Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Και το ΚΚΕ ειρωνεύεται τον Γιώργο Κύρτσο

 



ΚΚΕ: «Καλό ταξίδι!»

Στις πολλαπλές πολιτικές αναταράξεις από τη διαγραφή Κύρτσου προστέθηκε και η οξεία αντίδραση του Περισσού, μετά την επίκληση από το Γιώργο Κύρτσο της διαγραφής του για πρώτη φορά το 1977 από το ΚΚΕ, για να ακολουθήσει αυτή του 2022 από την ΝΔ.

«Κατανοούμε την πικρία του κυρίου Κύρτσου για την διαγραφή του από την ΝΔ. Πάντως η διαγραφή του από το ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται, δικαιώθηκε από τη μετέπειτα πορεία του. Του ευχόμαστε καλό ταξίδι!» σχολίασε, σε μια σπάνια διαδικτυακή παρέμβασή του ο Περισσός, απαντώντας με όρους του σήμερα για τη διαγραφή του 45 χρόνια μετά.



ΝΔ: Αφού λυτρώθηκε ο κ. Κύρτσος, να επιστρέψει την έδρα του

 



Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της ειρωνεύεται τη στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωβουλευτή, τον οποίο καλεί να παραδώσει την έδρα του:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του κ. Κύρτσου. Αναμενόμενο. Την καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη δυσφημίζοντας τη χώρα ακολουθεί ο κ. Κύρτσος, αδιαφορώντας αν με τις θέσεις και τις ενέργειές του δεν τιμά την εμπιστοσύνη εκείνων που τον εξέλεξαν. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους αρέσουν τόσο πολύ οι θέσεις του ευρωβουλευτή, ας του απευθύνουν πρόσκληση να ενταχθεί στο κόμμα τους. Αφού ''λυτρώθηκε'' ο κ. Κύρτσος, ενώ τόσο καιρό ασφυκτιούσε, ας επιστρέψει την έδρα σε αυτούς που με την ψήφο τους τον έστειλαν στην Ευρωβουλή και ας αναζητήσει, όπου νομίζει, πολιτική στέγη».



Μαζί στο βούρκο ο Τσίπρας και τα «λουλούδια» του – Η ένοχη σιωπή του στον πολιτικό χουλιγκανισμό Πολάκη, Καρτερού

 


Εκθετος παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το υβριστικό άρθρο κατά του πρωθυπουργού από τον στενό του συνεργάτη Θανάση Καρτερό που -κατά δήλωσή του- συνυπογράφει ο Παύλος Πολάκης. Η σιωπή της Κουμουνδούρου σημαίνει πλήρης κάλυψη (σ.σ.  όχι ότι περίμενε κανείς ότι υπάρχει κάποιος στην Κουμουνδούρου να σηκώσει ανάστημα στον Θανάση Καρτερό) της συμπεριφοράς δύο εκ των στενότερων συνεργατών του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σαφές ότι απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από τον μεσαίο χώρο και το Κέντρο.

Ο επί σειρά ετών διευθυντής του «Ριζοσπάστη» και μετέπειτα διευθυντής του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ (ήταν επικεφαλής της εκστρατείας του ΣΚΑΪ 100,3 εναντίον της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) κάνει αυτό που γνωρίζει να κάνει. Βρίζει με τον πιο χυδαίο τρόπο τον πολιτικό του αντίπαλο -GFY γράφει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Θανάσης Καρτερός, που σημαίνει Go Fuck Yourself, δηλαδή @ντε Γ@μ@σ@, μέσα από μια βουτιά στο μετεμφυλιακό παρελθόν και στα πάθη εκείνης της περιόδου- και προσπαθεί να χρεώσει στον σημερινό πρωθυπουργό ό,τι συνέβη στη χώρα πέντε και έξι δεκαετίες πριν. Το γεγονός ότι προσπαθεί να βγάλει τον Αλέξη Τσίπρα εκτός κάδρου, βάζοντας σε αυτό το άρθρο του στην «Αυγή» τον τίτλο «Επί προσωπικού και παίρνω και την ευθύνη», ακυρώνει κάθε σκέψη για το αν αυτό το άρθρο ήταν ή δεν ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα. Σαφώς και ήταν.

Πέραν της κάλυψης της Κουμουνδούρου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την ακρότητα εκ μέρους του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό δείχνει, πέραν των χαρακτηρισμών και των τσιτάτων, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έναντι της διείσδυσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της επανεμφάνισης του ΠΑΣΟΚ στον μεσαίο χώρο (η φράση ανήκει στον μέχρι πρότινος σύμβουλο του κ. Τσίπρα, Γιάννη Λούλη) επιλέγει την άμυνα, δηλαδή την περιχαράκωση του χώρου της λούμπεν Αριστεράς της χώρας, όπου έχει μεγάλη δύναμη.

