Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Πόσο να ξεφτιλιστεί ένας Συριζαίος; Ρήγας για κορωνοιό : Μην διανοηθούν να κατεβάσουν τον στρατό, θα μας βρουν απέναντι!



Άγιο είχαμε που δεν είναι κυβέρνηση το τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αλλιώς θα ήμασταν χειρότερα από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ξεφτιλίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους που είναι έξω από την πραγματικότητα και εξοργίζουν τον Ελληνικό λαό που τους ακούει.

Να μην διανοηθούν καν να κάνουν πράξη τις φήμες που προβάλλουν ΜΜΕ περί παρουσίας στρατού στους δρόμους, θα μας βρουν απέναντι, αντίθετα να πάρουν μέτρα προστασίας της ηγεσίας των ΕΔ θωρακίζοντας το ηθικό τους, τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Απαντώντας στην φημολογία που αναπαράγουν ΜΜΕ  προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο, για παρουσία στρατού στους δρόμους ως τελευταίο, έσχατο μέτρο περιορισμού, ο κ. Ρήγας είπε χαρακτηριστικά «μην διανοηθούν να το κάνουν, θα μας βρουν απέναντι, συλλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά, είναι αδιανόητο να δούμε τέτοιες εικόνες σε μία δημοκρατική Πολιτεία».

Για να ξεφτιλιστεί περισσότερο ο Ρήγας απέφυγε να διευκρινίσει για ποιες «φήμες» μιλούσε και ποια ΜΜΕ γιατί ξέρει καλά ποιά είναι αυτά τα ΜΜΕ που ασχολούνται με fake news. Προέβλεψε μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής και ευθύνης για να τρομοκρατήσει τους Έλληνες ότι θα καταρρεύσει το σύστημα Υγείας και συμβούλευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κρυφτεί πίσω από την ατομική ευθύνη των πολιτών» εάν συμβεί αυτό γιατί «οι πολίτες δεν φέρουν ευθύνη, συγκεκριμένοι είναι οι υπεύθυνοι κι έχουν όνομα: κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, Άδωνις Γεωργιάδης» είπε χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής.




Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης



Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο διάστημα καταγγέλλονται από πολίτες πολλές περιπτώσεις παραβίασης λογαριασμών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια εξαπάτηση των υπόλοιπων επαφών του λογαριασμού με απατηλά μηνύματα από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και να εξαπατήσουν τα θύματά τους με την ακόλουθη μεθοδολογία – τρόπο δράσης:

Αρχικά αποστέλλουν μηνύματα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία :

εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης (Phishing pages) ή
αφορούν υποτιθέμενους διαγωνισμούς, με κακόβουλο περιεχόμενο που τους επιτρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όσο και σε άλλες εφαρμογές της συσκευής που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές.
Στη συνέχεια, εφόσον ο κάτοχος του λογαριασμού συμπληρώσει τα στοιχεία εισόδου, οι δράστες υποκλέπτουν τα στοιχεία ταυτοποίησης (username & password) και εισέρχονται στον λογαριασμό του.

Με τον τρόπο αυτό αποκτούν πρόσβαση στις επαφές του, στις οποίες αποστέλλουν μηνύματα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας χρηματική βοήθεια με το πρόσχημα της απώλειας πορτοφολιού, εγγράφων ή λόγω άμεσης ανάγκης που έχουν περιέλθει, υποσχόμενοι ότι θα τα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.

Οι δράστες ζητούν από τα θύματά τους να τους αποσταλούν τα χρήματα είτε μέσω της υπηρεσίας άμεσης αποστολής χρημάτων και ανάληψης από ΑΤΜ τραπεζικού ιδρύματος, όπου απαιτείται μόνο η αποστολή ενός κωδικού μέσω απλοποιημένης διαδικασίας, είτε με την γνωστοποίηση των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας ή των στοιχείων εισόδου ηλεκτρονικών πορτοφολιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

