το ίδιο και το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας, το οποίο πια είναι πιο απαιτητικό. Αλλά είναι και μερικές φορές πιο απρόσιτο καθώς συμπιέζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, με την ανασφάλεια συχνά να κυριαρχεί στην ψυχολογία πολλών νέων ανθρώπων.

Ενώ, η άμυνα απέναντι σε αυτά τα νέα δεδομένα σίγουρα δεν μπορεί να αναζητηθεί σε όσα ίσχυαν πριν από κάποιες δεκαετίες. Μιλάμε, με άλλα λόγια, για μία εξαιρετικά σύνθετη πρόκληση, που παραπέμπει σε πολύμορφες δράσεις, αφαιρώντας εμπόδια για όσους θέλουν να γίνουν γονείς, εναρμονίζοντας την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή, φροντίζοντας τη δημόσια υγεία, ώστε η τρίτη ηλικία να παραμένει ενεργή και δημιουργώντας πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας για νέους, με στόχο να μπορούν να φτιάχνουν με προοπτικές τη ζωή τους στον τόπο τους.

Για όλα αυτά θα μιλήσει πιο αναλυτικά στη συνέχεια η αρμόδια Υπουργός, η Σοφία Ζαχαράκη. Είναι μία νέα γυναίκα που κατ’ εξοχήν βρίσκεται κοντά στο αντικείμενο του χαρτοφυλακίου της, είναι όμως και ένας ανοιχτός χαρακτήρας που δεν ξέρει μόνο να πράττει και να μιλά, αλλά ξέρει και πολύ καλά να ακούει προτάσεις για τα προβλήματα του χώρου της. Όμως, επιτρέψτε μου, η δική μου παρέμβαση να είναι λίγο πιο επιτελική ως προς τον χαρακτήρα της.

Θέλω να θυμίσω, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας μας, με ανανεωμένη, νωπή, ισχυρή λαϊκή εντολή, ότι δεν έχουμε ξεκινήσει από το μηδέν. Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, αυξήσαμε το αφορολόγητο για νοικοκυριά με παιδιά. Αυτό μεγαλώνει ξανά τώρα κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα, μία από τις πρώτες αποφάσεις μας, το 2019, ήταν να χορηγήσουμε ένα εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση στην πατρίδα μας. Και ήδη, αιχμή των αυξημένων μισθών στο Δημόσιο από 1/1/2024 είναι η οικογένεια, την οποία στηρίζουμε με πρόσθετες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ όλα τα βρεφικά και παιδικά είδη έχουν από καιρό μεταφερθεί στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Έχει αναδιαμορφωθεί ριζικά το πλαίσιο των γονικών αδειών. Αυτές έχουν επεκταθεί πλέον στον πατέρα, έχουν αυξηθεί χρονικά στους εννέα από τους έξι μήνες, με σημαντική αύξηση των επιδομάτων που τις συνοδεύουν και με ειδικές διευκολύνσεις για γονείς διδύμων, αλλά και για μονογονεϊκές οικογένειες. Γιατί οι οικονομικοί όροι είναι η μία μόνο όψη αυτής της γενικότερης προσπάθειας, η άλλη είναι οι γενικότερες συνθήκες.

Στο ίδιο διάστημα προβλέφθηκε και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Στόχος είναι να λειτουργούν περισσότερες ώρες, μέχρι το απόγευμα, μαζί με την επέκταση των ολοήμερων σχολείων, για να μπορούμε να εξυπηρετούμε καλύτερα τους εργαζόμενους γονείς.

Ενώ σύντομα θα ξεκινήσει -με κάποια καθυστέρηση είναι η αλήθεια- ο θεσμός των «Νταντάδων της Γειτονιάς». Το αναθεωρημένο πλαίσιο και η αύξηση του voucher που θα φτάνει μέχρι τα 500 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, δείχνει την προσήλωσή μας στο στόχο της ισότητας και της εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.

Την τεκνοποίηση, τέλος, ευνοούν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως ο πολύ σημαντικός εκσυγχρονισμός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι, με δεδομένο ότι οι παραγωγικές ηλικίες των Ελληνίδων δυστυχώς μειώνονται, η κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού και η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνονται ακόμα ένα παράθυρο για όσες θέλουν να γίνουν μητέρες έως και τα 54 τους έτη.

Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι αυτή η δημογραφική συρρίκνωση οφείλεται σε πολλές αιτίες. Ο δισταγμός νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά είναι πολυπαραγοντικός. Σε αυτόν τον δισταγμό απευθύνονται δράσεις όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», για την πρώτη κατοικία 150.000 νέων. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο ζευγάρι να προχωρήσει στο να κάνει παιδιά ή να προχωρήσει συχνά από το πρώτο στο δεύτερο παιδί, από το δεύτερο στο τρίτο παιδί, αν αισθάνονται ανασφάλεια για το πού θα κατοικήσουν. Πόσω μάλλον σε ένα περιβάλλον όπου τα ενοίκια αυξάνονται, γι’ αυτό και το πρόγραμμα αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία και γι’ αυτό και υπήρξε αυτή η εντυπωσιακά θετική ανταπόκριση από τους μελλοντικούς δικαιούχους.

Ο θεσμός του «Πρώτου Ενσήμου», που ευνοεί την είσοδο στην εργασία χωρίς προϋπηρεσία. Η εργασία είναι πολύ σημαντική προϋπόθεση, κυρίως η σταθερή εργασία και η προβλεψιμότητα στην εργασία, για να πάρει κάποιος μία απόφαση να προχωρήσει στο να κάνει παιδιά.

Και αν και γενναίες, όμως ούτε και αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρκούν, καθώς ταυτόχρονα καραδοκεί το παράλληλο μέτωπο της γήρανσης του πληθυσμού. Έχουμε προφανώς ανάγκη από πολλά περισσότερα παιδιά, έχουμε ανάγκη όμως και από υγιείς πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Γι’ αυτό και πλευρά της πολιτικής μας και για το δημογραφικό είναι και οι πολιτικές της δημόσιας υγείας, τόσο στο επίπεδο της θεραπείας, αλλά ειδικά στο επίπεδο της πρόληψης. Το δωρεάν πρόγραμμα εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης» έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Είναι το πρώτο οργανωμένο εγχείρημα έγκαιρης διάγνωσης στη χώρα, το οποίο τώρα επεκτείνεται σε όλον τον πληθυσμό και για όλες τις βασικές ασθένειες.

Όμως και πρωτοβουλίες όπως ο τελευταίος νόμος για την απασχόληση των συνταξιούχων, έρχονται να καταστήσουν τη λεγόμενη τρίτη ηλικία όχι μόνο υγιή, αλλά και ενεργή. Γιατί και ο τομέας της εργασίας των πολιτών μίας χώρας αποτελεί πλέον παράγοντα ανανέωσης του αριθμού της.

Και μάλιστα, θέλω να τονίσω ότι αυτή η συζήτηση για το δημογραφικό δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Πρόσφατα, για πρώτη φορά, αποφασίσαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι το ζήτημα της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι μια κρίσιμη προτεραιότητα, την οποία πρέπει να αναδείξουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκών πολιτικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, μάλιστα, πριν από λίγες μέρες μία πολύ ενδιαφέρουσα «δημογραφική εργαλειοθήκη» με μία λίστα πολιτικών κατευθύνσεων, αλλά και χρηματοδοτικών μέσων, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του κοινού κινδύνου και πρωταγωνιστής εκεί είναι και πάλι η απασχόληση.

Πρόκειται για παράγοντα που διατρέχει σήμερα όλη την αλυσίδα επιλογών που έχει ένας νέος άνθρωπος. Μία διαδρομή που ξεκινά πρώτα και πάνω απ’ όλα από τη δυνατότητα να μείνει και να εργαστεί στον τόπο του. Συνεχίζεται με τον προβληματισμό τού να δημιουργήσει οικογένεια, καταλήγει στην απόφαση να κάνει παιδιά και σε όλους αυτούς τους σταθμούς καθοριστική είναι και η σημασία της εργασίας που θα τους χρηματοδοτεί.

Γίνεται, συνεπώς, καθοριστικός ο ρόλος της ανάπτυξης σε όλες τις εκφράσεις: από τις επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας, μέχρι την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και από την αντιστροφή του brain drain ή την ενσωμάτωση μέρους των μεταναστών, μέχρι τους καλύτερους μισθούς. Αντίμετρο, λοιπόν, στη μείωση του συνολικού πληθυσμού αποτελεί και η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Δεν θα ισχυριστώ, κυρίες και κύριοι, ότι όσα γίνονται στη χώρα αρκούν για να αλλάξουν τα πραγματικά δεδομένα, ούτε για να αντιστρέψουν τάσεις δεκαετιών. Το είπα και στην αρχή, δεν τρέφω αυταπάτες. Ξέρω, όμως, ότι συνώνυμα της δημογραφικής ανάταξης -η οποία, όπως σας είπα, θα πάρει καιρό- τα αποτελέσματα της σημερινής πολιτικής θα τα δούμε σε βάθος δεκαετιών. Χρειαζόμαστε, όμως, ένα συνεκτικό σχέδιο. Χρειαζόμαστε συνεκτικά μέτρα και εφαρμογή τους σε βάθος χρόνου.