Το κόλπο ο Τσίπρας την «ευγένεια» και οι Καρτερός, Πολάκης κ.ά. την οξύτητα, την προκλητικότητα, τη χυδαιότητα και τον αποκρουστικό -για τους πολλούς- πολιτικό λόγο, όπου δήθεν εκφράζουν μόνο προσωπικές απόψεις, χωρίς δήθεν να νοιάζονται για τις επιπτώσεις των συμπεριφορών τους στο κόμμα, είναι παλιό και δεν πιάνει σε κανέναν.

Ωρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου του κ. Καρτερού, ο κ. Τσίπρας πήγε στη Βουλή για να μιλήσει για τον ΕΦΚΑ, τη ΔΕΗ κ.λπ. Είχε μία ευκαιρία να αποδοκιμάσει -έστω για τα προσχήματα- το ύφος και την ουσία του άρθρου του κ. Καρτερού. Δεν το έπραξε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας, ο Καρτερός και ο Πολάκης, και με την πρωτοβουλία που πήρε ο Πολάκης να σπεύσει να δηλώσει «προσυπογράφω κάθε λέξη» του άρθρου του βασικού συμβούλου του κ. Τσίπρα, επιβεβαίωσε ότι προσυπογράφει και η Κουμουνδούρου. Οπως προσυπογράφει με τοποθέτησή της και η κ. Αχτσιόγλου -που κάποιοι τη χρεώνουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση και της προσδίδουν ηγετικά χαρακτηριστικά-, η οποία έχει πει ότι «αυτό που συμβαίνει με τον Παύλο Πολάκη είναι ότι μπορεί να διαφωνήσει με το στιλ του. Στην ουσία των επιχειρημάτων του όμως, εκφράζει τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Οσο και αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να λέει ότι διαφωνεί με τις απόψεις του Παύλου Πολάκη ή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για να μπορεί να «παίζει» το παιχνίδι της προσέγγισης του μεσαίου χώρου και της σοσιαλδημοκρατίας, η αλήθεια ποτέ δεν κρύβεται.

Οσοι δεν αντιδρούν στον ευτελισμό και στην απαξίωση της πολιτικής και αφήνουν να διαρρεύσει ότι διάβασαν το άρθρο του Θανάση Καρτερού και «μούδιασαν» ή σκοπίμως έθεταν ερωτήματα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «γκάφες» ή έχει τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας κ.λπ. είναι το ίδιο υπεύθυνοι.

Λίγο μετά το «προσυπογράφω κάθε λέξη», ο Πολάκης πήγε στη Βουλή και δεσμεύτηκε ότι, αν ξαναγίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που τεθούν εκτός, θα επαναπροσλάβει τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν. Λαϊκισμός και χυδαιότητα μαζί, λοιπόν.

Το χυδαίο και λαϊκιστικό παραλήρημα, όμως, θα έχει συνέχεια, διότι δεν είναι ξέσπασμα, αλλά σχέδιο…

Δεν είναι άξιο λόγου που ο Θανάσης Καρτερός ως μετεμφυλιακός Αριστερός δεν έβλεπε επί τόσα χρόνια το πρόσωπο της μετεμφυλιακής Δεξιάς στον Πάνο Καμμένο και προσπαθεί να πείσει ότι το βλέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν παράδοση στο χώρο της κεντροδεξιάς και έχουν συγκρουστεί με εμφυλιοπολεμικές θέσεις. Για τον ίδιο και τον κ. Τσίπρα είναι θέμα επιβίωσης. Χωρίς το μετεμφυλιακό μίσος, χωρίς το χάος και τις συνθήκες διαρκούς κρίσης, μέσα σε περιόδους ομαλότητας και κανονικότητας, δεν έχουν ρόλο. Και επί της ουσίας, σε αυτό ακριβώς αντιστέκονται. Στην προσπάθεια να επανέλθει η ομαλότητα και η κανονικότητα στη χώρα.

«Τα λουλούδια που ανθίζουν στον κήπο του κ. Τσίπρα “ομόρφυναν” ξανά την πολιτική ζωή με άλλο ένα χυδαίο παραλήρημα. Ο εξ απορρήτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρτερός και ο γνωστός κ. Πολάκης, που δηλώνει ότι προσυπογράφει το σχετικό κείμενο, δείχνουν για άλλη μια φορά ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ύβρεις κατά των πολιτικών αντιπάλων και οι χυδαίες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής του. Να τους καμαρώνει ο κ. Τσίπρας. Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν», περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Γαϊτάνης από την πλευρά της Ν.Δ.

Από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης -του ΚΙΝ.ΑΛ. συμπεριλαμβανομένου και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στο GFY του κ. Καρτερού προς τον πρωθυπουργό της χώρας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Διεγράφη από την Ν.Δ. ο Γιώργος Κύρτσος!! Αρκετά τον ανέχτηκαν, και άργησαν

 


Ήταν θέμα χρόνου να γίνει η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος ήταν ξένο σώμα στην Νέα Δημοκρατία.