να μην ανοίγουν συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση του αποστολέα του μηνύματος,
οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δυο (2) παραγόντων, έτσι ώστε και σε περίπτωση που εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (Phishing pages) να μην καταστεί δυνατή η είσοδος στους λογαριασμούς τους από τους δράστες,
να αποσυνδέονται από τους λογαριασμούς κάθε φορά μετά τη περιήγηση και αν αυτό είναι δυνατό να μην απομνημονεύονται από τα λειτουργικά συστήματα τα διαπιστευτήρια εισόδου σε αυτούς,
σε περίπτωση παραβίασης λογαριασμού και ανάκτησης αυτού, να ειδοποιούνται άμεσα οι επαφές του θύματος για το περιστατικό για την μη αποστολή των χρημάτων με οποιοδήποτε τρόπο,
σε περίπτωση που λάβετε μήνυμα μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων μέσου κοινωνικής δικτύωσης από επαφή σας και σας ζητηθεί να αποστείλετε οικονομική βοήθεια, επικοινωνήστε πρώτα μαζί του με άλλο μέσο π.χ. τηλεφωνική κλήση για την επιβεβαίωση του περιστατικού,
σε περίπτωση αποστολής χρημάτων, επικοινωνήστε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου ακυρωθεί η εντολή της αποστολής των χρημάτων,
σε περίπτωση αποστολής των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας επικοινωνήστε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να ακυρωθεί η κάρτα και να αμφισβητηθεί κάθε συναλλαγή με αυτήν,
σε περίπτωση γνωστοποίησης στοιχείων εισόδου σε λογαριασμό ηλεκτρονικού πορτοφολιού, αλλάξετε άμεσα κωδικό πρόσβασης και βεβαιωθείτε αν έγινε συναλλαγή με αυτόν. Σε θετική περίπτωση ζητήστε από το τμήμα υποστήριξης της εκάστοτε εταιρείας την ακύρωση των συναλλαγών και
απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις ως άνω περιπτώσεις καθώς και προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Τηλεφωνικά: 11188


Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ίσως έχει προσβληθεί το 50% των Βρετανών από τον κορωνοϊό



O νέος κοροναϊός μπορεί να έχει ήδη μολύνει πολύ περισσότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο από ότι είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες -ίσως το μισό πληθυσμό- σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την οποία φιλοξενούν οι Financial Times.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, αυστηρότατα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, με αποκορύφωμα τον περιορισμό της κυκλοφορίας τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες, ωστόσο ίσως ήταν αργά, όπως αποδεικνύει σχεδιάγραμμα επιδημολιόγων, βάσει του οποίου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Αγγλίας υποφέρουν από συμπτώματα.

Εάν επαληθευτούν τα στοιχεία της πανεπιστημιακής έρευνας, αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από ένας στους χίλιους θα χρειαστούν νοσηλεία, δήλωσε η Sunetra Gupta, καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα της Οξφόρδης, η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσούν από κοροναϊό είτε αναπτύσσει ήπια συμπτώματα είτε είναι ασυμπτωματικοί. 

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως έρευνες μεγάλης κλίμακας για να αξιολογήσουμε το στάδιο της επιδημίας που είμαστε τώρα» πρόσθεσε, όπως αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κοροναϊός έφτασε στη Μεγάλη Βρετανία στα μέσα Ιανουαρίου. Όπως και πολλές λοιμώξεις, εξαπλώθηκε χωρίς να γίνει αντιληπτό για περισσότερο από έναν μήνα. Μάλιστα, τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν στη Βρετανία περί τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Η ανοσία της αγέλης

Η έρευνα επαναφέρει στο προσκήνιο την «ανοσία της αγέλης», τη θεωρία δηλαδή ότι ο ιός θα σταματήσει να εξαπλώνεται όταν αρκετοί άνθρωποι δημιουργήσουν ανοσία επειδή έχουν ήδη μολυνθεί.

Η κυβέρνηση όμως εγκατέλειψε τη θεωρία αυτή, επιτρέποντας την ελεγχόμενη εξάπλωση του ιού, αφού οι επιστημονικοί σύμβουλοί της ανέφεραν ότι αυτό θα έπληττε το βρετανικό σύστημα Υγείας.

TA NEA


Το μήνυμα Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου




Μήνυμα ενότητας προς τον ελληνικό λαό στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού 

Η εθνική επέτειος βρίσκει, φέτος, τη χώρα μας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν την γιορτάζουμε σε δρόμους και πλατείες. Αλλά την τιμούμε από το σπίτι μας. Με τις σημαίες μας να κυματίζουν ψηλά και τη σκέψη μας στον αγώνα των προγόνων μας για Ελευθερία. Όμως με συνείδηση ότι ο εχθρός, τώρα, είναι η πανδημία. Απέναντί της θα παρελάσουν, σήμερα, η ισχύς και η ενότητά μας. Σ’ αυτό το μέτωπο κρίνεται ο πατριωτισμός της ευθύνης. Και εκεί δοκιμάζεται στην πράξη, και όχι στα λόγια, η κοινωνική αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι σε τούτη τη μάχη.