Η πείρα δείχνει ότι οι υψηλοί στόχοι δεν είναι παρά μεγάλα λόγια που τελικά κρύβουν, όμως, τον δρόμο προς τη λύση. Η Ελλάδα έχει, από την άλλη, ανάγκη από μια ρεαλιστική στροφή σε συγκεκριμένες επιδιώξεις: πρώτα και πάνω απ’ όλα, η σταθεροποίηση των γεννήσεων. Αμέσως μετά, η σταδιακή αναστροφή της πτωτικής πορείας τους, με οδηγό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, πτυχές τού οποίου μόλις σας παρουσίασα. Με οριζόντιες πολιτικές που θα αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής και με κοινό νήμα που θα διαπερνά η ανάπτυξη του τόπου.

Κλείνω, με την ευχή το συνέδριό σας να είναι παραγωγικό, γόνιμο και χρήσιμο και για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά κλείνω και με την ευχή η αντιμετώπιση του δημογραφικού να μπορέσει να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια κοινή διαδρομή, χωρίς λαϊκίστικες και χωρίς εθνικιστικές κορώνες. Δεν πρόκειται, εξάλλου, για κομματικό χρέος, πρόκειται για εθνικό χρέος. Και σας βεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα υπηρετήσει αυτό το Εθνικό Σχέδιο, έτοιμη να εμπλουτίσει τις θέσεις της με κάθε θετική πρόταση και με χρήσιμες ιδέες που είμαι σίγουρος ότι θα ακουστούν και εδώ.

Συγχαρητήρια και πάλι για την διοργάνωση του συνεδρίου και σας εύχομαι καλή επιτυχία.



Προειδοποίηση Νετανιάχου σε Χεζμπολάχ και Ιράν: Μην επιχειρήσουν να μας προκαλέσουν

 



Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της χειμερινής Συνόδου της Κνεσέτ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και στο Ιράν: «Να μην επιχειρήσουν να μας προκαλέσουν»

Και συνέχισε λέγοντας : «Μην κάνετε τα ίδια λάθη, το τίμημα που θα πληρώσετε αυτή τη φορά θα είναι πολύ υψηλότερο»

Επανέλαβε ότι το έθνος του Ισραήλ είναι ενωμένο στον στόχο της νίκης, κάτι που τόνισε και στο τελευταίο διάγγελμά του. Επίσης, παραδέχθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και της ασφάλειας που επέτρεψαν στη Χαμάς να πραγματοποιήσει μια τόσο καταστροφική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τον κόσμο να ενωθεί για να πολεμήσει τη Χαμάς.

Δήλωσε επίσης : «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την καταστροφή που μας βρήκε πριν από δέκα ημέρες. Θα ερευνήσουμε διεξοδικά κάθε πτυχή. Το έθνος είναι ενωμένο προς έναν στόχο, τη νίκη. Θα θριαμβεύσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι γεμάτη από σκοτεινές δυνάμεις».

«Η Χαμάς είναι μέρος του άξονα του κακού του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Στόχος τους είναι να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε μια άβυσσο χάους. Τώρα, πολλοί σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Αντιλαμβάνονται ότι η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς», συμπλήρωσε .

Καταλήγοντας: «Είμαστε αφοσιωμένοι σε όλες τις οικογένειες. Δεν θα υποχωρήσουμε στις προσπάθειές μας να φέρουμε πίσω τους αδελφούς και τις αδελφές μας».