Η Γιώργος Κύρτσος δεν είχε καμία δουλειά στην Νέα Δημοκρατία, εδώ και μήνες, και για να είναι τίμιος και ηθικός θα πρέπει να παραδώσει και την έδρα του στην Ευρωβουλή ώστε να μην απολαμβάνει τις υψηλές αποδοχές που του έδωσε η Νέα Δημοκρατία βάζοντας τον υποψήφιο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε για πρωινές αναρτήσεις του Κύρτσου στο Twitter, με τις οποίες έβαλλε ευθέως εναντίον της κυβέρνησης για τη δίωξη Βαξεβάνη και της εισαγγελέως Τουλουπάκη, υιοθετώντας το σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ για να ενοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους. Και δεν έμεινε εκεί αφού άρχισε να κατηγορεί και για την οικονομία, αλλά και για το ασφαλιστικό.

Στην Νέα Δημοκρατία εκτίμησαν αφού τον ανεχόντουσαν εδώ και καιρό ότι ο ευρωβουλευτής ξεπέρασε το όριο ανοχής. «Ανεχόμασταν επί καιρό να λέει όσα λέει, αλλά ξεπερνά τα εσκαμμένα το να βρίζει τη χώρα στο εξωτερικό».

Η ανακοίνωση της ΝΔ 

Mε απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ.Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει.

Πιο συγκεκριμένα εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 του καταστικού της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται «Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας.

Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής».



Γελάνε τα χωράφια με τον Τσίπρα - Πηγαίνει στους αγρότες που είχε γονατίσει με φόρους

 


Επίσκεψη στη Θεσσαλία θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και γελάνε τα χωράφια με το θράσος του.

Στις 11.30 το πρωί θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ (Νίκαια).

Στις 13:30 θα έχει συζήτηση με αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.

Αυτός ο ανεκδιήγητος λαοπλάνος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινάει και πάλι να καλλιεργεί συνθήματα θυμού, ψεύτικες ελπίδες και να τα δίνει όλα σε όλους με την ασφάλεια της αντιπολίτευσης.

Τι ζημιά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες την περίοδο της διακυβέρνησης του

Επέβαλε συνολικά 29 νέους φόρους και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. μεταξύ αυτών η κατάργηση της επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η επιβολή φόρου στο κρασί, η αύξηση του φόρου στην μπύρα, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ κ.α.

Πολιτικές που μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής που προκαλούσαν, αλλά και και τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους. «Και τότε αντι ο κ. Τσίπρας να πάει όπως πήγαινε στα μπλόκα, έστειλε τα ΜΑΤ», ανακαλούν στη μνήμη αρμόδιες πηγές.

Το ίδιο έγινε στο αγροτικό συλλαλητήριο των Κρητών στην πλατεία Βάθης και στη Θεσσαλονίκη όπου ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης. Τώρα, στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας πάλι, υπόσχεται όσα υποσχόταν, αλλά δεν έκανε ως Κυβέρνησή επί 4,5 χρόνια. Οι αγρότες, όμως, είδαν πια, έμαθαν και ξέρουν.



Νέο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνογαλλική συμφωνία

 


«Θα βγείτε, κ. Μητσοτάκη, με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Ελληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ;», φώναζε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση και κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Και λίγο μετά: «Αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει ενίσχυση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις μακριά από τα σύνορά μας, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ευρώ για την αμυντική μας βιομηχανία και θα την καταψηφίσουμε. Θα αλλάξουμε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας».

Αυτά έλεγε στις 7 Οκτωβρίου του 2021 στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για να δικαιολογήσει στην απορημένη ελληνική κοινή γνώμη την αρνητική στάση του στην αντικειμενικά θετική για τα ελληνικά συμφέροντα ελληνογαλλική συμφωνία.

Το 2018, ως πρωθυπουργός τότε, έλεγε άλλα για το Σαχέλ, αλλά ούτε αυτό είναι κάτι καινούργιο από τον πολιτικό που έδωσε τον όρο «kolotoumba» στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή, για να περιγράφεται η αθέτηση λόγων και έργων.

Επίσης, δεν έχει πια και μεγάλη σημασία τι έλεγε το 2018 ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας για το Σαχέλ, τι έλεγε τον Οκτώβρη του 2021 για να δικαιολογήσει την άρνησή του να στηρίξει την ελληνογαλλική συμφωνία ή τι θα πει αύριο. Τώρα πια δεν έχει σημασία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τη στεπική λωρίδα γης στην Αφρική και όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας περί παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών εκεί, ως πρόβλεψη της ελληνογαλλικής συμφωνίας, για άλλη μία φορά διαψεύστηκαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με όρους κοντόφθαλμης μικροκομματικής σκοπιμότητας τα μεγάλα εθνικά ζητήματα και εκτίθεται. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ως πρωθυπουργός ήταν πάντα μέσα στα αφιερώματα των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ για τους λαϊκιστές της Ευρώπης και σήμερα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται πρωτοσέλιδο στις τουρκικές εφημερίδες κάθε τόσο.

