Λίγα λεπτά μετά την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και καθώς προχωρούσε μέσα στο κτίριο της έδρας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ένας ηλικιωμένος ιερέας του φώναξε «Πάπα, είσαι αιρετικός», πριν τον απομακρύνουν άτακτα αστυνομικοί.
Αυτή, παρόλα αυτά, ήταν η μόνη αρνητική νότα στη συνάντηση του Πάπα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο Β’. Μετά την ιδιωτική τους συνάντηση, Φραγκίσκος και Ιερώνυμος μετέβησαν στο δωμάτιο του θρόνου της Αρχιεπισκοπής, όπου ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αυτή η ημέρα της επίσκεψης σας», ενώ ο Πάπας ξεκίνησε την ομιλία του χαιρετίζοντας τον Ιερώνυμο με λόγια του Αποστόλου Παύλου – «χάρις και ειρήνη από Θεού» – του οποίου τα βήματα ακολουθεί στο αποστολικό ταξίδι του σε Κύπρο και Ελλάδα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’, τελειώνοντας την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην πανδημία, στο περιβάλλον, στο μεταναστευτικό θέμα – επικροτώντας την ευαισθησία του Πάπα στο ζήτημα, αλλά δίνοντας έμφαση στο ότι πρέπει να σταματήσουν οι ροές, αναφερόμενος και στην εργαλειοποίηση προσφύγων από χώρες όπως η Τουρκία –, αλλά και στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, δηλώνοντας πως προηγούμενοι Πάπες είχαν κρατήσει απόσταση από την προσπάθεια των Ελλήνων για την ελευθερία. «Δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση», δήλωσε ο Ιερώνυμος Β’, «πιστεύω όμως πως μεταξύ ανθρώπων που θέλουν να λέγονται και που πραγματικά είναι αδέρφια εν Χριστώ, η καλύτερη γλώσσα είναι αυτή της ειλικρίνειας».
«Η ιστορία έχει το δικό της βάρος και σήμερα εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από το Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι καθολικοί», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στη δική του ομιλία, αφού έλαβε το δώρο του Αρχιεπισκόπου – μια ασημένια εικόνα του Αποστόλου Παύλου. Ο Ποντίφικας αποκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο «αδελφό» και αναφέρθηκε τόσο στις κοινές τους αποστολικές ρίζες όσο και στην προηγούμενη συνάντηση των δύο στη Λέσβο το 2016. «Τώρα ξαναβρισκόμαστε για να μοιραστούμε τη χαρά της αδελφοσύνης και να κοιτάξουμε τη Μεσόγειο που μας περιβάλλει όχι μόνο ως τόπο που μας ανησυχεί και μας χωρίζει, αλλά και ως θάλασσα που ενώνει», δήλωσε ο Πάπας.
Φεύγοντας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, επιβιβάστηκε στο μπλε Fiat 500 και μετέβη στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, όπου τον περίμεναν Καθολικοί επίσκοποι, μοναχές και μοναχοί, και πιστοί. Πολλά παιδιά από διαφορετικές ενορίες, τα οποία ήταν μαζεμένα στον προαύλιο χώρο του ναού, ζητωκραύγαζαν, έψελναν το όνομά του και κουνούσαν σημαιάκια με το ειδικό λογότυπο της επίσκεψής του, αναμένοντας την άφιξη του.
Όταν ο Ποντίφικας προχώρησε μέσα στην εκκλησία, οι καθολικές ψαλμωδίες βυθίστηκαν μέσα στον ήχο των εκκωφαντικών χειροκροτημάτων με τα οποία οι παρευρισκόμενοι τον υποδέχτηκαν. «Χαίρομαι που σας συναντώ σε ένα τόπο που είναι δώρο, κληρονομιά της ανθρωπότητος, πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα θεμέλια της Δύσης», είπε ο Ποντίφικας, αφού τους ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα, και στη συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι στον Απόστολο Παύλο, προτρέποντας τους Καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα, μια μειονότητα της τάξεως των 250.000 συνολικά πιστών, γηγενών και μη, να μην αποθαρρύνονται από το μέγεθος της κοινότητας τους.
«Μελετήστε την ιστορία του Παύλου στην Αθήνα», δήλωσε, «ήταν μόνος, μειοψηφία, και με λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας – αλλά δεν αφέθηκε να νικηθεί από την αποθάρρυνση, δεν αρνήθηκε την αποστολή». «Λοιπόν, αγαπητοί μου», συνέχισε, «θα ήθελα να σας πω: ευλογείστε την μικρότητα και δεχθείτε την».
Ο Ποντίφικας έκλεισε την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα με μία ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Λέσβο, πριν τη Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