Σεσημασμένος για εκβίαση ανηλίκων και ληστείες ο Αλβανός κακοποιός που βίασε 13χρονη

 


Κακοποιήθηκε 13χρονη κοπέλα στα χέρια ενός 18χρονου Αλβανού σεσημασμένου, με της ομάδα ΔΙΑΣ να συλλαμβάνει τον δράστη.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., 18.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα, ένας πατέρας, πλησίασε μαζί με τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους μία ομάδα ΔΙΑΣ και ενημέρωσε τους αστυνομικούς πως η κόρης του αγνοείται από την περασμένη Πέμπτη (12/10) χωρίς να έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής. Ο άνδρας σημείωσε πως έχει ενημερώσει την αστυνομία, ωστόσο ζήτησε και τη βοήθεια και την αποτελεσματικότητα των ανδρών της ΔΙΑΣ. με την ελπίδα να εντοπιστεί η κόρη του όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Γύρω στις 22:00 το βράδυ, περίπολο της ΔΙΑΣ, εντόπισε την 13χρονη στην περιοχή της Ομόνοιας να είναι ταραγμένη και να περιφέρεται μόνη της σαν χαμένη. Οι αστυνομικοί την προσέγγισαν και την οδήγησαν στο Α.Τ. Ομονοίας, ενώ ενημέρωσαν και την οικογένειά της προκειμένου να την παραλάβει.

Το κορίτσι ήταν σε άσχημη κατάσταση, έκλεγε συνεχώς με τους αστυνομικούς να κερδίζουν την εμπιστοσύνη της και να ομολογεί πως γνώρισε έναν 18χρονο Αλβανό μέσω social media και πως ο άνδρας τη μετέφερε από το προηγούμενο Σάββατο στο σπίτι του στον Κολωνό όπου και την βίαζε καθημερινά.

Μετά από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ο 18χρονος κακοποιός εντοπίστηκε και συνελήφθη για αποπλάνηση ανηλίκου και ασέλγεια. Να σημειωθεί πως ο νεαρός είναι σεσημασμένος και για άλλα αδικήματα όπως ληστείες, κλοπές και εκβιασμούς σε ανήλικους, και αφού κατάφερνε να κυκλοφορεί ελεύθερος τώρα θα οδηγηθεί για καιρό στις φυλακές.




Γελάει ο κόσμος με μία influence που την λένε Ιωάννα Τούνη και φοβάται μην γίνει 4ος Παγκόσμιος πόλεμος


 

Μία από τις πολλές influence, που την λένε Ιωάννα Τούνη έκανε σχετική με τον πόλεσμο στο Ισραήλ ανάρτηση στα social media της.

Σε ένα από τα Instagram stories της, η ίδια έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ενός «4ου Παγκοσμίου Πολέμου», κάτι το οποίο παρόλο που διόρθωσε στη συνέχεια καταλαβαίνοντας αργά την βλακεία της, δεν πέρασε απαρατήρητο από τους follwers της. 

Μεταξύ άλλων, έγραψε: «Υποστηρίζω μόνο την ειρήνη! Ανεβάζω περιεχόμενο που είδα από αλλού, με άγγιξε και θεώρησα σημαντικό να το αναδημοσιεύσω! Φυσικά και υπάρχουν τρομοκράτες, αλλά οι βόμβες δεν πέφτουν σε αυτούς, πέφτουν σε γυναικόπαιδα! Μπορεί να μπει ένας τέλος σε αυτή την τρέλα; Ή θα μας οδηγήσει το μίσος μας σε 4ο παγκόσμιο πόλεμο;». 



Αμέσως, το Twitter πήρε «φωτιά» με τα σχόλια της για το Μεσανατολικό, και γελάει ο κόσμος μαζί της  : 

Screenshot__1_
Screenshot





Τα γυρίσματα της Τζολί στη θαλαμηγό Christine του Αριστοτέλη Ωνάση



Ο φακός του ilialive.gr κατέγραψε εικόνες από την άφιξη της διάσημης ηθοποιού, την επιβίβασή της στην θαλαμηγό Christina O που άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και την άφιξη του σκηνοθέτη της ταινίας Πάμπλο Λαρέν και του υπόλοιπου καστ.

Σήμερα - σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παραγωγής - είναι η τελευταία ημέρα γυρισμάτων επί ελληνικού εδάφους, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνέχεια θα δοθεί στη Βουδαπέστη.






Ξεκινάει ο νέος κύκλος κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 30.000 ανέργους

 



Μετά τη συμμετοχή 110.000 ανέργων στα προγράμματα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), «ανοίγει» νέος κύκλος αιτήσεων για επιπλέον 30.000 ανέργους. Τα προγράμματα έχουν ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

  • Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00, έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.
  • Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).
  • Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU. 

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε θέσει ως εθνικό στόχο την κατάρτιση 500.000 συμπολιτών μας έως το 2025, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να βρουν καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.