Και ούτε πρόκειται η Κουμουνδούρου να βγάλει κάποια ανακοίνωση για το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλεγαν ότι δεν ψηφίζουν την ελληνογαλλική συμφωνία, επειδή δήθεν θα πήγαιναν Ελληνες στρατιώτες στο Σαχέλ. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια, και στα εθνικά ζητήματα και τις διεθνείς εξελίξεις κοντύτερα. Και οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί.

Δεν είναι τυχαίο που σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται με μεγάλη διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο χειρισμό μεγάλων κρίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Οφείλεται και στην επιλογή του κ. Τσίπρα να αντιμετωπίζει τα εθνικά ζητήματα που χρειάζονται γνώση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με όρους λαϊκισμού και εφήμερης δημοσιότητας.

Αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από το Μάλι ο Μακρόν

Την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι και την αναδίπλωσή τους σε άλλα σημεία της Σαχέλ, κυρίως στον Νίγηρα, αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ύστερα από την παρατεταμένη διάρρηξη των σχέσεων του Παρισιού με το στρατιωτικό καθεστώς του Μάλι, που στρέφεται ολοένα περισσότερο προς τη Ρωσία και στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγών ασφαλείας που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρόεδρος θα επισημοποιήσει τις αποφάσεις του στη σημερινή και αυριανή σύνοδο Ε.Ε.-Αφρικανικής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Χθες εξάλλου είχε προκαταρκτικές συνομιλίες στο Παρίσι με ηγέτες αφρικανικών κρατών.

Η Γαλλία έστειλε για πρώτη φορά δυνάμεις στο Μάλι το 2013, προκειμένου να ανακόψει την επέλαση τζιχαντιστικών ομάδων στον Βορρά, αλλά οι εξτρεμιστές προωθήθηκαν στο κεντρικό Μάλι το 2015, προτού εξαπολύσουν επιδρομές στα γειτονικά κράτη του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο. Οι σποραδικές διεισδύσεις τους προς το Νότο δημιουργούν ανησυχία ότι θα φτάσουν ως τον κόλπο της Γουινέας.

Η επικείμενη απόσυρση συνιστά μείζονα στρατηγική στροφή της Γαλλίας από μια πολιτική που εφάρμοσε ο Φρανσουά Ολάντ και την ακολούθησε ο Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο τη διασφάλιση των γαλλικών συμφερόντων και της συνολικότερης περιφερειακής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να δράσουμε στο Μάλι -που έτσι έχουν ξεκάθαρα- θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία με τις πρόθυμες χώρες του Σαχέλ», είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις γαλλικές προσπάθειες στο Σαχέλ. Πάντως ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να μειώσει τις 5.000 γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή (όπου από το 2013 έχουν σκοτωθεί 48 Γάλλοι στρατιώτες), ενώ Δανία και Εσθονία ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις αποστολές τους και η Νορβηγία ματαίωσε τη δική της.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Goldman Sachs: Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες


 

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού ρίσκου, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν ισχυρή ανάπτυξη όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση. 

Η επενδυτική δίνει σύσταση Buy για την Eurobank και την Alpha Bank, ενώ αναφέρει πως μετά από καιρό οι τράπεζες αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Την ίδια στιγμή η συζήτηση περί της δυνατότητας να δώσουν μέρισμα έχει ανοίξει, ενώ τα κόκκινα δάνεια οδεύουν προς μονοψήφιο δείκτη.

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής αφήνοντας πίσω τους κινδύνους διατυπώνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει πως:

(1) η αποδοτικότητα του δείκτη ROTE θα τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα,

(2) τα NPEs να συγκλίνουν στα ευρωπαϊκά επίπεδα,

(3) το δείκτη μόχλευσης Texas να μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου 30% από περίπου 60% το 2021 μέσω τη μείωσης των NPEs και τη δημιουργία κεφαλαιακών/προβλεπτικών αποθεμάτων, και (4) τα μερίσματα να επιστρέψουν πίσω στη συζήτηση», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs σε νέο report για τον τραπεζικό κλάδο.

Οι νέες τιμές στόχοι που προτείνει είναι συστάσεις αγοράς σε Alpha Bank και Eurobank με τιμές στόχους 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ πριν ) και 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ προγενέστερα) αντίστοιχα. Για την Τράπεζα Πειραιώς προτείνει ουδέτερη σύσταση με νέα τιμή στόχο 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν. Τέλος για την ΕΤΕ δεν δίνει σύσταση.




Επίθεση του Ρουβίκωνα στα Lidl στο Ίλιον

 


Μέλη του Ρουβίκωνα έσπασαν την είσοδο του Lidl στο Ίλιον τα ξημερώματα με αφορμή το περιστατικό κλοπής στο συγκεκριμένο κατάστημα με δράστη 70χρονη. 

Λίγο μετά τις 3:30, τα μέλη της αναρχικής ομάδας έφτασαν μπροστά από το υποκατάστημα, που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου στο Ίλιον, και με βαριοπούλες έσπασαν την κεντρική είσοδο ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε όλη τη γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου.