Η φροντίδα της Πολιτείας απευθύνεται στον κάθε πολίτη. Κι αυτός, με τη σειρά του, αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο προσφοράς. Αυτή είναι η άλλη όψη της δύναμής μας στον πόλεμο εναντίον της κοινής απειλής. Κανείς μόνος. Αλλά όλοι από την ίδια θέση, στην πρώτη γραμμή.

Πριν από 200 χρόνια οι Έλληνες διεκδίκησαν και έγιναν από υπόδουλοι ελεύθεροι. Και από υπήκοοι, πολίτες. Συγκρότησαν Έθνος. Και ίδρυσαν κράτος Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης. Αυτές τις μεγάλες αξίες καλούμαστε να δικαιώσουμε, στις μέρες μας, με ένα νέο περιεχόμενο, αυτό της αμοιβαίας ευθύνης. Γιατί μόνο οι ενωμένοι λαοί μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Κανένα κοινωνικό οικοδόμημα δεν στέκει χωρίς το θεμέλιο της Υγείας. Και κανείς πολίτης δεν θα είναι καλά αν και οι γύρω του δεν είναι καλά.

Αυτή τη μεγάλη ημέρα, λοιπόν, μετουσιώνουμε την εθνική μνήμη σε ευθύνη για το παρόν. Με πειθαρχία στεκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία. Όπως κι αυτή μάχεται δίπλα μας. Γιατί την ίδια «αρετή και τόλμη» που ήθελε η ελευθερία τότε, απαιτεί και ο αγώνας σήμερα. Όσο πιο γρήγορα κερδίζονται οι μικρές και μεγάλες αναμετρήσεις με τον Κορονοϊό, τόσο ταχύτερα θα κερδηθεί και ο πόλεμος. Απώλειες έχουμε και θα έχουμε. Και η οικονομία μας θα υποφέρει. Αλλά χρέος μας είναι να περιορίσουμε τον πόνο στο ελάχιστο. Και να επιμερίσουμε το κόστος της προσαρμογής στην νέα οικονομική πραγματικότητα με τρόπο δίκαιο.

Συμπατριώτες μου, παντού στη χώρα,

Οι οπλαρχηγοί και οι πυρπολητές του καιρού μας είναι οι γιατροί κι οι νοσηλευτές: Οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες. Οφείλουμε να τους εξοπλίσουμε με τα πολεμοφόδια που σώζουν ζωές. Και να τους δώσουμε δύναμη και φρόνημα, πειθαρχώντας στις συστάσεις τους: Δεν κυκλοφορούμε, μένουμε σπίτι! Έτσι τιμούμε φέτος την εθνική επέτειο.

Το 1821 οι πρόγονοί μας ενώθηκαν, ξεσηκώθηκαν και απελευθέρωσαν την πατρίδα. Και οι επόμενες γενιές την ξανάχτισαν και την μεγάλωσαν. Σήμερα, τα παιδιά της αγρυπνούν σε άλλα μέτωπα: Στα σύνορα, στα νοσοκομεία, στην καθημερινότητα. Σε αυτούς τους συμπολίτες μας της πρώτης γραμμής, απευθυνόμαστε με τα λόγια του εθνικού μας ποιητή: «Η δύναμη σου πέλαγο, η θέλησή μου βράχος».

Η διεθνής συγκυρία, ωστόσο απλώνει τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης και πέρα από σύνορα. Και αν, τότε, το κύμα του Φιλελληνισμού υπήρξε πανευρωπαϊκό, σήμερα επιστρέφει ως το ζητούμενο μιας νέας Ευρώπης. Αυτής που δεν θα περιοριστεί στην κοινή υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης. Αλλά, κυρίως, θα στηρίξει την οικονομική αναγέννηση μετά από αυτήν. Ποτέ η σημασία της Ενωμένης Ευρώπης δεν ήταν μεγαλύτερη. Ήρθε η ώρα να την αξιοποιήσει προς όφελος όλων των πολιτών της.