Οι τρομοκράτες της Χαμάς δημοσίευσαν στημένο βίντεο με αιχμάλωτη ισραηλίτισσα

 


Το πρώτο βίντεο με μια κοπέλα που είναι αιχμάλωτη από τους τρομοκράτες της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα η ισλαμιστική οργάνωση. 

Η νεαρή γυναίκα λέγεται Μάγια Σαμ και ήταν, όπως λέει, σε πάρτι κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όταν τα ΚΤΗΝΗ της τρομοκρατικής οργάνωσης την πήραν όμηρο.

Στο ίδιο φεστιβάλ οι τρομοκράτες της Χαμάς σφαγίασαν πάνω από 260 ανθρώπους.

Στο βίντεο περιποιούνται το βαριά τραυματισμένο και πιθανόν μολυσμένο δεξί χέρι της, η κοπέλα δείχνει ότι φοβάται και πονάει στα χέρια των τρομοκρατών.

Η κοπέλα λέει αυτά που της είπαν να πεί : «Είμαι η Μάγια Σαμ, είμαι 21 ετών από τη Σοχάμ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Γάζα. Επέστρεψα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στην περιοχή Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφεραν στη Γάζα και με μετέφεραν στο νοσοκομείο εδώ για τρεις ώρες. Με φρόντισαν και μου παρείχαν φαρμακευτική αγωγή. Σας ζητώ απλώς να με φέρετε πίσω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό, στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου. Σας παρακαλώ, πάρτε με από εδώ το συντομότερο δυνατό».



Στα ίδια αυξημένα επίπεδα με πέρυσι το επίδομα θέρμανσης

 



Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται στα ίδια αυξημένα επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες κάθε περιοχής όπως έχουν προσδιοριστεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

  • Το επίδομα αφορά το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, τη βιομάζα (πέλετ), τη θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο και αφορά τις καταναλώσεις από τον Οκτώβριο έως τέλος Μαρτίου. Υπάρχει ό όρος όπως και πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να προσκομιστούν τιμολόγια τουλάχιστον στο διπλάσιο ύψος του επιδόματος.
  • Το εισοδηματικό όριο με βάση το οικογενειακό εισόδημα παραμένει το ίδιο για άγαμους και έγγαμους, 16.000 και 24.000 ευρώ αντίστοιχα, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά, από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ανοίξει το πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου και οι αιτήσεις ενδιαφέροντος θα υποβληθούν έως 11 Δεκεμβρίου.
  • Η προκαταβολή που ισούται με το επίδομα θέρμανσης που έλαβαν οι δικαιούχοι πέρυσι θα δοθεί έως 22 Δεκεμβρίου. Κατόπιν η πλατφόρμα θα δέχεται επιπλέον τιμολόγια ώστε να γίνουν τυχόν συμπληρωματικές πληρωμές εντός του 2024.
  • Ο αριθμός των δικαιούχων υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το έτος 2024.


Θετική ατζέντα: Ελλάδα και Τουρκία ξαναπιάνουν το «νήμα» του διαλόγου


 

Εχθές 16 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβη Burak Akçapar με αντικείμενο τη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο εμπόριο την οικονομία την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία και το περιβάλλον.

Σήμερα 17 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα διεξαχθούν στην Αθήνα συνομιλίες μεταξύ της Υφυπουργού Εξωτερικών Πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Πρέσβεως, Burak Akçapar. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.




Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη

 



Δήλωση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών:

Θέλω καταρχάς να συγχαρώ όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή. Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους.
 
Τώρα, ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή.

Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, θα έλεγα, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Στο κάτω - κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο.

Επίσης, θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Από εκεί και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα.

Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων.

Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Και, όπως είπα, η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί τους.




Ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Πούτιν τάσσεται υπέρ Παλαιστινιακού κράτους

 


Δεν είναι ότι καλύτερο για τους Παλαιστίνιους να έχουν ένα αιμοδιψή, καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου δικτάτορα να τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων τους.

Υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ τάχθηκε ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου «ο λόγος για την τρέχουσα άνευ προηγουμένου κλιμάκωση είναι η μακροχρόνια στασιμότητα στη διαδικασία διευθέτησης των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναλαμβάνει τη θέση αρχών του υπέρ της επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης και δίκαιης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος σε διεθνή νομική βάση, η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ». 

Ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου πρόεδρος της Ρωσίας επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να συντονιστεί με «όλους τους εποικοδομητικά σκεπτόμενους εταίρους για να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης».