Ποινική δίωξη στον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου για βιασμό κατ' εξακολούθηση - Ζητούσε παραίτηση Μενδώνη

 


Ζητούσε παραίτηση Μενδώνη λόγω Λιγνάδη και σήμερα διώκεται για βιασμό κατά συρροή!

Τον Μάρτιο του 2021 ήταν ανάμεσα στους 1.238 ηθοποιούς που υπέγραφαν κείμενο που ζητούσε την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, με αφορμή την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Στην άσκηση βαρύτατης ποινικής δίωξης κατά του ηθοποιού Λάμπρου Φιλίππου και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος για βιασμό κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και μη, τετελεσμένο και σε απόπειρα, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Σε βάρος του εν λόγω ηθοποιού, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και στο εξωτερικό, είχαν κατατεθεί τέσσερις καταγγελίες από γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο ήταν αδελφές. Μάλιστα, η μια από τις αδελφές είναι καταξιωμένη ηθοποιός με διεθνή καριέρα.

Πρόκειται για τον πέμπτο κατά σειρά ηθοποιό, ο οποίος διώκεται πλέον ποινικά για σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Πλέον, μετά την άσκηση της δίωξης η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογία τον κατηγορούμενο.

Για την υπόθεση είχε προηγηθεί από την εισαγγελία πολύμηνη έρευνα, κατά την οποία οι καταγγέλλουσες ανέφεραν ότι υπέστησαν άγρια σεξουαλική κακοποίηση από τον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος σήμερα καλλιτέχνης στο πλαίσιο της έρευνας, αρνήθηκε με τις έγγραφες εξηγήσεις του, όσα του αποδίδονται οι γυναίκες που τον κατήγγειλαν. Ένας από τους ισχυρισμούς που φέρεται να προέβαλλε ήταν ότι οι καταγγέλλουσες τον είχαν ερωτευτεί! Ακολούθησε όμως και νέος συμπληρωματικός κύκλος καταθέσεων των θυμάτων που επέμειναν πως ό,τι έγινε ήταν με τη βία και χωρίς τη συναίνεσή τους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες με την εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε, αρχειοθετούνται πάντως τέσσερις πράξεις που έχουν επίσης καταγγελθεί από τα θύματα. Αυτό, ωστόσο, που βάρυνε για την άσκηση της δίωξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η διαχρονική δράση του κατηγορουμένου, η οποία φέρεται να ξεκινά 2008 και να εκτείνεται έως το 2015, αλλά και η πληθώρα των καταγγελιών σε βάρος. Μάλιστα στη δικογραφία εκτός από τις περιπτώσεις για τις οποίες ασκήθηκε η δίωξη, υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρικές καταθέσεις και άλλων γυναικών που έχουν τον έχουν καταγγείλει για κακοποιητική δράση.

Οι καταγγελίες

Όπως είχε γράψει το «ΘΕΜΑ» από τον Νοέμβριο του 2021, σε βάρος του ηθοποιού Λάμπρου Φιλίππου έχουν κατατεθεί τρεις μηνύσεις για βιασμούς, με την μια εξ’ αυτών να προέρχεται από καταξιωμένη ηθοποιό με συμμετοχές σε ταινίες βραβευμένων σκηνοθετών και την αδελφή της. Τα όσα αναφέρουν στη μήνυσή τους οι δύο αδελφές προκαλούν σοκ. Κάνουν λόγο για κατ’ εξακολούθηση βιασμό τους από τον 40χρονο σήμερα κατηγορούμενο, κατά το χρονικό διάστημα 2008 – 2014, ενώ και οι δυο ήταν ανήλικες -η μια 15 και ή άλλη 14 ετών - και κατοικούσαν ακόμη στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η μικρότερη αδελφή, καταγγέλλει ότι το 2012 οδηγήθηκε σε ψυχικό τέλμα και αδιέξοδο, μη μπορώντας να αντέξει άλλο τα όσα βίωνε στα χέρια του μηνυόμενου ηθοποιού. Η κοπέλα περιγράφει ότι υπέστη κακοποίηση από το συγκεκριμένο πρόσωπο, όχι μόνο σεξουαλική αλλά και ψυχολογική. Επιπρόσθετα, στα δικόγραφα που έχουν καταθέσει στην εισαγγελία οι δύο αδελφές εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι ο 40χρονος έχει κακοποιήσει και άλλα γυναίκες, οι οποίες μετά το δικό τους παράδειγμα θα βρουν το θάρρος και το κουράγιο να τον καταγγείλουν και εκείνες.

Ακολούθησαν δε και άλλες μηνύσεις σε βάρος του ηθοποιού από άλλες γυναίκες που καταγγέλλουν και εκείνες ότι υπήρξαν θύματά του. Οι μηνύτριες εγκαλούν τον ηθοποιό, όπως και οι δυο αδελφές, για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για συστηματική κακοποίησή τους.