Συμπατριώτες μου,

Ένας είναι, τώρα, ο δικός μας αγώνας: Να κρατήσουμε την Ελλάδα δυνατή και τους Έλληνες υγιείς. Η πανδημία θα μας κοστίσει. Θα μας αφήσει, όμως, νικητές και πιο ώριμους. Χαλυβδωμένους όσο ποτέ για να ξαναπάμε την πατρίδα μπροστά. Η δοκιμασία που βιώνουμε απελευθερώνει ήδη δυνάμεις του λαού μας που βρίσκονταν σε λήθαργο. Μέσα στην κρίση οι δομές μας εκσυγχρονίζονται. Η τεχνολογία ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αλλά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ο εθελοντισμός ριζώνει. Εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε, πλέον, πιο ομαδικά και πειθαρχημένα. Και χτίζουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης στο κράτος, που στα δύσκολα δείχνει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Όλα αυτά θα είναι τα όπλα μας για την επόμενη μέρα. Τα πολύτιμα εργαλεία με τα οποία θα ξαναχτίσουμε ό,τι και αν χάθηκε. Και του χρόνου, όταν αυτή η περιπέτεια θα είναι παρελθόν, θα γιορτάσουμε υπερήφανοι, τους δύο αιώνες ελευθερίας μας.

Καλή δύναμη, και Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους!




Εγκληματικά τα fake news περί capital control που διέδωσαν εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη




Ανεύθυνοι χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής τρομάζουν τους πολίτες με fake news για να κάνουν αντιπολίτευση.

Μια ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τα ποσά αναλήψεων από τα ATM στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κοροναϊό και η επιπολαιότητα ή η σκοπιμότητα κάποιων ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ανεύθυνων και ανήθικων στελεχών του, σε ό,τι αφορά την ερμηνεία της, ήταν αρκετή για να σπείρει τον πανικό σε μια κοινωνία που υποφέρει.

Το χειρότερο είναι ότι οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα στελέχη που τόλμησαν να διασπείρουν με ψέματα τον τρόμο, ξέχασαν ότι θυμίζοντας την επιβολή capital controls, ξαναφέρνουν στο μυαλό των Ελλήνων την άθλια διακυβέρνηση της χώρα από την ανίκανη κυβέρνηση Τσίπρα, κάνοντας έτσι κακό στους ίδιους.

«Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός ως προς τις ελεύθερες αναλήψεις μετρητών και οι συναλλασσόμενοι δύνανται να αναλαμβάνουν όποια ποσά επιθυμούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους» αναγκάστηκε να διευκρινίσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μετά τον πανικό που δημιούργησαν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ειδικότερα» εξηγεί η Ένωση Τραπεζών «για λόγους συμμόρφωσης του τραπεζικού τομέα στους τεθέντες περιορισμούς και για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα για αναλήψεις μέχρι ποσού 400 ευρώ ημερησίως. Για ποσά υψηλότερα των 400 ευρώ, και εφόσον οι συναλλασσόμενοι δεν επιθυμούν να επιλέξουν τα ΑΤΜ, οι αναλήψεις μπορούν να γίνονται και από τα ταμεία».




O καθηγητής Θ. Διαμαντόπουλος παραδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέρεται σε «Μια πολιτική γιγάντωση»



Η ανάρτηση του καθηγητή Διαμαντόπουλου, έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Μια πολιτική γιγάντωση: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μια πολιτική γιγάντωση: Κυριάκος Μητσοτάκης
Του καθηγητή
Θανάση Διαμαντόπουλου