 


Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι σκότωσαν τον καταζητούμενος δράστη της επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών, λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας, όπου σκοτώθηκαν δύο Σουηδοί πολίτες και νοσηλεύεται σοβαρά διερχόμενος ταξιτζής.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στον θώρακα, αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τον πυροβόλησαν στα χέρια. Ένα όπλο που βρέθηκε κοντά του είναι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Σε διάφορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο 45χρονος Αμπντεσαλέμ Λ., 45 ετών από την Τυνησία, παρουσιάζεται ως τζιχαντιστής και πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος. Σε ένα από αυτά όπως αναφέρει η βελγική Le soir, ο δράστης είχε αναρτήσει τα εξής: «Πήρα εκδίκηση για τους μουσουλμάνους, Ζούμε για τη θρησκεία μας, πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Σκότωσα τρεις Σουηδούς μόλις τώρα».




Αυτά είναι τα 7 ανώτατα στελέχη της Χαμάς που εξόντωσε ο ισραηλινός στρατός


 

Το Ισραήλ, εξόντωσε πρόσωπα-κλειδιά της τρομοκρατικής οργάνωσης, που βρέθηκαν πίσω από την σφαγή των αμάχων της 7ης Οκτωβρίου. 

Έβδομος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, από τον ισραηλινό στρατό κατά τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Παρουσιάζοντας μέσα από βίντεο τα κομβικής σημασίας χτυπήματά τους στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Χαμάς, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν συγκεκριμένα ότι είναι πλέον νεκρός και ο  επικεφαλής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς.

Ο κατάλογος με τις σημαντικές απώλειες στις τάξεις της Χαμάς μακραίνει. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν βρίσκονται μέλη της πολιτικής, όπως και της στρατιωτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διευκρίνισε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση κατονομάζονται δύο διοικητές της Χαμάς οι οποίοι φέρεται ότι είχαν ανάμιξη στην σφαγή που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον σκοτώθηκε διοικητής που ευθύνεται για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προστίθεται. Δύο από τους τρεις αυτούς αξιωματούχους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σκοτώθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού κατονομάζονται επίσης δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς που φέρεται να σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Χαμάς Τζάουαντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακάρια Αμπού Μάαμαρ, ο οποίος φέρεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις.

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Σαμάλα ότι διαχειριζόταν τους πόρους για τους μαχητές της Χαμάς και ότι ηγείτο των επιχειρήσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Επιπλέον σκοτώθηκε ο επικεφαλής αεροπορικής επίβλεψης στην πόλη της Γάζας.




Τελεσίγραφο απο Μητσοτάκη σε Ράμα για Μπελέρη


 

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα.


Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζουμε όμως, ταυτόχρονα, ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος απαιτεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και βέβαια, η μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός, ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει εδώ και πέντε μήνες προφυλακισμένος.

Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης και ουδεμία διάθεση παρέμβασης έχω στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί. Όμως, θέλω να τονίσω, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας.

Είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη, ένα δικαίωμα, εξάλλου, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρης να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σημαντική σκιά, η οποία αυτή τη στιγμή αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Θα επαναλάβω, και από εδώ, ότι η επίλυση αυτού του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να μπορέσει να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να σκιάζει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Δημοσιογράφος (στα αγγλικά): Κύριε Πρωθυπουργέ, θα συζητήσετε το ζήτημα Μπελέρη με τον Πρωθυπουργό Edi Rama;

Κυριάκος Μητσοτάκης (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά): Ναι, θα συζητήσω το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη με τον Πρωθυπουργό Rama. Η θέση μας σχετικά με το θέμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη: δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε είναι δουλειά μου, να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Φρέντι Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος. Θα το καταστήσω αυτό απολύτως σαφές στον Edi Rama και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με θετική διάθεση.



Ισλαμιστής σκότωσε δύο Σουηδούς, φωνάζοντας Allahu Akbar


 


Οι ισλαμιστές έχουν γίνει επικίνδυνοι σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης και πρέπει αυτή η απειλή και ο φανατισμός να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ένα βίαιο μήνυμα ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον δύο Σουηδούς και τραυματίζοντας άλλον έναν άνδρα στο κέντρο των Βρυξελλών τη Δευτέρα.