Οι μηνύσεις

Σε κοινή μήνυση που κατέθεσαν κατά του 40χρονου τον Ιούλιο του 2021, οι δύο αδελφές αναφέρουν ότι βιάστηκαν και οι δύο από τον ηθοποιό σε ηλικία κατά την οποία ήταν ανήλικες, η μία 15 και η άλλη 14 ετών. Οι καταγγέλλουσες κάνουν λόγο για κατ’ εξακολούθηση βιασμό τους από τον 40χρονο κατά το χρονικό διάστημα 2008-2014. Μάλιστα, η μικρότερη αναφέρει ότι το 2012 επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της, μη μπορώντας να αντέξει άλλο τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον μηνυόμενο.

«Τον ερωτεύτηκα και συνάψαμε ερωτικό δεσμό. Δυστυχώς, βίωσα μια τοξική και κακοποιητική σχέση, τόσο ψυχολογικά όσο και ερωτικά-σεξουαλικά», φέρεται να έχει καταθέσει νεαρή γυναίκα αναφέροντας ότι το καλοκαίρι του 2008 ο 40χρονος τη βίασε σε ηλικία 15 ετών

Σε κατάθεση που έχει δώσει η μία από τις αδελφές στις Αρχές επιβεβαιώνει τα όσα καταγγέλλει σε βάρος του 40χρονου με τη μήνυσή της. Οπως αναφέρει, γνώρισε τον ηθοποιό κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στην οποία συμμετείχε και ούσα η ίδια μόλις 15 ετών κολακεύτηκε από το «ενδιαφέρον» που της έδειξε. «Τον ερωτεύτηκα και συνάψαμε ερωτικό δεσμό. Δυστυχώς, βίωσα μια τοξική και κακοποιητική σχέση, τόσο ψυχολογικά όσο και ερωτικά-σεξουαλικά», φέρεται να έχει καταθέσει η νεαρή γυναίκα αναφέροντας ότι το καλοκαίρι του 2008 ο 40χρονος τη βίασε πρώτη φορά μέσα στο διαμέρισμά του. «Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο με τα χέρια του και, ενώ ούρλιαζα από τον πόνο και τον φόβο, εκείνος έκλεισε την μπαλκονόπορτα του σπιτιού για να μην ακούγονται οι φωνές μου και με βίασε...» περιέγραψε η ίδια. Μάλιστα, στην κοινή μήνυσή τους οι δύο αδελφές φέρονται να δηλώνουν βέβαιες ότι ο 40χρονος έχει κακοποιήσει και άλλα γυναίκες, οι οποίες μετά το δικό τους παράδειγμα θα βρουν το θάρρος και το κουράγιο να τον καταγγείλουν και εκείνες.

«Με χτυπούσε με χαστούκια και γροθιές και μου δάγκωνε το στόμα. Μου έπιανε τον λαιμό και τον έσφιγγε, κόβοντάς μου την αναπνοή», εξιστορεί στη μήνυσή της ηθοποιός η οποία καταγγέλλει πως και εκείνη υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον 40χρονο

Η δεύτερη μήνυση κατά του 40χρονου κατατέθηκε επίσης τον περασμένο Ιούλιο και προέρχεται από γυναίκα επίσης ηθοποιό, η οποία καταγγέλλει πως και εκείνη υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον μηνυόμενο. Η πρώτη φορά, όπως αναφέρει, ήταν τον Απρίλιο του 2014 και η δεύτερη το φθινόπωρο του 2015. «Με χτυπούσε με χαστούκια και γροθιές και μου δάγκωνε το στόμα. Μου έπιανε τον λαιμό και τον έσφιγγε, κόβοντάς μου την αναπνοή», εξιστορεί στη μήνυσή της η ηθοποιός υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν η ίδια σε θέση να τον αποτρέψει, καθώς την είχε ακινητοποιήσει με την υπέρτερη σωματική του δύναμη.

Τέλος, η τρίτη μήνυση κατά του 40χρονου κατατέθηκε τον περασμένο Αύγουστο από 28χρονη γυναίκα, η οποία υποστηρίζει ότι γνωρίστηκε με τον ηθοποιό το 2013. Οπως αναφέρει, ο ηθοποιός θέλησε να τη βοηθήσει εν όψει εξετάσεων που θα έδινε σε δραματική σχολή. «Ενώ καθόμουν στην καρέκλα του γραφείου και απήγγειλα, εκείνος ξαφνικά σηκώθηκε από τον καναπέ κάνοντάς μου νόημα να συνεχίσω και ήρθε από πίσω μου», περιγράφει, μεταξύ άλλων, στη μήνυσή της η 28χρονη για να ξεδιπλώσει στη συνέχεια και εκείνη ένα εφιαλτικό σκηνικό: «Ξαφνικά όμως ο εγκαλούμενος κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό μου και προχώρησε σε πράξεις που συνιστούν βιασμό. Ενώ είχα ξεσπάσει σε λυγμούς, εκείνος μου είπε ότι πρέπει να πάω σε ψυχολόγο να δουλέψω τη σχέση μου με τον πατέρα μου».


protothema




Κύμα σπάει τα τζάμια πλοίου με τους έντρομους επιβάτες μέσα

 


Το συμβάν σημειώθηκε σε φέρι-μποτ στον ποταμό Elbe του Αμβούργου, και ενώ σφοδρή έπλεττε την χώρα.