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φίλοι, πολλώ μάλλον στενοί φίλοι, ουδέποτε υπήρξαμε. Πριν από 10 όμως περίπου χρόνια κάναμε κάποια παρέα. Στοιχειώδη έστω. Του έβρισκα αρκετά θετικά. Πρωτίστως την παρρησία του. Πχ την άνεση και το θάρρος με τα οποία μου είχε εκφράσει τις τελείως απαξιωτικές κρίσεις του για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (ο οποίος εκείνη την εποχή εμφανιζόταν ως ένα εκ των πιθανών διαδόχων του Σαμαρά, εφόσον ο τελευταίος δεν κατόρθωνε να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία). Αλλά και την αίσθηση καθήκοντος που είχε. Θυμάμαι κάποια φορά που πίναμε καφέ στις 45 στροφές και κάθε ένα λεπτό κάποιος ερχόταν να του κάνει χειραψία. Τον ρώτησα αν αυτό δεν τον ενοχλούσε. «Είναι η δουλειά μου να είμαι ανοικτός στον κόσμο», μου απάντησε…
Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει δειλά-δειλά και αυτός να αναδεικνύει κάποιες ηγετικές φιλοδοξίες. Του εξέφρασα κάποτε την εκτίμησή μου για τη συγκρότησή του και την τεχνοκρατική του επάρκεια, αλλά του επεσήμανα πως ίσως δεν είχε την ηγετική στόφα άλλων προβεβλημένων κομματικών στελεχών, ενδεχομένως και της αδελφής του. «Τι σημαίνει ηγέτης στις ημέρες μας;», αναρωτήθηκε…
Τα χρόνια περνούσαν, οι επαφές μας αραίωσαν μέχρις εκμηδενίσεως, προφανώς είχε ενοχληθεί από «Το πορτρέτο ενός ηγέτη», που είχα γράψει για τον πατέρα του –δεν μου απαντούσε πια, ιδιαίτερα αφότου έγινε αρχηγός, σε τηλέφωνα ή μηνύματα, όπου του μετέφερα μια άποψη ή κρίση, ο ίδιος δε μου τηλεφώνησε μια μόνο φορά, για να μου ζητήσει τον αριθμό του κινητού του Άγγελου Συρίγου που είχε τότε πέσει θύμα βιαιοπραγίας-, αλλά αυτός ήταν εμφανές πως κάθε μέρα που περνούσε γιγαντωνόταν πολιτικά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες πολλών, ενδεχομένως και των ίδιων των γονιών του. (Ο γέρο-πρόεδρος μου είχε επανειλημμένα πει «Η Ντόρα θα γίνει πρωθυπουργός», ουδέποτε είχε αναφέρει κάτι ανάλογο ή μικρότερο έστω για τον Κυριάκο).
Εντούτοις, και μολονότι θαύμαζα το μυαλό του, την εποπτεία του επί πολλών θεμάτων, τη μεθοδικότητά του και τον ρυθμό ή την καμπύλη της πολιτικής απογείωσής του, υπό μια έννοια και εγώ τον υποτιμούσα: Είχα μάλιστα το θράσος και την αμετροέπεια, προ των εκλογών του 2019, να πω στην Σία Κοσσιώνη πως ο βέβαιος τότε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαμηλή ‘συναισθηματική νοημοσύνη’, δηλαδή μικρή ικανότητα ‘ενσυναίσθησης’. Δεν πίστευα πως ένα παιδί που μεγάλωσε σε συνθήκες θερμοκηπίου, που τα βρήκε όλα στρωμένα και έτοιμα, που επί χρόνια συναναστρεφόταν πρωτίστως ή αποκλειστικά άτομα και δη συνομηλίκους του από τα ανώτατα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, πως θα μπορούσε να μπει στο πετσί του μεροκαματιάρη, να ταυτιστεί με τον ξωμάχο, να νιώσει τον μαχητή της επιβίωσης… Η δήλωσή του περί νέων των δυτικών προαστίων που θα μπορούσαν να γίνουν ‘καλοί ψυκτικοί’ αισθάνθηκα να μου επιβεβαιώνει αυτή την κρίση…
Και όμως…
Έχω διαβάσει αρκετή πολιτική ιστορία, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά ελληνική. Έχω μελετήσει την πορεία και τη στάση σε κρίσιμες στιγμές πολλών πολιτικών ηγετών ανά την υφήλιο. Και όμως μεγαλείο, ηθική της ευθύνης, αίσθηση της συνείδησης του χρέους, ικανότητα ποδηγέτησης, καθοδήγησης, προστασίας ενός λαού ολόκληρου ελάχιστους είχα ‘συναντήσει’ που να αναδεικνύουν όλα αυτά όπως ο σημερινός πρωθυπουργός. Η διακυβέρνησή του σημαίνει «Η ευθύνη στη εξουσία», έγραψα. Σημαίνει, όμως, ακόμη και τροφοδοσία/ανθράκευση του ελληνικού πολιτικού συστήματος με κεφάλαιο κοινωνικής εμπιστοσύνης, που θα κάνει χρόνια να εξαντληθεί. Σε κάποιο βαθμό, και υπό την πίεση του κοινωνικού ρεύματος που διαμόρφωσε, μέχρι και τον Τσίπρα παρέσυρε προς την ηθική της ευθύνης! Ο οποίος, για να είμαστε ειλικρινείς, είχε ήδη κάνει κάποια δειλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή από παλαιότερα.
Προσωπικά πιστεύω, στο βαθμό που μπορεί η πολιτική πορεία ενός ηγέτη να ερμηνευθεί πρωτίστως με όρους ψυχολογικούς, πως αυτή την τεράστια διαδρομή, αυτή τη συγκλονιστική προσωπική εποποιία ο Μητσοτάκης τη (δι)έγραψε, επειδή αισθανόταν ένα τεράστιο βάρος οικογενειακής ευθύνης, μια υποχρέωση να αντιπαλέψει και να συγκριθεί με πλήθος προγόνων, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον πατέρα του. Άλλοι γόνοι εις ευθεία γραμμή ή εκ πλαγίου –Σοφοκλής και Νικήτας Βενιζέλος, Κώστας Καραμανλής, Νανάς Τσαλδάρης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Σπυρίδων Θεοτόκης κοκ- δεν τα κατάφεραν και συνετρίβησαν υπό το βάρος του ονόματος. Αυτός μεγάλωσε το δικό του. Και το γιγάντωσε μέσα στην κορωνοκρίση.
Τώρα δύο πράγματα του υπολείπονται για να καταγραφεί ως τεράστιο ιστορικό μέγεθος. Πρώτον: Εάν πετύχει μέχρι τέλους, να μην μεθύσει από την επιτυχία του… («Ωσεί παθών κώφωσιν από την κλαγγήν των όπλων και τύφλωσιν από τους καπνούς…», έγραψε ο Γεώργιος Βλάχος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο…). Και δεύτερον: να μην τον ‘ξεσκίσει’ η ελληνική κοινωνία, ως συχνά γίνεται με τους νικητές πολέμων, όταν θα χρειαστεί να διαχειριστεί τις οικονομικές συνέπειες της μάχης, που ίσως φέρουν ξανά (και) τη χώρα μας, από πλευράς επιπέδου ζωής των πολιτών της, στα τέλη της 10ετίας του 1940 ή τις αρχές της 10ετίας του 1950…