Τα δύο θύματα είναι Σουηδοί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της χώρας. Ο ένοπλος μάλιστα φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

Ο ύποπτος τρομοκρατίας, έχει επίσημα ταυτοποιηθεί ως "Λασουέντ Αμπντεσλάμ" και πιστεύεται ότι είναι ένας 45χρονος Τυνήσιος υπήκοος που ζει στον δήμο Schaerbeek των Βρυξελλών, ο οποίος ριζοσπαστικοποιήθηκε και μοιραζόταν την υποστήριξη του εξτρεμισμού στο διαδίκτυο. 

Στο Facebook, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Slayem Slouma».

Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος, με τις Αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ισχυρίζεται στο βίντεο ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς. Όπως είπε, πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους» και να δείξει ότι «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

«Το όνομά μου είναι Abdesalem Al Guilani και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Είμαι από το Ισλαμικό Κράτος…», λέει στο βίντεο που ανέβασε.

Σε άλλο βίντεο εμφανίζεται με μια λευκή και κόκκινη μαντήλα που καλύπτει το πρόσωπό του και μια ποδοσφαιρική φανέλα του Άγιαξ του Άμστερνταμ και ορκίζεται πίστη στον ISIS.

Το βίντεο του Λασουέντ Αμπντεσλάμ  πολύ γρήγορα συγκέντρωσε σχολιαστές που τον καθύβριζαν. Το προφίλ του στο Facebook έχει πλέον διαγραφεί.

Το επίπεδο συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών -και μόνο σε αυτή- είναι πλέον στην κατηγορία 4, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί. Η αναμέτρηση διακόπηκε, ενώ ζητήθηκε από τους θεατές να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ίδιος ο δράστης είχε γράψει ένα μήνυμα για το μικρό αγόρι Παλαιστινιακής καταγωγής που μαχαιρώθηκε θανάσιμα στο Σικάγο την Κυριακή, εξηγώντας ότι αν το θύμα ήταν χριστιανός και όχι μουσουλμάνος «θα το αποκαλούσαν τρομοκρατία και όχι βίαιο έγκλημα».

Κατά την επίθεση που εξαπέλυσε αργότερα, ο τρομοκράτης έφτασε στο κέντρο της πόλης με σκούτερ. Πυροβόλησε τα θύματά του με αυτόματο όπλο και στη συνέχεια αναζήτησε και άλλα θύματα πριν εξαφανιστεί με το σκούτερ. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο άνδρας φώναξε «Allahu akbar» καθώς πραγματοποιούσε την επίθεσή του. Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Βελγίου και της Σουηδίας για το Euro.

Ομοσπονδιακός εισαγγελέας: "Εκ πρώτης όψεως καμία σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Εκ πρώτης όψεως, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της επίθεσης στις Βρυξέλλες και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Αυτό δήλωσε ο Eric Van Der Sypt της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στον Τύπο στο Κέντρο Κρίσεων το βράδυ της Δευτέρας. "Κατά τα λοιπά, μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των οπαδών στο γήπεδο".

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας όταν ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο άντρες που φορούσαν σουηδικές ποδοσφαιρικές φανέλες, πριν τον αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2024 με το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ένοπλος άνοιξε συγκεκριμένα πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα. Ο ένοπλος μάλιστα φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος). Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν ειδικότερα γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στη Λεωφόρο Ίπρ. 

Ο δράστης, όπως φαίνεται στα βίντεο στα οποία αποτυπώνεται η στιγμή των πυροβολισμών, φοράει κόκκινο τζάκετ, μαύρο παντελόνι και κουκούλα στο κεφάλι. Εμφανίζεται πεζός, με όπλο, και αρχίζει να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του.

Δείτε βίντεο, η στιγμή των πυροβολισμών: 



Ο κόσμος, μόλις ακούει τους πυροβολισμούς αρχίζει να τρέχει με πανικό, ενώ ο ένοπλος έτρεξε πίσω από δύο άτομα, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κτίριο με βιτρίνα. Εκεί τους εγκλωβίζει και φαίνεται να πυροβολεί ξανά.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ilse Vande Keere δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έφτασαν σύντομα στο σημείο και απέκλεισαν την άμεση γειτονιά. 

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας παίζει με το Βέλγιο σε έναν προκριματικό αγώνα για το Euro 2024, αν και δεν είναι σαφές αν τα θύματα βρίσκονταν στην πόλη για τον αγώνα.

Οι πυροβολισμοί έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει αυξήσει την επιφυλακή σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου ζήτησε από τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων». «Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.