Οι επιβάτες πανικόβλητοι τρέχουν προς ασφαλές σημείο, ενώ αυτός που είναι πιο μπροστά «χάνεται» κάτω από τα νερά.

Από το ατύχημα δεν τραυματίστηκε κανείς. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας των φέρι-μποτ, επρόκειτο για πρωτοφανές γεγονός που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ, ενώ ξεκινάει άμεσα έρευνα για να διερευνηθεί η αιτία που έσπασαν τα τζάμια.





Συγχαρητήρια Θεοδωρικάκου στους αστυνομικούς που ζήτησαν να μην μηνυθεί η ηλικιωμένη του σούπερ μάρκετ

 



Παρά την αθλιότητα του γερμανικού super market Lidl Ελλάς, που επέμενε στην ποινική δίωξη ενός αδύναμου ηλικιωμένου ανθρώπου που δεν είχε να φάει, και ας έκανε έγκλημα η πράξη είναι αναμφισβήτητη, η αστυνομία και η δικαιοσύνη έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της.

Μετά το περιστατικό με την ηλικιωμένη, που λόγω οικονομικών προβλημάτων προσπάθησε να κλέψει λίγο κρέας και τυρί από σούπερ μάρκετ των Lidl στη Δυτική Αττική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τηλεφώνησε στον επικεφαλής αστυνομικό και τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία να ζητήσουν αυτός και η ομάδα του να αποφευχθεί μήνυση εναντίον της 70χρονης. 

Η ηλικιωμένη γυναίκα, μόλις έφτασε στο τμήμα, αφέθηκε ελεύθερη και με εντολή εισαγγελέα.

Κατόπιν εορτής και αφού ξεφτιλίστηκε, την λύπη του για το περιστατικό εξέφρασε η εταιρεία Lidl Ελλάς. Υπενθυμίζεται ότι μήνυση υποβλήθηκε από τους υπεύθυνους του καταστήματος στο Ίλιον που δεν έδειξαν καμία ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι ανάλγητοι υπεύθυνοι του καταστήματος κατάλαβαν την κίνηση της γυναίκας και, παρά τις παροτρύνσεις των υπολοίπων πελατών του σούπερ μάρκετ να μην πάει η γυναίκα στο αυτόφωρο και να μην κινηθούν σε βάρος της οι νομικές διαδικασίες, ο υπεύθυνος του καταστήματος ήταν ανένδοτος και είπε «ότι οι εντολές που έχει είναι πολύ αυστηρές για αυτή την περίπτωση» των μόλις 40 ευρώ.

Η ανακοίνωση της Lidl Hellas, μετά την κατακραυγή:

«Η Lidl Ελλάς από την έναρξη της λειτουργίας της εφαρμόζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης αξίες και πρακτικές κοινωνικής υπευθυνότητας. Έχει αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά ότι στέκεται δίπλα στους συμπολίτες της με ήθος και ευθύνη, όπως πράττει πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις κοινωνικής ευαισθησίας.

Συγκεκριμένα έχει μεριμνήσει με μηχανισμό υποστήριξης μέσω ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίζει άμεσα αιτήματα για προϊοντική βοήθεια από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Το πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στο κατάστημά μας στο Ίλιον μας λυπεί βαθιά. Ο υπεύθυνος του καταστήματος όπως και κάθε υπεύθυνος καταστήματος είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναφορικά με παραβατικές συμπεριφορές που ορίζει η νομοθεσία.

Η διοίκηση της εταιρείας έλαβε γνώση του περιστατικού και θα φροντίσει να μην υπάρξει συνέχεια. Η εταιρεία θα έρθει σε επικοινωνία με την πελάτισσα για να λήξει το θέμα που δημιουργήθηκε. Η Lidl Ελλάς θα συνεχίζει να στέκεται διαχρονικά στο πλευρό όσων μας χρειάζονται, αναγνωρίζοντας την ευθύνη και τον ρόλο της στην ελληνική κοινωνία».



Φωτιά σε πλοίο με 288 επιβάτες ανοιχτά της Ηγουμενίτσας


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του Λιμενικού μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς που προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο στο τρίτο κατάστρωμα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι με 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να παραλειφθούν από αυτές ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Δημήτρη Οικονόμου,  ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφαδος.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ρυμουλκά, παραπλέοντα πλοία και ψαροκάικα απο την Κέρκυρα.

Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.




Συστήνονται Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων σε 6 πόλεις της χώρας


 


Τη σύσταση Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που θα υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα και την πρόσληψη 500 δασοκομάντος προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων θα διαρθρώνονται συνολικά σε 6 υπηρεσίες σε διάφορες πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα θα έχουν έδρα στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λαμία, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα.

Στις ΕΜΟΔΕ θα προσληφθούν 500 άτομα νεαρής ηλικίας, που θα είναι πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων και η θητεία τους θα είναι επταετής. Από τις 500 οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν οι 440 θα αφορούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και οι 60 πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό, με ειδίκευση στη δασολογία, δασοπονία.