app-facebook
Thanassis Diamantopoulos
19 ώρες πριν
Μια πολιτική γιγάντωση: Κυριάκος Μητσοτάκης
Του καθηγητή
Θανάση Διαμαντόπουλου
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φίλοι, πολλώ μάλλον στενοί φίλοι, ουδέποτε υπήρξαμε. Πριν από 10 όμως περίπου χρόνια κάναμε κάποια παρέα. Στοιχειώδη έστω. Του έβρισκα αρκετά θετικά. Πρωτίστως την παρρησία του. Πχ την άνεση και το θάρρος με τα οποία μου είχε εκφράσει τις τελείως απαξιωτικές κρίσεις του για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (ο οποίος εκείνη την εποχή εμφανιζόταν ως ένα εκ των πιθανών διαδόχων του Σαμαρά, εφόσον ο τελευταίος δεν κατόρθωνε να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία). Αλλά και την αίσθηση καθήκοντος που είχε. Θυμάμαι κάποια φορά που πίναμε καφέ στις 45 στροφές και κάθε ένα λεπτό κάποιος ερχόταν να του κάνει χειραψία. Τον ρώτησα αν αυτό δεν τον ενοχλούσε. «Είναι η δουλειά μου να είμαι ανοικτός στον κόσμο», μου απάντησε…
Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει δειλά-δειλά και αυτός να αναδεικνύει κάποιες ηγετικές φιλοδοξίες. Του εξέφρασα κάποτε την εκτίμησή μου για τη συγκρότησή του και την τεχνοκρατική του επάρκεια, αλλά του επεσήμανα πως ίσως δεν είχε την ηγετική στόφα άλλων προβεβλημένων κομματικών στελεχών, ενδεχομένως και της αδελφής του. «Τι σημαίνει ηγέτης στις ημέρες μας;», αναρωτήθηκε…
Τα χρόνια περνούσαν, οι επαφές μας αραίωσαν μέχρις εκμηδενίσεως, προφανώς είχε ενοχληθεί από «Το πορτρέτο ενός ηγέτη», που είχα γράψει για τον πατέρα του –δεν μου απαντούσε πια, ιδιαίτερα αφότου έγινε αρχηγός, σε τηλέφωνα ή μηνύματα, όπου του μετέφερα μια άποψη ή κρίση, ο ίδιος δε μου τηλεφώνησε μια μόνο φορά, για να μου ζητήσει τον αριθμό του κινητού του Άγγελου Συρίγου που είχε τότε πέσει θύμα βιαιοπραγίας-, αλλά αυτός ήταν εμφανές πως κάθε μέρα που περνούσε γιγαντωνόταν πολιτικά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες πολλών, ενδεχομένως και των ίδιων των γονιών του. (Ο γέρο-πρόεδρος μου είχε επανειλημμένα πει «Η Ντόρα θα γίνει πρωθυπουργός», ουδέποτε είχε αναφέρει κάτι ανάλογο ή μικρότερο έστω για τον Κυριάκο).
Εντούτοις, και μολονότι θαύμαζα το μυαλό του, την εποπτεία του επί πολλών θεμάτων, τη μεθοδικότητά του και τον ρυθμό ή την καμπύλη της πολιτικής απογείωσής του, υπό μια έννοια και εγώ τον υποτιμούσα: Είχα μάλιστα το θράσος και την αμετροέπεια, προ των εκλογών του 2019, να πω στην Σία Κοσσιώνη πως ο βέβαιος τότε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαμηλή ‘συναισθηματική νοημοσύνη’, δηλαδή μικρή ικανότητα ‘ενσυναίσθησης’. Δεν πίστευα πως ένα παιδί που μεγάλωσε σε συνθήκες θερμοκηπίου, που τα βρήκε όλα στρωμένα και έτοιμα, που επί χρόνια συναναστρεφόταν πρωτίστως ή αποκλειστικά άτομα και δη συνομηλίκους του από τα ανώτατα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, πως θα μπορούσε να μπει στο πετσί του μεροκαματιάρη, να ταυτιστεί με τον ξωμάχο, να νιώσει τον μαχητή της επιβίωσης… Η δήλωσή του περί νέων των δυτικών προαστίων που θα μπορούσαν να γίνουν ‘καλοί ψυκτικοί’ αισθάνθηκα να μου επιβεβαιώνει αυτή την κρίση…