Αποστολή των 500 δασοκομάντος, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι στα μέσα Ιουνίου, θα είναι η συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η υποστήριξη κατά την διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και η χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, καθώς επίσης και η συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Οι δασοκομάντος θα είναι σε συνεχή συνεργασία με τα δασαρχεία και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης. Πρόκειται για ένα σώμα που κατά βάση θα είναι αερομεταφερόμενο, σε διαρκή κίνηση, το οποίο όμως θα ενεργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.

Η πρόσληψη Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων διενεργείται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας 7 ετών, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και σύμφωνα με τα οριζόμενα προσόντα (ηλικία, προϋπηρεσία κλπ). Ακόμη, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κινδύνου που καταβάλλεται στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ και του ΠΣ (ΕΜΑΚ, ΕΚΑΜ κλπ) ύψους 141,92 ευρώ.

Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, οι Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων δύνανται, με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται τρεις, τουλάχιστον, μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή», να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας μόνιμες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσελήφθησαν.



Γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ

 


Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης για τους διασώστες, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας:    

Τιμούμε σήμερα την ημέρα 'Θυσίας του Διασώστη' με μεγάλη συγκίνηση. Συγκίνηση για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, αλλά και σεβασμό προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνεχίζουν να σώζουν συνανθρώπους μας, διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς.

Η πιο έμπρακτη τιμή θα είναι η γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ.

Ήδη είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης έκτακτων περιστατικών, καθώς απορρόφησε στις δομές του το παλιό Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας.

Και προχωρά η στενή διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Είναι μία μεταρρύθμιση κρίσιμη για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμών από ατυχήματα, από φυσικές καταστροφές, αλλά και πολύ συχνών περιστατικών όπως οι καρδιακές ανακοπές ή τα εγκεφαλικά.

Οι υγειονομικοί ενισχύθηκαν, δυο φορές, με ειδικό κονδύλι κατά την διάρκεια του COVID-19 και η απαλλαγή φόρου στα πτητικά επιδόματα θα ισχύει και για τους διασώστες των αεροσκαφών του ΕΚΑΒ.

Θα προχωρήσουμε σε νέες απαραίτητες προσλήψεις, αλλά θα δρομολογήσουμε και τις διαδικασίες, ώστε το προσωπικό του ΕΚΑΒ να έχει διαρκή εκπαίδευση.

Θέλω να είμαι διπλά ειλικρινής. Θα πω, λοιπόν, ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας - όπως το έκανε καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας - αλλά πάντοτε με βάση τις δυνατότητες της χώρας και της εθνικής οικονομίας γιατί - πρώτα από όλα - εσείς καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μία επιπόλαια, μία λάθος απόφαση. μπορεί να καταστρέψει έναν υγιή οργανισμό και το μέλλον του.



Στο 12,8% μειώθηκε η ανεργία τον περασμένο Δεκέμβριο


 

Στο 12,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 15,5% τον Δεκέμβριο 2020 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 13,4% τον Νοέμβριο 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 596.067 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 118.891 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2020 (16,6%) και κατά 35.781 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 (5,7%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2% από 19,3% τον Δεκέμβριο 2020 και στους άνδρες σε 10% από 12,5%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στις ηλικίες 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 27% από 33,5% τον Δεκέμβριο 2020 και σε εκείνες των 25- 74 ετών σε 12,1% από 14,7%.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.075.808 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 188.872 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2020 (4,9%) και μείωση κατά 11.908 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 (0,3%).

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.176.044 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 101.335 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2020 (3,1%) και αύξηση κατά 45.124 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 (1,4%).




Χορήγηση εφάπαξ επιδόματος στους οικονομικά ασθενέστερους πριν από το Πάσχα

 



Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει οριζόντια νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές ανατιμήσεις, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει και συζητά και στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, κυρίως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες.

Η εικόνα προκύπτει από αντίστοιχες κινήσεις που έχουν γίνει για στήριξη τέτοιων κατηγοριών στο παρελθόν. Να θυμίσουμε τη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους το Δεκέμβριο, το διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που πάλι δόθηκε τον Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος στους οικονομικά ασθενέστερους πριν από το Πάσχα.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την εκτέλεση προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο που φαίνεται να είναι πολύ καλή, φαίνεται τα έσοδα σε σχέση με τους στόχους να είναι πολύ αυξημένα, αλλά μετά από έναν κακό Ιανουάριο λόγω της υγειονομικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που τώρα υπάρχει, διατέθηκε (σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, στο αγροτικό πακέτο κ.ά.).




Επιπλέον χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό


 

Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας από αύριο Σάββατο μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Έτσι, από τις 19 Φεβρουαρίου:

Επιστρέφουν οι όρθιοι στα μπαρ και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Αυξάνεται κατά 50% η  πληρότητα στα γήπεδα.

Ξεκινούν και πάλι οι σχολικές εκδρομές.

Το ποσοστό τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μειώνεται στο 20%.