Και όμως…
Έχω διαβάσει αρκετή πολιτική ιστορία, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά ελληνική. Έχω μελετήσει την πορεία και τη στάση σε κρίσιμες στιγμές πολλών πολιτικών ηγετών ανά την υφήλιο. Και όμως μεγαλείο, ηθική της ευθύνης, αίσθηση της συνείδησης του χρέους, ικανότητα ποδηγέτησης, καθοδήγησης, προστασίας ενός λαού ολόκληρου ελάχιστους είχα ‘συναντήσει’ που να αναδεικνύουν όλα αυτά όπως ο σημερινός πρωθυπουργός. Η διακυβέρνησή του σημαίνει «Η ευθύνη στη εξουσία», έγραψα. Σημαίνει, όμως, ακόμη και τροφοδοσία/ανθράκευση του ελληνικού πολιτικού συστήματος με κεφάλαιο κοινωνικής εμπιστοσύνης, που θα κάνει χρόνια να εξαντληθεί. Σε κάποιο βαθμό, και υπό την πίεση του κοινωνικού ρεύματος που διαμόρφωσε, μέχρι και τον Τσίπρα παρέσυρε προς την ηθική της ευθύνης! Ο οποίος, για να είμαστε ειλικρινείς, είχε ήδη κάνει κάποια δειλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή από παλαιότερα.
Προσωπικά πιστεύω, στο βαθμό που μπορεί η πολιτική πορεία ενός ηγέτη να ερμηνευθεί πρωτίστως με όρους ψυχολογικούς, πως αυτή την τεράστια διαδρομή, αυτή τη συγκλονιστική προσωπική εποποιία ο Μητσοτάκης τη (δι)έγραψε, επειδή αισθανόταν ένα τεράστιο βάρος οικογενειακής ευθύνης, μια υποχρέωση να αντιπαλέψει και να συγκριθεί με πλήθος προγόνων, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον πατέρα του. Άλλοι γόνοι εις ευθεία γραμμή ή εκ πλαγίου –Σοφοκλής και Νικήτας Βενιζέλος, Κώστας Καραμανλής, Νανάς Τσαλδάρης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Σπυρίδων Θεοτόκης κοκ- δεν τα κατάφεραν και συνετρίβησαν υπό το βάρος του ονόματος. Αυτός μεγάλωσε το δικό του. Και το γιγάντωσε μέσα στην κορωνοκρίση.
Τώρα δύο πράγματα του υπολείπονται για να καταγραφεί ως τεράστιο ιστορικό μέγεθος. Πρώτον: Εάν πετύχει μέχρι τέλους, να μην μεθύσει από την επιτυχία του… («Ωσεί παθών κώφωσιν από την κλαγγήν των όπλων και τύφλωσιν από τους καπνούς…», έγραψε ο Γεώργιος Βλάχος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο…). Και δεύτερον: να μην τον ‘ξεσκίσει’ η ελληνική κοινωνία, ως συχνά γίνεται με τους νικητές πολέμων, όταν θα χρειαστεί να διαχειριστεί τις οικονομικές συνέπειες της μάχης, που ίσως φέρουν ξανά (και) τη χώρα μας, από πλευράς επιπέδου ζωής των πολιτών της, στα τέλη της 10ετίας του 1940 ή τις αρχές της 10ετίας του 1950…



Αυτοί είναι οι Τούρκοι που συνελήφθησαν με αντιαρματικά



Στο πλαίσιο της έρευνας, η Αστυνομία, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες των 11 Τούρκων υπηκόων και Κούρδων που συνελήφθησαν στην επιχείρηση, οι οποίοι προφυλακίστηκαν, ενώ ζητείται από τους πολίτες, αν γνωρίζουν κάτι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ή εκμίσθωση οχήματος, διαμερίσματος, οικίας, γκαράζ ή άλλου χώρου, να επικοινωνήσουν με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στα τηλέφωνα 1014 και 10414.

Οι 10 συλληφθέντες είναι όλοι τουρκικής υπηκοότητας, κάποιοι κουρδικής καταγωγής, ενώ μεταξύ τους είναι και ένας που γεννήθηκε στην Ολλανδία

Σε βάρος των έντεκα συλληφθέντων σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ποινική δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C καθώς και για συναφή αδικήματα περί κατοχής οπλισμού κλπ.

Πρόκειται για τους:


1) (επ) OZEN (ον) Sinan Oktay του Atif και της Emine γεν. 22/12/1959 στην Τουρκία,


2) (επ) NACI OZPOLAT (ον) Sadi του Halil και της Latife, γεν. 01/09/1969 στην Τουρκία,



3) (επ) KIZILKAYA (ον) Harika του Orhan και της Yeter , γεν. 22/02/1990 στην Τουρκία,


4) (επ) ZAT (ον) Ismail του Mustafa και της Medine, γεν. 01/07/1953 στην Τουρκία,



5) (επ) KAYA (ον) Hasan του Mustafa και της Zeynep γεν. 20/07/1977 στην Τουρκία,


6) (επ) DEMIR (ον) Halil του Αli και της Hatun, γεν. 07/11/1977 στην Τουρκία,



7) (επ) GOKΟGLOU (ον) Ali - Erkan του Husseyin και της Yukser , γεν. 30/11/1968 στην Τουρκία,


8) (επ) SECER (ον) Hazal του Mahmut και της Gulkiz, γεν. 15/05/1997 στην Τουρκία,



9) (επ) SAYAR (ον) Anil του Bekir και της Leyla, γεν. 18/11/1991 στην Ολλανδία,


10) (επ) ΑGARMIS (ον) Burak του Atanur και της Fadime, γεν. 17/06/1994 στην Ολλανδία και


11) (επ) CAM (ον) Sinan του Murat και της Yeter, γεν. 27/02/1996 στην Τουρκία


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με την σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των διωκομένων αδικημάτων, αλλά και προς ανακάλυψη των στοιχείων ταυτότητας λοιπών συνεργών στην εν λόγω υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τη συγκεκριμένη δημοσιοποίηση και κυρίως αν τα παραπάνω πρόσωπα, με τα δημοσιοποιηθέντα ή με άλλα στοιχεία, έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή όπως, εκμίσθωση οχήματος, διαμερίσματος, οικίας, γκαράζ ή άλλου χώρου κ.λπ., να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.





Τι ώρα θα δούμε σήμερα πολεμικά αεροσκάφη



25η Μαρτίου: 

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης του 1821, πάνω από την πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί διέλευση 4 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 11:30, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου, θα πραγματοποιηθεί απόδοση τιμών από τη Φρουρά στη Σημαία, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους μαχητικών F – 16 της Π.Α., το οποίο στη συνέχεια θα πετάξει πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο. 

Διελεύσεις από ζεύγη μαχητικών F-16, θα γίνουν την ίδια ώρα πάνω από:

Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Άκτιο, Μεσολόγγι,
Χανιά, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κάσο, Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο,
Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, Γύθειο, Πύργο, Άραξο,
Λάρισα, Βόλο, Σκύρο, Σάμο, Ψαρά, Κάλυμνο και Πάτμο.

Παράλληλα, πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" της Π.Α., θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πτήσης.